Hirdetés
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
senki68
senior tag
válasz
MrZed001 #41180 üzenetére
Mióta napelemem van lassan 2 éve, egyetlen egy nem tervezett áramszünet volt, 1 órás.
Ha azt nem bírom ki akkor beindítom az agregátortOlyanra felkészülés címén biztos nem dobok ki súlyos milliókat, hogy ha majd egyszer 100 év múlva lesz napon belüli árváltozás.
Attól, hogy megvonják a szaldót majd lesz bruttó, és hát ki kell számolni, hogy bruttóban mennyi lesz a fizetendő villanyszámla, /ha lesz/ és az a sok millás beruházás mikor térül meg.
De egyenlőre míg ilyen a helyzet, biztos nem verek milliókat egy rendszerbe, hogy hibrid legyen.
-
senki68
senior tag
válasz
nimfas #41173 üzenetére
Én is 80/20-ban vagyok, nekem meg a nővérem a könyvelő
.
Az a baj az általányadóval, hogy míg a KATA éves viszonylatot nézett addig az átalányadó havi viszonylatot néz. És hiába van adókedvezményed, ha egy adott hónapban túlléped a limitet. Ez főleg azoknak gond akik sok anyagköltséggel dolgoznak.
-
barizo
tag
válasz
senki68 #41163 üzenetére
Nincs kérdés.
A fórumbol kiderült, hogy te maga vagy a Napelemes cég
Így nyilván a vállalkozásod, a megélhetésed múlhat a kommunikáción.
Amennyiben te a fentiek alapján is úgy nyilatkozikol, hogy ugyan nem történt itt semmi meglepő,akkor valóban ez meddő párbeszéd.
Kívánom, hogy a vallalkozasodslatld a jövőben előrelátóbb módon tudják menedzselni, nem naprol-napra függve a rendeleti kormányzás hatásaitól. -
ecaddsell
aktív tag
Nálunk csupa új hűtő (2020, nagyobb ill. 2021, kisebb, ezen a mikró van amit már nagyobb gyerek elér) ill. fagyasztó (2021, közepes direkt a hidegebb szintre téve) van ennek ellenére esélytelen a havi 210kWh.
Talán nyáron néztem a két hűtő + fagyasztó valami 3kWh/nap volt. Mosogatógép kb. 2kWh/alkalom (hétvégen/szünnapon minden nap megy). Főzőlap simán 1.5kWh. Sütő több is bőven 2kWh.
A konyha messze a legnagyobb fogyasztó az indukciós főzőlap ellenére is. Ha a konyha használatban van (sütő+1-2 főzőlap, mosogató + kisebb gépek) azonnal borítja a napi 7kWh fogyasztást önmagában.
TV, szgépek, router, világítás (szinte full LED) is képesek napi 1kWh-t összehozni, de alapvetően minden aminek a hőtermeléshez/kivonáshoz van köze a tényleges nagy fogyasztó.
Hétvégén amikor a mosó (kb. 1kWh/alkalom 8kg-os 40-50 fokon)/esetlenként szárítógép is megy még a 7kWh közele is esélytelen.
Azaz akinek ebbe még klíma (akár 1kWh óránként) meg HMV is belefér az nagyon becsülje meg azt az órát (vagy a bekötését)... -
MrZed001
tag
válasz
nimfas #41192 üzenetére
Bojlert ésszel akkor indítod, amikor süt a nap. Így nem fogyaszt az aksiból.
A saját számaid szerint is a 131 + 250 = 381 kWh / hó
Azaz 12,7 kWh / nap.
Még mindig belefér a 14,4 kWh LiFePO4 aksi napi kapacitásába.
Pláne ha nagyobb áramszünet van, meghúzod magad és nem járatsz felesleges dolgokat. -
nimfas
addikt
-
asdf_
veterán
válasz
nimfas #41189 üzenetére
20 vagy akárhány fokos dőlésszög biztos nem volt a szerződésben!
Az várható teljesítményhozamban sem? Én ahonnan ajánlatot kaptam, mindegyi egy ilyen PVGIS reportot mellérakott.
2-3-4 db. 405-ös panellel lógnak neked, ez tiszta sor, de az azon kívülieket nem értem."
Tévedés, 24 db 455-ös panellel lógnak nekem.10 920 wattnyi napelemet akartál felrakni. Nem halálmindegy neked, hogy 24*455-ből, vagy 27*405-ből jön ez ki? Természetesen amíg a tartószerzkezetre felfér és az általad erre kinézett területen is. Itt lesz a nagy pingvinezés, mert a képek alapján nem fog, így pár óra meló és cserélhetik az összeset, de így, hogy készen van már minden, az nem nagy történet.
-
Frankie50
tag
Üdv!
Én is csak most kezdtem nézegetni ezt a dolgot, mert változtatni kellett a gáz/villany felhasználásunkon. Érdemes játszani a beállításokkal, a programban ingyen van, és sok lehetőséget meg lehet fontolni a kivitelezés előtt, hogy a lehető legjobb végeredmény szülessen. A meglévő rendszer dőlése belefér nálam, kb 40°, csak a tájolás nem ideális. A telepítő nekem is 2 db panel bővítést ajánlott a meglévők mellé, mert annyit elbír sz inverter, szerinte az én elképzelésem nem megvalósítható. Februárban kiderül kinek van igaza. -
nimfas
addikt
20 vagy akárhány fokos dőlésszög biztos nem volt a szerződésben!
Biztos paranoiás vagyok, de kezd úgy tűnni, hogy a maradékot sózták rám.
Cég embere szerint ilyen még sosem fordult elő velük, hogy rossz panelt hoznak, naná hogy pont velem történik.
Nyilván mindenki ezt mondtaná.Nem én vagyok a napelemes cég, a műszaki adatokkal is nekik kéne tisztában lenni, hogy mi az ideális szög éves szaldó esetén. Mondhatták volna, hogy ez az ideális 35 fokos tartószerkezet X Ft, de van 20 fokos 25%-al olcsóbban.
Na akkor lett volna választásom, így nem volt.
De tényleg én voltam a hülye így utólag, hogy nem másztam fel a kocsira, megnézni a napelem matricáját és az állványt szögmérővel mielőtt bárminek nekiállnak!
Még akár abban is benne lennék, hogy ha panelcsere, és van 35-ös állvány akkor kifizetem a többletet. Ez pont olyan, hogy valamit görbén fúrnak fel a falra, és te tudod és mindig azt fogod meglátni, hogy ugyanennyiből akár rendesen is meg lehetett volna csinálni. Nekem ennyi a bajom vele.Szerk:
" 2-3-4 db. 405-ös panellel lógnak neked, ez tiszta sor, de az azon kívülieket nem értem."
Tévedés, 24 db 455-ös panellel lógnak nekem.Lapostetőn kénytelenek alkalmazkodni a hely adottságaihoz, úgy mint méret. Amíg éves szaldó van addig nyilván jobban megéri több panelt feltenni akár lapos szögben, mert az éves termelés kicsi. De ha télen is intenzíven használná akinek lejár a 10 év a telepítéstől és haviba kerül ott nem lesz mindegy a dőlésszög, mert nyáron rengeteg lesz a túltermelés amit megvesznek 5 Ft-ért, de télen amikor fűtenél, bojlerben melegítenéd a vizet meg megveheted 37-70 Ft-ért. Ellenben a 60 fokossal ahol nyáron is bőven túltermelés van, de télen is sokkal többet termel. Nyilván a hely adottsága dönti el hogy mit lehet kivitelezni.
-
MrZed001
tag
válasz
nimfas #41181 üzenetére
Téves. Hibrid ad áramot aksi nélkül is napelemből (ha éppen van).
Ritka, kis áramszünetekre ott az olcsó savas aksi.
Vagy 1 MFt-ért leteszel 14,4 kWh LiFePO4 aksit, akkor meg 1-2 napos áramszünetben is rendben vagy.Ha nem kizárólag árammal fűtesz ...
Nekem egész decemberben volt 131 kWh fogyasztás a teljes földszintet fűtő klímán.
Az napi 4,3 kWh átlag (napi csúcs 8,6 kWh).
Szóval még a csúcs fogyasztása mellett (és nulla napsütéssel) is 1 napra elég. -
asdf_
veterán
válasz
nimfas #41177 üzenetére
Tehát akkor a 35 fok lenne az elvárható, a 20 fok sehogy nem kóser.
Nem, 35 nem az elvárható, hanem az ideális. Ha nem akarsz dupla tartószerkezetet, vagy ugyanolyat, csak vastabb anyagból, mélyebbre ásva, betonba öntve, akkor a költséghatékony megoldás ez, amit csináltak.
Lapostetőre is ilyet csinálnak, mert így jön ki jobban. Ezek 10-15 fokosak. De így nem kap bele a szél,
meg így nem kell hatalmas ebédszünet a panelek közé az árnyék miatt (ez nálad nyilván nem játszik):
Lásd egyel fentebbi táblázat. Nem akarok 60 fokos állványt, de a 20-ra mindenki azt mondja hogy nem "ideális". Ha a jogszabály úgy hozza a 60 fokot majd megoldom ha kell saját pénzből.
De ezek a számolgatások, agyalások miért most, a telepítés után ömlenek ki belőled? Kitoltál vagy 4 millát az ablakon, miért nem előtte volt a gondolkodás? Ne sértődj meg, de ez így olyan, hogy megveszed az alapfelszereltségű autót, aztán utólag megy, hogy miért kurblis hátul az ablakemeleő, meg miért nincs elöl majrévas meg ködlámpa. Teljesen biztos, hogy olyan árajánlatot kaptál, amin szerepelt az éves hozam, és úgy 95%, hogy szerepelt a 20 fokos dőlés is. Ezt fogadtad el. Akkor?
2-3-4 db. 405-ös panellel lógnak neked, ez tiszta sor, de az azon kívülieket nem értem.
-
apóka
aktív tag
Sziasztok!
Tud-e a Fronius Symo 5.0-3-m inverter külön kezelni kettő stringet? Vagy a rajta lévő két bekötési pontot csak fizikailag válik el, működés közben egynek tekinti?
Most délre néz az összes panel, egy stringen. Arra gondolkodok, hogy teszek a nyugati oldalra is 2-3 panelt és és a most üres pontra kötöm be.
-
Polllen
nagyúr
válasz
Polllen #41162 üzenetére
Meg is néztem, hogy alakult a tavalyi év. Bal oldalon a valós, jobb oldalon egy becsült felhasználás, ha csak klímával fűtöttem volna.
Ez egy 60 m2-s ház, 1 klíma fűti/hűti jelenleg, de -5 körül a közvetlenül nem fűtött helyiségekben kiegészítő fűtés kell.
Ebben ugye nincs rendszeres főzés, mosás, meleg víz használat. (Egy 4 fős családra csak a főzés elektromos eszközökkel mennyi lehet, 4-500 kWh?, már ha nem ilyen forró levegős fritőz izéket használnak) -
nimfas
addikt
válasz
MrZed001 #41180 üzenetére
Kiegészítve annyival, hogy Hibrid esetén még kell hozzá akksi áthidalni az áramszünetet, tudtommal anélkül nem megoldható, kell neki az AC oldali feszültség.
Sajnos akksi egyelőre totál nem rentábilis otthoni környezetben, 10 év működés, 10 év megtérüléssel. Ahol nem rezsidémoni áron kapják az áramot ott van egyelőre létjogosultsága szerintem. Félek tőle, hogy később sem lesz olcsóbb sokkal. -
MrZed001
tag
válasz
Andras6800 #41152 üzenetére
Aki hibridet telepít, az szeretne mondjuk áramszünetben is fűteni, tusolni, főzni, TV-zni ...
és nem csak könnyes szemmel dideregve bámulni a hideg lakásból a semmit sem termelő napelemeket.Ja meg felkészül olyan jövőbeli lehetőségekre (amik NY-Európában mindennaposak), hogy napon belüli különböző áram ár (csúcsidős extra drága), vagy mondjuk egy német 73 cent (300Ft) / kWh-ás áram ár kivédése.
Esetleg cége van, és eleve 200 Ft-ért kapja már most is az áramot.
Minden épeszű cég gőzerővel csináltatja az ESS rendszerét (kicsi és nagy is).Az is világos, hogy a szaldó bármilyen formája kb 1 tollvonással megszüntethető ... például egy zsíros pacalpörkölt után átnyögött éjszakát követően.
-
korcsi
veterán
De évest se ír, nem?
Ezt a kereskedelmi szabályzatot meg lehet valahol találni?
Ennyit találtam:
2007. évi LXXXVI. törvény [ VET ] 99/C. § :
bd) háztartási méretű kiserőmű a csatlakozási ponton táplál be villamos energiát (igen vagy nem), ha igen, a szaldó elszámolás időszaka (havi, féléves, éves),Itt van egy dokumentum, de az ebben hivatkozott
"
Vhr. 5. § (5) Ha a háztartási méretű kiserőmű a csatlakozási ponton a közcélú hálózatba villamos energiát betáplál, akkor a háztartási méretű kiserőmű üzemeltetőjével, mint felhasználóval jogviszonyban álló villamosenergia-kereskedő, illetve egyetemes szolgáltató elszámolási időszakonként a hálózatba összesen betáplált és vételezett villamos energia vonatkozásában a felek megállapodása szerint havi, féléves vagy éves szaldó elszámolást alkalmaz.
"
2014-től hatályon kívül van. -
nimfas
addikt
Tehát akkor a 35 fok lenne az elvárható, a 20 fok sehogy nem kóser.
Aztán ha 1 év múlva benyögik a havi dolgot akkor majd saját költségen megoldom az állványt. Ez tiszta sor!(és annak akár -8%-a miért nem zavar, amikor a 20 vs 35 miatti -3 meg igen?
)
Lásd egyel fentebbi táblázat. Nem akarok 60 fokos állványt, de a 20-ra mindenki azt mondja hogy nem "ideális". Ha a jogszabály úgy hozza a 60 fokot majd megoldom ha kell saját pénzből. -
nimfas
addikt
válasz
snooze #41155 üzenetére
Nagyon más, főleg ha tényleg lesz havi elszámolás, akkor már lehet érdemes lesz állítani a szögön, már akinek van rá lehetősége és szüksége a plusz termelésre, mert pl. villannyal fűt.
11kW esetén így változik 20-35-60 fokon a termelés, nyáron kevesebb (így az éves is), de télen emelkedik.
Látható, hogy csak az október-március idősávban elég jelentős a várható eltérés, nyilván rengeteg függ az időjárástól! -
MrZed001
tag
válasz
t72killer #41129 üzenetére
Amikor szarul fogalmazol és méreteket sem vagy képes leírni, ne csodálkozz ha a sittet lapátolhatod.
Persze, egy CB rádiónak kb tök mindegy milyen kis aksit teszel alá.
Sem árban sem kapacitásban nem egy olyan dolog, hogy különösebben töprengeni kellene rajta.
Tedd alá a legolcsóbb akármit amit kapsz.
Legfeljebb kidobod és veszel egy másik sittet helyette. -
asdf_
veterán
Ezt módosítom inkább úgy, hogy egysorosból meredekebbet, kétsorosból laposabbat, mert viszi a szél.
De volt egy árajánlatod, volt rajta, hogy kb. mennyi lesz az éves termelésed. Ezzel számoltál, ezt fogadtad el. Most utólag miért megy a szkanderozás ezen? Tényleg az a 0-3%-nyi termelés hiányzik az életedhez ami a 20 és a 35 fok dőlés között van? Főleg ez a 60 fokos őrület ez honnan jött és miért? (és annak akár -8%-a miért nem zavar, amikor a 20 vs 35 miatti -3 meg igen?
)
-
nimfas
addikt
válasz
senki68 #41171 üzenetére
Sikerül úgy lavíroznom, hogy beleférjek a járulék részbe SZJA fizetés nélkül.
De ha azt nézed még mindig jobb, mint a sima céges, bár ott sok mindent el lehet számolni, mondjuk a pénzt kivenni a cégből megint nem olcsó.Ja. én a 80-20%-os sávba esek az átalányadó tekintetében. Tehát a számla 80%-a automatikusan költség, és a 20% a bevétel.
Anyám adószakértő, könyvelést intézi.
-
senki68
senior tag
válasz
nimfas #41166 üzenetére
Látom szeretsz jótékonykodni.
Én biztos nem fizettem 75 ezret, a semmire, az 50-és 75 közötti különbséget inkább tenném egy önkéntes nyugdíjkasszába, mint az államra bízni. De mindenki maga tudja.
Most fizetsz 86-ot és + az adót. Mert 86 csak a járulék. Ja és a havi bevallás.
-
asdf_
veterán
Ha utólag (engedély után) tenne fel valaki plussz két napelemet (ezt még elbírja az invetrter) az már fejlesztésnek számít vagy csupán kiegészítés?
Ha az inverterhez nem nyúlsz, senkit nem érdekel, azt csinálsz, amit akarsz. Akár felraksz pluszt, akár 5 év múlva lecseréled az egészet új panelekekre. És ez így is logikus, szolgáltatói szempontból az inverter x kW-ot tud maximálisan termelni, napelemes oldalon bármit csinálsz, az az x, az x marad, tehát annál magasabb teljesítmény nem tud termelődni (csak hosszabb ideig).
-
senki68
senior tag
válasz
nimfas #41161 üzenetére
Lapostetőre szabadon lévő állványra általában 15 fokra telepítenek.
Kérdés, hogy egy 60 fokos szabadon álló telepítés, hogy bírná a szélterhelést.
Én nem telepítettem, még földre, tetőnél ugye adott a dőlésszög.
Én mint cég így biztos nem telepítek, mert mindent egyeztetek a megrendelővel. Nálam ilyen, hogy rossz panel, rossz tartó, rossz dőlésszög elő nem fordulna.
Semmi kétség az általad leírtak alapján jogos a reklamáció.
-
nimfas
addikt
válasz
senki68 #41163 üzenetére
Szintén KATA-s voltam, eddig is 75eFt-t fizettem nem az 50-et, most Átalányadósként fizetek 86-ot, nem ver földhöz.
Aki másodállásban csinálta és fizetett 25eFt-ot, na az baszott rá, mert a Kata főállásban lehet, és csak magánszemélynek számlázhat és megszűnt a 25eFt-os alsó is.Polllen: nem kukacoskodás, de a mWh az nem egyenlő a MWh-val.
#41164psg5: nem vagyok benne 100%-ig biztos, de ha az inverter bírja és nem kell cserélni nem kell bejelenteni sem.
-
asdf_
veterán
válasz
nimfas #41150 üzenetére
60 fokon az szerintem 4 állvány lenne egysorosan telepítve, különben vitorla lenne belőle.
És gondolom az alapeset a 30-35 fokost rak mindenki, mert az országban ott van a sweet spotja a dolognak. Ettől kérés, speciális igény esetén térnek el, de ahhoz szólni kell (pl. télen fóliasátrat fűtenél vele az éves szaldó utáni világban, oda nyilván más kell, de jelenleg szerintem alapvetés az éves szaldó és a 35 fok is így a szokványt rakja mindenki, mert miért tenne mást).
-
senki68
senior tag
válasz
barizo #41158 üzenetére
Mikor belevágtál, akkor is minden bizonytalan volt, az már a levegőben volt, hogy egy tollvonással mindent keresztülhúzhatnak.
Jelenleg a mai állás szerint annyi történt, hogy most már tudjuk 10 évig van szaldo.Persze ez még nem jelenti azt, hogy holnap ez nem változik. De semmi olyan változás nem történt idáig ami az eredeti számításodat felül írta volna.
Katás voltam, feleségem pedagógus.
Van még kérdés??? -
Polllen
nagyúr
válasz
Andras6800 #41151 üzenetére
Egyedül élek kertes házban, barátnőm néha itt alszik, ritkán főzök, heti max 1 mosás.
Így a július vagy az augusztus tavaly 100 kWh nappali, 50 kWh vezérelt volt. A klíma ment, de keveset. Alapvetően spórolok az árammal.
Ketten szerintem havi 250 kWh-t simán elhasználnánk, de lehet inkább 300-t.
Nem hogy egy 4 fős család, sok klímával.
Klíma fűtéssel az éves fogyasztásom 4,5 mWh körül van, az idei eddig enyhe téllel. Gyerek nélkül, de már ketten ez simán 5,5 mWh lesz, és továbbra sem volt hideg tél...
-
nimfas
addikt
válasz
senki68 #41156 üzenetére
Ok, akkor nyugtass meg, hogy ez a képen látható szám nem ideális se nyári, se téli, se SEMILYEN időszakban.... (nem állítható az állvány)
Nem elég hogy rossz panelt szereltek fel, de még az állvány is max domboldalba lehet megfelelő!Komolyan nem tudom mit írjak nekik.
Kifizetés még nem történt meg...A 20-35 fok eltérés miatt alapból közel 500 kWh a várható "Mínusz" évente, ha marad az éves szaldó akkor az 10 év alatt 5.000 kWh.
Ha 2024-től benyögik,hogy akkor havi szaldó akkor 60 fokra állítva a jelenlegi 20-ról október-március (fűtési időszak) "nyerek" 900 kWh-t évente, 10 év alatt 9.000 kWh.
Ha te mint cég így telepítesz vajon jogos a reklamálás, (nyilván a 20 fok miatt)?
Tudom én leszek a hibás, mert mint mezei megrendelő nem olvasgattam a napelem táblákra ragasztott matricát, továbbá nem szögmérővel kezdtem a napot!
Teszem azt, ha tetőre kerül a 405-ös panem a 455 helyett a büdös életben nem derül ki, hogy nem jó lett feltéve. Max gyanús lesz 1 év után a termelés mennyisége. -
asdf_
veterán
válasz
korcsi #41154 üzenetére
Azt szerintem nem is kell értened, mert alatta van, ami napelemesekre vonatkozik:
9. § (2) Kétirányú mérés esetén az elszámolás alapját képező villamosenergia-mennyiségeket az adott mérési ponton a nemzetközi üzemi és kereskedelmi szabályzatban rögzített elszámolási mérési intervallumokban, irányonként kell megállapítani. A forgalomarányos rendszerhasználati díjakat az adott elszámolási időszakban az irányonként elkülönített és összegzett villamosenergia-mennyiségek alapján, irányonként kell megfizetni.
(I)(2a) Háztartási méretű kiserőművek esetében a mérési intervallumokban mért, irányonként elkülönített és összegzett mennyiségek különbsége alapján kell a forgalomarányos rendszerhasználati díjakat megfizetni(/I)
Sehol nem ír havit. Mérési intervallumot ír. Így amíg valaki nem lebegtet egy olyan jogszabályt/rendeletet, hogy a mérési intervallum havira változik (akár csak bizonyos esetekben), addig én azt feltételezem, hogy minden úgy gurul továbbb, ahogy eddig. Azaz évesen.
-
hevepapa
senior tag
válasz
Sleeper987 #41157 üzenetére
A kb. 30%-os fogyasztás növekedés valóban elég erős úgy, hogy látszólag nem változtak a fogyasztási szokások. Csak találgatva... tavaly nyáron lehet, hogy nem "minimális" volt a klíma használat, mert hónapokon keresztül igazán dög meleg volt folyamatosan. A kamasz gyerekek új számítógépet kaptak és áramzabáló CPU és VGA kártya van benne. A kamaszok nem kötötték a szülők orrára, hogy kipróbálták a bitcoin bányászatot. Ezek közül bármelyik meg tudja alaposan dobni a villanyszámlát úgy, hogy közben látszólag semmi sem változott lényegesen. Persze: ez csak találgatás....
-
barizo
tag
válasz
senki68 #41075 üzenetére
Természetesen mikor belevágtam, előtte volt tervezés, pénzügyi költség elemzés hogy mikor-milyen beruházás mellett tudok megtérülést elérni
Így, került egy relatíve komoly klíma a nappaliba.
Így lett beruházva és felkészítve a villamos rész megfelelőségére, mint új típusú AVK relé bekötése a kívánt helyre, teljesítmény bővítés a későbbi klimàk-MV előállító villamos berendezés, stb miatt. Tervében volt a gáz részleges-teljes kiváltása.
És akkor ezt követően jött a kormány bejelentése , ami nagyjából egyenlő volt azzal, hogy --> nyazsgem mindenkinek, így jartatok.
Szóval, a kérdésed, hogy miért nem gondolkodtam akkor amikor elindítottam az egészet, arra csak azt tudom kérdezni, teljes őszinteség mellett te úgy látod, hogy ebben az országban valóban lehet előre tervezni?
Kérdezzük meg a többi szereplőt is erről, a napelemes cégeket, a volt Katàsokat, a vendéglátó egységek üzemeltetőt, vagy akár a pedagógusokat....
Nem kicsit fellengzősre sikerült -erzesem szerint- a vissza kerdezesed.
De ha oràkulum, vagy bennfentes vagy a kormányzati intézkedések terén, úgy szívesen veszem a jövőben is az előrejelzéseidet.
Peace. -
Sleeper987
csendes tag
Nálunk is növekedés volt az energia fogyasztásban.
15 éve lakunk a jelenlegi házban, eddig az éves fogyasztásunk 2300-2700 kWh között változott. Minden év dec 31-é n szoktam írni az állásokat. (hülye vagyok) Ez egy régebbi analóg tárcsás mérővel volt.
2021 dec. 15-én kicserélték oda-vissza mérősre a napelemek miatt, kapásból az első év 3584 kWh-ra ugrott anélkül hogy új nagy-fogyasztót hoztunk volna be a lakásba. 2 gyerek -már kamaszok- heti 3-4 mosás+ mosogatógép+nyáron minimális klíma (2019-óta) használat.
Én nem állítom, hogy a régi mérő kevesebbet, vagy az új többet mér, csak, hogy ez egy szignifikáns különbség az előző évekhez képest, miközben az életmódunkban nem állt be változás. -
korcsi
veterán
De én ezt nem tudom értelmezni
Nincs egy hely ahol mindig az aktuális rendeletek, törvények vannak leírva aktualizált formában? Tehát nem az érdekel, hogy mi mit módosított, hanem, hogy mi a végeredmény.
Ez a baj a közlönnyel is, hogy csak a "diff" van benne, nem látni sokszor a környezetét a szabályozásnak.
Például ha az van írva, hogy:
A 1995. évi CXVII. törvény [ Szja tv. ] 8 § (1)-es pontjában a "15"-kifejezés "30"-ra módosul, az nem tűnik nagy változásnak, miközben az szja mértékét dupláztuk egy röpke sorral. -
psg5
veterán
válasz
snooze #41144 üzenetére
Akkor ez nem rossz, hiszen akkor így elvileg a termelést és megtérülést a 22 fokos dőléssel számolták, ha optimálisabbat. pl ha jól értem őszi időszakban jobb termelést szeretnék akkor azért állítani kellene, a nyári termelés hátrányára?
Úgy értettem elsőre, hogy a kisebb dőlésszöggel nem termeli az ajánlatban szereplőt, de így ez jobban hangzik. -
Andras6800
senior tag
De ahogy látom nem fűtesz klímával meg nem hűtesz vele sokat ahogy pl a kolléga írta.
"4 fős családra, nyáron sok klíma használat (3 klíma van) + tavasszal, ősszel kicsi fűtés vele"Nekem a páramentesítő csak önmaga megeszik havi 120 kWh-t/hó. Hűtőt meg fagyasztót 2 éve vettük. Mindkét A+++-os volt akkor
Én nem rohantam le senkit, de tekintve a saját fogyasztásunkat a 210 kWh-t keveslem. Klíma nélkül full még hihető is amúgy
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman Z1 Seasonic 650W
- HDMI 2.1 8K 60Hz - 10 méter hosszú
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i7-G7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest