- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Állvány topic
- Milyen TV-t vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- ASUS ROG PG32UCDM: OLED csúcsmonitor tesztje
- Hisense LCD és LED TV-k
- 3D nyomtatás
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kardkovacsi
senior tag
-
yazoo1
tag
válasz
kardkovacsi #27695 üzenetére
-
yazoo1
tag
válasz
kardkovacsi #27694 üzenetére
Igen egy sztring, és csak a DNy i 3 dbon van Tigo.
fronius helyett mi lett volna az opció ?
a telepito mondta hogy a rendszeremhez sokkal kisebb állítólag 3,8 Inverter lett volna viszont mondtam hogy én nem értek hozzá azt rendeld meg ami jó .
a 4.5 öshöz úgyse tudok már bővíteni,de mégis az maradt -
kardkovacsi
senior tag
válasz
kardkovacsi #27694 üzenetére
[link] - itt leírtam miért nem jó ez az elrendezés.
yazoo1 - Ha nem light invertered van betehetnél egy teljesen napsütéses napnak a teljesítmény görbéjét. Illetve egy olyanét is amikor árnyékos időszakok váltogatták egymást.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
yazoo1 #27688 üzenetére
Közben látom, Fronius és valószínűleg egy sztrinbe vannak szervezve a panelok és csak az egyik részén van optimalizáló. Ez így hibás telepítés (a legtöbb telepítő egyszerűen balfék ahhoz, hogy megértse hogy működik az optimalizáló és mire való). Sőt erre nem is kellett volna Fronius invertert rakni, mert valójában az összes panelre optimalizálót kell tenni. Akkor fog a rendszered rendesen termelni ha a másik 8 panelra is kerül egy-egy Tigo (+160e), persze akkor már ugyanott leszel árban mint az SE sőt még drágábban.
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz
kardkovacsi #27687 üzenetére
Nekem Symo van datamanagerrel, de most pl itt nézem a termelést verőfényes napsütésben és a 4.92kWp-es rendszer 4200W-ot termel. Még nem merőleges a napfény, de ha az lesz, akkor sem fog 4600-4700W fölé menni. A max teljesítmény eddig 5043W volt,deaz ugyr csak 1-2 másodpercig. Tehát előfordulhat, hogy van 1 db panelem, ami csak 90%-os és a többit is lehúzza. Ezt hogyan tudom kideríteni?
-
válasz
yazoo1 #27688 üzenetére
Ne légy slendrián! A teljesítmény kW (ez egy pillanatnyi érték, éppen mennyi áramlik). Ennek maximális értéke a kWp. Az energia kWh, a teljesítmény adott időre szóló összesítése.
Eleve a paneljeidhez képest túl nagy az invertered, miért is vágott volna? Ha délről süt a nap (azaz mind a 11 dolgozik), akkor már nem éri őket merőlegesen. Délután pedig a 8 DK-i fogja vissza a termelést.
Különösebb gond szerintem nincsen; ilyen a rendszered. A tervezésnél lehetett volna jobban végiggondolni.
-
yazoo1
tag
válasz
macii97 #27608 üzenetére
Ha a napelemekkkel kell számolnom (4.18kwp) akkor az enyém eddig( március óta csak egyszer ment föl 20 kW teljesítmény felé),és így jött ki a 4,1 kw/kwp.
Tudom ,már írtak páran válasz de nekem annyira nem egyértelmű ,hogy miért ilyen kevés a teljesítménye nyolc panel Délkelet ,három panel optimalizálóval délnyugat.
35-fokos az szög /átlag .
4,5 Fronius és 380 teljesítményű Napelemek mi lehet a gond. Nekem meg a Inverter se vágott le soha.
ebben a hónapban 360,4 kWh a termelés .. -
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
7Heads Drago #27681 üzenetére
Az Opti miatt.
-
snooze
veterán
sziasztok!
itt mit jelent az aktiv és a teljes bemeneti teljesítmény?
link -
Blamazs
senior tag
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz
kardkovacsi #27680 üzenetére
Mi a helyzet a másik véglettel? Amikor nem tudja valamelyik panel a névleges teljesítményét? Azt hogyan lehet kiszűrni nem SE vagy optis rendszer esetén? Mennyi az a teljesítmény, ami már gyanús?
-
tennis
tag
Sziasztok!
Innovatív Napelem Kft-ről tapasztalat valakinek? Egészen jó ajánlat jött tőlük SE rendszerre.
Köszönöm előre is, ha valaki megosztja a tapasztalatát. -
7Heads Drago
veterán
válasz
kardkovacsi #27680 üzenetére
Viszont neki csak 1 panelen volt ilyen jó a termelése. A kép szerint meg 3 van egymás mellett.
Én így panelekre bontva nem látom, csak egyben. Ez most app miatt ilyen vagy az opti miatt? -
kardkovacsi
senior tag
válasz
kenuba01 #27678 üzenetére
Néha hideg időben, jó tájolással van ilyen. A hőmérséklet faktor a másik irányba is játszik.
Nekem a 7,26-os rendszer, két sztringgel 90 fokra elforgatva egymáshoz fele, fele arányban, képes kinyomni a 8,2-es inverter tetejét is, évente párszor. Már láttam olyat, hogy a 3,63-as sztring fél, 4,1-re ugrott fel, pár pillanatra amíg fel nem melegedett a panel.
Nem lesz tőle semmi baja, teljesen normális. -
kenuba01
tag
válasz
7Heads Drago #27671 üzenetére
-
Balázzs
senior tag
Egy év eltelt a telepítés óta, jöjjenek a száraz adatok:
Lifetime: 366 days
Total energy: 14,081 kWh
Average energy: 38,5 kWh
Minimum energy: 0 kWh
Maximum energy: 79,8 kWh
1213,8 kWh/év/kWp -
senki68
senior tag
válasz
sz.zs. #27673 üzenetére
A napelem telepítés effektíve 1 napos munkából áll. Telepítési díjat elkérnek 300+ ezret nem ritka a milla feletti. És ebben még nincs benne az anyag nagyker-kisker árrés.
Ilyen díjak mellett olyan elenyésző az üzemanyagköltség, hogy ezért az árért szinte mindegy melyik szegletébe kell menni, ebben a kis országban. -
válasz
aerosmith #27620 üzenetére
Gondolom olyan árat adnak meg, ami az ország minden szegletében megéri. Vagy “helyspecifikus” az ár.
Amúgy én próbáltam két helyi ( érdi ) céggel is felvenni a kapcsolatot - gondolván talán olcsóbb lehet- , de árajánlatot sem kaptam többszöri kérésre sem, így elengedtem őket és ezután kértem ajánlatot a MNNSZ honlapján.
Innen egy érdekesség: jelentkezett a Vertigo Napelem Kft. nevében valaki telefonon. Nekik elvileg van Érden is irodájuk.
Kaptam ajánlatot, a “képviselő” többször meg is jelent a házamnál, többször hívott is telefonon, illetve sűrűn volt e-mail váltás is ( nem vertigos e-mail címet hanem gmail-os címet használt).
Aztán a Fb oldalukon megláttam egy posztot:
A poszt alatt írtam egy hszt., kérdezvén, hogy hogyan lehet meggyőződni erről?! Erre nem jött ott válasz viszont emberünk azóta nem jelentkezett. -
Hunter2
addikt
válasz
7Heads Drago #27671 üzenetére
Gondolom a max pillanatnyi termelés a névleges érték felett van.
Nálam figyelmeztet a fronius invereter hogy magasabb a termelt teljesítmény mint a beállított max. 8350W a névl eges max (22x380 JaSolar) ehhez képest ma is 8900 felett termelt kicsivel. -
válasz
kenuba01 #27669 üzenetére
Az a névleges teljesítménye. Labor körülmények között, megadott peremfeltételek mellett, hogy összehasonlíthatóak legyenek az egyes típusok.
Ha hideg van, fúj a szél, és pont jó szögben süt rá a nap, akkor lejöhet róla több is.
Nagyobb feszültséget és több áramot nem fog kiadni magából, mint amennyit ki szeretne adni. Legfeljebb kevesebbet, ha az inverter visszaszabályoz. -
kenuba01
tag
Sziasztok.
Elnézést lehet hogy, hülye kérdésem van.
Nem okoz problémát ha egy panel pillanatnyi termelése a névleges teljesítmény felett van egy kicsivel?
Nem okoz esetleg valami problémát az élettartamára nézve?
Bár sok mindent nem tudok ellene tenni.
Még elég újak, szűk 3 hónapos a rendszer. -
Szak-Solarról én is csak pozitívan tudok nyilatkozni. MNNSZ oldalán kértem ajánlatokat, ők küldték először és árban is ők voltak a legjobbak. Mindent intéztek, ment minden flottul. Szerelni Miskolcról jöttek hozzám Szegedre. 11-re értek ide, 3-kor már indultak is vissza. Egy hete voltak itt, már csak óracserére várok...
-
llacee
őstag
válasz
7Heads Drago #27665 üzenetére
Onhordo upc coax, egy vezetek+sodrony. A kemeny a gazabb szerintem, de sokallom a 6 optit. Felteszek egy kamerat a hetvegen es timelapse al megnezem az arnyekokat :)
-
7Heads Drago
veterán
-
snooze
veterán
sziasztok!
valaki használ itt huawei smart dtsu-666-ot? -
kenuba01
tag
Nálam is rekord volt a tegnapi 60,25 Kwh
.
8,47 Kwp-es optis Huawei rendszer.
Ja meg tegnapelőtt lemostam, mert itt semmi eső nem volt.
A május idáig brutális, közel 1000Kwh töltöttem vissza amit szerintem a szomszédos házak azonnal "felfalnak". Pár kivételével csak pazarló külföldiek lakják a környéket.
Pl. egyszerre használják a padlófűtést klímával nyáron... -
kovimre
tag
Sziasztok! Huawei SUN2000-8KTL-M1 invertert melyik mobil appal lehet távolról is elérni? Odáig eljutottam, hogy a SUN2000 közvetlenül tud csatlakozni hozzá, de itt csak installer-ként tudok bejelentkezni. Ha a User-r választom ki, akkor itt regisztrációt tudok létrehozni? Mert beírok egy általam kitalált jelszót kétszer egymás után, de azt írja ki, hogy nem egyeznek a jelszavak, így nem tudok tovább lépni.
-
llacee
őstag
-
tennis
tag
válasz
7Heads Drago #27652 üzenetére
Bocsánat rosszul írtam, szerelés után kell fizetni!
Akivel szereltetsz az melyik cég? Milyen rendszered lesz? Én abban vagyok bizonytalan, hogy érdemes-e Solar edges rendszert csináltatnom. Kétsorban menne fel18- 20 panel. Reggel az alsó sort érné árnyék jó fél órán keresztül, ill. délután 3 óra után a kémény árnyéka vetülneátlósan néhány panelra. Szerintetek? Megéri az SE jó 400 ezer ft-os felára?
-
7Heads Drago
veterán
válasz
Tiédetis #27612 üzenetére
De most komolyan srácok.... annyi fajta gyártó van és nektek pont olyan kell aminek még a gyártója se vállalja fel a panelt? Én szóba se állnék ilyen céggel. Probléma esetén hova fogtok fordulni? Semeddig nem tart egy ekkora céget megszüntetni. Én mindenképp egy nagy gyártót választanék.
-
-
válasz
tennis #27639 üzenetére
Én erősen félnék a teljes összeg előre fizetéstől. (Nyilván csak egy nagyobb cég teheti meg, hogy utólag, vagy kiszállításkor kelljen fizetni. Nálunk elég volt készre jelentéskor.)
Ha nem is önmagában a lelépés veszélye miatt, de előfordulhat bármilyen kifogásod, amire magasról tojhatnak, ha már minden pénzt megkaptak. A kivitelezők motivációja arányos a kintlevőség összegével.
-
leslieke
Jómunkásember
Tegnap lejárt a 30 nap, MVM nem fizette ki a túltermelésem. Hétfőn meg nekik a panaszlevél.
-
rokapet
tag
Tegnap 3.195kWp-s rendszerről 23.1kWh, azaz 7.23 kW/kWp.
-
HunChris
senior tag
válasz
HunChris #27634 üzenetére
SolarEdge SE4000H - 3,4 kwp Qcells Blk (10x340W) 33° dőlés
Azimut: -3°
25,25 kWh (7,43 kWh/kWp) rekord (sajna itt sok a meddő)
Aznapi max teljesítmény: 3,08 kW (15 perces átlag)Legjobb panel: 2.58 kWh/nap
(Összehasonlításképpen a 26°os dőlésszögű ugyanolyan Qcells 335Wattos panel többet termelt, 2,6kwh-t.) -
senki68
senior tag
válasz
kardkovacsi #27628 üzenetére
-
stickermajom
addikt
válasz
244/241/243 volt a max az elmúlt hét napban. Nagyjából minden második házon van napelem az utcában, ahhoz képest nem is vészes.
-
nihill
őstag
válasz
Nekem a tegnapelőtti "rekord" napon 244/247/247 volt a csúcs délután 2-kor. Ez visszanézve a többi napsütéses napon is hasonló volt, pár volttal ez alatt tetőzött mindig.
Reggel 6-kor 234V környékéről indulnak a fázisok, este 8-ra 230V környékére érnek vissza.
Az inverterben tárolt legnagyobb mért feszültség 272,5V de ez valami tüske lehetett mert aznapra a grafikonon 245V volt a max. -
llacee
őstag
válasz
senki68 #27622 üzenetére
Köszönöm!
(Csak pletya szinten olvastam a bruttóról, hogy a nyári visszavét tarifa nagyon kedvezőtlen "lesz" , de erre nem lehet alapozni.)
Elindulok a nagyobb irányba,igaz így a költségvetésembe a Huawei fér csak bele, de limitációkkal legalább van battery funkció benne, hátha. Froniusból csak kisebb rendszer jönne össze ráadásul a nagyobb méret miatt problémásabb lenne az elhelyezése. -
tennis
tag
válasz
edeleny #27614 üzenetére
Köszönöm! A panelekről volt valami infód? A leírás alapján rendben van. Az én tetőm dél-keleti 8 órától kettőig teljesen árnyékmentes, akkortól kezd a kémény egy kis árnyékot vetni. Srégen húzódik tovább, ez nagyon visszaveheti a teljesítményt. 4 óra után már kezd az egész árnyékosodni.
-
kardkovacsi
senior tag
Inkább max feszültség értékeket mondjatok
Nálam jelenleg néha felugrik 246 fölé is. Ami már csak 7 Voltra van a maxtól. -
tikshow
addikt
válasz
aerosmith #27620 üzenetére
Én PV-Sunnal szerződtem és Szak-Szolár telepített. Ügyesek voltak, habár volt egy kisebb esztétikai gond, de a jelzésemre 2 héten belül jöttek is javítani ezt. Az egyik kúpcserép nem volt jól visszarakva, illetve két sín között kimaradt egy tartó emiatt besüllyedt a sín. Ezek igazából egy srácra róhatóak fel nem a teljes cégre.
-
aerosmith
őstag
zenenergy.hu tapasztalata van valakinek?
-
senki68
senior tag
válasz
llacee #27621 üzenetére
Én mindenképp a nagyobbat tenném fel.
A van-tól nem kell félni. Mi a gond a túltermeléssel? Elvész? Nem. Kifizetik.
Ha bruttó lesz, akkor is jobb a több termelés, mert igaz, hogy nyáron a brutál termelést kifizetik, de annyival kevesebbet kell télen saját zsebből hozzátenni. -
llacee
őstag
Szerintetek mennyivel érdemes túltervezni a rendszert vagy érdemes-e egyáltalán.
Kicsit elbizonytalanodtam.
Ahogy számolom kis pufferrel egy ~7kwp-s rendszer ellátná a mostani felhasználásomat, még akkor is, ha klímával rásegítenék a fűtésre (eddig nem tettem)
Viszont, ha igaz a támogatási rendszer, nem sokkal több ráfordítással fel tudnék tenni egy 9,2-est is. Így következő szezonra és ha beválik még egy klímát feltennék fűtés rásegítésre/átmeneti időszakra.
Kérdés, hogy van-e értelme, mert oké mondjuk több évre nézve a ház energia igénye nő, de ha esetleg eltörlik a szaldós rendszert lessz egy brutál túltermelésem télen meg fizethetek is. -
-ZeeZee-
senior tag
válasz
Tiédetis #27615 üzenetére
Én anno ilyet kaptam a SolarHero-tól: Hero Black 390W. Ha erre gondoltok...
-
edeleny
őstag
Ez a tisztább görbe, a tegnap előtti.
Tudni kell hozzá, hogy az első direkt, napsugarak fél tíz magasságában érik a paneleket. A csúcs 15 és 16 óra között van. Este hét után már a szomszéd néhol arnyékol.
Két pár fok eltérésű síkban, de 4 tetőn vannak a panelek. Két fuzérben.Jó lehet ez a görbe?
17 db 400 W-os panel.Ami mindenképp érdekes nekem, az az, hogy hiába a direkt, éles napfény, ha nem a panelre süt, csak szenved. 8-9-ig csak 2-300 watt. Előtte mikor teljesen borult volt az ég, reggel nyolckor 1,5 kW ot hozott, igaz később is alig többet
-
edeleny
őstag
válasz
tennis #27611 üzenetére
Hali.
Két hete adták át a rendszert. Hétfőn cserélte az ÉMÁSZ az órát. Korrektek voltak, inteztek mindent. Egyenlőre semmi rosszat nem mondhatok.400w BlackHero panel, 17 db, Huawei 6kW inverter. Inkább délnyugati tájolás.
A 6,8 panelek maximuma 5,5 kw volt idáig. A két napos nap egyaránt 39 kW-ot hozott.Ja, és ezek szerint az elmúlt 1 hónapban nem emeltek árat, nekem is 2,5 Misi volt
-
tennis
tag
Sziasztok!
Szako Plusz Kft-ről ill. Szak- Solar kft- ről van valakinek tapasztalata?
Előbbi ajánlata 15 db Black hero 400w napelem 6kw Huawei inverter 2.3 m Ft.
Utóbbi 17 db Trina solar 400w napelem 6 kw Huawei inverter 2.5 m Ft.
Ezek egész jó árnak tűnnek.
Köszönöm, ha valakinek van infója róluk. -
senki68
senior tag
válasz
joghurt #27604 üzenetére
Én még nem próbáltam, hogy is kell egymásra tenni a 2 grafikont, viszont ugyanabban az időpontban nézve csúcstermelésben 0.6kW-al marad el a tegnapihoz képest.
Viszont ma is hozta 6.88 kWh/kWp értéket ami a többiekét elnézve nem rossz eredmény. Még a tegnapi 7.2 képest sem. -
korcsi
veterán
Lassan egy éves a rendszer, új rekord született ma: 6,98KW/KWp!
-
-
-
stickermajom
addikt
válasz
7Heads Drago #27601 üzenetére
Remélem ez csak vicc volt, mert rögtön az első találat cáfolja az “állítást”.
-
7Heads Drago
veterán
válasz
kardkovacsi #27584 üzenetére
Engedjük el ezt a kőműves részt. Egy rakás ház van már megcsinálva kőműves nélkül és azok se derékszögesek. De ezért van az asztalos hogy ezt majd megoldja. Sajnos senki se a szakmájában dolgozik, ha mégis akkor meg nem hajlandó semmilyen új képzésre.... neki bőven jó az is amit a suliban tanult.... csak ugye az gáz ha szemre nem megy a munka.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U759 - i3-8GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Referencia Weboldallal Világítós bill+laptop bill magyarítás. Rania 3M -is! Touchpadok is.Posta ok
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest