-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Radeon_5
aktív tag
-
Radeon_5
aktív tag
Oxa koszi a valaszt, be lesz probalva. Es a masik kerdesre visszaterve: meg mindig letezik olyan, hogy egy bizonyos gep nem eszik csak bizonyos mem modulokat? Hallottam ilyeneket anno, de ha ez meg mindig problema...akkor bokjek meg, hogy ennyit nem kepesek szabvanyositani.
-
Radeon_5
aktív tag
Uff, na igen, nagyon bena a BIOS bennuk sajnos...nem is igazan ertem miert?!
Eddig egy kekhalalom volt a 2gb es 4gb modullal, azota vegulis oke. A Chrome a szokasosnal tobbszor veszti el az oldalakat (egyszercsak "a manoba, valami hiba"), es refreshelni kell. Bar nem tudom, ennek lehet-e koze memoriakazeleshez (kidobja az adatokat vagy mi?). Szoval nem tom lehet-e valami lathato jele, ha igy nem tud a ket modul egyuttmukodni rendesen?
-
Radeon_5
aktív tag
-
jilian
addikt
Rendben.
Akkor gondolom a memóriákat proci tuningtól függetlenül is ki lehet hegyezni, hogy megnézzem mennyit bírnak..
Erre a Memtest86+ USB Installer és egy IBT teszt elég lesz?
A Memtest86+ úgy ahogy saját maga elindul, lefut, az úgy mérvadó?
Vagy érdemes/kell még benne valamit állítani? -
szmegma
aktív tag
Koszonom szepen, erre a valaszra vartam.
Akkor a Corsair CMZ8GX3M2A1600C8R modult tudod ajanlani?
Esetlkeg ha G-Skill-t vennek? Nagyon jokat hallok rola. Pl. ezt:
G-Skill F3-12800CL7D-8GBRHAmi viszont fura ezzel a RAM-mal, hogy az alaplapom tanusitvanya szerint OK, a RAM tanusitvanyan pedig nemhogy az alaplap nem szerepel, de maga a chipset sem egyezik. Szoval akkor most ez jo RAM az ASUS P8Z77-V / LX alaplapra vagy nem?
Esetleg ez? Viszont ez meg az alaplap tanusitvanyan nincs rajta:
G-Skill F3-12800CL8D-8GBXM -
acidflux
csendes tag
Jelenleg most XMP -vel megy 2db, 1.5V feszt kapnak.
jim_raynor70:
BIOS -om friss. Nincs jártasságom a finomhangolásban, annyit tudok,h mit hol kell állítani. Amitől a legjobban félek,h nem tudom amekkora lépcsőkkel emeljem vagy csökkentsem a feszt. 0.05 amit a BIOS "felajánl".
Mit és mennyit számít ebben az esetben ha 1modul 1oldalas vagy 2oldalas??
-
akoska23
aktív tag
Akkor marad a 2x1GB gondolom elég lesz nem kell ennek a konfignak 4 GB és a szavaidból azt vettem ki hogy ha Dual-ba rakom a 2x1GB ot akkor olyan mintha több lenne. Még az időzítésekről irhatnátok egy picit. A kevesebb tényleg jobb?
Tuningolni is akarom és nem akarom hogy megsüljenek a mostani ramjaim 200 helyett 266MHz-en mennek tuning alatt de nagyon melegszenek.(tapintásra) -
Dekko
tag
Rendicsek megpróbálom.
Amúgy valamiféle mókolással nem összehozható, hogy mégis mondjuk 4-ből 1 működőd össze lehessen hozni?
Az tényleg nem lehet a baj, hogy szerver ramok, és emiatt nem megy másik gépben?kicsit elkeseredtem, de mindegy meglássuk van még egy gépem amiben ki tudom próbálni. Ma esete megnézem akkor azt majd visszajelzek! Köszi a segítséget Qru
Üdv
-
Dekko
tag
Hali.
Ez meg is történt, néztem a biosban néztem a "screen" mögött és mindenhol csak azt a ramot mutatta amelyikkel alapból megy a gép.
Az normál 512-es DDR ram, ezekkel viszont nem ment.
4ből egy sem 5.-el sem viszont pl az 5. darab meg nagyon felmelegedett.... Lehet csak szimplán hibásak?
Köszi a segítséget. -
04ahgy
nagyúr
Nem is értem, miért megy a RAM-ok feszültségén ilyen huzavona típusú vita a fórumon... Más csíkszélességgel készülnek a RAM-ok, más feszt lehet nekik megengedni.
Egy első generációs Micron DDR3 chip még léggel is kaphat 2,3V-ot, egy második generációs Elpida Hyper meg 2V-ot.A harmadik generációs, alacsony csíkszélességű chipeknek meg eleve nem érdemes 1,7-1,8V felett adni, mert ugyanúgy nem skálázódik a feszültséggel, ahogy a SandyBridge sem.
Szóval tegyünk már egy chiptípust a feszültség mellé az általánosítás helyett...
HGyu
-
csaky_87
csendes tag
Itt a ram:
http://www.kingston.com/datasheets/KHX1333C9D3B1K2_8G.pdf
Itt vannak az auto beállítások:
Standart Timing Control
CAS 9
tRCD 9
tRP 9
tRAS 24Advanced Timing Control
tRC 33
tRRD 4
tWTR 5
tWR 10
tWTP 21
tWL 7
tRFC 108
tRTP 5
tFAW 20
Command Rate (CMD) 1Misc Timing Control
IO Lantency 1
Round Trip Latency 32u.i.:
Eddig csak a Standart timing controlt állítgattam, a többit auto-n hagytam, nem lehet h azokat is hozzá kéne igazítani a CL7hez?
A CMD-t 1,2,3-ra lehet tenni. 2-vel próbálkoztam ugyanúgy kékhalál. -
csaky_87
csendes tag
Igazából enyém a gép csak megkértem Amdfan országos cimborámat, hogy írjon helyettem.
Auton hagyva 9-9-9-24re rakja a gép. Próbáltam 1.5voltról 1.65re emelni, de semmi, ugyanúgy instabil, de kb olyan szinten hogy bármit elindítok kék halál van.
Nem lehet hogy a H67es chip miatt nem "tolerájla" a tuningot? -
asuspc96
senior tag
Áh tudtam, hogy Te segíteni fogsz
Minden topikban lennie kellene egy ilyen segítőkész embernek...!
de sajnos nincs.....még valami....ugye fps-t fraps-sal de amit említettél az msi ab abban hol tudom beállítani, hogy mutassa a gpu kihasználtságát ? (videókban lehet ilyet látni....a bal felső sarokban!)
még egyszer köszi a segítséget !
asuspc96
-
eXtase
tag
Rendben, köszönöm!
Volt alkalmam most kipróbálni 2gb os modullal bővítve.
túl sokat nem változott a gyorsaság, az élményindex adott 6.7 -et a 6gb ram-ra.
Eddig 4gb -ra 5.9 -et. 4gb -al gondolom hasonló a helyzet, nem lesz sokkal gyorsabb, de élményindexre is ugyanennyit adna? ( pusztán kíváncsiság, nagy hatalmat nem adok ezeknek a számoknak )
Köszönöm! -
04ahgy
nagyúr
Sőt, biztos, hogy nagyon sok problémája lesz. Az OCZ Platinum nagy feszültséget kér, és gyökereiben eltér a rajta levő chipek karakterisztikája a Vengeance-on találhatóakétól.
A sok feszültséget és az alacsony időzítést meg a Vengeance nem fogja szeretni.
Ha én IMC lennék, biztos köhögnék ilyen erős balanszírozatlanságtól.
HGyu
-
rayoliviero
veterán
DRAM frequency.: 1866 MHz
DRAM timing mode: link
command rate: 2T
tCL: 10T
tRCD: 11T
tRP: 10
tRAS: 27
tRFC: 188 (RCF nem volt, csak RFC)
DRAM voltage: 1,645 vagy 1,652 (nincs 1,65)
CPU I/O voltage (gondolom ez az a VTT): 1,15 vagy 1,17 is vanAz utolsó kettőt akkor mire állítsam? DRAM: 1,652 és CPU I/O:1,17?
-
zsola32
őstag
köszi a a tanácsot
ma megmérkőztem a bolttal és nyertem
a csóka kapásból belemondta a szemembe, hogy jó a RAM
erre az volt a válaszom, akkor írd le egy papírra, a gyáriszámot a fajtát és hogy szerinted hibátlan a RAM.
én meg elmegyek egy másik boltba és bevizsgáltatom
ekkor szólt bele a főnökasszony: cseréljétek ki inkább fiúk, hiszen még csak egy éves a RAM, van még rá két év garielhoztam az új memóriát és pantetntul megy a gépbe.
szerintem át akartak b...ni.....
-
-
faceman87
csendes tag
Nekem az F2 megnyomásánál a BIOS-ba nem történik semmi
Az MB Intelligent menüben BIOS alatt állítgattam, megnöveltem a Votage-t az előírt 2.2-2.4 én 2.2-re állítottam meg valamit még átállítottam 3.20B-re és 333Mhz-re és így BIOS-ba kiírta az 1066 Mhz-et, de az Everest csak 800Mhz-t ír. csinálok két képet azt feltöltöm. -
Garsza
veterán
-
s3toraph
senior tag
Bwaaaah ez az xmp enabled-en auto-n átállítja a proci fsb-jét is 333x9-ről így 400x9 lett és ugyanúgy nem indúlt el MHC +0,12V-al sem, _Mondom beállítom manuálisan 1600-ra auto helyett, meg visszaosztva 7,5x400-ra a cpu órajelét, erre el sem indúl semmi még bios-ig sem jutok.
Ötlet? Mit csinálok rosszul? -
=HG=
addikt
Az alaplap:MSI G41-P28 (nem az enyém,csak ismerősöm kérdezte..én meg nem tudtam a választ...gondoltam megkérdezem nálam okosabbaktól)
Akkor 1333-as belerak, és ha addig megcibálja az ember a rendszert akkor megy 1333-an!!??
Ha jól értelmezem...
Azt hiszem bioszban "adjusted DRAM Frequency"-ben beállítható....Vagy csak akkor, ha FSB-t emelek ?.....Majd kiderül, ha béle rakjuk..
Azért köszi a választ
-
JuliusK
tag
Megpróbáltam 1.7V-ra emelni, de ugyanúgy nem indul el vele. Feszültségértéknek 1.55-től 1.75-ig írja. Az alaplapom tizedeket tud, tehát 1.7 után 1.8 jönne. Nagyobb értéket nem szeretnék adni, nehogy gond legyen...
Egyébként igaz az állítás, hogy inkább legyen 8GB 1600Mhz-en, mint 4GB 2000Mhz-en? Vagyis sebességben jobban járok 4GB plusz memóriával, mint 400Mhz-el?
Köszi!
-
Wolfskin
őstag
akkor nincs mit tenni. egyébként sokkal gyorsabb lett így is, a plusz 4 GB-tól csak úgy pattognak a programok (meg az x4 az x2 helyett)
ha kicserélem az 1333-ast a párom gépében lévő 800-as Geil Ultra 800-as ramokra (2x2GB), akkor van esély, hogy mennek dualban?
most +0.2V-al (=2.0V) 935MHz-n (a 233-as fsb miatt) mennek a ramok. mindkettő 2.1V-ra van hitelesítve, érdemesebb esetleg 1150-en hajtani és adni neki még egy kis feszt?
nem vagyok egy nagy ram guru, meg nem is akarom túlhajtani, a maximumot kihozni belőlük, inkább csap optimalizálnám a helyzetet.
kösz a segítséget!
-
04ahgy
nagyúr
A CPU-tól távolabbi slotok szoktak stabilabbak lenni a mostani, IMC-s prociknál. Akkora már az órajel, hogy a hozzávezetések parazita kapacitásai és induktivitásai segítenek formálni a jelalakot, és az kevésbé szabálytalan a távolabbi slotban. Az AsRock pl. kifejezetten írja, és matricával is jelzi AM3-as lapok esetén, hogy a hátsókat töltsd fel először. Minden X58-as lapnál a második-negyedik-hatodik slot először feltöltendő, el sem indul a lap fordítva, így is van számozva. Ez igaz LGA1156-nál is, négyfoglalatos lapok csak a CPU-tól számított második-negyedik slotban indulnak két modullal.
Sandy esetén ilyen megkötés már nincs, mindenhogy indul, de a Gigabyte például a slot számozást hátulról kezdi, a legtávolabbi az egyes slot. [link]. A képen nagyítva jól látható.
HGyu
-
proci985
MODERÁTOR
igen, én is ezen döbbentem meg.
egyelőre még be kéne őket rendesen lőni, jelenleg 1066/1333on mennek a memtest szerint, ami 1600cl9es ramoktól finoman szólva is vicces érték. viszont nagyot emelni nem merek, egyszerre túl sok minden lett cserélve, random BSODket meg el szeretném kerülni.
-
tomgabor
őstag
Köszönöm. Marad 800-on.
OFF: hétfőn néztem iponnál, hogy a 4GB kingston DDR2 17600Ft, kedden meg akartam rendelni erre már 21e-be került, vártam hátha olcsóbb lesz, szerdán megnéztem árgépen, 3 boltnál is volt 16-17e-ért (reggel 9 óra) de mire kinyitottak (11 óra) 2 helyen már 21e-be került, a 3.-ik helyen megrendeltem 16e-ért (ma már 20e-be kerül náluk).
Pofátlanság -
tomgabor
őstag
Túlzásba ne essünk, kedvtől függöen "csak" 200-300 ablak (3-szor van megnyitva az opera mert 1-ben nem átlátható
) és néha beüzemelem mellé az FF-t vagy Chromeot itt már halál bármit is csinálni
Amúgy köszönöm.
Még 1 éve amikor csak az 1066-ok voltak bent, beállítottam a gyári értékekre hogy ne 800-on menjenek, de nem nagyon szerette a gép, esetleg majd most pobálkozzak meg vele újra vagy hagyjam inkább?
-
Pubszon
veterán
Sajnos nem lehetséges, mert a RAM-ok otthon vannak, én pedig a bordával Angliába.
Egyébként arra gondoltam, hogy a bordákat majd úgy rakom fel, hogy nem ragasztom oda, a könnyebb levétel miatt.
Remélem majd nem fognak túlmelegedni.
Illetve majd veszek egy ilyet, és az egyik hőmérséklet érzékelőt a borda és az egyik RAM chip közé rakom be.
Szerinted?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Corsair Dominator Platinum 2x32GB (64GB) Kit 5200MHZ DDR5
- BESZÁMÍTÁS! 32GB ADATA XPG Lancer RGB 7200MHz DDR5 garanciával hibátlan működéssel
- G.SKILL 32GB Trident Z5 DDR5 6400MHz CL32 KIT F5-6400J3239G16GX2-TZ5S
- 16GB G.skill Ripjaws V DDR4 4000MHz CL15 2x8GB
- Kingston Fury Beast 32GB 6000MHz DDR5 CL30 RAM (KF560C30BBE-32)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest