- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Melyik tápegységet vegyem?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Házimozi haladó szinten
- Projektor topic
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Azonnali notebookos kérdések órája
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
04ahgy
nagyúr
válasz
heindrich95 #49098 üzenetére
-
04ahgy
nagyúr
válasz
B4ndiBuild3r #49067 üzenetére
Ha alapórajelen nézünk mindent, akkor 31,18% a növekedés, ha mindkét CPU-t 4,5 GHz körülre tuningolod, akkor 11,36%.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Prosector #47251 üzenetére
A lapnak és a RAM-nak nem lesz baja a magasabb RAM feszültségtől. Alapbeállítások mellett épp a mostani, érzékeny IMC-s processzorokat károsíthatja a legjobban. Ez kiküszöbölhető az IMC feszültség emelésével, tehát a DRAM - IMC közti feszültségkülönbség csökkentésével.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Kingston, GEIL OK, CSX nem annyira.
(#47213) D4v3: Valóban nem veszítesz semmit. Az időzítéseket manuális beállítással viszont viheted lejjebb, vagy ha azt annyira nem akarod, alulfeszelheted a RAM-ot. Valószínűleg mindkét esetben a gyárilag 1600-as kiteket felül fogja múlni.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
drmazsi #47205 üzenetére
Nem ezeket kell nézni, hanem a címkén (jónéhány képet linkeltem, lásd: [#47195-#47197], ahol jól kivehető) a rev. számít. Annak kell egyeznie, hogy tuti legyen.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
MK VII #47201 üzenetére
Ezt könyvjelzőzd, habár már linkeltem, hasznos: [Corsair DRAM IC Inquiry].
Én is elnézést kérek. Igazából örülök is, hogy a Corsair feltünteti, de mérges is vagyok rájuk, mert rengetegszer volt olyan, hogy x kitet megvették 2012-ben, aztán a típusazonos y kitet 2014-ben. Külön a két kit OK, együtt nem. Ez az oka.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
04ahgy #47196 üzenetére
És a PSC is meglett. Még a színük sem tér el! [link]
Már nem is tudom, melyiket szeressem a sok közül. Hmmm. Gulf mellé az Elpida, Lynnfielshez és Bulldozerhez PSC, Haswellhez a Samsung lesz az ideális, a Micron meg egy öreg Thuban Phenom II mellett vígan elszaladgál magas feszen. A Hynix és a Nanya nem kiemelkedőek, azokat tuningra nem venném.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
MK VII #47194 üzenetére
Nem, nem, nem és NEM! Ha már csak egy hozzászólással van előtted az infó, akkor légyszives értelmezd!
Ez az 1600-as 4GB-os Vengeance ezzel az 1600-as 4GB-os Vengeance-szel és ezzel az 1600-as 4GB-os Vengeance-szel nem igen fog együtt menni (vagy kis eséllyel), mert eltérnek rajtuk a chipek, nagyon. Pedig a színük sem tér el.
Az elsőn Elpida, a másodikon Hynix IC-k vannak, míg a harmadikon Nanya. [link].
Szeretnéd, hogy még egy negyediket is keressek? Biztos vagyok abban, hogy Micron és PSC chippel is volt konkrétan ez a típus, csak lusta vagyok és késő van.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
drmazsi #47192 üzenetére
Nem a színt kell nézni, hanem a rev. számot. Ha a fő rev. egyezik, akkor jó eséllyel mennek majd együtt. Két teljesen egyező rev. esetén csak a hűtőborda színe tér el. Ha a fő rev. egyezik, az alrev. eltér, akkor a chipek gyártója azonos, de a szervezése, mérete, vagy valamely egyéb paramétere eltér. Amennyiben a fő rev. sem egyezik, akkor a modulokon a chipek gyártója sem azonos.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
petivalter #47180 üzenetére
Mivel a régivel eddig jó volt, az újjal is próbáltad magában, ezért evidens, hogy a RAM-ok hibátlanok. Nem egyformák azonban, és valószínűleg valahol annyira eltérnek a paramétereik, hogy együtt nem mennek.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Benga_allat #47175 üzenetére
Csak olyan RAM-ot fogsz tudni hibamentesen használni ebben a gépben, amire egyszerre teljesül, hogy:
- egy modul 4GB-os.
- mindkét oldalon vannak chipek, szám szerint 8db.Ez a fenti két kritérium jelenti, hogy 2 gigabites lapkák vannak a modulon, és azokkal a modulokkal nem boldogul, amiken 4gigabites chipek vannak. A CPU a gyenge keresztmetszet, amiatt nem megy. A CPU-ban van az IMC.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Blue Thunder #47052 üzenetére
Miden modul külön, egy éjszakát tutira futott, 2400-on?
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Blue Thunder #47003 üzenetére
Nos, a BIOS verzió melyik? Te futtattál-e már MEmtest86+ 5.01-et, modulonként legalább egy éjszakát?
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Assdak #47046 üzenetére
Az okozza a problémát, hogy a régi Vengeance mindkét oldalán van 8-8 chip, így az jön ki, hogy 2 gigabitesek a chipek. A Fury-nak csak egyoldalon van chip, tehát azok 4 gigabitesek. A G41 nem kezel, csak 2Gib chipeket. A Fury-val sosem fog menni, és semmilyen más RAM-mal, ami egyoldalas és 4GB-os.
(#47045) kranazoli: Jól csináltad az 1648-as beállítással, szinte biztosan fogja vinni.
(#47044) arminlok: Minden jó úgy, ahogy állít, hiszen ez az XMP lényege.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
BenQhunria #46835 üzenetére
4GB-os modult csak AMD CPU tud megcímezni.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Coccolino_O #46830 üzenetére
A Kingstonnál is van, hogy ugyanaz a PN, a régebbi modul mégsem egyezik az újabbal, még a chipek száma is eltér, nem csak a típusa.
Corsairnél is, csak ott a rev, jelöli az eltérést.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Az én véleményem és a saját tapasztalataim alapján igen.
(#46814) V60: A korábbi lapodnál is voltak ilyen módjai az AMD memóriavezérlőnek, csak nem írta ki. Amíg egy modul van a gépben (nem írtad, hány db, így egyre gondolok), addig felesleges 128bit meg 2*64 bitről beszélni, hisz csak 1*64 bit van, az meg csak unganged tud lenni.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
RAM-ra nem javasolt semmilyen hűtőborda. A chipek műanyag teteje negyedannyira nem vezeti a hőt, mint a fém BGA-ik, és a PCB. Így a NYÁK hűtésével kell a lehető legtöbb hőt elvezetni. Ehhez persze forszírozott léghűtés kell, megfelelő turbulens légáramlattal (tehát az nem opció, hogy van 4 venti a gépházamban).
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Igen, azért mondom, hogy csak AMD-nél van, intelnél nincs. Lévén azonban intelnél is van dual-channel, így logikus, hogy nem lehet a dual-channel működéssel összefüggésben a ganged / unganged üzemmód, mint azt korábban feltételezted, és magad is levezetted, hogy téves volt.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
germanh #46668 üzenetére
Intel CPU-nál nagyjából helytálló a hőfok, amit a Memtest86+ 5.01 jelez, fontos kiemelni, hogy az a CPU belseje, a szilícium. Ha a kifújt levegő is forró volt, az legalább azt jelenti, hogy a hőátadás megtörtént. Amúgy egy 3 éves, még sosem portalanított notebookra hőfoktól függetlenül ráfér a karbantartás, tisztítás.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
zeusz55 #46647 üzenetére
A minden alapbeállítás is egy beállítás, nemdebár? De. A RAM ilyenkor 1,5V, alapbeállítás, 1333MHz, JEDEC időzítések. Kérj a tesztelésről részleteket a PCX-től: miben tesztelték, milyen programmal? Képet is kérj.
Fecus11: Nem kell minden hozzászólásodba AIDA dumpot copy-pasztolni!
(#46649) k.sanyi92 Nem 100% a dual, eltérhetnek a chipek a borda alatt. Kérj kipróbálási - visszavásárlási garanciát az eladótól, vagy ha újonnan veszed, webshopban tedd és van 14 napod elállni a vásárlástól. Próba, szerencse.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
skullrator #46640 üzenetére
Ha még rev.1.0 verziós a GA-970A-UD3P, akkor nézd meg, hogy a legutolsó beta BIOS a honlapon frissebb-e, mint a mostani BIOS az alaplapodon. Ha nem, akkor frissítsd!
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Fecus11 #46638 üzenetére
Igen, épp ezért nem tudod belerakni azt, amit kérdeztél, mert az meg DDR3. A hirdető adja meg a RAM pontos típusát, te meg google-ben keress rá.
(#46635) zeusz55: Te milyen lapban és milyen CPU-val tesztelted, milyen beállításokkal? Hát haverod? Ezeket meg kellene adni a PCX-nek is. Találkoztam már olyannal, hogy egy RAM csak AMD-ben vagy csak intelben hibázott. Lehet, hogy nem olyanban tesztelik, mint nektek van. Az iPon GaranciaFutár feltételei közt például szerepel, hogy a használt rendszert is pontosítani kell.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Execᵀʰᵀˢ #46617 üzenetére
A linked nem is a Memtest86+ oldalára mutat, mert az a http://memtest.org. Természetesen a +-os memteszt a javasolt.
(#46623) Thunderzolee: Az a modul egyezik a meglevő 512-essel, amit nem ismert fel teljes kapacitással, vagy netán egyoldalas / fele annyi chip van rajta. Ha igen, lehet, hogy újabb a modul, mint amit a gép meg tud címezni. Mindamellett semmi sem hibás.
(#46602) Galdemorph: HyperX Fury, HyperX Savage. 1600-1866MHz-es kitek között nézelődj, a szín mindegy, alatta ugyanaz a chip van.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
MK VII #46585 üzenetére
Csatlakozom az előttem szólóhoz, szerintem sem rossz. A CL talán 10-en jó lesz, kicsi az esélye. tRCD, tRP talán 10-11-ig csökkenthető, az utóbbira van nagyobb esély. A tRAS az valószínűleg megy még lejjebb, akár 27-ig is. Valahogy így: CL10-11-10-27. A tRFC 150 alá is szorítható, értelemszerűen ott mehetsz többesével is, és a CR is lehet, hogy viszi az egy T értéket. De mint mondottam, gyorsulást nem fogsz érezni.
Ahol indul, ott még nem biztos, hogy stabil is! Hosszú hetekbe telik az alapos kitesztelése.
2400-on is elindul az 1,75V-tal, CL13-15-13-39-2T időzítéssel, 240 tRFC-vel.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Igazad van, benéztem. A legtöbb AsRock alaplapnál van DOS-os, Instant Flash-es és Windowsos frissítő. Itt, mivel Sandy-ről Ivy támogató BIOS-ra frissít, csak wines. Rendszergazdaként kell valóban indítani, és ne lepődj meg, ha a frissítés alatt megáll az egérkurzor, attól még dolgozik.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
A memóriád 4*4GB kiépítésű, így páronként tesztelheted az első körben, a négy modulból valószínűleg csak egy lesz hibás. Amelyik pár hibázik, ott pedig majd modulonként kell kiszűrnöd, melyik a bűnös.
Azért javasoltam ezt a programot (Memtest86+ 5.01), mert nyílt forráskódú és ingyenes, ezek a PassMark Memtestre nem mondhatók el.
Az alaplapodon a BIOS a legfrissebb?
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Mivel 16GB-os DDR3 modul desktopba nincs, így vedd ki az összes modult, és egy legyen benn, úgy futtasd ezt a memtesztet: Memtest86+ 5.01, és akkor még warezolnod sem kell a fizetős PassMark memteszttel.
(#46569) xxxxxxxxx: Load XMP Profile1 beállítással próbáld belőni, ne manuálisan.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Blue Thunder #46567 üzenetére
Igen, ezek miatt melegebb. Ha így stabil, majd apránként kikísérletezed, meddig csökkenthetők vissza.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Blue Thunder #46564 üzenetére
De itt a PH!-n kijelölöd, és beilleszted ugyanazt a link gombbal. Nem megterhelő.
Egy-két hét teszt is lesz, mire kiderül, stabil-e, majd számolj be.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Blue Thunder #46562 üzenetére
A harmadik képen, CPU Cache Voltage 1,225V, CPU System Agent Voltage Offset 0,15V, CPU Analog I/O Voltage Offset 0,1V, CPU Digital I/O Voltage Offset 0,1V.
Máshoz nem kell nyúlni.
Megj.: Az UEFI-n belül hotkey-jel tudsz pendrive-ra screenshotot menteni, és akkor normálisan is nézne ki.
Megj.: Legközelebb kattinthatóan linkelj, ellenben én biztos nem nyitogatom meg egyesével a szöveget. Lehet, hogy más úgy is segít.HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Blue Thunder #46558 üzenetére
System Agent van? Digital IO és analog IO van? Ezeket és a már megtalált Cache Voltage-et kell akkor finoman (+0,05V egyszerre) emelni.
Ha teszel fel screenshotot a BIOS-ról, az is segíthet.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
torreador22 #46559 üzenetére
-
04ahgy
nagyúr
válasz
torreador22 #46553 üzenetére
A modern windowsok esetén ez értelmetlen kérdés. Amit alápakolsz, igyekszik feltölteni, magától a háttérben. Célja, hogy amikor szerinte esélyes, hogy használni fogod az alkalmazást, már a RAM-ban legyen jó része, és pikk-pakk előugorjon. Ezt a háttérben figyeléssel. munkálkodással, statisztikagyűjtéssel teszi.
Amúgy 1GB-on is szépen települ, sőt, HDD-re telepített win7 már indult el nálam egy ősrégi Celeron430 + 256MB 533Mhz DDR2-t tartalmazó gépen. A HDD-t akartam tesztelni, de nem a tesztrendszer bootolt be pendrive-ról, hanem a rá telepített win7 a HDD-ről. pár órával később néztem rá, és vígan elvolt a Win7 Desktop.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Blue Thunder #46554 üzenetére
VCCSA, vRING (ASUS-nál szerintem cache voltage, vagy hasonló néven szerepel) kaphat először 0,05V emelést a most beállítotthoz képest. Ha nem elég, még egy kicsi mehet finoman. 1,2V-ig mehetsz el a VCCSA-val, és 1,25V-ig a vRING-gel, ha jobb léghűtésed van. A digital és az analog I/O voltage is kaphat kis emelést, finoman...
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Varázsló2246 #46551 üzenetére
Valószínűleg 512MB-os, 333MHz vagy 400MHz, CL3.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Dr.FantastiK #46547 üzenetére
Van amiben valóban nagyon sokat számít, mint azt helyesen észre is vetted, leginkább benchmarkokban, amik direkt a RAM sávszélességre vannak optimalizálva. Van amiben meg egész pontosan nullát. 3DMark Vantage-et épp Single Channellel futtattunk sokat, mert a CPU órajel stabilabb, és nem számít neki a több csatorna.
(#46548) Blue Thunder: Gondolom az adatlapodon levő konfig. Lévén több modulos a memória, akkor minden modult vegyél ki, csak egyet hagyj benn, és teszteld Memtest86+ 5.01 memteszttel. Előbb Load BIOS Defaults után legalább egy éjszakát, majd XMP-vel is legalább egy éjszakát. Ha nem hibázik, jöhet a következő modul. Ha mind kész, akkor egyszerre két modullal ugyanez. Ha úgy is jó, akkor mehet a Memtest86+ 5.01 négy modullal. Még a tesztek előtt, alapórajelen frissíts BIOS-t a legfrissebbre (viszonylag friss a legutolsó: [link])!
Fontos tudni, hogy a CPU-d 1600Mhz RAM órajelet támogat hivatalosan, amit felette kapsz, az csak ajándék. Fontos tudni, hogy minál magasabb az órajel és minél több a modul, annál inkább megterheled a memóriavezérlőt is, ami a CPU-ban van. Lehet, hogy plusz VCCSA, plusz RING fesszel stabilizálhatod a 4 modul magasfrekvenciájú üzemét. (Ahogy a kolléga írta előttem az imént, procifeszt kel lemelni, ezek is a proci feszei, de nem a magfeszültség! Ezek a memóriavezérlőhöz, uncore-hoz tartoznak.)
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
B4ndiBuild3r #46543 üzenetére
Nem okoz kárt, csak nem ad képet. Ha megy, a tesztelésre a Memtest86+ 5.01-et javaslom egy teljes éjjelen át, bootos USB telepítője van! Ha az hibamentes, akkor prime95 blend, szintén egy éjszaka hosszan.
Az újabbat tartsd meg, ha nem megy, nagyobb eséllyel szerzel mellé egyezőt.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
B4ndiBuild3r #46540 üzenetére
Nem biztos, hogy fognak együtt menni, nagyon eltérnek.
(#46541) jblgti38: Visszaolvastál kemény 5-6 hozzászólást? Miért használod az AIDA64-et, ha nem tudod, mi az az SPD, illetve ha túl bonyolult a program, és nem tudod értelmezni az általa kiírtakat? A RAM-od 1600-on megy. Javaslom a CPU-Z SPD fület megnyitásra, és szépen a RAM slotokat végignézésre. Láss csodát, mik vannak ott, hűha!
Tehát az SPD az bele van programozva a RAM-ba. Annyira, amennyire a gyár úgy gondolta. Azt kiolvasni tudod és alkalmazni. Nem jelenti azt, hogy a RAM-od konstans annyin megy.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
eventus #46531 üzenetére
Szerintem csak valamit benézel.
1 - legfrissebb BIOS-t kéretik felrakni, szépen win alól az ASUS oldalán biztosított updaterrel.
2 - Load Optimized Defaults.
3 - AI Overclock Tuner ---> XMP.Semmi mást ne állíts, mentsd el, majd egy képet kérünk a BIOS-ról, egyet meg a CPU-Z Memory fülről.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
norbert1998 #46513 üzenetére
Az utóbbi. Vagy 1866 10-11-10-27, az utolsó értéket ha kell, növelheted.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Anfänger #46509 üzenetére
Megveheted, de nem sok előnyt ad az 1866MHz-es társaihoz képest. A 2400MHz meg vagy megy (95%) vagy nem (5%), 1600MHz-et támogat a CPU hivatalosan. Az 1,65V-os RAM Haswell mellé egyébként alapesetben nem ajánlott, de nagyon baja sem lesz tőle. A helyedben egy jó árban levő, CL9-es 1866-os kitet keresnék.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
fatboy.slim #46494 üzenetére
A felette levő a BIOS verzió, nálad ez FC. Ugyan csak beta, de sokkal frissebb, egy próbát megér az FDe BIOS: [link].
Igen, ennél az alaplapnál az egyforma színű slot alkot dual channelt. Nem mindnél van így.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Ha stabil a CL9, akkor miért ne használnád úgy? Ajándék, ha mégoly csekély növekedés is. Kis feszemeléssel stabilizálhatod, ha épp csak instabilkodna, 1,55 ...1,6V-ig OK. Az alapalpodon frissíts BIOS-t [link]. Fontos: a legutolsó olyat töltsd le, ami 12MB-os (BIOS + updater), amiből csak az updater-t kell használnod. Majd a legfrissebb BIOS fájlt is töltsd le. Az updater-t elindítod rendszergazdaként, és kitallózod a legfrissebb BIOS fájlt. Sok stabilitásjavítást adtak ki a korábbi BIOS-okban, jó ASUS szokás szerint.
(#46468) fatboy.slim: tizen hozzászóláson keresztül tök jól elcsevegtetek a semmiről, a kiváló szakértelemmel bíró válaszoló még a probléma lényegét sem fogta fel (miszerint csak az 1866MHz-es órajelet nem veszi be, alaphelyzetbe áll mindig, de be tudsz lépni a BIOS-ba amúgy amikor 1333-on elindul a gép). Ami információ baromi fontos lenne:
- konkrétan, típusra milyen CPU-d van
- konrétan melyik revíziós az alaplapod (van rev.1.0, rev.1.1, rev.1.2, és rev.3.0). Megjegyzem, szerintem 99% valószínűséggel a rev. 3.0-d van a képernyőkép alapján.
- konkrétan melyik BIOS van jelenleg rajta?
- konkrétan melyik slotokba raktad a RAM-okat?
- egy modullal próbálva beveszi-e (X.M.P. Profile 1 alkalmazásával) az 1866MHz-et?(#46469) ittakary: 99% eséllyel fog menni, de kérj rá kipróbálási garit.
(#46470) aAron_: 1,5V-os 1333MHz-es memóriák. Ha az alaplapod kompatibilitási listáján nincs, akkor semmi nem garantált, mindamellett 99% eséllyel semmi probléma nem lesz Haswell CPU-val sem, ha amúgy hardveresen maga a RAM hibátlan.
MrBrook, te hozzászólást gyűjtesz, vagymi?
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Használd így 1066-on egy hetet, teljes kapacitással. Aztán emeld fel 1333-ra, használd egy hetet úgy. Kiderül, tapasztalsz-e instabilitást, és az is, gyorsabb-e a gép (szerintem nem lesz az). Ezek függvényében vagy visszaállítod alapértelmezettre, vagy hagyod 1333-on.
HGyu
-
-
04ahgy
nagyúr
Nem 533-on mennek, mer amit látsz, azok csak az SPD programozott értékek. A te lapodban csak egyféle órajelen tud menni az összes ram egy adott időpillanatban.
Nem értem, miért az AIDA-t használja mindenki, de kb. mindenki, aki használja, nem tudja értelmezni a kimenetet...
Használj CPU-Z-t, ott pedig Memory fül. Amit ott ír, az annyi, egyértelmű és egzakt.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
hentes555 #46423 üzenetére
Ha DDR1-et teszel bele, annak alapból 2,5V-ot fog adni, ha DDR2-t teszel bele, annak 1,8V-ot ad alapból.
1,5V a DDR3 alapfesze, azt nem tudsz abba az alaplapba tenni. A teljesség kedvéért, a DDR4 esetén 1,2V-os, az SD RAM esetén 3,3V-os az alapfesz. A régebbiekre most nem térek ki.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Látom már, nincs XMP profil a RAM-ban (azért nem jelenik meg a BIOS-ban sem az erre vonatkozó menüpont). Az, hogy a RAM feszültséget 1,58V-ra állítja magától, az még nem jelenti azt, hogy Intellel is így lesz. Emiatt nem kell aggódnod szvsz.
Ha úgy stabil, használd úgy. Ha Intellel is csak 1,58V-on lesz stabil az 1866MHz (szerintem nem így lesz), akkor meg nyugodtan gariztathatod, hisz a megadott specifikációnak nem felel meg.
Amúgy az Intelnek sem lesz semmi baja 1,58V-tól (az bőven hibahatáron belüli az 1,575V-os maximumot tekintve).
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Bigemperor #46400 üzenetére
Nem érdemes (most másfélszeres áron van a RAM ahhoz képest, mint te vetted). Mellesleg 1866-ot vagy 2133-at te is elérhetsz tuninggal. Magad bizonyosodhatsz meg róla, hogy nem, vagy alig jelent valamit a RAM órajel a te géped architektúrája esetén.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
gyutyo #46390 üzenetére
Már a másik topikban válaszoltam, egész pontosan ezt:
"Húha. Nézzük csak a gondolatmenetet. A 13-as teszt hibát mutat az új modulon ---> vissza szeretnéd adni, mert hibás. De a 13-as teszt a régi modullal is hibázik, de 3 év alatt egyetlen rendellenességet sem tapasztaltál. Mert nem hibás. A következtetés adódik: a 13-as teszt háza táján lesz a bibi, nem a modulén.
Amúgy egy megbízható memóriateszttel kellene tesztelned, mondjuk ezzel: [link]."
Nem kell minden topikba copy-paste...
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
-
04ahgy
nagyúr
válasz
MasterMark #46346 üzenetére
Ha van Memory Remap feature, vagy hasonló, ki kell próbálni mi történik, ha átállítod. Az is segíthet.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
kovecses #46341 üzenetére
Szinte biztosan az volt a gond. A másik hárommal azért teszteld a gépet, aztán meg mehet a gariztatás (a megfelelő párját kell megtalálnod hozzá, ha dual kit volt, és mind a négy modul kell, ha quadkit volt). Egy ragasztószalaggal jelöld meg a hibás RAM-ot, hogy nehogy elkeveredjen!
HGyu
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Formula-1
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Házimozi belépő szinten
- Synology NAS
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Melyik tápegységet vegyem?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Fűnyíró topik
- Hálózati / IP kamera
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Felújított laptopok Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad X13 Gen 5
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest