Hirdetés
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
sutyesz96 #42359 üzenetére
Attól függ mire használod a gépet. Ha olyan alkalmazásokat futtatsz amik érzékenyek a memória sávszélességére akkor van, ha nem akkor nincs. Ami érzékeny azok a mérőprogramok (itt mesterségesen állítanak elő memóraisávszélességi limitet) és pl a tömörítés, konvertálás de ott nagyon meghatározó a háttértár sebessége is (hdd vs ssd), ami nem érzékeny rá azok pl a játékok.
Esetedben van a procinak egy "alapértéke", ennek és a proci szorzójának a szorzata adja a proci sebességét. Ugyanebből az alapértékből és a memória szorzójának a szorzatából adódik a ram sebessége.
Bizonyos rendszereknél ezért ha megváltoztatod ezt az alapértéket megváltozik a ram sebessége is nem csak a proci sebessége.Természetesen a ram sebességét nem csak az órajele írja le, hanem a hozzá tartozó időzítések, amik legalább olyan fontosak mint maga az órajel. Tehát hiába van magas órajelű ramod ha az időzítései gyengék akkor összeségében nem lesz gyors a ramod.
mod:
Bár ez a kérdés inkább a Nagy RAM-os topikba tartozik...
-
sutyesz96
őstag
Sziasztok
Lehet hülye kérdés:
Van értelme húzni a RAM órajelét? Valaki elmagyarázná ezt a témát érthetően?Van valami köze a proci órajeléhez?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
[lAyCsI] #42357 üzenetére
Okozhat, főleg ez a fajta ram, ugyanis a Corsair nem gyárt ramot csak veszi őket, így eltérő rev számosokon eltérő chippek vannak (milyet tud éppen olcsón beszerezni). Ezért könnyen előfordulhat, hogy az eltérő rev számosak nem mennek együtt.
Több modul nagyobb teher a memvezérlőnek is, ezért előfordulhat tuningpotenciál romlás is de ez csak a ram tuningra él.
-
[lAyCsI]
addikt
üdv az uraknak!
az aláírásomban szereplő konfigomban jelenleg 2x2 gb memória van, és ideje lenne bővíteni...
az igaz ha még 2x2 gb-ot belarakok, gondot(fagyást) okozhat a tuningban?
a procim 4Ghz-re van húzva...köszi a választ!
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Captaindeph #42354 üzenetére
Le lehet csökkenteni a grafikus magnak kiosztott memóriát a bios-ban de teljesen nem tudod kilőni.
-
KillerKollar
őstag
Üdv,ilyen ramjaim vannak,2 darab 2x2 Gigás kit,összesen 8 giga.A kérdésem a következő lenne
gyebár 3770K-s processzorom van,ezek pedig 1.65V-os ramok amiket elvileg nem szeretnek az Ivy CPU-k,így jelenleg 1333 Mhz-n mennek 1.5V-os fix DRAM frekvenciával beállítva.Az volna a kérdésem hogy ugye nem igazán értek hozzá annyira hogy manuálisan beállítgassam az időzítéseket,ha megadom neki mondjuk az 1866-os XMP profilt ott ugye 1.65V-re állítja a feszt,de ha közben a DRAM feszt átállítanám 1.575V-ra(elvileg ez a max amit még szeret a proci) akkor az fölülírja azt a feszt amit az XMP profil ad meg,de az órajel és az időzítés marad,vagy fordítva és az XMP írja fölül ezt,úgyhogy bármit megadhatok,1.65V-on fognak menni?Nem árt ez neki,ha így adom meg?Mert ha 1.575-ön stabilan mennek 1866-on az már nekem jó lenne.Elnézést ha hülyeséget kérdezek de nagyon amatőr vagyok ebben,régen egyszer be volt minden állítva nálamnál okosabb illető által,akkor azt hiszem 1.65V-on volt,de mondták hogy azthiszem a VTT és a DRAM fesz között nem lehet nagyobb mint 0.5V és úgy ment a gép jó sokáig stabilan,illetve a CPU is 4.5 GHz-n volt.Aztán BIOS-t frissítettem és minden beállítás elveszett.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Captaindeph #42352 üzenetére
Az integrált vga foglal le valószínűleg magának némi ram-ot.
-
Captaindeph
tag
Sziasztok!
Van egy pár napos Lenovo G500-as notebook 4GB Rammal.
Frissen telepített Windows 7 ultimate 64 bites verzió.
A problémám a következő:
A rendzser csak 3,87 GB memóriát lát a 4,00 GB-ból.
A kérdésem az ,hogy mi lehet ennek az oka?
Biosban kell valamit állítanom?
Vagy esetleg csak névleges 64 Bites az Oprendszerem?Várom a válaszokat, amit előre is köszönök.
-
törölt tag
válasz
#65675776 #42350 üzenetére
Az FP már soha nem lesz stabil, ha eddig nem sikerült...
Ha egyáltalán nem nézek videót csak normál oldalakat akkor is fenn áll a jelenség. Nem a FP okozza.
Most Linux alatt vagyok. A helyzet az, h. 3.1GB RAM van így is. (Swap 776MB) Most tényleg muszáj virtuális RAM-ot használnom? Ha újratelepítem a Win-t mi garantálja azt, h. nem lesz ismét lefoglalva hardvernek RAM?Megnyitottam 20 oldalt az Indexről PH-ról, elfogyott a fizikai, a Swap-ba már írt 263MB-ot (34%)
-
törölt tag
válasz
#19103744 #42348 üzenetére
A μTorrent seedeléskor félelmetes mértékben el tud szállni a memóriahasználattal.
Az, hogy a FP összeomlik nem meglepő. Ritka instabil egy valami, és ahogy fejlesztik úgy lesz egyre rosszabb. Ráadásul amit YT-on megnézel, azt szépen benyomja a memóriába. És néha ott is hagyja. Szóval ha FullHD videokat nézegetsz nelepődj meg, hogy televeri a memóriát.
Az ilyen rendszerkarbantartó és egyéb hülyeségeket inkább kerüld nagyívben. Az, hogy nem szabadítja fel a memóriát a rendszer azt jelenti, hogy valami külső program már most is belebarmol a memóriakezelésbe.
-
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
#19103744 #42346 üzenetére
A készenléti memóriát a rendszer automatikusan felszabadítja ha valamelyik alkalmzásnak szüksége van memóriára. Egyébként rendszergyorsítótárnak használja a Win (SuperFetch). A hardverek számára fenntartott a probléma inkább, met azt tényleg nem fogja felszabadítani.
Ha már úgyis ott vagy, akkor nézd meg azt is, hogy melyik alkalmazás használ el sok RAM-ot. Az Erőforrás-figyelő megmutatja. Nem lepődnék meg ha a μTorrent lenne.
Programok összeomlásán mit kell érteni?
-
törölt tag
válasz
#65675776 #42342 üzenetére
Köszönöm a válaszod! Hardverek számára 897MB, készenléti 1101MB memória van lefoglalva. Sajnos (vagy szerencsére) az én CPU-ban (Core2Duo) nincs IGP, egy HD3870 512MB próbál helytállni, egy Asus P5W DH Deluxe-on. Ezért el sem tudom képzelni, h. mi az a hardver, ami lefoglal ennyi RAM-ot. De ha sosem tudom meg, akkor is érdekelne, h. például fel lehet e szabadítani a készenléti memóriát, ha igen, hogyan, mert látszólag azon kívül, h. készenlétben van, semmi haszna, hiszen összeomlanak a programok. Vicces, h. 4GB RAM 2 böngészőnek nem elég. (háttérben skype, utorrent)
-
hegi79
újonc
válasz
#65675776 #42342 üzenetére
Szia! Tisztában vagyok a fórumozás szabályaival, csak azt hittem hogy gyorsabban reagálnak a kérdésemre.
Már mindent kipróbáltam de semmi változást nem tapasztaltam, ezért kértem segítséget. A 2db G Skill ramokkal továbbra is csak sötét képernyő jelenik meg, még a BIOS sem látható.
-
törölt tag
válasz
#19103744 #42340 üzenetére
Hogyne létezne? Az Erőforrásfigyelő megmutatja neked. Mint ebben a hsz-ban. Persze adott képen csak 2MiB ez a mennyiség, ami teljesen normális.
Nézőpont kérdése, hogy mit szolgál. De pl hw-eknek is szükségük lehet saját memóriacímtartományra. A legjobb példa erre egy IGP, ami tipikusan lefoglal valamennyi helyet a rendszermemóriából magának. Ez az adott ábrán Hardverek számára fentartva kategóriába kerül. Viszont ez már a Win telepítésekor eldől, hogy ott van-e. Elméletileg ha abbahagyod az IGP használatát ezt a területet fel kellene szabadítania, de a jelek szerint néha nem történik meg. Ilyenkor többnyire csak az újratelepítés segít. (Hosszú ideig, míg az AMD nem rakta legacy státuszba a HD3300-at, én is használtam az IGP-t, de csak a SidePort-tal, ergo nem foglalt helyet a rendszermemóriából.) Első körben nézd meg az ábrát.
Zsolesz1885: Nem osztogatnak semmit egymás között a RAM-ok. Egyszerűen arról van szó, hogy nagyobb a rendelkezésre álló sávszélesség. Egy CPU vagy dVGA ebből szinte semmit sem profitál, viszont a grafikus processzorok nagyon is tudnak örülni neki. Főleg az AMD megoldásai, mert azok megfelelő teljesítménnyel is rendelkeznek, hogy a memóriasávszélesség legyen a szűk keresztmetszet.
A DC módok közötti különbség viszont itt nagyon kijöhet. IGP esetén mindenképpen érdemes Unganged-re állítani a memóriavezérlő üzemmódját. Ilyenkor ugyanis a két memóriavezérlő teljesen elkülönül vezérlésileg, így egy órajelciklus alatt két memóriaműveletet is végre lehet hajtani.
hegi79: Ez egy fórum, és nem chat, szóval ne türelmetlenkedj! Szakmai topicokat eleve nem illik upolni.
Egyesével próbáltad már a RAM-okat?
-
hegi79
újonc
Tényleg várom a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Ukrajnai háború
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- NBA és kosárlabda topic
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AnTuTu-ban is odapörkölt az Xring O1
- Motoros topic
- További aktív témák...
- Kingston FURY Beast DDR5 16GB 1x16GB 6000MT/s DDR5 CL36 DIMM INGYEN FOXPOST
- Kingmax 1x2GB DDR2 800 RAM eladó
- több db DDR4 laptop ramok 2x4Gb (3e) 2x16Gb (18e) és 2x32GB (35e) párban garanciával!
- 8GB DDR2 800MHz PC memória - ÚJ TERMÉK!!!
- KINGSTON Fury Beast Black DDR4 64 GB (2x32 GB) eladó, GARANCIA! // KF436C18BBK2/64
- Apple iPhone 11 Pro Max 64GB Zöld / Normál állapotban / 100 % AKKUMULÁTORRAL / 12 hónap jótállással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest