Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- ZIDOO médialejátszók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Computex 2025: új VGA-k és CPU-k az AMD előadásán
- Fujifilm X
- Computex 2025: egyelőre nem szemez a Windows-zal a MediaTek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
KillerKollar
őstag
válasz
KillerKollar #42387 üzenetére
Ha beállítok a RAMnak 1866-ot és az XMP-ben megadott időzítéseket,minden egyebet hagyok auto-n,a feszt pedig 1.65 helyett 1.5-re lövöm be az úgy működhet,vagy felejtsem el?
-
KillerKollar
őstag
Egyenlőre annak tűnik,de ahogy olvastam ennek az 1.65V vs Ivy Bridge dolognak is hosszú távon vannak következményei,vagyis azt mondták annó,igaz még nem láttam olyat aki azt mondta volna hogy kinyírta a ram fesz a prociját,ez ilyen urban legend féle dolog,csak nem árt az elővigyázatosság.
De amúgy azt néztem hogy alapon a VTT 1.064V volt,a VCCSA meg ugye 0.925,viszont amit linkeltem ott ugye azt írták hogy 0.005V-nál nagyobb különbség ne legyen a kettő között,de akkor ez nem igaz,hiszen akkor alapban nyilván olyan értéket adott volna neki ami nem káros...
-
KillerKollar
őstag
Na beállítottam az XMP-t és a VTT 1.15V-on van,egyenlőre stabilnak tűnik,de nézegettem ezt a leírást Ivy Bridge tuninghoz:"The voltages you should change for high memory overclocking on Z77 on air is the DDR Voltage, and if you like you can try increasing the VCCIO(VTT) and VCCSA(IMC) the VCCIO (VTT) can help with memory OC, however you will also need to increase VCCSA along with it on these GIGABYTE Z77 boards (except on the Sniper M3). If you want to increase VTT you need to increase IMC voltage to within 0.005v below it, so 1.1v VTT would be 1.095v IMC on these GIGABYTE boards. However I didn't really need to change it much at all."Azaz most hogy megemeltem a VTT-t a VCCSA-t is meg kéne emelnem?Annak 0.925 az alapértéke.
-
KillerKollar
őstag
-
KillerKollar
őstag
Köszönöm a választ!Battlefield 4 alatt úgy néztem hogy számít,azért gondoltam hogy nem árt ha nem 1333-on van.9-9-30-at állítsak 1600-nál?Mert XMP-ben 1866-nál és 2000-nél is 11-9-27-et ír de nem értek hozzá,ha 1600-nak más kell akkor átteszem arra.Szóval ha maxon pörgetem és feljebb viszem a VTT-t(vagy a VCCSA-t?van ahol a VTT-t írják van ahol azt írták,a VCCSA 0.925-ön van a lapban a VTT azt hiszem 1.076) akkor úgy sem lesz baja a procinak?
-
KillerKollar
őstag
Üdv,pár napja már írtam ide de akkor nem kaptam választ,most megpróbálkozok újra.Szóval ilyen memóriáim vannak,2 darab 2x2 GB-os kit(összesen 8 Gb).Ugye Ivy Bridge procim van ami elvileg nem szereti az 1.65V-os ramokat,márpedig ez ugye annyi,jelenleg 1333-on megy 1.5V-on de nyilván nem szeretném annyin hagyni hiszen az elég kevéske.Gondoltam arra hogy az XMP által megadott időzítést és órajelet megadom(1866,azt talán még bírná) és megadnék neki fesznek mondjuk 1.575-öt elvileg annyi még oké az Ivy-nak.De aztán láttam a DRAM configurationban még az időzítésen kívül rengeteg dolog van amit be kéne állítani,ezeket hagyjam alapon vagy mást is kéne állítgatni ha manuálisan állítok?Illetve ugye 1866 és 1333 között is van órajel,de ha beállítok neki egy 1600-at akkor ő magának beállítja az időzítéseket?Vagy olyan RAM-nál ami 1866-ot meg 2000-et tud XMP-ben nem is lehet beállítani az 1600-at?Mármint engedi a BIOS de ha nem "támogatja" a RAM gondolom nem indulna el a gép.A procit(3770K) megjelenése után kb rögtön vettem,akkor több mint 1 évig ha jól emlékszem 1.65V-on mentek a ramok és nem volt gond,csak aztán BIOS-t frissítettem és elvesztek az akkori beállításaim.Visszatehetném csak nem tudom a többi akkori beállításomat és így lehet hogy instabil lenne.Azt tudom hogy a VTT és a DRAM között nem kéne 0.5V-nál nagyobb különbségnek lennie.Asrock Z77 Extreme4-es lapom van,ha ez számít.
-
KillerKollar
őstag
Üdv,ilyen ramjaim vannak,2 darab 2x2 Gigás kit,összesen 8 giga.A kérdésem a következő lenne
gyebár 3770K-s processzorom van,ezek pedig 1.65V-os ramok amiket elvileg nem szeretnek az Ivy CPU-k,így jelenleg 1333 Mhz-n mennek 1.5V-os fix DRAM frekvenciával beállítva.Az volna a kérdésem hogy ugye nem igazán értek hozzá annyira hogy manuálisan beállítgassam az időzítéseket,ha megadom neki mondjuk az 1866-os XMP profilt ott ugye 1.65V-re állítja a feszt,de ha közben a DRAM feszt átállítanám 1.575V-ra(elvileg ez a max amit még szeret a proci) akkor az fölülírja azt a feszt amit az XMP profil ad meg,de az órajel és az időzítés marad,vagy fordítva és az XMP írja fölül ezt,úgyhogy bármit megadhatok,1.65V-on fognak menni?Nem árt ez neki,ha így adom meg?Mert ha 1.575-ön stabilan mennek 1866-on az már nekem jó lenne.Elnézést ha hülyeséget kérdezek de nagyon amatőr vagyok ebben,régen egyszer be volt minden állítva nálamnál okosabb illető által,akkor azt hiszem 1.65V-on volt,de mondták hogy azthiszem a VTT és a DRAM fesz között nem lehet nagyobb mint 0.5V és úgy ment a gép jó sokáig stabilan,illetve a CPU is 4.5 GHz-n volt.Aztán BIOS-t frissítettem és minden beállítás elveszett.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DDR3 DDR3L 4GB 8GB Notebook RAM Bazár (Samsung, SKHynix, Micron, Kingston) (Foxpost:+1400Ft)
- Kingston FURY Beast DDR5 16GB 5600MT/s DDR5 CL36 DIMM INGYEN FOXPOST
- Kingmax 1x2GB DDR2 800 RAM eladó
- 2x8Gb SK Hynix 2400 Mhz DDR4 notebook RAM eladó
- Mushkin Essentials 64GB (2x32GB) DDR4 3200MHz MES4U320NF32G RAM!
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer Számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- iKing.Hu- Apple Macbook 13 M1 Pro Touchbar - 2020 - Használt, karcmentes, 22 töltés
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Azonnal elérhető, raktáron lévő HPE Aruba switch-ek
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest