- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
- Költséghatékonyságra törekszik a Patriot legújabb, PCI Express 4.0-s SSD-je
- Játékok futtatásán segít a legújabb GeForce driver gyorsjavítása
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- TCL LCD és LED TV-k
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- Autós kamerák
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dojcs
tag
Sziasztok!
Azzal a problémával bátorkodom ide írni, hogy a hétvégi takarítás után a BIOS csak 2 GB memóriát lát a 6 helyett. Nem volt előtte semmi probléma, viszont takarítás után nem is indult el azokban a pozíciókban, mint előtte. Átkellett rakni másik slotba a memóriákat. 4 foglalatom van és eddig úgy volt, hogy az elsőt kihagytam(magasak a memóriák és nagy a cpu hűtő is, bár oda fér, de jobb a békesség alapon nem oda tettem) és a 2.-3.-4. foglalatban voltak. Most viszont így nem indul el, csak akkor, ha az első foglalatban van egy, és csak azt az egyet látja. Frissítettem már BIOS-t is, cserélgettem a RAM-okat, de semmi változás. Hozzá tenném, hogy tisztítószert nem használok, mert kompresszorral szoktam kifújni a port, de az alaplapot most nem csesztettem, mert az tiszta volt. Az alaplap egyébként egy ASUS P5E3 Pro, a memóriák pedik Kingston HyperX DDR3 6GB. (3*2GB) A gép 3 éve tökéletesen működött, nem tudom mi baja lehet.
Van valakinek ötlete?
-
Enzolord
addikt
1,50 a gyári, ezzel próbálkoztam, plusz időzítéssel, új biosszal, fagyott folyamatosan,
Tegnap belőttem az időzítést megint, de 1,60on hagytam a feszt és visszaraktam a régi bios-t azóta nem fagyott le, eddig...Lehet rosszul játszani, de lélektelenül soha! Van úgy, hogy az embernek rossz napja van és a pályán semmi nem sikerül. Nem számít, a lényeg az, hogy lássák rajtad az emberek, hogy megszakadsz a klubért, a szurkolókért és akkor a vereség is meg van bocsátva. Ilyen egyszerű!”
-
Enzolord
addikt
Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy vettem egy Foxconn Flaming Blade Gti lapot, van hozzá 2*4 Gb G.Skill RipJaws ramom, és folyamatosan kék halállal dobált ki...
Milyen memóriát ajánlatok ehhez a laphoz?
Előre is kösziLehet rosszul játszani, de lélektelenül soha! Van úgy, hogy az embernek rossz napja van és a pályán semmi nem sikerül. Nem számít, a lényeg az, hogy lássák rajtad az emberek, hogy megszakadsz a klubért, a szurkolókért és akkor a vereség is meg van bocsátva. Ilyen egyszerű!”
-
Qru
MODERÁTOR
válasz KoVee84 #40683 üzenetére
Ha másik slotba teszed a ramot?
Esteleg próbáld meg, hogy a memvezérlőnek adsz egy kis plusz feszültséget (+0,1V) az szokott segíteni.
Az a baj, hogy pont a Corsair az a márka ami háklis a "házasításra". Könnyen lehet, hogy ez így nem lesz működőképes.
#nincsbennetarcsi
-
KoVee84
senior tag
Sziasztok!
Kérdeznék!
Adott egy Asus P5K-E lap. Jelenleg 2x1 Gb Corsair Dominator van benne, amibe szeretnék tenni még egyszer 1 Gb-ot. Tehát így összesen lenne 3Gb. Tudom nem futnak így dualba, de az mindegy is. Berakom, gép elindít, bios betölt és kiírja, hogy nem futnak a ramok szinkronban és megáll. Nem tölt tovább, semmise történik. Valakinek vmi ötlet esetleg? -
TechN7ne
nagyúr
válasz Zsolesz1885 #40675 üzenetére
Sajnos ugyan azt a sorozatszámú darabot én már nem tudom megszerezni mellé,mert őket kit-ben adják. Viszont biztos vagyok benne,hogy ez ugyan az egy modulban,csak a sorozatszáma más.
Két lehetőségem van,vagy eladom ami nálam van és veszek újra egy kit-et,vagy megveszem az egy modult mellé. Az utóbbi verzióval úsznám meg kevesebb pénzből... -
Qru
MODERÁTOR
válasz Zsolesz1885 #40675 üzenetére
Tuti recept nincs csak ha kit-be veszi gyárilag kitesztelve. Láttam már, olyat hogy két tök egyforma Corsair volt és még sem voltak hajlandóka együt futni.
idlof: Sima ecc ok, a regiszteres az más tészta az valóban nem menne. Hazavágni nem tudod, mert max nem indul/bootol a gép. Kárt csak túlmagas feszültséggel tudnál csinálni. Szóval próbáld ki bátran, nagyon valószínű, hogy meni fog.
mod:
Brekkk: igen időnként az időnként nem árt. Tedd újra sztem is.
[ Szerkesztve ]
#nincsbennetarcsi
-
idlof
csendes tag
Kösz szépen!
Ha pl egy memória matricájára az van ráírva hogy:
PC3200R-30331-A0 512MB DDR PC3200 CL3 ECC
vagyis nincs ráírva, hogy reg, csak az, hogy ecc1.) Akkor ez most csak sima ecc, ami megy egy sima desktop lapban, vagy reg ecc, ami nem?
A reg ecc ramok viszont úgy tudom, nem működnek a sima desktop lapokban.
2.) Ha véletlenül belefutnék egy ilyenbe és mégis véletlenül beleraknám,
mert a foglalatuk ugyanolyan, akkor azzal elpukkanthatnám akár a gépet is?Köszönöm a válaszokat!
-
idlof
csendes tag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy desktop alaplapokban mennek az ecc memóriák?
ddr333 és ddr400 pálcikákról van szó?Kösz szépen előre is a segítséget.
Üdv!
-
Qru
MODERÁTOR
válasz TechN7ne #40665 üzenetére
A kétcsatornás módhoz két teljesen azonos modul kell. Ezért biztos, hogy nem fog dualban menni így.
A jó hír viszont az, hogy felxibilis dual-ban mennek majd valószínűleg. Ezt azt jelenti, hogy amíg csak 2x4GB címzett ramot használsz addíg megy 128 bit-en, ha ettől többet akkor visszavált a memvezérlő 64 bit-re.
#nincsbennetarcsi
-
TechN7ne
nagyúr
-
Brekkk
senior tag
A memtest86-ot mennyi ideig kell futtatni, hogy biztosan kiderüljön egy memóriáról, hogy jó vagy rossz?
10 pass elég? -
GuruZone
őstag
sziasztok,
ha FM2-es Asrock lapba 2000 MHz-es RAM-ot veszek (Corsair XMS3),
1866 MHz-en minden további nélkül működni fog, ugye?
[ Szerkesztve ]
Xiaomi 12 • PlayStation 5 Digital • LG OLED55C21
-
Zsolesz1885
tag
válasz joysefke #40657 üzenetére
Valószínűleg nem lesz vele gond (szerintem), viszont már több helyen is olvastam hogy panaszkodtak mert az ASrock lap nem kedvelte a Vengeance ramokat, és itt több típusú lap is volt. Ez persze nem mérvadó és nem jelenti hogy nálad is, de mivel kérdezted ezért leírom.
"Tudják mi a jó a fájdalomban? Abból érzik hogy még élnek!" G.I Jane
-
Zsolesz1885
tag
válasz kickboxko #40655 üzenetére
Annyi kellene még hogy milyen konfigba menne. Viszont könnyű a helyzet, tedd bele nyugodtan az 1x8GB RAM-ot attól elindul minden amit szeretnél, de célszerű később ha fejleszted ugyan olyan típusú RAM-ot beletenni, értem ez alatt, márka, modell, órajel. Akkor nagy esélyed van a DC üzemmódra. Persze lehet kivétel, mert ugye a gyártó a kit-ekre vállalja hogy biztosan DC-be üzemel, de tapasztalatom szerint általában a lapok többsége kezeli a két külön megvásárolt RAM-ot is DC-be, sőt, még akkor is, ha nem ugyanaz a gyártó.
-
kickboxko
tag
válasz Zsolesz1885 #40652 üzenetére
köszi a választ
Igazából legnagyobbrészt játékra lenne használva a gép és lehet hogy később bővítenék 16 Gb -ra.
"Life is simple"
-
nagyúr
Biztosan találsz majd olyan frekit és időzítést, amelyen együtt tudnak működni, amennyiben a memóriavezérlőd nem háklis egyik modulra/kitre sem. A DC már kérdéses, de nemrég írta egy kolléga, hogy haosnló felállásban is képes neki DC-ben kezelni a modulokat a vezérlője.
Eladó Falbatech YamPAD tilt/tent kittel, Kaihl Box Jade kapcsolókkal, XDA keycap settel, szállítással - 70k - - - És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
Zsolesz1885
tag
válasz kickboxko #40645 üzenetére
Értelemszerűen kit-ben célszerű beletenni, és úgy dual-channel módban elvileg jobb teljesítményt nyújt. Szám szerint azért ezt nem nagyon lehet megmondani, csak akkor ha teszteled single-be, és utána kit-ben, de azért a két RAM jobban megosztja a feladatokat. APU mellé mindenképp kit legyen. Egyébként nekem két Kingmax-om van, nem kit-be vettem, de egyforma és egyből dual-ba ment.
-
nagyúr
Az A verzió, mert az olcsóbb. Valszeg a 333-asok is 266-on futnának alapból, tehát ugyanott lennél. Egyébként sincs szinte semmi különbség a két freki között a gyakorlatban.
Eladó Falbatech YamPAD tilt/tent kittel, Kaihl Box Jade kapcsolókkal, XDA keycap settel, szállítással - 70k - - - És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
Švejk
őstag
Üdv,
Egy oldschool laptopban szerenténk RAM-ot bővíteni/cserélni, jelenleg 256 MB van benne, 266 MHz-n fut, és ez nagyon kevés. Max 512 MB-t lehet belerakni. Mit javasoltok?
A) Bővíteni ugyanilyen paraméterrel (+ még egy 256 MB, 266 MHz-s)
B) 2 db 256-os, de 333 MHz-n?
Javít valamit, ha a második verziót használom? Elbírja szerintetek a gép? Alapvetően csak minimális használatra kéne, nem játszani, csak hogy ne 5 perc legyen míg megnyit egy videót, vagy a Face-t. -
lanw
aktív tag
Sziasztok! Van egy 2x2GB-s DDR2-m,és szeretnék beletenni még 2x1 GB-t. Valamilyen módon ebben formában stabilan tudnám tartani az mem. órajel késleltetéssel,vagy mitől függ?
To be or not To be
-
kickboxko
tag
Üdv!
Olyan kérdésem lenne hogy mennyire számít hogy , 8 GB Ram kit ben vagy 1 modulban van illetve számszerűsítve mennyi különbség van teljesítményben?
Felhasználás:
- CAD
- Játékok 1080p
- Videóvágás/tömörítés
Előre is köszönöm a választ"Life is simple"
-
joysefke
veterán
Sziasztok!
Asrock H61 mennyire komálja a Corsair Vengeance ramokat? Erről lenne szó:
CMZ8GX3M2A1600C8Az Asrock support oldalán nem találtam ezt a típust, de ez 1,5V-os ebből a szempontból jónak tűnik, illetve amúgy is fel van sorolva egy csomó corsair az oldalukon...
i5-3550-el menne, 2x4GB DC lenne a cél.
Illetve máshogy is megkérdezem, milyen 1600MHz-es, 1,5V-os RAM ajánlott Asrock H61-hez?
J.
[ Szerkesztve ]
-
Brekkk
senior tag
válasz Zsolesz1885 #40642 üzenetére
Én sem tuningolok. Most egy I5-2500 K van a gépemben alapon.
A RAM-om 1600-as, de ha csak 1333-on fog menni igazából nem érdekel, nem fogok rajta kiakadni. -
Zsolesz1885
tag
válasz Brekkk #40639 üzenetére
Természetesen nem akarok beleszólni, de szerintem felesleges az 1600 miatt a BIOS-al babrálni, meg úgy eleve. Te azt szemmel nem fogod látni, és a géped nem feltétlen az 1600 miatt lesz villám. Én is tesztelgetni akartam a Kingmax RAM-jaimat, de feleslegesnek láttam hogy túlhúzzam, 1333-an is szépen dolgozik együtt az Athlon 270-esel. Azért a "pár" MHz-ért nem érte volna meg hogy tönkre tegyem ha véletlen nem úgy bírná ahogy kell.
-
Brekkk
senior tag
válasz #65675776 #40640 üzenetére
A legfrissebb BIOS van a lapon.
A legutolsó amit írtak a laphoz és ebben már benne van az IVY B támogatás.
Most 2*8 Gb Corsair vengeance 1600-as RAM van a gépben. 1,5 V-os.
Ha megy 1600-on örülni fogok, ha nem akkor marad 1333-on.
Valószínű differencia nem is lesz köztük normál használat mellett.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Brekkk #40635 üzenetére
Valószínűleg nagyon fontos és hasznos program lehetett ha nem emlékszel a nevére.
A korlát, mérmint a DDR3-1333 nem a lap, hanem a proci korlátja. A lap csak akkor lehet korlát, ha a BIOS/UEFI nem enged beállítani többet semmilyen processzornál sem. Ha van IB kompatibilis BIOS hozzá, akkor valószínűleg beállítható az 1600MHz is. Nem mintha érdemben számítana.
-
Brekkk
senior tag
válasz #65675776 #40634 üzenetére
Erre holnap tudok válaszolni, hogy mi volt a program.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy használ e itt valaki IVY bridge processzort H67-es, v P61-es lapban.
Ugyebár hivatalosan a DDR 3 memória sebessége maximum 1333 Sandy Bridge procival H67-es és P61-es lapban.
Ivy bridge esetén aktiválódik vajon az 1600-as memória sebesség is?[ Szerkesztve ]
-
Brekkk
senior tag
válasz Zsolesz1885 #40632 üzenetére
Betettem az 1600-asokat a gépbe. KB 2-4% gyorsabb az 1600 CL11-es ram az 1333 CL9-nél.
Marad az 1600-as főleg, hogy egy 1,5 voltosak. Sandy és Ivy Bridge-hez jó lesz. -
Zsolesz1885
tag
válasz Brekkk #40631 üzenetére
Azt csak akkor fogod érzékelni ha olyan konkrét dolgot használsz aminek számít a RAM gyorsasága. De ez általában az APU-ra jellemző. Inkább az időzítés ami még fontos. Amúgy a mindennapi használatban nem hiszem hogy túlságosan észreveszed az 1333-at vagy az 1600-at. Viszont, ha neked annyira nem számít hogy 1333 vagy 1600 és pénzzé akarod tenni, akkor az 1600-osékrt többet kapsz. Persze függ a márkától, korától stb.
-
Brekkk
senior tag
válasz Zsolesz1885 #40630 üzenetére
Lesz valami sebességbeli eltérés?
-
Brekkk
senior tag
válasz Zsolesz1885 #40628 üzenetére
Nem, Sandy Bridge mellé.
Most nálam van mindkét típusból 2*4 gb, de nem tudom melyiket tartsam meg. -
Brekkk
senior tag
Sziasztok,
Melyiket vegyem inkább.
DDR3-1333 CL9 vagy DDR3-1600 CL11 mindkettő 1,5 volton üzemel.
Köszi
Brekkk -
Zsolesz1885
tag
válasz yossarian14 #40625 üzenetére
Nem akarok hülyeséget írni, de mintha úgy rémlene hogy az egyik 1,5V model, a másik meg 1,35V-os. De az is lehet hogy csak a színük más. Túl nagy különbség nem igen van.
-
höci
csendes tag
Sziasztok
A segítségeteket szeretném kérni a következőben.
Múlt héten vettem egy Asus F2A85-M LE alaplapot mellé pluszban egy darab Corsair 8GB DDR3 1600MHz CMV8GX3M1A1600C11 memóriamodult is. AMD APU 5800K-t használok.
A problémám az lenne, hogy Windows 7 (64bit) OS alatt minden diagnosztikai program (Asus PC Suite II, CPU-Z), úgy látja a modult, hogy az "csak" 800 Mhz-en (JEDEC#4) megy, viszont BIOS-ban 1600Mhz-et ír sebességnek.
Amiket idáig próbáltam:
Alaplap BIOS frissítés a legfrissebb verzióra
Minden Driver megfelelően van installálva, illetve a legfrissebb elérhető verzió
mind az I mind a II Ram slotban kipróbáltam a modultBIOS-ban külön beállítottam, hogy a modul 1600Mhz-en fusson, de így is csak 800mhz-et ír.
Ilyenkor elég a Bios-t figyelembe venni?
Válaszotokat előre is köszönöm.
-
nagyúr
-
MarioAna
senior tag
Üdv!
Gondoltam beírom az észrevételt, hogy a CSX CEC 2*2GB DDR2 800MHz CL5 (1.8V) KIT [link], megy a Corsair XMS2 2*1GB DDR2 800MHz CL4 (2.1V) KIT-tel DUAL CHANNEL-ben (CL5-ben, 1.8V körül).
Így adott 6GB memória DC-ben.
Ez egyébként különlegesség, vagy teljesen megszokott dolog, hogy más márkájú-típusú-méretű RAM-ok mennek DC-ben? -
juve600
nagyúr
Kingston
DDR-3 8GB /1600 KIT HyperX (KHX1600C9D3K2/8GX)- Dual Channel memória KIT
- 2x4GB 1600Mhz modul
- CL9-9-9-27 időzítés
- 1.65V működési feszültség
- Kék alu hűtőbordák
- Intel XMP Supporta fennt emlitett memóriám van, mennyit lehetne ezen tuningolni,illetve milyen beállitásokkal ??
thx -
AjgorB25
csendes tag
válasz Zsolesz1885 #40611 üzenetére
Igazán nem laggol csak egy nagyon kicsit beáll ami a nyers videóban 3-4 képkocka befagyást jelent. Csak ez nézve zavaró a szemnek. Egy monitoron veszek fel 1080p-ben.
Magyar Csere Klub http://steamcommunity.com/groups/HUNTraders
-
Zsolesz1885
tag
válasz AjgorB25 #40610 üzenetére
Milyen felbontásban veszed fel a játékot? Felvevés közbeni laggolás általában a háttérben zajló tömörítés okozza, főleg ha nagy felbontásban játszol. Nálam is volt ilyen gond, visszább kellett venni a felbontáson.
-
AjgorB25
csendes tag
Előre is elnézést szeretnék kérni, hogy ide írok, de nem nagyon találtam megfelelő topicot a problémám megoldásához, új nyitásával meg nem akarom szennyezni a fórumot. Szóval a problémám az lenne, hogy amikor gameplay-t veszek fel akkor közben belaggol a játék. Csak egy minimális akadás, de marha idegesítő. Mellesleg mindegy, hogy milyen játék a Limbo és a Resident Evil 6 is ugyan úgy akad... Megpróbáltam már Fraps-et, Dxtory-t, Action!-t és mindnél ugyan ez a gond. (Talán az Action! volt a legjobb.) A konfig ez lenne:
ASUS Rampage IV Extreme
Intel Core i7 3960X @4.5GHz
Corsair H100i
8 Gb RipjawsZ F3-12800CL9D-8GBRL (2x4Gb)
MSI N680GTX Lightning
Corsair AX1200
WD AV GP 2TB
OCZ VERTEX 4 128GBA hűtéssel nincs gond. (A proci még az 50 °C-ot se lépi át.) A 4.5GHz-es OC stabilan megy, sosincs kékhalál vagy lassulás. A videókártya nincs húzva, de felvétel nélkül viszi a BF3-at 90 FPS-el szóval azzal szerintem nincs gond. Gyanakodtam arra, hogy a HDD lesz a ludas mivel csak SATA 2-es, de amikor az SSD-re veszek akkor is ugyan ez a hiba. Esetleg kevés a RAM vagy túl lassú? Mert nekem már elfogytak az ötleteim. :S
Magyar Csere Klub http://steamcommunity.com/groups/HUNTraders
-
andrasko
senior tag
válasz Zsolesz1885 #40606 üzenetére
csak nem értem!
A gyári 1.5V helyett minek feszeled túl 1.6V-tal? (1333/C9)
... de nekem nem oszt, nem szoroz...ÚJ MEGBÍZHATÓSÁG (78): http://hardverapro.hu/tag/andrasko RÉGI MEGBÍZHATÓSÁG (106): http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=andrasko TELEFON: +36 (70) 505-0202
-
andrasko
senior tag
válasz fasirTTT #40604 üzenetére
ja, már Rivaul hsz-a után az volt!
Hirtelen a "nem válaszoltak" írásod "nem válaszoltál" -nak olvastam.ÚJ MEGBÍZHATÓSÁG (78): http://hardverapro.hu/tag/andrasko RÉGI MEGBÍZHATÓSÁG (106): http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=andrasko TELEFON: +36 (70) 505-0202
-
-
andrasko
senior tag
válasz Zsolesz1885 #40602 üzenetére
Hidd el a gyári értékeken is stabil lesz.
kiv: ha rossz a ram.ÚJ MEGBÍZHATÓSÁG (78): http://hardverapro.hu/tag/andrasko RÉGI MEGBÍZHATÓSÁG (106): http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=andrasko TELEFON: +36 (70) 505-0202
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest