- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fujifilm X
- Vezetékes FEJhallgatók
- Bluetooth hangszórók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Projektor topic
- Házimozi belépő szinten
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Palafi
aktív tag
válasz
#65675776 #42398 üzenetére
Ezen nem gondolkodtam, de most már mindegy is. Megpróbáltam a gyerkőc gépén feltelepíteni ugyan azokat a dolgokat (egy belőle), és ott simán hiba nélkül fel ment minden. Kedves volt kollégám Janoska26
ma kisegít egy próba erejéig egy memória modullal a saját gépéből. Ha ez nem jön be, akkor már csak alaplap, vagy proci csere marad. Már mindent mást kicseréltem próba képpen.
-
bajzal97
csendes tag
Sziasztok!
Olyan problémám lenne, hogy néha, nagyon ritkán lefagy a gép és szerintem a ramok miatt. Kingston HyperX Predator 8Gb 1600Mhz KIT ramok Asus P8B75-ös alaplapban vannak (proc: i5 3330) és az XMP profil van neki beállítva, 1,65V 1600Mhz, és Win7-nél néha, nagyon ritkán lefagy, Win8-nál pedig állandóan. Próbált egy modullal, ugyan ez, mondjuk most már vagy 3 hete nem fagyott le a gép, de win 8-at akkor se tudok felrakni, mert ott állandóan fagyogat. BIOS-ban nem találtam más beállítást, a kingston oldalán pedig erre a ramra nem írják, hogy támogatná a B75-ös chipset-et.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
KillerKollar #42394 üzenetére
Magától beállítja, de amit 1866-hoz használna az teljesen jó és ott stabilank kell lennie 1,5V-on is.
-
siege5
aktív tag
Most én is hasonlóképpen jártam, vadiúj memória amit délután veséztem itt ki Qru-val, emelem a gyárilag adott 1600-ra megvan a stabil feszültség is (BIOS alapból jóra állította már) de ezek után időközönként megfagy a gép.
Az adataim között látszik a konfiguráció amiben ketyeg, nem kellene problémát okoznia a gyárilag is engedett 1600-nak.
A win7-es memteszt nem mutatott hibát.
A beépített és az AIDA féle diagnosztika és naplók sem mutatnak kiugró eltéréseket a rendszeren.
Érdekes hogy mégsem szereti. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
KillerKollar #42391 üzenetére
Egy próbát megér. Ha nem stabil max visszaállítod 1600-ra.
mod:
Murder3: Sodimm a laptopokba kell, más a mérete mint az asztali gépekbe való ram.
-
KillerKollar
őstag
válasz
KillerKollar #42387 üzenetére
Ha beállítok a RAMnak 1866-ot és az XMP-ben megadott időzítéseket,minden egyebet hagyok auto-n,a feszt pedig 1.65 helyett 1.5-re lövöm be az úgy működhet,vagy felejtsem el?
-
Murder3
addikt
Lenne egy kérdésem.
Megnéztem a memóriám típusát ami: DDR2 SDRAM-ot ír.
na most, ettől a sodimm az jobb vagy rosszabb vagy számít eggyáltalán? -
Palafi
aktív tag
válasz
#65675776 #42384 üzenetére
Egyik játékom ISO mentésével Daemon Tools segítségével ezt is kipróbáltam. Sajnos nem jártam sikerrel.
Gondolom a Daemon Tools működésének nincs sok köze az ODD-hez. Akármilyen kivitelezhető javaslatot szívesen fogadok, kipróbálok. Mondjuk a gyerkőc gépén a játékokat még nem próbáltam meg telepíteni. Ezt holnap meg teszem. -
Nordbright
csendes tag
Valaki guru tudna nekem segíteni?
Viszonylag hivatalosnak mondható technikai adatlap (gyári paraméterek)
kellenének az alábbi két modulhoz:Kingmax - 1GB - 1333MHz : FLFD45F-B8KL9 NAES
Kingmax - 2GB - 1333MHz : FLFE85F-C8KM9 NAESGoogle nem igazán segített a Kigmax honlap meg még annyit sem
-
Palafi
aktív tag
válasz
#65675776 #42382 üzenetére
Mint írtam gyári eredeti lemez.
És azért van kettő is belőle, mert a fiamnak is gyári eredeti Win7 X64-je van, mint nekem. A harmadik pedig egy MSDN-es Win7 X64 Sp1. Mindhárom rossz lenne? És ráadásul a játék is eredeti, nem virágbolti. Minden lemezem egyszerre nem mehetett tönkre.
Ja és a gépen nincs semmi húzva, és atom stabilan működik különben. De ha nem lenne renszer mentésem, már agybajt kaptam volna.
-
Palafi
aktív tag
Mint írtam is a memteszt hiba nélkül lefutott még külön-külön is mindgyik modullal. Az oprendszerből se hiányozhat semmi, mert akkor a friss telepítés menne. De a friss telepítés sem megy, és a kész gépen se megy a játékok telepítése. Ezért vagyok tanácstalan. Már alaplapi biost is cseréltem. Vissza raktam egy régebbit.
Mi felel futtatás közben a kitömörítésért? Mindíg vagy olvasási hibára hivatkozik, vagy dll hibára.
-
KillerKollar
őstag
Egyenlőre annak tűnik,de ahogy olvastam ennek az 1.65V vs Ivy Bridge dolognak is hosszú távon vannak következményei,vagyis azt mondták annó,igaz még nem láttam olyat aki azt mondta volna hogy kinyírta a ram fesz a prociját,ez ilyen urban legend féle dolog,csak nem árt az elővigyázatosság.
De amúgy azt néztem hogy alapon a VTT 1.064V volt,a VCCSA meg ugye 0.925,viszont amit linkeltem ott ugye azt írták hogy 0.005V-nál nagyobb különbség ne legyen a kettő között,de akkor ez nem igaz,hiszen akkor alapban nyilván olyan értéket adott volna neki ami nem káros...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
KillerKollar #42377 üzenetére
Ha így sztabil akkor nem kell neki emelned.
Palafi: Futass egy memetesztet. W7 beépített memtesztje vagy a memtest86+-t használd.
-
Palafi
aktív tag
Sziasztok!
Már az"azonnali kérdések" topikban feltettem a kérdésem. Sajnos nem érkezett válasz. Ráadásul azóta úgy gondolom, hogy valamilyen memória probléma okozza a gondot. Videókártya és winchester cserével már próbálkoztam. Három gyári Win7 telepítő lemezt is kipróbáltam, mindegyik a kicsomagolás különböző százalékánál megáll. Memória teszt hiba nélkül lefutott, kivettem őket egyenként, át tettem másik foglalatba, de semmi eredmény. Ha játékot akarok telepíteni, akkor is ugyan ez a helyzet. Egyedül egy régi Xp-t tudtam feltenni, az hiba nélkül fel ment. Mi a fene lehet a gond?
-
KillerKollar
őstag
Na beállítottam az XMP-t és a VTT 1.15V-on van,egyenlőre stabilnak tűnik,de nézegettem ezt a leírást Ivy Bridge tuninghoz:"The voltages you should change for high memory overclocking on Z77 on air is the DDR Voltage, and if you like you can try increasing the VCCIO(VTT) and VCCSA(IMC) the VCCIO (VTT) can help with memory OC, however you will also need to increase VCCSA along with it on these GIGABYTE Z77 boards (except on the Sniper M3). If you want to increase VTT you need to increase IMC voltage to within 0.005v below it, so 1.1v VTT would be 1.095v IMC on these GIGABYTE boards. However I didn't really need to change it much at all."Azaz most hogy megemeltem a VTT-t a VCCSA-t is meg kéne emelnem?Annak 0.925 az alapértéke.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
KillerKollar #42374 üzenetére
Ha az xmp-t aktiválod nrm engedi a feszt megváltoztatni. Pont ez az egyik lényege, hogy ne tudd instabillá tenni ha aktív az xmp.
Ha a vtt-t emeled akkor nem lesz baja, mert akkor enm lesz nagyobb a a feszkülönbség 0,5V-nál a vezérlő és a modul fesze között.
-
KillerKollar
őstag
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
KillerKollar #42372 üzenetére
VTT kell neked a VCCSA az más azt hagyd alapon. VTT emeled 1,15 vagy 1,2V-ra és akkor meeht a 1,65V-os ram fesz. Legegyszerűbb ha belövöd az xmp-t meg felemeled a VTT-t.
-
KillerKollar
őstag
Köszönöm a választ!Battlefield 4 alatt úgy néztem hogy számít,azért gondoltam hogy nem árt ha nem 1333-on van.9-9-30-at állítsak 1600-nál?Mert XMP-ben 1866-nál és 2000-nél is 11-9-27-et ír de nem értek hozzá,ha 1600-nak más kell akkor átteszem arra.Szóval ha maxon pörgetem és feljebb viszem a VTT-t(vagy a VCCSA-t?van ahol a VTT-t írják van ahol azt írták,a VCCSA 0.925-ön van a lapban a VTT azt hiszem 1.076) akkor úgy sem lesz baja a procinak?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
KillerKollar #42370 üzenetére
Semmi gyorsulást nem fogsz tapasztalni a gyorsabb ram miatt. De az 1,57-1,6V még belefér, sztem ott a 1600 de talán még az 1866 CL9-is stabil lesz. Elég ha a fő időzítéseket beállítod 9-9-9-30-ra 2T-ben. A többi maradhat auto időzítésen.
Ha mégis pörgetnéd maxon a ramot akkor meg emeld meg a memvezérlő feszültségét és akkor mehet neki az 1,65V, mert úgy enm lesz nagyobb a különbség 0,5V-nál közöttük.
-
KillerKollar
őstag
Üdv,pár napja már írtam ide de akkor nem kaptam választ,most megpróbálkozok újra.Szóval ilyen memóriáim vannak,2 darab 2x2 GB-os kit(összesen 8 Gb).Ugye Ivy Bridge procim van ami elvileg nem szereti az 1.65V-os ramokat,márpedig ez ugye annyi,jelenleg 1333-on megy 1.5V-on de nyilván nem szeretném annyin hagyni hiszen az elég kevéske.Gondoltam arra hogy az XMP által megadott időzítést és órajelet megadom(1866,azt talán még bírná) és megadnék neki fesznek mondjuk 1.575-öt elvileg annyi még oké az Ivy-nak.De aztán láttam a DRAM configurationban még az időzítésen kívül rengeteg dolog van amit be kéne állítani,ezeket hagyjam alapon vagy mást is kéne állítgatni ha manuálisan állítok?Illetve ugye 1866 és 1333 között is van órajel,de ha beállítok neki egy 1600-at akkor ő magának beállítja az időzítéseket?Vagy olyan RAM-nál ami 1866-ot meg 2000-et tud XMP-ben nem is lehet beállítani az 1600-at?Mármint engedi a BIOS de ha nem "támogatja" a RAM gondolom nem indulna el a gép.A procit(3770K) megjelenése után kb rögtön vettem,akkor több mint 1 évig ha jól emlékszem 1.65V-on mentek a ramok és nem volt gond,csak aztán BIOS-t frissítettem és elvesztek az akkori beállításaim.Visszatehetném csak nem tudom a többi akkori beállításomat és így lehet hogy instabil lenne.Azt tudom hogy a VTT és a DRAM között nem kéne 0.5V-nál nagyobb különbségnek lennie.Asrock Z77 Extreme4-es lapom van,ha ez számít.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
#65675776 #42365 üzenetére
Kell nekem több ablakban fórumoznom ha kevés a memóriám.
mod:
[lAyCsI]: Keress azonos rev számosat. Ha nem találsz akkor próbagaros példányt szerezz (apró) és próbáld meg nem azonos rev-essel is (nem törvényszerű, hogy nem mennek együt csak azért sürűn előfordul Corsair-nél).
Spancho: Valós körlmények között nem, max mérőprogikban.
-
Spancho
senior tag
Sziasztok.
Az AMD Athlon II X4 750K profitál az 1600Mhz-nál gyorsabb ramokból ?
FM2+-os gépet építenék a jövőre való tekintettel ,és ha csak a kaverire is gondolok akkor ott is számítana a gyorsabb ram. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
sutyesz96 #42362 üzenetére
Sokat nem profitálnál belőle igazából... de mondom ez attól is függ mire használod a géped és milyen hw környezetben van. Nyilván ha nincs ssd-d akkor a hdd pl nagyon visszafogja majd a tömörítési sebességet is hiába lenne neki ott a gyors(abb) ram.
mod:
mod:
Mindenhova:
Van integrált vga a lapodban/procidban? Az szokott magának lefogni a remdszer memóból magának. Ha nincs akkor érdemes megnézned, hogy engedélyezve van-e a win-nek az összes memória használata. Bár ha bios-ban is lefoglaaltként jelenik meg akkor ez nem valószínű...
-
törölt tag
Üdv!
A config: Asus P5WDH Deluxe, Core2Duo, HD3870, 2x2GB RAM (Kingston) Win7 Ultimate 64 SP1
Tegnap felvetettem egy kérdést, miszerint hova lett kb. 900MB RAM a gépemből. Akik segítenének megfejteni, azoknak újfent leírok mindent, h. ne keljen keresgélnie, kérdéseket feltennie. daa-raa fórumtárs próbált segíteni, tanácsait követve újratelepítettem a Windowst ami nem oldotta meg a problémát. Előzményként még annyit, eddig azért nem vettem észre a problémát, mert be volt kapcsolva a virtuális memória, ill. korábban egy másik alaplapot használtam, ahol elképzelhető, (nem tudom) h. nem volt ilyen probléma. Linux alatt az is kiderült, h. az is kevesebb RAM-ot lát. (3.1GB) Elkezdtem kísérletezni a modulokkal, slotokba cserélgettem, dualba, egymásmellé minden slotba stb. A végeredmény az lett, h. ha a modulokat egyesével raktam be, 1MB-ra csökkent a hardverek számára fenntartott RAM. Párban, (mindegy, h. dual vagy sem) viszont lefoglalja a 897MB RAM-ot. Más fórumokon is olvasgattam, úgy tűnik ez nem igazán körüljárt téma, elég kevés az infó, inkább találgatásokba bocsátkoznak az emberek. Annyit tudok még elmondani, h. mostanra a gyanúm a Biosra terelődött, ugyanis már ott is látható, (nem is értem miért nem ezzel kezdtem) h. elkülöníti (appropriated) a hiányzó RAM-ot. A legfrissebb Bios verzió van fent, hát elkezdtem visszarakni régebbieket, de semmi nem történt. Ha valakinek nincs ötlete, nem is fogugyanis én már kifogytam belőlük.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
sutyesz96 #42359 üzenetére
Attól függ mire használod a gépet. Ha olyan alkalmazásokat futtatsz amik érzékenyek a memória sávszélességére akkor van, ha nem akkor nincs. Ami érzékeny azok a mérőprogramok (itt mesterségesen állítanak elő memóraisávszélességi limitet) és pl a tömörítés, konvertálás de ott nagyon meghatározó a háttértár sebessége is (hdd vs ssd), ami nem érzékeny rá azok pl a játékok.
Esetedben van a procinak egy "alapértéke", ennek és a proci szorzójának a szorzata adja a proci sebességét. Ugyanebből az alapértékből és a memória szorzójának a szorzatából adódik a ram sebessége.
Bizonyos rendszereknél ezért ha megváltoztatod ezt az alapértéket megváltozik a ram sebessége is nem csak a proci sebessége.Természetesen a ram sebességét nem csak az órajele írja le, hanem a hozzá tartozó időzítések, amik legalább olyan fontosak mint maga az órajel. Tehát hiába van magas órajelű ramod ha az időzítései gyengék akkor összeségében nem lesz gyors a ramod.
mod:
Bár ez a kérdés inkább a Nagy RAM-os topikba tartozik...
-
sutyesz96
őstag
Sziasztok
Lehet hülye kérdés:
Van értelme húzni a RAM órajelét? Valaki elmagyarázná ezt a témát érthetően?Van valami köze a proci órajeléhez?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
[lAyCsI] #42357 üzenetére
Okozhat, főleg ez a fajta ram, ugyanis a Corsair nem gyárt ramot csak veszi őket, így eltérő rev számosokon eltérő chippek vannak (milyet tud éppen olcsón beszerezni). Ezért könnyen előfordulhat, hogy az eltérő rev számosak nem mennek együtt.
Több modul nagyobb teher a memvezérlőnek is, ezért előfordulhat tuningpotenciál romlás is de ez csak a ram tuningra él.
-
[lAyCsI]
addikt
üdv az uraknak!
az aláírásomban szereplő konfigomban jelenleg 2x2 gb memória van, és ideje lenne bővíteni...
az igaz ha még 2x2 gb-ot belarakok, gondot(fagyást) okozhat a tuningban?
a procim 4Ghz-re van húzva...köszi a választ!
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Captaindeph #42354 üzenetére
Le lehet csökkenteni a grafikus magnak kiosztott memóriát a bios-ban de teljesen nem tudod kilőni.
-
KillerKollar
őstag
Üdv,ilyen ramjaim vannak,2 darab 2x2 Gigás kit,összesen 8 giga.A kérdésem a következő lenne
gyebár 3770K-s processzorom van,ezek pedig 1.65V-os ramok amiket elvileg nem szeretnek az Ivy CPU-k,így jelenleg 1333 Mhz-n mennek 1.5V-os fix DRAM frekvenciával beállítva.Az volna a kérdésem hogy ugye nem igazán értek hozzá annyira hogy manuálisan beállítgassam az időzítéseket,ha megadom neki mondjuk az 1866-os XMP profilt ott ugye 1.65V-re állítja a feszt,de ha közben a DRAM feszt átállítanám 1.575V-ra(elvileg ez a max amit még szeret a proci) akkor az fölülírja azt a feszt amit az XMP profil ad meg,de az órajel és az időzítés marad,vagy fordítva és az XMP írja fölül ezt,úgyhogy bármit megadhatok,1.65V-on fognak menni?Nem árt ez neki,ha így adom meg?Mert ha 1.575-ön stabilan mennek 1866-on az már nekem jó lenne.Elnézést ha hülyeséget kérdezek de nagyon amatőr vagyok ebben,régen egyszer be volt minden állítva nálamnál okosabb illető által,akkor azt hiszem 1.65V-on volt,de mondták hogy azthiszem a VTT és a DRAM fesz között nem lehet nagyobb mint 0.5V és úgy ment a gép jó sokáig stabilan,illetve a CPU is 4.5 GHz-n volt.Aztán BIOS-t frissítettem és minden beállítás elveszett.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Captaindeph #42352 üzenetére
Az integrált vga foglal le valószínűleg magának némi ram-ot.
-
Captaindeph
tag
Sziasztok!
Van egy pár napos Lenovo G500-as notebook 4GB Rammal.
Frissen telepített Windows 7 ultimate 64 bites verzió.
A problémám a következő:
A rendzser csak 3,87 GB memóriát lát a 4,00 GB-ból.
A kérdésem az ,hogy mi lehet ennek az oka?
Biosban kell valamit állítanom?
Vagy esetleg csak névleges 64 Bites az Oprendszerem?Várom a válaszokat, amit előre is köszönök.
-
törölt tag
válasz
#65675776 #42350 üzenetére
Az FP már soha nem lesz stabil, ha eddig nem sikerült...
Ha egyáltalán nem nézek videót csak normál oldalakat akkor is fenn áll a jelenség. Nem a FP okozza.
Most Linux alatt vagyok. A helyzet az, h. 3.1GB RAM van így is. (Swap 776MB) Most tényleg muszáj virtuális RAM-ot használnom? Ha újratelepítem a Win-t mi garantálja azt, h. nem lesz ismét lefoglalva hardvernek RAM?Megnyitottam 20 oldalt az Indexről PH-ról, elfogyott a fizikai, a Swap-ba már írt 263MB-ot (34%)
-
törölt tag
válasz
#19103744 #42348 üzenetére
A μTorrent seedeléskor félelmetes mértékben el tud szállni a memóriahasználattal.
Az, hogy a FP összeomlik nem meglepő. Ritka instabil egy valami, és ahogy fejlesztik úgy lesz egyre rosszabb. Ráadásul amit YT-on megnézel, azt szépen benyomja a memóriába. És néha ott is hagyja. Szóval ha FullHD videokat nézegetsz nelepődj meg, hogy televeri a memóriát.
Az ilyen rendszerkarbantartó és egyéb hülyeségeket inkább kerüld nagyívben. Az, hogy nem szabadítja fel a memóriát a rendszer azt jelenti, hogy valami külső program már most is belebarmol a memóriakezelésbe.
-
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
#19103744 #42346 üzenetére
A készenléti memóriát a rendszer automatikusan felszabadítja ha valamelyik alkalmzásnak szüksége van memóriára. Egyébként rendszergyorsítótárnak használja a Win (SuperFetch). A hardverek számára fenntartott a probléma inkább, met azt tényleg nem fogja felszabadítani.
Ha már úgyis ott vagy, akkor nézd meg azt is, hogy melyik alkalmazás használ el sok RAM-ot. Az Erőforrás-figyelő megmutatja. Nem lepődnék meg ha a μTorrent lenne.
Programok összeomlásán mit kell érteni?
-
törölt tag
válasz
#65675776 #42342 üzenetére
Köszönöm a válaszod! Hardverek számára 897MB, készenléti 1101MB memória van lefoglalva. Sajnos (vagy szerencsére) az én CPU-ban (Core2Duo) nincs IGP, egy HD3870 512MB próbál helytállni, egy Asus P5W DH Deluxe-on. Ezért el sem tudom képzelni, h. mi az a hardver, ami lefoglal ennyi RAM-ot. De ha sosem tudom meg, akkor is érdekelne, h. például fel lehet e szabadítani a készenléti memóriát, ha igen, hogyan, mert látszólag azon kívül, h. készenlétben van, semmi haszna, hiszen összeomlanak a programok. Vicces, h. 4GB RAM 2 böngészőnek nem elég. (háttérben skype, utorrent)
-
hegi79
újonc
válasz
#65675776 #42342 üzenetére
Szia! Tisztában vagyok a fórumozás szabályaival, csak azt hittem hogy gyorsabban reagálnak a kérdésemre.
Már mindent kipróbáltam de semmi változást nem tapasztaltam, ezért kértem segítséget. A 2db G Skill ramokkal továbbra is csak sötét képernyő jelenik meg, még a BIOS sem látható.
-
törölt tag
válasz
#19103744 #42340 üzenetére
Hogyne létezne? Az Erőforrásfigyelő megmutatja neked. Mint ebben a hsz-ban. Persze adott képen csak 2MiB ez a mennyiség, ami teljesen normális.
Nézőpont kérdése, hogy mit szolgál. De pl hw-eknek is szükségük lehet saját memóriacímtartományra. A legjobb példa erre egy IGP, ami tipikusan lefoglal valamennyi helyet a rendszermemóriából magának. Ez az adott ábrán Hardverek számára fentartva kategóriába kerül. Viszont ez már a Win telepítésekor eldől, hogy ott van-e. Elméletileg ha abbahagyod az IGP használatát ezt a területet fel kellene szabadítania, de a jelek szerint néha nem történik meg. Ilyenkor többnyire csak az újratelepítés segít. (Hosszú ideig, míg az AMD nem rakta legacy státuszba a HD3300-at, én is használtam az IGP-t, de csak a SidePort-tal, ergo nem foglalt helyet a rendszermemóriából.) Első körben nézd meg az ábrát.
Zsolesz1885: Nem osztogatnak semmit egymás között a RAM-ok. Egyszerűen arról van szó, hogy nagyobb a rendelkezésre álló sávszélesség. Egy CPU vagy dVGA ebből szinte semmit sem profitál, viszont a grafikus processzorok nagyon is tudnak örülni neki. Főleg az AMD megoldásai, mert azok megfelelő teljesítménnyel is rendelkeznek, hogy a memóriasávszélesség legyen a szűk keresztmetszet.
A DC módok közötti különbség viszont itt nagyon kijöhet. IGP esetén mindenképpen érdemes Unganged-re állítani a memóriavezérlő üzemmódját. Ilyenkor ugyanis a két memóriavezérlő teljesen elkülönül vezérlésileg, így egy órajelciklus alatt két memóriaműveletet is végre lehet hajtani.
hegi79: Ez egy fórum, és nem chat, szóval ne türelmetlenkedj! Szakmai topicokat eleve nem illik upolni.
Egyesével próbáltad már a RAM-okat?
-
hegi79
újonc
Tényleg várom a segítséget!
-
törölt tag
válasz
#65675776 #42338 üzenetére
"Amennyiben Hardverek számára fenntartott memóriának van lefoglalva az a ~800MiB" ezt nem értem bocs
Hogy érted h hardverek számára? Létezik ilyen is? Azt gondoltam, h. a RAM mint hardver a szoftvert szolgálja. Mit segít egy újratelepítés? Miben fog változni? Második kérdés még mindig fennáll, a feladatkezelő által látott 3.2GB és a hibajelzés 2.2GB-ja között is van 1 GB, így ezt sem értem tisztán, h. miért. Összesen tehát ~1.8GB holléte rejtély számomra.
esetleg annak lehet jelentősége, h. nem rendszergazdakét vagyok bejelentkezve?
-
-
törölt tag
válasz
Zsolesz1885 #42335 üzenetére
Ha használni akarod az IGP-t, akkor mindenképpen DC-ben kellene felépíteni a memóriákat. Azaz inkább két lassabb RAM, mert DC-ben még mindig gyorsabbak lesznek, mint egy modul single-ben. A DDR3-1600 elméleti sávszélessége 12800MiB/s, míg a DDR3-1333-é 10664MiB/s. Csak mivel utóbbi ugye két csatornán kapcsolódik megduplázódik a sávszélesség, szóval 21328MiB/s lesz az elméleti maximum. Az IGP meg szereti ha gyors RAM van mellette.
Mindenhova: Amennyiben Hardverek számára fenntartott memóriának van lefoglalva az a ~800MiB, nem sok lehetőséged van, mint újratelepíteni a Win-t.
-
hegi79
újonc
Sziasztok! van egy GA-P35-DS3/S3 gigabyte alaplapom, E6750 intel processzorral. 2db 2GB G Skill PC-8000 rammal szeretném bővíteni, de még a BIOS sem akar elindulni. Utána olvastam itt is meg más fórumokon is a BIOS beállításokat de egyszerűen nem akarja az igazat. jelenleg 1 db G Skill rammal meg valami gagyi 667 mhzes 1GB rammal működik. Segítséget szeretnék kérni Tőletek mert egyszerűen valami nem stimmel! Előre is köszönöm!
-
törölt tag
Szevasztok!
Elkélne némi segítség számomra. A minap 200MB-ra korlátoztam a virtuális memóriát, mert az utóbbi időben erős lassulást tapasztaltam. Az a jelenség ütötte fel a fejét, h. (nem csupán a Chrome-ot futtatva jónéhány oldallal) 2.25 GB környékén megjelenik az üzenet ami az adatvesztésre figyelmeztet és a programok bezárását kéri. Ha további oldalakat nyitok meg, összeomlik a program. Ami még feltűnt, h. bár 4GB memória van a gépben (dual), a feladatkezelő összes fizikai memóriát csupán 3199MB-ot lát. Némi orvoslás, tanács jól jönne
Win7 64bit SP1, 4GB RAM, VGA 512MB saját RAM-al.
-
Zsolesz1885
tag
Uraim, lenne egy kérdésem. A4 4000-es konfigot akarnék összedobni alacsony költségvetésből, és a kérdésem az lenne, hogy 1 db 2 GB 1600-as ram, vagy 2x1 GB 1333MHz ram lenne a jobb döntés átmenetileg?
-
peti0726
csendes tag
ja amúgy az egyikre ez van irva: CSXO-CEC-1066-4gb-kit
a másikra pedig ez: CSX CSXO-D2-LO-1066-2GBa második az enyém, abból van 2 nekem és az dualba megy 128biten everest szerint.
a kérdés hogy az elsővel amit neten árulnak megy e dualba az enyém??
help! -
peti0726
csendes tag
Sziasztok!
Nekem van egy 2x2gb CSX ddr2 1066 mhz-es ramom, kb olyan ritka mint a fehér holló. Na most találtam a neten ugyanigy 2xgb 1066os CSX-et csak sajnos nem tudom működne e a 2x4gb dual channelbe. Ezt hogyan tudom megnézni ha mondjuk nem tesztelem le? Milyen számokat és feliratok kell figyelni? Valaki esetleg tudna erre választ adni? Ja és mindkettő ugye CL5-ös. -
Ybron
senior tag
válasz
#65675776 #42331 üzenetére
Ezt értem ,de eddig nem csinálta és semmi sem változott csak az oprendszer.
A másik amit írtam is ssd-nél nem csinálta ezt. Meg ugye más emberkéknél sem cisnálja, szóval annak oka van hogy feltolja a memóriába.
Akkor ha jól látom, erre az a megoldás hogy másik hdd-re töltök, ssd-re nem lesz célszerű, mert az csak 120GB. -
Ybron
senior tag
Előfordulhat olyan, hogy utorrent futtatása közben a hdd(ahová, ír és olvas) miatt fogy el 8GB memórai?
Már régóta küszködök ezzel és ugye írtam is ha nem fut a kliens akkor nem fogy el a RAM.
Ez egész napos teszt eredménye szóval tuti hogy utorrent miatt van, vagy hdd, mert kipróbáltam hogy egy másik meghajtóra töltök, konkrétabban egy ssd-re és ott egész napos torrentezés után se fogyott el a memóriám.
Nem hiszem hogy rosszul van beállítva a kliens, mert eddig nem volt ilyen problémám, win7-nél(jelenleg win8.1 van) sem és a hdd-val sem. Idáig...
Azért kérdezem hogy lehet-e hdd miatt ilyen probléma? Illetve ha nem ide való akkor melyik topikba próbálkozzak, mert ez végül is a ramot, hdd-t és bittorrenetett is. -
Gabesz87
veterán
válasz
#65675776 #42327 üzenetére
Rendben van, köszi a választ. Volna még egy kérdésem. Körülnéztem a BIOS-ban, és minden AUTO-ra van állítva, de láttam, hogy a memóriák így csak 1333MHz-en mennek. Beállítottam őket 1866-ra. Az nem gond, ugye? Mármint meg lehet ezt tenni anélkül, hogy időzítést, vagy feszültséget kellene változtatni!? A memóriák amúgy is 1866-os Kingston-ok, úgyhogy ez nem számít tuningnak gondolom. Alaplap egy Asrock FM2A75-DGS R2.0
-
Gabesz87
veterán
Összeraktam ma egy új gépet, egy AMD A6 5400K ill. 4GB 1866MHz RAM (Kit) formájában, de nem értem, fizikai memóriának miért csak 3526Mb-ot ír? Miért nem használja mind a 4Gb-ot? Vagy a proci GPU-ja használja azt a maradék 500 Mb-ot?
-
El Kebir
őstag
-
Rolee87
tag
válasz
Dickinson #42316 üzenetére
Aida-val vigyázz,mert pl. a processzor órajelénél megtévesztő lehet,mert a win7-be ha bevan kapcsolva az energiagazdálkodás,akkor spórolásképpen nyugalmi helyzetbe leveszi a processzor órajelét,nekem a 2,66ghz-re ha nyugalmi állapotba van a gép akkor 2000Mhz-et ír,amit először nem értettem,aztán mikor terhelve néztem akkor már a rendes értéket irta
-
A_ScHuLcZ
addikt
válasz
TaylorXIII #42307 üzenetére
Igen, nem volt változás. Szerencsémre rendesek voltak az iponnál, és visszavették a modulokat, visszakaptam a pénzt is. Szerintem az lesz, hogy keresek bele a mostani mellé még 2db ugyanolyan modult, és akkor 4x2giga lesz benne.
Jelenleg egy Kingston KVR1333D3N9K2/4G KIT van benne, csak ilyet nem tudom honnan fogok szerezni, boltokban már nem igazán elérhető.
-
El Kebir
őstag
válasz
Dickinson #42313 üzenetére
áhhh, akkor nem megy az értő olvasás...
konkrétan az eljén ott van, hogy a linkelt képeid nem relevánsak a kérdésed szempontjából, vagyis semmit se látunk rajtuk arról, hogy hogyan vannak beállítva a ramjaid!
szerk.:
"Milyen órajelen megy valójában a memóriám?Ez attól függ, milyen generációról van szó. Az SDR SDRAM esetén nem volt probléma, mert a memóriacellák, az adatpuffer és az adatbusz is ugyan azon az órajelen üzemelt. A DDR azonban váltást hozott ezen a téren. A DDR - ami a Double Data Rate-ből lett képezve - SDRAM-oknál a három részagység három eltérő órajelen üzemel. Leszamítva a DDR(1)-et, annál a cellák és a puffer órajele azonos. Kicsit részletesebben: [link]
Ami sok félreértésre ad okot, az a különféle diagnosztikai programok által adott adat. A programok készítői ugyanis minden esetben "elfelejtik" közölni velünk, hogy pontosan melyik értékről is van szó. Ráadásul több helyen is előfordulnak RAM-ra vonatkozó adatok, és nem teljesen egyértelmű, hogy melyik részleg mire vonatkozna. A két legelterjedtebb program esetén:
CPU-Z: Az SPD fülön nem az aktuálisan beállított értékek szerepelnek, hanem a modul SPD-jébe programozott profilok. A Memory fülön szerepel az aktuálisan beállított frekvencia, ott pedig valós órajelként. Azaz a RAM ennek a kétszeresén üzemel.
AIDA32/64/Everest: Itt még jobban szét vannak szórva az adatok. Van külön memória pont, van adat az összegzésben is, van SPD pont. Ezek egyike sem releváns most. A lényeg a Számítógép -> Túlhajtás pontban található. Szintén megadja a tényleges órajelet a Cache és memória teszt részlegnél. Valós órajelben mind a két helyen." -
Dickinson
tag
válasz
El Kebir #42312 üzenetére
Köszönöm, végig olvastam.
Most már tudom, hogy nem megy duálban most sem, mert 64bit a sávszélesség.
Viszont azt még mindig nem értem, hogy mi lehet a baj? Hiszem azt írja az a rész, hogy ha menne, akkor magától felismerné, viszont itt ez nem történt meg.
Vegyem ki, cseréljem meg? -
Dickinson
tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy valamiért nem akar az 1600as memória dualban 1600on menni, csak 1333on megy.
A biosban az van, hogy 1600on van, de az aida is csak 1333nak látja.
Mellékelek két aidás képet, az egyiken szerepel a teljes konfiguráció, a másikon külön a memóra.
Van valamit ötletetek?Köszönöm
-
Gabe123
aktív tag
Sziasztok. Egy kis segítség kellene. Ismerősnek raktam össze a gépet, ma jött meg , a probléma vele,
hogy volt,hogy már a biosban kifagyott.
Megpróbáltam másik slotba áttenni a memóriát úgy is fagy.
3x lefuttam a dosos mem testet és 20-21-22%-nál megáll .
Mi lehet a probléma? Fontos lenne tudni mi nem jó mert Pestről van én meg miskolci vagyok.
Teljesen alapon megy.
A gép:i5 4670k
Asrock Z87 Extreme4 ATX
CORSAIR Vengeance DDR-3 8GB/1600 KIT LP Blue (CML8GX3M2A1600C9B)Előre is köszi.
-
asvald
senior tag
Heló!
Ramot szeretnék venni 2x4gb os 1600mhz kittet játékhoz ,de nem tudom milyen legyen max 20k ig érdekelne ,
Konfigfx 6300
asus m5a97 evo r2.0
vga az passz még egyelőre gtx480 , van a gépbe
táp fsp rider 750
wincsi megint kérdésesElőre is köszönöm
-
A_ScHuLcZ
addikt
válasz
TaylorXIII #42267 üzenetére
Nem, ott is megakad egy idő után. Jobbat mondok, azóta már kicseréltettem a memóriákat ilyenre, és ezekkel is pontosan ugyanúgy viselkedik, mint a korábbi Corsair modulokkal, semmi különbség. Ennyit a Gigabyte alaplapokról, hihetetlen komolyan.
Mit csináljak, vegyek bele még 2x2 gigás ugyanilyet, ami most is van benne? (Kingston KVR1333D3N9K2/4G) De ezek után már erre sincs garancia, hogy jó lesz, kitudja kezeli-e rendesen, ha 4db modul van benne. :/
Soha többet Gigabyte! (nem sajátom egyébként, egy ismerősnek csinálom, de már nekem ég a pofám miatta)
-
n.gab
aktív tag
Sziasztok
Segítséget szeretnék kérni ezzel a memóriával kapcsolatban.
http://www.crucial.com/eu/store/partspecs.aspx?imodule=blt2cp4g3d1608dt1tx0ceu
Az aláírosban szereplő konfighoz jó lenne? Illetve milyen véleményel vagytok erről a fajtáról, erről a márkáról?Segítséget előre is köszönöm.
-
törölt tag
válasz
Rolee87 #42301 üzenetére
Kingston chipek biztos nincsenek rajta, elvégre a Kingston maga soha nem gyártott ilyesmit. Akkor szokták a saját nevüket rászitáztatni a gyártóval, amior nem igazán akarják, hogy kiderüljön ki is gyártja (tipikusan amikor filléres áron szereztek be valami nem túl jó minőségű chipeket). Elméletileg egyébként azok is Elpida chipek.
vj0c1: Az, hogy másik gépben működött jól nem jelent semmit. Főleg, hogy jelen esetben teljesen más architektúrájú is volt a másik gép.
-
orion1025
őstag
Üdvözlet!
Kis segítségre lenne szükségem.
Van egy Armada M300-s old notim, amibe ram bővítést hajtottam végre.Mivel maximum 320MB-t képes kezelni, és van egy integrált 64MB-s modul benne, így vettem egy CSX (CSXO-PC100-SO-16X16-256) típusú 256-s modult.Ezzel az lenne a problémám, hogy Win vagy Linux install közben megakad a telepítő folyamatosan.A gép látja a modult, memtest is volt futtatva, de ha nincs berakva minden megy a megszokott módon.Kérdésem az, hogy lehetséges kompatibilitási hiba?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Tőzsde és gazdaság
- Intel Dual Core 2000 felhasználók barátságos offolós topikja
- Stellar Blade
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Formula-1
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Új térképfunkciók érkeztek az Amazfit T-Rex 3-ba
- További aktív témák...
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
- G.SKILL Trident Z5 RGB 32GB(2x16GB)KIT DDR5 7200MHz CL34 XMP
- Kingston KF560C32RSAK2-32 - DDR5-6000Mhz - DualChannel CL32 - 32GB - Led
- ÁRON ALUL! Sok darab 4 GB-os és 8 GB-os DDR3 PC3L (Samsung, Micron, Kingston, SK hynix) laptop RAM!
- DDR3 DDR3L 4GB 8GB Notebook RAM Bazár (Samsung, SKHynix, Micron, Kingston)
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- Apple Macbook Pro 13 2020 - M1 - 8GB/256GB SSD - Touch Bar - 102 Ciklus - 99% Akku - Ezüst - MAGYAR
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest