- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Hoztunk 15+ kevésbé ismert Windows-tippet és -trükköt
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OLED monitor topik
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- iPad topik
- Megkapta a legújbb GRE Radeont kapott Kína
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Egérpad topik
- SJCAM SJ4000 FullHD Action Cam
-
PROHARDVER!
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Mennyire jó lencse a Nikon 18-200 VR (1es)?
nem tudok dönteni:
Maradjon a 18-70 és vegyek mellé egy tamron 70-300 VC USD-t
Vagy adjam el a 18-70est és vegyek helyette egy 18-200 VR-t? -
-
A Zéé
addikt
válasz
sarasota123 #27892 üzenetére
Menu -> Playback menü -> Playback Display Options -> Done be van állítva?
-
dabgergo
őstag
Sziasztok (újra)!
A full frame-re való nikon 35/1.8 Ed-vel van valakinek tapasztalata? Vagy inkább megéri a sigma art 35/1.4?
Attól félek h nincs használt piaca a nikonnak és nehéz lesz eladni...
-
sarasota123
aktív tag
köszi a válaszokat, legközelebb már nem lesz ilyen gond.
viszont közben tapasztaltam egy új hibát, amit rohadtul nem értek. ugye kép visszanézésekor a fel-le nyilakkal tudtam megnézni a kép infoit, histogrammot stb. most egyik napról a másikra, nem reagál a fel-le nyilakra, de csak ebben az esetben, amúgy menüben stb. ugyanúgy működnek. csináltam factory resetet, átnéztem mindent, de semmi. és amúgy meg minden ugyanolyan, mint eddig.
-
Throme
veterán
válasz
B.Á.L.!.N.T #27890 üzenetére
Nem. A limit lesz a mérvadó.
Itt szerintem nem is a limit az érdekes, inkább az, hogy az ember - és itt most amatőr és hobbifotósokra gondolok. mint pl én - elfelejti, hogy auto iso beállítás él, és mondjuk sötétebb helyre érve akár beépített, akár külső vakura vált, aztán az elkészült képeken azt tapasztalja, amit a kérdező is, hogy egekben az iso. Még esetleg egy gyors visszanézésnél se jön rá egyből, mert a kb 3" hátsó lcd kijelzőn ez nem adja magát.Aztán lehet én vagyok béna, mert megesett velem
-
Throme
veterán
válasz
sarasota123 #27884 üzenetére
Auto módban auto iso. Olyan beállításokat választ, mintha nem is lenne rajta vaku.
Akkor is így viselkedik, ha pl A, P, S módban vagy és auto iso be van kapcsolva. -
csacsi77
senior tag
válasz
sarasota123 #27885 üzenetére
Tedd P-be, rakd az ISO-t 400-ra, a vakut fordítsd a plafon felé és adj hozzá +1 vakukompenzációt. Aztán csapassátok és jöhetnek a félmeztelen, berúgott partyfotók.....
-
B.Á.L.!.N.T
senior tag
válasz
Esetleg fixáld az iso-t.
-
gerlaip
addikt
válasz
Lehetséges, hogy nem érzékeli a vakut?
-
sarasota123
aktív tag
válasz
a kérdés nyilván konkrétan nem az, hogy miért ilyen lüke, hanem, hogy ez orvosolható-e vagy én rontottam el valamit
-
sarasota123
aktív tag
üdv, egy olyan kérdésem lenne, hogy miért olyan lüke a D5100-am automatikája, hogy ha autó módba teszem (házibuli volt, kézről kézre járt a gép, ezért raktam autoba), akkor annak ellenére, hogy van rajta vaku (Metz 44 AF-1, TTL módban) képes feltekerni magának az isot 3200ra és úgy lőni az amúgy - szerintem - ISO 100 mellett is bőven bevillantható képeket?
-
Throme
veterán
A nikon szervizre én is "köpködtem" már, de ennek ellenére ezt ajánlom.
Vannak olyan hibák, amiket kalibrálással oldanak meg. Ez most vagy sikerül vagy nem. Ha a hiba határértéken belül van akkor többnyire nem.
Te esetedben viszont működik/nem működik szitu áll fenn, aminél már nagyon nehéz mellébeszélni.Szerintem nem úszod meg azt a telefonhívást
-
m3ss
veterán
-
quby
őstag
válasz
Throme #27876 üzenetére
"...Szerintem szervizbe akkor kellett volna vinni, mikor a hibát még produkálta...."
Igen de mikor egy ilyen hirtelen elöjön ez jut eszembe utoljára. A moegoldáson gondolkodtam ami sikerült is, nyilván nem véglegesen.
(#27878) Viperator
Igen 2$-os cucc. Már használom egy ideje, több vázzal is. Nem hinném hogy ennek lenne köze hozzá.
Svájci számlája van, de azzal is augusztusban lejárt a gari.....
Ilyennel érdemes Csurgót keresni vagy nikon szerviz? Csurgóval már van jó tapasztalatom, a Nikon szervizre meg csak a köpködést hallom. De az eszem azt diktálja hogy ezt nikonra kellene bízni.Tudom hogy hülye kérdés de milyen árfekvésre számithatok a javitással?
-
Throme
veterán
Szerintem szervizbe akkor kellett volna vinni, mikor a hibát még produkálta.
Most ha működik rendesen, akkor már tényleg nehéz lesz reprodukálni.
Nem akarom a kisördögöt a falra festeni, de ki tudja megint előjön-e a hiba, pl egy nyaralás kellős közepén....Én azt mondanám hívd fel a szervizt és mondd el nekik az esetet és kérdezd meg, hogy a bevizsgálás milyen költséggel jár, ha nem mutatkozik a hiba....
Feltételezem nem garis. Ha garis lenne, akkor nem kérnek zsét. Munkalapra ráírják, h hiba nem tapasztalható...
Mindenképpen telefon... az rövidebb ideig tart és olcsóbb, mint egy 250km-es utazás....Aztán lehet itt megmondja valaki mi lehetett ez a dolog...
-
quby
őstag
Sziasztok!
Ma a következő történt velem!
D7k + tami 17-50 (bár az obinak nem sok köze van a dologhoz). Állványról csinálok képeket távkioldóval. Minden f@..a. egyszer csak gondoltam pozíciót váltok, de mivel a falhoz közel és háttal van a kereső, váltok LV módra. Tükör felcsap de furcsa hanggal, és nincs kép. pár másodperc múlva villog egy 'ERR' felirat.
Semmire nem reagál, csak ki-be kapcsolni tudom, meg képeket nézegetni. Leveszem az obit, tükör fent, és nem jön le. Egy ici picit megpiszkálom óvatosan, nem csak beragadt-e (régen a D3k-m igy csinált, csak segitséggel jött le) de nem jön, így nem erőltetem. Egy pár ki-be kapcsolás után elkezd reagálni az expo gombra, és ha nyomom, le fel csapkodja a tükröt, de 3x. A fenti állásból le-fel-le és ottmarad. Legközelebb fel-le-fel és fennt marad, és igy tovább egyszer fent egyszer lent marad. E közben a hangja furcsa és gyorsan jár. Olyan érzésem volt mint amikor, gyertyák nélkül indítom a motorom és gyorsabban forgatja. Eközben figyelem a rekesz mozgató pöcköt, és az is random egyszer fent, egyszer lent áll meg, de nem összefüggésben a tükörrel. Ha visszatettem az obit akkor is hol nyitva hol zárva maradt a rekesz. A furcsa az hogy a tükör fent állásban is sötétebben ugyan de láttam a keresőben. Para...ideg...elönt a víz...
Na gondoltam...akksi ki-vissza: semmi...sensor clean: semmi, factory reset: semmi. Itt jutott eszembe a tükörfelcsapás. MUP mód, expo, ujjabb fura kattanás, tükör fent marad, ujjabb expo, tükör le. 'ERR' felirat eltünik és minden rendben....Azóta is működik. Bár még csak vagy 15-20 expot csináltam azóta....de ugytünik minden rendben.
Valaki tapasztalt már ilyet? Gondolkodom a szervizen, de 250 km-re vagyok, és ha nem tudom reprodukálni a hibát leszednek egy raklap pénzzel anélkül hogy bármit tennének vele....
-
Byk01
őstag
válasz
cipofuzo87 #27871 üzenetére
Azért van, amikor látványosan mozdul el a fókuszsík (leginkább hátra), és jól látható, hogy nem ott van a fókusz, ahol kellene. Az élességi tartomány nem homogén, hanem folyamatosan romlik az élesség , csak még elfogadhatónak tartjuk egy bizonyos határon belül.
-
cipofuzo87
tag
köszi a válaszokat!
nem úgy van, hogy a legtágabb rekeszen fókuszál a váz, majd exponálásnál ugrik a helyére a rekesz? tehát az élesség független a használt rekesztől atekintetben, hogy a választott rekesz érték ezt követően csak "felszorozza" az élességi tartományt a legtágabb rekeszhez képest. Vagyis szűk rekesznél nem fogjuk látni, ha mellé ment a fókusz 1 centivel, mert "úgyis minden éles" a képen.Larry303
Nincs hiba, csak szeretném kihozni a maxot a cuccból, és nem voltam benne biztos, hogy ez a max élesség, amit tapasztalok finomhangolás nélkül.
Azóta csináltam egy egyszerű tesztet:
- állványról
- live view és nem live view
- legtágabb rekesz
- tesztek között elállítottam a fókuszt
- gépen néztem az élességet, nem a váz kijelzőjénMindenhol ugyanaz volt az élesség, egyedül 200/2.8-nál, ahol már nagyon szűk a DOF, ott vettem észre, hogy jobban járok, hogy LV-val fókuszálok, mert a sima nem volt tökéletesen éles.
-
kellcucc
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék D3300-hoz venni egy 35 mm 1.8G-t (tudom az 50mm-t is dícséritek). Azért vennék 35-öst, mert van hozzá két minőségi szűrőm, az 50mm-hez pedig vennem kéne. Bő fél éve követem a fórumot, de még nem láttam, hogy ezzel a párossal lett volna valakinek baja. Hogyha nem lett kalibráltatva az obi az előző tulajnál az ő vázához, akkor papírforma szerint (persze tesztelés nem maradhat el) elvileg hibátlanul kéne működnie a gépemmel. Ha nincsenek fókuszálási problémák, akkor később (~2-3 év) előjöhet valami rejtett hiba? Keveset fotózok amúgy, sajnos nincs sok időm, de szeretnék élesebb képeket, mint amit a gyári kit kidob.
Köszi a választ! -
Larry303
addikt
válasz
cipofuzo87 #27866 üzenetére
Induljunk ki a hibabol...mi is az pontosan?
Csak mert nekem is van a 4 felsorolt cuccbol 3 -
m3ss
veterán
válasz
"Ez, ha jól látom, objektívenként egy db fix szám, ami minden rekeszre és tárgytávolságra és gyútávra ugyanaz."
"gyútávonként (zoom obinál) eltérő beállítást állítanak be? "
ilyet az ujabb canon vazak tudnak (2 vegpontra) meg a sigma dokkolo. lehet a nikon szerviz is?"A kalibráló szoftverek tudnak olyat, hogy rekeszenként, tárgytávolságonként, gyútávonként (zoom obinál) eltérő beállítást állítanak be? "
nem tudnak sajnos. lehet jobb is, mert ha ezt manualisan kellene megadni, es a juzernek kellene letesztelnie...sigmanak van uj szerias obikhoz dokkoloja. azzal tudsz olyat, hogy targytavolsagonkent kalibralsz...ez reszben megoldja a problemat. makrotavokra..
"vagy döntsem el, hogy milyen tartományban legyen jó az obi, és akkor arra optimalizálják az AF-et?"
canikon azt mondja 30-50x targytavon kalibralj. nekem az a tapasztalatom, hogy ez nem mindig mukodik jol. esetleg nezz utana a dottune tesztnek is...annak a kitalaloja pl azt ajanlja, hogy targytavtevesztos obikat vegtelenre erdemes kalibralni. probalgatni kell. mindenkepp probalj olyan rekeszerteken kalibralni, amit altalaban hasznalsz...
ha olyan tesztet csinalsz, aminel kattintgatni kell, akkor erdemes figyelni a korulmenyekre, kulonben atver a teszt. jol megvilagitott helyen, termeszetes fenyben, olyan temaval ami kontrasztos, levalik a hatterrol, eleg nagy a fokuszmezo meretehez kepest, nincs a hatterben olyan dolog amire haraphat az af. mindig vegtelenrol inditsd a fokuszalast, es legyen nagy a minta, szorni fog azert az autofokusz. legalabb 5 kep egy beallitasnal, tamronnal mehet a dupla ennyi is
szoras, fokuszshift, targytav mizeriak miatt tulajdonkeppen pdaffel kis doffal fotozni olyan mint szellel szemben h*gyozni. de ha nagyon rekeszel az ember amitol pontosabb nem lesz, csak nagyobb esellyel talal, akkor oda az iso es dof elony, tulajdonkeppen lovoldozhetnek m43-mal is nyitva -
glaci
őstag
válasz
Tudomásom szerint sajnos az utóbbi.
(#27860) chipi-85:
Hát, azt "mondják", hogy az, de valahogy mégis mindig rakom el egyből, ahogy elkezd csöpögni az eső. (Lehet, hogy túl bizalmatlan vagyok.) -
cipofuzo87
tag
Húha, csak még több kérdésem lett!
Tehát van ez az AF fine tune beállítás -20-tól +20-ig. Ez, ha jól látom, objektívenként egy db fix szám, ami minden rekeszre és tárgytávolságra és gyútávra ugyanaz. A kalibráló szoftverek tudnak olyat, hogy rekeszenként, tárgytávolságonként, gyútávonként (zoom obinál) eltérő beállítást állítanak be? vagy döntsem el, hogy milyen tartományban legyen jó az obi, és akkor arra optimalizálják az AF-et? -
m3ss
veterán
válasz
cipofuzo87 #27861 üzenetére
szervizben is szoftveresen kalibralnak, de nem olyan modszerrel amit meg tudsz otthon csinalni. ez persze nem jelenti azt, hogy jobb lesz az eredmeny amit a hivatalos szerviz csinal
ha garisak az obik akkor ingyenesen kalibraljak, vidd be oket. attol is fugg, hogy a vaz pontos-e...de sztem ha hozzalovik, meg akkor is kalibralnod kell majd utolagtargytavtol meg hasznalt rekesztol (fokusz shift) fuggoen.
-
cipofuzo87
tag
válasz
chipi-85 #27863 üzenetére
Ok, tehát a szervízt ajánljátok, köszi.
Mennyibe kerül a kalibrálás? Mennyi ideig tart nekik? Ha mechanikailag kalibrálják a vázat, akkor nem csak 1 objektív tudják rákalibrálni? Hajlandóak Nikon szervízben Tamronhoz hozzányúlni? Továbbá véleményetek szerint, nagy általánosságban, a szervízes kalibráláshoz képest hol áll a Focal-os pl tizes skálán? -
válasz
Egy 610-est én szervizbe vinnék!
-
JohnyBlue
addikt
válasz
Szerviz: +1
-
cipofuzo87
tag
Sziasztok!
D610-em van 3 objektívvel:
85mm 1.8G
50mm 1.8G
Tamron 70-200 F2.8 VCSzeretném kalibrálni az objektíveket a vázhoz. Ehhez szeretnék segítséget kérni. Kicsit kutattam a témában, és arra jutottam, hogy vannak kalibráló szoftverek, amik ugye csak szoftveres módosítást tudnak végezni a vázon. Az a kérdésem, hogy ez mennyire jó összehasonlítva egy szervízes kalibrációval? A szervízben mechanikailag is kalibrálják a vázat, obit vagy ott is csak szoftveresen? Mit ajánlatok? Vegyem meg a Reikal Focal Plust (~ 17 000 Ft) és azzal kalibráljam, vagy szervízben csináltassam?
Még garanciális a váz, az 50-es és a Tamron obi.
-
válasz
toth_janika #27859 üzenetére
A D7k eleve időjárás álló
-
ssgt1981
senior tag
Létezik olyan tok amivel esőállóvá tehető a d3300?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Asustor NAS
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Hoztunk 15+ kevésbé ismert Windows-tippet és -trükköt
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Z Fold3 5G - foldi evolúció
- Autós topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Cyberpunk 2077
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A33 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Sapphire Nitro+ RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- iKing.Hu - Apple MacBook Pro 13 M1 Touch Bar 2020 Használt, karcmentes 3 hónap garanciával
- Csere-Beszámítás! Playstation 4 Slim 1TB + 2 Joystick! Olvass!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest