Hirdetés
Aktív témák
-
Zoli bácsi
őstag
válasz eastsider #10555 üzenetére
Köszönöm kedves fórumtárs.
Egyébként elhiszem, hogy ha lehet, legjobb az ISO100, de nálam hétvégén a Kovácsi-hegy bazaltoszlopai közt a erdő fái alatt bizony ISO400-800 volt az alap. Persze másnap a Tóti-hegy tetején verőfényes napsütésben ISO 100 volt állítva fixen, a D50-en. Én a tükrös egyik előnyét pont ebben látom, hogy használható képet ad magas érzékenységen. És a D50 ebben nagyon jó.Na kérem, a fenti soraimban szándékosan, egy oltári nagy hülyeséget írtam. remélem megbocsájtjátok nekem a poént, és mindenki azonnal kiszúrja, aki ezt a topikot olvassa.
-
Degeczi
nagyúr
válasz eastsider #10560 üzenetére
épp ellenkezőleg: vadlövészetre nyilván nem, de normál használatban "szinte mindenre"!
sokáig jól elvoltam az Oly 8080 csúcskompakttal, ami 28-140 mm-nek megfelelő átfogást adott - és ezzel nem volt problémám (mással sajnos igen)
az említett obi kisfilmen 27-160 látószögnek felel meg +még stabilizátoros is - nagyon jól használható tartomány
-
jorden06
senior tag
válasz eastsider #10613 üzenetére
35/1.8 én is néztem, de én a 60e-t sokallom érte, ez már nem annyira az olcsó fix-ek közé tartozik (bár attól függ, ki milyen költség vetéssel dolgozik). Nézegettem használtan, de szinte egyáltalán nincs (Mo.-n), mivel annyira új, hogy nem sokan adják tovább. Akkor már 35/f2, használtan, ha jól találsz, akkor már van 60-65e-ért, a rajzolása minimálisan jobb mint az 1.8-nak, de a felépítésben vannak különbségek. Én mindenképpen jól körbejárnám a két obi új és használt piacát, és ha nincs f/2 jó áron, akkor marad az f/1.8, ha van rá keret
-
jorden06
senior tag
válasz eastsider #10615 üzenetére
eleinte csak sz.r képeid lesznek MF-el, aztán később belejössz
biztos sokan megcáfolnák, és nem így vélekednek róla, de szerintem 35mm felhasználási köre sokkal bővebb mint az 50mm (gondolom ez az a kettő olcsó fix, amik között gondolkozol), én mindenképpen 35mm-t vennék
-
aginor
veterán
válasz eastsider #10613 üzenetére
54k-ért már utánad dobják a 35mm 1.8-at..
Nem olyan drágák azok a makrók, 50mm 35k-ért ment el múltkor, de már 90-105mm-t is kaphatsz 70-80k-ért, persze kézi fókusszal, használtan.
jorden06: hát, használt MF 35mm f2 60k, vagy új 35mm AF-S f1.8 54k-ért? Én tudom melyiket venném.
Kézi fókusz témában csak annyit, hogy teljesen egyet értek veled, kis gyakorlással és szerencsével én már rohanó pókot is fotóztam kézi élességállítással.[ Szerkesztve ]
Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
aginor
veterán
válasz eastsider #10618 üzenetére
Ha egy 50mm-eset veszel, akkor ráadásul a fix 50-es fényerős obit is megúszod egy füst alatt.
Ha pesti vagy, akkor valamikor találkozhatunk és kipróbálhatsz egy Tamron 90mm-es makrót..
Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
Degeczi
nagyúr
válasz eastsider #10657 üzenetére
pláne, mert abból a Sigmánál hatalmas kérdés, h vajon jó példányt fogsz-e ki
ha igen, akkor nagyon jó képminőségű a 18-50/2.8
vannak azért apró vonásai, amit nem árt tudni (egyéni, h kinél hátrány - van, akinél pont előny némelyik):
- fordított irányú zoomgyűrű működés nagyon idegesítő tud lenni
- obisapka helyből cserélendő, mert kritikán aluli a Sigma féle (csak a szélein nyomva lehet oldani, ami azt jelenti, h használhatatlan napellenzővel... érthetetlen, miért nem változtatnak ezen, nagyon régi panasz. Mindenesetre pár száz Ft-ért letudható gond, de akkor is)
- bár van motorja, az nem HSM, ezért a fókuszgyűrű forog AF működés közben
- az általánosabbnak tekinthető (a Sigma 18-50/2.8 első típusa is olyan volt) 67 mm-rel szemben 72 mm-es szűrőméret. Ez persze van, akinek pont előny - attól függ, milyen a többi obid
- a nagylátó végére azt mondják, elég optimistán megadott: érezhetően hosszabb, mint más, 18-xx obik, inkább 19 lenne a helyes specifikáció. Nem durva eltérés, de nagylátóban minden mm számíthataz alapkérdés inkább a felhasználás: otthon, vagy baráti körben tökéletes lehet a fix 35 - de pl. egy rendezvényen (ahol tipikusan nem mászkálhatsz szabadon) már szívás, oda zoom való
-
runner 125
nagyúr
válasz eastsider #10663 üzenetére
Jah, noh én azt nem néztem.
Ha szeretne AF-et akkor VR-est kell", h vegye.
..de nehéz ilyenben tanácsot adni, ahogy írtam fentebb is, Ő mérje fel, h mire használja a gépet.
Lehet, h célszerű lenne venni inkább egy rendszervakut.Noh meg még kérdés a max.keret is.
Üdv.M"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
j.bravo
addikt
válasz eastsider #10663 üzenetére
Ha nem kell a 300mm (a nem VR-es 70-300 úgyis kuka 200mm felett) akkor az 55-200 jó lehet; a VR-es és a VR nélküli is AF-S, és kulturált minőséget ad, olcsón. Ha a 70-300VR belefér, akkor az a nyerő, de ha nem, ezt még érdemes meggondolni.
Hardverapró - eladó fehér iPhone 12 mini 256GB
-
Flow
senior tag
válasz eastsider #10724 üzenetére
Erre gondoltam eloszor en is, csak nem lattam ertelmet. (Ezek szerint egy 24-es is felesleges lenne a 35 melle?) Ne felejtsuk el, hogy dx-en (arrol beszeltunk) mar 22.5 mm az a 15mm...
Ultimate question: Es amúgy jó a 35mm-es?
Rationally I have no hope, irrationally I believe in miracles.
-
lover summer
csendes tag
válasz eastsider #10755 üzenetére
Adobe Photoshop Lightroom 2.1 ezt már töltöm le egyébként.
De ha lehet ps-el is az mégjobb, még egy kis útmutatót kérnék, hogyan is lehet a raw képet betölteni a programba, meg lementeni stb.
Belépek a ps-be és utána hogy?
Meg most hogy fotóztam a raw meg jpeg normal módban, és töröltem a képet akkor törlődött mind2 kép? (mert csak a jpeg-et mutatja)
Moderátor: bocs ha off-olok, akkor kérlek másold át a hozzászólásaimat más topikba.
Köszönöm a válaszokat! -
runner 125
nagyúr
válasz eastsider #10766 üzenetére
Ne ba.
Akkor keményed gyötröd.
Üdv.M
ui.: Egy osztrák fórumon annó találtam egy D80-at, ami elhagyta a 100.000 expot is, zárcsere nélkül!
"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
Dare2Live
félisten
válasz eastsider #10771 üzenetére
elég jól bírják a D80ak az erőteljesebb megeröltetést, ez saját tapasztalat.
Kopás ellen nincs mit tenni, ha nem akarsz rá armort rakni.
Zárban nem hallottam hiteles helyről 60K alatt elhullást, én most 20Knál járok és ha 80K alatt megadja magát a zár akkor "nem vagyok megelégedve".
Anno a D70 volt zárbajos.... de az se 20-30K alatt azmeg évi 2K fényképpel....
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
t_a_m_a_s
addikt
-
Andie
őstag
válasz eastsider #10797 üzenetére
Köszi a tanácsod!
Világos, M, A, S, netán P mód rendkivül hasznos ha "művészkedni" akarok, és van idő beálligatni a megfelelő értékeket. De egy futkosó 2,5 éves gyerekkel a vonatok között erre nem sok idő van
Tehát amolyan 20ezer ftos zsebfényképezőként akarnám ilyenkor használni a jó kis D60-at, bármennyire is szentségtörés ez. Erre jó az auto mód, lenyomom az expót, és találja ki nekem a megfelelő értékeket.
Természetes, hogy nappal szemben rá fog vakuzni a gyerekre, mint ahogy a nagy böhöm fekete vonat, ha kitölti a kép 80%-át, akkor is rá fog vakuzni, hisz fény nélkül semmi nem lenne a képen.
De pl napnak háttal, egy fás játszótéren, 18mm-en egy 10 méterre lévő szaladgáló gyerekre minek vakuzik rá? Oké, hogy nem volt 1000 lux, de az én szememnek pl teljesen jó volt a fény. Lehet, hogy ez igy oké, de számomra kicsit gyanús.
És most itt a szobában kisérletezve pl a gyermekemet fotózva a mózesben kipróbáltam, átkapcsoltam no-vaku-ra, egy picit hosszabb expóval ugyan (1/125 helyett 1/75), de gyönyörü képet csinált.Samsung Galaxy A50 - Samsung UE46D6100 - BNet Tag: Andie#2999
-
Andie
őstag
válasz eastsider #10800 üzenetére
Na, most kipróbáltam a tanácsodra a P módot, és egy új világ nyilt ki előttem
Egyrészt magától a középső fókuszpontra áll, nem pedig "ami közelebb van" - ez eléggé zavart az AUTO módban. Aztán nem vakuzik agyba-főbe, hanem hozzáállitja a blendét és a shuttert. Ez tök korrekt, nem sikerült bemozdult képeket csinálnom, csak direkt akarva.
Úgyhogy mostantól ezt igyexem majd használni.Próbálgattam a VR-t is, és úgy tünik, müködik. Egyrészt hallani egy apró kattanást, ha ON állapotban van (fókuszálás után, ha felengedem a gombot). Az 55-200-on ez elég hangos, a kicsin épp csak hallható. Másrészt próbáltam mozogni, és 1/30as shutterral lelőni az órát. VR ON állapotban többnyire élesebb képet kaptam, mint VR OFF-ban. De ez nem volt elég meggyőző mondjuk (néha sikerült olyat lőnöm, hogy VR OFF volt az élesebb )
Na mindegy, köszi a tanácsokat, további jó fényeket!
Samsung Galaxy A50 - Samsung UE46D6100 - BNet Tag: Andie#2999
-
Degeczi
nagyúr
válasz eastsider #10813 üzenetére
nekem is van pl. egy ismerősöm, aki eladta
nem azért, mert nem lenne jó, de kedvező áron tudott szerezni egy régóta vágyott 17-55/2.8-ast, és számára kiváltja, mert nem igényli a nagyobb fényerőt
ha a Tami 17-50/2.8 nem vált volna használhatatlanná a D90-emen, nekem is megfelelt volna az
-
-
Degeczi
nagyúr
válasz eastsider #10962 üzenetére
ezt csak magad tudhatod...
pl. a legtöbbeknek egyáltalán nem fontos a beépített fókuszmotor - de ha vkinek igen, az önmagában megérheti ezt...hasonlóképp a vakuvezérlés vagy nagyobb kereső vagy +tárcsa: ezek mind egyéni szempontok
ugyanakkor nem árt tudni azt sem, h a D80 elég nehezen kiismerhető mátrixmérést kapott: olyan is volt, aki azért adta el, mert nem tudott megbarátkozni vele
-
Degeczi
nagyúr
válasz eastsider #10965 üzenetére
nem
a D80 mátrix mérésében szokatlanul nagy súlyt kapott az aktív AF pont alatt lévő területezért azonos körülmények között, pár mp elteltével készült képek között is hatalmas expozíciós különbségek lehetnek, pusztán a kompozíciótól (épp mi van az aktív AF pont alatt) függően
a dolog logikája nyilván az, h az esetek többségében az AF pont alatti terület a fő téma, így annak kell helyesen exponáltnak lennie - de ha az viszonylag sötétebb, a kép többi része könnyen beég, ha nem tekersz rá jelentős - kompenzációt
ezt pl. Ken is bemutatja (a Passat két képe középtájt), de rengeteg beírás találni régebbi fórumokon erről
ehhez vagy hozzászokik vki és figyel arra, mi van az AF pont alatt, vagy középre súlyozott mérésre tér át - vagy másik modellt választ, mert sem az elődök, sem az utódok mátrix mérésére nem jellemző ennyire nagy AF pontra súlyozás
-
Carsee
tag
válasz eastsider #11025 üzenetére
Nekem D80-am van és utólag visszagondolva a mátrixnál elég gyakran jelentkezett. Az is igaz mondjuk, hogy spot-ot használok főleg általában.
nem annyira a kereső mérete a meggyőző, hanem az hogy több fókuszpont áll rendelkezésedre és a beépített vaku CLS-képes. Csatlakoztathatsz markolatot is, gyorsabb a sorozat, használhatsz nem AF-S obikat is, van plusz egy kijelző.
Én annó D40-ről váltottam az obik miatt. Ma már nem tenném, inkább kihagynám és D300-ért indulnék.
-
Carsee
tag
válasz eastsider #11027 üzenetére
Imádom a gépet, mindent tud amire szükségem van Olvasgass teszteket és gondold át, hogy szükséged van-e az általa kínált plusz funkciókra. Így hogy sajnos a D300 nem opció érdemes szétnézni a piacon, mert mostanában eléggé jó áron kapni D80-ból szép darabokat.
Attól függően, hogy mennyiért tudod elpasszolni a D40x-et talán még egy D90 váz is megjátszható lenne.
-
Degeczi
nagyúr
válasz eastsider #11025 üzenetére
egyéni
én pl. nem tartom annyira fontosnak az ennyivel nagyobb keresőt (manuális fókusz számomra ekkora méretben is nyűg, komponálásra pedig a kisebb is megfelelt. Persze sosem baj, ha nagyobb, csak azt mondom, h gyakorlati hasznát ennek nem vettem a D70-D90 átálláskor), másnak viszont komoly szempont -
Degeczi
nagyúr
-
kricsi81
senior tag
válasz eastsider #11032 üzenetére
Én (D300 userként) D90-re szavazok. A D80-at (ahogy itt valaki írta) én kihagynám, nem sokkal tud többet/jobb mint a D40X. A CLS hasznos, de ahogy ismerlek nem nagyon használnád, nem?
Az viszont igaz, hogy a D200-nak (ahogy a D300-nak is) iszonyat jó markolata van, nagyon kényelmes, de azért annyira nem robosztus, az én kis pici kezemnek már majdhogynem kicsi, de tényleg nagyon kényelmes, a D300-ra meg az MB-D10 (egyszer próbáltam) valami iszonyat jó, nagyon eltalálták...szerintem inkább D90-re hajts, tényleg nagyon jó váz. eBay-en néz körül, tök olcsón lehet szerezni onnan! (viszont figyelj oda kitől veszed, csak olyantól vásárolj akinek van már csomó pozitív visszajelzése! pl a 10 visszajelzés ott nem számít soknak, sok embernek 1000 fölött van, tehát jól megkell nézni az eladót)
kovacsrichard.hu
-
TeeJay
félisten
válasz eastsider #11051 üzenetére
köszi a fotókat, most már 1000% hogy én is veszek ilyen AF-S 35/1,8-at mert tényleg oltári jó minőséggel rajzol és én is ilyen modelles képeket szeretnék csinálni, szóval ahhoz tökéletes lesz árban sem vészes mert 50ezer körül meg lehet úszni és vélhetően örökké kitart
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Degeczi
nagyúr
válasz eastsider #11060 üzenetére
nem is önmagában nagy a 35/1.8 torzítása (a gyakorlatban én sem vettem még észre), pusztán csak ahhoz képest, h egy ilyen fixnek alacsonyabb szokott lenni
tesztábrán kimutatható, h a régi FX 35 torzítása kb. harmadakkora - de ez valóban olyan, amit keresni kell, magától nem föltűnő
(normál képeken már csak azért is, mert nem 35-el szokott az ember épületfotót készíteni) -
Degeczi
nagyúr
válasz eastsider #11358 üzenetére
ezért mondtam a Faststone-t, próbáld ki!
az kezeli a NEF-eket is (persze a beágyazott JPG-et mutatja, de így a jó. Egyébként asszem az Irfan is, csak azt már rég nem használtam), és a legfontosabb Exif infókat is látja bennük, így mennie kell azokkal is a kötegelt átnevezésnek - bár nem próbáltam ki (és nem is fogom )
[ Szerkesztve ]
Aktív témák
Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Canon MILC: EOS R és M topik
- Milyen videókártyát?
- Path of Exile (ARPG)
- Anime filmek és sorozatok
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Ukrajnai háború
- Dübörögnek a Black Friday akciók
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest