Aktív témák
-
fireproof
őstag
Szerintetek menynit ér egy Nikon AF-S 55-200mm f/4-5.6 ED DX VR ami már nem garis? (minden tartozékával dobozában, összesen kb 7800 expo készült vele)
-
Azúr
csendes tag
válasz
charlie_hu #17919 üzenetére
Kösz, utánanézek. Letöltöttem a Referencia útmutatót, 225 oldal : )
-
krisi047
senior tag
válasz
charlie_hu #17938 üzenetére
A keresőre írtam a porszívót. Párszor belement már nagyobb porszem is, amikor poros helyiségben cseréltem objektívet, de porszívóval minden gond nélkül kijön. De azért csak óvatosan.
-
törölt tag
válasz
PRO-peller #17943 üzenetére
ExifPro 1.0 programmal rendkivul konnyu, csak keresd meg a tengernyi sor kozott valahol a Total Shutter Releases cimut.
-
charlie_hu
aktív tag
válasz
PRO-peller #17943 üzenetére
kép exif infói között megtalálod.
-
PRO-peller
senior tag
Egy kérdést közbevágnék: D50 Nikon vázból hogyan lehet az expószámot kiolvasni? Köszi, aki tudja!
-
Balageaxe
csendes tag
Na ezért kérdeztem, hogy mely boltokat kerüljem. Úgy látszik pont megtaláltam...
-
A Zéé
addikt
válasz
Balageaxe #17939 üzenetére
Ezzel csak az a baj, hogy a Pixmania árulja
Túl sok jót nem hallottam még róla.
Amúgy ezt mondtam én is pont tegnap, hogy ugyanerre a szettre elcsábultam én is majdnem. Nézz be Media Marktba vagy Saturnba ha tudsz, hátha találsz még valahol. Mégiscsak 3 év garancia jár hozzá, nem kell postáztatni, és személyesen veszed meg, biztos azt kapod amit akarsz, és a garanciális problémák is megoldhatók. -
Balageaxe
csendes tag
Na, ez most elgondolkodtatott rendesen... Ugye 18-105-tel akartam volna venni a gépet. Ez viszont még olcsóbb is!
http://www.pixmania.hu/hu/hu/02631900/art/nikon/d5000-af-s-dx-vr-18-55-mm-objektiv-af-s-dx-vr-55-200-mm-objektiv.html
-
charlie_hu
aktív tag
És a keresőből, hogy lehet kiszedni a port? Azt ahogy néztem a gép megbontása nélkül nem fog menni.
Valamint van amelyikre valami rácsöppenhetett, mert foltos (talán vízcsep, passz?), szóval ilyeneket kéne megpucoltatni az öreg gépeimen. Valaki csinál ilyet olcsóért?
-
krisi047
senior tag
válasz
charlie_hu #17932 üzenetére
Nekem eddig a porszívó alacsony/közepes teljesítményen bevált.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
charlie_hu #17932 üzenetére
még régebben vettem ilyen készletet, amivel házilag is könnyen leszedhető a por a mattüvegről (és a szenzorról is - de ott még nem kellett, jól dolgozik a Nikon pormentesítése)
-
Degeczi
nagyúr
válasz
charlie_hu #17934 üzenetére
nem globálisan a műszaki dolgokra, hanem kiemelten pl. a fényképezőgépre nincs vám - viszont mondjuk objektívre már van, és gyakran az a drágább...
de persze nem az a pár % vám az igazi tétel, hanem a 25% áfa, + még a vámkezelés eljárási költsége - amikbe gyakorlatilag biztosan belefutsz ha megbízható csomagszállítóval kéred a postázást
magánúton viszont könnyen elmismásolható, hiszen ha nem nyilvánvaló (pl dobozokból), h kinn vetted, akkor nem szőröznek vele, nem kérik a kiviteli nyilatkozatot
-
charlie_hu
aktív tag
válasz
Degeczi #17933 üzenetére
műszaki dolgokra nincs vám az USÁ-ból behozott dolgokra, csak ÁFA. Viszont ha magánimporttal hozod be, akkor azt vagy be kell fizetned, vagy sem (attól függ ,hogy ellenőrzik e a csomagod, vagy sem), ha meg cégként, visszaigényelheted.
magánúton behozva is meg kéne fizetni az áfát (vagy ha nem az USÁ-ból hozol műszaki cikket, akkor 175 EUR értékig vámmentes), meg vámáru nyilatkozatot tölteni, stb, csak szarnak bele.
-
charlie_hu
aktív tag
Keresőben lévő port/szöszt/stb hol pucolnak? Egyik régebbi vázaom már kezd idegesítően sok lenni benne a por.
(valamint tükröt, mattüveget?
-
Zola007
veterán
válasz
andorra #17930 üzenetére
én sem vitattam a mondatod igaz voltát, csupán sugalmazónak tűnt.
Szerettem volna rávilágítani, hogy az esetleges +5-10e forint felár a német/angol/benelux piachox képest már megtérül 2-3 szakszerű (nem sarki fotósboltos kókányolás) tisztításnál és ehhez adódik még a plusz gari és könnyebb elérhetőség.
Gondolom nem az első vázad nyűvöd és esetleg a haladóknak természetesnek és pofon egyszerűnek tűnhet egy otthoni érzékelőtisztítás, de abszolút kezdőnek nagy segítség, hogy csak be kell totyogni a nikonhoz és behuppanni 20 percre a bőrfotelba míg ők kipucolják a gépet
-
Zola007
veterán
válasz
andorra #17928 üzenetére
És el is viheted akár havonta is tisztíttatni 3 éven keresztül, ha koszos vagy csak tisztaságmániás vagy.
Én nem biztatnék senkit Nikon váz importra, ugyanis nálunk egész jó áruk van, nem vagy alig kerül többe mint Európa más részein.
Az USA és hongkongi importot pedig ne vessük már össze a hazai vétellel, mert ha első amatőr váz kell akkor egy fokkal egyszerűbb és problémamentesebb besétálni valamelyik forgalmazóhoz, mint másik földrészről rizikózni.
Ha munkára kell, akkor meg az áfá-t tudod visszahúzni, tehát megint nem éri meg ebayről majomkodni.Ellenben az import vázzal van (ha van) 1 év garid a 3 helyett, fizetheted az érzékelőtisztítást külön és eladáskor is bukod a kezdeti "nyereséget"
-
Peethy
őstag
válasz
DJ Reinhardt #17926 üzenetére
Tehát ha magyar garipapírost beviszek hozzájuk, akkor ingyen, igaz? Az nagyszerű.
-
Peethy
őstag
Sziasztok!
A fórumon olvastam, hogy a szenzortisztítást a Nikon ingyen vállalja garanciaidőn túl is. Mások 3000HUFról beszélnek. Most melyik az igaz? Vagy a szervizesnek mikor milyen napja van?
-
Degeczi
nagyúr
válasz
charlie_hu #17921 üzenetére
én is azt írtam, h ez alapján nem lehet bármit visszavinni, csak ami tényleg elromlott...
csakhogy gyakran nem a szakszervízbe viszed vissza, hanem a boltba, mert az érhető el - és az nagyon nem mindegy, h azonnal cserélnek (ill. a pénzt kapod vissza), vagy heteket vársz, mire lerendezik a hazai forgalmazóval, és megkapod a cserepéldányt... ezért fontos ez a rendelet
hotpixelnél még nem láttam ilyen meghatározást - nem is lenne egyszerű, hiszen azok függhetnek pl. a hőmérséklettől, érzékenységtől, záridőtől
(a kijelzők hibás pixelei már más, ott valóban gyakran megadják a gyártók, mit tekintenek garanciális hibának)
-
Misi1979
őstag
Sziasztok, ha valaki pont ilyent keres, van egy eladó AF-S 18-135-öm.
Jó fényeket! -ez tetszik
-
Throme
veterán
válasz
charlie_hu #17921 üzenetére
"ha hibás, (de végül is ez a garanci/jótállás egész időtartamára vonatkozik)"
Van egy kis különbség a 3 nap és a jótállás egész időtartama közt. Ha gond van a cuccal (és nem csak annyi, hogy nem tetszik, hanem az hogy nem működik) és benne vagy a 3 napban akkor ki kell cserélnie a boltosnak.
A pixelhiba működésében nem akadályozza a fényképezőt. És igen, van x pixelszám ami alatt nincs csere. Szerencsére ezt tudják könnyedén kezelni a szervizben.Jótállás alatt viszont (3 napon túl) ingyen kell hogy javítsák a meghibásodást, ha az nem a vevő hibájából adódik (pl leejti).
Egyébként a gari nem jótállás. Már elfelejtettem mi a konkrét különbség...
-
charlie_hu
aktív tag
válasz
Degeczi #17920 üzenetére
igen, ha hibás, (de végül is ez a garanci/jótállás egész időtartamára vonatkozik), de itt nincs leírva, hogy bármit visszavihetsz 3 napon belül, ha kedved úgy tartja.
A többi hibát meg a garancia alatt úgyis javítják, ha nem javítható újat kapsz vagy vissza a pénzt. Amit akkor nem javítanak, azt 3 nap alatt se fognak.
Hotpixeleknek meg szokták határozni, hogy hány darab lehet ami nem hiba és mennyi ami hiba.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
charlie_hu #17918 üzenetére
151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet
7. § Ha a fogyasztó a fogyasztási cikk meghibásodása miatt a vásárlástól (üzembe helyezéstől) számított három munkanapon belül érvényesít csereigényt, a forgalmazó nem hivatkozhat a Ptk. 306. §-a (1) bekezdésének a) pontja értelmében aránytalan többletköltségre, hanem köteles a fogyasztási cikket kicserélni, feltéve, hogy a meghibásodás a rendeltetésszerű használatot akadályozza.
(mondjuk ezt az utolsó kitételt tényleg sokan felejtik el, és csak annyi él bennük, h "3 napon belül bármit vissza lehet vinni, úgyis vissza kell vegyék": nem, csak ha komoly hibája van. Pl. hotpixel nem számít annak - más kérdés, h nagyobb helyek hasonló apróságok miatt is bevállalják a cserét. De kisebb boltok ezt nem tehetik: nem bírja az árrésük, ill. nyilván a kapcsolatuk sem olyan a forgalmazóval)
-
charlie_hu
aktív tag
Itt találsz pár alapművet:
Dr. Holló: Fényképezési jótanácsok
Egy perces fotótanfolyam
Scott Kelby: Digitális fotós könyv 1-2-3 -
charlie_hu
aktív tag
válasz
Frigetrus #17914 üzenetére
Ez a három napos cseregarancia nem UL? Mintha már nem lenne ilyen (a népek a neten/tv-ből,/stb vásárolt 8 napos garanciával szokták keverni).
Legalábbis trv. nincs amiben ez a 3 nap így ki lenne mondva.
ja, és a használati útmutatóból a pdf fájlba mintha több minden benne lenne mint a papirosba: http://goo.gl/V9avy
-
fireproof
őstag
Sziasztok.
Nektek mi a véleményetek a Nikon AF-S 55-200mm f/4-5.6 ED DX VR objektívről?
Egy 18-55 kitobi mellé lenne egy D3000-re. -
Frigetrus
aktív tag
18-55 nem normálobjektív, a szó szoros értelmében. Mondjuk alapzoom, esetleg kit objektív.
(Bocsi, ha nagyon akadékoskodónak tűnök, csak azért akarom kijavítani a dolgot, hogyha bárki erre jár, és olvassa, akkor ne informálódjon félre a fogalommal kapcsolatban.)
Jó kísérletezést! -
Azúr
csendes tag
18-55mm értettem normálobjektív alatt. A rekeszről és záridőról még fogok olvasgatni. Elméletileg tudom mik ezek, majd kísérletezem
-
Frigetrus
aktív tag
(Normálobjektívvel?? APS-C érzékelőn ez 35mm-est jelent.)
Grat, jó fényeket hozzá.
Tanulmányozd át a használati útmutatót, hogy ismerkedj a funkciókkal. (Mindenképpen nyúzd keményen 3 napig, ha valami baja van, mert ugyebár 3 napig él a cseregarancia.)
Vigyázni nem kell semmire, illetve de, vigyázz a gépre, de ugye ez közhely. De azért ez nem jelenti azt, hogy ne merd használni.
Nem tudom mennyire értesz a fotózáshoz, ha nem annyira akkor érdemes fotós cikkeket olvasni, alap dolgokról (rekesz, záridő, iso, objektív, stb-stb...). Ha ezeket ismered, akkor nincs más hátra mint fotózni.Van valamire irányuló konkrét kérdésed?
-
Azúr
csendes tag
Addig gondolkodtam, hogy milyen kompaktra cseréljem le a régit, hogy vettem egy D3100-at, normálobjektívvel. Ez az első tükörreflexesem, most tanulmányozom (kevés az időm). Gyors jó tanácsok? Mire kell vigyázni az elején?
-
Balageaxe
csendes tag
Köszi mindenkinek az infókat!
-
A Zéé
addikt
válasz
Balageaxe #17908 üzenetére
Erről érdemben én nem tudok nyilatkozni, mert még sajnos nincs gépem, csak elmondom a saját véleményem és gondolatmenetem. Szóval ez csak egy laikus véleménye lesz
Az, hogy mennyire érdemes foglalkozni velük, az attól is függ, hogy mennyi pénzed van, és milyen az ajánlat.
Én a D3100 vázat néztem ki magamnak (ezért is kérdeztem andorrát, hogy miért nem ajánlaná azt a vázat), csak azt nem tudom még, hogy milyen obival vegyem.
Valószínű, hogy a 18-105 lesz a befutó nálam is a jobb zoomátfogása miatt, és tényleg nem kell az elején bíbelődni a cserélgetéssel, így is elég lesz megtanulni rendesen használni a gépet, és ezzel az obival azért pár hónap alatt rájöhetsz, hogy milyen irányba kéne fejleszteni az objektívparkot. Kell-e hosszabb tele, vagy elég ez is, esetleg makro kell, vagy egy jobb nagylátószögű (én valószínű ilyent szeretnék majd idővel).Ha újonnan veszed a kittet, akkor tulajdonképp a plusz obit nagyjából annyi pénzért kapod, amennyibe egyébként is kerülne (D3100 18-55-tel 150k, 18-55 + 55-200al 208k, maga a 55-200 pedig 60k, szóval a duplaobis kit "2k-val éri meg jobban"), viszont a múltkor a Media Marktban volt D5000 váz 18-55 + 55-200 duplakittel 168k-ért, ami szerintem nagyon megérte volna, csak nem volt annyi pénzem, hogy megvehessem, kölcsön kérni meg nem akartam senkitől se. Ha ilyen ajánlat van, akkor érdemes foglalkozni a duplakittel
A csere valamennyire biztos macerás, és így is úgy is porosodni fog a szenzor és az obi, a tisztogatást nem úszni meg, de ha odafigyel az ember, és betart pár alap szabályt, akkor nem kell sterilszoba cseréhez. Egy hátránya tud lenni a csereberének, ha gyorsan kéne fotózni valamit, és azért csúszol le róla, mert nem a megfelelő obi van fenn. Ez mindenképp a 18-105 javára billenti a mérleg szárát.
-
Zoli bácsi
őstag
Személyes tapasztalatom, hogy az első generációs 18-55 (D50 kit) obihoz képest a 18-105 sokkal élesebb. Tesztek szerint szerintem nem rosszabb a képminősége, mint az új, 18-55 VR obijé. Nagylátószögön tényleg nagy a torzítása, ezenkívül a közelpontja is rosszabb, mint a kisebb átfogású kistesójé.
Viszont masszívabb, nem forog el a frontlencse fókuszáláskor, van manuális élességállító gyűrű, én jobban szeretem a 18-55 nél, néha jól jön az a +50 mm. -
Frigetrus
aktív tag
válasz
Balageaxe #17907 üzenetére
Az emberi szem "sok mindennek" felel meg, legalábbis ahány írás, annyi féle.
Megkülönböztetünk két szem teljes látószögét, egy szem teljes látószögét, éles látás látószögét, stb.
Viszont normál látószögnek szokás nevezni, az ekvivalens 50mm-t. APS-C érzékelőn nagyjából a 35mm-es fizikai gyújtótávolságú ad 50mm ekvivalens látószöget.Annak hogy hányszorosnak felel meg a nagyítás így ebben a formában nincs értelme, mint kérdésnek. Az hogy az érzékelőn a valós mérethez képest mekkora lesz a tárgy nagysága azt a leképezés adja meg. A 18-55 esetén annak van értelme mondjuk, hogy mekkora például a maximális leképezése. Ez 55mm-en, és az obival való minimum élességállítási távolság esetén van, ami kb. 28cm.
Így ez 1 : 3.2 leképezést ad. Ez az elérhető maximális nagyítás.Ha arra gondolsz, hogy mekkora a látószög a 18-55 esetén, akkor az 78 és 28 fok között van gyújtótávolság függvényében.
Összehasonlítani különböző szenzorméretű gépeken használt gyújtótávolságokat az ekvivalens, kisfilmes értékre való átszámítás után lehet.Ha esetleg arra gondolsz, hogy maga a zoom tartomány hányszoros, akkor az kb. 3 szoros. -->55/18=3.05
"A csere mennyire macerás? Kell hozzá 1porszem/köbméteres szoba, vagy laikusként meg tudom csinálni akár a szabadban is két kép között? "
Nyugodtan lehet cserélni, még jó, hogy laikusként is. Különben kinek lenne kitalálva a cserélhető objektív? Nem kell hozzá laboratóriumi tisztaság.
Nyilván arra nem árt figyelni, hogy ne a legporosabb helyen cseréljünk objektívet, és általában az is alap dolog, hogy lefelé tartjuk a gépet, nehogy belehulljon valami. -
A Zéé
addikt
válasz
andorra #17902 üzenetére
Mondjuk ezzel vitatkoznék kicsit, mert akármi teszteket láttam, ott a 18-105 nem teljesített jobban képminőségre egy erős átlagosnál, és a 18-55-öt mindenhol jobbnak hozták ki. Torzításban pl a 18-105 sokkal rosszabb mint a rövidebb obi.
D3100 vs D5000... Igaz még csak tapogattam őket a hülyenemvagyok boltban, de én olyan nagy különbséget nem véltem felfedezni a kettő között (hozzáteszem, hogy viszonyítási alapom nincs, eddig csak kompaktokkal volt dolgom), a D3100 érezhetően kisebb, de engem nem zavart. Tudom ezt embere válogatja. És én a képminőségükben sem láttam akkora különbséget, ami miatt kategórikusan kijelenthető lenne, hogy D3100 kerülendő lenne. De ez csak az én véleményem
-
andorra
őstag
-
Balageaxe
csendes tag
Még esetleg azt elárulhatnátok, hogy kell értelmezni pl a 18-55öt, hányszoros nagyításnak felel ez meg...
köszi! -
Balageaxe
csendes tag
Értem, akkor jól gondoltam, hogy jó vétel... Már csak az a kérdés, hogy hol vegyem. Vannak ajánlott, esetleg nem javasolt boltok? Az ár se mind1 persze...
-
Throme
veterán
Aktív témák
Hirdetés
- Egérpad topik
- Mégsem lesz divat az atomerőműre kötött adatközpont?
- Formula-1
- Eredeti játékok OFF topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Napelem
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 4060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI B450M R5 4500 32GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 5410 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF/ i5 8-9-10 gen, i7-9700 vagy "félkonfig"/ Win11- Számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest