Hirdetés
-
PROHARDVER!
OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
-
slett27
addikt
válasz
slett27 #5320 üzenetére
Ezt off, de bátorkodom itt megkérdezni, hogy a Gigabyte M56S-S3-as lapban vajon működni fog egyáltalán az X3 8450 ? A támogatott CPU-k között csak az X3 8400 van. A lap topicjában sztem nem kapok belátható időn belül választ.
Debazz, most látom magamnak válaszoltam, remek.
-
törölt tag
válasz
slett27 #5312 üzenetére
Ezt a kérdést nem igazán értem. Az IPC-vel minden összefügg. Pontosabban az IPC függ mindentől. Minél több és gyorsabb a körítés, annál magasabbra szökhet az IPC értéke. Persze az átlagos IPC érték sokkal beszédesebb mint a maximum érték, viszont ezt nehezebb mérni, mivel minden program alatt más.
-
törölt tag
válasz
slett27 #5307 üzenetére
Ha ugyanolyan órajelen az 45nm-es gyorsabban futtat le egy programot ( pl. SuperPI 1M teszt ) mint a 65nm-es, akkor biztos hogy nagyobb az IPC is, hiszen ( kb. ) ugyanannyi utasítás végrehajtásához kevesebb időre volt szüksége. IPC = utasítások száma / végrehajtási idő.
Azt pedig már láttuk az előzetes tesztek alapján hogy a SuperPI kb. 10%-kal gyorsabb a 45nm-es magokon. Persze ez lehet hogy csak a nagyobb L3 hatása, de akkor is nőtt az IPC.
-
Madmax81
aktív tag
válasz
slett27 #5264 üzenetére
]A részvény piac naponta változik volt már jobb nézd meg az Intel részvényeit ott is néha 5-15 % -os az ingadozás ,Vagy az Apple részvényeit 175 ről leestek 150 re 1 hét alatt .
Ebből nem lehet messzemenő dolgokat levonni , az Amd -nek most azért megy jól részvény terén mert bejelentett egy rakás terméket fejlesztést ( 23 százalékkal gyorsabb a HyperTransport 3.1 ,Üzleti Phenomok és Athlonok az AMD-től ,Radeon HD 4600-as család ,AMD Athlon 64 2000+
Talán ettől kicsit máshogy látszik a cég jövője , De ha pár százalék emelkedésnek örülni kellene akkor most sirjunk mert megint esik a részvényeik ára , az Intel is izguljon mert náluk is lefelé ivel az árfolyam ?? -
zlutor
aktív tag
válasz
slett27 #5168 üzenetére
Elnezest, ha tul vehemens voltam, de azert minimalisan allithato, hogy az "egyáltalán beszélnek egymással" kerdes nagyon sziven utott...
Hogy a fenebe ne beszelnenek? Ez nem "szeretem - nem szeretem kerdese". En egy olyan cegben dolgozom, ahol konkretan masfel eve hasonlo "osszeolvadas" zajlott. Tetszik, nem tetszik, "beszelunk egymassal" - mindenki jol felfogott erdekeben, mert kulonben megy az egesz ceg a lecsoba...
Amugy meg ki tudja, hogy milyen osszhang van, illetve nincs kozottuk? Pl. nem hiszem, hogy sokan tudnak rajtuk kivul, hogy milyen konkret (kozos) fejlesztesek folynak a CPU-GPU "egyesitesenk" frontjan...
-
leviske
veterán
válasz
slett27 #5164 üzenetére
Én nem értek hozzá, de nem hiszem, hzogy túl sok mindent meg tudnának osztani egymással. A CPU és GPU felépítése teljesen más... Az ATi mérnökei csak a Fusion tervezésében tudnak segíteni az AMD mérnökeinek és ezt meg is teszik.
A részvényekkel kapcsolatban meg annyit tudok hozzáfűzni (bár engem senki sem kérdezett), hogy akkor fognak újra 16$ körül állni, ha végre helyrerázódnak az ATi után. Még csak most lesz 2 éve, hogy felvásárolták az ATi-t... ennyi idő alatt szerintem még az Intel sem rázta volna helyre a részvényárait.
-
zlutor
aktív tag
-
Oliverda
félisten
válasz
slett27 #5162 üzenetére
Szerintem elég hülye kérdéseket teszel fel már ne is haragudj. Ha nem te kérdezted volna ezeket akkor is hasonlóan reagáltam volna. Bár különösen nem lepődtem meg de azért fájt...
"Ha VGA-t tudtak csinálni, nehogy már CPU-t ne tudjanak."
Ha autót tudsz vezetni nehogy már vadászgépet ne tudjál.
A másikat meg inkább ne boncolgassuk tovább...
mod:
Én azért titokban remélem hogy befürödnek a 45nm-es procikkal... akkor legalább van sansz arra hogy még véletlenül sem veszel belőle...
-
-
Geri Bátyó
addikt
válasz
slett27 #5077 üzenetére
Majd az idő eldönti, de nem hinném hogy véletlenül triplázták meg a cashe-t. Valamit biztos hoz.
A lényeg szerintem az olcsóbb előállítás és az 1 wafer-re eső nagyobb számú proci (a nagyobb tranzisztorszám ellenére is). És persze az eddig is baráti hőtermelés is csökkenni fog. -
Oliverda
félisten
válasz
slett27 #5015 üzenetére
Azért egy 3GHz-en vagy valamivel felette járó K10 elég jól ki tud hajtani egy húzott 3870-et. Ha tudok szerezni valahonnan párt neki akkor kipróbálom CF-ben is.
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
slett27 #5007 üzenetére
Egy AM2+-os SLI rendszert nem lehet olcsón megúszni az nVidia chipset miatt. (50k csak a lap) Nem hiszem hogy érdemes belefogni.
A leghatékonyabb megoldás húzni 2-400MHz-et a CPU-n, gondolom nem azért kellett a 9600GT SLI, hogy CPU-limites beállítások mellett játszon 800x600-ban...
Viszont ez itt off. -
fLeSs
nagyúr
válasz
slett27 #4904 üzenetére
megmondom neked, ha elárulod, hogy egy shanghainak mik a méretei.
szerk:
találtam egy olyan infót, hogy 263 mm2. [link]
ha 16x16 mm-t veszünk alapul, akkor 246 darab fér egy waferre.
az itteni infó alapján a lefullosabb nehalem alig lesz nagyobb és ugye azt csak a highendbe és szerverbe fogják gyártani, a desktop nehalem elvileg kisebb lesz.
az AMD-nek még ott a propus (L3 nélküli shanghai), ami állítólag csak 170 mm2. -
törölt tag
válasz
slett27 #4883 üzenetére
Valójában milyen programokat írtok ?
Elég meglepő kérdés. Nem is értem teljesen.
Ha az előbbi pár hozzászólás kapcsán kéred, akkor ahhoz csak annyit tudok hozzáfűzni hogy hobbiból foglalkozom assembly-vel. Különösen érdekel hogy mit lehet kifacsarni egy-egy arhitektúrából. ( Pl. a Max Planck kutatóintézet még fizet is azért hogy optimalizált kódot írjak nekik ahelyett hogy egy újabb, gyorsabb clustert állítsanak hadrendbe. Szóval, még meg is éri.
)
Ha munkával kapcsolatosan kérded, akkor meg ipari titok.
-
Rive
veterán
válasz
slett27 #4866 üzenetére
Én nem tudom mi lesz, anno amikor csak Duron meg Athlon processzorok voltak, kerestem régi híreket, akkor nem festett ennyire rosszul a kép. Pedig a piaci részesedés az Intelhez képest igencsak csekély volt (3-4-5%
) szerverpiac nem is volt. Én ezt nem értem..
Azóta a tipikus per/darab haszon eléggé megváltozott az iparágban - ugyanakkor egy-egy új technológia kifejlesztésének és bevezetésének az ára meg eléggé megnőtt. És az Intel átállt a kétéves technológiaváltásra, szóval mindenkinek egyre rövidebb idő alatt kell visszagyűjteni a hasznot.1300MHz-es Duron úgy ment mint egy 1300-as Pentium III-as
Naaaa! Emlékeim szerint max. úgy, mint egy Celeron. A standard TBird sorozat volt partiban a PIII vonallal. -
Rive
veterán
válasz
slett27 #4678 üzenetére
Amúgy hogy a fenébe tettek szert ilyen "hamar" Intelék a Core2 architektúrára
HamarMár a kezdeti Banias cuccok tesztelése közben kerültek olyan eredmények, amik odavágtak a desktop cuccoknak... Érted, egy energiatakarékos laptopprocc, szemben a desktop állatokkal, és odavág... Szóval a Core2 gyökerei egyáltalán nem hamariak. Inkább talán még késleltetve lett az architektúra, hogy a P4 vége ne mínuszosra jöjjön ki.
-
shabbarulez
őstag
válasz
slett27 #4671 üzenetére
"AMD egy 1 éves technológiai lemaradását elvileg 6 hónapra csökkentette."
Azért fuss neki még1x annak az angol idézetnek, egy igen lényeges momentumon átsiklottál. A Shanghai 6 hónap késéssel futtatott op rendszert, az Intel második generációs 45nm-es processzora az Nehalem után. Mivel az első 45nm-es a Penryn volt és az még 2007 januárjában tape-outolt, az pedig 14 hónap difi. A 45nm-es SRAM wafferek bemutatása között még 16 hónap lemaradás volt, szóval már ez is jó eredmény.
Az Intel tavaly márciusban demózta nyíltan a Penrynt a tavaszi IDF-en, 3.33Ghz-en, benchmark eredményeket közölve. Az AMD idén márciusban demózta a Shanghait, jóval szemérmesebben órajel és benchmark nélkül. A hírek utaltak rá hogy most még nem fut olyan órajelen, mint a későbbi kereskedelmi példányok fognak. Ezt itt már 12 hónap eltérés, ami ismét dicséretes felzárkózás.
Az jól látszik hogy az AMD erőteljesen a 45nm mielőbbi bevezetésére hajt, de azért az hogy 6 hónapra dolgozza le a lemaradását, elég irreális cél lenne. Ugye Intel tavaly novemberben startolt el az első szerver 45nm-es termékeivel, a 6 hónaphoz a Shanhainak már májusban kereskedelmileg hozzáférhetőnek kellene lennie ehhez, aminek nincs sok esélye.
Én leghamarabb szeptemberre teszem a Shanhai elérhetőségét, ha úgy lesz már az is jelentős eredmény hisz a kezdeti 16 hónapot 10 hónapra dolgozták le. Ha nem lesz csak novemberre még a 12 hónapnyi eltérés sem egy rossz eredmény.
-
Oliverda
félisten
válasz
slett27 #4659 üzenetére
"first estimate based on intel slide"
Erre én nem alapoznék azért.
AMD’s Shanghai processor didn’t have first silicon until four months after Intel showed off their first silicon at spring IDF 2007 in September, but the difference is that Intel has showed the Nehalem running a real Operating System while AMD has not done the same for Shanghai.
Na ez már nem igaz pl.
-
zlutor
aktív tag
válasz
slett27 #4629 üzenetére
Megmondanad, hogy mi a hiba(uzenet) konkretan? Nem lehet, hogy "tul nagy" szamra - <fibonacci_n> - szeretned kiszamoltatni? Akar privatban... Rekurziot hasznal es elofordul, hogy elfogy a stack...
Erre is hibat ad? threads.exe 4 100 30
Amugy nem assemby - threading ASM-ban, na, azt nem...
- inkabb C++...
-
-
-
Rolcsi20
senior tag
válasz
slett27 #2648 üzenetére
ha megnézed a tesztet ahogy levitték a ramok időzítéseit és nyomtak kicsit a az órajeleken egyből több mint 15%al gyorsult a phenom...szal sztem érdemes lesz várni még 1 kicsit a magasabb órajeles példányokra...mert 3GHz felett közel álltak azért a legjobb 4magos intelhez(10%ra)...szal ha figyelembe vesszük hogy majd negyed annyiba fog kerülni a Phenom akkor sztem az AMD-nek lesz most bevétele
[link] -
Gyuri27
félisten
válasz
slett27 #2477 üzenetére
Mibe buksz bele? Az idejét múlt szintetikus tesztek versenyébe?
Lássunk valós alkalmazást (hamár) tömörítés, konvertálás. Bár az is csak annak számít aki orba-szájba tömörit és konvertál egész nap. Mert ott érdekes pl egy 60sec-es különbség. De ez az átlagnépet nem érdekli.
Tessék megnézni mennyi hűtést rakna a csúcs lapra [link] az intelnél legalább két évig ezen fognak agyalni pl. Valamint figyeljük meg ezt az 1v alatti 4 magost [link]. -
Oliverda
félisten
válasz
slett27 #2475 üzenetére
Feleslegesen generálod itt a pánikot, meg a hülyeséget. A SuperPI (is) erősen mem. késleltetés függő. Némileg jobb/alacsonyabb a késleltetése egy DDR3-1600 7-7-7 unbuffered non-ecc mem. párosnak mint a DDR2-800 5-5-5 reg. ecc-nek. De ezzel ne is foglalkozz, nagy bukta és kész. Irány a Köntösfild topik.
Arról nem is beszélve hogy a Penryn esetében 3.57x a multiprocessor speedup a Barcelona estében pedig 3.88x. Persze az ilyeneket már meg sem látod...
-
Thrawn
félisten
válasz
slett27 #2467 üzenetére
Jól látod. Mondjuk a Penryn alatt DDR3 volt 1600MHz-en, de szerintem DDR2-vel is jobb lett volna mint a Barcelona. Ami nyerő lehet, az az hogy az órajel emelésével jól skálázódik, a különböző frekin mért K10-es eredmények jól mutatják. Igaz, nagyon gyorsan el kell hogy érjék vele a 3 GHz-et, amit állítólag a B2-es revízió könnyedén eléri/elérheti.
Viszont olvasok olyan híreket is, hogy a SOI-t nagyon gyorsan el kellene felejteniük a gyártásnál...A SuperPI-t meg ne is emlegessük.
-
dezz
nagyúr
válasz
slett27 #2392 üzenetére
Tényleg rossz az a SuperPI eredmény: hibásan állította ott be a ram órajelét (felére a normálisnak), mint látható a képen - összehasonlítva az eggyel lejjebb lévővel. A 32M-es már jobb eredmény, de ott is majdnem alapon megy a ram. Hol van egyébként OC-s összehasonlítás a kórsággal?
Mindenesetre jó hír, hogy már a 65 nanós K8-ak is ilyen órajeleket visznak, lám javítottak a 65nm-es technológiájukon is végre - van remény a 65nm-es K10-nek is.
-
slett27
addikt
válasz
slett27 #2392 üzenetére
Akkor sem alternatíva pl egy 6550 ellen, mint ahogy a tesztben láttam, játékokban 3,3GHz-en teljesített úgy mint a 6550 alapon.
Mégsem köll...
. Szal amíg nincs itt a K10 addig türelem, X2-ők Pentium D-k ellen volt alternatíva (ár/teljesítmény/fogyasztás/tuning).
de ez nem ide tartozik, kicist elkaladoztam, moderálom magam.
OFF VÉGE !
yakuza.tora : nem érdekes, ilyen áron Q6600 lesz nemsokára, szal.... nem éri meg csak fanatikusoknak. Az hogy Black Edition...
-
törölt tag
válasz
slett27 #2296 üzenetére
Nem tudom hogy melyik ismertebb szintetikus teszt tud ilyet. Illetve Balala emlegette hogy az Everest képes utasításkésleltetések mérésére, de ha jól láttam akkor még a Barcelona eredményei közt sem volt ugróutasítás teszt. Ha mégis érdekel a dolog, akkor a honlapomról letölthetsz egy fapados tesztprogramot. Amint jut rá idő fogom bővíteni, javítani...
Azért beollóznék pár eredményt (worst case szituációk):
JMP: Core2: 7 órajel / K8: 10 órajel
Jcc: Core2: 7,1 órajel / K8: 10 órajel
JCXZ: Core2: 5,3 órajel / K8: 9,2 órajel
LOOP: Core2: 5 órajel / K8: 3 órajel
CALL: Core2: 2 órajel / K8: 3,7 órajelA tizedesjegyeket nem véletlenül nem kerekítettem. A mérés meglehetősen pontos, a tizedesjegyek a processzorból származnak ( belső akadályoztatások miatt ).
Mint látható egyedül a LOOP-ban veri a K8-as a Core2-őt, de ez helyett meg általánosan a DEC reg + Jcc utasítás párost szokás használni.
-
törölt tag
válasz
slett27 #2294 üzenetére
Már én is szívesen kipróbálnék egyet.
Egy rakás dolog már tisztázódott a teljesítményét illetően, de még mindig homályos a dolog hogy a módosított ugráselőrejelzés mennyivel is lett hatékonyabb a K8-hoz képest. Ott ugyanis hatalmas a hátránya a K8-nak a Core2-höz képest.
-
Dare2Live
félisten
válasz
slett27 #2202 üzenetére
szerintem annyit tudott AMD eladni amennyit letudott gyártani. vszeg sokkal többre lenne igény mind server, mind desktop
oldalon int amennyit jelenleg és még egy jóideig szállítani tud.
rolins: Én az eddigi infok alapján egyetértek a hwsws fickoval. Ezekkel az eredményekkel/sebességgel K10nek desktopon nincs sok keresnivalója, egy 3ghzes k8 jobbnak tűnik és az holvan az egy 2.8-3.2ghzes quadtol?
-
dezz
nagyúr
válasz
slett27 #1753 üzenetére
''az Intel 2009-ben integrálja a memvezérlőt''
(Állítólag nem minden szegmensben.)
''lehet AMD túl korán tette, feleslegesen, vagy vmit nem tudott megoldani talán ?''
Alapvetően azért volt rá szükségük, mert vonalszélességben állandóan le vannak maradva (az összes piaci szereplőhöz hasonlóan, lévén az Intel van ebben az élen), így csak jóval kevesebb L2-vel gazdálkodhattak. (A cache ugyebár a memóriahozzáférést igyekszik kiváltani.)
De megközelíthetjük máshonnan is: a P4 IMC nélkül is sokat fogyasztott, így az nem fért volna bele a keretbe. Ezért ráálltak a minnél nagyobb L2-re (megtehették - bár ez náluk sem ''ingyen'' adatik meg, hiszen nagy ferületet visz el), hogy ennek hiányát kompenzálják. Core2-nél is rontotta volna a fogyasztási mutatókat a dolog, ezért itt is a cache-növelési stratégiát vitték tovább. A Nehalemnél viszont már nem halaszthatják tovább a lépést.
''Vagy a Compaq-Alpha buszrendszer elavult a GTL-hez képest (ez kizárt amúgy ).''
Mármint a HT-nél? Nem, egyátalán nem elavultabb, de nem emiatt kellett az IMC.
''Mert ugye a Core2 architektúra IMC nélkül is gyorsabb mint az X2 IMC-vel, akkor miért jönnek egyesek a RAM sávszéllel, meg hogy Integrált memvezérlő ilyen megy olyan hűdejó.''
Hát jó is, hiszen részben ezáltal nyert a P4-gyel szemben (alacsonyabb memória-késleltetés). Sávszélben a Core2 is gyengébb, mint a K8, csak ez nem sokat ér, ha a mag jóval gyengébb, és így nem igazán tudja kihasználni. Azonban K10-nél az eddiginél is nagyobb memsávszél és eddiginél is alacsonyabb átlagos késleltetés erős maggal fog párosulni.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Az ide nem illő hozzászólások topikja:[link]
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva.
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i5 14500T - 14mag/20szál - TDP 35W - Eladó!
- Intel I7 14700 - 20mag/28szál - Eladó!
- AMD Ryzen 9 5950X 16-Core 3.4GHz AM4 (64 M Cache, Up to 4.9GHz) Processzor! BeszámítOK
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 7 5800X3D 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf 17 FX707 Gamer laptop! I7 13700H / 32GB / RTX 4060 / 240HZ 17Col kijelző!
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 3840x2160 - 138Hz / 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- Csere-Beszámítás! Kezdő Gamer számítógép. I5 6400 / GTX 1060 3GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 1TB HDD
- Black & Decker töltőt keresek
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest