Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
-
PROHARDVER!
Ez a topik a DAP (Digital Audio Player), vagy közismertebb néven MP3 lejátszókkal foglalkozik. A témához kapcsolódnak a FÜLhallgató topic és FEJhallgató topik is, amennyiben valamelyikre szükséged van ott kérhetsz segítséget a választásban. Ha egyéb finomságok is érdekelnek, itt a mélyvíz haladóknak, nézz be nyugodtan.
Új hozzászólás Aktív témák
-
wolfman
veterán
válasz Bukk900 #27194 üzenetére
Nekem az X3II jó kis hangerőre tudta tekerni a K550-et (persze sokkal halkabb mint a Vsonyc GR07BE-m), csak a mélyek kerültek a hátsó sorba. Ott volt az, csak 2 helységgel arrébb. Gondolom az alsóbb frekvenciákon harmatabb a tudása.
Ellenben furcsa számomra, hogy haver Huavei Y300 (valamennyi) telefonja meg odateszi magát basszusokban K550-nél. Nyilván hangminőségben nem jobb, csak elgondolkodtató a dolog.
„Ami mérhető, mérd meg! Ami nem mérhető, tedd mérhetővé!” – Galileo Galilei
-
Tulku
veterán
válasz Bukk900 #27194 üzenetére
Nekem nem a hangosságával volt bajom a K550-nél...de őszintén dx90-en és AK100-on sem tetszett az a füles...lehet hogy a fülemmel van baj....
PL AK100 nagyobb erőt ad le max teljesítményben mint a cowon D2 és az M30x-et sokkal jobb hangra serkenti mégis a cowon...pedig szól hangosan az AK-n is....
Illesztések...ebben rejlik a titok...
Ezért jó a tőlünk nyugatabbra élőknek, mert mindent ki tudnak próbálni...
-
Bukk900
őstag
-
K1LLMy53Lf
senior tag
válasz Bukk900 #27191 üzenetére
én tervezem/terveztem, csak az egyelőre fellelhető 1-2 review most picit elbizonytalanított, úgyhogy várok (pedig eddig vártam, mint a messiást).
Kell még idő, hogy legyen azért megfelelő számú vélemény, meg persze pár FW update (mert támogatottságra az X2 alapján eddig nagyon pozitív a xDuoo hozzáállása)Amúgy EU-n belülről is beszerezhető, hivatalos forgalmazótól
(#27192) Tulku: szerintem hihető lehet
"...Beatus Vir Qui Suffert Tentationem..." Pü-ben keress, max a topikba írj, de emial-t hiába küldesz, nem szoktam nézegetni. köszi.:) Csakis ELŐREUTALÁS esetén postázok!!!
-
Tulku
veterán
Hát katona te sem arról vagy híres, hogy egy készülék annyi időt tölt nálad amíg kiforrja magát a firmware...
Lock a menüben...engedélyezi a volume lock-ot...
Egyébként is egy-egy kattanásnál - sötét képernyő mellett - nem csinál semmit, csak ha tovább tekered...biztosan ezek miatt vezették be...
120-nál még erre jön a volume gomb takaró rész is...annyira tényleg nem rosszak ezek...AK azért megcsinálta rendesen...
-
AGE-T
őstag
AK120-ban ezt le lehetett tiltani? Én többször jártam úgy, hogy beraktam a zsebembe és le kellett vegyem a fejest, mert nagyon hangosra feltekeredett. Gondolom valamelyik új firmwarrel jött, mert én nem emlékszem ilyen kapcsolóra az enyémben.
For SALE: http://bit.ly/1aepGxI
-
Chuck Norris
senior tag
Hisoundaudio termékeket nem ajánlom megvételre senkinek, a megadott szerviz emil címre a kutya nem válaszol, hiába írtam már nekik többször
Esetleg van valami tippetek hol lehetne megkísérelni megjavíttatni, vagy finoman illesszem bele a kukába? -
Tulku
veterán
Valaki igazán vehetne egy ilyet és megírhatná véleményét róla...sajnosmég külföldi oldalakon sincs semmi teszt, tapasztalat...
-
wolfman
veterán
Hol szoktátok tartani az ilyen találkozót? Mindig máshol vagy van megszokott helyetek?
-
-
assemble
addikt
válasz #16820480 #27167 üzenetére
Most miert, szerintem tok sokat irtam rola.. Untatni meg nem akarok senkit..
Az altalanos tapasztalatokat megirtam rola eleg hamar (meret, kezelhetoseg, kijelzo, stb), ez most se valtozott. Azota lett benne pl gapless lejatszas meg nativ DSD lejatszas, de sztem ezt is megirtam. A hangjarol is irtam, az a legfobb (illetve szinte egyetlen) tulajdonsaga, es ez se nagyon valtozott azt leszamitva, hogy balanced-ban erezhetoen annal is jobban szol (errol fejes topicban irtam nemreg), latszik, hogy tenylegesen erre lett tervezve a dolog. Az en hobbiaudio fuleimnek peldaul az SACD-rip Queen szamok mocskos jol szolnak rajta, kb olyan mintha a studioban ulnek. Azon meg minek stresszeljem magam, hogy egy AK240/380 hogy szol egy LCD3-al, amikor nem vagyok milliardos..2 tagnak amugy mutattam meg tavaly, illetve ugyanakkor DX90-et hallottam azert (ami arban hasonlo). Bar nem volt komoly osszehallgatas ugyanazokkal a szamokkal (plusz az akkori fulesem sem volt annyira a toppon). Meg ahogy sztem mar emlitettem, van otthon Sony X1051 is, ami bar annyira nem mostani, eleg hasonlo arkategoria volt, es eleg sok audiofil szerette. Szoval ha nem is sok, azert a 0-nal tobb tapasztalat van a temaban.
kemcso: decemberi? Nem most lesz 1 het mulva?
Mert amugy valszeg el tudom vinni ra ha van ra igeny, aztan en is kivancsi lennek szakik velemenyere osszehallgatva mindenfelevel. Meg en is meghallgatnek ezt-azt. -
wolfman
veterán
X3II-höz tudtok jack RCA kábelt most valahol jó áron (jót)!
[ Szerkesztve ]
-
Prekop
csendes tag
Én egy ezer forintos jack-RCA átalakítót vettem, arra kötöttem rá az IC kábelt, de ezzel a hangja sajnos messze elmarad még egy belépő szintű CD lejátszótól is. Talán meg kéne próbálni egy 8-10 ezres kábellel, de nem tudok kölcsönkérni ilyet, áldozni pedig nem merek rá.
[ Szerkesztve ]
-
-
trlala
aktív tag
Srácok!
Nem nagyon olvasok itt a fórumon a Pono-ról. Van itt ilyen valakinek? -
sadamsa
csendes tag
A 96Khz 24bit zenéket dinamikusabbnak, szebbnek hallok mint a 44,1Khz 16bit-et, viszont valamivel halkabbak, több erősítés kell rájuk. Miért halkabbak?
Illetve, csak az a lejátszó képes 96Khz-t lejátszani amelyikben van 96Khz-s oszcillátor, azaz minen frekvenciához saját órajelű (vagy rész órajelű pl 196,4Khz = 4x44,1Khz) oszcillátor kell, vagy ez szoftveres kéredés, és megoldaj a 96Khz-t is 44,1Khz-s oszcillátorral, csak nem lesz olyan "szép"?[ Szerkesztve ]
-
AGE-T
őstag
-
Tulku
veterán
Szakértők segítségét kérem...
Van egy Cowon D2 és egy AK100...
Hangerő összehasonlítást szeretnék technikai adatok alapján....de különböző adatok állnak rendelkezésemre:
D2: Max Output: 16 Ohm earphone : 37mW + 37mW
AK100: Maximum output level: 1.5Vms
Kérdés...hozzuk közös nevezőre a két készülék paramétereit...
Help
-
aktív tag
sadamsa és fericske köszönöm a választ.
-
fericske
addikt
Úgy emlékszem, hogy nincs jelentősége, hogy külön track-ek vannak-e. Olvasott mindent, volt x1-em. A konvertálástól függ, ha egyben lesz, hogy egy track-ként kezeli az albumot, vagy felosztja külön track-ekre.
Jack to RCA [link] kábellel rá tudod kötni erősítőre és érdemes line-out-ra állítani a kimenőjét.kissé lemaradtam, de nem törlöm
[ Szerkesztve ]
-
sadamsa
csendes tag
Szerintem jobban jársz, ha külön fileokba rippeled, kezelhetőbb úgy, a képfájlt egybe játsza le.
Rá tudod kötni, de mivel nem erősítés nélküli kimenet (nem line-out) nem lesz az igaz. Át tudod váltani másra a füllhalgató kimenetet a beállításokban (mire)?
RCA to jack kábel kell, megkapod médiában is, meg bármelyik hangcucc boltban.[ Szerkesztve ]
-
sadamsa
csendes tag
válasz kemcso #27146 üzenetére
Vagy áldozzunk hi-fistát, mondom hogy kell: Meghallgatod a profi több százezres cuccát, aztán előkapod a 25.000-es bluetoothos hangfalad, mondod hogy "ja tényleg jól szól, de az én hangfalam is szól így". Bekapcsolod és elismerően bólogatsz, a szemébe nézve, közbe kérdezgetve, hogy "na, ugye hogy szól ez is úgy"? Vége lenne...
-
Tulku
veterán
válasz kisspall #27151 üzenetére
Vmi abx vakteszt...de értelek...képzavar ez rendesen...belátom...legyen kiszámíthatatlan random teszt...
Fericske: Csontos jut eszembe...már nem él...ő volt a Merlin megalapítója, AN, Ongaku...csöves erőlködők...itt csak nevetést váltana ki...már hogy csöves...miféle az...
Ő írta egyszer:
"A hétmillió forintos szett megértéséhez ugyanis tudnunk kell, mit csinál az a rendszer. És ezt a hetvenmilliós felszerelésen lehet megérteni. Amikor behozok egy olcsóbb hangfalat ötven-hatvanezer forintért, az a Boss öltönyös nember, akinek a hetvenmilliós cucca van, őrjöng az örömtől, és ugrál a bemutatóterem díványán. Akinek viszont csak pont ennyi pénze van, sokszor húzza a száját, és fanyalog. Hogy miért? A hetvenmilliósnak már iskolázott a füle annyira, hogy felismerje a jót. Végig kell menni a megértési folyamaton. Iskolázni kell a fület."
És ez így van...ha megállsz a hatvanezresnél...hogyazmárjó...akkor ott is maradsz...persze ez is szubjektív...mint minden...
-
fericske
addikt
válasz #16820480 #27145 üzenetére
Mivel ragadják el? Hogy ne hallgasson mp3-nál kissebb tömörítést mert úgysem hallja?
Akkor ezek szerint mégiscsak hazudnak a számok?
Minek vesződnek magas felbontásban rögzíteni a stúdiómunkákat? Ma már digitálisan mennek ezek, és ott nincs jelveszteség. Felvehetnék egyből mp3-ba, rengeteget spórolnának vele.
Félreértés ne essék, mastereléstől függően tud jobban szólni egy mp3-as felvétel mint egy flac például, tapasztaltam ilyet is. Meg azt sem vitatom, hogy nagy hibaszázalékkal zárnék egy korrekt vaktesztet is - bár nem tudom mi is a hiba azzal amit linkeltem, hiszen hamarabb észreveszem az ismert zenénél a trükköt mint egy nem ismertnél.
De például a hifi cuccok hálózati kábele meg szokott lenni jelölve, felosztva jobb és baloldalra - UK plugoknál levehető dugóvéggel a hármas kialakítás miatt. Én úgy vélem azt is mérnökök csinálták, nem spiritiszták, és bizony lehet hallani is az okát.
Elfogadott tény, hogy minél több elektronika a "hang útjában", rontja azt zajossá teszi. Ezért van kikapcsolható EQ, minél rövidebb, minél tisztább, kevesebb széntartalmú kábelek.
Ez megint nem spiritizmus, mert úgy vettem ki a hifista ezt jelentené.
Nem tudtam, hogy létezik egyfajta gúny és lenézés ezzel a kifejezéssel kapcsolatban, ami bekategorizál oda némelyeket. De kik azok akik kategorizálnak? Ők hova sorolják magukat?
Én hifista vagyok, amennyiben ez azt jelenti, hogy nem spektrumanalizátort dugdosok a fülembe. -
bucsher
őstag
-
kemcso
Ármester
válasz #16820480 #27145 üzenetére
Igaz, igaz. Kit áldozzunk fel ma? Olyat érdemes, akiben van hajlam a hifizmusra, a mai felhozatalból assemble, sadamsa, fericske és Tulku kollégák közül vállalja valaki önként? Csak el kell kezdeni olvasni a Hi-Fi-s topicot: link
(#27147) bucsher a sas és Chuck Norris biztos látná
[ Szerkesztve ]
-
Tulku
veterán
válasz fericske #27142 üzenetére
Az a probléma hogy objektivitás és szubjektivitás lapjait kevergetik az emberek...pedig minden szubjektív, attól kezdve hogy elkülönítem magam másoktól, létrehozom az én és más viszonyát...de ebbe ne menjünk bele...
Objektív: Van kondenzátor, ellenállás, IC, áramkör...jobb-rosszabb tervezés, ...stb
Szubjektív: Két hasonló összeállítás nincs, nem az hogy teljesen egyforma...És akkor:
Objektív: DSD és mp3 fájlok bitmennyisége...mérhetően sokkal sűrűbb az egyik, tehát itt hallható különbségnek kellene lennie
Objektív?-szubjektív?: nem hallod a különbséget...mert...Ezek szerint nincs összefüggés az egységnyi területre felvitt azonos forrásról származó - adekvát - bitmennyiség és a minőség között?
Szemünket könnyebb becsapni mint fülünket...nem én találtam ki, utána kell olvasni...
De ott ha nagyobb a bitráta, csak a vak nem veszi észre a különbséget (nem egy Kékes tv-n...)Nem értem...és nem is fogom, de meghajlok a többség akarata előtt...meghunyászkodás?
Nem .....alázat... -
kemcso
Ármester
válasz fericske #27142 üzenetére
Az adott oldalra ne hivatkozz, ott én is hibahatáron felül találtam el, itthon meg semmit, pedig ez utóbbi ismert zene.
Szubjektív, hogy tetszik-e egy zene, egy eszköz, egy hangzás. Objektív, hogy hallom-e hogy mp3 vagy DSD szól az adott rendszeren.
A zene mindezektől nem lesz más, azt élvezni kell. Csak a kezdőket ne vigyük be a fák közé, ne lökjük a hifisták kezei közé. Tapasztaljon, ismerjen meg, hallgatózzon aztán eldönti, hogy nem azt hallja-e vagy igen -
fericske
addikt
Elolvastam a Kemcso által linkelt irományt amely műszeres mérési bizonyítékhalmazokkal lélekteleníti el a zenehallgatást, aminek bizony nem a fülre kell hatnia hanem a lélekre.
Persze a számok nem hazudnak, az emberi hallásnak is bemérhető a frekvencia tartománya, de ezek csak száraz adatok. Ha csak ezek számítanak akkor miért teszünk különbséget különböző hangzások között, hogy pl. kiegyenlített, neutrális, analitikus vagy könnyed zenei, lágy, sötét, stb.?
A számokat, mért eredményeket ezek nem változtatják meg. "Mit válogatsz? Úgysem hallod."
A cikk írójáról stílszerűen a Stax fejhallgatók jutottak eszembe amiket volt szerencsém meghallgatni. Precíz, pontos, analitikus, száraz, lélektelen. Hiszem ha látom típusú ember; "Egyedül vagyunk a világegyetemben", "A halál után nincs semmi". A tudomány által nem megmagyarázható dolgok nem is léteznek, röhejesek, kitalációk, csalások.
Az, hogy hordozható lejátszókon nem lehet érzékelni a különböző felbontások közti különbséget, az ha valóban úgy is van - nem tudom, kevés a tapasztalat - akkor is az csak a jelenlegi állapot. "Normálisabb" asztali rendszereken érzékelhető különbség tud lenni, majd a hordozható is eljut arra a szintre.
Azért "normálisabb", mert a saját szettem nem tartom annak (E10/K550), mégis tudok különbséget tenni vele kompressziók között.
Valamikor megosztottam itt ezt a tesztet ahol 3 féle felbontásból kell kiválasztanunk a legmagasabbat. Teljesen jó vaktesztnek.
Hatból egyet rontottam, és amennyire a hozzászólásokra emlékszem nem csak én egyedül, bár akadt aki egyet sem talált el.
Feltételezem régi motorosok vagytok, vagyunk a minőségi zenehallgatásban jónéhányan itt. Ha így van akkor nem értem mit nem értetek azon amit Tulku ír.
Saját példámat hozom itt.
Az, hogy a rákattantam a hifi-re az Audiotóriumban esett meg Pesten. Mondhatni véletlen tévelyedtem be oda ('96-ban). Dolgunk volt a környéken apámmal, de lett 3-4 óra szabadidőnk és én kódorogtam addig egyet.
A technikai dolgok mindig érdekeltek de addig sosem hallottam még egy jóféle rendszert. Azt rögtön láttam, hogy nem a pénztárcámhoz mérték őket. Na jól van, nézzük, illetve halljuk mi kerül ebbe ennyibe.
Leültem egy Rotel szett elé - a hangszóró más volt, nem emlékszek a nevére - és csak pilláztam.
Valami jazz szólt belőle, nem a stílusom igazán még ma sem, akkor meg végképp nem és mégis nagyon tetszett amin le voltam döbbenve - és semmiféle elektronikai mérőeszköz nem volt nálam!
Akkor döntöttem el, hogy én akarok egy ilyen cuccot magamnak amin az a zene is tetszik ami nem is tetszik.
Ez még eddig nem sikerült, de mindegy.
Másik.
Ezek után valamikor összehozott a sors egy úriemberrel aki már régebbóta volt elkötelezett híve ennek a témának. Neki volt akusztikai szobája is - a bemutatóterme, mert forgalmazó is volt, mára befuccsolt - ahol a drága high-end kategória szereplői voltak jelen csak; Dali, Meridian, Celestion, Thorens amik eszembe jutnak.
Ő mondta azt egyszer beszélgetéseink során, hogy ha össze szeretnék állítani egy audió rendszert otthonra, akkor a kipróbálására hagyjak időt, ártól függetlenül. Egy vagy két hétig is hallgassam a szettet, menjen sokat, egész nap akár miközben ott vagyok és ha azt veszem észre hogy zavar, esetleg megfájdul tőle a fejem akkor az nem nekem való. Nem azt jelenti, hogy nem jó cucc, csak nekem nem jó.
Annyiszor szóba került már, hogy ez az egész szubjektív, akkor miért kell ráerőltetni valakire, hogy márpedig ő csak képzelődik? Akkor az sem igaz, hogy rááll az ember agya?
"Ne olyan basszusost vegyél, hanem olyan kiegyenlítettet, majd rááll az agyad és akkor majd hallod, hogy van ott is basszus...."
Minden az agyban dől el. Az lát, az ízlel, az hall.
Ha ő a régimódi lemezjátszós hangzást tartja a legélvezhetőbbnek - távolról sem ő az egyetlen, illetve én is gazdagabb információ forrásnak érzem a többinél - akkor azt is fogja annak hallani. Legfeljebb ezzel is megmarad szubjektívnek és nem győzköd erről másokat.
Néha nem értelek titeket, akik ágáltok a szubjektivitás mellett, ugyanakkor ellene is. -
kemcso
Ármester
válasz Ereshkigal #27137 üzenetére
Van, úgy hívják őket, hogy hifisták
-
bucsher
őstag
válasz Ereshkigal #27137 üzenetére
Egyébként a CD minőség az lossless, úgyhogy ez így elég értelmetlen.
In the pipe - five by five!
-
Ereshkigal
őstag
"Ha jol remlik, cd minoseg es lossless kozott, viszonylag keves ember tud csak egyertelmuen kulonbseget tenni, viszonylag extrem hangeron."
Van olyan, aki ezt elhiszi?
-
kemcso
Ármester
válasz assemble #27132 üzenetére
Semmi szubjektívet nem látok abban, hogy hallani vagy sem: ha kettős vakteszten hallod a különbséget akkor hallani, ha nem nem. Otthoni körülmények között ki lehet próbálni, nem kell hozzá több, csak egy USB-Dac képes lejátszó és a Foobar ABX pluginja.
Ezek után meg el tudod dönteni, hogy érdemes-e neked személyesen vagy sem. Én az asztalin sem hallom, de bárki jöhet hozzám kipróbálni magát
-
assemble
addikt
válasz kemcso #27130 üzenetére
Ha a hordozhato rendszerbe beleszamoljuk, hogy nem otthon, hanem joesellyel az utcan, metron, stb hallgatjuk, akkor nyilvan nincs ertelme, mert nincs olyan izolacio, ahol kevesebb zaj szurodne be kintrol, minthogy lenne tenylegesen ertelme a nagy felbontasnak. A legprofibb noise cancelling sem nagyon kepes erre szerintem.
Otthoni hallgatasnal azert mar mas lehet a helyzet. Komolyabb lejatszokbol egyertelmuen kijon a nagyobb felbontas. Pl AK240 (unbalanced): 19 bit, pono (balanced): 18 bit. Hogy ezt egy ember mennyire erzekeli, az megint mas kerdes, es nagyon nehez megmondani, mert nagyon szubjektiv a dolog, es kb semmi masra nem lehet alapozni, mint szubjektiv velemenyekre es vakteszt statisztikakra. Amennyire tudom (1-2 felmeres alapjan amit olvastam), a legtobb ember kulonbseget tud tenni egy alacsony, es egy magas bitratas mp3 kozott, eleg keves ember kulonbseget tud tenni a 320-as mp3 es lossless kozott. Ha jol remlik, cd minoseg es lossless kozott, viszonylag keves ember tud csak egyertelmuen kulonbseget tenni, viszonylag extrem hangeron.Egyebkent bizonyos szempontbol szerintem hasonlit ez a telefon ppi kerdesre is. A tudomany mai allasa szerint az atlagos emberi retina 30 centirol legalabb 477 ppi-t erzekel, 20 centirol pedig legalabb 716-ot, es ennel is nagyobb felbontas kellene, hogy azt a retina tenylegesen tokeletesnek erzekelje [link].
Ha pixeleket latsz (egy telefonnal tipikus tavolsagbol/latassal pl 250 ppi alatt), az mar regen rossz. 300 ppi-nel pixeleket mar nem latsz, de pl egy 400-450 ppi-ju kijelzot egyertelmuen sokkal elesebbnek erzekelsz, a tobbseg barmikor megmondja a kulonbseget. Ahhoz kepest pedig egy 5-600 ppi-s kijelzonel mar valoszinuleg nem tudod megmondani, hogy melyik az elesebb, viszont a nagyobb valszeg termeszetesebb a szemednek, es kevesbe farasztja peldaul kis meretu szovegek olvasasakor. Ehhez kepest egy 800 ppi-s kijelzonel (ilyen is van mar amugy) mar nagyon-nagyon valoszinutlen, hogy meg tudd mondani, hogy melyik az elesebb, ugyanakkor peldaul 20 centirol a szemed valoszinuleg erzekel meg kulonbseget, ha nem is tudnad megmondani.
A kulonbseg, hogy audional nagyon konnyen elerheto az a felbontas, ami felett mar nem "hallasz pixeleket", onnantol pedig marad a statisztika, szubjektiv velemenyek es a szajkarate -
Tulku
veterán
válasz kemcso #27130 üzenetére
"Az egész kérdés arról szól, hogy megéri-e hordozható rendszeren nagyfelbontású zenékkel vacakolni."
Elfogadom...
Mi az a tömörítés ami már hallható a számodra...és abx vakteszttel bizonyítod ha kell hogy hallod a különbséget...és 1x sem buksz meg...tehát mi az a tömörítési fok? A legalacsonyabb bitrátás mp3 és a legnagyobb felbontás között biztosan megmondod melyik melyik?
Kérem add meg azt a fokot amin biztosan hallod..ha pedig nem akkor megkérdőjelezhető számomra - elfogadva véleményed - az egész tömörítési procedúra...
Természetesen a saját rendszereden, ami asztali több százezer forintos...
Csak kérdések...szeretnék tisztán látni...nem dobálózok, kérdezek...
-
kemcso
Ármester
Dehogynem szalmabálázol, most is jössz azzal, hogy de a hifi, meg milliós rendszerek, meg hogyha én nem hallom más se, és a DSD kontra ócska mp3.
Az egész kérdés arról szól, hogy megéri-e hordozható rendszeren nagyfelbontású zenékkel vacakolni.
Az előbb is azt írtam, hogy mindenki hallgassa meg és döntse el, hogy hallja-e (vaktesztelve, természetesen, anélkül hit mindez, lásd előző linkelt írás). Ha igen, akkor meg döntse el, hogy megéri-e neki a tárhely és egyéb.
-
Tulku
veterán
válasz kemcso #27128 üzenetére
Távol áll tőlem a szalmabálázás...és az is hogy hajlongjak a tömegek által szajkózott jelmondatok előtt...sohasem volt kenyerem...
Amit linkeltél megerősít...a pragmatista szemlélet oksági folytonossága az ami kizárólag a matériára helyezi a hangsúlyt és arra, hogy én nem hallom a különbséget, és a másik sem...
Ezzel ellentétes az én hallom a különbséget és a másik is...
És jön a teszt...ahol - úgy írjátok - mindenki elbukik...igen talán ez a cél...bebizonyítani hogy nincs különbség, mindegy milyen az adott anyag felbontása (nem a felvétel minőségéről beszélünk) gyakorlatilag hallható különbséget nem produkál...
Ezért kérdeztem burkoltan - hogy még csak ne is súroljam a gúny, irónia határát sem - hol a határ a hallható és nem hallható különbség között? Egy dsd egy ilyen folytonosság mentén ugyan azt produkálná mint egy 192-es MP3? Mert nincs hallható különbség... (?)
De...
te is megemlíted a milliós rendszereket...egyébként ott hallottad? Vagy csak mások által hallott dolgokra támaszkodsz? Mert akkor épp úgy elfogadod a széles - többek által beetetett - emberlények véleményét.
És ha hallottad is - annyira ismerlek pragmatistának hogy nem a levegőbe beszélsz, tehát megalapozott a milliós rendszerekbe vetett hit a minőségi különbség terén - akkor bizonyára van ennek az ügynek leképezése mobil irányba is...ellenkező esetben nem ajánlgatnánk egyes típusokat mások helyett...
És persze én is kijelentem itt:
Egy fiio X3 II-n az égvilágon semmi jelentősége egy dsd vs flac összehason lításnak, mert jó eséllyel semmi különbséget nem hallunk...
De - talán - egy HM 802 balanced kártyás kimenetén egy balanced több százezres fülessel már mást mutatna...de ez is csak feltételezés részemről...mint az is hogy egy HM802 mennyivel szebben szól mint egy AK 100 II...mert mi az inerciarendszer amihez viszonyítunk?Az egész zenehallgatás, egy szubjektív elme élmény...rengeteg függő változóval és viszonylag kevés állandóval...és ez nem a saját szalmám dobálása...ezt akár megerősíti egy pragmatista mérnök is...
-
kemcso
Ármester
Azt gondolom, amit az ABX-en nem tudsz megkülönböztetni annak a te számodra nincs értelme. Itt nem az asztali rendszerek szinte korlátlan tárhelyéről beszélünk, hanem arról, hogy egy nagyfelbontású anyag 2-3gb szemben a cd-minőségű flac 3-500mb-jával. Ott van ezen kívül a metró/közlekedés zaja, stb
Már megint szalmabálázol ezekkel a hifi-rendszerekkel Jelen esetben hordozhatóról beszélünk, többségnek az egész füles+lejátszó nem kerül 100e Ft-ba és a hordozható lejátszók korlátait is ott vannak: egy asztali hasonló árú általában megeszi reggelire.
Persze mindenkinek szíve joga abban és úgy hinni, ahogy ő akar, idővel mindenki kialakítja a maga elképzelését, csak a kezdőket ne vigyük be az erdőbe azzal, hogy bizonyítatlan, bizonyíthatatlan dolgokat sugallunk nekik: Nem azt hallod
-
Tulku
veterán
válasz #16820480 #27126 üzenetére
Ez igen érdekes amit írtok Kemcsoval...annak idején - hangfalas koromban - már megjelent a sanyi mindidisc rendszere, (igen komolyak voltak, minőségükre jellemző hogy manapság is 100 ezer forintos kategória egy-egy darab) de akkoriban erősen hallható volt a különbség, mondjuk egy Wadia vagy Levinson CD játszóhoz képest (szándékosan nagy neveket daráltam)....nem vakteszten, hanem mindenki által..kisebb dinamika, alacsonyabb részletesség, kisebb tér...olyan elnagyoltabbnak festették le a nagy fülek...
Persze ez adódhat ebből a füles érából is...itt úgy látom szinte minden mindegy, és minden egy teljesen hamis alapra építkezik...már a térszemlélet is...úgy látom minden valamire való minőségi igény megdőlni látszik... (kábelek nem, cd vs mp3 nincs, tér teljesen mind1 hogy helyes-e, max megfordulnak a hangszerek...stb)
Egyáltalán azon csodálkozom hogy hallotok különbséget lejátszók és fülesek között...persze ironikus felvetés, de azt hiszem a tisztán pragmatista, megközelítés sem ad helyes eredményt...szerintem ezek a különbségek javarészt hosszú távon érzékelhetőek...arra pedig senki nem vállalkozik hogy abx teszteken hallgasson folyamamtosan (PC-n lógva állandóan) mindent és jegyzeteljen...jobbára belehallgat, tesztel és kész...
Szerintem a zenehallgatás több ennél, nem látom értelmét az ilyen - egyébként igen meghatározott idejű - összevetéseknek...
Mostanság jött elő nálam ugyanis a hosszú távon zavaró hang effekt - gondolom ezt is cáfoljátok, ilyen nincs, valami jó vagy nem - aminél egy hangkép rövid távon lehet nagyon impulzív, magával ragadó, tehát technikai értelemben szinte tökéletes, hosszú távon pedig kissé (vagy nagyon ) idegesítő..
Na ilyen különbségekkel is számolni kell, persze mondjuk a kísérleti fizika, nem erről szól, megértem álláspontotokat...csak fogadjátok el, hogy a pillanatnyi jellmezőkön kívül - mp3 is leadja a megfelelő frekvenciát, hangokat, tömörítve, tehát értelmetlen tömörítetlenebb anyagot használni helytakarékosság miatt - vegyétek kérlek figyelembe hogy vannak más paraméterek is ha úgy tetszik...
Ja hogy ezek nem mérhetőek? Ezért hablaty az egész és placebo? Igen, erre a olacebora épít a Martin Logan, Mark Levinson, Wadia, Jadis és társai...és persze ezért fejlesztették ki a DVD-A és SACD szabványt is..
Nem menjetek fotósnak...ott csak a szubjektivitás, egyéni megítélés hozhat eredményt
De felteszem a kérdést...ha felfelé ennyire nem hallunk, és teljesen mindegy - bár Sheratan már megemlítette az otthoni több milliós rendszereket - akkor ez igaz lefelé is? Tehát matematikailag ha egy függvény permanens képet mutat egyik irányba akkor a másik irány is valamilyen folytonosság szerint indukálódik...vagyis a legtrehányabb tömörítést sem lehet hallani?
Én mindenkinek egy cselekvést javaslok; egyszer menjen el egy high-end show-ra (lehet már MO-n nincs is) és hallgasson meg mondjuk egy analóg lemezes felvételt egy 50-70 milliós rendszeren...hunja be a szemeit és mondja sűrűn...nincs különbség...ez csak káprázat...
Mert igaza lesz...ez bennünk keletkezik, tényleg nincs különbség...ugyan úgy biteket hallgatunk...
Elnézést kérek mindenkitől akinek érzéseit megbántottam, nem volt szándékos...csak merengtem...
-
törölt tag
válasz sadamsa #27123 üzenetére
Ahogy kemcso is írja, elméletben óriási különbség van, gyakorlatban meg kb olyan, mint az ilyen sok száz PPI-s képernyők, hogy persze számolva óriási különbség, de a szemed úgysem fogja tudni megkülönböztetni, mert nem olyan nagy a felbontása.
Annyit még hozzátennék, hogy amit írt, hogy "mobil rendszerről", ott nem ilyen telefonokra kell gondolni, hanem több százezres hordozható lejátszókra és 100+ ezer forintos fülhallgatókra. Ilyen rendszeren eddig nem tudta senki megkülönböztetni az egy forrásból származó (lekonvertált) zenéket.Ha mondjuk ilyen millió forintos otthoni rendszered van, akkor egyefene, tegyél alá SACD-t, és hallgasd nagy felbontásban a dolgokat, de mondjuk bizonyos műfajoknál a pocsék studiómunka és/vagy a zene egyszerűsége miatt semmi értelme, mert nem lesz benne több, akár egy mp3-hoz képest sem.
-
kemcso
Ármester
Elméletben? Persze, iszonyatos a különbség. Csak a teszten bukik el
Eddig még mindenki, aki innen kipróbálta az nem tudott különbséget tenni egy 320-as mp3 és egy nagyfelbontású között mobil rendszeren (a forrás a nagyfelbontású volt, abból lett az mp3 konvertálva). Úgyhogy szerintem semmi értelme, csak a helyet foglalja. -
assemble
addikt
Igen, ennek az oka, hogy a legtobb mai zenet b@sznak kiadni jobb minosegben, mint cd-n, annak a minosege pedig pont 44.1 khz/16 bit. Kb ugy gyartjak mar a legtobb mai zenet, hogy ugyis fos-fos minosegu mp3-ban vagy streamben fogjak hallgatni forintos lejatszon es fulesen, ugy meg ugyis mindegy.
Amugy igen, komolyabb audio lancon es hangeron mar tud keves lenni a 16 bit (bar 20 bit is mar valszeg kb barhova eleg lenne, de olyan formatum nem terjedt el).
Nagyfelbontasu zenet lehet azert szerezni, pl ilyen forrasokbol: nagyfelbontasu online boltok (pl. hdtracks), sacd rip, sajat rip pl vinyl-bol...
(de nem art tudni, hogy a nagy felbontas sem garantalja semmilyen formaban a minoseget, csak lehetove teszi azt. ) -
sadamsa
csendes tag
16bit fölött nem lehet loslesst találni? 24 bit-ig azért még van észrevehető javulás vagy nem? Minden zene 16bit 44khz. A Spectro nevű neze elmező progi azt írja ezekre hogy "size 48% of original", ez űgy tűnik, mintha loss lenne. (Lehet hülyeséget kérdezek, új vagyok még a zene minőség témában is)
[ Szerkesztve ]
-
fericske
addikt
Belebotlottam egy ilyen oldalba. Érdemesnek tartom megosztani itt. Biztos akad mindenki számára érdekesség közülünk. Lehet mazsolázgatni
Megy a fejes, füles, dap és dac topikba ez a bejegyzés.
-
aktív tag
Sziasztok!
Van egy Fiio X1-em, idáig csak sima mp3 lejátszóim voltak. Most bőszen rippelem a lemezeimet flacba. Lejátszás szempontjából lényeges, hogy lemezképbe vagy külön trackekbe rippelem? Esetleg koncert lemeznél? A másik, össze tudnám kötni a lejátszót egy sztereó erősítővel? ( RCA kimenetek vannak a hátulján ) Ha igen milyen kábel kell hozzá és a lejátszó menüjében a kimenetnél most a fülhallgató van megadva, ott át kell állítani? -
Narakh
senior tag
válasz K1LLMy53Lf #27119 üzenetére
Legfeljebb kereslet és kínálat egymásra talál.
[ Szerkesztve ]
"This was I, a sparrow. I did my best; farewell."
-
K1LLMy53Lf
senior tag
válasz Narakh #27118 üzenetére
igen, van olyan program, ami "befrissíti" a file-ok "idejét" ABC sorrendnek megfelelően, és akkor a lejátszó lényegében ennek megfelelően ABC sorrendben fogja látni, de nem foglalkoztam vele, mert nekem így teljesen jó
illetve mire eljutsz odáig, hogy jobb lenne egy DAP, addigra pont eladom a sajátom
[ Szerkesztve ]
"...Beatus Vir Qui Suffert Tentationem..." Pü-ben keress, max a topikba írj, de emial-t hiába küldesz, nem szoktam nézegetni. köszi.:) Csakis ELŐREUTALÁS esetén postázok!!!
-
Narakh
senior tag
válasz K1LLMy53Lf #27115 üzenetére
Egyébként az alfabetikus rendezésre is van valami megoldás, inkább csak a vele járó macera, ami nem hiányzik. A telefon hangjával eddig elvagyok, praktikus okokból gondolkodtam csak el a dedikált lejátszóhoz való visszatérésen (pl. hogy egy éjszakai zenehallgatás alatt ne merüljön reggelre a nyakamra a telefon).
De úgyis próbálgatom egy darabig, aztán majd a tapasztalat megmutatja, működik-e a rendszer hosszú távon, vagy kell a DAP.
[ Szerkesztve ]
-
K1LLMy53Lf
senior tag
válasz kemcso #27116 üzenetére
igen, tudom, csak gondoltam hátha van valakinek tapasztalata ezzel. nekem egyelőre egyik lejátszó sem akadt fenn (pedig az x2 is fém kocka, csak picit kisebb, de nem sokkal, ahogy néztem a tech.spec-et )
no de majd megvárom, hogy audioheaven mit mond, h ő mennyiért adná, aztán kiderül (meg persze várom banggood válaszát is, hogy ők fogják-e forgalmazni, mert x2 van és már eu raktárból is elérhető)"...Beatus Vir Qui Suffert Tentationem..." Pü-ben keress, max a topikba írj, de emial-t hiába küldesz, nem szoktam nézegetni. köszi.:) Csakis ELŐREUTALÁS esetén postázok!!!
-
kemcso
Ármester
válasz K1LLMy53Lf #27115 üzenetére
Nem csak attól függ mivel postáz hanem a formája is lényeges: sanszosan egy fém izé fennakad. Alapból arra kell számolni, hogy fennakad (és úgy kalkulálni, hogy megéri-e), ha mégse öröm.
-
K1LLMy53Lf
senior tag
@Narakh: ahogy fentebb írtam kérdés, hogy milyen teló. Meg persze kinek mi a fontos Én együtt tudok élni ezzel a "hibával" cserébe a "jobb" hangért.
kicsit OFF téma: penonaudio mivel postáz? szerintetek, ha tőlük rendelek X3at mekkora eséllyel akad fenn vámon?
(egyébként van már róla egy fél "review" a head-fi x3 topikban a mintadarab alapján. Egész jónak hangzik ár/értékben, főleg, ha az árát is hozzávesszük Erő biztos van benne, mert elv 1/100 hangerő annyira
hangos, mint FiiO X1-nél a 28/100 )[ Szerkesztve ]
-
Narakh
senior tag
válasz K1LLMy53Lf #27113 üzenetére
No, akkor marad a telefon.
-
K1LLMy53Lf
senior tag
válasz Narakh #27112 üzenetére
pontosan. a rámásolás sorrendjében látod a mappákat (és mivel mappa szinten másol általában mindenki és a tartalma sorfolytonosan másolódik, így a mappán belül természetesen filenév szerint ABC sorrendben lesz). De eddig az összes budget lejátszó így jelenítette meg, amikkel találkoztam (még a Colorfly C3 is így rendezi)
-
Narakh
senior tag
válasz K1LLMy53Lf #27109 üzenetére
Egyébként mit jelent pontosan, hogy a mappákat időrendbe rendezi? Nem tudja pl. az előadókat alfabetikusan listázni, akár idv3 alapján?
-
K1LLMy53Lf
senior tag
válasz Narakh #27107 üzenetére
ha jól emlékszem head-fi-n írták, hogy 64gb-ossal is megy. De nincs kizárva, hogy rosszul emlékszem. Sajnos csak 32gb-os kártyáim vannak, így nem tudom tesztelni
-
Narakh
senior tag
válasz kemcso #27106 üzenetére
Most Lumia 735-ről megy a bugi, azzal igazából nincs bajom hang terén. Csak nem tudom, nem fog-e mégis hiányozni a dedikált lejátszó (elalvásba nyúló zenehallgatás vs. üzemidő), aztán inkább előre gondolkodom.
Ez az X2 egyébként árra szimpatikus, csak a "32G TF/Micro SD card available at maximum" rész, ami kizáró tényező. Ha odáig jutna a dolog, majd utánaolvasok, használja-e valaki nagyobbal.
Esetleg itt van valami tapasztalat róla?
-
kemcso
Ármester
válasz Narakh #27105 üzenetére
Sansa
Elvileg van egy olyan is, hogy XDUOO X2 de hangra ez is valahol a Sansa környékére teszik, de nem hallottam. És igazából egy jobb hangú telefonhoz képest mindezek semmi előrelépést nem hoznak.A következő szint az valahol az IHifi 770 környékén van, vagy X3 II (használtan pl)
-
Narakh
senior tag
'estét!
Van mostanság valami hasonlóan jó ultra low budget lejátszó, mint a Sansa Clip sorozata volt? Sok év után eladtam az iPodot, és jól jönne valami alternatíva arra az esetre, ha a telefonos zenélés hosszú távon nem jön be.
[ Szerkesztve ]
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest