- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- Milyen nyomtatót vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen SSD-t vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- OLED TV topic
- iPad topik
- ASUS ROG Ally
- DUNE médialejátszók topicja
Új hozzászólás Aktív témák
-
Edorn
senior tag
válasz
Kvazár #10295 üzenetére
Mellékelem a SpeedFan progi logját. Ebben látszik, hogy a Core külön életet él a CPU-tól... Alacsonyabb hőfokon kezdi a melegedést és magasabban zárja. Most, hogy új CPU hűtőm van, a CPU 60-on van, mikor a Core 80-on.
Nyugalmi állapotban:
Core: 5 fok
CPU 35-40 fokSzóval hol találhatom az alaplapon ezt a Core-t??? Tennék oda ventit, hátha úgy megszűnik a probléma...
-
Edorn
senior tag
Hűtés szempontjából hol találom a "core"-t az alaplapon? (speedfan által jelzett core érdekel)
Ha nem ide való a kérdésem, akkor melyik topic-ban tegyem fel?
-
Mr-Pamacs
senior tag
Sziasztok
IEC C14 (monitor tápkábel dugó)-es dugónak a 3 ága közül melyik a test? A középső?
Van egy ilyen szerelhető apa dugóm amin ezek a betűk vannak a villákhoz: L, E, N
Gondolom ez E (earth) a földelés, a másik kettő pedig a fázis.Egy olyan kábelt akarok csinálni aminek az egyik végén ez a IEC C14 van a másikon pedig egy szabványos, fali 220-os csatlakozó. Egy UPS-be kell egy ilyen kábel, mert ebbe megy majd az elosztó abba pedig a sz.gép és a modem, router, monitor.
Csak nem tudom hogy hogy kell bekötni.
-
Zoleee19
csendes tag
Sziasztok!
A következő dologban szeretném a segítségeteket kérni:
Az ASUS Eee PC 701 4G-mre a gyári 9,5V-os töltő helyett egy másik töltőt, 19V-ost dugtak.
Megpróbálták bekacsolni, valami sistergő hangot adott ki és égett szaga volt. Azóta nem kapcsol be.
Mennyire lehet nagy a kár? Alaplapi forrasztgatással megoldható a dolog vagy kuka?
Előre is köszi!Üdv!
-
fero02
nagyúr
Üdv ismét!
Egy olyan kérdésben kérnék a szakik segítségét, h léptetőmotor.
A feltételek:
- 12-14V-os egyenáramról működjön (gondolom egy stab. kocka majd kell neki)
- viszonylag erős, de a lehetőségekhez képest kicsi méretű motor (gondolom ehhez áttétel lesz szükséges)
- apró mozdulatok (esetleg könnyedén változtatható legyen a mozdulat ideje)
- 2 irányú mozgatás
- nyomógombos irányításHirtelen ennyi jut eszembe, de azt hiszem pont elég is.
Minden tippet, segítséget előre is köszönök!
-
PHM
addikt
válasz
whisperity #10282 üzenetére
Kéket-fehéret hármasával, egyéb színű ledeket négyesével érdemes
sorba kötni, soronkén 1-1 előtét ellenállással természetesen.
Tápnak a molex csati 12V-os ágát javaslom.
A többit elmondták a kollégák. -
Kvazár
őstag
válasz
Itt a keresett kalkulátor hozzá: [link]
Jó szórakozást az ismerősödnek! -
moha21
veterán
válasz
milyen színű, milyen típusú led? Általában nyitófesz színfüggő, arám meg megint relatív mekkora a LED a "tipikus" 20 mA körül szokott lenni, előtétellenállás kell, fesz generátoról tilos hajtani.
-
whisperity
tag
(Átirányítva a Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek! topicból)
Ha már gányolás: az egyik ismerősöm (akinek az a winyó olyan érdekes módon van felfogatva) szeretne led sort a vízhűtés PVC csövére. (Ne kérdezzétek honnan jött ez az isteni szikra neki...) Odaáig eljutott, hogy a ledek a helyükön vannak.
De az lenne a kérdés, hogy kösse be őket. Sorosan/párhuzamosan? Honnan szedjen hozzájuk áramot? Hány voltosak a ledek (ezt képtelen volt megmondani)? Tudnátok nekünk ezügyben segíteni, mert képtelen békénhagyni.
-
intercooler
őstag
Sziasztok!
Véleményeteket szeretném kérni. Ezt nézzétek meg
Már 1 ideje csinálgatom a házat, de most elakadtam hova rakjam ezt a rohadt sok kapcsolót
Ez a legjobb ötletem eddig. A kapcsolok alatt kb ugyan ilyen elrendezésben lennének a ledek a rács mögött. Véleményeket kérnék esetleg ötleteket
Én is barkácsolgatok ilyen elektromos izéket vidi
-
mr_ricsi
veterán
válasz
ViiiiktorOC #10279 üzenetére
"mondjuk végigmértük az összes csatit, de egyiknél se volt 12v-nál több."
Amikor mértétek, a kocsi motorja nyilván nem működött. A kocsi akkuja 12-12,6V-ot ad, a generátor viszont 14-14,4-et."És ott amikor keresgéltük h melyik a 12V + és - ága akkor ment tönkre a venti."
Próbálgattátok, hogy melyik két vezeték között pörög a venti?
Ha a kocsi CAN-BUS rendszerű, akkor ilyen próbálgatással ki lehet nyírni a body control modult, ami olyan 70ezertől pár millióig terjedő összegből javítható." Venti meg akkor kuka?"
Igen. -
ViiiiktorOC
senior tag
válasz
mr_ricsi #10268 üzenetére
Üdv.
Pontosan nem irtam le, de hátsó ajtó világtásánál szerettük volna levenni az energiát.
Multiméterrel lemértük és 4 csatlakozobol 2-ön volt meg a ~12V.
mondjuk végigmértük az összes csatit, de egyiknél se volt 12v-nál több. És ott amikor keresgéltük h melyik a 12V + és - ága akkor ment tönkre a venti.
És azóta nem pörög. Gépbe meg már nem merem viszadugni, nehogy valamit csináljon.
De amit leirtam multkor fali 12v-os átalaktóval se prög fel.
Ötlet? Venti meg akkor kuka?
Üdv. és jó éjt:
ViiiiktorOC -
bigga
aktív tag
Sziasztok!
Kicsit más témában kérdeznék tőletek:
van egy AC Freezer 7 Rev. 1-es hűtőm, LGA775 felfogatású, és letört az egyik fehér műanyag rögzítőjének egy darabja(elért a műanyag, pár pasztázást megért már a hűtő). Mivel tudnám helyettesíteni, mivel ez egy olyan változat ahol a keret nem cserélhető... Milyen csavarokat éri meg használni, ha felcsavaroznám? -
Topee2
csendes tag
Sziasztok!
A kérdésem az lenne hogy egy Asus P5B-vm lapot bele lehet-e rakni egy THERMALTAKE VM600M1W2Z Dokker BlacX házba?Mellette rendelnék egy hyper 212 plus hűtőt a processzorra,továbbá a tetejére és(ha jól látom lehet) az elejébe is szertenék egy ventit rakni.A vga nvidia geforce 9600gt 512mb rajta egy artic cooling hűtővel, ami nem éppen a kis videokartyak koze tartozik.Ezek így elférnének benne/kompatibilisak vele??Alulra egy chieftec GPS 550-AB táp elfér??.Fölülre 2db 12cm-est, vagy 1 db 20cm-est érdemes rakni??Várom mihamarabbi válaszotokat ugyanis a gép brutálisan túlmelegszik.Üdv. -
moha21
veterán
válasz
mr_ricsi #10275 üzenetére
"Annak sem biztos, hogy örülne a kolléga, ha az élettartama feleződik vagy negyedelődik miatta."
Nyilván nem nem is azért mondtam csak egyből nem hal meg egy ilyen venti még 17 V-tól sem. Amúgy nyilván nem a semmiért írnak rá 12 V-ot. / bár, ha az ember talál datasheet-et sok amire 12 V van írva, lazán megy az adatlap szerint 14-15 V-on is / pl [link] Bár ez csak 10,2 V- 13,8 V-ig terjed.
Amúgy kommutátorral tippeltem volna, de mivel nincs a közelembe maradt a kérdezés. Úgyhogy köszi!
-
mr_ricsi
veterán
válasz
moha21 #10269 üzenetére
"EGy sima DC motor miért nem tud forogni a másik irányba?"
Ez nem sima DC motor, nincs benne kommutátor. Egy IC kapcsolgatja a feszt a tekercsekre, hogy abból forgó mágneses tér legyen. Ha az IC-k fordított polaritást kapnak, ritkán szoktak tőle visszafele működni."Mellesleg 14V nem hinném "megöli", de persze nem hit kérdése."
Annak sem biztos, hogy örülne a kolléga, ha az élettartama feleződik vagy negyedelődik miatta. -
mr_ricsi
veterán
-
kmisi99
addikt
Mostmár nem lényeg. Mindenhol kerestem valószínűleg ki lett dobva a hangszóró pár
-
bandiras2
senior tag
válasz
kmisi99 #10270 üzenetére
Mármint PC gazdaságos hangfalpárt?
Annak legalább 9 volt kell, de azt bele is építheted a kishangfal dobozába. Valahol a logouton volt is erről építési leírás.szerk: felépítéstől függ. Táppal adták, vagy 220 csatival? van rá esély hogy kis beéri, rá lesz írva(talán).[lásd itt]
Ha 12V-t eszik, akkor 9V-ról simán elindul.
-
kmisi99
addikt
Egy sima kis egyszerű 1000 forintos sztereo hangszórót át lehet valahogy alakítani egyszerűen úgy hogy egy kis 6 voltos aksiról menjen?
-
moha21
veterán
válasz
mr_ricsi #10267 üzenetére
Én eddig csak olyannal találkoztam ami nem ment tönkre. Amúgy ok, hogy basznak visszafele forogni, de miért?/ fogalmam nincs, hogyan néz ki belülről egy ilyen motor, talán 1-szer szedtem szét annak is 10 éve. /
EGy sima DC motor miért nem tud forogni a másik irányba?
Mellesleg 14V nem hinném "megöli", de persze nem hit kérdése.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
ViiiiktorOC #10264 üzenetére
"Autóba akartuk haverral beépíteni."
Az autóban a generátor 14-14,4V-tal tölt, ami kicsit magasabb, mint a 12V. Emiatt meg kell nézni a venti adatlapját, hogy bírja-e. Ha nem, akkor 3 db soros szilicium diódával érdemes lenne ejteni a feszültséget. (És ezek a fordított polaritás ellen is védenének.) -
mr_ricsi
veterán
válasz
moha21 #10265 üzenetére
"de nem szoktak tönkremenni, ha fordítva kötik rá a polaritást csak nem csinál semmit."
De tönkre szoktak. Egy csomó ventiből gyárilag kihagyják a védődiódát. Nemrég olvastam a Sunon maglev ventik adatlapját, ahol erre külön fel is hívják a figyelmet. (Aztán a gyakorlatban is megtapasztaltam, hogy az igazat írták...)
-
moha21
veterán
válasz
ViiiiktorOC #10264 üzenetére
PC ventik 1 irányba forognak, de nem szoktak tönkremenni, ha fordítva kötik rá a polaritást csak nem csinál semmit.
-
ViiiiktorOC
senior tag
Üdv.
Lenne egy elektronikai kérdésem.
Egy pc ventit(12v-os) változtatható feszültségű tápegységből(230v -> 12v) + a +-ra, - a --ra kötöm akkor forgott rendesen.
Autóba akartuk haverral beépíteni. És annyi a lényeg hogy véletlen a pozitívat a negatívra, a negatívot meg a pozitívra kötöttük be.Utána már a venti nem indult el, se ++ --, se +- -+ra kötve. Gondolom akkor ezek a ventik kukák.
De nem úgy kellene lennie hogy ha fordítva kötöd be akkor megfordul a venti pörgési iránya ?
Kár h nem értek jobban az elektronikához.Válaszotokat előre is köszönöm.
Üdv.:
ViiiiktorOC -
joecontra
addikt
Hali!
Köszi a kimerítő választ!
probléma viszont, hogy a VGA-ról lejövő szinkronjelek polaritása nem minden felbontásnál ugyanaz. Ha jól veszem ki, ez az egyszerű egytranzisztoros kapcsolás is csak akkor működik helyesen, ha mindkét bemenő szinkronjel negatív polaritású (aktív alacsony szintű)
Van egy progi, amivel manuálisan be lehet állítani minden paramétert a VGA kimeneten úgy mint vízszintes és függőleges frekvencia, polaritás, váltottsorosság, stb. úgy hogy ez a követelmény ki van elégítve.Még egy kérdés: mi történne, ha az R2 és R3 kimaradnának a körből? Az hogyan hatna a komplexre?
Üdv,
J -
And
veterán
válasz
joecontra #10257 üzenetére
A cél elvileg az összetett szinkronjel előállítása (V-sync és H-sync jelek logikai VAGY kapcsolatával), probléma viszont, hogy a VGA-ról lejövő szinkronjelek polaritása nem minden felbontásnál ugyanaz. Ha jól veszem ki, ez az egyszerű egytranzisztoros kapcsolás is csak akkor működik helyesen, ha mindkét bemenő szinkronjel negatív polaritású (aktív alacsony szintű). Korrektebb megoldás: [link], innen: [link].
- Disszipáció: a tranzisztor által elfűtött teljesítmény, bipolárisnál Pd= Uce*Ic. Kapcsolóüzemben a legkevesebb a disszipáció, hiszen egy valós kapcsolón sem tud kialakulni teljesítmény ('kikapcsolt' esetben az átfolyó áram, 'bekapcsolt' állapotban pedig az eszközön eső feszültség nulla, bár félvezetős kapcsoló esetén ez utóbbi nem teljesen igaz a maradékfeszültség miatt). A maximális disszipáció (wattban megadva) határadat.
- Kollektoráram: az eszközön átvezetett, bázisárammal vezérelt, emitter felé folyó áram (fizikai áramirány szerint). DC-n közelítőleg megegyezik az emitterárammal (minél nagyobb az áramerősítési tényező avagy h_fe, annál jobban).
A kapcsolást TTL- (0 / 5V-os logikai-) szintű jelek vezérlik, a kialakuló legnagyobb emitter- (egyben közelítőleg: kollektor-) áramot az R3 ellenállás korlátozza. Valamennyi áram folyhat a kimenet (kompozit szinkron) felé is, de nem valószínű, hogy egy monitor vagy további jelfeldolgozó áramkör ezt a jelet agyonterhelné. A kapcsolásnak klasszikus értelemben vett "tápfeszültsége" sincs, vagyis azt a V-sync jel adja, ami bizonyosan messze nem terhelhető annyival, amennyi a tranzisztor tönkretételéhez (a maximális kollektoráram meghaladásához) elegendő volna. -
joecontra
addikt
a H- és V-szinkronjelet kapuzza össze
Ez egészen pontosan mit takar?Ide aztán tényleg mindegy, hogy milyen (kisjelű, NPN) tranzisztort teszel.
Röviden meg tudnád mondani, hogy a disszipáció és a kollektoráram kifejezések mit jelentenek és hogy ebben a konkrét példában hogyan mutatkoznak meg? Már persze ha nem bánod.Ilyen célra a 'régi' 20..30 éve kifejlesztett általános célú kapcsolótranzisztorok is megteszik, semmi különlegeset nem kell tudniuk. [...]
Mint említettem, ebben a kapcsolásban a Q1-nek nem igazán kell 'tűrnie'
Ez világossá vált most már számomra.Üdv,
J -
And
veterán
válasz
joecontra #10255 üzenetére
Ide aztán tényleg mindegy, hogy milyen (kisjelű, NPN) tranzisztort teszel. Semmilyen különleges követelmény nincs határadatokra, a kapcsolás működése kapcsolóüzemű, a H- és V-szinkronjelet kapuzza össze. A maximális kollektoráram néhány milliamper, a disszipáció elhanyagolható, és eleve néhány voltos szintű jelfeszültségekkel működik. A Q1-es lehet például BC547 (nagyon általános típus, még a legkisebb bétájú, "A"-jelű kivitel is nagyobb, mint 100-szoros áramerősítési tényezővel rendelkezik), de ugyanígy lehet BC546, BC548, BC182, BC183, BC184, BC337, BC338, PN2222 (hogy csak a TO-92-es tokkal rendelkezőket említsem). Más tokban például: 2N2222, 2N2219, stb.
"Arra gondoltam, hogy a BC548B nem is tudom hogy írjam talán családjában jöttek már ki újabb típusok és azok valamelyikével helyettesíteném."
Ilyen célra a 'régi' 20..30 éve kifejlesztett általános célú kapcsolótranzisztorok is megteszik, semmi különlegeset nem kell tudniuk.
"Igazából olyanra gondoltam, aminek hasonló az áramerősítése mint a BC548B-nek de nagyobb a tűrőképessége."
Mint említettem, ebben a kapcsolásban a Q1-nek nem igazán kell 'tűrnie'.
-
joecontra
addikt
Hali!
Köszi, hogy válaszoltál és azt is, hogy ennyire részletesen és bocsánat az esetleg pongyola szóhasználatért, idáig csak kóstolgatom az elektronikát.
Amiért a kérdéseket feltettem:
Itt van ez az oldal, ahol van egy ilyen áramkör
és ez van a kép alá írva, idézem:Component Type
R1 3.3 Kilohms (3k3)
R2 1.2 Kilohms (1k2)
R3 820 Ohms
R4 68 Ohms
Q1 BC548BNote that most general purpose NPN transistors will work in place of Q1.
Eszerint a BC548B helyett más NPN kialakítású tranzisztor is jó lenne. Pontosan nem tudom, hogy mikori a sematika, de nem tegnapi az egészen biztos.
Arra gondoltam, hogy a BC548B nem is tudom hogy írjam talán családjában jöttek már ki újabb típusok és azok valamelyikével helyettesíteném.
A BC560B-vel benéztem, mert nem NPN de mondjuk egy BC550B már igen, de más NPN kialakítású tranzisztorokat is néztem, amelyek kicsit nagyobbak és hogy esetleg azokkal is menne a dolog, de ezek szerint nem helyettesíthető tetszés szerint egy bármilyen másikkal.Igazából olyanra gondoltam, aminek hasonló az áramerősítése mint a BC548B-nek de nagyobb a tűrőképessége.
Nem tudom, jól fejeztem-e ki magam.Üdv,
J -
And
veterán
válasz
joecontra #10253 üzenetére
"Mi lehet a különbség egy BC 548 B és egy BC 560 B tranzisztor között?"
Alapvető különbség például, hogy az előbbi NPN, míg utóbbi PNP kialakítású. Ezen kívül határadatokban is bőven van eltérés a kettő között. Lényegében kevesebb bennük a közös (pl. azonos tokozás, vagy épp az, hogy mindkettő 'kisjelű' alkatrész), mint a hasonlóság.
"Illetve mi a különbség egy 100 mA és egy 1A tranzisztor között? Jól sejtem, hogy utóbbi combosabb?"
Ezek megint csak határadatok - szokásosan a kollektoráramra vonatkozóan -, és igen, a nagyobb áramú kivitel általában 'combosabb'. Nagyságrendi eltérés esetén már láthatóan különböznek, a jóval nagyobb áramot elviselni képes típusok nagyobb (akár teljesen fém, vagy legalábbis fém hűtőfelületet tartalmazó) tokban léteznek. A TO-92 jelű tokozás nem ilyen.
"Illetve egy 1 A tranzisztort lehet használni egy 100 mA helyett egy mini áramkörben?"
Attól függ: ha csak a határárama nagyobb, akkor esetleg lehet. Csakhogy egy tranzisztornak kismillió jellemzője és határadata van, amelyeket alkalmazáskor figyelembe kell venni. Erre példák: polaritás (bipolár esetén az említett NPN/PNP kivitel), térvezérlés (/MOS-/FET, esetükben N vagy P csatornás típus), határfeszültség (Uce_max vagy fetnél Uds_max), maximális eldisszipálható teljesítmény, bipolárnál áramerősítési tényező (h21e vagy 'béta'), határfrekvencia, meg egy csomó egyéb apróság, mosfeteknél például a gate-kapacitás, vagy épp a bekapcsolt csatorna ellenállása (Rds_on). Tehát a kérdés kicsit összetettebb annál, mint hogy "1A-es" tranzisztort teszünk a "100mA-es" helyére. -
joecontra
addikt
Hali!
Mi lehet a különbség egy BC 548 B és egy BC 560 B tranzisztor között?
Illetve mi a különbség egy 100 mA és egy 1A tranzisztor között? Jól sejtem, hogy utóbbi combosabb?
Illetve egy 1 A tranzisztort lehet használni egy 100 mA helyett egy mini áramkörben?Köszi előre is, aki megírja.
Üdv,
J -
Kvazár
őstag
válasz
FlegetonR #10250 üzenetére
Nem kell a 0 fok, elég ha csak fixen 20 fok körül tartod, akkor is tökéletes lesz.
És igen, ha harmatpont alá viszed a vized hőmérsékletét, ami megfelelő külső hőmérséklet és páratartalom mellett akár 14 fok is lehet, akkor párakicsapódás lesz! Ami mindenben kárt tehet. Bár lehet azzal védekezni, hogy az csak deszt víz, aminek nincsen oldott ásvány anyag tartalma, ezért az áramot sem vezeti, de amint a poros alaplapodra rámegy egy csepp is, a porral keveredve, azonnal vezetővé válik.
Ha minden áron ilyen hideg vizet akarsz, akkor a csöveket, és a blokkokat is szigetelni kell!És a másik kérdésedre is igen a válasz, hagyományos radikkal, melyeket ventikkel hűtesz, nem lehet szobahőmérséklet alá menni!
Más, saját kérdés mindenki felé:
Tud valaki Chieftec Dragon házhoz, 5,25" helyre való rögzítő sínt olcsón?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5060 TWR számítógép - i5 8500 16GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD UHD630 WIN10
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! MSI Gaming X RTX 4060Ti 16GB GDRR6 Videokártya!
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest