- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Elérhetők a Micron HBM4 memóriájának mintái
Új hozzászólás Aktív témák
-
PH-User
addikt
Sziasztok!
Szeretnék készíteni egy ventilátor szabályzó előlapi panelt, ami 5db ventilátor szabályzására képes. Hogyan valósíthatnám meg?
A válaszokat köszönöm előre is!
A másik kérdésem, hogy hogyan tudok sok LED-et egy áramkörbe kötni úgy, hogy a PC tápjáról menjen a LEDsor?
Üdv,
-
na még egy fordulat a témában. rosszul emlékeztem, pont a második szabályozható csatlakozón nem volt ventillátor. átkötöttem rá az egyiket, és már ment is a szabályozás a speedfannal. csak az a baj, hogy amíg a speedfant nem kapcsoltam be, addig az alaplap magától szabályozgatott, feltételezésem szerint a system hőmérséklet alapján. nem tudja valaki, hogy ezt ki lehet-e kapcsolni, a CPU-tól külön? Giga X38-DS4 lap, a dokumentációban egy szó nincs a második szabályzóról
-
stikyo
tag
Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne, hogy UV reaktív festéket (ha van olyan, akkor átlátszót) hol tudok vásárolni? Plexit szeretnék lekenni vele.
Üdv!
-
And
veterán
válasz
Barthezz2 #8192 üzenetére
Ha már szemre (lásd az előbbi linket) is kis teljesítményűek azok az ellenállások, akkor ne használd azokat egymagában, mert túl fognak melegedni. Viszont pl. négy darab azonos értékű ellenállásból össze lehet hozni egy olyat, amelynek az eredő értéke megegyezik az eredeti értékkel, a terhelhetősége pedig 4-szerese annak: kettőt sorbakötsz, a másik kettőt szintén, majd a párokat végül párhuzamosan kötöd. De ennél sokkal egyszerűbb, ha bemész egy alkatrészboltba, és pár forintért veszel egy 180..220Ω / min. 0,6..1W-os ellenállást
. Pl.: Lomex 09-00-78, 180Ω / 2W, ára pedig <10Ft.
-
És egy meglévő ellenállásról meg tudom valahogy nézni, hogy jó-e? Mert mint ahogy előbb említettem, van egy 190 ohmos(és több másik is) itthon, csak nemtudom, mekkora teljesítményt bírnak. Ezt kipróbálva megfelelő tempóra lassít, csak nemtudom, bírja-e hosszú távon, vagy nagyon túlmelegedne, esetleg más gondja is lenne..
-
And
veterán
válasz
Barthezz2 #8188 üzenetére
Egy ellenállás ilyen üzemben mindenképp melegszik valamennyire, de jó lenne tudni a névleges terhelhetőségét, ill. a venti üzemi teljesítményét. Minimum 0.5W-os ellenállást használj, de az sem baj, ha 1-2W-ost. A névleges terhelhetőségük közelében ugyanis az ellenállások már nagyon felforrósodhatnak (ettől természetesen még bírni fogják a strapát), úgyhogy nem árt kicsit túlméretezni azokat.
-
Na megint itt vagyok.
Ha úgy akarom lassítani a ventiket, hogy nem potit, hanem egy snassz ellenállást kötök be, akkor mire kell figyelni? Próbáltam egyet, aminek a jelölése barna, fehér, barna, arany, ami ha jól értelmeztem 190ohm, és 5% tűrésű. ezzel kipróbálva, nekem megfelelő lenne a lassítás, de pár másodperc járás után is felmelegedett az ellenállás. Ez normális, vagy baj? -
Cthulhu Dawn
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #8186 üzenetére
Köszi, ezt kerestem.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Cthulhu Dawn #8185 üzenetére
-
Cthulhu Dawn
őstag
Valahol (lehet logout-on) olvastam egyszer egy cikket arról, hogy hogyan lehet polírozni a merevlemez tetejét, aki tudja hol van betudná linkelni?
-
TomiLi
addikt
válasz
jaja1981 #8183 üzenetére
Hát valami extra "nyúlós" fajta fóliával biztos meg lehetne oldani.... De egy értelmes márkájú fólia az horror áron van.... Meg szerintem azt géppel csinálják, mert a mélyedésekből ki kell valahogy a levegőt varázsolni....
Na mindegy nekem marad a festés, a műanyagokat meg nem kell fóliázni, mert azok feketék
Viszont ha már vettem fóliát és begyakoroltam a bubi mentes technikát siszonyat késztetést éreztem, hogy valamit lefóliázzak....
Van két HDD-m, mindkettő a felfogatási pontoknál sérült, karcos... Dobtam rá körbe ilyen fóliát és marha jól néz ki.... Gondolkodom a tetején is, mert minden matt fekete lesz a házban, így elütne a fényes felület nagyon az összképet tekintve.... -
TomiLi
addikt
Sziasztok!
Szeretném lekoppintani ezt a fasza kis moddingot.Itt van több kép is Sajnos ma 4-5 óra próbálkozás után feladtam.... Nem vagyok jártas a fóliázás terén, tehát ez is gond lehet, mind amelett, hogy valószínű a fólia sem alkalmas a műveletre... A buborék mentesség elérését már sikerült kitapasztalnom, a gond a süllyesztett részeknél adódik.... Próbáltam hőlégfúvóval, de nem nyúlik annyit a fólia, és nem is ragad le tökéletesen a mélyedésekbe... A levegő mellett a nyúlás hiánya miatt nem tölti ki szépen, egyenletesen a süllyesztett részeket....
Valaki tudna nekem tanácsot adni... Milyen fóliát és hogyan lehet felrakni... Vagy esetleg ahol autó üveget fóliáznak ott tudnak tanácsot adni? Vagy megcsinálni....
-
válasz
TESCO-Zsömle #8178 üzenetére
hát azt jól leírták... mindenhol az szerepel, hogy CPU-fan control supported, másról szó sincs. a csatlakozó tűkiosztásán meg ott pislog az egyik system fan esetén is, hogy +12V / Control. amúgy az egyik házventillátor arra a csatlakozóra van kötve, és azt nem sikerült a speedfannal szabályozni, úgyhogy vszleg a lábkiosztás ábra rossz.
no mindegy, marad a fanmate2. köszi még 1x a segítséget!
-
köszi mindkettőtöknek!
végigpróbálgatom akkor az összes ventillátor-csatlakozót, hátha a CPU-n kívül találok még egy szabályozhatót!
-
jaja1981
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #8175 üzenetére
Ja-ja.
Ezért kell kipróbálni.
Ezt javasoltam én is. -
jaja1981
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #8173 üzenetére
Én is azt mondom, hogy fesz alapú a szabályozás.
Csak azt hittem, eddigi tapasztalatomból, hogy szoftveresen csak 3 eres ventiket lehet szabályozni, mert kell a lapnak fordsz jel, hogy mit csinál a venti.
Mert akkor lehet, hogy olyan mértékig le tudod venni a feszt, mondjuk 3V-ra, hogy nem forog a venti.
Ezért gondoltam. -
TESCO-Zsömle
titán
válasz
jaja1981 #8172 üzenetére
A probléma a fordulatszám alapján történő szabályozás és az eltérő típusú ventik esetén van.
Ha fordulatszám alapján szabályzol az azt jelenti, hogy az adott hőmérsékletekhez nem kimenő feszültséget, hanem mért fordulatszámot rendelsz. Ehhez nélkülözhetetlen a (pontos) fordulatszám visszajelzés. Itt azonban problémák lehetnek, ha a gyári venti 1200-6000-et forgott és te beraksz egy 300-1200-ast. Gyakorlatilag 100%-on fog pörögni a venti, hiába alacsonak a főmérsékletek.
A másik ok, amiért ritka a fordulatszám alapú szabályzás, hogy sokkal egyszerűbb beállítani egy kimenő feszültség skálát és ahhoz rendelni min/max hőfokot.
-
jaja1981
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #8171 üzenetére
Miben különbözik a VGA és az alaplap venti vezérlése, valamint az egy és több vezérlése?
-
jaja1981
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #8169 üzenetére
Akkor jó. Ezért írtam a próbát. Nem lehet tudni.
Ez ami nem mindig működik.
Én is láttam már ilyet, pl VGA-knál.
Lehet szabályozni 2 eres ventit is, csak arról nincs visszajelzés, hogy forog, nem forog, vagy éppen mennyivel. -
TESCO-Zsömle
titán
-
Sziasztok!
Tud nekem valaki olyan standard, boltban kapható megoldást javasolni, amivel két tűs VGA-ventillátort lehet szabályozni? Alapvetően pótméteres megoldás lenne jó, de végső esetben lehet kapcsolós is (ld. 5V-7V-12V) - nagyjából bármi érdekel, ami termék, és nem házilag barkácsolt cucc.
Zalman fanmate pl. tök jó lenne, de úgy vettem ki az itt olvasottakból, hogy az csak 3 tűs ventikkel megyKöszi,
gbors -
jaja1981
addikt
Lehet kapni sprében festéket.
Átlag házhoz 2 rétegben csak belülről a vázra, meg az oldallapok belső felére 3 doboz kell. Kb 3600-4500Ft.
Vékony rétegben fújd fel, és úgy számold, hogy a spré vége olyan oldalra fújd, ami nem látszik annyira, mert ahogy fogy, és csökken a nyomás köpködhet.zoltanz:
Nem tudom, de szvsz kell hozzá valami kis IC.
Én inkább vennék. -
zoltanz
nagyúr
Van egy USB -s nyomtatóm és minden portom foglalt általában a notimon, viszont van rajta egy IEEE 1394 port, láttam a neten ilyen átalakítot. Az lenne a kérdésem bonyolúlt egyet megcsinálni, ha megvan a kiosztás ill. kell -e valmi még hozzá? Köszi.
-
Zin
őstag
A hazak belsejet mien festekkel szoktatok lefujni es hogyan?
Mien mennyiség kell egy atlagos hazra, es spray-be ez kaphato a fekete szin vagy kevertetni kell mondjuk autofenyezovel? -
syC
addikt
Azt akartam mutatni azzal a képpel, hogyha egymás mellé fogom a 6pin-es tápkábel végeit, akkor tökörszimmetrikusan (a két 6pin között a képzeletbeli tükör
) vannak a kábelek. Szóval kérdés az, hogy ez a kép a vgán levő 6-pin-re értendő, vagy a tápon levőre. Én a vgán lévőre tippelnék, mert ugye nem minden táp moduláris.
-
syC
addikt
Sőt, átellenesen megy a kábelkiosztás, azaz még meg sem kell cserélnem az ágakat, így jó, ahogy van, nem?
-
syC
addikt
-
Kombat
őstag
Igen!
Nem csak a kábelekkel van a probléma, hanem magával a műanyag csatival is. Ezen a képen ugyan kis körök jelzik a pinek helyét, a valóságban viszont négyzetek illetve, csapott sarkú négyzetek váltakoznak és úgy vannak megoldva, hogy ne lehessen össze-vissza dugdosgatni őket, csak a megfelelő helyre.
-
syC
addikt
2, de nagy étvággyal.
Ezen a képen az látszik, hogy hogyan néz ki egy pci-e 6pines kábel? Mert ha igen, akkor nyert ügyem lenne, ugyanis az általam linkelt sata majdnem ugyan ilyen felépítésű, kivéve azt hogy a 4-6 fel kell cserélni.
-
stikyo
tag
Köszi! Ezt én is olvastam, de számomra nem tartalmaznak releványs információt. Esetleg egy olajkereskedővel megnézetem, hátha tud segíteni, talán érti, hogy mi mit jelent, és ez alapján tud ajánlani hasonlót!
stork13, jaja1981: Köszönöm! Utánanézek ezeknek is! Szerintem belopódzok az újszülött osztályra, és csenek egy keveset
-
Kombat
őstag
3 VGA lesz?
Ha megnézed a képet, a 4-es és a 6-os pineknél lévő sarkok le vannak csapva. Ezek az igazi csatinál is le vannak csapva, tehát szerintem így már tényleg nem lehet eltéveszteni..
Egyébként most nézegetem a tápról linkelt képet és sajnos azt kell mondjam, hogy csak úgy oldható meg, ha a sata+ide vazeték csatiját összekombinálod a 6 pines pci vezetékeivel, mert egyébként még csak össze sem bírod majd dugni.
-
TomiLi
addikt
Igazad van, nem szóltam! Már mikor elküldtem az üzenetet és utána nézegettem itt az asztalomon azt a bizonyos molexből 6pin átalakítót, akkor gondolkoztam el én is, hogy teljesen felesleges volt az okoskodásom
túl sokat jártam mostanában a tápos topikban, a sokk watt, meg amper meg mi egy más az agyamra ment
-
14adam
addikt
És ha pl egy vidokari molex-->6pin vagy 8 pin-es átalakítóval kapja az áramot,az is ugyan olyan
syC:igen,ha jól cserélgeted a vezetékeket akkor szerintem mennie kell elvileg
(én nemnagyon kisérletezgetnék.Inkább átalakítóznék...)
egy kis segítség -
TomiLi
addikt
Szia !
Szerintem tápos topikban érdeklődj, mert lehet, hogy nem mindegy, hogy az az adott ág mekkora terhelésre van kalibrálva. Úgy értem egy sata, molex kiosztásnak nem kell akkora áram, mint egy VGA-nak... De nem értek hozzá a táposok pengék.... Tőlük szakszerű választ fogsz kapni!
Erre valakinek nincs ötlete? Köszi!
-
syC
addikt
Sziasztok!
Egy butuska kérdésem lenne. Mielőtt hülyeséget csinálnék, inkább megkérdezem: Van egy 6pines pci-e moduláris tápkábelem és egy tápom, ami szintén moduláris. A tápon vannak 6-pin-es helyek, de azokat molex-re illetve satára találták ki. Rádughatom-e a 6pin-es satás/molexes dugóra a 6-pines pci-e kábelt, illetve működni is fog?
-
harry
veterán
Szerettem volna építeni egy infra vevőt, a leírásban tsop1738 vevő szerepelt, amit már nem kaptam, csak 4838-at. Előbbi lábkiosztása, domború felülettel felfelé: [link]: "- + DATA", a tsop4838 dokumentációja pdig itt szerepel: [link], ahol szintén ilyen sorrendben, balról jobbra 1, 2, 3 lábak vannak, és a doksiban ezt látom:
Supply Voltage (Pin 3) VS - 0.3 to + 6.0 V
Supply Current (Pin 3) IS 5 mA
Output Voltage (Pin 1) VO - 0.3 to + 6.0 V
Output Current (Pin 1) IO 5 mATehát akkor leegyszerűsítve, itt a kiosztás úgy alakul, hogy "- data +" ?
-
csimav
őstag
Csáó!
Mi lesz akkor, ha egy 3 tűs csatira rádugok egy 4 tűs ventit? -
Digitalis
senior tag
Alaplapi fan- (3) pin aljzatot hány mA-lehet megterhelni max? Van egy korrekt panaflo szenzoros szerver ventim, ami 0.45mA, rá lehet-e terhelni egy mezei deszkára?
-
TomiLi
addikt
válasz
Cthulhu Dawn #8117 üzenetére
Szia!
Én hirtelenjében ezt találtam, de tapasztalatom nincs a céggel kapcsolatban....
Más:
Én is segítséget szeretnék kérni: Murderboxos "kollégák" (na ez erős volt!) A dvd írót nagyon ügyesen lefóliázták... Én ezt leszeretném utánozni....
Valaki csinált már ilyet, vagy jártas a fóliázás terén? Matt feketére szeretném én is, de hol lehet ilyet kapni emberei áron? Ezek öntapadósa??? Hogy kell felrakni????Köszönöm!!!
-
Cthulhu Dawn
őstag
válasz
Cthulhu Dawn #8111 üzenetére
Erre valaki?
-
Kombat
őstag
Nem biztos, hogy jó topik, de hátha tud valaki segíteni....
Forrasztó pákát/állomást szeretnék venni.
A kérdésem az lenne, hogy mekkora teljesítményűt érdemes venni?
Hobbi célra lenne, de nem szeretnék valami nagyon gagyit venni. -
Vasinger!
nagyúr
Sziasztok!
Van egy Cooler Master 590-es házam. Holnap kifogom vágni a hátsó méhrácsot (már megvettem a dekopír fűrészt és a vas fűrészt bele), de elgondolkoztam azon, hogy mi lenne ha, a fenti rácsokat is kivágnám? Milyen előny és milyen hátránya lenne a háznak. (felül két 140mm-es rács van)
-
Cthulhu Dawn
őstag
Hello!
Mivel ez tűnik a megfelelő topiknak és a kérdésről külön totyik nincs ezért itt kérdezek. Tervezem, hogy nikkeleztetném a chipsethűtőmet, hogy jobban menjen az összes többi hűtőhöz, meg úgy az összkép is szebb legyen. A kérdésem pedig az lenne, hogy konkrétan ismertek e Budapesten olyan helyet ahol ezt biztosan megcsinálják? -
Rive
veterán
azt mi garantálja, hogy épp egy olyan tulajdonságú fetet kap?
Az alaplapgyártók végtelen fantáziátlanságaMár nem javítok. Amúgy sose tököltem azzal, hogy adatlap alapján kotorásszak, mindig volt cirka 40-50 dög alaplap forgóban, nomeg az érdekesebb feteket mind leszedegettem.
Ha nem borult volna le a polcom a falról - a kamrában most derékig ér az ömlesztett kupi - akkor jó eséllyel keresnék ugyanolyat öt perc alatt. De leborult, OBI konzol suck.
A HGY utcában - nem tudom a házszámot, honlapjuk nincs - mindig van eladóban cirka két zsák dög lap, és nem a legújabbakból.
-
Nah erre legalább nyugodtan rámérhetek OFF állapotban
MOst viszont dupla vagy semmi.. mehetek melózni éjelre, közben jött a telcsi, hogy hugit akit bevittem hajnalban a kórházba megműtik vakbéllel...
Úgyhogy Offline ON
Köszi a segítségeket,és azért ha még van bárkinek ötelte jöhet! -
-
And
veterán
Ez igaz. De nem mindenki pesti v. bontó közelépen lakó (mondjuk a kolléga pont igen
), és azt mi garantálja, hogy épp egy olyan tulajdonságú fetet kap? Ha ugyanolyan alaplap, akkor talán, de ha nagyon nem kifutott széria.. Te egyébként tudomásom szerint javítasz is, így jó eséllyel meg tudod mondani, hogy gond-e, ha nem logic level mosfetet tesz oda, ami p-csatornásból, D-PAK tokban úgylátszik nem olyan gyakori szerzet.
#8103: Ha impulzusüzemű (PWM-) meghajtást kap az a mosfet, akkor egy szimpla multiméterrel nem mész sokra, legfeljebb ha pont úgy méred, hogy az eszköz 100%-os nyitásra van vezérelve. -
Igen,én is gondoltam arra, hogy kellene egy rossz alaplapot keresenem.. az ötlet nem rossz. Konkrétan ez hol is van? Esetleg weblap?
And:
Akkor jól rémlet, hogy a feteknél gyakorlatilag nagyon kicsi a vezérlő áram..
Viszont az vajon jó lehet, ha egy digi műszerrel pc negatívhoz képest rámérek a fet G-ra?
Vagy inkább GS között kellene mérni egyet?
Mivel feszt mérek, csak nem csinál galibát.. -
And
veterán
Igen, jól érted a probléma lényegét. Igazából a nagyon alacsony vezérlő- (Ugs-) feszültségű működéssel van a gond: pl. az IRFR5305-ös -4V-os nyítófeszültségnél még csak 1A-nél kisebb draináramot képes vezetni (kisebb nyitófeszültségről még csak adat sincs, a karakterisztika ott kezdődik), az AP3310GH pedig már -2V-os vezérlésnél 2A-t tud vezetni, -4V-nál pedig akár >18A-t (impulzusüzemben, hisz a maximális folyamatos drain-árama ennél kisebb, csak max. 10A). Kis terhelésnél egy bizonyos vezérlőfesz-szintig ennek nincs jelentősége, bár az alacsonyabb nyitófeszültség egyik mellékes következménye, hogy a 'bekapcsolt' fet csatornaellenállása nem elég alacsony, ezért azonos terhelésnél jobban disszipál, mintha megkapná a 'normális' Ugs-t. A legfontosabb paramétert, vagyis ezt a vezérlést pedig nem ismerjük, de akár ki is mérhető (impulzusos vezérlésnél pl. oszcilloszkóppal).
A vezérlőáram ettől nem lesz nagyobb, hiszen a mosfetek alapvetően feszültségvezérelt eszközök, baromi nagy gate-ellenállással. DC-n a vezérlőáram egy ilyen szigetelt vezérlőelektródájú eszköznél legfeljebb nA-es nagyságrendű. Nagyobb frekvenciás (>10..100kHz) működésnél jön a képbe az, hogy a gate-elekróda egy kapacitás fegyverzete, amelyre a ki- és bekapcsolás során adott nagyságú töltést kell felvinni ill. kisütni, ez pedig akár jelentős értékű vezérlőáram biztosítását (megfelelő áramú meghajtást) igényli.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asus TUF A15 FA507NU - 15.6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 7 7735HS - 8GB - 512GB - RTX 4050 -2.5 év gari
- Samsung Galaxy A41 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- iKing.Hu - Honor Magic 7 Pro - Black - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest