Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• azbest

félisten

válasz 5leteseN #2818 üzenetére

amúgy igen.. .hehe. Nekem is meglettek a ryzen 6850h és 8845hs minipécék, egész combosak. Clusteres mókázáshoz, tanuláshoz. Az egyiken egy ingyenes esxi-n próbáltam vm kezelést, azon egy játszós clustert, míg a másik 3on proxmoxszal ismerkedtem.

Aztán amikor sidequestként ismerkedtem x79 és régi x9.es supermicro szerverekkel, akkor vettem német ebayről használt sumermicro lapokat és ebayről, aliexpressről ddr3 64GB lrdimm monudokat. És gyorssan ki is derült, hogy nekem kevés egy 64GB-os minipécé esxi-hez, mivel sok pici vm-et használok tanuláshoz. Ha meg nvme-re pakolós virtuáis memóriát bekapcsolom esxui alatt, akkor meg a proci is pörög, az ssd is kopik jobban, fogyasztása is magasabb.

Így összeállt egy desktop házban supermicro x9 lappal 4x64GB ilyen ddr3 lrdimm szerver rammal helyette másik. Apróról 8x480GB enterprise sata ssd-vel, raid kártyával szinte gombokért (értsd, akkor 8 ezer / dbért csíptem meg az ssdket).

Plusz még egy másik házban dual x9 lapban 8x64GB ddr3 lrdimm, amivel kíváncsiságból nagyobb ai modelt futtattam lassan, meg 4x512GB nvme ssd kínai pcie kártyára téve, szoftvers raid0-ba :D

Mondjuk azok árát is meg 2-3x-ozta a ram és háttértárt hiszti az AI adatközpontok miatt. Pont jókor voltam gyűjtögető kedvemben.
    Viszont áramfogyasztásban is azért odatesz a szerver gép. A kisebbik 100-300W, a nagyobbik terhelve 200-400w körül. Bár, ha egy ilyen helyett 3-4 minipécém fut, nem nagyon terhelve, de úgy hogy rajta a szerver szoftver és vm-ek, már az is együtt 100w körüli, terhelve meg szintén 400w körül lennének együtt.

A kínai x99 kapcsán azért nem 4 memória csatorna szokott lenni, hanem az egy procisoknál 2, a két procisoknál 4 csatorna. Azért is vettem használt supermicro lapot, mert ezen tényleg megvannak a csatornák, a kisebb gépen 4, a nagyobbon a két procival 8. Sajna a e5-26xx v3 (Haswell) és v4 (Broadwell) sokkal drágábban jött volna ki, mint v2 (ivy bridge) procikkal és nem találtam értelmesen olcsón olyan lapot sem, amivel távmanagement és ddr3 támogatás ment volna sok csatornán. AI kapcsán néha hiányzik, hogy nincs avx2 a v2 prociban. Vannak szoftverek, amik megkövetelik.

Persze normál netezős, videózós, kicsit játszogatós gépnek sokkal jobban a minipécék. Ha sok ram kell, nagy tárhely, akkor már nem biztos. Vagy pénztárcailag nem biztos.

Új hozzászólás Aktív témák