- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
kiskornel #1799 üzenetére
Én mostanában mindenre autó szélvédőjére kapható pumpás jégoldót használtam. Igaz, ez pl. a kapunak a nyitójára, meg a "zasztra" kilincsére... seperc alatt mind könnyen használhatóvá vált. (azt nem tudom, hogy a gumírozásban mennyi kárt tesz, nem biztos, hogy az állványomra ráfújnám)
Tegnap én is kimentem, de 10-15 perc alatt visszamenekültem, mert nem bírtam kint fotózni hozzáfagyott a kezem az állványhoz (pedig nagyon szép ködös idő volt)...nekem nem ragadtak össze a szekciók, de szerintem csakis azért, mert nem bírtam kint tovább, itthon én is nekiláttam szárítgatni... tiszta víz volt az egész.
Esetleg vannak azok a zsebmelegítő kis párnácskák, talán az is lehet hatékony, ad annyi hőt, hogy nem tud összefagyni. -
kiskornel
addikt
Kint jártam ebben a hidegben, és a lábak "szekció"-i egymásba ragadtak. Egyszerűen nem lehetett kihúzni az egyiket a másikból. Melengetnem kellett a ruhám alatt.
Kérdéseim:
Lehet-e attól, hogy víz került bele? (mert a másik eshetőség a hőtágulás, és az ellen... most szárogatom)
Mivel lehetne bekenni a lábait, hogy ha nehezen is, de ki lehessen húzni?
Mivel lehetne védekezni, hogy ne faggyon le?Amúgy találkozott már valaki ilyennel? Tartósan kint -5 -10C°-nál?
Ahogy bejöttem vele a szobába, azonnal működött... -
válasz
zalan099 #1794 üzenetére
kérdés, mik az igényeid: mekkora gépet+obit tennél rá, mennyire akarsz mobilis lenni.
Akár nagyobb géphez stabil állvány esetleg akadhat ilyen árban: valami régi nehéz faháromláb fotófejjel, ha az eladó nem tudja, mit árul. (haverom vett egy ilyet pár éve, 10kHUF alatt)
-
zalan099
csendes tag
Milyen háromlábú állványt ajánlotok 8000FT alatt?
Maximális magassága 150cm felett. -
Balinov
titán
válasz
andrasferenc #1792 üzenetére
udv,
en is ilyenben - SRL Zoom - ban gondolkozom a D5000-emhez, szoval ha majd par alkalmas nyeggetes utan be tudnal bovebben szamolni a tapasztalataidrol, nagyon halas lennek.
Jelenleg 18-55VR kit uveg van, tervben van egy Nkkkor 55-200VR, meg majd idovel egy wide angle + egy fix fenyeros
-
andrasferenc
tag
válasz
t72killer #1791 üzenetére
Én is vegyes dolgokat olvastam róla több fórumon is. Azt szűrtem le, "utángyárott" kínait nem szabad venni. Végül megvettem. Kézbevéve stabilnak tűnik, amit remélem, meg is fog őrizni. Azt is olvastam, hogy az eredeti megőrzi stabilitását. A gépem 750 gramm körüli. Ha ráteszek tele konvertert, akkor kb. 1000 gramm. Majd elválik. Köszönöm a válaszodat.
-
válasz
andrasferenc #1788 üzenetére
Nekem ugyan nincsen, viszont nem olvastam róla túl jókat nagyobb (1+kiló) rendszerek cipelésekor. Talán a nagytesó Focus elég stabil...
-
Frigetrus
aktív tag
Nem hinném hogy szétcsúszna, haveromét alaposan megnéztem, szerintem fizikailag képtelenség, ha nincs túlzottan kilazulva a csavar. És igen, csavarral van rögzítve a kis "tekerentyű", utána húzható.
A premaxnál lehet, hogy rögzítve van a középoszlophoz a láb, de ezért nem is lehet jobban terpeszteni, tehát talaj közeli fotózáshoz nem jó.
Szerintem a nanomax legyen.Műanyag fejjel van tapasztalatom, mert van egy soligor állványom, amin műanyag a fej. Elég masszív, viszont komfortban és terhelhetőségben meg sem közelíti a 15ezer forintos fém giottos 3D fejemet. És fontos a komfort is, nem csak a teherbírás. Mert műanyag fejnél sajna az állító csavarok tekergetése közben is tapasztalható inogás, hajlás, bár miután elengeded már jó.
És állítom, hogy haverom nanomax állványának a feje jobb mint a műanyag soligoromé. -
andrasferenc
tag
Mi a véleményetek a Joby GorillaPod SLR-Zoom incl. Ball Head gorillapodról?
Kb. 1300 gramm a maximális súlya a rászerelendő felszerelésnek. -
Throme
veterán
válasz
Frigetrus #1786 üzenetére
A Nanomax-nál idővel nem csúsznak szét a lábak (habár a rögzítő csavarok után húzhatók...)? A Premax-nál a középoszlophoz is rögzítettek a lábak, így ha kilazul akkor sem csúszik szét.
Na most agyalhatok melyik
Elméletileg mindkettő kb 3kg-ot bír. Ha így nézzük az 1.5 kg-nak nem kéne soknak lennie.... Kérdés, hogy kis használat mellett a műanyag fej meddig bírja.... -
Frigetrus
aktív tag
Kamerákon szokott lenni lyuk, bár értelme nem sok van, hiszen ha megfelelően erősen van meghúzva a csavar, akkor nem fordul el anélkül se.
Én dslr-t nem szívesen raknék rá, főleg ami 1.5 kiló. Már csak azért is, mert ha jól látom akkor műanyag a fej, szóval nem az igazi.
Ha Cullmann-t akarsz, akkor 17ezerért Nanomax 260-t vedd, vagy attól felfelé nézelődj (árban és kategóriában, Dslr-hez). -
Throme
veterán
válasz
Frigetrus #1784 üzenetére
Köszönöm a gyors választ!
Hát ez a variáció is megfordult a fejemben, de akkor nem láttam értelmét ennek a csapnakés inkább kérdeztem. Nekem se volt olyan fényképezőm, aminek mélyedés lett volna az alján ilyen csapokhoz...
Remélem 1.5 kg (dslr) gépet csak elbír egy ilyen váz, illetve fej. Beruházok egyre
-
Frigetrus
aktív tag
-
Throme
veterán
Sziasztok!
Alábbi linken látható egy Cullmann Primax 180 állvány gyors-cseretalp. A menetes szár mellett egy "megvezető csap", vagy mi látható. Hogyan lehet rögzíteni ezt a gyors-cseretalpat a váz aljára, ha azon nincs mélyedés ennek a pozicionáló csapnak?
link:
[link]kösz!
-
Üdv mindenkinek,
Gorillapod FOCUS-t, ballheadX-el használ valaki teleobival? A specifikációk 5 kilós teherbírást írnak, amiből ha a fele igaz, akkor egy 2.5 kilós műszert (gépváz +4/300-as obi+1.4x konverter) el kéne bírnia.
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
kishoris #1780 üzenetére
Oks, hajrá!
Amúgy nem csak makrónál jön jó a vízszintes oszlop, jó tud lenni, ha úgy akarsz valamit megkomponálni hogy te nem férsz oda. Én csináltam már olyat, hogy befagyott tóra raktam az állvány egyik lábát, (vagy talán kettőt is, már nem emlékszem pontosan), és az oszlopot beraktam vízszintbe, ráadásul elég alacsonyra volt állítva az egész szerkezet. Én persze nem álltam rá a jégre. És így tudtam olyan képet csinálni, ami már ugyebár a tó felől volt lőve a part felé. (köveket és cölöpöket akartam fotózni, különleges nézőpontból) -
Frigetrus
aktív tag
válasz
kishoris #1778 üzenetére
Használd egészséggel!!
Nem hinném, hogy bármi gond lenne vele.
Ha esetleg tényleg többet bír, mint ami a honlapon van, akkor az csak annál jobb.
Arra mindenképpen figyelj, hogy ha vízszintesen használod a középoszlopot, akkor a befogójának a csavarját erősen húzd meg és ne nagyon húzd ki az oszlopot a felénél tovább. De ez a használatiban is le van írva. Ha nagyon kihúzod elbillenhet a felszereléssel együtt.
Ez esetben célszerű kicsit széjjelebb terpeszteni a lábakat és beállítás után egy picit megmozgatni, hogy a billenés határán mozog-e a cucc, vagy még biztonsággal használható. -
kishoris
tag
válasz
Frigetrus #1759 üzenetére
Ma hozta a futár a cuccost. Végül is a Giottos mellett döntöttem, MT9371 állvány és MH1300-621C gömbfej lett a páros. Összeépítve egy iszonyat monstrum így elsőre, atom stabilnak tűnik. Ami nem tetszett az az eltérő adatok, Giottos honlapján a gömbfej 10kg, a dobozán található matricán 15kg, a dobozában található mellékleten 20kg teherbírású. Akkor most mennyi is valójában? Mindegy is, nekem a 10kg is tökéletesen megfelel. Az állvány is magasabbnak tűnik mint amit a honlapon fellelhető adatoknál láthatunk, pontos méréseket nem végeztem, majd megteszem. Holnap tesztelem élesben az összeállítást, remélem nem lesz különösebb probléma.
-
mettor
csendes tag
Az előbb ehhez akartam hozzászólni, vagyis tanácsot kérni:
"(#1652) ballington válasza Dolphine (#1648) üzenetére
* 2010-06-08 20:58:55
ballington (őstag)
Cullmann Nanomax 260..nekem ilyen van, ezen is meg lehet fordítani a középoszlopot, így lehet vele makrózni a földön lévő dolgokat.
Ez az!!! " -
mettor
csendes tag
válasz
ballington #1652 üzenetére
Biztos kiröhögtök: amiket eddig olvastam, meg a 10 éves gari, meg a "német" márka... alapján vettem meg, s ledöbbentem, - már visszamentem a boltba is reklamálni, érdeklődni - mert sehogy nem vízszintes "alapból". A kis távtartószerű "pöcök", aminek horiz. helyzetben amolyan "végütköző" szerepe van, mintha "kevés" lenne egy mm-el. Kicsit jobbra túl dől. nehogy már sima talajon a láb visszahúzásával kelljen korrigálni??!!
A boltban pedig ezt ajánlották...! Meg akár a pénzt is visszaadták volna, de nekem az állvány kellene, de JÓL! Megnéztek eg ymásikat is: ugyanaz volt...
Mit nem "látok, csinálok jól"??!! -
-
ltothsoma
csendes tag
Sziasztok!
Tudna valaki segíteni? Olympus LS 11 es hangrôgzítôhöz keresek valami olyan álványt, amely kiemeli az asztal síkjából. Egyszer láttam egy tripod-szerûséget, amely olyan volt mint egy fém triangulum, amelynek egyik ága kiemelkedik a vízszintes síkból. Köszi elôre is. -
dabgergo
őstag
Szeretnék venni egy olyan tripodot ami jó kicsi és könnyű, hogy beférjen a táskámba (hama defender 220), egy ilyesmit vennék: [link] De nem látom Mo-on semmilyen boltban, sztetek kapható valahol? (eBaxről tudnám rendelni de elég sok a szállítási ktg) Vagy tudtok esetleg vmilyen helyettesítő terméket ajánlani?
-
válasz
kiskornel #1756 üzenetére
Én is csatlakozom, hogy túl kell tervezni a gömbfejet, amennyi éppen belefér, ha cél a közeljövőben nehéz objektív rögzítése...valamint hozzáteszem, hogy ha az embernek van jó állványa, sűrűbben fogja használni! Ez meg tapasztalat.
Nekem Benro B-1 van és az f4l-es 70-200-al is kell 1-1,5s míg az apró rezgés csillapodik, 12 kg teherbírású, a 70-200 f2.8 dupla akkora súly, mint az f4l. -
kiskornel
addikt
válasz
kishoris #1754 üzenetére
Ez az a pont, ahol mindig túl kell tervezni. 2-4 kg-ot fogsz rárakni, mégis az állványt érdemes min a duplájára tervezni (min 8kg), a fejet meg simán lehet a többszörösére. Én az említett 70-200-as obi miatt brutál fejet javaslok. A 100-400L-es obim súlyával simán vetekszik az a lencse, és nagyon nem jó, mikor az hirtelen előre dől, csúszik, kúszik, fél órákat kell kiegyensúlyozással tölteni, stb. Szóval gömbfej, és minél nagyobb gömbbel, ami csak kifér a pénztárcádon. Minél jobb márkát veszel, annál kisebb lehetősége annak, hogy rögzítéskor elmozdul a beállításod (sajonos, mikor meghúzod a cuccot, aprót el tud mozdulni a fej, ami nagytelénél zavaró lehet).
-
csakb
őstag
válasz
kishoris #1752 üzenetére
"Esetleg más javaslat?"
Lejjebb ajánlottam a WDF-7-et. Ugyanott van a TWINON, ami még nagyobb teherbírású, könnyebb, nagyobb, és a középső oszlop is össze-vissza állítható. És még monopodnak is lehet használni az egyik lábát.
Gömbfejből meg nem kell ugyanolyan márkát venni, mint az állvány, mert kompatibilisek egymással. Mindegyiknek 3/8"-os menet van az alján.
Amíg nincs nincs irdatlan súlyú teléd, addig szvsz felesleges 30 kg teherbírású gömbfejjel nyomulni. Ha meg megveszed a telét, akkor az árához képes szinte elhanyagolható lesz a fej upgrade, ha nem lesz elég hozzá az aktuális.
-
kiskornel
addikt
válasz
kishoris #1752 üzenetére
Az első összeállításban a gömbfej felejtős. A 6kg amúgy is az alsó határa lesz az állványnak.
(ne felejtsük el, hogy forgatónyomatékok is vannak a világon. A fejekből talán még nézhetnél 12-20kg körüli teherbírásut)
A legjobb ezek közül az utolsó szett. Igaz az ára sem elhanyagolható. -
kishoris
tag
válasz
kishoris #1750 üzenetére
Körbenéztem a komolyabb állványok között és ez lenne az egyik:
Manfrotto 055Pro
Manfrotto 496RC2Ez pedig a másik:
Benro A-297
Benro BH-2És a harmadik:
Giottos MT9371
Giottos MH 1000-652Az áruk kicsit borsos és lehet, hogy egy kissé túl is méreteztem, de feljebb azt írta valaki, hogy a 4kg csak elméleti teherbírás. Vélemény ezekről az összeállításokról?
Esetleg más javaslat? -
kishoris
tag
Úgy vélem nem lesz egyszerű a választás, elkezdtem nézegetni a komolyabb cuccokat. Ami így elsőre szimpi volt az a Giottos és a Manfrotto, de az áruk az kicsit horror. A Benro is jó lehet, sőt azonos ár mellett elvileg nagyobb teherbíró képessége van. Megpróbálok összeválogatni nekem tetsző dolgokat és arról kérek majd véleményt. Kapásból egy kérdés ha már állványfejről szó esett. Gömbfej vagy 3D fej?
-
csakb
őstag
válasz
kishoris #1745 üzenetére
Szia!
"Későbbiekben szeretnék egy normálisabb telét (70-200 f2.8) vásárolni. Ehhez kellene nekem egy állvány. ... Nézegettem a Velbon Sherpa 450-t, tudom ez alacsonyabb minőség, de a magassága miatt szimpatikus."
Ez a kitobihoz talán elég, ha nem fúj a szél, de egy fényerős, nagy zoomhoz felejtős. Eleve 4 kg a teherbírása (ez a gyakorlatban mondjuk 2-t jelent).
A BTC-ben kapható Triton WDF-7-et tudom ajánlani, mint jó ár/érték arányú, masszív állványt. Kb. az a kategória, mint a Manfrotto 055, csak alacsonyabb 10 centivel, és 40 dekával nehezebb. Cserében viszont sokkal olcsóbb.
Nekem röhögve megtartja az elég nehéz Pentax K200D-met egy békebeli, anyósverő méretű Tamron 60-300 zoommal, illetve távcsövekhez is használom.
Amíg nincs meg a nagy teléd, addig egy olcsó 2D fej elég a jelenlegi szettedhez, utána érdemes valami masszívabb fejet is beszerezni.
-
kishoris
tag
Sziasztok!
Nemrég lettem tulaja egy 50D-nek és egyelőre csak kitobik jutottak hozzá (18-55 és 55-250).
Későbbiekben szeretnék egy normálisabb telét (70-200 f2.8) vásárolni. Ehhez kellene nekem egy állvány. Keveset használnám, főként tájfotózásra. Nézegettem a Manfrotto és Giottos állványokat, de alakalmi fotózásokhoz túl drágának találom őket. Hasonló minőséget keresek elérhetőbb áron. Nézegettem a Velbon Sherpa 450-t, tudom ez alacsonyabb minőség, de a magassága miatt szimpatikus. Sajnos egy kicsit magasabbra nőttem az átlagnál a 192 centimmel, valahol ez is szempont. Segítségeteket előre is köszönöm! -
kiskornel
addikt
Úgy látom nem értjük egymást. Majd küldök 1 képet, és rájössz, mit értettem alatta.
Azt meg senki nem ajánlja, hogy állvánnyal együtt cipeld a gépet. Ha 10m kell arrébb tenni, akkor ez nem téma, de hogy vállon összecsukva több száz métereket terepen... Ezt max videoállványos videókameráknál szokták megcsinálni, méghozzá a profiknál (de ott csak az állvány 100e-nél kezdődik, és a kamerák is terepre valók).
-
válasz
kiskornel #1741 üzenetére
A táska egyik oldala kiszélesedik (pont ahol a cipzár van), és ott fér csak el fejjel együtt az állvány, fejjel lefele nem megy bele a szűkebb részbe. Belefér tehát, csak kell egy kis ügyeskedés, hogy a cipzárat ne erőltessem agyon. Amúgy általában ha használom az állványt, akkor folyamatosan rajta van a gépem, és úgy sétálgatok, nem szoktam cipelni a táskáját.
-
Egy picit sikerült használnom egyből ma este, és csak jó tapasztalataim vannak az állvánnyal kapcsolatban. Nagyon masszív a félépítése, beállítása meglehetősen egyszerű, és kézenfekvőek a rögzítő pöckök, tekerők. Váz + 70-200 f4l + 580EX, és minden nehézség nélkül tartja a helyét (gép talpán rögzítve, nem állványgyűrűvel), semminemű instabilságot nem tapasztaltam. A hozzá adott táska talán egy kicsit alul van méretezve, de anyaga jó és állítható a vállpántja. Az állvány súlya, 1-2 óra séta után sem volt különösebben problémás, igaz, a fotózási célhoz kocsival mentem...teljesen meg vagyok elégedve, úgy érzem, hogy sok hasznát fogom venni, és sok szenvedést megspórolok a könnyed állíthatóságával, másnak is ajánlom.
-
Megérkezett az állványom! Ma megyek is egy kis éjszakai fotózgatásra próbálgatni.
Első fogásra ég és föld a korábbihoz képest. -
válasz
kiskornel #1734 üzenetére
Bízom benne, hogy megmarad fixen az oldalán, ha nem akkor marad a saját táskája.
A 70-200-ból f4l-em van, és az még az elég könnyű objektív kategória, megvoltam eddig állványgyűrű nélkül is, csak a gépvázon levő cseretalpal.
Ennek ellenére megfogadom a tanácsot, súlyelosztás szempontjából nagyon nem mindegy.
Az tántorított el az állványgyűrű vásárlástól, hogy az eredeti canon drága...az utángyártott termékeket meg sosem szerettem. -
-
kiskornel
addikt
Ezzel meg leszel elégedve. Kicsit nagy lesz a súlya, de minden más OK lesz. Én egy kicsit nagyobb gömbfejet használok, de nekem nagyobb obijaim vannak. A 100-400-ast is megfogja rendesen, 2sec alatt elül a rázkódása.
A 4 szekció már nekem kicsit sok, de biztos azt is meg lehet szokni. Ha elég a magassága, akkor ez egy nem rossz választás (szerintem!)
Hordtáskát gondolom kapsz hozzá. -
válasz
D4rkm4n #1730 üzenetére
Manfrottoban találok nagyon jókat, de amibe egy állvány és egy 6-8kg körüli fej kerül, annyit nem szánnék rá. Azért néztem azt a lent linkelt Benrot, mert az a plafon keretben, és abból tudok linkeltnél jobb áron vásárolni. Arról esetleg vélemény, a leirás alapján szerintem jó lehet.
Benro
Nem sürgős az állványcsere, mivel kompromisszumokkal és egy kis óvatossággal használható tovább a repedés ellenére a cullman... de nem szeretném, hogy akkor törjön el amikor éppen a leginkább használni szeretném, nem utolsó sorban nem szeretném, ha a gép lezúgna róla... -
D4rkm4n
őstag
Ha ilyen magas árkategóriában nézelődsz, akkor érdemes a Manfrotto illetve Giottos állványai között szétnézni. Ez a két márka tényleg nagyon jó minőséget képvisel. A gömbfej természetesen utólag is beszerezhető.
Ha olcsóbban akarod beszerezni az állványt és tudod nélkülözni pár hétig, akkor érdemes lehet e-bay-ről beszerezni. (A 'Sort by' legördülő menüben válaszd ki a "Price + Shipping: lowest first-őt illetve feljebb a 'Buy It Now only' fület).
-
válasz
D4rkm4n #1723 üzenetére
Köszönöm, a választ, én is áttérek ide akkor ezzel a témával.
Szóval az állvány, ami feladta aharcot, a követkető: Cullamann Nanomax 250
[link]
Igazából semmi problémám nem volt magával az állvánnyal, esetlegesen annyi, hogy nagyon nehézkes volt a megfelelő beállitása. Mérete és súlya ideális, pont rá tudtam szerelni a táskámra is....a cipelést ezzel letudva...
Ami biztos, hogy valami gömbfejes állányt fogok helyette nézni, (tapasztalatom nincs vele), de gondolom sokkalta könnyebb a megfelelő beállitás elérése.
Maga az álvány vázának nincs baja, a középoszlopra szerelhető tartó adta meg magát, ergo még az is lehetséges, hogy csak erre az álványra felszerelhető kömbfejet kell beszereznem.
Kép gyorsba az állávnyfejről: -
sztyui2
őstag
válasz
D4rkm4n #1725 üzenetére
Nincs,csak kölcsönbe volt nálam egy vízilabda kupa fotózás alkalmával 3 objektív:
Canon 70-200 f2.8 L USM
Canon 300mm f4 L IS USM
Canon 100-400mm f/4.5-5.6 L IS USM
És ezeket teszteltem hogy milyen képet lőnek, meg ilyenek
A leghosszab gyújtótáv miatt aztán a 100-400-assal lőttem a holdról a képetMod:A "szokás" az túlzás, van sok fotós ismerősöm, szoktam próbálgatni ezt-azt
A 100-400 csak rövid ideig volt nálam
Most egy hónapja van nálam Canon 100mm f2.8 macro, és 3 napja Canon 10-22
Hamarosan indítok valami blogot vagy valamit ahova kb le tudok írogatni pár obitesztet meg a különböző obikkal lőtt képeket, stb -
sztyui2
őstag
válasz
D4rkm4n #1723 üzenetére
Nekem is hasonló állványom van(Velbon CX444), de látszik hogy kisgépekhez van tervezve
Rádobtam a 30D-t markolattal és a Canon 100-400L-t hogy mondom majd holdfotózok, hát éppen-éppen meglett a kép, de be kellett kapcsolni az IS-t, hogy megfogja, ahogy az állvány még mozgott, még 10mp-es időzítés után is -
D4rkm4n
őstag
Sztyui2 hozzászólására reagálva: én ezt az állványt választottam.
-
fi:zi'k
nagyúr
Sziasztok,
Állvány vásárlását tervezem max. 10E HUF értékben, de inkább az 5-7E-es kategóriában.
Nézelődtem és két Cullmann állvány találtam, ami ide tartokzik.
Az Alpha 2000 és a Primax 150.
Még a Nanomax 220 és az Alpha 2500 is éppen beleférne egyébként, de az első kettő tűnik az "aranyközépútnak".
Alapvetően kajafotózásra lenne használva. Jelenleg egy kompakt géppel, később pedig vmi belépő/alsó-közepes dslr-rel.
A korábban említett Nanomax 260 is jó lenne, de jelenleg nem tudok annyit rááldozni.
Garanciaidőkkel, paraméterekkel tisztában vagyok, de mégis "képtelen" vagyok dönteni, hogy a 2(4) állvány közül melyik lenne a legideálisabb, legjobb ár/érték arányú esetemben.Végszóként még annyit, hogy jelenleg a Primax 150 felé hajlok az Alpha 200 ellenében a 3 év garancia miatt, mivel műszakilag kb megegyeznek (ha jól láttam).
Köszönöm a segítséget előre is!
-
Cancer
senior tag
válasz
kiskornel #1720 üzenetére
Elégedett vagyok ezzel is, csak érdemes ismerni a használt technika előnyeit/korlátait, hogy optimálisan használhassuk. Én most új tulajdonságot ismertem meg.
Amúgy ha másik állványom lesz, azt majd egy nagyobb géphez veszem, De az is Cullmann. Magnesit 525 + 25 Nm gömbfej.Távkioldót meg magam fogok fabrikálni. Szeretek bütykölni, csak még időm nem volt...
-
Cancer
senior tag
válasz
ballington #1718 üzenetére
ÉN is többnyire 2 mp-et használtam. Nagylátószögnél nem is kell több, meg amúgy sem szoktam maximálisan kihúzni a középoszlopot és olyankor nem is rezeg be ennyire.
-
Cancer
senior tag
Tegnap előtt egy új tapasztalattal lettem gazdagabb. Sötétedés után 1-1,5 órával, már viszonylag magasan látszódott a Jupiter!
Gondoltam, ha már nálam az állvány meg a gép, akkor csinálok róla egy-két képet. Persz ne gondoljatok semmi komolyra, nem a Hubble-t állítottam fel.Szóval adott volt egy Cullmann Nanomax 260-as állvány! Ezt teljesen széthúztam. Lábak ki, a középső oszlop maximálisan fel. Elvileg 3,5 kg a teherbírása az állványnak. Szilárd egyenes betontalajon állt.
Canon 550D és 55-250 IS obi volt rajta. A kettő együtt nincs 1,5 kg. Mivel a bolygók és csillagok "szaladnak az égen", a 30 mp-es záridő már szép hosszú, de még az 5-10 mp is rövid vonalat eredményez a képen. (250-es tele állásban)
Mondjuk gond nem volt, mert ISO 800-zal és 1-1,3-ad mp záridővel is tiszta képet lehetett csinálni.De nem húzom tovább, a lényeg. 640x480-as kivágott videó, ami ~7x-ezi a gyújtótávolságot, (250 mm x 1,6 crop x 7 videó crop ~ 2800 mm!!) ebben készítettem a bolygó vonulásáról. Egy nagy világító "pötty" és mellette 3 kicsi. 25-30 mp alatt áthaladtak a képen.
A lényeg, a leggyengédebb érintésre is hosszasan rázkódott a kép! Legalább 8-10 mp-be kerül, mire megnyugodott. Szélcsend volt, nyugalom. Szóval a 2800-as telének már nem elég az állvány teljes kihuzattal. De meg merem kockáztatni, hogy a tűéles hosszú záridős képekhez érdemes távkioldót vs 10 mp-es késleltetést használni.
-
Morcego
csendes tag
üdv!
állványt szeretnék venni, viszont abban semennyire nem vagyok otthon.
Cullmanban gondolkodom. Amik számításba jöhetnek:
Cullman nanomax 260
Cullmann Magnesit 519
Cullmann Magnesit 522
Amit el kell bírnia Nikon D300markolattal plusz vaku és objektív(a legnagyobb 80-200/2.8)
elbírja úgy hogy ne remegjen be?
előre is köszönöm a gyors válaszokat -
simenon
tag
válasz
killerjohn #1712 üzenetére
Terpeszthetők a lábai talajközeli makróhoz és ahogy írja ehhez van rövíd középoszlop is.Magnéziumtartalmú alu ötvözetből van ami azt jelenti hogy a súlya kisebb azonos szilárdság mellett.
-
johnjohn
addikt
válasz
killerjohn #1712 üzenetére
Szerintem meg leszel elégedve .
-
killerjohn
addikt
Nos, tehát, akkor ez szerintetek jó nekem? [link]
mégegyszer: alkalmi panoráma képekhez, illetve sötétben hosszú expós képekhez kell.
"Havonta ~1x lesz levéve a polcról, de akkor viszont működjön faszán" típusú elvárásom van... A gyerek 1 éves, és kb 0.2 mp-ig tud egy helyben ülni, szóval ott marad a kézbentartós verzió
Esetleg lehet hogy megjön a kedvem a makrózáshoz, de azt sem "überprofi" módon, hanem csak saját gyönyörködtetésemre
És még lehet, hogy a 7D+70-200 súlya mellé jön egy markolat is.
Előre is köszi, nélkületek aligha tudnék dönteni!
-
kiskornel
addikt
válasz
killerjohn #1709 üzenetére
Panorámához először az állványt kell csont pontosan vízbe állítani. Tehát ha lehet olyat válassz, amin van buborékos móka. Aztán a fejet már könnyű lesz beállítani, tekintve hogy 7D-d van.
A fejek közti különbség, hogy az elsőt a talapzata mentén is elforgathatod, ahol van egy skála. Így panorámára is alkalmas. Persze nem az objektív optikai tengelye körül forgatod el a rendszert, ezért gömbpano készítésére nem alkalmas a cuccos.
A legpontosabb panoráma beállításokat panoráma fejjel érhetsz el, akkor akár gömbpanot is készíthetsz (azoknak a fejeknek elég borsos áruk van: [link]) -
johnjohn
addikt
válasz
killerjohn #1709 üzenetére
Az elsőn van lehetőség az oldalirányú mozgatásra, skálázva van a szögelfordulás. Ezzel akár panorámázni is lehet. Hogy mikor áll a gép vízszintesen azt egy gömbfejnél nehezebb beállítani, a hagyományos fej biztosan vízszintes ha az állvány vízszintesen áll.
Az első gömbfejen direkt van egy vízszintező, úgy látom, tehát ennél a probléma kilőve. -
johnjohn
addikt
válasz
killerjohn #1707 üzenetére
Ha van rá keret vedd a nagyobb teherbírásút, minél stabilabb annál jobb. Ha a gömbfejet kilazítod minden irányban elmozdulhat.A drágábbaknál van ez ellen még rögzítés. Az teljesen máshoz való, panorámánál főleg az a lényeg, hogy csak vízszintesen mozduljon ha ki van lazítva.[link]
-
johnjohn
addikt
válasz
killerjohn #1704 üzenetére
Sajnos nehéz a kérdés, mert az állvány vagy könnyű, és akkor amit rá teszel az is könnyű kellene hogy legyen, vagy sokat bír, de akkor nehezebb. Panorámázni nem túl ajánlott a gömbfej, nem utolsó sorban pedig olcsón jó állványt nehéz találni.
Ez indulónak esetleg. -
killerjohn
addikt
válasz
killerjohn #1703 üzenetére
nem túl aktív ez a topic :S
-
killerjohn
addikt
Helló!
Canon 7D + 70-200/4 (illetve 24-105 vagy 17-55) (tehát max 2 kg) súlyához keresek valami állványt meg fejet, ami stabil, de nem túl profi (=drága), hiszen max havonta 1x veszem majd elő.
Abszolót hobbifotós vagyok: a nyaralásokat, meg az 1 éves fiamat fényképezem az idő 99%-ában, és a maradék egyben pl panorámát csinálnék...
Fej valami olyasmi érdekelne, ami valami úton-módon segít panoráma kép készítésben... pl valami fok-beosztással, vagy mittudomén...
Még soha sem volt állványom -> pl azt sem értem, hogy mi az a középoszlop rajta...
szerk: ofc az sem árt, ha minél kompaktabb összecsukva, hiszen a rohangáló gyerek meg a többi fotós cucc mellett már csak egy +4 kilós nehezék hiányzik az életemből...
-
kiskornel
addikt
Egy 2kg tömegű Benro 3lábunak 8-10kg a teherbírása. Ha ráteszel egy megfelelő fejet (amivel a 100-400L-t is meg lehet fogni), akkor ~ 2,7kg lesz az össztömege. Ez túrázáskor kib***ottul tudja nyomni az ember vállát, és baromira kényelmetlen.
Ha nem tervezel nagy obikat, akkor egy kisebb teherbírású is, kisebb súlyu állványt vegyél valamelyik megbízható márkából + egy kisebb fejet.
Ha azonban tervezed nagyobb obi beszerzését, akkor nem árt kicsit túltervezni. A nagyobb üvegű lencséknek nagyobb a súlya + portré markolat és már kész is a baj, mikor 90°-ban elfordítod a gépet.
Olyan fejet válassz, aminek a cseretlapa fémből készült + van biztonsági retesze... -
gerjus
senior tag
válasz
simenon #1700 üzenetére
Ertem amit mondasz de akkor az en esetemben velemenyed szerint eleg vagy nem eleg a kb 1,3 kgos kompoziciohoz egy 2,5 kgos allvany? Az objektiv kb 650-700 gramm ami erokarkent mukodik a gep teste merolegesen terheli az allvanyt.
Az allvany sulya mint irtam azert elsodleges mert sokszor nem olyan helyen jarok ahol nagyon jol tud jonni egy 5x cm hosszu 3kg os allvany illetve ahova el is tudnam vinni sem feltetlenul akarom, pontosan tudom hogy mindent nem lehet de kell hogy legyen atmenet a "kocsis" allvany es a kb 15cmes asztali kis allvany kozott amivel jelenleg grasszalok
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Microsoft Surface Pro 7 - Újszerű, dobozban, gyári töltővel, billentyűzettel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest