Új hozzászólás Aktív témák
-
MC Pite
veterán
válasz
forceberg #3596 üzenetére
Ezt is néztem, de ahogy a kolléga fentebb helyesen megjegyezte, minden cucc annyit ér amennyit használjuk - és a 999-es nem lóg ki a táskám (Caden K1) alól!
45 centi körül már majdnem vettem ilyen 4 szekcióst, mire rśleltem a mostanira. A 2,8/135 dslr-es terhelést ad neki, bitang nehéz, korrektnek tűnik vele.
Kár hogy itthon nem forgalmazzák...Szerk: találtam hibát is benne: a talpat mikor felrakom, predesztinálja hogy melyik vízszintezőt fogom használni, az állót vagy a fekvőt. Szerencsére amúgy is van a keresőben vízszintezőm, meg már eszerint rakom a talpat.
-
válasz
MC Pite #3593 üzenetére
Én is tök olcsón vettem kínai állványt és most az elmúlt pár napban élesben tesztelhettem, igaz nekem nagylátó alá kell, de akár több perces expókhoz is.
MindenForintjátAUD-ját megérte. Nem tökéletes, de full fém az egész.[link]
Én olcsóbban vettem, lehet, hogy most is van olcsóbban, csak körül kell nézni. -
jasonka
aktív tag
Üdv !
Nekem van ilyen, (kék
, alu - fejjel együtt ) EBay-on át rendeltem - akkor itthon még nem volt. Nagyon meg vagyok vele elégedve.(D5100-at és AF-S Nikon 18-105 VR DX-et kell elbírnia - jól teszi a dolgát)
Mondjuk nekem elsődleges volt - a könnyű önsúly mellett - hogy az összecsukható mérete csak 34 cm.
Való igaz - egy szintező jó lett volna hozzá, mert így csak "szemre" állítom szintbe, de így is megszerettem, mert BEFÉR A SZETT TÁSKÁM ALÁ, nem lóg ki. És nekem ez a lényeg, mert "minden fotóeszköz annyit ér, amennyit használod" - azaz ahányszor magaddal viszed.30 ezernek megfelelő €-t - szerintem - megért
-
Real_Necro
veterán
válasz
MC Pite #3593 üzenetére
Az enyémhez gyakorlatilag semmi nem volt, de tudtommal Manfrotto ilyen, ha valamit szeretnél még hozzá, mint én pl az acél tüskéket, akkor zsebbe kell nyúlni. Utóbbi nekem ~8eFt-ba került. Hordtáskából már Cullmann-t vettem, mert egyrészt sokkal olcsóbb volt, másrészt nagyon kényelmes, valamint nem rikít messziről a Manfrotto felirat (helyette fehér Cullmann van).
Induljunk azért abból ki, hogy más gépre használod Te és másra én. Nos ne vedd sértésnek, de a Te állványodra tuti nem raknám rá a DSLR-t 70-200-al a végén. Persze milcet meg kompaktot az alacsonyabb kategóriájú állványok is megtartanak.
Én ezt a csavaros megoldást sem tartom biztosnak. Van nekem is túrabotom, van amelyiknél pont ez a rugós csavaros rögzítése adta meg magát és egyszerűen szétesett. Manfinál ezt bilincsekkel oldják meg, ami véleményem szerint masszív darab. Kíváncsi lennék, hogy valóban tudja e a 6kg-os terhelést, az enyémre 7kg van írva. Sőt, akár arra is, hogy egy berázás után mennyire gyorsan/masszívan vesz fel stabil állapotot.
Esetleg ezekről videót tehetnél majd fel.
-
MC Pite
veterán
(#8062) Real_Necro (odaátról): A te állványodat is néztem, amiben kevésbé tetszett:
Kb azonos nyitott magasság mellett fele(!) olyan kicsire összecsukható a 999-es.
A korábbi tri és monipodom lábait is hasonló módon lehetett kiereszteni, a kis kínaival ez a művelet töredéke idő. Féltem hogy mennyire erős, de jónak tűnik - plusz jobban belegondolva a túrabotom is így rögzül, úgy, hogy a karom bedurran, akkor meg nem kevés erőt rakok rá, mégis bírja.
szerk: Nem tudom a 151cm mennyire helyes, magasabbnak tűnt, most összeraktam, 1 ujjnyira van az államtól a gyorscseretalp ha kihúzom magam.Az enyémen csak fordítható a középoszlop, illetve ami még előnyösebb, hogy pillanatok alatt monopoddá varázsolható az egyik lába - pl videózásnál ellensúlynak remek, de akár a gömbfej a középrésszel is átrakhat(vagy nélküle) akkor meg fullos monopod
.
Nem tudom ez a manfrotto volt-e, de valamelyikhez nem járt táska sem, ha ehhez jár, nem szóltam.
(Másik manfrotto amit néztem gyorscseretalpnál szerzett be kmoly feketét, mert kézzel nem tekerhető, azt meg nem nagyon szeretem, a nikonon még szódával elfér a talp ha már felraktam valahogy, de a fujin nem hiányzik feleslegesen).Eredeti szöveg, inkább idevaló:
"Állvány: szokás szerint hetekig állványteszteket olvastam, webshopokat túrtam.
Miért ez lett? Masszív, nagyon kicsire összecsukható úgy hogy hogy elég nagyra nyitható, mindez nagyon gyorsan, jó teherbírással, kis súllyal.
Fordítható középoszlop király makrónál, monopodnak használható gömbfejjel vagy nélküle, végre bélelt a szütyője hogy ne kelljen féltenem.Sok állványnál láttam ezt a lábrögzítést, masszívnak is tűnik, nem tartok tőle. Kapsz imbuszt hogy ízlés szerinti erőszükséglettel mozogjanak a lábak, plusz biztosító van a gyorscseretalpnál hogy nehezen csússzon ki véletlen, szerszám/érme nélkül(!) felrakható a talp, ami jól is tapad, és elég nagy a vágás az alján hogy 2cm-es tartományban bárhova rögzítsük.
30-40ezerig nézegettem állványokat, de mindnek volt valami baja. Ennek meg 17.000ért számomra semmi hibája, sőt gömbfej nélkül is piszok jó ár lenne érte.
Nézegessétek webshopokban mik vannak, hasonlítsatok, aztán szűrjétek le milyen, vagy kérdezzetek ha van még vmi.
Lehet csinálok video reviewot, még nem találtam a múltkor csak a tesóiról."Szal nem a világ legjobb állványa, de még árát nem nézve is nagyon korrekt az én igényeimnek, árát is belevéve meg ajándék
-
JohnyBlue
addikt
válasz
Real_Necro #3587 üzenetére
Ezt a gyártót megkeresem és verem az ajtót sose értettem. Hiszen van ezer év garancia rá(csak 5év). Nagyon nem értem a Digitcamet.... még rá se néztek
-
JohnyBlue
addikt
válasz
Real_Necro #3585 üzenetére
Csak az egy vállpánt volt... ez meg egy 30K-s vasdarab amiről válik a matéria lefele
-
-
Graphy
aktív tag
A SIRUI állványokról és fejekről valakinek van tapasztalata, vagy infója? A hétvégi kiállításon volt hozzá szerencsém és első ránézésre egészen jónak tűnt. Kicsire összecsukható, az egyik láb akár monopodként is használható, elég merev, teherbírása is kiválónak mondható...ami hibát találtam az az, hogy nincs a vázba beépítve vízszintező.
-
Byk01
őstag
válasz
BigBlackDog #3576 üzenetére
Amikor táska nélkül vittem az állványt, akkor én ezzel erősítettem a lábaihoz ezt a végét (a másiknak van fül az állványon, ahova a karabínert be tudtam akasztani)
-
Andrew31
senior tag
válasz
BigBlackDog #3576 üzenetére
Kiforgatható középoszloposat néztem később, hogy ha már veszek, legyen "mindent tudó".
Mikor a válladra akasztod, lehet ezzel a karod/mellkasod köré tekerheted, hogy ne forogjon/csússzon le? Nemtom.
-
BigBlackDog
veterán
válasz
Andrew31 #3575 üzenetére
Miért mondtál le az Induroról? Mondjuk most már úgyis mindegy, csak érdekel.
Itt lenne néhány kép a kérdéses alkatrészről, remélem ez alapján már sikerül a funkciójának megfejtése. Sasszeműek elnézését kérem előre is a telefonnal készített képek miatt, lusta voltam elővenni a normális gépet, meg aztán nem akartam ilyenre zárat pazarolni.
1. kép, 2. kép, 3. kép -
Andrew31
senior tag
válasz
BigBlackDog #3574 üzenetére
Elsőre én is Induróval szemeztem, aztán Vanguarddal, majd Giottos lett.
Képet adhatnál róla, így nehéz megfejteni!
-
BigBlackDog
veterán
Köszönöm a segítséget, végül egy Induro AT213 + BHS2 páros lett a kiválasztott. Nagyon stabil, kényelmes használatú állvány, eddig teljesen korrekt minőségre, funkcionalitásra is. A 2,4 kg töneg azért hosszabb túrákon, sétákon (félek tőle, hogy) már megérezhető, de valamit valamiért.
Egy dologra nem jöttem csak rá, hogy a tok pántján lévő kisebb pánt mire is való. Esetleg ötletek? -
Andrew31
senior tag
Kizárva nincs, csak egy átalakítóra van esetleg szükség + arra, hogy ne legyen máshogy bekötve.
A vezetékes távkioldók is (majd') mind ugyan azok, csak csatlakozó más rajta Vagy legalábbis van olyan, aminek cserélhető a vezetéke.
én addig nem próbálnám ki, míg egy hozzáértő nem bólint rá.
-
Schuby
aktív tag
Na egy ilyenre benevezek én is. Csak mivel az állvány karjába van építve a sony drótos táv, azért gondoltam, hátha jó.
-
Andrew31
senior tag
-
Schuby
aktív tag
válasz
Balinov #3563 üzenetére
Kaptam ingyen egy Sony háromlábút. Sajnos nincs meg a gyorscseretalp hozzá. Hol kaphatok én olyat, vagy nagy feladat faragni egy belevalót? Csavart esetleg lehet külön kapni? Erre valami 5let? Vagy esetleg melyik cég terméke jó bele? bocsi, nem válasz akart lenni csak félrenyomtam
-
Balinov
titán
válasz
BigBlackDog #3562 üzenetére
Hali,
AKB1-em van, D5000+18-105VR-rel szerintem jol megbirkozik. Mas alvanyokhoz kepest, amiket boltban tapogattam sztem konnyu, de megis massziv. Adnak hozza 1-2 szerszamot (pontosan nem tom mit, tobb, mint 1 eve vettem) meg egy korrekt taskat. Garanciarol nem tudok sajna (vagy szerencsere) nyilatkozni, nemet amazonrol vettem, ugy hogy az amazon.de az elado, igy barmi kinom lesz vele (ne legyen) csak az amazont kell baszogatni. -
BigBlackDog
veterán
Nagyjából már letisztult a kép, megvannak a kiszemeltek, de napokban megyek állványt tapizni a biztonság kedvéért és mert még nem tudok dönteni a gömb, illetve a 3D fej között.
Eddig 3D fej volt (már, ha a Hama állvány tetején azt a bütyköt annak lehet nevezni), de gömbfejet még sohasem próbáltam.
Szóval a versenyzők:Alap verzió:
Cullmann Nanomax 260 + 3d fej
Cullmann Nanomax 260 + gömbfej
Extra verzió:
Cullmann Magnesit 525M + CW25 3D fej
Induro állvány + fej, ezen listából 40e Hufig (AKB0, AKB1, AKB2, APK0)A sárgábbik üzletben jelenleg kuponos akció van, így elvileg az ottani Cullmannok árából lejön 20%.
0. Ezek ismeretében megéri az extra kategória szereplőiért a plusz összeg?
1. Bugyuta kérdés, de garancia érvényesítés mennyire egyszerű az Induro állványoknál?
2. Megérné esetleg külön állványokat és külön fejeket nézegetni, vagy 40e Hufból inkább kitben gondolkozzak csak? -
kiskornel
addikt
válasz
eastsider #3558 üzenetére
Nézd. Ha teljesíti a paramétereket még egy 5-10 évig, akkor érdemes megtartani. Ha nincs hozzá gumi, de recés a meghúzó része, és lehet használni, be lehet húzni rendesen, akkor végül is OK. De ha a cég más egyéb dolgot is feláldozott az olcsósítás oltárán.
Mint mondtam, ez egy új cég, nincs múltja. Nem fogsz 5-10 éves példányt találni semmilyen termékéből. De gyanítom ez is olyan lesz, mint a Benro. Van egy darabig, aztán már nincs. Legalábbis MO-n nem forgalmaz.Aztán meg mire cserélnéd le? Kínaiaknál előfordultak mindenütt minőségi panaszok, meg nem állandók. Német olyanokat állít, amit nem teljesít, olasz meg drága, és (leginkább) nem lehet kapni. Egy nyomi állványtáskát nem tudtak megküldeni 1 év alatt MO kereskedelmen keresztül. Most meg már csillagokban van egy xaros bélelt tatyó ára.
Vannak még az elit márkák, de azokat amúgy is csak külföldi oldalakról lehet rendelni, és az univerzum hátsó feléig nyúlik a nullák száma az árcédulájukon. Sikeres bankrablás esetén meg lehet őket venni.
-
b.vr
őstag
"Nem találkoztunk még ilyen hibával, ezt valószínűleg visszadobná a gyártó is. Emiatt sajnos nem fogjuk tudni befogadni garin belül."
Na hát ez szerintem nem így működik (de vannak itt a fórumon jogászok, pl. Freddy, érdemes lehet őket is megkérdezni) Nem fotóscuccnál, de más esetekben már voltak (szerencsére kevés) garanciális ügyeim, ugyan erősködni nem nagyon kellett, de a lényeg, hogy mi számít hibának, azt nem a forgalmazó/gyártó dönti el, hanem be kell vizsgáltatni, mégpedig az ő költségükre (van ugyan olyan konstrukció is (pl. bakancsnál), hogy mondjuk fél éven belül az ő költségük, és aztán mondjuk 2 éven belül pedig a vásárlóé, hogy állványnál mik a pontos számok azt nem tudom, de mivel ez 4 hónap így itt konkrétan biztos az eladót fogja terhelni. Ezért is szoktak inkább cserélni (esetleg kicsit makacskodnod kell) hogy ne kelljen bevizsgálást fizetniük.)
Na de majd ha jár a topicban jogász, ő jobban el tudja magyarázni, illetve a fogyasztóvédelemnek is tudsz emailben írni (esetleg csak megemlíted a forgalmazónak hogy ha nem változtat akkor kénytelen leszel a fogyasztóvédelemhez fordulni, lehet hogy már ennyi is elég lesz)
-
m3ss
veterán
válasz
BigBlackDog #3556 üzenetére
annyi ido alatt nem tudtam megallapitani melyik a jobb
talan nekem a gombfejes megoldas jobban tetszik. meglazitom a kart rajta es nyugodtan komponalok, arra forgatom/dontom a gepet amerre akarom. aztan meghuzom ahol tetszik.
-
kiskornel
addikt
válasz
eastsider #3554 üzenetére
A képek alapján nem kétséges, hogy a gumi repedezik. Akkor se szabadna ilyet csinálnia, ha vasmarokkal bánsz vele. Ennek bírnia kell! Sok ilyen megoldású állvány van, ahol alu gomb, teflon bevonat, gumi gyűrű található... Évek kellenek hozzá, hogy ilyesmi történjen.
Kollégámnak szintén ilyen feje van, neki egyelőre nem jelentkezik a probléma. Övé is 1 éven belül van. -
m3ss
veterán
válasz
BigBlackDog #3552 üzenetére
egyedul a precizitasra tudok valaszolni, tobbirol fogalmam sincs.
etelfotoknal tokeletes, elsore beallitom amilyen pontosan csak akarom. ebbol kovetkezoleg tajkepeknel is persze1:1 korul mar azert kicsit nehezebb, de ott mar ugye mm-eket allitasz. de oszinten szolva 1 kezemen meg tudom szamolni hanyszor hasznaltam 1:1 korul, es nem volt vele kulonosebb gondom. esetleg utanaallitottam...elmozdulni nem mozdul el, 2:1-es kepen is egyes kepek kozott a fokuszgyurut is tekergettem...(d90, sigma 105, vaku, softbox ennel nehezebbet nem szoktam rarakni)
par hozzaszolassal lentebb meg postoltam szeles korulmenyekrol is kepet...nekem ennel precizebb fej/jobb allvany akkor kellene ha egesz nap a national geographicnek makroznek
vagy ha valami oriasi telet raknek ra. vagy esetleg akkor ha majd szettorik, lehullik rola a gepem. majd szolok ha megtortenik
amugy is makro meg allvany...nem tudom. persze 5:1-hez lehet nem art de 1:1-ig total felesleges sztem. mire eloveszed a tokbol, rarakod a gepet, beallitod a labat legtobb rovar elmegy. inkabb vaku+iso jatszik nalam rovaroknal. gombak, cseppek ilyesmik altalaban foldkozelben vannak, szinten nem kell. esetleg viraghoz jo lenne amit nem akarsz bevakuzni, de azt meg ugy is nyitva lovom oda meg azert nem kell
szoval en nem nagyon makrozok vele, etelfotok, nd szuros tajkepek es kb ennyi.de bemesz, megnezed es kiderul. en kibontattam extremedigitalban 3d fejjel meg gombfejjel is...
-
BigBlackDog
veterán
Nézegettem, csak kicsit félek a gömbfej miatt. Mennyire rögzíthető precízen, nem hajlamos az elmozdulásra? Igazából 3d fej szimpatikusabbnak néz ki. Mondjuk most kuponnal egész jó árban van szvsz.
Egy ilyenhez (Hama Star 63) képest minőségben egyébként mennyivel jobb, tartósabb? -
eastsider
nagyúr
válasz
eastsider #3546 üzenetére
ezt kaptam a digitcamtól
Felvettem a kapcsolatot a Vanguard magyarországi beszállítójával, akiktől az alábbi választ kaptam:
" Első ránézésre nem lehet eldönteni, hogy ez most fizikai sérülésből fakad, vagy anyagfáradásból, gyári hibából.
Nem találkoztunk még ilyen hibával, ezt valószínűleg visszadobná a gyártó is.
Emiatt sajnos nem fogjuk tudni befogadni garin belül. -
m3ss
veterán
válasz
BigBlackDog #3547 üzenetére
nanomax 260? nekem ilyen van gombfejjel. tajfotozni tokeletes, makronal azert nem olyan preciz. bar azert 2:1 korul is sikerult stackelni vele.
viszont minimum magassaga nem tudom mennyi igy fejbol, de biztos van vagy 30-40 cm...foldkozeli dolgokhoz nem jo. amugy nem ertek az allvanyokhoz, lehet van ennyiert mas alternativa is, majd a tobbiek megmondjak... -
BigBlackDog
veterán
Sziasztok!
Milyen állványt ajánlotok éjszakai városfotózáshoz, tájfotózáshoz (nagy ritkán makróhoz)? Egy D5100+18-105-höz lesz (súlyra kb. 1-1,5 kg lehet). Keret 20-25e Huf, ha ennyiért létezik normális tripod+fej kombó. Külföldi rendelést hanyagolnám, hacsak nincs valami bestbuy, eddig inkább csak az itthoni kínálatot nézegettem. -
eastsider
nagyúr
válasz
Santiagain #3542 üzenetére
írtam nekik, várom mi lesz
4ce: szerintem nem ez a gond, már vagy 2-3-4 hete ilyen, és nem jött le róla a gumi, szerintem pont a recék tartják ott. simán elöregszik a gumi szerintem
-
eastsider
nagyúr
válasz
kiskornel #3540 üzenetére
igen, használható, főleg ott annyira nem vészes meghúzni gumi nélkül, de félek, hogy később a többi is megöregszik, lehet régóta volt raktáron, vagy mi?
ahogy nézem az enyémen nem is ilyen a gumi, hanem nincs a két szélén az a két vájat, sima recék vannak benne, mint ami látszik a széntnyílt gumis képen is...
lehet azóta fejlesztettek valamit? -
kiskornel
addikt
válasz
eastsider #3539 üzenetére
Ez csúnya, de ha lejön a gumi, akkor is használható marad. A recék miatt. A régi modelleken nem bordázott volt a tengely, hanem sima... teflonos, így a gumi bevonat nélkül nem lehetett meghúzni.
Olcsósítás áldozata lett. Reméljük nem típushiba.
Gariztatás esetén 2,5k-ból ki kell jönnie a futárnak. Garihoz csak max. az oda utat kell fizetned.Ezért jó megvárni azokat a márkákat, amikből már van 4-5-10 éves termék.
-
kiskornel
addikt
válasz
eastsider #3536 üzenetére
A meghúzójáról? Mit értesz az alatt, hogy lemállani?
Nekem konkrétan kitágult a gumi, és egy idő után elforgott, meg folyton lejött a helyéről... de csak a meghúzója. Az előfeszítés és a pano rögzítő gumijának nincs semmi baja. Ez olyan 4-5 év után volt.
Én tejgumi-szerűségből tekertem rá pár menetet, majd összeragasztottam a meneteket. Semmi más nem vált be, mert faxán teflonos a bevonata a gomboknak. -
eastsider
nagyúr
Sziasztok!
a 4 hónapos Vanguard SBH 300-amnak elkezdtek lemállani a gumik, főként amivel a cseretalpat lehet meghúzni (ez lassan le is pattan), de a többi is sáncos már..
nem volt napon hagyva, ütve vágva.
digitcamos, 5 év gar van rá.
lefotózom és elküldöm nekik, egy emaillel, aztán talán cserélik egy újra?
remélem nem kell ezért felmennem pestre -
_seth_
veterán
-
kiskornel
addikt
Szerintem ez így nem lesz kakukkfű. Majd meglátod, de én csakis gyorscseretalpas fejeket vennék, és egyből olyanokat, amik kompatibilisek egymással. A monopod egy nagyon specko eszköz. Ahol lehet, inkább ISO-val, kézből fotózással, IS bekapcsolással váltom ki.
Főleg, ha ilyen fej van hozzá. Itt ugyanis nincs olyan, hogy csak úgy leveszem az állványról és leteszem, letámasztom valahova a gépet. Mert az nem 1 mozdulat, hanem le-fel tekergetés.
Ez csak az olyan feladatoknál jó, amikor 1 valamire belövöd (mondjuk vadfotóra), és vársz, hogy jöjjön a vad. Ilyen pici fej mellett állvánnyal együtt vázat hurcolni vállon... sztem azt nem fogja bírni ez a fej. Tehát marad a fel-le csavargatás.
3D fej sem való rá. (Már a video fej sem az igazi.) Azok spéci, precíz állításokhoz valók... de a monopod az egyik legpontatlanabb fényképezési mód (a kézzel fotózás után).
Sztem csak akkor vedd meg, ha profi módszerekkel akarsz fotózni. De akkor meg már valami jobbat kellene.
Van előnye is, hogy nincs cseretalp. Nincs, ami kiessen, kitépődjön a helyéről. Merthogy ezért ajánlott cseretalpas fejből sokkal-sokkal drágábbat venni.Mire kellene a monopod használat?
-
Akos1994
aktív tag
Sziasztok!
Annó még bridge gépemhez vettem egy Hama Star 61 tripod állványt 5 ezerért. Pár használat után darabokra hullott,lábai estek szét,szorítói ragasztva voltak a lábakhoz és a ragasztó elengedett,az egész ragadt és szorult, instabil volt nagyon és alig mertem rátenni a gépet. Most van egy Pentax K20D-m és kéne valami használható. Nem akarok ennél nagyon többet szánni állványra,mert tényleg nem sokszor használnám. Régi réz állványokat is néztem,egy modern használt állvány is jó lenne ha nem szoktak lenyúzva lenni és tartósak. Mindegy csak ne dőljön el egy kisebb szellőre és masszív legyen,ne essen szét.. Létezik,hogy csak nagyon kifogtam a leggagyibbat? Tudnátok valami ajánlani 5-7 ezerért? Egy márkásabb használt is jó lenne ha van ennyiért.
-
freelanced
addikt
válasz
forceberg #3524 üzenetére
Hello!
Köszi mindenkinek! Gorilla pad utánzat van, magasabbra lenne szükség a táj fotózására, egyéb dolgokra. Viszont ha lehet itthonról venném, csak végső esetben külföldről. Itthon melyik modelleket érdemes az alsó kategóriából? Csak mert volt pár fajta hasonló árban...
-
válasz
Andrew31 #3523 üzenetére
Csak óvatosan a Gorilla utánzattal, előfordul vele, hogy lekonyul, ha nem figyelsz rá eléggé, de árához mérten nincs ellenfele. Nekem egy gömbfejes van pár éve.
Ha magas állvány kell viszonylag olcsón, akkor a kínai cuccok között is akad jó, csak a fejet kell igazán jól megválasztani.
Én 11-12k környékén vettem WF-531BT-t. Másfél kiló az egész és az ára miatt akár bőröndbe is be fogom merni tenni. A hordozhatóság ezek miatt kiváló. A lába végére nincs tüske, ez az egy hiányossága, illetve természetesen a legvékonyabb lábszekció már jó vékony!
[link] -
Andrew31
senior tag
válasz
freelanced #3522 üzenetére
Szia!
Milyen kellene?
Konkrétan tegnap jött meg nekem egy 1500Ft-os Gorilla utánzat, ami már vállalható. Ha ember magasságú kellene akkor ~10-15-től a csillagos, kinek mi vállalható és pénzt érő.
-
freelanced
addikt
Üdv! Melyik álványok ajánlottak a legolcsóbb kategóriából? Tehát már a legalsó ár érdekel ami már vállalható kategória. Nikon d3100/18-55mm mellé lenne.
-
kiskornel
addikt
válasz
feketekkrcsn #3520 üzenetére
Hosszú záridőnél minden egyes gondosság összeadódik. Állvány jól beállítva, tükörfelcsapás bekapcsolva, minimál iso, távkioldó (mikor már elcsendesedett akkor exponálni); hosszú expo zajcsökkentés (ez az, amikor a sötét képkockát kivonja az eredeti képből, így eliminálva az érzékelő zaját); Bárki-bármit mond, mind-mind picivel növeli az élességet. Vagy pl. nem live-view-ből expózni, mert az élőkép folyamatosan használja az érzékelőt -> melegszik -> nagyobb az iso alapzaj. Minél jobb rajzolatú objektív alkalmazása.
És vannak, amik rontják a képet: túl szűk rekesz (a hosszú záridőhöz pedig kell), meg az ND szűrők alkalmazása (egy üveglappal azért több), utólag croppolni a képet... és ezek is összeadódnak, majd a képminőségből levonódnak.
Egy ilyen elem az állvány is.Van a professzionális felhasználás, meg minden más. Pro felhasználás az, amikor egy bizonyos feladatra állítanak be minden eszközt a rendszerben, és akkor arra, csakis arra lesz jó, de arra tökéletes. Pl. a Canon csúcsvázánál feltették a kérdést, hogy miért nincs egy olyan gomb, amivel átáll egy másik feladatra (sok-sok beállítást átváltoztatva). A válasz meg az volt, hogy ahhoz vegyél másik vázat, működtess másik rendszert. Pro cuccok csak limitált feladatokra jók. 400mm-es prime piros csíkos jelöléssel kizárólag 400mm-es kép elkészítésére alkalmas, viszont az tete módon.
Az ilyen cuccokkal az átállás egyik témáról a másikra sokáig tart. Pro állványok nem olyan könnyen állítható k át új felhasználásra, viszont ha már be van állítva, arra a feladatra jó lesz. A nem pro állványok könnyebben kezelhetők, de az eredmény nem borítékolható. Ott sem árt, ha jól elosztjuk a terhelést a 3 láb közt, ha rosszabbak a körülmények, majd lesúlyozzuk, stb... ez a rosszabb állvány pro használata, és már ez is sokat segít.
4 szekciós lábak esetén jobb kézzel célra tartod a fényképezőt, bal kézzel meg szép kényelmesen oldod ki, rögzíted be a lábrögzítőket. 3 szekciós esetében már egy kicsit le kell hajolni, mert annyira lent vannak a rögzítők. Viszont a 4 szekciós utolsó lábátmérője (általában) egy vicc. Kicsit az olimpiai vívótőrökre emlékeztet.
Aztán itt a tartósság kérdése. Idővel mindegyik veszít a stabilitásából, bár némelyiken után lehet állítani, az nem rossz. Kérdés, hogy mennyi idő alatt. Na meg a "mennyire kell vigyázni az állváynra?" kérdés is felvetődik. Itt a biztonság kérdése. Ha egy olyan elem adja fel a szolgálatot, ami veszélyezteti a vázat... mondjuk így "hoppá", és leesik, mert az állványon egy kallantyú eltört. -
feketekkrcsn
csendes tag
Sziasztok újra!
Nem akartam zűrt kavarni az információspúr hozzászólásommal, bocs. És igen, a tükörfelcsapás a kritikus, amikor a redőnymozgást írtam, épp az járt a fejemben, hogy egy MILC-cel vajon mennyivel lehet könnyebb az élet ilyen felvételeknél...
A tisztánlátás végett a tények: eddig birtokomban van a K-5 és egy 40 mm-s üveg, de szeretnék szerezni egy 21 mm-est is. Nem holnap, majd. Lehet, hogy csak két év múlva. A rendszer leggyengébb pontja így is erőteljesen én vagyok. Viszont szeretnék egy állványt, mert úgy érzem, sokszor segítségemre lenne. Hosszú záridő alatt én 0.5-10 mp-es nyitásokat értettem, egész éjszakás csillagfelvételeket nem fogok készíteni.
Az itt leírtakat pedig köszönöm, legalább már van sejtésem, hogy próba közben mit érdemes figyelni! -
m3ss
veterán
válasz
kiskornel #3518 üzenetére
valojaban el sem olvastam a hozzaszolasokat, csak ugy meglattam a topicot es irtam mar egyet
szoval nem konkretan ezekre reagaltam, csak gondoltam megirom hogy nekem teljesen jol bevalt, konnyu is, mobilis.
amugy miert ne raknam le sziklak koze? gumitalp, olyan iranyba forditom a labat ahogy szeretnem...ha ilyen szelben nem borult fel, sosem fog -
kiskornel
addikt
Az illető kívánsága az volt, hogy fogja meg remegésmentesen a tükörfelcsapást... igaz ott redőnymozgás olvasható, de gondolom a tükörfelcsapódásra gondolt.
Leírtam, hogy baromi drága cucc mellett is be fogja remegtetni: "Fontos, hogy a tükörfelcsapás beremegés szinte mindig meg lesz, ez még baromi drága cuccnál se fogod megúszni."
Leírtam azt is, amit te írtál (széles látószögű rész): "Viszont a széleslátószög (amit említettél), és a távkioldó csodákat tud művelni szélcsendben. Egy jobb állványnál már az időzítő is megteszi."
Sőt rászóltam azokra, akik erre a célra 10-12kg-os teherbírású állványt ajánlottak: [link]
Kisebb költségvetésű állvány mellett nem kell kihúzni teljes magasságra az állványt, földközelben fotózni: "ebben az árkategóriában állvány, és azt alacsonyan használni."
Még1 idézet: "Egy Pentax K-5 fényképezőgéppel és palacsinta lencsével használnám normál- és nagylátószöghöz" ... a 10, 11mm-es UWA sokat elbír. 20-24-30mm körül már nem olyan fényes a helyzet APSC-n.
Általánosan: állványból gagyi kategóriát nem ajánlunk.
Cullman meg azért nem a stabilitás netovábbja. Olyan sziklás terepen Én nem használnám. Nem mernék eltávolodni a cucctol 1 mp-re sem.
A vicc az, hogy én is gondolkodok egy kisebb, hordozhatóbb cucc beszerzésén csak normál és széleslátószögű kategóriához. De most voltam pl. Olaszba, és az éjszakai fotózás (szerintem) nyögvenyelősen ment volna egy olyasmi felszereléssel. Az is igaz, hogy így meg eléggé húzta a vállamat az állvány.
-
Cassidey
senior tag
+1
Én a Cliffs of Moher-nél fotóztam Írországban akkora viharban, hogy attól féltem lefúj a szikla széléről a szél. Mikor ennyire felerősött egyébként inkább kapaszkodtam az allvanyba, nem a fotóra gondoltam.
Na de normál körülmények között, a vihar elején nem volt semmi gomd. És súlyozni is lehet..
Amire szerintem még sokan nem gondoltok bele igazán, az az állvány súlya. Én megvettem egy atomstabil Benrot ajánlott gömbfejjel pár éve, és egy kezemen meg tudom számolni hányszor vittem magammal, mert annyira nehéz, hogy egyszerűen nincs hozzá kedvem, pont elég a fotóscucc is. Persze tudom, itt mindenki erős férfi
de a sok dolog összeadódik, és baromi nagy nyűg lehet. Ráadásul tedd bele a bőröndbe, nem sok súly marad ruháknak.
Meg nem tudom, ne vegyétek a fejemet, de ha 3kg az aktuális cucc, de inkabb kevesebb, tényleg szükség van 8kg-ot bíró állványra?
Én most egy Gorillapodot hasznalok a Joby gömbfejjel, ami kicsi, könnyű, de szuper minőség, és egy carbon fibre Giottost ami nem tudom milyen típus, mert csak kiválasztottam egy boltban
, de mivel nem kellett otthagynom a fele királyságom érte, gondolom nem az, ami 8kg-ot is bír. Azért az én felszerelésemnek simán elég, megtartja.
-
m3ss
veterán
válasz
kiskornel #3511 üzenetére
nincs kicsit tullihegve ez az allvanystabilitas/nagy szel dolog?
en nem olyan reg horvatorszagban probalgattam a nanomaxot, olyan erovel fujt a bura, hogy menni, megallni nem tudtam egyenesen. itthon soha nincs hasonlo se. sot en meg talan nem is voltam ilyen eros szelben.itt nagyjabol latni, hogy mekkora szel volt, az a bokor nem igy allna normalis esetben...es nem is volt kicsi. ilyen eles kepet sikerult lonom 1/80-on, 10mm-en, kezbol
felallitottam az allvanyt is, lottem par nd szuros kepet, ez pl 30 sec, ilyen lett. es nem ez az egy lett eles, hanem az osszes. persze lehet ennyire hosszu zaridonel kevesbe problemas mintha rovidebb lenne? (kozben megneztem, lottem 1/13-as kepeket is, azok is tokeletesen elesek)
de mondom meg1x olyan szel volt, hogy nyakamba raktam a pantot azert amikor allvanyon volt a kamera, el ne repuljon veletlen. es volt 1-2 expo amit ujra kellett kezdenem mert nem tudtam ugy allni egyenesen, hogy ne rantsam meg a pantot, mert fel metereket dolongeltem jobbra-balra -
kiskornel
addikt
válasz
JohnyBlue #3513 üzenetére
Az már sok lesz az említett célra.
Széleslátószög, és könnyű cipelhetőség... ha nem kell tele, macro, egyéb, akkor ez már "ágyúval lő verébre" effektus.
Pl ilyen célra minek a kihajtható középoszlop. Csak elront mindent. Alapállvány meg olcsóbb, mint az extrákkal szerelt.
-
JohnyBlue
addikt
válasz
feketekkrcsn #3512 üzenetére
ha addig ki tudsz probalni egy giottos 9371 szornyet es ha erdekel tudunk hozni mert okt elso hetegejen megyunk ki kassara. ja meg masnak is tudok ha kell csak szoljon idoben.
-
feketekkrcsn
csendes tag
válasz
kiskornel #3511 üzenetére
Mindkettőtöknek köszönöm a választ, értékesek, főleg kiskornelé! Most már én is úgy látom, hogy kicsit álomszerűre sikeredett a felsorolásom. Ezek után a látatlanban történő vásárlást nem merem bepróbálni, fogom a motyóm és elnézek pár boltba, hogy megutáltassam magam az eladókkal.
-
kiskornel
addikt
válasz
feketekkrcsn #3509 üzenetére
Az 55cm az kicsi. Ezt azért mondom, mert valamire való fej 10cm. Ami annyit jelent, hogy 45cm-esnek kellene lenni az állványnak. Az pedig vagy nagyon alacsony, vagy traveller kiadás, amik 4 szekciós lábakkal vannak szerelve, és pont a hosszú záridős feladatokra nem jók.
Amit lehetne még: ebben az árkategóriában állvány, és azt alacsonyan használni. Fontos, hogy a tükörfelcsapás beremegés szinte mindig meg lesz, ez még baromi drága cuccnál se fogod megúszni. Viszont a széleslátószög (amit említettél), és a távkioldó csodákat tud művelni szélcsendben. Egy jobb állványnál már az időzítő is megteszi.
Őszintén megmondom, hogy a kettő közül a Cullmant láttam, de szerintem se egy stabil szerkezet. A másikhoz viszont nem volt szerencsém.
(A kettő közül kinézetre ÉN az Indurot választanám.)Az említett két állványt csak személyes tapizás mellett vásárold meg (ha megveszed utána).
Az indurora én 195EUR árat találtam. Ebben a cikkben, és másutt is a Manfrotto Befree ~200$-nak (vagy 200EUR-nek) van említve (bár őszintén ehhez sem volt még szerencsém! Csak ha már kellene vennem, én ilyesmit vennék alapon... bár néhány helyen említik, hogy az utolsó szekciót kihúzva már remeghet). De ez nem 3D fejes.
Kicsit ellentétben van a két tulajdonság: rövid traveller verzió és a hosszú záridős (atomstabilitás) alkalmazás. Persze ezt is megoldották a kereted 2-3x ért. Gitzo cuccok meg drágák... mondjuk abból én is csak 1-et próbáltam, ebből meg általánosítani nem lehet, de pro célra azt veszik meg ajánlják.
-
Andrew31
senior tag
válasz
feketekkrcsn #3509 üzenetére
én a bemutatómban említett 9351-esen kívül nem szívesen ajánlanék mást, de ez 63cm-es.
Viszont a debreceni boltban megfoghattam a Cullmant és tényleg majdnem elsírtam magam... jó, hogy nem vettem meg látatlanban neten! A 2-t összehasonlítva nem lesz kérdés, hogy megéri-e a plusz költséget. A Cull ~26 mondjuk, ez meg 38 + fej kellene még... De innen rendeltek páran ebayről már, úgy beleférne a keretbe. (ha a méret is jó még) -
feketekkrcsn
csendes tag
Sziasztok!
Háromlábú állvány + 3D fej kombót szeretnék venni, ezek kiválasztásában kérném a segítségeteket. Állvány témában egyáltalán nem vagyok otthon, úgyhogy előre is elnézést, ha ostobaságokat írok.Szempontjaim:
- legfeljebb ~55 cm-es összecsukott hossz, hogy beférjen a bringás táskámba
- használható legyen utcán és terepen egyaránt (talpkialakítás?)
- biztosan tartsa meg a gépet (akár plusz tömeg felhelyezésével)
- legfeljebb 50 000 Ft-s árcédula (szívem szerint inkább 30, de beleolvastam a fórumba)
- bónusz: alkalmas legyen hosszú záridős felvételekhez (redőnymozgáskor ne remegjen be se a fej, se az állvány)Ami nem feltétlenül kell:
- kihúzható középrész
- szintezőkEgy Pentax K-5 fényképezőgéppel és palacsinta lencsével használnám normál- és nagylátószöghöz, gyenge fényviszonyok között. Ez a gép viszonylag könnyű, így exponáláskor erősen kell tartani, hogy meg ne ugorjon. Néha szeretnék panorámázni is, de makrózni, videózni biztosan nem fogok.
Amiket eddig kinéztem:
- Cullmann 260 nanomax szett
- Induro APK0 szett (szimpatikusabb)Ennyi pénzért reálisak az elvárásaim? Mik az alternatívák?
-
kiskornel
addikt
válasz
pixervideo #3503 üzenetére
A monopod egy sima alátámasztás. A kéz remegésének frekvenciáit, átalakítja alacsonyabb frekis kisebb amplitúdójúvá. Ami annyit tesz, hogy a mozgás megmarad, csak FÉNYKÉPEZÉSNÉL nyersz pár FÉt. Videónál viszont gyújtótávtól függő lesz a látványa. De remegni fog. Jobbra balra, mint a kocsonya. Egy jobban beállított steadi viszont sokkal alacsonyabb frekire nyomja a remegést.
-
Andrew31
senior tag
válasz
slawter #3505 üzenetére
Lehet levált valami műanyag alkatrész belül és az került a 2 fal közé.
pixervideo: ahogy írták előttem is, 2 eltérő eszközről van szó, az egyik kimondottan hordozó, a másik meg egy helyben próbál stabilizálni, ezt nehéz összevetni. Persze lehet ilyen "állványból steadyt" vidókat látni a neten, ha arra gondolsz... De az nem monopodból készül.
-
válasz
pixervideo #3503 üzenetére
Attól függ, mit akarsz elérni... vagy mi a cél... egyik sem helyettesíti a másikat.
-
slawter
csendes tag
Heló!
Az állványom minden előjel nélkül elkezdett "nyekeregni_", ha meg han húzva. Konkrétan annyira durva már, hogy akad, írtózatosan nyivákol... Velbon 7000-ről van szó. Próbáltam megolajozni, de az sme segített Történt vlakivel hasonló már?
-
HGTimber
tag
Üdv!
Segítséget szeretnék kérni! Van egy Velbon Sherpa 600r állványom és észrevettem, hogy az egyik lába jóval könnyebben kinyílik, mint a másik kettő. Csak simán megkéne húzni a csavart vagy inkább szerviz? Honnan lehet hozzávaló szerszámokat beszerezni?
-
pixervideo
csendes tag
Szerintetek videózásra egy monopod / konrét modell: Slik Monopod 350 / csinál akkora 'változást' stabilizálás terén,hogy megéri megvenni ? Vagy ikább vegyek egy steadi cam-et?
-
Schuby
aktív tag
Giottos GT-2001 gyorscseretalpat hol tudok venni? melyik jó bele?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Hobby elektronika
- Premier előzetesen az FBC: Firebreak
- Ingatlanos topic!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Parkside szerszám kibeszélő
- Automata kávégépek
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell Latitude 5300 5310, 5400, 5410, 5420, 5430, 7480, 7490
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest