Hirdetés
- Mini-ITX
- Steam Deck
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- OLED monitor topic
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
printerpeti
tag
válasz
energy4ever #8498 üzenetére
Én ilyet úgy szoktam hogy felforrósított fémlapra rányomom a darabot egy pillanatra. Bár ilyen naggyal még nem csináltam.
[ Szerkesztve ]
-
energy4ever
addikt
-
Saccco
nagyúr
válasz
energy4ever #8489 üzenetére
PLA 245°C?
De miért? 200-205-ön tapad a 60°C-os asztalra. Legalább 4-5 gyártó 10+ féle PLA-ját próbáltam már. -
fape
senior tag
-
bigrob
őstag
válasz
gerleimarci #8492 üzenetére
Na itt kezdem elveszíteni a fonalat..
Ha jól értettem a vidinyóból, akkor csak win 7-től van driver mizéria, van egy XP-s laptop, lehet azzal megcsinálom a nehéz részét ha azzal menni fog. -
energy4ever
addikt
válasz
printerpeti #8490 üzenetére
235C°-on tolom az elso reteget. Akkor kiprobalok egy 240C°-os lepcsot, hatha ugy mar jo lesz az amit szeretnek.
-
printerpeti
tag
válasz
energy4ever #8489 üzenetére
Inkább az a veszély, hogy besül a dűznibe felgyulladni nem fog
-
energy4ever
addikt
PLA Mekkora hofokon gyullad meg kb?
Kiprobalnam az elso reteget 245C°-on... -
bigrob
őstag
válasz
gerleimarci #8475 üzenetére
-
azbest
félisten
válasz
gerleimarci #8477 üzenetére
haha, buta politikusok meglovagolják csak a 3d nyomtatás témát. Közben viszont saját használatra legális esztergálni fegyvereket az usa-ban. Csak eladni tilos. A blikkben is szándékosan keverik a legyártott fegyverek eladását a letölthető 3d scan fájlokkal a fegyverekről. Sokkal könnyebb fém megmunkálással működő fegyvert készíteni, mint házi 3d nyomtatókkal.
Wired videó a témáról, ahol körbejárják a témát [link] . Ők is főleg esztergáláshoz terjesztik a terveket és árulhatnak is fegyver gyártó eszterga kitet. Másik wired videó [link]
Hogy harapna a fenekükbe egy 3d nyomtatott trex [link], vagy fujná le a parókájukat egy 3d nyomtatott motor [link]
[ Szerkesztve ]
-
fape
senior tag
Irgalmatlan off, de muszáj lesz: oda már SPIDER ILD02 kell akkor és még rc hobby része is meglesz a nyírásnak
[ Szerkesztve ]
-
Saccco
nagyúr
válasz
printerpeti #8483 üzenetére
Maximum gyepre való, ahol már egy kicsit komolyabb a terep, ott elhasal, szerintem.
-
Saccco
nagyúr
válasz
printerpeti #8481 üzenetére
Linkesítem.
[link]pl.:
[L:http://idemegy][szöveg][/L] -
printerpeti
tag
-
Saccco
nagyúr
válasz
printerpeti #8478 üzenetére
Link?
-
Saccco
nagyúr
-
bigrob
őstag
Hali!
Hétfőn nekem is becsúszott egy Ender 3 Gearbestről, volt még kupon is hozzá (ENDER3BIGSALE, de már nem él), így került 169.99 $-ba. Nem bírtam sokáig nyomtató nélkül..
Gearbestes topikban azt írták, hogy az ingyenes "Registered Air Mail - Europe Railway Priority Mail(15-25days online)0.00$" is tréfa mentes, rendeltek már Segwayt így stb.. Bár bő 30 nap alatt jött meg nekik.
Az lenne a kérdésem, hogy úgy tudom, a szoftverben nincs thermal runaway protection, de ezt meg lehet oldani egy bootloader telepítéssel és TH3D féle firmware-el. Na ehhez nekem nincsenek eszközeim, van itt a fórumban aki ebben tudna segíteni?
-
zohen
csendes tag
https://www.3dprintersonlinestore.com
Innen is érdemes rendelni.
25.-én rendeltük, ma hozta a futár német raktárból. Vámmal se volt gond. -
fabula
őstag
válasz
Balázs1621 #8450 üzenetére
Szerintem most az egyik, ha nem a legjobb vétel a kategóriájában. Gearbestről rendeld EU Expressel, akkor nincs ÁFA meg vám.
Tud TPU-t is nyomtatni csak lassan, de szerntem ez minden ilyen kategóriájú nyomtatóra igaz (10-15 mm/s).
Hogy drón alkatrészekhez mi lenne jó anyag, azt majd a nálam hozzáértőbbek megmondják, én mindenesetre PETG-t és Nylont használnék, ezeket is tudja nyomtatni.[ Szerkesztve ]
-
Saccco
nagyúr
válasz
gerleimarci #8463 üzenetére
Én értem, csak nem szerencsés a megfogalmazás.
-
OutsideR
aktív tag
válasz
Balázs1621 #8461 üzenetére
CCTREE fekete PLA és FLSUN Transparent PLA
Igazából nem tudom milyen minőségű cuccok ezek, de kezdésnek szerintem jók lesznek.Ja és a telefonos appal olcsóbb volt.
-
OutsideR
aktív tag
válasz
Balázs1621 #8455 üzenetére
Rendelj EU Express-el.
Én úgy rendeltem kb 5 napja.
Rendeltem mellé 2 tekercs filamentet is, így csökkent az EU Express szállítási díj is az eredeti majdnem 20 dollárról 4 körülre. -
trialkornel
tag
Nem hűtöm már. A legelsőnél próbáltam de rájöttem hogy nem tesz jót neki
#izisz: köszi, próbáltam flow-t növelni akkor talán jobb lett, majd még kísérletezek. Szégyellem magam de még mindig a tarantula gyári extruderét használom
Gondolkoztam már hogy átrakom titan-ra, főleg mikor a fekete petg-nél kattog...
-
Saccco
nagyúr
válasz
trialkornel #8456 üzenetére
Hűtöd? Ne tedd.
-
izisz
senior tag
válasz
trialkornel #8456 üzenetére
A TPU puhább, mint mondjuk egy PLA, ennek megfelelően az extrúder rugóerőt is módosítani kellene hozzá, különben under/over extrusion az eredmény (ugyanígy, PLA->PETG váltás is igényelhet változtatást, stbstb)
Ha meg nem a rugóval játszol, akkor a flow-val kell. -
trialkornel
tag
válasz
mazso26 #8447 üzenetére
Én nem rég vettem DD TPU-t, szerintem nem rossz, érdekes anyag. Bowden-es extruderrel simán lehet nyomtatni de még nem használtam túl sokat.
Ha már témánál vagyunk, valaki meg tudná mondani hogy TPU-nál miért nem forrnak össze a külső falak (perimeterek)? Simán szét lehet őket szedni, nem tapadnak össze. Viszont a rétegenkénti tapadással nincs semmi baj, szépen egybe marad. Hűtést már kikapcsoltam. Amúgy láthatóan kevesebbet extrudál mint pl petg-nél. Ez jellemző az anyagra hogy több flow kell neki?
-
Balázs1621
senior tag
válasz
gerleimarci #8453 üzenetére
Néztem Gearbesten, de csak China warehouse-t látok.
-
Saccco
nagyúr
válasz
gerleimarci #8453 üzenetére
Jujj, nem játszák ki, csak más uniós országban fizetik meg.
-
gerleimarci
aktív tag
válasz
Rrndelj Gearbestről, drágább postával. Gyorsan itt van és még a vámot is kijátszák.
-
fape
senior tag
válasz
Nem mondom, hogy lehetetlen bowden extruderrel tpu-t nyomtatni, de direct drive-val egyszerűbb. Én is szoktam a tarantulámmal, de nem véletlen, hogy csak nagyon ritkán. Részben ezért is tervezem átépíteni én is direct drive-ra.
-
Balázs1621
senior tag
Sziasztok!
Első gépnek egy Ender 3-at néztem ki magamnak. Mi a véleményetek, ebben az árkategóriában van jobb? Illetve eu-ból tud valaki biztos, megbízható beszerzési forrást? Legtöbbször drón alkatrészeket nyomtatnék vele. TPU-t tud nyomtatni?
[ Szerkesztve ]
-
gerleimarci
aktív tag
válasz
Mr.Csizmás #8443 üzenetére
Itt az enyém, de ez naponta/nyomtatásonként változik.
-
mazso26
tag
Sziasztok!
Ki milyen, itthon, pár napon belül elérhető TPU-t ajánlana? DD-vel szemezgettem 11.000 körül /kg.
Javaslatokat megköszönnék, főleg amivel van már gyakorlati tapasztalat is
Előre is köszi! -
Saccco
nagyúr
válasz
energy4ever #8445 üzenetére
Top/bottom layers
-
energy4ever
addikt
Egy Cura beallitas kellene nekem. Nyomtatasnal megcsinal 4db reteget, utana kezdi el a beallitott tomorseget, majd a legfelso 4 reteget megint 100% tomorsegure csinalja. Azt a 4-4 reteget mivel tudom allitani?
-
Mr.Csizmás
titán
halp
X1 tulajoktól kunyizhatok egy cura profilt?
-
Saccco
nagyúr
Tor Arne Hustvedt is megvadult, ahogy elnézem...
EL-39 - Semi scale RC jet for 120 mm EDFLength: 1858,5 mm
Wingspan: 1451 mm
All up weight: 7,95 kg -
compi.hu
senior tag
válasz
Teasüti #8430 üzenetére
Hát én két napja fogadtam el az Ultimaker állásajánlatát Hollandiából, szóval ha hobbista vagyok is, hamarosan a hobbimból élek majd :-P
Arduino IDE helyett amúgy kb bármi jobb. Eclipse alapon a sloeber, de univerzálisabb a Platformio (VS Code vagy Atom editor alapokon) Ha meg elszakad az ember az Arduino világtól, STM32-höz eszméletlen jó fejlesztőeszközök vannak. STM32CubeMX-szel öszekattintgatod a perifériák konfigurációját, legenerálod a projectet meg az init kódot az Eclipse alapú System Workbench for STM32-nek és a HAL függvényeit használva kvázi kontollerfüggetlen kódot írsz.
Es igen, a Marlin 1.x kódja Arduino alapokon készült, ami akkor valószínű vállalható döntés volt, de az eredeti főfejlesztő már rég kiszállt, és igen, a csapat meg nemhogy eltévedt, hanem inkább bennragadt egy fekete lyukban. 2.0-nál ott lett volna a lehetőség az egészet széjjelkapni, és egy vállalható architectúra köré ami értékes belőle azt újra összerakni, ehelyett inkább megírták a többi platformra az Arduino frameworkből használt függvényeket és alátaszigálták a kód alá. Gusztustalan spagetti az egész. Orrba-szájba commitol boldog-boldogtalam, nem hogy branching stratégia de kb branching sincs, ha az egyik architektúrán eltöri a buildet egy commit az akkor derül ki amikor valaki bugreportolja, szóval ezt kb. tanítani kéne mint példát arra, hogy hogyan NEM szabad szoftvert fejleszteni.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz
compi.hu #8429 üzenetére
Fejleszteni? Azt hittem itt mindenki hobbista.
Amúgy egyszer körülnéztem mit lehetne használni Arduino IDE helyett, de nem találtam még egy olyan frontend-et, ami ilyen könnyen kezelhető lenne. Eclipse-szel tettem egy gyors próbát egy éve kb - már a telepítéséhez is tutorial kell-, aztán már a főképernyőn sem igazodtam el. Aki ebből él, az megtanulja. Én viszont megtehetem, hogy nem növöm ki az IDE-t ahhoz a pár hobbi projekthez ami foglalkoztat.
Marlin-t is Arduino-ban írják, ők is csak eltévedtek?[ Szerkesztve ]
-
compi.hu
senior tag
válasz
Teasüti #8428 üzenetére
A baromi egyszerű eredmény az a framework sajátossága nem pedig a procié. Újabb arduino boardok (pl Due) már nem is 8 bites Atmel vezérlőkkel szórakoznak hanem ARM alapú 32 bitessel. Mindemellett a frameworköt portolták más mikrovezérlőkre/boardokra is, ESP8266, ESP32, STM32 (akár bluepill akár Nucleo kártyán) is simán programozható Arduino frameworkön keresztül.
Mindenesetre aki nem növi ki nagyon hamar a kererendszert az valószínűleg nem igazán szeretne embedded cuccokat fejleszteni, csak eltévedt. :-P Mind az architektúrája mind az implementációja kritikán aluli (I2C libet pl. már az első projectemben újra kellett írjam a hibakezelés teljes hiánya meg az idióta bufferkezelése miatt mivel már nem akartam kidobni az egész kódot és újracsinálni, ahoz már túl sok meló volt benne.) -
Teasüti
nagyúr
válasz
compi.hu #8426 üzenetére
Egy vmit tud az Arduino, amit mások nem: baromi egyszerűen lehet vele eredményre jutni. Annál egyszerű oknál fogva, hogy milliós közösségi tábora van és kb minden létező perifériához fog találni az ember egy könyvtárat, amit vki más már megírt. Így gyakorlatilag szinte pár sor kóddal el tudja érni a célját, és baromira nem fontos, hogy mi zajlik a motorháztető alatt, amíg működik.
Én mikor megvettem a Starter Kit-et, rá egy hétre már ws2812b szalagot programoztam, meg megépítettem az első áramköreimet. Úgy, hogy előtte nem tudtam értelmezni egy általános iskolás fizika példánál bonyolultabb kapcsolási rajzot, nem ismertem a C++-t és csak véletlenül találtam rá az Arduino-ra is egy bolt polcán. Előtte azt se tudtam mi az. Ami azt illeti egy Adafruit könyvtárral szinte az első bekapcsolástól kezdve működésre tudtam bírni a szalagot.
Nem beszélve arról, hogy a netes tutorial-ok mind a mai napig Uno-ra épülnek.
Ezt nem tudom megcsinálni egy ARM lappal, mert nincsenek meg hozzá azok a könyvtárak, amik Arduino-hoz készen vannak. Amíg led szalagra utóbbira van n+1 naprakészen tartott könyvtár, addig ARM-re nem is találtam hirtelenjében egyet se anno.Persze, van ennél sokkal jobb olcsóbban is. De ez lett a sztenderd.
Mint az iparban az RS232. Évtizedek óta száműzni kellett volna, de mind a mai napig alaptartozéka a gépeknek. -
izisz
senior tag
válasz
compi.hu #8426 üzenetére
Én hiszek neked, ilyen mélyen nincs rálátásom a procikra.
Amit írtam, kizárlóag nyomtató kapcsán értettem, hogy "van-e értelme most venni 32bites lapot" - és tartom, hogy most még szerintem nem, ha valakinek nincs különleges nyomtatója vagy nem akarja indokolatlanul fürgén hajtaniEgyébként tudomásom szerint az arduino-s AVR felhasználás direkt oktató célokra készült eredetileg, hogy az egyszeri pistike is könnyen, a lehető legkisebb energiabefektetés mellett tudjon barátkozni a digitális világ, a mikroprocik és elektronika területeivel. És az ilyen felhasználókat, hobbistákat a legkevésbé sem érdekelte sok éve, hogy milyen az architektúra, mit tud a proci, mennyire gazdaságos. Szvsz fontosabb volt, hogy pár sor kód megírásával már villogott is neki egy led, vagy pár sorral tudott hőmérsékletet mérni
Amire Te rávilágítottál, az a komolyabb felhasználási terület, fejlesztés, mondjuk a közép meg expert szint már, ahol megjelenik az igény a jobb, gyorsabb, okosabb procikra, nagyobb számú perifériára. De házi kókányolásra, mókolásra, tanulásra egy 2-3 USD értékű nano/pico/uno doszt megfelel még mindíg a pistikénekÉs lássuk be, a mega is megfelel a nyomtatónak egyelőre, még ha fejfájást okoz a Marlin csapatnak, akkor is
Persze én is várom a fejlődést a 32 bites világba, de per pill egy prusa klónra a mega - szerintem - pont elég és árban is filléres tétel
-
compi.hu
senior tag
A 8 bites Atmelekkel két alapvető baj van.
Az egyik az hogy sz.rok. Nem kicsit, nagyon. Ráadásul nem csak úgy egyszerűen, hanem rohadtul kompluikalt modon azok. Architekturalis okadek az egesz. Harward architektura ha ez mond valakinek valamit. Ha egy string konstanst hasznalni szeretnel, ki kell masold az arcpiritoan keves ramba, mert a flasht adatkent nem tudod megcimezni normalisan. Broaf.
A masik baj az az, hogy (na ez szerintem majd' mindenkinek meglepetéls lesz) rohadt drágák. Hasonlítsuk mondjuk a ma elterjedt 8 bites vezárlőkön található atmega 2560-at (16MHz, 256k flash, 8k RAM, 4k EEPROM 100 láb) egy "a sarki közértben is kapni" ARM-os vezérlőhöz az STM32F103RET6-hoz (72MHz, 512k flash, 64k RAM, nincs EEPROM, 64 láb)Farnellnel egy darab az atmelből 3219ft míg az ST 2569. Bár a lábszám elsőre jóval kevesebbnek tűnik az ST-nél, itt egy adott perifériát minimum két lábcsoportra lehet kihozi konfigurálható módon, így a nem használt perifériáid egyszerűen nem használnak el lábakat fölöslegesen. Az atmega árának környékén 32 bites chipből már egy STM32F446ZET6-t (180MHz, 512k flash, 128k RAM, nincs EEPROM, 144 láb, FPU) procit kapsz, és igen ebben már lebegőpontos matematikai koprocesszor is van azaz a geometriai számítások villámgyorsak lesznek.
És akkor például az olyan, csak a fejlesztőknek fontos apróságokat még nem is említettem, hogy az ARM alapú procikon sokkal kisebb befekteteésel éred el a hardveres debuggert, a fordítókat nem egy 3 hanem egy 300 fős közösség próbálja naprakészen tartani hozzájuk, és így tovább.
Az Atmel azért nem merült már évekkel ezelőtt a jól megérdemelt feledésbe, mert valami digó két pizza között full kajakómában úgy döntött, hogy tök jó ötlet lesz az Arduinókra 8 bites Atmel procikat rakni, és az Arduino mint platform viszonylag gyorsan de facto oktatóplatform lett az embedded világhoz, bármennyire komolytalan is az egész (Atmeles Arduinókat hardvermódosítás nélkül még a baromi drága és kényelmentlen /windows only/ debuggerrel sem lehet debuggolni)
Hogy miért olcsóbbak jelentősen mégia az Atmel alapú nyomtatóvezérlők? Az előálított mennyiség miatt. Amíg a Marlin nem fordítható/futtatható STABILAN a 32 bites procikon, addig csak nagyon keveseknek MUSZÁJ 32 bites vezérlőt használni. Amint ez változik, szép lassan jönnek majd szereintem a 32 bites procit használó cuccok, és ahogy egyre több fogy belőlük, az áruk is esik majd szépan, remélhetőleg a jelenlegi 8 bitesek ára alá is akár.
-
odiepapa2
tag
Felvetődött bennem egy kérdés. Ha a PLA ilyen bio és 5 év alatt elbomlik, akkor mi lesz a belőle nyomtatott tárgyakkal. Úgy értem, nem azért nyomtatok, hogy elbomoljon, hanem hogy legyen, ami eddig nem volt
Akkor ez most hogy van?
-
kulu22
aktív tag
válasz
kristof_ #8420 üzenetére
Igus nem biztos hogy jó, legalábbis én kínlódok vele egyenlőre a kocka építésnél. Nem annyira feszesek mint a görgősök és ha erre esik a választás olyat rendelj ami házban van, mert a nyomtatott házba ha belepaszírozod, szorulni fog. Német Ebay-en elég baráti áron hozzá lehet egyébként jutni.
-
kristof_
tag
Most már, hogy tudok nyomtatni elkezdtem fejben tervezgetni a fejlesztéseket és fontos szempont lenne a hangerő. Ahogy olvastam régebben elektronikai szempontból ajánlott a motorvezérlők cseréje, jelenleg ezzel még nem foglalkoznék (ez majd egy későbbi sztori lesz), először a mechanikai dolgokat hoznám rendbe. Így vetődött fel pár kérdésem.
1. Már úton van pár 5015-ös ventilátor, de kíváncsi lennék, hogy valakinek van e halkabb alternatívája.
2. A legfontosabb kérdésem azok a csapágyak lennének. Mindenképpen csapágyakban gondolkodnék (bár gyanítom nem ez a leghalkabb, de ez most lényegtelen) Olvastam már mindenfélét, valaki esküszik az igus csapágyakra, valaki szerint nem megfelelő 3d nyomtatóhoz, valaki grafitbetétes önkenő siklócsapágyat ajánl stb. Nektek mi a tapasztalatotok, mi a legoptimálisabb?
3. Jelenleg hegesztett acél vázam van, ezt tervezem alu profilokra kicserélni. Maga a váz alu profilon mennyire rezonál? -
izisz
senior tag
Míg prusa klónokkal operálsz, addig teljesen felesleges a 32bit. Max, ha valami hiper csilivili lcd-t csüngetsz rá, akkor már kellhet, de sima 4 soros lcd-vel sokáig kiszolgál még a sima 8bit AVR.
32bitet a speciális koordináta rendszerű nyomtató(k) mellé ildomos rakni bizonyos nyomtatási sebesség felett, lsd. delta, corexy, polar... (már nincs meg a cikk linkje, ahol számszerűen le volt vezetve, mekkora nyomtatási sebességig elég a 8bit egy prusa klón esetében, de valami bő 100+ mm/s érték volt, amit átlagos user nem fog kérni a nyomtatójától, mert már a minőség rovására menne, főleg nem tmc-vel
)
----
szerk: kértem sportbuzi kollégáktól használt lasztikat, javaslom vásárlás előtt érdeklődjetek cimborák/kollégák körében, úgy tűnik ez nekik kopó "anyag", ha nem dobják ki, gyűjtik mint itt is, ingyen megúszhatjátok[ Szerkesztve ]
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
energy4ever #8415 üzenetére
nemtom, most rendeltem a papírdepótól spectrum-gembird-DD vegyest tesztelni, majd ha lesznek vevők, bepróbálkozok egy kövessel...de szállít ide is, rendelheted nyugodtan.
szerk. itthon az alapok vannak + jobb helyeken flexi esetleg herka árban carbon, és helló...na meg a spéci gyártósok saját shopjaiban pár érdekesebb, pl. gipszes a phila-éknál.
[ Szerkesztve ]
-
energy4ever
addikt
válasz
Mr.Csizmás #8414 üzenetére
Ez mar nagyon beteg...
Ilyenek vannak itthon is?
Itthon hol lehet venni speckobakat? Sehol? -
Mr.Csizmás
titán
Stone Age PLA 25€+8.80€ a DPD
-
Mr.Csizmás
titán
papírdepó filament akció, gembird, DD, primat, spectrum, verbatim van. ezekből melyik ajánlott PLA-ban?
-
-
tonyrulez
őstag
PETG filamentet honnan ajánlott olcsón beszerezni? Aqua-tól vettem eddig a Gembird PLA-t remek áron, de sajnos PETG-jük nincs.
-
Saccco
nagyúr
Amazon filament, cikk.
Tök jó a fogyásjelző. -
Mr.Csizmás
titán
-
quby
őstag
Rezgés csillapitonak ez sem tünik rossznak...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Steam Deck 256gb + Grip
- Hatalmas csomag vicc áron ,minden új!!!!!!!! Továbbértékesítésre is!+néhány ajándék CSERE IS!
- Ryzen 7 5800X / RTX 4060 / B450M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB + 1TB M.2 SSD / 700W
- Acer játékra is,17,3"FullHD,core i5,Nvidia 2/4GB VGA,8-16GB RAM,SSD,Szép állapot
- Ps5 Slim lemezes 1TB/2TB extrákkal