- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Használt VGA / videókártya ajánló
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen TV-t vegyek?
- Videós, mozgóképes topik
- Kompakt vízhűtés
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gabesz87
veterán
válasz
Saccco #21349 üzenetére
Ahha...szenzációsan hangzik. És azt hogy lehet onnan kiszedni? Totál szét kell szednem a hotendet is? Kiszedni a heatbreak-et? Jah, most esett le hogy a nozzle es a ptfe kozt alul. Valamiért teljesen úgy gondoltam hogy a hotend tetején van ez a rés, ahol belép a fila. Világos! Köszi
És ez ellen mit lehet tenni, hogy ne forduljon elő? -
imibogyo
veterán
Hát lehetnének szebbek is de sajnos az utómunkákat mindig megspórolom. Örülök, hogy egy-két nyomat/hét belefér az időmbe, ezen a héten is ledolgoztam egy laza 60-65 órás munkaidőt, szóval nem nálam fog időnap előtt elkopni a gép. Szinte az összes nyomaton látszódik, hogy kis tisztogatással, egyéb utómunkával sokkal szebbek lehetnének.
A Yoda alsó élén is ez látszódik, hogy csak körömmel lekapartam a support és az enyhén megrogyó anyag maradványait, és nagyjából ennyi. Egy tizedmásodpercnyi csiszolás csodákat tenne vele. Szóval igen, használtam supportot is, de rosszul. Nagyobb %-ra kellett volna állítanom, vagy más mintájúra. A "vízszintes" részeken kicsit megrogyott az anyag. Nem mondom ezek is könnyen eltüntethetőek lennének, de hát na lásd egy bekezdéssel feljebb...
Modellek a Thingiverse-ről vannak (6 év mire betölt
, mondjuk privát ablakból sokkal gyorsabb, szóval nem optimalizációs gond van ott, hanem az adatgyűjtő robotjaik túl aktívak
). Baby Yoda - Mjolnir (ebben nem vagyok biztos, mert megnéztem vagy 10-et, mire egyet kinyomtattam). Igazából én soha sem szoktam megjegyezni, hogy mit nyomtatok. Ami tetszik kinyomtatom (ha bejön a nyomat (és a beállításaim), akkor a gcode-ot elrakom és ennyi). Ha kell valami, akkor újra kikeresem, vagy keresek alternatívát.
-
Gabesz87
veterán
válasz
energy4ever #21344 üzenetére
Nem tudom pontosan milyen hangra gondolsz, a felvétel vége felé lehet, hogy a 2 éves fiam hangja hallatszik a másik szobából. De papagáj nincs
Hát beledugtam a nozzleba a tűt, bement. Aztán próbáltam nyomatni vele anyagot, de uugyanőgy csak kattog. Mit csináljak ilyenkor? MErt sosem volt még dugulásom. Húzzam ki a filamentet, és szedjem le a nozzlet?(#21346) Saccco: igen a PTFE belsővel ellátott hotendem van. Hogy érted hogy amellett van a dugulás? Előtte/utána? Hát gondolom akkor le kéne szednem mindent...?
-
Gabesz87
veterán
Gondban vagyok. Baromi bosszantó, de 9 óra nyomtatás után le kellett állítanom a 14 órás nyomtatásom
Valamiért nem tol anyagot, a BMG csak kattog. Mi a fene lehet? Kézzel sem nagyon tudtan nyomni a filát, el is tört a BMG fölött, úgyhogy így le is állítottam az egész nyomtatást.
-
imibogyo
veterán
-
cross56
senior tag
Sziasztok!
Még decemberben írtam 3D nyomtatóval kapcsolatban nektek, viszont azóta pihentettem a dolgot.
most viszont aktuális lenne, így tehát a kérdés a következő:
szerintetek creality cr-10S vagy tevo tarantulat vegyek? (Vagy ender5??)
Illetve van-e esetleg valakinek eladò ezek közül? -
azbest
félisten
Üveglapon, jó szintezés mellett a 0.1-es első réteg szép sima eredményt hoz passzírozással is. A 0.2-essel sokkal könnyebben előfordul a hullámosodás. Egyik helyen picit több anyag buggyan ki, s onnantól kezdve minden szomszédos elhaladáskor kicsit megemeli a fejet a bucka, így ott is bucka lesz. Bosszantó
-
izisz
senior tag
válasz
Gabesz87 #21334 üzenetére
A hullámosodás az első rétegen (és fölötte még pár rétegig látszódhat, míg ki nem simul) anyagtöbblet / szintezési hiba, túl közel van ott a nozzle az asztalhoz.
Figyeld meg, mikor rakja az első layert, ha úgy néznek ki a csíkok, mint a szántás, ujjaddal végigsimítod a felületet és cakkos, barázdás, akkor anyagtöbblet / nozzle-asztal távolság a ludas.
Egyik probe sem tévedhetetlen, jobb ha tudod. Az ismétlési pontosságát befolyásolhatja hő, fesz ingadozás is akár. Lásd a Prusa gépét, hőkompenzált probe-ot használnak. Plusz anyagonként (PLA vs PETG-ről tudok nyilatkozni), felfűtésenként is változhat minimálisan a szükséges Z_probe_offset érték (mert nincs rá garancia, hogy a tükröd ugyanúgy melegszik fel újra és újra, ezért változhat minimális mértékben az offszet szükséglet, néhány száad mm-ről beszélek). Pl. -0.15 és 0.-13 - 2 század a különség, elenyészőnek tűnik, mégis néha ennyi a különbség a szép és ratyi első réteg offszet között). Minél kisebb layer vastagsággal nyomtatsz, annál hamarabb szembetűnő a rossz offszet érték.Az első réteget ne azzal tedd "tükörsimává", hogy belepaszírozod az asztalba. Ha tükröt akarsz, kövesd a Topicgazda módszerét, első réteg nagyon lassan és nagy hőfokon (asztal és fej is). Nézd meg az ő venti rácsait, azok valóban tükrösek, egybefüggő lap az ő első rétege, csillognak, mint a Salamon töke
Itt egy példa. Ha a pacáknak jó a E-step + flow beállítása, akkor tuti, hogy túl közel van a nozzle és azért ilyen hullámos. 2.-3... rétegig simán meglátszódhat még ez a hiba, míg be nem takarják a fedőrétegek, ki nem simítják az egyenetlenséget.Motor(tartó)áram: ha növeled, azzal csak növeled a hőtermelését. A pancake mocik 3-4-500mA körül vígan jól elvannak pl. BMG extuderrel. Ha potméterrel állítod, azt ne menetközben tedd. Ha FW-ben tudod álíltgatni, ott állíthatod közben is. Találd meg azt a minimális áramot, amikor még nem hagy ki lépést. E fölé állítod egy picurkával, 10-20%-al max.
-
minas
aktív tag
válasz
Mr.Csizmás #21268 üzenetére
Kösz. Miből adódhat az ideg egy sima SD kártya használatával?
-
Joshi
titán
válasz
Gabesz87 #21334 üzenetére
A szintezés egy dolog, a tapadás meg egy másik dolog. Én most vettem egy mágneses alapot amire felragasztom a gyári érdes matricát. Elvileg így nem lesz gond a tárgy felszedésével, mert a mágnes gyorsan old, de utána flexibilis marad a felület. Még nem építettem át, de hamarosan sort kerítek rá.
-
Gabesz87
veterán
Én a kézi szintezéssel mindig szívtam. Sosem sikerült valahogy, mondjuk közrejátszik az egész lap ferdesége. Ha az egyik oldalon/sarokban jó lett, akkor a másikon nem. Ha meg úgy állítottam többnyire párosával) hogy nagy nehezen a sarkokon jó lett, akkor középen volt vagy közel, vagy távol a nozzle. Meg a nyomtatások sem sikerültek. Volt ami 80-90%-nál vált fel, több órás nyomtatás. Vagy korábban, de többnyire feljöttek. Mióta BLTouch-om van, szinte soha nem volt ilyen problémám! Frankón letapad, és a tárgyak alja olyan mint a tükör!
A stepper fesz.-el kapcsolatosan még mindig várom a segítő válaszokat!
-
Joshi
titán
válasz
Gabesz87 #21331 üzenetére
Pont azt tudod megnézni, hogy mennyire jó az automatikus szintezés. Mindenhol ugyan olyan mértékben kell érezni a papírlap súrlódását. Egyébként nem véletlenül a legjobb megoldás a fizikai asztal szintezés, mert ott nincs érték határ, gyakorlatilag egy csavarral te állítod be úgy hogy mindenhol egyforma legyen. Fontos hogy az asztal sík legyen.
-
Gabesz87
veterán
Rendben, csekkolom majd. De a BLTouch-nak nem épp ezt kéne kiküszöbölnie a felvett pontok alapján? Ezért nem értem. Ezzel a papírlapos módszerrel mindig bajban vagyok, mert nem tudom eldönteni, hogy akkor jó, amikor épp súrolja a lapot, de még könnyen tudom mozgatni, vagy ha egy lépéssel lejjebb viszem a fejet, akkor meg már úgy beszorul a papír, hogy nagyon nehéz mozgatni.
-
Gabesz87
veterán
válasz
Saccco #21327 üzenetére
Pontosan ezt csináltam! Mármint az üveg mosását. Tegnap fejeztem be a nyomtatófej összerakását, és az első dolog az üveg szappanos mosása volt! Extrusion multiplier a S3D-ben van nem? CURA-t használok, ott a flow értékkel kell játszani, ha jól tudom!?
Az árammal kapcsolatban: állítható menet közben? ha feljebb veszem, mondjuk 600-ról 8-900-ra, az a melegedésen segíthet? Vagy menet közben nem lehet/nem ajánlatos állítani? -
Gabesz87
veterán
válasz
Saccco #21323 üzenetére
Pedig BLTouch-al be van állítva a Z offset. Illetve 16 ponton van végezve a probe. Azzal van amúgy valami teendőm? G29-el megcsinálta a tesztet, és be van állítva a Marlinban hogy betöltse nyomtatás kezdetén az utolsó probing eredményét. Nem értem, hogy nem tapad le akkor. Egyébként eltekintve ettől, ahogy kinéz, nincs gondom a tapadással. Még lehülve is alig bírtam leszedni a kalibrációs kockát pl. De ha tényleg tapadás probléma, hogy tudok ezen segíteni?
-
Joshi
titán
Terminator T-800. Spectrum PLA Pro-ból nyomtatva (Bloody Red). Nagyon jó cucc a Spectrum, cserébe drága.
-
Gabesz87
veterán
EZT a problémát mi okozhatja:
AZ első réteg úgy néz ki, hogy egyes részein, főleg a bal oldala tökéletesnek tűnik, a jobb oldala meg olyan, mintha "össze lenne fröcsögve". Második rétegnél is csak helyenként (szintén ott a jobb oldalon) láttam ilyen hólyagosodás szerűséget. Hűtés a 2. rétegtől van, 5015-ös blower-el 50%-on, Petsfang-el.
Próbáltam rákeresni, és ilyesmi a probléma, mint a képen, de azért hálistennek közel nem ennyire drasztikus.
A másik, amit még észrevettem, hogy az extruder motornak nem tudom mi volna a normális hőmérséklete, de elég melegnek tűnik. Tettem hűtőbordát is a hátuljára. Nem éget, rajta tudom tartani a kezem egy pár másodpercig, utána már kellemetlen. 600mA-en van jelenleg. 17HS4023 pencake motor. Mi volna a megfelelő érték? BMG+V6 (DirectDrive). Lehet, hogy hülye kérdés, de nyomtatás közben is lehet állítani a menüben? -
Saccco
nagyúr
válasz
csadi0011 #21319 üzenetére
Ha már filament, Spectrum katalógus.
Teszek ide egy részemről ajánlott listát:
PLA - Prusament, Spectrum, Verbatim
PETG - Spectrum, valószínűleg a Prusament-et is ajánlanám, de még nincs olyanom.
ASA - Spectrum ASA 275Amit próbáltam, de nem biztos, hogy beszerezhető:
PLA jó: CoLiDo, Tesla, Freedee, eSun.
PLA rossz: bq.
TPU jó: Hobbyking, Creazone -
azbest
félisten
válasz
norbert1998 #20846 üzenetére
most futottam bele megint abba a videóba, ahol a resin nyomtatás előtt bekenték a buildplate-et és alaprégteget szilárdítottak meg rajta, hogy megtartsa a nehezebb tárgyakat.
Kicsit spéci, mert fémöntés formához való drága anyaggal kapcsolatos éppen: [link] -
csadi0011
őstag
Csinálunk egy táblázatot vagy inkább egy külön topicot filamenteknek? Megosztani képpel, hogy milyen lett vele a nyomat. Vagy van ilyen? Vásárlás előtt hasznos lenne.
Tudom, hogy van ilyen táblázat most, ahova beírtátok a véleményeket bizonyos filamentekről, de nem bővül és nincsenek képek, ezért lehetne azt fejleszteni, vagy egy külön topic. -
Dyingsoul
veterán
Sziasztok!
Kis bajom van a Cura-val:
"Retraction minimum travel" beállítást szeretném módosítani, a beállításokban be is pipáltam, hogy mutassa az opciót de nem teszi ki és nem tudom változtatni az értékét...
Van egy kis információs ikon mellette a beállításokban (configure settings visibility) és az azt írja "setting is hidden by the active machine". Na most oké, hogy kicsit változtatgattam a nyomtató kezdő kódjain de attól ez a beállítás miért nem él? Semmi olyan nincs a kezdő kódban ami ezt kilőné.Start G-Code:
G28 ;HomeG92 E0 ;Reset Extruder
G1 Z2.0 F3000 ;Move Z Axis up
G1 X10.1 Y20 Z0.28 F5000.0 ;Move to start position
G1 X10.1 Y200.0 Z0.28 F1500.0 E15 ;Draw the first line
G1 X10.4 Y200.0 Z0.28 F5000.0 ;Move to side a little
G1 X10.4 Y20 Z0.28 F1500.0 E30 ;Draw the second line
G92 E0 ;Reset Extruder
G1 Z2.0 F3000 ;Move Z Axis up
End G-code:
G91 ;Relative positioning
G1 E-2 F2700 ;Retract a bit
G1 E-2 Z0.2 F2400 ;Retract and raise Z
G1 X5 Y5 F3000 ;Wipe out
G1 Z10 ;Raise Z more
G90 ;Absolute positionningG1 X0 Y{machine_depth} ;Present print
M106 S0 ;Turn-off fan
M104 S0 ;Turn-off hotend
M140 S0 ;Turn-off bedM84 ; Disable stepper motors
De megvan az alapértelmezett printer beállítás, ha azt választom printernek akkor sem mutatja ezt a beállítást a szeleteléskor...
Hajam kitépem, a netet is széttúrtam de nem találtam megoldást. -
Gabesz87
veterán
Megoldódott a venti probléma szerencsére. Miután 2 5015 ventit próbálgattam, és egyik sem ment, bedugtam a régi, stock tárgyhűtőt, és az bezzeg ment. Utána vettem észre, hogy az 5015-ösökön fordítva van a két kábel a JST csatiban, úgyhogy azokat kellett megfordítanom, viszont az egyik úgy sem ment, úgyhogy az valószínűleg kuka, a másik hálistennek működik, szóval megy is a nyomtató. Ezekkel a pontos pozíciókkal meg majd szórakozok még, egyelőre örülök, mint majom a farkának, hogy végre minden egyben van és működik, és tudok nyomtatni sok idő után. Egyetlen apró furcsaság most, hogy valami halkan nyöszörög, nyekerek, amikor jobbra X irányba mozog a fej. Fura, mert ma párszor elkezdtem próbaképp nyomtatást, de nem hallottam eddig. Mindegy, ez legyen a legkevesebb.
-
izisz
senior tag
válasz
Gabesz87 #21310 üzenetére
no, előkerestem az egyik nyomtató utolsó konfigját, 1.1.9 marlin, 215*215-ös asztalú, a probe pozíció szempontból lényegtelen, de nálam egy induktív, a lényeg, hogy fizikailag (nálad bltouch tű) hol helyezkedik el a nozzle-hoz képest.
Probe offset:
#define X_PROBE_OFFSET_FROM_EXTRUDER 20 // X offset: -left +right [of the nozzle]
#define Y_PROBE_OFFSET_FROM_EXTRUDER 11 // Y offset: -front +behind [the nozzle]
// Certain types of probes need to stay away from edges
#define MIN_PROBE_EDGE 10
Méretezés:// The size of the print bed
#define X_BED_SIZE 215
#define Y_BED_SIZE 215// Travel limits (mm) after homing, corresponding to endstop positions.
#define X_MIN_POS -19
#define Y_MIN_POS -11
#define Z_MIN_POS 0
#define X_MAX_POS X_BED_SIZE
#define Y_MAX_POS Y_BED_SIZE
#define Z_MAX_POS 240
Nálam pont olyan a fej+nozzle méret, hogy ha teljesen elléptetem jobbra X irányba előre Y- irányba, akkor pont X_BED_SIZE (215) és Y_BED_SIZE (215) pontra esik a nozzle az asztal sarkánál (de ekkor ugye a probe már asztalon kivül van).ABL behatárolás (nálam bilinear van; a MIN_PROBE_EDGE is használható lenne itt a +20-ak helyett én sajátot adtam meg, miután a fenti be volt állítva, home után kézzel léptettem MAX irányokba és lestem, hogy mennyit mutat, amikor a probe még pont az asztal fölött van kb)
// Set the boundaries for probing (where the probe can reach).
#define LEFT_PROBE_BED_POSITION X_MIN_POS + X_PROBE_OFFSET_FROM_EXTRUDER + 20
#define RIGHT_PROBE_BED_POSITION 180 + X_PROBE_OFFSET_FROM_EXTRUDER
#define FRONT_PROBE_BED_POSITION Y_MIN_POS + Y_PROBE_OFFSET_FROM_EXTRUDER + 20
#define BACK_PROBE_BED_POSITION 180 + Y_PROBE_OFFSET_FROM_EXTRUDER
//#define LEFT_PROBE_BED_POSITION MIN_PROBE_EDGE
//#define RIGHT_PROBE_BED_POSITION (X_BED_SIZE - MIN_PROBE_EDGE)
//#define FRONT_PROBE_BED_POSITION MIN_PROBE_EDGE
//#define BACK_PROBE_BED_POSITION (Y_BED_SIZE - MIN_PROBE_EDGE)FAN start: M106
FAN stop: M107
Polaritásra figyelj a CNC fan tüskéken. Ill. a venti feszültsége stimmeljen az SKR-re kötött táphoz. Ha 12V-os ventit megkínálod 24V-al, lehet nem lesz hosszú életű. Ha meg 24V-os a ventid SKR-re meg 12V-ot kötöttél, akkor lehet kézzel kell rásegítened, hogy elinduljon a pörgés. -
Gabesz87
veterán
Igen, tegnap úgy volt, ahogy leírtad, a -3 és -14 értékekeket a min_pos-hoz írtam be, a manual sorok pedig nem voltak engedélyezve. De így is teljesen ugyanazt produkálta, ugyanúgy működött, de egy Facebook csoportban írták nekem, hogy a manualt állítsam be. Na mindegy, kipróbálom, hogy írtad. Logikusnak hangzik.
Most olyan gondom van viszont, hogy nyomtattam volna egy teszt kockát, de nem megy a tárgyhűtő. Nem értem mi lehet a gond. Cura-ban be van állítva, hogy 2. rétegtől 50%-on menjen (szerintem egy 5015-ös blower-től ez elég, de majd meglátom). SKR1.3-am van, a hűtő a CNC fan nevű portban van. Be lehet valahogy paranccsal kapcsolni a tárgyhűtőt, hogy megnézzem, működik-e egyáltalán? -
izisz
senior tag
válasz
Gabesz87 #21297 üzenetére
X_MIN_POS 0
Y_MIN_POS 0
Ide szerintem neked sem 0,0 kell. Hanem az a valós koordináta, ahova tényleg elér a nozzle hegye. Anno Anet esetén ez mindkettő negatív érték volt nekem. A manual_x/y meg nem kell neked.Kommenteld ki a manual sorokat.
Nyomj egy home-ot (FW szerint most ez lenne 0,0). Utána X és Y irányba is kézzel léptesd el a nozzle "hegyét" pontosan az asztal bal első sarka fölé (valós 0,0 pozíció).
Ami 2 X-Y értéket most látsz a kijelzőn, azokat tedd be x/y_min_pos változóba, negatív előjellel.
Hasonlóan a max_pos is - ha a nozzle ki tud menni az asztalon túlra (jobb és hátul), akkor oda se bed_size megy, hanem a tényleges max érték, ameddig léptetni tudtad kézzel. -
Joshi
titán
Ez mitől lehet? Egyszerűen nem tudok regisztrálni a Thingiverse.com oldalra. Ha kitöltöm a regisztrációs lapot, soha nem érkezik meg a visszaigazoló email. Persze innentől kezdve a korábbi email címet már nem fogadja el, gondolom foglaltnak jelzi. Na de soha nem volt aktiválva. Már három email címemet nem fogad el. A spam mappába sincs a visszaigazoló email, tehát nem is küldik el. Nagyon bosszantó.
-
machinev
csendes tag
válasz
Reggie0 #21301 üzenetére
Én innen rendeltem sima rugóacél tárgyasztalt mindenféle mágnes nélkül: [link]
Erre ragasztottam PEI sheetet és nem kell mindenféle ragasztóval kenegetni ABS vagy ASA nyomtatásnál.
Ez a két anyag kihűlés után is rajta marad, a lapot meghajlítva viszont szépen lepattan. A nyomtató asztalához iratcsipesszel rögzítem. -
Saccco
nagyúr
válasz
trialkornel #21294 üzenetére
Annyiból kijön egy 300-as Voron.
-
trialkornel
tag
válasz
Tikakukac #21302 üzenetére
Ami nyomtatót linkeltem annál az is plusz pont hogy nem lóg ki belőle semmi így könnyen lehet dobozolni. Nekem is szempont a burkolás a kényesebb anyagok miatt.
Még a BLV Cube ami tetszik, bár ott szerintem inkább a kinézete ami miatt nagyon megnyerő, viszont azt nem lehet könnyen beburkolni, át kellene tervezni hozzá (meg kisebb is a nyomtatási területe).
-
Tikakukac
titán
válasz
Reggie0 #21300 üzenetére
Hááát, ha van barátod, aki ezen területen van, akkor meglepően olcsó
Itt nem a pénz a lényeg amúgy sem. Tiszta és zárt helyen tudsz jó melegben nyomtatni, miközben nem fulladsz meg, nem utolsó sorban nem kicsit halkabb is így a nyomtatás. Kb. az első dolog volt Lack asztalozni a nyomtatót
-
Reggie0
félisten
Nem tudjatok, hogy az alap ender 3 leveheto asztallapja, matricaval vagy anelkul, milyen neven fut vagy honnan lehet rendelni? Ha rakeresek a logikus nevekre, akkor csak matricakat dob ki, de nem az kene, hanem a hordozolemez.
Vagy ha valaki uveglapra/magnesesre cserelt es megvalna a regitol, az is erdekel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- Apple iPhone 11 Pro 64GB Space Gray / Szép állapotban / 100 % AKKUMULÁTORRAL / 12 hónap jótállással
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest