Hirdetés
-
PROHARDVER!
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. október
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
márkaspecifikus topikok: (Asus, TP-Link, Cudy, Xiaomi, Mikrotik stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
TeeJay
üzenetére
Köszi, de azért ezeket hoztam fel példának, mert nem futja 20-on 30,40ezres routerre, max 15-17ezer amit rá tudok szánni és persze nem gagyira, És a felsoroltak ebbe a kategóriába esnek. A xiaomi-tól távol tartanám magam, a korábbi múltjára való tekinettel nem nagyon mernék venni bármit ami Xiaomi.
-
devil-k
nagyúr
válasz
TeeJay
üzenetére
és woodworm! Köszönöm mind a kettőtöknek!
Még egy kérdés. Valami miatt nem látom a hálózaton abszolút a kamerarendszeremet. Hogyan tudom előhalászni? Hiába írom be a CMD-be a arp -a parancsot, nem hoz ki új IP-t... Remélem, nem a hó tett be neki vagy mit tudom én...
Offline-nak mutatja. -
bozont
veterán
válasz
TeeJay
üzenetére
Tudom hogy nem a legjobb (omnidirectional módon sugároznak) , de ahová kell így is elér a jel probléma nélkül, ahová meg nem oda bárhogy állítom sem fog. Ezért vagy egy AP az alsó szinten. A középső amúgy lefelé volt irányítva, de nemrég matattam a kábelek körül, elfelejtettem visszahajtani.
De úgy néz ki megvan a befutó, még pedig az AC1200GU és akkor polcot sem kell felfúrni (amúgy sem tenném, zavarna ott).
-
-
válasz
TeeJay
üzenetére
Ó, a HardverApró -- én már csak szórakozásból nézegetem.
Vicces, amikor a bolti ár felett adják az egy éves eszközöket (próbagaranciával...), de olyan, mint az új, dobozában!
Vannak hirdetések, amelyeket legalább tavasz óta nézegetek.

Persze vannak korrekt ajánlatok is szépen (a héten is vásároltam ezt-azt), de azokért bányászni kell.
MaCS
-
-
dethroner
veterán
válasz
TeeJay
üzenetére
Évekig kerülgettem, bámultam a router, szolgáltatói eszközök, kábelek háromszöget, csajom is utálta a mocsok látványt, igaza is volt. Amikor a folyosón a beépített szekrényt megterveztük, kialakítottunk benne egy polcot pont akkorára, ahová ezek az eszközök beférnek minden dróttal együtt. És remek dolog hogy nem kell filmnézés közben is a zöld ledek villogását figyelni, nem kell törölgetni róluk a port, nem cseszik el az összképet. Kellemes dolog lehet egy jobb hardverű router mint a tp-link 1043 v3, de ha nem lehet normál kialakítású eszközt találni, akkor azt hiszem bőven elég lesz még sok évig, cserébe hogy befér egy normál helyre.
(#77623) TeeJay Lehet hogy nem célszerű szekrénybe rakni, de egyenlőre az eszköz van értem, és nem fordítva. Az én igényeim előbbre valóak mint egy tárgyé és én fizetek érte, nem fordítva
-
sinick
senior tag
válasz
TeeJay
üzenetére
Köszi a választ. A router egy 841-essel most 4 eszközt kezel vezetéken, ebből a pc nagy forgalmú, azzal nincs gond. A 841-es router AP-ként is funkcionál a 3 méter miatt. Viszont van rá 6 wifis eszköz, és ha valamelyik wifis eszközön nagyon toljuk a youtube videókat vagy fájlmegsztáson a filmet, akkor 1-2 óra után bemelegszik. A router megbontottam, megbordáztam és jobb lett, mert igy legalább elvisz 2 wifist 3-4 óráig. Ilyen már azért ritkán van, de már unom. Szóval a cél az lenne, hogy a 841-es AP-t kiváltsam és bírja a strapát.
-
valakky
aktív tag
válasz
TeeJay
üzenetére
mondjuk inkább úgy hogy ennek a leghangosabb szószólója te vagy. mert ehhez képest simán el lehet lenni stream/hobbiletöltés/routeolás szintjén egy mai 15-30e ft-os rúterrel is nas/torrent letöltés szintjén. legfeljebb nem 10 terája lesz, csak egy darab 1-2 terás kisvinyót nyom rá, meg nem 10 perc múlva akarja elkezdeni az uhd-t nézni, hanem másnap vagy pár óra múlva a fhd-t, és úgy van vele, hogy bőven megfelel neki a top 50k-val bezárólag bármelyik hely. és már az is azt jelenti, hogy bármikor törölhet bármit.
ezt meg simán tudtam tartani anno egy rtn18-as régi jó kis routerrel. igaz csak 720p filmekkel, és nem tévére stremeltem, csak hálózaton htpc-vel néztem róla filmet. de amíg a D-Link DIR-860L nálam volt, azt próbálgattam, simán menne mindez fullhd-vel, streamelve, miközben akkori sávszélemet is teljesen kihasználhattam volna ezzel párhuzamosan. csak az már nem ezért került hozzám. -
ricogsm
őstag
válasz
TeeJay
üzenetére
Bocsáss meg félreértettél !
van egy Mini pcm monitor nélkül amire rá van kötve 500 as külső hdd és, h vissza töltsek egy kicsit.
azon fut a torrent kliens és ennyi onnan hívom be a xiaomi boxba a filmeket ,
evek óta így használtam , több routerrel .
Utoljára a 750 tplink.
most ezt nem tudom jól konfigurálni.
-
love
tag
válasz
TeeJay
üzenetére
A csomagot kibontva ott a V2 jelölés, és az Alzától azt tudtam meg, hogy már nincsen raktáron a V1-ből (azért kiváncsi lennék, hogy a többi országban miért van mind a kettő).
Kérdés: Egyáltalán nekem kellhet a V1 vagy az AC65P tudása?
Upc 500 net, Connect box a fő egység, és ennek a jelét kellene továbbítania(repeater módban), esetleg egy rt-12+-al kellene még összedolgoznia (ez van jelenleg repeaterként). Torrent csak is kábelen a Connect boxon keresztül megy/menne.
Szóval Alza már kilőve, ha valaki V1-et szeretne, én is Euronicsben láttam a GU végű routert, de fölöslegesen nem költenék rá 4-5e-el többet. -
woodworm
veterán
válasz
TeeJay
üzenetére
A QCA8337(N) N nélküli tagjaiban nincs hardveres gyorsítás. A tp-linkek közül a legújabb WR1043N v5 hasonló, a régebbiekben és a C7-ben pl. QCA8337N van.
Ez a router szerencsés esetben az ac65p-vel mutathat nagyot repeaterként, ha mondjuk csatlakozni tud rá n800-as linkkel. A nagyobb hatótávolságú 2,4GHz-es rádióval tartja a kapcsolatot, az 5GHz-es sávon pedig szór kisebb távolságra. A teljes lakásban megoldott mondjuk az 500Mbit.
Persze ahhoz drága, hogy látatlanban ezért megvegye valaki és reménykedjen, hogy össze is jön. -
-
-
envagyok
veterán
válasz
TeeJay
üzenetére
2 rt-ac56u van itthon több éve.
Eddig azon agyaltam, hogy cserélni kellene 2 aimesh képes routerre.
Most viszont azon gondolkodom, hogy inkább 2-3 tagos aimesh képes hozzáférési pontot kellene vennem.
Abból van ajánlott, vagy kimondottan nem ajánlott? Esetleg best buy?
Tplinknek van nagyon jó áron.
Olyat keresek, amin van Gb LAN csatlskozó is, az lenne jó, ha azon kommunikálnának az egységek. -
woodworm
veterán
-
válasz
TeeJay
üzenetére
Igen, én is tudom a különbségeket, csak ezt kevés helyen jelzik. De ez így van sajnos minden router esetében, a gyártók úgy néz ki nem tartják fontosnak a hardvert, hisz hivatalosan nem is teszik közzé a paramétereket. Anno WL-500gP-n is azt kellett már lesni, hogy az antennája jobb vagy bal oldalon van, mert a v2-ben már nem volt miniPCI csatlakozó, és lassabb volt benne a SoC és a RAM is. De TP-LINK-nél is volt olyan modell amiből talán 10+ hardver verzió is volt, és egyikre sincs 72-es betűkkel ráírva, ott is a címkét kell lesni.
Ha külön hozzá az árukereső, az legalább valami.
-
válasz
TeeJay
üzenetére
Nem az üzleten múlik, a dobozon szembetűnően nincs feltüntetve és kész. Hivatalosan ugyanaz a neve mindkettőnek, RT-AC57U, így csak a kis matricát megvizslatva derülhet ki, hogy valójában melyik van a dobozban. RT-AC66U esetén is így volt, ugyanúgy kellett lesni a hardver verziót, csak kevés helyen jelezték külön, hogy B1 amit árulnak.
Egyébként bárki kapott már Magyarországon (na jó, a PH fórumról) v2-es típust? Én nem tudok róla, eddig csak v1-ről olvastam, aminek a hivatalos jelölése egyébként H/W Ver.: A
-
-
válasz
TeeJay
üzenetére
Nem bukod a garit, és sokkal-sokkal egyszerűbb feltenni is a padavant, mert az asus-nak van gyári recovery, avagy failsafe módja, még a xiaomi-n ssh-s mókolás kell, meg fejlesztői firmware, esetleg bootloader csere, szóval mindenképp bonyolultabb és kockázatosabb a művelet mint az asus-on, tekintve, hogy utóbbin a zéró felé konvergál a kockázat. Alzába kuponnal 11k ha besétálsz érte a Róbert Károly krt.-ra. Én is vettem magamnak egyet játszadozni, már azon is a padavan ketyeg.
eBay-en van még eredeti MiR3G, de nem is olcsó, és tuti meg is
vámoljákáfázzák, szóval nagyon drága lesz. -
mr_kickass
tag
válasz
TeeJay
üzenetére
Koszonom szepen, mindketto USB 3.0-s jo tippnek tunik. A Xiaomi viszont jelentosen olcsobb, a kerdes tehat ketiranyu;
1) erdemes-e ASUS-t vadaszni apron, feltunik-e 20k alatt? (ahogy latom, ujonnan ~25k)
2) ha Xiaomi, OpenWRT erdemesebb ra? Korlatozottan biznek meg egy kinai eszkoz gyari szoftvereben, kerdes, hogy az OpenWRT-vel ugyanannyira egyszeru lesz pl. a HDD-t network drive-kent setupolni? -
pinnacle
nagyúr
válasz
TeeJay
üzenetére
Próbáld ki függőleges helyzetben. Szerintem nálam azért jobb a vétel nagyobb lakásban.
Igazából az a kérdés, hogy 3. antenna is így sugároz függőlegesen, illetve megdöntve? Egyébként nincs ilyen kép, 3-4 antennáról is? Ha megdöntve lefele sugaraznak azok is, akkor tényleg csak emeleten kell így beállítani, hogy a földszint is kapjon valamit.
-
pinnacle
nagyúr
válasz
TeeJay
üzenetére
Nagyobb lakásban nekem jobb a vétel. Próbáltad függőleges antennával? Nem akkor kell megdönteni ha emeleten van a router? Nekem kb.1,5m magasan van a router. Gondolom neked sem a gép mellett.
Valkűr nézd meg, hogy tényleg 100-as csatornán megy a router. Nekem a telefon miatt mászott el állandóan. Routerben úgy látszódott, hogy a 100-on van, de nem ott volt. 5G lassabban jelenik meg, mint a 2,4GHz. Ha jól emlékszem itt írták már korábban, hogy a radar ellenőrzés miatt. DFS csatornákat kapcsold be. 100 van állítva, de a 106-on megy.
-
Aurig@
őstag
válasz
TeeJay
üzenetére
Mint írtam, nekem ezek másodlagos szempontok. Teljesen mindegy, hogy tudja vagy nem az AC-t. Légy szíves olvasd el a 76790-es válaszom, abban benne van minden. Nem lényeg a több száz megabit, sem az, hogy a földszinten is fogható legyen a wifi /hatodikon lakunk/. Kizárólag három telefonnak kellene, néha /készülékenként nagy sávszélesség sem feltétel/. A vezetékes net a mérvadó.
Ettől függetlenül az Asus lesz valószínű. -
Aurig@
őstag
válasz
TeeJay
üzenetére
Mi előnyöm lenne az AC57U-val? (A másik már drága, routerért nem adok annyit, amennyibe az kerül.)
Ha rádugom a Connect Boxot és van 20-30 megabit, az már elég. Kizárólag telefonhoz kellene. 5GHz meg több 100 megabit teljesen felesleges.
Olyat keresek, amit tök egyszerű beállítani és onnantól kezdve működik. Ha működik úgy, mint a UPC Free Wifi, akkor már jó.
-
válasz
TeeJay
üzenetére
Egyértelműen leírtam, hogy a lakásokban a 66b1 lefedettsége jobb volt.
A 66b1 teljes és stabil csatlakozást biztosított mindegyik lakás minden szintjén, a 65P a sarokhelyiségekben nem volt vagy instabil volt a kapcsolat.
A sokkal jobb wave2 MU-MIMO 4 antennájával együtt.Ezen nincs mit magyarázni. Sokat mértünk, jól mértünk, mások is mértek így.
Ez elég egyértelmű. A wifi szeszélyes jószág, máshol nyilván kijöhetnek más eredmények, de ez elég steril környezet volt a tök üres lakásokkal.
Ettől a 65P szerintem is nagyon jó eszköz, de meg lehetne végre érteni, hogy nem minden esetben jobb minden szempontból, mint a 66b1.
MaCS
-
válasz
TeeJay
üzenetére
Nagyon odafigyeltünk a beállításokra. A műszaki ellenőr és az egyik lakásvásárló is elég profi volt ebben, és én sem először állítottam be és teszteltem routert.
Több eszközzel, több konstellációban összesen több száz mérés adott teljesen konzisztens eredményt. Egy tégla válaszfalnyival mindig erősebb volt a 66-os.
Ez egyébként egybevág az én egy valamikor nyár végén tett próbámmal, amikor ugyan csak a telefonommal és csak mórickamódon, de a beállításokra szintén kínosan odafigyelve nagyon hasonló eredmény jött ki, bár arra nem emlékszem már biztosan, hogy ott a 65P ellenfele egy 66b1 vagy egy új 68-as volt-e, de hatótávban egyértelműen alulmaradt a 65P. Nem verték bucira, de egyértelműen hibahatáron túl volt gyengébb.
Ez egyébként egybevág az általam hirtelenjében talált egyetlen teszt eredményével, ami nagyon jókat írt a 85 (65) P-ről, de érdekes módon nekik is ez jött ki:
The WiFi coverage is not reliable in rooms separated by two walls from the router
Személyes tapasztalataim nincsenek a 65P-vel, de miután a tanácsomra több ismerősöm is ilyet vett, rá tudok kérdezni, hogy náluk kifejezetten mi a helyzet a lefedettséggel. Azt tudom, hogy összességében nagyon elégedettek az eszközzel, és számomra is imponálóak a vele kapcsolatos tapasztalataid. De a wifis lefedettség a jelek szerint pont nem az erőssége.
MaCS
-
pinnacle
nagyúr
válasz
TeeJay
üzenetére
Köszi, de mi a fene lehet ott, ami kidob a 100-as csatornákról? Gondolom nem a UPC routere. 40-es csatornán is többen vagyunk. Illetve lehet mégis? Most csak én vagyok ott, gondolom nem sokáig.
-
pinnacle
nagyúr
válasz
TeeJay
üzenetére
Igen, de ha jól emlékszem azt írtad, hogy neked hetente mászik el, nekem meg 10 perc után. Ráadásul nem is kellene, mert 5500 MHz-n van. Ezért lenne jó tudni, hogy ez minden Asus routeren így van, mert akkor az ő hibájuk, amit talán lehetne javítani firmware frissítéssel. Ha jelezzük nekik.
100-as csatornán kész csoda a 65P, jobb a teljesítménye 5GHz-n, mint 2,4GHz-n.Ha nem lehet javítani, lehet inkább veszek egy TP-Linket. Router csere óta üldöz a család, hogy a távolabbi szobában gyenge a Wifi. TP-Linknél azt mondták, nem tudják MAC cím alapján, mi lehet ez a csoda Wifi, ami betonon keresztül majdnem azonos teljesítményt ad, a szobában lévő Asus-al. Szerintük a Deco sorozat a legjobb.
-
-
-
-
-
-
válasz
TeeJay
üzenetére
Csak a tényszerűség kedvéért, nem okoskodtam, hogy az AC85P mennyivel jobb. Csak idézni tudom magamat: "nem tudom, hogy ez az eltérés esetleg nagyobb hatótávolságban megmutatkozik-e. Mivel összesen 10e Ft a különbség vételárban, megéri nekem a nagyobbat venni, ha jobb"
Tehát bizonytalan voltam, hogy jobb-e, mert a fórum nem 100%-ig kimerítő olvasása alapján azt gondoltam, hogy valamennyi különbség van köztük wifi tekintetében. Ki gondolná ugyanis józan ésszel, hogy pontosan ugyanolyan dobozt árul az Asus magasabb áron, és nüansznyi különbség sincs köztük. Mert szokták ugyan a gyártók ugyanazt a terméket alacsonyabb szegmensbe pozicionálva is árulni, de akkor általában valamit azért csak letiltanak.
De látod, mindenki alkalmas valamire, ha másra nem, hát elrettentő példának.
így legalább okoskodásom és kavarásom módot adott arra, hogy Vargalex összegyűjtse az infókat, és így elég egyetlen hozzászólást linkelned a jövőben. 
Amiről viszont nem tudom esett-e itt már szó, hogy sem a 65p sem a 85p oldalán nincs manual! Egy barátomnak akartam ajánlani természetesen a 65p-t, de előtte meg akartam nézni a biztonság kedvéért a gyári kézikönyvet, hogy tud-e access point módot, de nem találtam kézikönyvet. A specifikációban sem írják. Ha összevetem például a 66U b1-gyel, akkor a működési módnál ez van a 66-osnál: Vezeték nélküli útválasztó mód, Hatótávkiterjesztő mód, Hozzáférési pont mód, Médiahíd mód. Az AC65-nél semmi.
Ettől függetlenül még persze alkalmas lehet rá, csak ugye én ha biztosra akarok menni hogy milyen funkcionalitással bír egy adott eszköz, mindig a gyári kézikönyvet tekintem irányadónak. -
válasz
TeeJay
üzenetére
Nekem csak egy gyors kipróbálásra volt lehetőségem a minap. Nem is a legegzaktabbra, de próbáltam alapos lenni.
Nekem az jött ki, hogy mindkét hullámsávban egy szobával távolabbról tudok csatlakozni a 66-oshoz, ahol viszont még mindkét router jelerőssége jó, ott 20-25%-kal gyorsabb a 65P, amikor egyedül a tesztkészülék kapcsolódik wifin.
MaCS
-
gekkoXT
senior tag
válasz
TeeJay
üzenetére
Olvastam, hogy ugyan az belülről és ha más firmware-t rakok rá minden ugyan az lesz. Én sajnos nem akarok ezzel kísérletezni ezért megvettem a 85p verziót. Az árát meg elszámolom a cégemben szóval annyira nem zavar a különbség, de aki akarja, valóban vegye az olcsóbbat, mert a srácok tényleg utána jártak, hogy elvileg azonos a hardver teljesen.
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- 142 - Lenovo LOQ (15IAX9) - Intel Core i5 i5-12450HX, RTX 4060 (ELKELT)
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i3-7GEN I 4GB I 128GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- HIBÁTLAN iPhone 13 Mini 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3838
- AKCIÓ! Asus ROG STRIX Z490-G Gaming WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga X390 - i5-8365U I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Offline-nak mutatja.

Gubek-Einste
Dr.NX