- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. március
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
pecz
csendes tag
Na most nézem, hogy a mostani asus antennái 2*2 dbi. Ha veszek egy TP-link 1043NDv2-őt akkor annak 3*5 dbi lesz a jele és ha még annak még 2 antennáját kicserélem 2 8 dbi-re (TP-LINK TL-ANT2408CL) akkor összesen 8+8+5=21 dbi szemben a mostani 2+2-vel. Akkor azért drasztikus javulás lesz nem?
-
TeeJay
félisten
válasz
Jedster #35195 üzenetére
az a baj hogy az inSSIDer is csak azt mondja meg melyik csatornán hány hálózat van (ott is csak ami publikus SSID-vel rendelkezik) és hogy hány dB a jelük erőssége. azt hogy forgalmaz-e adatot nem tudja megmondani. ekkor lehet az hogy pl az 1-es csatornán látsz 3 darab hálózatot és nem oda állítod a tiedet pedig azoknak lehet gyenge a jele és hetente 1MB adatot ha forgalmaznak rajta...
én 13-as csatornára szoktam tenni azt már kevésbé zavarja a 11-es csatorna és működni szokott(#35197) pecz
-70 köril dB nem túl acélos nálad
valahogy rá kellene gyúrni hogy legalább -40 vagy -30 köré kerülj
akár állítasz csatornát vagy forgatod a router antennát esetleg a vevőt teszed olyan helyre hogy jobb legyen a vétel -
pecz
csendes tag
Itt ugye az rssi-t kell nézni? az enyém -72, a többieké -56-68,-72,-78,-80,-80,-91,-89
-
Jedster
tag
válasz
baloghbalint #35187 üzenetére
Az AC-s routerek egyelőre nagyon drágák. Nem feltétlenül éri meg megvenni őket. Az 5GHz nem szereti a falakat annyira mint a 2,4. Tehát akkor érdemes venni, ha a router közeli eszközökre nagy átviteli sebesség kell. Távolra (mármint falakon keresztül), ha nem nagyon zajos a környék, akkor 2,4-es N-es wifi való. Lehet, hogy érdemesebb lenne neked is TP-link 1043NDv2 és ASUS N18U közül választanod, ha a falakon keresztül átvitt sávszélesség az elsődleges.
-
Jedster
tag
N12E-re nincs custom firmware. Garanciát látatlanban semmilyen megoldásra nem lehet vállalni, de valószínűleg a kliens térereje nem túl magas, ha csak 20Mbit megy át. Tehát ezt érdemes lenne nagyobb antennával ellátni, vagy cseréni, hogy jobb legyen a jel. A több antenna is nagyobb sávszélességet ad. Tehát a jelenlegi helyzetnél a kliens tuningolásával is tudnál jobbat elérni. Hogy mennyivel, az kérdéses, de akár a többszöröse is átmehet.
Ha még mindig nem elég a sebesség, akkor érdemes routert is cserélni. Egyébként az N12E 70Mbit-nél többet nem fog adni sose. Gigabites routerből érdemes választani, lehetőleg nagy, 2,4-es külső antennákkal. Pl. Tp-link 1043NDv2, ASUS N18U
Megj: Ugye szomszédos adók nem zavarnak be a wifin?
-
pecz
csendes tag
A mostani asus (kemény 7k) n-es, 2 antennás és ha közvetlen a router mellett vagyok át tud tolni 70-et ha a ház másik felében akkor 20-30 at (fiber power 120). Akkor szerintetek ha veszek egy tp link 1043nd v2-őt és moddolom az antennát akkor mennyivel menne ott ahol az asusal csak 20-30-al megy? Illetve mindenképpen 2.4 ghz-en használnám!! Vagy ha felraknék vmi custom frimwaret az asus-ra akkor lehetne "csodát" művelni?
-
válasz
baloghbalint #35187 üzenetére
a több falon keresztüli wifi átvitelre nem lehet mit mondani látatlanban, az csak akkor fog kiderülni, ha a gyakorlatban kipróbálod, mert nagyon sok tényező függvénye.
az ac kapcsolat többszörös sebességre képes, mint az n szabványos.gyáliSanyi; a tl-wr1043nd v2 akkor jelentene jobbságot, ha az ellenioldali wifi modul jobb, mint 2*2:2 mimo képes, hiszen akkor kihasználásra kerülne a nevezett router 3 antennájának a többlete a tl-wr841nd 2 antennája és 2*2:2 mimo képessége ellenében.
-
gyáliSanyi
őstag
Másik kérdés, hogy most kb. 5 méterre a 841 (300Mb N) routertől alig fogni a jelet, sőt néha egyáltalán nem is. Igaz egy betonfödém meg 1 téglafal is van ebben a távolságban. Egy 1043 V2 jobban sugározna vagy oda már komolyabb eszköz kéne?
Más megoldás esetleg, hogy 5-10 méterre is legyen WIFI jel? -
baloghbalint
tag
nekem egy hp elitebook 8540p-m van ezen a gépen kivül minden tudja az AC-t ezért gondolkozom hogy a c7 lesz mert lehet hogy nem olcsó de remélem jó esetleg valami tapasztalat vele?
attól tartok még hogy a 2,4 ghz antennák beéptettek és itt nálunk komoly dolga van a routereknek sok falon kell átmenjen nem tudom átviszi e a beéptett antenne azt a 3 falat -
válasz
gyáliSanyi #35179 üzenetére
szia,
igen, hiszen jóval erősebb hardver dolgozna.
ejj, szerkeszthettem volna, de figyelmetlen voltam, mert több ablakban is nyitva a ph...
-
válasz
baloghbalint #35182 üzenetére
szia,
ahogy írod, nem elég csak a router oldalán adott tudás, az ellenoldali eszköznek/wifi modulnak is kezelni kell azt a technológiát, mert mindig csak a szűkebb keresztmetszet érvényesül, ha két eltérő tudású eszköz kapcsolódik egymáshoz.
nem csak kor kérdése - bár bizonyos nagyobb időintervallumot visszaugorva már igen -, de a wifi modul típusa alapján ez egyszerűen ellenőrizhető.
a c7 jó eszköz. -
baloghbalint
tag
Helló
nem vagyok nagy hálozat guru szóval szeretnék párat kérdezni
amelyik router 5Ghz-n is tolja a jelet ott kell támogassa a wifi kártya is és ha régebbi cucc akkor csak a 2,4 et tudja majd ?
milyen routert tudtok ajánlani ami nem egy határ szar mint az eddigi routereim ? (max 35k) -
Jedster
tag
válasz
gyáliSanyi #35179 üzenetére
Feltöltés alatt torrentet értesz? Ha a válasz igen, akkor a válasz igen.
Bár, ha nincsenek problémáid jelenleg, akkor nem feltétlenül érdemes cserélni. Nagyobb jelentősége akkor van, ha mást is csinálnál mellette a neten.
-
gyáliSanyi
őstag
Sziasztok!
Egy 1043 V2 könnyebben kezelné a feltöltéseket több szálon egy 841-hez képest? Lényegében a 841-el is megvan a max. upload sebesség.
-
Jedster
tag
Ha 2,4-es wifin használnád, akkor TP-link 1043NDv2 és ASUS N18U. Viszont ahogy előttem írták, a kliensnek is támogatnia kell. Én 3 antennást vennék a 120-as nethez. Antennamoddolást sem árt beleszámolni a távolság miatt, mert a jelszint nagyon erősen befolyásolja a sebességet.
-
szuecsg
csendes tag
Aki TP Link 1043 ND V2-n gondolkozik gyári firmwarerel!
Digi 1000. Egyenesen gépbe dugva 905 Mbit. -
Steve-0
őstag
válasz
Gubek-Einste #35167 üzenetére
A fekete.
Tegnap éjjel megrendeltem az Asus-t.
-
TeeJay
félisten
wifire nincs garancia de ha csak 20-at visz át akkor a kliensben lesz szerintem a hiba
valszeg sima G-s wifi tehát 54megabites
tessék venni olyan klienst ami tudja az N-es wifit és legalább 2x2:2 MIMO-s mert úgy 40MHz-en lesz 300megabites linked az meg olyan 80megabit körül át tud tolni
5GHz-en 100megabit is meglehet -
pecz
csendes tag
Sziasztok!
Én már írtam ide a múltkor router választás ügyében,de most újra segítségre van szükségem. Bekötötték a 120 megabitet. A mostani routerem RT-N12E. Eddig 15 megás netem volt, átvitte belőle mind a 15-öt. Most hogy megjött a 120 a ház másik felébe csak 20-at visz át. Kérdésem az lenne, hogy milyen routert tudtok ajánlani 20-ig ami átvinne (tudom nehéz kérdés mert nincs rá semmi garancia) mondjuk 60-at?
-
robertdani89
újonc
Sziasztok!
Szeretnénk lefedni wifivel a telephely raktárait. 3 raktárról van szó, mellékeltem egy rajzot.
Olyan routert keresek, ami bírja a 0 fok alatti hideget és a 40fok feleti meleget, ez elő szokott fordulni.
Szerintetek hány routerrel tudnám lefedni ezt a terükletet? 2 vagy 3 lenne elég? Tudtok routert ajánlani?http://prohardver.hu/dl/upc/2014-08/04/507670_o0s2ftslms99ruz2_telephely_2.png
-
Inkább Asus N12 D1 vagy TP-Link 841ND, mind a kettő külső antennás a Linksys-ek belső antennáival ellentétben és frissebb hardverre is épülnek mint a másikok. Az Asus-ra ugyan úgy van Tomato mint a Linksys-re.
Ha az újjal sem lenne elég a lefedett terület akkor a mostani TP-Link-kel lehet azt növelni. -
Szia!
Az általad írt három modell mind belső antennás, így nagy reményt nem fűznék hozzájuk!
-
Sabre
őstag
Sziasztok!
Egy kicsit nagyobb lefedettséget szeretnék wifi tekintetében, a jó régi linksys wrt54gl után hirtelen kellett egy N-es router és egy alapabb tplink lett, ami lustaság miatt "maradt" eddig.
Viszont meguntam, hogy gyengébb wifi adapteres noti meg tablet csak bizonyos pontjai tud a háznak csatlakozni a wifihez, kert felejtős.
Alábbiakból melyik lenne az ami lefedettségben előrelépés lehet?
Linksys E900 / E1000 / E1200?
Előre is köszi
-
-
total90
veterán
válasz
Gubek-Einste #35142 üzenetére
Van minden, VoiP, IPTV, minden... akkor milyen johet szoba?
-
-
Steve-0
őstag
Sziasztok,
pár napja egy új D-Link 360R (ADSL+) modemem van, sajnos a TP-Link WR340GD routerem nem kompatibilis a modemmel.Milyen routert ajánlanátok mellé?
10e alatt vagy ha nincs más nagyon max. 13e
lehetőleg minél nagyobb hatókörrel rendelkezzen.Köszönöm, üdv.
-
laacika
tag
Sziasztok.Van egy Acces Point-om,eddig nem volt vele gondom,de mostanság nyöszörög,a böngésző cimsorába irva bejön az Ap menüje de nem rendesen tölti be,van hogy csak tölt tölt de nem tölti be rendesen,pl:félig üres marad a mező,vagy a wifi listát nem tölti be.Valakinek valami ötlete?Megköszönném mert már kiakaszt.
jaj még annyi hogy Firmware-t frisitettem a legújabbra a gyártó lapjáról.
-
kecz
aktív tag
Sziasztok!
-
válasz
kopidoo #35160 üzenetére
Ugyan azt mint egy számítógép esetén jelentene.
Router-nél konkrétan: Kisebb NAT képesség, kisebb terhelés elviselése (kevesebb eszköz egyidejű használata, torrent kevesebb szállal), firmware-ben kevesebb opció, USB-s típusnál lassabb HDD írási/olvasási sebesség, stb.Telefonhoz elég lesz.
-
válasz
kopidoo #35158 üzenetére
25/10 alá kábelen bőven elég, bár csak g szabványos, így 54-es ellenoldallal nem feltétlenül megy át a 25 megabit/sec - 125-ös router, így ha van hozzá super-g ellenoldal, akkor wifi útján is simán átfér a 25-ös net, nekem 28 is átment anno az 5007eg párosítással -, hardveresen jóval gyengébb, mint a tp-link 700-as és 800-as széria, illetve utóbbiak már n szabványosak.
-
kopidoo
senior tag
Az Asus WL520GC router milyen? 25/10-es net menne bele.
Apósomnak feleslegessé vált, így rákérdezett, hogy kell-e nekem.
Jobban járnék egy újabbal? (TP-Link 7xx/8xx széria?) -
gordon24
csendes tag
Jaja! Ő is ezért adja el. Szeretne felmenni 500 ra. Nekem elég most ez a 100as. Szóval jó pár évig nem szándékozom feljebb lépni szóval ha a 100/50et kiszolgálja boldog leszek.
Wifin meg igazából csak a telefonok vannak azokon meg nincs akkora adatforgalom.
Nagyon köszönöm egyébként mindenkinek a segítséget.
-
gordon24
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #35150 üzenetére
Oks!
Az egyik ismerősömtől tudok venni egy garis tp linket. Nem v2.1 hanem a TL-1043ND V1.8
Elvileg ez jó lesz. van 4 10/100/1000 es wlan portja és 300 mbps wifi kezelés..
-
válasz
RumiTT #35152 üzenetére
szia,
az egy vagy két antenna nem csak annak a függvénye, hogy azonos vagy eltérő helyiségben lesz az ellenoldali eszköz, hanem ha van n szabványos, szintén 2 antennás és mimo képes ellenoldali eszköz, akkor mimo kapcsolat épül fel a router és az ellenoldali eszköz között.
25 megabit/sec átviteléhez 150-es, nem mimo képes wifi kapcsolat is bőven elég, de ha az ellenoldali eszköz(ök) mimo képes(ek), akkor érdemes rászánni a mimo képes routerre a többletet, meghálálja a kapcsolat minősége és sebessége - mert nem csak a net sebessége nézendő, ha például két mimo képes ellenoldal között akarsz a router segítségével adatot mozgatni wifi útján - szempontjából is. -
RumiTT
tag
válasz
Gubek-Einste #35151 üzenetére
25Mbites internet lesz rendelve hozza
A 2 antenna az egy szobában is javasolt?
-
-
-
RumiTT
tag
Sziasztok!
Új lakásába kellene egy router.Ami kell:
- olcsó
- szakadás mentes
- sebességet teljesen atvigyeLakás :
Társas ház, egy szobás.2 laptop lenne 2 okostelefonnal.
Ezekez néztem :
http://www.edigital.hu/Single-band_Router/On-Networks_N150R-199EES_N150_Wireless_Router_2_x_10/100_switch-p353090.html
http://www.edigital.hu/Single-band_Router/On-Networks_N300R-199EES_N300_Wireless_Rotuer_4_x_10/100_switch-p353091.html
http://www.edigital.hu/Single-band_Router/Tp-Link_TL-WR720N_150Mbps_wireless_router-p399762.html
-
gordon24
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #35145 üzenetére
Hát ez nem hangzik túl jól... Szóval mindenképpen olyan kell aminek a wlan portja 1000mbps-es?
Az szopacs, mert azok tényleg drágák...
Hmmm.... :-(
Ez pl nem lenne jó?
http://www.argep.hu/popup.asp?pid=294498841&pnr=10001&foto=1
-
MC Pite
veterán
Márkahűség?
[link]
-
-
gordon24
csendes tag
Sziasztok!
Azért kerestelek titeket fel, mert a digi ugye nem régiben megváltoztatta a sávszélességeket. Sajnos nekem egy viszonylag öreg smc routerem van egészen pontosan egy SMCWBR14-G2 v2. Ez a router 10/100 wlan portokkal van felszerelve, a gond a következő:
Digi 100 mbps re emelte a mi netünket elméletben bírnia kellene a routernek, de mégsem bírja. Ugyan is az a gond , hogy amikor nagyobb letöltés kellene, pl youtube, vagy torrent vagy akár a steam belépése stb stb, megszakad a net. Ha routert újra indítom újra megy.
Több mint valószínű, hogy router cserére szorulok. Kellene nekem, egy olyan router ami ha lehet 10000 de inkább 8000 huf alatt van, tud mac szűrést, tud, jó védelmet, és a wlan portja is bírja a 100mpbs + net sebességet.
Van 2 mobil ami csatlakozik, egy lap top ők wifin vannak, és egy asztali pc aki pedig kábelen csatlakozik.
Remélem tudtok segíteni! Előre is köszönöm
-
-
válasz
total90 #35134 üzenetére
Ha van VoIP és/vagy IPTV akkor semmiképpen sem lehet kicserélni, ha max ADSL2+-os neted van akkor egy D-Link 360R T1E vagy 321B modemet lehet használni a szolgáltatói eszköz helyett.
Ilyen áron az Asus N12 D1 és a TP-Link 841ND az ami ajánlott, kicsivel többért van a TP-Link 1043NDv2. -
-
MC Pite
veterán
Az a rossz abban hogyha egy router topikja a blogban van, hogy kiesik a szakik látómezejéből... Pedig eléggé megakadtam, nem tudom merre próbálkozhatnék kérdezni
-
carr
őstag
válasz
Intruder2k5 #35138 üzenetére
Pedig direkt rákerestem, de ezek szerint figyelmetlen voltam.
Tudtam, hogy Rád számíthatok!
Köszönöm. -
Amit linkeltél, az nem Gargoyle, hanem "sima" OpenWrt! Gargoyle-t itt találod!
http://www.gargoyle-router.com/TL-WR841ND V7.2-re való verzió letölthető innen!
gargoyle_1.6.1-ar71xx-generic-tl-wr841nd-v7-squashfs-factory.bin -
A D-Link DIR-636L-ről mi a vélemény?
Egész jó áron találtam, és lehet, hogy vennem kéne valamit a betegeskedő 1043DN helyett. -
total90
veterán
válasz
Gubek-Einste #35133 üzenetére
Nem ragaszkodom Asushoz, csak epp ezt talaltam...
40€-s magassagig valami jo alternativa?T-Home Speedport W 721V a T-s router.
-
-
total90
veterán
Hi,
A gyari T-s router helyett akarok valami jobbat, mert ha leterhelem a netet (kozel sem a csomaggal elerheto gyorsasag 100/50), akkor ujraindul vagy lefagy... Be is vittem mar T-hez, de a router nem hibas, nem cserelik. Valami a PC-vel van, azt mondtak... Erdekes, mert ezek szerint minden PC-vel meg telefonnal baj van, de mindegy, ezert gondoltam veszek egyet.
Amiket kineztem:
TP-Link TL-WR841N
Asus RT-N12E N300 Black DiamondVagy valami mas otlet valakinek?
-
szalaij88
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #35090 üzenetére
Köszönöm szépen!
Akkor megcsípem a Netgear-t.
-
válasz
laciiiiiii #35129 üzenetére
Igen ezt eltaláltad, ilyet nem ide kell írni, hanem a hardverapro-ra! Törölni Te ezt innen nem tudod, kérd a modis topikban!
-
laciiiiiii
csendes tag
Leváltottam a routerem a digi1000 miatt a régi feleslegessé vált. Ha esetleg valakit érdekel egy Linksys EA4500-as, akkor keressen meg privát! 9 hónapja vettem az extreme digitalban. Még van rá 15 hónap garancia. (bocs, ha nem lehet ilyet ide írni...,akkor törlöm..)
-
tobias88888
őstag
Sziasztok. Most próbáltam új életet lehelni a Range Extenderem-be, de nem sikerül. Https weboldalakat nem hozza be elavultra hivatkozva + DNS mérgezést írt a nod. Szinte biztos vagyok benne, hogy a DNS mérgezésnek a router és a RE közötti kapcsolatot érzékeli.
Ilyenkor mit lehet tenni? Minden más oldal normálisan megy.
-
dzoli87
aktív tag
Be lehet állítani, hogy egyszerre vagy külön-külön menjen.
A linken meg is nézheted/próbálhatod:[tp-link emulator wdr4300]
(Dual Band Selection menü) -
pecz
csendes tag
Valószínűleg a TL-WDR4300-at fogom venni. Ha nem akarom az 5 ghz-et használni, akkor kilehet kapcsolni hogy a 2.5-et használja?
-
válasz
RootRulez #35122 üzenetére
szia,
adott árkategóriában vagy az általad írt - de inkább a cserélhető antennás tl-wr841nd -, vagy pedig az rt-n12 d1, esetleg cserélni rajtuk jobb dBi értékűre az antennát; link, a többi már az ellenoldalak - mert azok is jelentősen számítanak - és a falak kérdése.
milyen sebességű net alá kellene a router? -
RootRulez
félisten
Sziasztok!
Cimborámnak kéne egy router, 6-8K-t szánna rá, kis vályogházba használná, ami tudtommal necces lehet. Első körben a TP-LINK WR-841N-t néztem ki neki, két antennás, N szabványos. A kérdés vajon megfelel-e? Egy, de inkább két falat kéne átvinnie a jelnek a vályogon keresztül...
Üdv: RR
-
A kliensek a telefonok, a laptopok, tabletek, és minden ami a wifire csatlakozik! Az 5GHz-es rádió használata egy külön hardvert kíván, ami ezt támogatja, és ilyen nem minden eszközben van! Attól, hogy veszel 5GHz-es routert, még nem biztos, hogy fogod is tudni használni azt!
Ez egy olyan dolog, mint például a nem régiben sokat hallott földfelszíni digitális TV adás, ugye ha azt akarod nézni, ahhoz is megfelelő eszközzel kell rendelkezned neked is, nem elég az, hogy az antenna hungária elindította az ilyen formátumú adást! Vagy például, ha a légi irányítás és a pilóták rádióbeszélgetéseit szeretnéd hallgatni, ahhoz sem jó az otthoni asztali rádió, amin a musicfm-et hallgatod, hanem kell egy olyan, ami támogatja a 118-137MHz-es tartományt, és az AM módot!
Hozzáértőknek kéretik nem belekötni, tudom, hogy az adás szabvány, a moduláció, és a frekvencia két külön dolog, de egy laikusnak ez is megteszi mint magyarázat, hogy miért kell a kliens oldalra is megfelelő eszköz!
-
pecz
csendes tag
válasz
Intruder2k5 #35118 üzenetére
Milyen kliens? Bocsi a tudatlanságomért eddig kb. úgy működtek a router vásárlásaim, hogy bementem a boltba (mindig mikor elromlott) és vettem 5-10 ért valami asus-t. 15 megabites nethez nem volt nehéz találni ezért nem ástam bele magamat jobban a dologba. Feltudnál világosítani?
-
Mint írtam, sajnos semmilyen garancia nincsen arra, hogy egy adott WiFi hálózat mekkora teret fog lefedni az adott helyszínen, és azon mekkora sebességet lehet majd ott elérni! 20000Ft környékéig Dual Band képes eszköz mondjuk az ASUS RT-N56U, gyors, ámde csak 2.4-es WiFi-vel szerelt például az ASUS RT-N18U! Ezen kívül a fórumtársak szoktak még ajánlani TP-LINK WDR3600/4300 típusokat is, bár én a TP-LINK-et lehetőség kerülöm, de azért megemlítem, hátha Neked bejön a típus!
De az tiszta dolog ugye, hogy az 5GHz használatához olyan kliens is kell, ami ezt szintén támogatja?!
-
pecz
csendes tag
RT-N56U megteszi?
-
szia,
5 GHz sávban is lefedhető, ha a router, az ellenoldalak és a környezeti tényezők is úgy akarják.
az általad írt intervallumú összegbe az rt-n56u, tl-wdr3600 és tl-wdr4300 fér bele, de garanciát senki sem tud vállalni rá, hogy teljesen átmegy majd a 120 megabit/sec wifi kapcsolaton, illetve arra sem, hogy a lakás minden pontján megfelelő lesz az 5 GHz kapcsolat, hiszen nem ismertek az ellenoldalak és a környezeti tényezők (falak száma és milyensége...stb). -
pecz
csendes tag
válasz
Intruder2k5 #35114 üzenetére
Igen 120 megabitet szeretnék átvinni. És az 5ghz lefed egy 70nm-es házat,illetve milyet tudnál ajánlani?
-
Szia!
Jól értem, hogy Wireless.en szeretnéd a 120Mbps-t átvinni?
Ehhez legalább 5GHz-es eszközök kellenek, de ha biztosabbra akarsz menni, akkor nem árt ha az AC szabványt is támogatják! És garancia még így sincs, mert sajnos a WiFi ilyen, hogy ott sosincs semmilyen garancia, ami az átviteli sebességet és a lefedettséget illeti! 2.4GHz-en jellemzően 80-100 közt szokott lenni az elérhető maximum, persze 1-2 szerencsés kivétel itt is előfordulhat!
RT-N12 maximálisan 70Mbps-t tud NAT-olni!
-
pecz
csendes tag
Sziasztok!
Valószínűleg most fogok váltani upc 120/10-es netre, és azzal a kérdéssel fordulnék hozzátok hogy létezik olyan router 15-20 körül ami átviszi a 120 megabitet a a ház (70nm) egyik feléből a másikba illetve a lanja is hozza a 120 megabitet? Jelenleg RT-N12 van de gondolom ezt elfelejthetem, hogy az új nettel normálisan kiszolgáljon.
-
adika4444
addikt
Sziasztok!
Router keresésben kérnék segítséget!
Egy olyan hordozható routert-t keresnék, amit könnyű magammal vinni, lehetőleg USB a tápja, de a normál táp se probléma, gigabit lan-ja van, és legyen vmi Wi-fi-nek becézgetett valami is rajta, ami nem kell hogy olyan erős legyen, elég egy sima 802.11N 300 MBps...
Remélem elég infót írtam le, köszi előre is a segítségeket. -
Multibit
nagyúr
válasz
TeeJay #35095 üzenetére
az a baj hogy sokan azt hiszitek mindenki wifin használ mindent
Nem tudom, hogy a mundandóm melyik részéből következtettél erre (az én posztomra válaszoltál).
Nálam "csak" az asztali gép, a céges laposom, a NAS és a mediaplayer lóg kábelenHa néha előkerül a privát noti, azt is drótra kötöm, amennyiben nagyobb adatmennyiséget kell mozgatnom. Tehát csak a telefonok rádióznak nálunk állandóan.
Viszont, ha megnézed az itt segítséget kérő fórumtársakat, bizony sokaknak fontos a wifi. Szerintem csak szükségmegoldás, de ha már használni kell, legyen a lehető leggyorsabb! -
válasz
TeeJay #35108 üzenetére
nem a megtanulásról van szó, hanem arról, hogy naponta többször/sokszor mozgok a notival a lakásban, dolgozok például a nappaliban, megy az adatforgalom, közben hazajön az asszony és tévézni kezd, vagy mondjuk addig is otthon volt, csak épp főzött a konyhában, de már pihenni és közben tévézni szeretne, engem meg zavar a tv, ezért átvonulok a másik szobába valamennyi időre - de sok ilyen élethelyzetet írhatnék még, hogy miért nem lóghat kábelen egyik noti sem.
régebben nekem is kábelen lógott a pc, de megtapasztaltam a kompromisszumok nélküli szabadságot, amit a wifi ad, és azóta nem szeretem a kábelt, és ezért is csak mobil munkaállomások vannak itthon, 5 éve volt utoljára pc-m.
elfogadom, hogy valakinek jó a bekábelezett lakás, és a fix helyen lévő, kábelen lógó munkaállomások, arra viszont senki sem tudna már rábeszélni, hogy én is úgy tegyek.
van itthon néhány méternyi kábel, ha szélsőséges helyzet adódna, de nehezen tudok olyat elképzelni, ha jó a router és a wifi ellenoldal. -
válasz
TeeJay #35105 üzenetére
ejj, bár úgy lenne, ahogy írod...
150 lakás, és ha csak a töredékében van is wifi, látok általában úgy 20 elérhetőt, abból a bő fele már zavaróan erős, pont elég a problémához, tegnap kellett is csatornát módosítanom 2.4 GHz sávon, mert van most egy nem dual band noti is, amit használni kényszerülök.
hiába kábelezném be a lakást, nem húzogathatom ki adatforgalom közben a csatit, amikor mozgok a lakásban egyik szobából a másikba.
50 - 60 nm panelt lefed 5 GHz sávon is egy átlagos router is, és 2 - 3 paneles fal - jellemzően egy fő- és két válaszfal - nem akadály egy jó ellenoldallal.
a 100-as net nem is menne már át teljesen 2.4 GHz kapcsolaton, pláne terhelésesen. -
3RROR
aktív tag
válasz
Intruder2k5 #35104 üzenetére
Debrecen szélén fészeklakóparkban lakunk. Lakott de csendes környék. Nem tudom ez számít e. Most 40mbites a net de elvileg a Digi fel fogja növelni 100ra.
-
TeeJay
félisten
azt se felejtsétek el hogy a paneles részeken ahol sok a wifi jellemzően csak az SSID-t látja az ember kereséskor mert a jel olyan gyenge hogy nem igen zavarhat már bele a saját hálózatába!
a vasbeton panel elég jól árnyékolja a jelet így pl le-fel-jobbra-balra lévő lakások felé máris kevesebb a zavarás, ami inkább zavaróbb lehet az a szemközti panelek azonos emeleteinek wifi hálózatai de pl velünk szembe kb. 100 méterre van a szomszéd panel és már alig van zavarásamondom SSID-ből látok telefonnal vagy 30-at ha kiállok az erkélyre de az én jelem -30dB a többi meg -80 és -90dB között szokott lenni tehát alig zavarnak
én pont panelba nem hanyagolnám a 2,4GHz-et mert ott jobban tud terjedni a szomszéd szobába. bár mivel a panelek 50-60nm közöttiek ennyit az ember be tud LAN-on kábelezni azért
-
Egyáltalán nem baj! 5GHz-es WiFi-re leginkább három esetben van szükséged!
1. Zsúfolt városi környezetben, ahol nem találsz szabad csatornát a 2.4GHz-es tartományban! De persze az 5GHz használatát a kliens oldali eszközöknek is támogatni kell!
2. Ha az interneted sebessége meghaladja a 80-100Mbps-t, és ezt mindenképpen át akarod vinni WiFi-n is, teljes egészében!
3. Ha LAN-on a fentebb megadotthoz hasonló átviteli sebességre van szükséged WiFi-n!
Mindemellett fontos tudni az 5GHz-es WiFi-ről, hogy a falak, és egyéb tereptárgyak, akadályok, sokkal inkább csillapítják mint a 2.4GHz-es jelet, így a hatótávja "azonos feltételek" mellett, várhatóan kisebb lesz!
-
Jedster
tag
Nekem nem baj, csak kapom itt az ívet folyamatosan, hogy 2,4-es routereket ajánlok.
A 2,4 panelos, vagy sűrűn lakott környéken be tud zavaródni. Gyakorlatilag, 3, max 4 eszköznek van hely a frekvenciasávokon. Ezért a panelosok gyakran tapasztalnak térerőcsökkenést, vagy szakadozást. Családi házba szerintem sokkal jobb, mint az 5GHz, mert az meg a falakat nem szereti.Szerk: Hogy kicsit pontosítsak: 20-ért már sokan dual-band routereket ajánlanak inkább, mert "az a jövő". Pedig a túrót jövő. Az AC szabvány mellett már most haldoklik az N-es 5GHz.
-
Jedster
tag
A 2,4-es N-es wifivel a legnagyobb gond a kevés csatorna. Nem elég ez az otthoni adatátvitelre. Közben mobilfrekvenciák és rádió, meg egyéb ósdi hülyeségek zabálják az elérhető tartományokat. Sokkal nagyobb szükség lenne ma a wifire. Akár alacsonyabb frekvenciasávoknál is. Az 5GHz sosem lesz képes helyettesíteni a 2,4-et. Az N-es 5GHz-et meg úgy néz ki megeszi majd az AC szabvány. Hogy mást ne is említsek, MU-MIMO. Valami hasonló szabvány kéne, csak alacsonyabb frekvenciára.
Egyébként 100Mbit-et csendes környéken a 2,4-es wifi is elbír. Csak ez jelentősen csökken, ha több eszköz is csatlakozik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Milyen videókártyát?
- TCL LCD és LED TV-k
- Reklámblokkolók topikja
- OTP Bank topic
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- További aktív témák...
- LG FLATRON L1942s 19"-os 1280x1024-es monitor eladó
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged