- Csendességre törekvő mechanikus klaviatúra jött MSI logóval
- Láncba köthető DeepCool ventilátor az ARGB fények kedvelőinek
- Hamarosan birtokba vehető az AYANEO legújabb handheld gépe
- Nyáron jön az Acer oktatási rendszerbe szánt, ChromeOS-t futtató tabletje
- Nagy képátlójú, 4K-s QD-OLED monitor jön az Acertől, ami Calman plecsnit kapott
Új hozzászólás Aktív témák
-
mikrofon
veterán
Szerintem meg sokkal jobb RAW-ban fotózni! Két kártyára párhuzamosan RAW + jpeg. Gyorsabb kártyára RAW, lassabbra jpeg. Egy normális vázat ez nem fog vissza...
Ha nagyon nem akarsz időt szánni a kidolgozásra, akkor egy jó RAW konverterrel, kötegelt kidolgozással, auto beállítással, esetleg valami általad létrehozott profillal, pár kattintással el tudod végezni és jobb eredményt kapsz mint a gyári jpeg....
-
80hun
addikt
Na mi van fiúk , nem birjátok a meleget?
-
salesman
őstag
Visszatalálós hsz...
[ Szerkesztve ]
Türűűűdrááá!
-
Mercutio_
félisten
Nincs mit beismerni, továbbra se ide való a kérdés, leírtam miért...
Máskor, ha türelmetlen vagy tedd fel kérdésed az azonnaliban
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
brickm
őstag
válasz Mercutio_ #891 üzenetére
Látod, így már könnyebben beismerni, hogy valóban lehet(nem biztos), hogy jobb helyen lett volna a canon M-es topikban az egész kérdésem, de így is jóval előrébb jutottam veletek, mint a sima böngészéssel.
Eos M50 a mostani gép egyébként.Matska
Neked is köszi a választ, hasonló jó lenne nálam is. Nem kell mindenből RAW, úgyse szerkesztek mindent nyakra főre. Sőt... Meg amúgy is 15-20képből egy tetszik igazán, a többi csak a helyet fogja.. meg élményKipróbálom mit tud a finomhangolás a JPEG generálásnál. Piszkálom még, mert nem nagyon ismertem még ki, sőt. Szinte minden nap meglep.Első komolyabb gépem, előtte Finepix S2000hd-m volt, a RAW adta lehetőségekről csak álmodtam, így az volt az első, hogy kikapcsoltam a JPEG-et.
madgie
Az szép, jó munkát -
Mercutio_
félisten
A kérdésed első fele nem milc-specifikus, még ha felteszem M-es vázat használsz is. A mire elég és mire nem a jpg egy elég általános és témafüggő kérdés, illetve a mennyire terheli a gépet a konkrét váztól függ, így specifikusabb mint ez a topic.
Amit érdemes körbejárni szerintem, hogy a vázad jpg motorjának (menüben beállítható/testreszabható, finomhangolt) képi világa, az esetleges vázon belüli konverziós lehetőségek a hétköznapokban lefedi-e azt amit egyébként a raw-ból kihoznál?
Ha igen, akkor alapból elég a jpg, ha gyakran elégedetlen vagy a végeredménnyel és/vagy még nem ismerted ki eléggé a gépet raw+jpgA szaktopic annyiból is praktikus, mert vannak márka, illetve konkrét szenzorgeneráció/váz specifikus beállítások amik ismerete látványos javulást jelenthet a képeknél, vagy a váz használatát teszi kényelmesebbé.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Matska
senior tag
Ahogy írták korábban, neked kell eldönteni, hogy mik a terveid az elkészült képekkel és hogy az elkészült JPEG színvilága megfelel-e az ízlésednek.
Fujisként nálam elég jól finomhangolhatók a JPEG-ek, akár vázon belül, utólag is. Családi eseményeknél, nyaraláson bőven megfelel a JPEG, ettől függetlenül Rawban is mentek (és általában át sem töltöm PC-re, mert nem kell).
Ha tudom, hogy rendesen meg kell dolgozni utómunkában, akkor viszont felesleges a JPEG (pl villám, tejút, naplemente/napkelte).https://www.flickr.com/photos/146088520@N03/
-
madgie
titán
Fotózást? Kösz, van, mai utómunka-adag
-
brickm
őstag
válasz Mercutio_ #887 üzenetére
Nem akarok bunkó lenni, csak ilyenkor már inkább úgy fog lejönni.....
A kérdésem első körben arra vonatkozott, érdemes-e JPEG-et generálni a RAW mellé, vagy totál felesleges szivatása a gépnek(esetleg lehet még hátránya is, pl mentési sebességben stb) Külön bekezdésbe tettem mellé a CR3-as kérdést, mivel ez egy vegyes MILC SZAKMAI topik, ráadásul látogatottabb, legalábbis jobban pörög HSZ-ek szintjén, mint a canon topik, aminek szintén tagja vagyok. Úgy gondolom egyik kérdés sem OFF minőségű ebben a topikban.
A hozzászólásod inkább a kössünk már bele valamibe/valakibe kategória és csak annyit tudok rá mondani, hasonulva hozzád, hogy azt hittem egy felnőtt embernek megy a szövegértés ilyen szinten már...
De én ezt itt le is zártam, szerencsére kaptam választ.Jó fotózást!
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
Nincsenek.
Azt hittem őstagként tudod, hogy ha van szaktopic (1, 2) ott szokás feltenni a kérdést, ha máshol, akkor legalább OFF-ba illik tenni a hsz-t.Btw a CR3 mint a Caron saját raw formátuma nem tudom mitől márka független , vagy lemaradtam és más fényképezőgép gyártók is használják?
-
brickm
őstag
Szia, köszi a választ! Akkor marad a CRAW az alapértelmezett, ha meg kirándulok véletlen, akkor bekapcsolom a JPEG-et is mellé. A lényeges jó képeket elteszem RAW-ban is, a többi marad JPEG-ben.
Mercutio_
? Nem láttam sehol leírva, hogy innen ki vannak tiltva a canonosok, egy szimpla márka független praktikussági (avagy gyakorlottabbak hogy csinálják/nák) kérdéssel. De azért köszi neked is! -
Mercutio_
félisten
-
brickm
őstag
Sziasztok!
Ti generáltattok a géppel egyből JPEG, vagy bármi más formátumot a RAW-on kívül?
Vagy az majd utólag a gépen?
Canonom van, telóval rá tudok akaszkodni ha nagyon akarok, megnézni a képet más kijelzőn is, de megfordult a fejemben, hogy mi lenne, ha lenne JPG is mellette.
Illetve Inkább sima RAW, vagy CR3 RAW-ba mentenétek?
Előbbinek előnye, hogy kb minden raw editor megnyitja, utóbbinak, hogy kevesebb helyet foglal(? más érdemi előnye nincs a cr3-nak?) -
topikk
senior tag
Ez sarkított példa, és azért mert az említett MFT obi estén a legkisebb távolságnál kb pont belefér az arc portré formátumban. Az említett kb ekvivalens fókusztávolságú 85 mm FF obival meg nem tudsz olyan portrét lőni aminél ilyen kicsi a DOF. Szóval ezt akartam kihozni ebből.
-
topikk
senior tag
válasz Stauffenberg #878 üzenetére
Persze, hogy nem a legkisebb DOF a cél, minek is lenne, inkább kovsol kolléga miatt írtam be ezt a gondolatmenetet.
80hun: nem én számoltam, hanem a DOF kalkulátor
-
Stauffenberg
Topikgazda
Nem veszem kötekedésnek, de te se vedd az enyémet (mert nem annak szánom).
Nekem sajnos ez megint egy olyan MFT-s mindent magyarázni akarásnak tűnik, ami szerintem halál felesleges. Aki MFT-t vesz (nekem is van, többek között), az tudja mik a rendszer előnyei és gyengéi és nem a gyengéi miatt, hanem azok ellenére választja.
"ha csak a legkisebb DOF a cél"
Miért lenne _csak_ az a cél? Akkor ennyi erővel a befordított, makró közgyűrűzött MFT objektívek 2 centiről verik a 0,8 méterről készült FF szenzoros portrékat... csak hát ugye ezzel csak megkerültük azt amiről ténylegesen szó van.
-
madgie
titán
Jó-jó, de itt RAW-ból Adobe Standard profillal összeeresztett dolgokat láthatunk, ami tulajdonképpen csak arra utal, hogy az Adobe mennyire igyekszik hasonló színeket összehozni, minden géppel. Ebből pont nem derül ki, hogy mondjuk egy nyári lombos, szórt fényes környezetben mennyire lesz ufó egy lyány arca, vagy miért jó a Canon Faithful profilja vagy a Fuji Classic Chrome-ja.
De mindegy is, mindenki úgy dolgozza fel a képeit, ahogy akarja... nekem például nem felel meg az indiaiak által megálmodott színvilág, nem azt mondom, hogy jobbat tudok, de van, aki igen (főleg akik fél évszázada ezzel foglalkoznak).
-
topikk
senior tag
válasz Stauffenberg #864 üzenetére
Akkor csak az érdekesség kedvéért behozok egy másik szempontot (nem kötekedés, és persze más a képkivágás): ha csak a legkisebb DOF a cél, bejön még a legkisebb fókuszálási távolság is. Milyen érdekes, az MFT 45 f1.2 legkisebb DOF-ja kisebb mint A FF Sigma Art 85mm f1.4 legkisebb DOF-ja, nem is kevéssel.
Pl.
Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art Specified Min Focus Distance 0.85m
In front of subject: 0.4cm (49.8%) Behind subject: 0.4cm (50.2%)M.ZUIKO DIGITAL ED 45mm F1.2 PRO Closest Focusing Distance 0.5 m
In front of subject: 0.2cm (49.8%) Behind subject: 0.2cm (50.2%)[ Szerkesztve ]
-
brickm
őstag
Mikor megvettem a MILC-em az volt az első, hogy full auto módba tettem és csináltam a szobában egy képet, úgy ahogy a gép akarja. Majd megnéztem milyen. A látott kép minősége mellett az automatika fejlettsége volt a döntő ok, amiért megtartottam(meg alapból megvettem). Hobbi fotós vagyok, 95%ban full manuál fotózok, de amikor épp nincs idő/kedv/nagyon gyorsan kell egy 'JÓ' kép, akkor legyen egy jó automata mód.
Pl annó a finepixnek S2000-nek ez volt a baja nálam, hogy az kint minden eget beégetett. Nem lehetett úgy auto módban fotózni vele, hogy ne fehér eget kapj. Ha kint kellett egy gyors fotó valamiről, sokkal egyszerűbb volt és értékelhetőbb telefonnal készíeni a képet, mint azzal. Természetesen ha beállítgattad akkor gyönyörű képet lehetett azzal is készíteni, de ahhoz b szlatni kellett. Itt más a helyzet(eos M50). -
brickm
őstag
A színek másabbak mindegyiknél, IPS panelen látszik. De egyik képet se mondanám rosszabbna/jobbnak a másiknál. Illetve RAW-ban fotózva ez mindegyiken egy színre hozható eltérés még szerintem.
Amúgy az egyes képnek a legjobb a dinamikája.
A 3-as meg a legélesebb kép. Szinte már túlságosan is.Én a kettest választottam legjobbnak, érdekes a többség nem, hanem a négyest. Azért azt, mert annak a második legjobb a dinamikája a kiégett rész mellett még van némi textúra, de nem túl éles a szakáll, meg nem is maszatos, mint pl az egyesnél.
Szerintem a 6D a kettes kép.
[ Szerkesztve ]
-
Lassú Víz
addikt
válasz Mr.Csizmás #867 üzenetére
Nekem sokkal nehezebb volt elolvasni. Van pár népszerű mozaikszó, amit már sikerült elsajátítanom leginkább angol nyelven. De bevallom nem gondoltam rá, hogy a többi nyelven is törekednem kellene rá. Az említett usw is hordoz legalább ötféle jelentést...
A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
Lassú Víz
addikt
válasz Mr.Csizmás #854 üzenetére
Mennyivel könnyebb leírni azt, hogy usw mint azt, hogy stb?
A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
Stauffenberg
Topikgazda
"Én használok MFT f1.2 obit és már annál is legtöbbször túl kevés a DOF teljesen nyitva, 99%-ban rekeszelem"
Ez nem tudom ez miként segít azokon, akiknek az MFT f/1.2 (~FF f/2.4) kevés ott és akkor, amikor szűkebb DOF-ra vágynak.
"FF 1.4 mennyire használható, tényleg ez lenne a FF értelme?"
Milyen látószögről/tárgytávolságról beszélünk? Nekem is van MFT cuccom és mondjuk már egy Oly 45mm f/1.8-ra is azt mondom, hogy kellemesen lehet vele mosni a hátteret portrénál, de ez pont egy népszerű féligazság lenne. Szerintem az MFT főleg a széles látószögnél (valahol ekv. 35mm körül) kerül igazán látványos hátrányba egy FF rendszerrel szemben. A látványos alatt azt értem, hogy itt fogy el annyira az MFT, hogy már nehéz fenntartani a háttérmosoda illúzióját. Ez egy kicsit már az ekv. 50mm-re is igaz szerintem. Ezek pedig népszerű látószögek.
-
MODERÁTOR
-
-
MrChris
nagyúr
Aztat írja, hogy 1920-ra vannak méretezve, de olyat én nem találok, csak ezeket a kis képeket. Az első és az utolsó a leggyengébb. Egyik sárgás, másik lilás, utóbbi illene a Panához. Középsők meg mondjuk a Fujik. Inkább szarsági sorrendet állítanék, mint azt hogy melyik melyik.
kovsol: "Így minek hasonlítani ha a blende és a mm is korrigálva van a crop faktornak megfelelően?" A szenzorról, vázról szól a rejtvény, nem a DOF felismeréséről, méricskéléséről.
"Próbáljanak mondjuk egy full frame f1.4 vagy 1.8 -t kihozni az M4/3 -al." Mi értelme van? Nincs hozzá olyan objektív. Ott a DOF szimulátor. -
kovsol
titán
FujiFilm GFX 50R/ 43.mm x 32.9mm sensor/ 64mm lens f/8
Canon 6D/ 35mm ff sensor/ 50mm f5.6
FujiFilm XT-3/ 23.6mm x 15.6mm sensor/ 35mm f4
Panasonic GH5/ Micro 4/3 sensor/ 25mm f2.8Így minek hasonlítani ha a blende és a mm is korrigálva van a crop faktornak megfelelően?
Próbáljanak mondjuk egy full frame f1.4 vagy 1.8 -t kihozni az M4/3 -al.
[ Szerkesztve ]
May the Force be with you!
-
Mr.Csizmás
titán
válasz vihartigris #853 üzenetére
van aki kattintás nélkül megmondja, hogy a linkelt teszten nem is szereplő gép csinálja a legjobb képeket, a többivel fotózni se lehet, usw...
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
topikk
senior tag
Lehet játszani, tényleg felismerhető a középformátum, APSC, m4/3, FF a fotóról? A Canon, Fuji, Panasonic színei? Nekem gőzöm sincs.
-
PuMbA
titán
F1 fotózás. 1:25-nél mindenképp nézzétek meg az emberen lévő súlyt Nem látszik, hogy annyira izzadna.
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
Nézd meg a firmware download oldalt
-
vond
MODERÁTOR
Tök véletlenül láttam meg egy videóban, hogy a Panasonic S1-be és S1R-be végre belerakták a választható linear manual focus mode-ot. Bízom benne, hogy egy firmware frissítéssel lejön az MFT vázakba is ez a funkció. Bár a Panát ismerve, inkább bevédik ezzel is a drágább vasakat. Mindenesetre legalább már napirenden van a dolog.
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
Neck
veterán
Önmagában nem gyenge, de ez egy 2016-os cikk, azóta kijött két másik Sigma, még jobbak ;)
Éles a 30-as, de csak kicsivel rosszabb a Sony 35-ös, cserébe sokak szerint jobb az AF, van OSS, és kisebb a mérete. Kinek mi a fontos persze.
[ Szerkesztve ]
An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
jmakk
őstag
Honnan vetted ezt a S30/1.4 gyengét?
"Versus the Sony E 35mm F1.8 OSS
When it comes to sharpness, especially wide-open, the Sigma significantly outperforms the Sony. This performance advantage remains throughout the aperture range. In fact, the Sigma is one of the sharpest lenses available for Sony E-mount, outperforming much more expensive options backed by brand recognition stamped on the lens barrel. Bravo, Sigma." Published Sep 12, 2016Az OSS viszont előny, az tény.
[ Szerkesztve ]
-
Neck
veterán
válasz #31733248 #837 üzenetére
A három közül a 30-as a leggyengébb (de a legolcsóbb is). Ahelyett én a Sony 35-öst választottam, nekem az a sweet spot az AF, méret, OSS, képminőség, OSS szempontok alapján, a szempontok sorrendjét is figyelembe véve. Jó érzés a táskában tudni ezt a sort
[ Szerkesztve ]
An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
törölt tag
válasz Stauffenberg #835 üzenetére
Egy jól hangolt funkció menüvel, profi felhasználásra is nagyszerű lehet egy A6000 + Sigma 56 páros. Egyébként is mindhárom f1.4-es Sigma nagyon jól sikerült, APS-C-n jó gyútávot is adnak, ráadásul jó áron.
-
Mercutio_
félisten
Tippre az utóbbi 5 év Sony szenzoros (vagy hasonló szintű) vazaira értette kovsol, és azokat ~gombokért meg lehet venni . A D80 már a muzeális kategória
-
Stauffenberg
Topikgazda
Az a Sigma 56mm f/1.4 egy kiváló objektív ennyi pénzért, az egyetlen bajom vele, hogy MFT-n egy kicsit szűk már az ízlésemnek és van egy Olympus 45mm f/1.8-am, amiért milliméterenként nagyjából egy ezrest fizettem. Van persze minőségi különbség köztük, de ár/érték arányban csak az új árakat nézve hoznám ki jobbnak a Sigmát (és az sem érdekel, hogy jóval nagyobb a 45mm 1.8-nál, mert a G80-on elférne bőven).
Az A6000 meg szerintem még idézőjelben sem érdemli meg a "csak" jelzőt, a mai napig egy teljesen kiváló váz, főleg fotóra, de sok ügyes videós is a mai napig ezzel tolja.
-
kovsol
titán
Szerintem meg az objektív a hosszú távú befektetés, a vázak jönnek mennek, de az objektívet tudod használni akár évtizedekig is.
(#830) p_adam én kapásból tudnék sorolni több szituációt is amikor teljesen haszontalan lenne egy 50mm objektív. A kreativitás nem jó szóhasználat volt tőlem. Én inkább arra gondoltam, hogy a szituáció egyszerűen belimitálja a lehetőségeket, és szükséges lehet egy speciálisabb objektív. Valami széles látó, vagy tele. Van amikor meglátok egy témát, és elképzelem a fejemben, hogy miként mutatna jól, aztán kiderül, hogy az adott objektívvel ez a kép kivitelezhetetlen, mert mondjuk nem tudok elég távol menni, mert ott egy fal.
[ Szerkesztve ]
-
p_adam
addikt
Szerintem meg pont fordítva, a több objektív nem ad több kreativitást (kell gondolkodni, csak kezdetben még nem feltétlen ezeken a dolgokon, hogy most erre ez kéne, vagy inkább az, csak elködösíti a lényeget), nem véletlen volt az 50mm javasolva a korábbi posztban... Csak annyi lett volna a lényege, hogy lényegében is-is, annyira nem számít, de azért van is szerepe (nem csak a felhasználó, akár még a fotózandó alanyok számára is, adott esetben eléggé másképp ítélnek meg egy filmes gépet, okostelefont, stb. de a lényeg már korábban megfogalmazódott, jól ajánlani viszont nehéz, mert mindenki csak a saját szemével -v. főként az általa birtokolt kamera kit-el- lát, nem a máséval).
[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
Sokat gondolkodtam mar ezen, de meg mindig azt gondolom, hogy a jobb vaz, az minden objektiv alatt jobb lesz, a kevesbe jo vaz meg barmilyen jo objektiv alatt kevesbe jo. Ha mar csak a fogasat, vagy a menujet nem szereted mondjuk, vagy ha iso-ban gyenge mar. Akarmit is csavarok a D80-ra, az mar nem lesz jo, modern, nem lesz benne ibis... meg ilyenek. De lehet, hogy nincs igazam.
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
Neck
veterán
Egyetértek. Nekem még a Sigma 56mm f1.4 is nagy upgrade volt a Sony 50mm f1.8 után.
Egyszerűen teljesen más élmény vele fotózni, végre érzem, hogy "jó cuccom van"
És szerintem igazán nem számít sokat, hogy "csak" A6000 van mögötte.[ Szerkesztve ]
-
kovsol
titán
Lehet a váz annyira nem lényeges, de az objektív szerintem igen. Egyszerűen vannak olyan képek amit nem lehet akármilyen kit objektívvel megvalósítani. Szóval szerintem egy közepes váz, és hozzá veszel mondjuk 3 objektívet nagyobb kreativitást ad, mintha megveszed a Sony A7RIII -t aztán kit objektíved van csak hozzá.
-
p_adam
addikt
Már hogyne jelentene, attól függetlenül, hogy valaki tfh. 0-ról tanulja a dolgot, nem fog ugyanúgy használni (vagy adott esetben elcipelni) egy telefont, egy DSLR-t, egy MILC-t, másként használ egy kit zoom objektívet vagy egy fix 50mm-est, stb. stb...
Az hogy nem ezen múlik minden, nem keverendő össze azzal, hogy semmit nem jelent... -
PuMbA
titán
válasz Stauffenberg #814 üzenetére
Entry-entry-entry dologgal is nagyon egyetértek, ha ténylegesen érdekli a kérdezőt a fotózás és nem csak auto módig jut Fotós OKJ-n első képbemutatás alkalmával nem azé volt a legjobb sorozat szerintem, aki(k)nek Sony FF MILC-e volt. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy kár volt megvennie, mert később egyre többet tud majd kihozni belőle, de semmit nem jelent, hogy ki mivel fényképez jó ideig.
[ Szerkesztve ]
-
konyi79
addikt
válasz Stauffenberg #823 üzenetére
Sejtettem.
Számomra nehezen értelmezhető, nevét adja valaki ilyenhez. Utána megy vele bemutatóra meg előadni. Némelyikből ki se nézem elolvassa, amit ír.
Cirkuszt és kenyeret.[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
Topikgazda
Ismerem belülről a könyves szakmát, megíratják valakivel. Tudok nem egy olyan 20+ éve televízióban dolgozó híres embert, akik amúgy jó műsorvezetők, de nem csak egy müzlisdoboz olvasmányosabb, mint amit ők produkálni tudnak papírra vetve, de az elemi helyesírással is hadilábon állnak. Na most egy ilyen felkapaszkodott celebecske már attól idegrángást kap, ha a lakcímét leírni és levegőt venni egyszerre kell esetleg.
Amúgy meg érthető a divat. Jó biznisz, mert ezeket a könyveket nem a tartalom adja el és viszik mint a cukrot. Ezek a könyves szakma mulatós lemezei.
-
konyi79
addikt
Ma mindenki is fotográfus akar lenni, meg is van a piaca, ügyes.Van itthon sok könyv a fotográfia témakörben. Sok szöveg egyikben sincs, eladták a képek. Majd megnézem a könyvesboltban, ha megjelenik és ha ezt is a művészet adja el, megveszem
Azt látom, a YT mellett a könyv írás a nagy trend évek óta. Minden valóságshow hero, pornós, képernyőről gyorsan lekopott celeb stb könyvet ír. Mindig foglalkoztatott, ezt vajon maguk írják meg, vagy megírják helyettük?
-
tvamos
nagyúr
Szerintem ezen emberek 90%-a végül meg fog állni ott, hogy full auto módban fotóz jpeg-et, maximum megtanulja azt, hogy apertúra prioritásban lehet bukébuzulni, esetleg, sportra, vagy shutter priora állítva nem lesz bemozdult a gyerek. Ezzel nincs gond, és talán erre figyelemmel kéne nekik gépet ajánlani. Az nagyon rétegigény, hogy legyenek fél mm-enként fix obik. Meggondolandó az is, hogy ilyenkor átküldjük ôket szaktopic-okba, és akkor megértené, hogy a lélegzetelállító astro tájképekben több órás expo van, meg ugyan annyi képfeldolgozás, nem csak kattint egyet, a gép meg menti jpg-be.
[ Szerkesztve ]
-
jmakk
őstag
"...Úgy látom ez nem annyira jól kereső szakma..."
Nem jó szakirodalmat olvasol. Ehol van-e a hiperübertutiszuper "biznic plen". Ha 20%-ban tudsz fotózni, már millárdos leszel!
[ Szerkesztve ]
-
konyi79
addikt
válasz Rapid136 #816 üzenetére
Kár ezen panaszkodni. Sokszor mi sem vagyunk különbek, be kell látni. Vagy csak én, én vállalom.
Teljesen megértem azt, ha valaki szeretne egy telefonon vagy kompakton továbblépni, mert nem tetszik neki amit a monitoron vagy nyomaton lát. Elindulna valamerre, de semmivel sincs tisztában. Én is kb így kezdtem, ismerős. Szóval menjek el egy tanfolyamra? Aztán minek?
Bennem nem volt soha semmi fotós ambíció, azon kívül hogy nekem örömet okoz egy-egy jobban sikerült kép, vagy csak jó érzéssel tölt el ha húzhatom a szarjaimat magammal az erdőben. Ebből megélni setudnékszeretnék,mert nem bírná el a hülye hobbijaimat.Úgy látom ez nem annyira jól kereső szakma
Szóval a művészeti képzéseket meghagyom másoknak, én meg maradok annál, amihez értek.Ettől függetlenül szívesen segítek másnak, majd egyszer ő is segít másnak, meg rájön ha beilleszkedik a közösségbe, hogy miért illik visszaolvasni.
Hacsak valaki nem tesz az ügyért komám, akkor semmi nem fog megjavulni, de nem ám.
-
Neck
veterán
Pontosan ez fogalmazódott meg bennem is, aztán láttam leírva a gondolataimat a hozzászólásod keretei között.
Vagy, ahogy modern, felgyorsult világunkban szokás: +1Stauffenberg:
[ Szerkesztve ]
-
Rapid136
őstag
tartsunk panasznapot...
szomorú hogy jónéhányan azt hiszik a géptől lesznek jó képeik és nem értik hogy miért kellene egy könnyed alapozással/tanfolyammal elkezdeni inkább a fotózást
aztán jön a milyen beállítással fotózzak ezt meg azt...mert biztos van olyan ami általában jó
aztán minél nagyobb átfogású zoomot szeretnék, ja sötétben is lehessen fele fényképezni
lehet én vagyok a pesszimista, de annak idején végigolvastam a Minolta index fórumot gépvásárlás után, mostanában meg úgy köszönnek be hogy lusta vagyok visszaolvasni mit írtak a többiek...
szóval ha ő nem veszi a fáradtságot, akkor én miért?Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
konyi79
addikt
Ez is egy tanács, ami lehet azóta hiányzik is abból a topikból.
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
Topikgazda
De nem tudja, mert mindent akar. Madarat, épületet, portrét, sportot, tejutat, ballagást, gyereket és minden mást is amit felsorolni sem lehet 400 oldalnál rövidebb terjedelemben.
Nem azért mert hülye, hanem mert még nem találta meg a helyét, hiszen nulla előélete van, nem tudja hol egy szenzornak vagy AF rendszernek a korlátja és azt sem tudja, hogy mely témákkal fogja tényleg jól érezni magát és mik fogják majd untatni.
A fórumos kioktatástól meg aztán mentsem meg a jó ég. Azért is szálltam ki ezekből a topikokból, mert egyrészt a kérdezők sokszor csak megerősítésért jöttek, hogy a tejfölöspohár entry-entry-entry-level Canon DSLR jó lesz-e a mindenre (is) és lebeszélhetetlen róla, másrészt meg vannak a tényleg minden tanácsot megfogadó vásárlók, akikre aztán össztűzként zúdul egy csomó egymásnak ellentmondó információ, mert mindenki kötelességének érzi, hogy a saját preferenciáinak helyességéről győzködjön egy kezdőt.
És egyébként vegye meg nyugodtan a tejfölöspohár entry-entry-entry-level Canon DSLR-t, sőt vegyen rögtön hozzá egy 50mm f/1.8 II-t, le lehet ezeket a cuccokat sajnálni, meg savat köpni rá, de ha mellé van türelme fotózást is tanulni, akkor nagyon gyorsan sokkal messzebbre eljut ebben az alkotó/dokumentáló tevékenységben mint az, aki fórumokra jár pixelmaszturbálni és ennél többet nem hajlandó beletenni ebbe az egészbe.
-
Neck
veterán
válasz Stauffenberg #811 üzenetére
Erre való a fórum, nem? Leírja, mire gondol, mi meg jól kioktatjuk.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz Stauffenberg #811 üzenetére
-
Stauffenberg
Topikgazda
"miközben nekik valószínűleg teljesen más igényeik vannak"
Évekig közreműködtem a vásárlási tanácsadós topikokban és a tapasztalat az, hogy a teljesen kezdőnek fogalma sincs a saját igényeiről. Ezt a tapasztaltabbak gyakran elfelejtik, pedig mindannyian megjártuk ezt. Honnan tudnám mit akarok, ha még semmilyen érdemi tapasztalatom nincs?
-
p_adam
addikt
Vagy a másik dolog a Youtube kamera tesztek óriási nézettsége, ami egy idő után egy egyfajta klubba tömörüléssé alakul. Ehhez képest meg ott vannak jó fotósok ingyen tippjei, és van vagy 500 feliratkozójuk - aminek túlnyomó részét szintén azzal érték el, ha egy kameráról mondanak ezt-azt, lehetőleg valami vitatható dolgot
-
tvamos
nagyúr
"Sose értettem, hogy az emberek miért más emberek döntése alapján választanak"
Pedig ez tok egyszeru. Nem tudjak, hogy mit akarnak, de Nánási Pál Canonnal fotozza a ciciket. A cici jo. Akkor a Canon is jo lesz... es meg is veszi a 4000D-t. Nincs ezzel gond. Valoszinuleg jo is lesz nekik. Ha nem akkor meg tobb esszel mar masodjara jobban utana neznek.
-
p_adam
addikt
Persze tudom, meg most már nem veti meg a többi MILC gyártót, mert ez is az ő növekedését szolgálja, csak nyilván vicces visszatekinteni arra a videóra, hogy azóta homlokegyenest ellentétes dolgokkal érvel, mint a dupla kártyahely, vagy az akksi, vagy a sebesség, stb. ez is mutatja, hogy ahogy az idő telik, egyre nehezebb meggyőzni a népet, hogy szükség van még újabb és jobb (sokkal drágább) dolgokra (Ahogy ugyanúgy nehéz másokat meggyőzni arról, hogy a DSLR-jük már elavultnak számít 2019-ben, és nem akkor kell majd váltaniuk, amikor majd ők úgy végre érzik)
[ Szerkesztve ]
-
kovsol
titán
válasz Stauffenberg #803 üzenetére
Sose értettem, hogy az emberek miért más emberek döntése alapján választanak, miközben nekik valószínűleg teljesen más igényeik vannak.
(#804) p_adam ő már A9 -t használ egyébként.
[ Szerkesztve ]
-
mikrofon
veterán
válasz hibavissza #794 üzenetére
nekem ehhez nem kellett utána olvasni... eléggé a részese vagyok ennek a témának. Mondhatni ez a minden napi életem része..... hiszed vagy sem.... győzködni, bizonygatni meg pláne nem akarok senkit.
az meg hogy nehezen érthető, hát nem az én problémám....
értem én eléggé ahhoz, hogy .....pont emiatt írtam, hogy ezeknek a "nagycéges", "üzleti modelles" eszközválasztós HSz-eknek, vitáknak, itt ebben a topikban semmi értelme nincsen. Gondolom az itt jelenlevők döntő többsége ezekben nem vesz részt, maximum, a végén mint akinek használni, alkalmaznia kell....
[ Szerkesztve ]
-
p_adam
addikt
válasz Stauffenberg #803 üzenetére
Vagy kik ezek a hülye Magnum fotósok a Leicákkal (vagy mi egyébbel), csak sznob az összes, nincs semmi, amiért érdemes volna felnézni rájuk fotós szempontból, de Jason Lanier az ász, az A7RII a legjobb - még 2019-ben is
-
Stauffenberg
Topikgazda
"Egyébként lehet velem van baj, de pont lesz@rom saját szemszögemből nézve, mint amatőr, hogy a profik mit használnak."
Ez csak te vagy, de közben meg a marketingesek nagyon jól ráépítenek erre, mert a fotózáshoz fogalmatlant nem olyan dolgok motiválják, mint téged, neki kapaszkodó kell és ha a profi is Canont használ, jó lesz az neki is, ez pedig már egy határozott lépés a márkahűség felé.
"Ez pont olyan, hogy az se érdekel az oszkár díjas filmeket melyik kamerával videózták le."
Mert Arri vagy RED nem is kapható consumer gépként.
-
kovsol
titán
Szerintem szimplán az van, hogy nem elég az, hogy ugyan azt tudja, vagy valamiben jobb a Sony, mert ahhoz, hogy tényleg váltsanak tömegesen, kb mindenben sokkal jobbnak kell lennie. Szerintem ez tipikus esete annak, hogy valaki később érkezik meg a piacra. Az újonctól mindig többet várnak el már, mert ha csak ugyan azt tudja, akkor nincs értelme váltani.
Egyébként lehet velem van baj, de pont lesz@rom saját szemszögemből nézve, mint amatőr, hogy a profik mit használnak. Meg miből hány darab van az BL döntő oldalsávjánál. Ez pont olyan, hogy az se érdekel az oszkár díjas filmeket melyik kamerával videózták le.
[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Temu
- Lightyear - befektetési app
- Így javít a Honor AI a szuperzoomos képeken
- Call of Duty: Black Ops 6
- Milyen videókártyát?
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- Google Pixel topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest