- CES 2025: az NVIDIA prezentálta az új GeForce-okat
- CES 2025: az In Win nem viccel, ha tápegységről van szó
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Milyen TV-t vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Házimozi belépő szinten
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Gaming notebook topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
Új hozzászólás Aktív témák
-
vond
MODERÁTOR
Annyit állított, hogy "Furcsa, de erős kamera lett az S5". Ha tényleg igaz, hogy emiatt offolták, akkor a Panánál legalább akkora idióták ülnek a döntéshozó pozíciókban, mint akik arra kérik a partner youtubereket, hogy ne legyenek őszinték a review-kban, és hallgassanak el bizonyos dolgokat.
[ Szerkesztve ]
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
vond
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #7568 üzenetére
Ja, értettem elsőre is. Csak olyat nem láttam még, hogy top handle-t rak valaki oldalra is.
-
vond
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #7566 üzenetére
Érdekes elképzelés, még sose gondoltam rá, de akár még jó is lehet. Ha meglesz, majd dobj be egy képet róla.
-
vond
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #7558 üzenetére
Ugyanezt a top handle-t használom én is már pár éve, amikor nagy ritkán kell. Kemény 18 dollár volt. Tetszik rajta a sok cold shoe hely, meg a furatokkal se spóroltak.
-
vond
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #7554 üzenetére
Arra gondoltam, igen. De gondolom, nem ingyen jár a váz mellé.
-
-
vond
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #7446 üzenetére
Egyik zseb telefon, másik zseb powerbank. Ha végigfotózom a napot a OP8PRo-val, azt is töltenem kell egy kicsit a kocsiban, vagy bankról. Lehet, hogy kitartana, míg hazaérünk, de inkább nem kockáztatok.
Nehéz kérdés ez az egész. Nekem még az is nyűg, hogy kutyasétáltatás közben hova rakjam azokat a cuccokat, amik mindenképp nálam kell, hogy legyenek (telefon, kulcscsomó, kakizacsik, zsebkendők, iratok). Táskákat, övtáskákat, mindenféle szütyőket utálok ilyenkor (is) magammal vinni, szóval marad a zsebbe pakolászás. De ahogy melegszik az idő, egyre problémásabb a szitu.
-
vond
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #7428 üzenetére
Sony 24-200 f/2.8-4 és 25-50 f/2 érdekesnek tűnik, de attól tartok, mindkettő kegyetlen drága lesz (nekem).
-
vond
MODERÁTOR
válasz Papa-Het #7401 üzenetére
Persze, kell, hogy tudja a váz a lehető legtöbb mindent, amire szükséged van, meg élvezd használni, de a legjobb tanács, amit ajánlott megfogadni új rendszer választása előtt, az az, hogy nézd meg az objektív parkot.
Ez az, amiben a Sony jelenleg az élen áll. Nem csak ott van a legtöbb lehetőséged obik választására, hanem a használt piac is ott pörög a legjobban, szóval ha netán meg akarsz szabadulni egy-egy üvegtől, akkor nagy valószínűséggel ott lesz a legkönnyebb, és venni is egyszerűbb lesz.
Persze ha 1-2 jól bevált obival tervezed leélni a következő jópár évet, akkor mehetsz másfelé is. Mindenhol vannak olyan lencsék, amikkel teljesen jól el lehet lenni.
Engem például már ott elveszített a fullframe Pana, hogy még mindig nincs ultrazoom L bajonettre, mondjuk egy Tamron 28-200-hoz hasonló mindenes.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Sok régi motoros sajtós MILC-re váltás után is még mindig átkomponál fix középső AF ponttal. Nagy ritkán én is használom, de a legjellemzőbb most már az, hogy a képernyőt taperolom AF mező áthelyezéshez, vagy akár közvetlen fókuszáláshoz.
-
vond
MODERÁTOR
válasz -szabi- #7185 üzenetére
Az LX15-ben nincs stabilizátor? Nehezen tudom elképzelni.
Amúgy ha már ilyen utazózoomokkal kiegészített Z6II-k, meg R8-ak is játszanak (mind méret, mint ár szempontjából), akkor számításba veheted akár a full frame Sony-kat is. Például egy A7C + Tamron 28-200 kombóval kevés dolgot nem lehet megoldani, és olyan észvesztően nem is nagy és nehéz kombó. Használtan ki lehet hozni 6-700 ezer körül.
FF Panákban nagyon jó IBIS van, viszont abban a rendszerben nincs olcsó nagy átfogású obi.
Ha nem használnád kevés fényben, akkor egy Pana Dual IS-es MFT szett is megfelelne szerintem. Méretben elég baráti, árban sem vészes (főleg használtan), és a váz+obi stabi összedolgozva csodákra képes. Pl. G(X)80+14-140.
[ Szerkesztve ]
-
-
vond
MODERÁTOR
Szerintem ez már az a szint, hogy akkor is tovább viszed, ha nem rentábilis. Egy ekkora cégnek, mint az Amazon, úgy mégis mekkora kiadás lehet egy ilyen oldal fenntartása? Nem igazán értem. Biztos valami más (is) van a háttérben.
Azért remélem, teljesen nem lövik le a site-ot, vagy átviszik máshova, és elérhetőek lesznek az anyagok a jövőben is.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #6965 üzenetére
Ha tudnád, én is már előre készültem rá, hogy hetekig ezzel fogok szívni. De kellemes meglepetés volt, hogy kb. mindent meg tudtam oldani, amit szerettem volna. Azóta is csak néhány dolgot állítottam, vagy helyeztem át a menüben és a gombokon. Kényelmesen tudom használni arra, amire nekem kell. Akkor vagyok totál meglőve, amikor gyorsan be kell állítanom valamit egy másik, teljesen máshogyan konfigurált A7III-on.
-
vond
MODERÁTOR
válasz vihartigris #6956 üzenetére
A Sony A7III menüje alapvetően nagyon szar (G9 után meg főleg), de a sok programozható funkciógombnak és saját menüknek köszönhetően csak elvétve kell belemásznom. Az elején rászántam pár órát, és beállítottam mindent úgy, ahogy nekem kényelmes. A második váznál már csak egy szűk óra kellett, hogy mindent manuálisan átmásoljak. Ezt sem értem egyébként, hogy miért nem lehet kimenteni kártyára a beállításokat, amit aztán be lehetne tölteni akár egy másik vázban is.
-
vond
MODERÁTOR
Megkövetem a Panasonic-ot. Szuper, hogy befértek 2000 dollárba az S5II-vel, ráadásul a hazai, 900 ezres ár is meglepően jó. A váz is elég jól sikerült. Nagy lépés az új fókuszrendszer, de biztos fognak még reszelni rajta. A stabi meg fenomenális, ahogy nézem a teszteket. Jó kis váz ez, de az S5IIX talán mégjobb.
Be kéne venni a Tamron-t, meg a Samyang-ot is az L-Mount Alliance-be.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #6876 üzenetére
Nem evezek én sehova.
Nyilván mocskosul meg vagyunk áldva a forintunkkal. De írhattam volna 2500 dollárt is. Ha jól emlékszem, az A7IV is ott nyitott. Szerintem az S5II is annyi lesz. Alapból gáz szerintem, hogy ennyi pénzért 2023 elején nem lehet venni crop nélküli 4K50-es fullframe gépet.
Az A7III használt ára tényleg magas, ahhoz képest, hogy lassan 5 éves váz. De egyrészt általában újonnan is elég drága, másrészt még mindig nagyon sok helyzetben bőven elég a tudása. Egyébként nekem újat sikerült vennem ~500-ért (akció + pénzvisszatérítés + obi eladás).
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz MrChris #6869 üzenetére
Ja, valami susmusra én is számítok. Túl jól ismerjük a Panasonic-ot.
De a crop-os 4K50 miatt nálam így is, úgy is bukó lenne. Ha egyszer elköltenék több, mint egymilliót egy új vázra, akkor az tudja már teljes szenzoron. Ne őrjítsenek már meg.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #5872 üzenetére
Bekapcsoltam az uccsó oldalon, amit kell, mert ez így tényleg fura.
-
vond
MODERÁTOR
Talán már valamennyire mondhatom magam "haladónak". Én örülnék, ha lenne annyi időm, hogy megnézzem az összes GU videót, ami érdekel. De van még jópár YouTuber, akit szívesen nézek, néznék. Csak sajnos az nem hoz pénzt, bármennyire is élvezem, és általában tanulok is belőlük.
-
vond
MODERÁTOR
Pedig az automata expókorrekció a Panákban nagyon jó, szépen, finoman állítja. A múltkor volt a kezemben egy M50. Az pl. brutál szar volt ehhez képest.
"ahogy mozog a fejük a videóban" - Lehet, hogy spot fénymérésre állította, nem az egész képet vizsgáló kiértékelőre.
-
vond
MODERÁTOR
válasz taranis #5352 üzenetére
A múltkor már átfutott az agyamon, hogy a beépített G9 profilok helyett V-Log L-ben fotózok, és írok egy FFmpeg szkriptet, hogy egy gombnyomással átfuttassam a jépegeken a Fuji-s LUT-jaidat. Ki is próbálom valamikor.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz MrChris #4876 üzenetére
Ha minden jól megy, nekünk épp kinéz pár koncert, színházi felvétel, egyéb előadás. Mivel elég szűkös a büdzsé, nem éri meg külső rögzítőket, esetleg új vázakat venni, bérelni. Mindenképp saját eszközökkel kell megoldanunk (ez jelen esetben két A7III, egy G9, meg egy GX80, meg esetleg egy GoPro). A GoPro kivételével mindnél ott van a 30 perces limit.
Persze, jobb lenne, ha egyben tudnánk mindent rögzíteni, de igazából több kamerás felvételnél nem gond, ha időnként újraindítjuk őket, csak arra kell figyelnünk, hogy ez különböző időpontokban történjen meg. Vágáskor meg szépen ki lehet váltani egy másik kamera képével. A hangot meg kameráktól függetlenül, egyben rögzítjük.
Én is sokkal fontosabbnak tartom a jó IBIS-t, főleg így, hogy már bő egy éve használom a G9 Dual IS-t, és az IS Lock-ot (ami egy eszméletlen király dolog).
-
vond
MODERÁTOR
Nagyon könnyű, szinte súlytalan. Ezen lepődtem meg a legjobban. De nem voltam elájulva az anyaghasználattól sem. A GX80-am is hasonló méretű, de az ehhez képest egy tank, és érzésre legalább kétszer olyan nehéz (nem tudom a pontos adatokat).
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz Mr.Csizmás #4761 üzenetére
A múltkor megtaperoltam és kipróbáltam egy ilyen kitet. Eszméletlen, milyen könnyű és pici. Bő egy év G9 gyilkolászás után azt hittem, menten összeroppantom.
-
vond
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #4679 üzenetére
A Nikon is olvassa a PH!-t. Ennyi.
Remélem, a Panasonic is.VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
vond
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #4659 üzenetére
Én kérnék egy - 14-140-hez hasonló - utazózoom-ot is L-bajonettre. Köszike!
-
vond
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #4494 üzenetére
A G9 is tud RAW-t menteni a 80 megapixeles Hi-Res fotókból. Ha 40 MP-t állítok be, valamiért akkor is 80 MP-es RAW-t ment. De végülis mindegy. Azért elég brutál minőséget lehet ezzel elérni, persze csak statikus témáról. Azt mondjuk még mindig nem értem, hogy miért kellett maximálizálni az érzékenységet ISO 1600-ban. Pont magasabb értéknél lenne nagyon hasznos, mert az ISO 1600-as 80 MP képek leméretezve olyanok zaj és dinamika szempontjából, mint a base ISO 200-as 20 MP fotók.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz tirszin #4454 üzenetére
Most nem azért, de minek ez a - gondolom sok munkával összerakott - háttér, ha utána meg minél jobban el akarod mosni? Mennyit ad hozzá a képekhez, ha egy kicsit homályosabb? De ha tényleg ez a cél, akkor szerezz egy 50mm körüli f/1.4-es, vagy f/1.8-as objektívet, és csináld azzal.
Ja, az utólag rárakott buké köröket én nem erőltetném. Akkor inkább lógass be valami fényt a lencse elé.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Előre mondom, nem nagyon értek hozzá, de mennyire nehéz feladat a meglévő Sony E mount-os Tamron felhozatalt átdolgozni, és piacra dobni L-mount-on, vagy akár Nikon Z-n?
Nekem alapvetően tetszene a Pana S5 (még a mindig messze nem tökéletes AF ellenére is), főleg ha lejjebb menne még egy kicsit az ára. De a szegényes obi kínálat egyelőre elég nagy visszatartó erő. Nekem például mindenképp kellene egy hosszabb zoom, mint pl. a Tamron 28-200mm f/2.8-5.6, de ilyenről egyelőre még nem is hallani Panasonic FF vonalon.
-
-
vond
MODERÁTOR
Ezek is nagyon jók! Örülök, hogy most már egész normális áron lehet itthon is venni memóriakártyákat. Emlékszem, pár évvel ezelőtt azért sokkal nagyobb volt a különbség, ha kintről rendelted. A fél PH! Sincerity/Courtesy Trading-től vásárolt.
-
vond
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #4081 üzenetére
Ráadásul egy 128 gigás 170/90-es Extreme Pro is már csak 20 ropi itthon. Sincerity Trading-nél meg 35 dollár.
Én két 256-ost vettem a G9-be. Ezzel már tuti elvagyok egész nap, és be is vagyok biztosítva egy második kártyával. Vagy egyből oda is tudom adni a meló után a kollégáknak, megrendelőknek, stb. A kettő együtt nem volt 50 ezer.VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
vond
MODERÁTOR
válasz vihartigris #4034 üzenetére
Köszi, láttam. De csak ezért nem bumlizok fel Szombathelyről. Annyira nem érdekel.
-
vond
MODERÁTOR
válasz vihartigris #4024 üzenetére
Ja, láttam. Azt nem is értem, hogyan gondolták, főleg, hogy bevallottan vlogger cuccnak (is) szánják ezt az új A7C-s szettet. Legalábbis nekem így jött le. Vagy benéztem valamit?
A Olympus-nál van ugye tervben egy 8-25 (16-50) f/4. Na az még jó lehet (főleg, ha rendszerben maradok), de PRO obi, úgyhogy biztos jól megkérik majd az árát. Ez a Pana 20-60 viszont kitben kb. egy 100-as, ami elég jó ár. Külön ez is túl drága, de vázzal együtt nem rossz. Főleg, hogy most (meg még szerintem sokszor) jár melléjük egy Sigma 45mm f/2.8 is, ami mégiscsak egy ~500 dolláros lencse.
Most ~830 itthon ez a szett, ami ha belegondolok, nem is olyan sok. Még a végén elgondolkozok ezen is. Csak az a baj, hogy nekem kéne valami hosszabb alapzoom is (mint pl. Sony E-n a Tamron 28-200), de L Mount-ra nem látok ilyet. Erről van esetleg hír, hogy jönne ilyesmi?
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
"Csak tudja, hogy hogy működik a saját gépe, ha már használja egy ideje." - Most ezt úgy írod, mintha egyértelmű lenne. Pedig nagyon nem az.
Tegnap kicsit részletesebben utánanéztem ennek az S5-nek, és a "hozzá járó" 20-60-as obinak. Végülis nem olyan rossz kombó ez, főleg ha még lejjebb megy egy kicsit az ára. A fogás, a kezelés, és a fotós/videós képminőség is pazarnak tűnik. Az AF meg tudjuk, milyen. Ezért haragszom is a Panára nagyon. De legalább belerakták az S1H-ból a választható és paraméterezhető lineáris manuál fókuszt.
Ez a 20 milliről induló kitobi pedig kifejezetten szimpatikus. Na ezt nevezem én "vlogger" lencsének. És ahogy nézem, a képminősége is teljesen rendben van. Számomra sokkal többet ér "lent" az a 4mm, mint "fent" a 10 egy általános 24-70-es alapzoommal összehasonlítva. Remélem, a többi rendszerben is egyre több hasonló lencsét hoznak ki. Sony E-re jelenleg van ilyesmi?
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz mikrofon #3988 üzenetére
Nálam az optimális kezelés a három tárcsa, amivel full manuál módban azonnal, gombnyomás nélkül (!) módositható a rekesz, záridő, érzékenység hármas, félautomata módokban kiegészülve az expókorrekcióval. Ezeken kívül lehetőleg egy gombnyomás után elérhető legyen a fehéregyensúly és a fókuszmód választás. Plusz természetesen minél több testreszabható, kézre álló funkciógomb.
Persze ezek nélkül is el lehet lenni, de engem már az is érzékenyen érint, hogy a G9 után/mellett (ami fogásban és kezelőszervekben közel tökéletes) a kis GX80-on "csak" két tárcsa van, meg sokkal kevesebb programozható gomb. Könnyű megszokni a jót, ugyebár.
De ettől még nagyon hasznos társam a GX80 is. Sokszorosan behozta az árát már, ami valljuk be - főleg ha a használtpiacot nézzük (~60k a váz) - meglehetősen nevetséges. Nem is fogom eladni soha, legalábbis most nagyon úgy néz ki. Egy nagy szívfájdalmam van vele kapcsolatban, ez pedig a mikrofon bemenet hiánya. De így is egy nagyon szuper kis gépezet.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz zsiga_667 #3900 üzenetére
Dehát most írtad le, hogy 10 szar kép került 250 fontba nulla munkával. Akkor abból az emberünk könnyebben tudna-e venni - globálisan ~ugyanannyiba kerülő - modernebb felszerelést, mint az az alja crop 18-55, vagy nem? Minket meg itthon elhajtanak, mert el merünk kérni 150-et egy 2-3 kamerás, egész napos esküvőért, amit aztán még 1 hétig vágunk otthon (mert a vérpistike ledarálja 100-ért, és nyilván azt választja mindenki, ami olcsóbb). Erről (is) beszéltem.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Csak nem akarod megérteni, amiről írogatok. Mi nincs így, hogy a magyar fizetésekkel van a probléma? Ezt te sem gondolod komolyan. Mégegyszer leírom: persze, hogy kint sem vesznek meg agy nélkül minden szart, csak mert nekik 2000 euró felett van az átlagfizetésük. (Ilyet sosem állítottam, Te hoztad fel már megint. Nem tudom, miért kell a számba adni a dolgokat.) De hogy kevésbé kell rajta agyalniuk, és kevésbé terheli meg a családi kasszát, az is biztos, mert jóval többet keresnek, és az általános megélhetéshez képest sokkal olcsóbbak kint az ilyen cuccok, mint itthon. Engem ez zavar, hogy harmad, negyedannyit keresek, holott ugyanannyit, vagy még akár többet is ki kell csengetnem ugyanazért a szettért. A sógor megveszi egy havi fizuból az A7III-at, nekem meg 3-4 hónapig kell érte güriznem. (Úgy, hogy semmi másra nem költött egyikünk sem.) Ennyi. Puszta matek. Nem tudom, mit nem lehet ezen harmadszorra sem megérteni. De én ejtem a témát. Úgysem ide való ez már.
Inkább gyönyörködök WhoIsMatt A7SIII esküvői videójában. Mondjuk jó lett volna, ha nem végig gradelt LOG felvételeket mutat, hanem valami "simát" is. Az mondjuk ennyiből is látszik, hogy a 4K120 büntet, a dinamika brutál, és bátran lehet neki tolni az érzékenységet is. Ahogy magamat ismerem, én indokolt esetben felereszteném még ISO 100000 környékére is. Kb. olyan lehet, mint a G9-en az ISO3200, vagy 6400.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Hol említettem én ész nélküli költekezést? Azt írtam, hogy sokkal könnyebb belevágni és fejleszteni. Kimegyek egy osztrák Media Markt-ba és forintra átszámolva ugyanannyi, sokszor még kevesebb is a fotós/videós cumó, de a TV, meg sok más műszaki cikk is. Eközben az ottani átlagfizetés nagyjából a háromszorosa a magyarnak. Ezzel nem lehet vitatkozni. Persze, egy pohár sör meg nem 500, hanem 1500-2000 pénz, de ezt is leírtam, és itt most arról volt szó, hogy mennyire megerőltető megvenni ilyen 2000 eurós vázakat, meg a többi cuccot hozzá.
-
vond
MODERÁTOR
Tőlem 30 kilométerre nyugatra egy havi (alja) fizetés egy ilyen 2000 eurós váz. Nem a műszaki cuccok árával van probléma, hanem a magyar fizetésekkel és a megbízások árazásával.
Kint sokkal kevésbé megerőltető belevágni a fotózásba/videózásba, vagy már bent lévőként folyamatosan fejleszteni a gépparkot. A keresetekhez és a megélhetéshez (kaja, lakás, albérlet, rezsi) viszonyítva sokkal olcsóbbak az eszközök, mint Magyarországon. Úgy, hogy egy átlag esküvős meló inkább 2000+ euró és nem 150-200 ezer forint.
Ezzel a gondolatmenettel itthon legalább harmad annyiba kéne kerülnie a vázaknak, obiknak. Ez nyilván nem kivitelezhető. "Csak" a béreket kellene felzárkóztatni az Unió többségéhez. Én se sokat gondolkoznék millió közeli nettóval, meg fél-egy millás esküvőkkel, hogy fejlesszek-e, főleg ha arra igazán szükségem lenne.
De ez már nagyon nem ide való, meg számtalanszor fel is vetődött már. Csak ugye mi úgysem tudunk vele mit kezdeni. Max. dobbantani az országból.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Én tényleg szeretem a rendszert, különben nem ruháztam volna be ennyi mindenbe, és nem használnám ilyen sokat, ráadásul az esetek nagy részében abszolút elégedetten. De ez is például mi? Honnan vette, hogy neki újra el kell kezdenie fókuszt vadászni a végtelenben? (Teljes, 225 mezős AF beállításon volt, amit kicsit finomhangoltam annyival, hogy a széleken deaktiváltam 1-1 sort és oszlopot, hogy inkább a közepe legyen célban. De így is kb. a kép 70-80%-át lefedik a fókuszpontok.)
Látható, hogy egyszer csak eldobja a végtelent, aztán egy kiadós pulzálás után szépen homályosra állítja az egészet, és úgy is marad. Pedig ez pont egy olyan helyzet, amikor abszolút békén kéne hagynia az éles, távoli témát. De nem, ő elkezd vadászni. Jó, elég ritkán csinál ilyen bődületes hibákat, de ez arra épp elég, hogy ne lehessen megbízni benne.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Ezt a reményt hallgatjuk már hosszú évek óta. Én már nem hiszek benne, hogy valaha is sikerül felzárkózni az élmezőnyhöz. Lassan teljesen kivágják maguk alatt a fát.
Mindegy, egyelőre használom így a G9-et, amikor csak lehet, manuálban, és megbocsátom az AF tévedéseit. Most is párszor olyanokat csinált egy esküvőn és utána egy meccsen is, hogy csak néztem.
Bármennyire is szeretem ezt a vázat, és magát a rendszert is a sok pozitívum miatt, de ha így megy tovább a Panasonic töketlenkedése, meg továbbra is jönnek a videós megbízások, akkor nagyon érik jövőre az az A7SIII + Tamron 28-200.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Ez majdnem olyan érthetetlen, mint hogy a direkt videós A7SIII-ba csúcs EVF-et, de "szutyok" kijelzőt tesznek. Mondjuk engem személy szerint annyira nem zavar ez a kevés képpontos EFV, mert szökőévben egyszer nézek bele, de valóban beleférhetett volna legalább a G9-ben lévő 3.680-as.
(#3852) Stauffenberg: Egyszerűen nem akarom elhinni, hogy még ezek után sem kapnak a fejükhöz, hogy mekkora blama számukra ez az AF mizéria.
(#3850) MrChris: Érdekes egy jószág, annyi bizonyos. Az a 20-60-as kitobi is elég jó, és egyedi cucc, főleg 300 dollárért.
Mondjuk ha tényleg jön még idén egy nagy firmware update, ahogy elmondja minden tesztelő, és egy kicsit lejjebb megy az ára is, akkor azért nem lesz ez olyan rossz vétel, ha meg tudsz barátkozni a megbízhatatlan autofókusszal.
-
vond
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #3847 üzenetére
Az lett a nagy AF fejlesztés, hogy nem hunt-ol olyan agresszíven, mint az S1(H), meg a GH5/G9. Gratulálok!
Én sem értem őket, de ennek már sokszor hangot adtunk többen is. Egy normális AF rendszerrel, meg 1-2 értelmesen összerakott, megfizethető vázzal kb. letarolhatnák a piacot. De nem.
Amúgy nem lenne egy rossz gép. Bár mondjuk arra is kíváncsi lennék, hogy a micro HDMI-vel, a gyengécske EVF-fel, és hasonló húzásokkal hány fillért spóroltak.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz Lassú Víz #3632 üzenetére
Ja, talán jövő ilyenkorra lemegy millió környékére a váz. A Tamron 28-75, vagy 28-200 meg "csak" 250-300k.
(#3633) t72killer: Meglepődnél, mennyi pénzem van már az MFT-ben. Egyszer elkezdtem mindent összeszámolni. Inkább abbahagytam. Bár az idei évem még a végén pozitívra jön majd ki, egy kis eladásnak, és némi munkának köszönhetően.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Gerald Undone kanadai, ott is tesztelte, 32 Celsius fokban.
Most nézem épp a videóját. Hát, eddig ez egy álom váz számomra, komolyan. Gyilkos dolgokat tud, és ha ezt mind összeadjuk, nem is olyan sok az a nagyjából másfél milla érte.
Jövőre szerintem végzek is egy kis összerámolást, és kiszámolom, mennyit kéne rádobnom, ha eladnám az egész MFT felszerelésemet.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #3608 üzenetére
Szintén Alzás Vanguard Veo 2 235AB tulaj. Kegyetlen jó cucc, ~20 ezerért meg egyenesen botrány. Mióta megvan, teljesen átértékeltem a hajlandóságomat a tripod hurcibálását illetően.
-
vond
MODERÁTOR
Igen, még egy "általános" 12-35 II, vagy 14-140 is elég kicsinek hat rajta. Hát még mondjuk egy 42.5 f/1.7, vagy egy 20-as/14-es palacsinta. Mondjuk nekem nincs gondom a kicsi lencsékkel sem. Az meg főleg nem érdekel, hogy (mások szerint) hogyan néz ki a szett.
A múltkor végigpróbálgattunk a G9-en egy rakás natív és adapterezett obit. Méretileg, tömegileg (meg "kinézetileg") talán az Oly 12-100 f/4 volt a legideálisabb rajta. A speedbooster + Sigma 18-35 kombó is még épp olyan volt, hogy meg lehetett markolni egy kézzel, csak a vázat fogva. Kicsit obi alá fogva meg tökéletes. Az adapterezett nagylátóm (Sigma 10-20) is még bőven ilyen. De pl. az Oly 40-150 f/2.8-nál - hiába van kegyetlenül jó fogása a G9-nek - már rendesen alá kellett támasztani az objektívet is. A fenti két kitobi meg szinte olyan, mintha rajta se lenne a vázon.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz Plexicushio #3365 üzenetére
A kettes pontnál meg is állhatsz, mert legközelebb következménye is lesz, hogy - ok nélkül - személyeskedsz.
-
vond
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #3349 üzenetére
4000 dolláros váz + barkácsolj rá a saját kezeddel valamilyen ventillátort =
R6 Infók első kézből a videós topikgazdától: [link]
Tesztfelvételek szintén Tuninger-től: [link]VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
vond
MODERÁTOR
Na, tessék. Gondoltam, hogy Téged még meg kéne kédezni. Emlékeztem, hogy eléggé hardcore nyomod az X-T3-mal. Bár ugye vakablak93 kolléga az X-T30-ról írt. Valószínűleg az X-T3-nál jobban figyeltek a hőelvezetésre.
(#3343) kovsol: 50-55k a járvány előtt volt. Mostanában szerintem 60-65k alatt nem nagyon raknak fel. Én a Hardveraprót, meg az Index m4/3 topikot szoktam nézegetni.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #3341 üzenetére
Sokan vannak ezzel így. Tényleg kár, hogy nem vitték tovább rendesen azt a GX8 vonalat, meg a GM5 féle extra kicsi vázakat sem.
A mikrofon bemenet nagyon hiányzik nekem is a GX80-ról (marketinges fillérszabás rulez). De mégis inkább ezt tartottam meg, egyrészt a mérete, másrészt az olcsósága (COVID-19 előtt 50-ért is mentek a vázak használtan - annyiért biztos nem adom el, de még 60-ért se). Ha kell jobb minőségű hang, és a G9 valamiért nem elérhető, akkor felveszem mobillal (akár másfél megás WAV-ban) + puska vagy csipi mikrofonnal, és utólag behúzom a kép alá.
A G80 úgyis "csak" 128kbps AAC-ben tudott rögzíteni. Mondjuk nem mintha a legtöbb dologhoz nem lenne elég az is.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #3338 üzenetére
Ámen.
A G80 még mindig egy nagyon jó vétel (ha nem a legjobb) ezekre a területekre, amiket írtál. Nem pénz érte használtan az a nagyjából 110-120 ezer forint.
Én két hete adtam el az enyémet, mert tényleg nem használtam ki. Maradt a G9, másodváznak meg a kis GX80.
-
vond
MODERÁTOR
válasz vakablak93 #3330 üzenetére
Micsoda, a T-30 is így melegszik? Ez komoly?
Én a múltkor simán vettem a G9-cel egyfolytában közel másfél órát (fél óránként rögtön újraindítva) szobahőmérsékleten autofókusszal, stabival, mindennel. Mondjuk ez csak 10 bites 1080p50 volt.
De utána meg lenyomtam egy fél napot 8 bit 2160p50-ben, túlnyomó részt napsütésben. Egy-egy helyszínen csak pár másodpercekre leállítva a felvételt. Szerencsére nem volt gond a melegedés sehol sem.
Meccseket is simán végigtolom, erőltetett menetben, két óra alatt kb. 4-500 RAW+JPG fotóval és 40-50 perc 4K50 videóval (AF+IBIS szintén végig bekapcsolva).
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Nem akarom már tovább görgetni az OFF-ot. Kár is volt elkezdenem. Biztos van ebben is valami, de írtam, hogy nem ez az egyetlen terület. A Karaván kávét is 1500 alatt meg lehetett venni 3-4 éve. Most meg majdnem kétszer annyi. Ráadásul már nem is kilós, hanem 900 grammos. Hús, tej, zöldség, minden ilyen igazából. De mindegy, hagyjuk is. Térjünk vissza ON-ba. Bocsi mégegyszer.
-
vond
MODERÁTOR
válasz vihartigris #3270 üzenetére
Höhh, mi van ahhoz igazítva?
Nagyon OFF, de csak egy hirtelen példa, amin totál kibuktam: Nagyjából három éve ugyanabba a pékségbe járok zsömlét/kiflit venni. Szeretem, mert finom, és sokáig el is áll. Namost, három éve 20 forint volt darabja. Aztán emeltek 25-re, majd 30-ra, a minap pedig már 35-ért adták. Köszi, bazzeg. De nem egyedi eset, más boltokban is ezt tapasztalom.
Költői kérdés: A fizetésem hol emelkedik csak úgy 75%-ot három év alatt?
-
vond
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #3266 üzenetére
Ha már lenne, az is késő lenne. Na jó, talán még nem. De ha egyszer lesz is, akkor is tuti elpöcsölnek vele pár évet. Nem értem őket.
Hiába drága, de egy top AF-fel együtt már egész jó kis csomag lenne az S1 széria. A GH5/G9 meg főleg.
Amúgy ez az R6 tényleg nem néz ki rosszul. Jó, ez is kb. elérhetetlen számomra, de egész észszerűen olcsósítottak az R5-ön. Stabira kíváncsi leszek, meg persze a videós képminőségre is.
Brutál bitrátás 4K 100/120p-hez úgysem lenne gépem. Már a 150 mbps G9 4K 50/60p alatt is döcög rendesen. Az meg akkor megint párszáz ezres, még ha ezt-azt meg is tartok a mostaniból.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Nagy lesz a mozgolódás, az biztos. De szerintem ne kapkodd el a váltást. Mondjuk én is állandóan nézegetem a Sony FF-et, bár nem kéne.
Nem tudom, jól látom-e, de most pénzvisszatérítéssel és különböző akciókkal ~550k az A7III váz, és ~820k a 24-105 kit. Azért ezek már jó árak (persze még mindig nem a magyar fizetésekhez igazítva).
-
vond
MODERÁTOR
Csak hogy tudjam, mennyire érdemes a topikot olvasgatnom: Idén még kitart ez a sötét nagytele téma?
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Honnan veszed, hogy f/8-on vettem? Valamit nagyon benéztél, mert kint rekeszeltem csak. A sajtáj 95%-ában f/2.8, a maradékban pedig f/4 volt a 12-35 II-vel. Direkt a DOF, meg a szeparáció miatt is, mivel messze nem tudtam menni beltérben. Ilyet hol csinálsz MFT-n f/8-as blendével, két méterre az emberünktől?
Az ilyen szavakra, mint "szenzáció" meg semmi szükség, mert én sehol és semmikor nem állítottam ilyet. Csak arra céloztam (félig viccesen), hogy korántsem olyan szar és használhatatlan az AF, mint ahogy azt sokan állítják.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Na, helyben vagyunk. Ülnek az emberek, de állandóan előre-hátra dülöngélnek, plusz én is sokszor direkt mozgattam a gépet minden irányba, meg közben sétálgattam is, és nem sajnáltam a zoom gyűrűt sem tekergetni. A dokumentálás mellett az volt még a cél, hogy ilyen helyzetekben rá merjem-e bízni magam erre az ócsárolt autofókuszra.
Egy pillanatig sem állítom, hogy pariban van a jó PDAF-ekkel. Nekem bőven megfelel, de nyilván az isteni Sony-hoz szokott szemeteket kiszúrja ez a botrányos teljesítmény. Mondjuk ha előre dől az emberünk 30 centit, majd vissza, meg kifordul a képből, majd vissza, akkor azokon biztos nem pulzál az ablakkeret egy millimétert sem (ami egyébként tényleg a legfontosabb elem a snitteken, és mindenki azt fogja nézni ).
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Félig-meddig a tesztelés miatt is végig Face/Body AF-fel mentem a mai sajtótájékoztató alatt, hogy látszódjon, mennyire szar a Pana autofókusz. G9 + 12-35 II, 4K50, végig kézből.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Bár van azért hasonló anyag a neten, de most már nagyon érik, hogy én is csináljak egy átfogó AF tesztet a G9-cel.
De azt már egy ilyen mélyteszt nélkül, "mindössze" fél év sportfotózással kiegészített általános használat után is ki merem jelenteni, hogy fotóban egy lelkes amatőrnek (vagy akár félprofinak) is elég kell legyen a G9 CDAF-je, DFD-je. Videóban tudjuk, hogy bőven van még hová fejlődni (főleg a huntolás visszaszorításában), de fotóban ez a tudás, sebesség, pontosság szerintem már több, mint kielégítő. Ráadásul majd' minden helyzetre kínál megoldást.
Én egyébként elég sokat használom a "Near Focus" és "Far Focus" funkciókat is (ráprogramoztam a joystick fel és le állására). Nagyon hasznos tud lenni, amikor olyan kényes helyzetetbe kerülünk, ahol fontos az előtérre, vagy épp a háttérre történő magabiztos fókuszálás. Ezt például levihetnék a belépő, meg alsó-közép kategóriába is. Bár amilyen árban megy mostanában a G9, az sincs túlságosan messze ettől.
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Az egyik legintelligensebb állat. Én azt bírom, ahogy halálos nyugalommal grasszálnak az autópálya/főút szélén, a kocsik meg húznak el mellettük egy méterre. Nagyon csípem őket.
Nálam is annyi madár van, "mint az állat". Pedig nem is nagyon foglalkozok velük, meg a kutya is rezzegeti őket.
A múltkor már rám is nagyon rám jött a képelhetnék, kimentem az udvarra, de nem sok értékelhetőt hoztam össze. Mondjuk lehet, hogy nem 10 óra kaszálás után, hulla fáradtan kellett volna nekiállnom.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Rendszergazda topic
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- CES 2025: az NVIDIA prezentálta az új GeForce-okat
- iPhone topik
- Synology NAS
- Valorant
- CES 2025: az In Win nem viccel, ha tápegységről van szó
- Óra topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...