Hirdetés
- Fujifilm X
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- AMD Ryzen 7 / 5 / 3 1***(X) "Summit Ridge" (AM4)
- Steam Deck
- Milyen TV-t vegyek?
- Projektor topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Házimozi projektorok, kiegészítőik és kialakítások haladóknak
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
Új hozzászólás Aktív témák
-
aginor
veterán
válasz peppe79 #100967 üzenetére
P a méret, a lencse 8-25 jellemzően nagylátó vége felé, a keretből van ultra nagylátó (1slotos), ez nem lóg be, de a sima (3slotos) igen. Itt nem is az az érdekes, hogy belóg, hanem az, hogy csak a kép jobb oldalán. A hétvégén kipróbáltam és az ultra nagylátó keret + CPL szűrő is vignettál egy hangyányit, de az is csak a jobb oldalon. Nem is értem, ilyennel korábban még nem találkoztam..
Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
0519
senior tag
válasz peppe79 #100943 üzenetére
Köszönöm alapos és mély válaszod!
Megpróbálok lavírozni tanácsod, Throme javaslata és lugosi (youtube-on Bauhaus-t hallgatok!) bölcsessége között.
Cirmivel nagyon unjuk már egymást, így új témát is keresnem kell.
''Vígan ülünk tort azok fölött akik ellenünk törtek'' -Addams family
-
Speeedfire
félisten
válasz peppe79 #100844 üzenetére
És milyen az AF, meg az élesség nyitva? Használtan mennyire szokott előfordulni? Ára? Nem volt még ilyen obim. Anno a 20 1.7, 25 1.7, és a 25 1.4 amik voltak nekem.
lugosi: Én se szívesen, mert 1.5x annyiba kerül. És nem feltétlenül olyan éles nyitva. A sok hülye 1.2-es obi helyett, az oly jobban rámehetett volna az olcsóbb, pici obikra....Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
HuMarc
veterán
válasz peppe79 #99628 üzenetére
Ettől én is félek egy kicsit, de ki kell majd kísérleteznem, hogy mi működik. A 25 mm sokszor egyszerűen túl szűk volt, főleg mikor 5-10(+) ember akart beállni egy képre, én meg nem tudtam hova hátrálni, mert falba ütköztem. A 12-ről azt remélem, hogy lesz olyan széles, hogy ha ügyesen komponálok, akkor tudok annyit vágni belőle post-ban, hogy ne legyenek nagyon torzak a szélek a kész képen (ehhez persze okosan kell majd komponálnom is, márpedig a gyors gondolkodás nem az erősségem, lol).
Szerk.: Ja meg persze a mélységélesség miatt... 25 mm f/1.7-en csináltam sok olyan képe, ahol beállt két ember, belenéznek a kamerába, de nem éles az egyik, mert 10-15 centivel hátrébb áll (nyilván mivel vakuzok, simán lerekeszelhetnék amúgy, utólag tudom ezt, csak hát el kell követni az amatőr hibákat, na...)
[ Szerkesztve ]
-
Throme
veterán
válasz peppe79 #99595 üzenetére
.. nna a nyers képek a másik jó téma. Többen azt az utat választják - állítólag - hogy a Raw-okat is megőrzik, mert majd évekkel később, mikor fejlődik a képkidolgozási tudásuk, akkor előveszik és majd jól kidolgozzák újra a képeket...
Hát, ha évente 100 képet lőnék, én is megőrizném a raw-okat. Több ezer kép újra szerkesztésér tuti nem lenne időm. Kidolgozás után, de legkésőbb év végén törlöm a raw-okat.
Most megint hobbiról beszélek, mert egy hivatásos fotósnál más a helyzet természetesen. -
Balinov
titán
válasz peppe79 #99588 üzenetére
Csak annyi? 11-12 év digitális fotózás után jutottam el erra szintre. Visszanezve az mju820/d5000es képeimet sztem az első 5 évben most olyan 10% lenne a keeper rate lehet hogy csak öregszem, de most már megfontoltan kattintok még megfontoltabban dolgozom fel a képeket, úgy 1.5-2 év lemaradásban
6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
Throme
veterán
válasz peppe79 #99584 üzenetére
Értelek, és ahogy írtam, én is fotóztam filmre, de akkor azért, mert nem volt más. Mos viszont hátránynak tartom a digitálissal szemben.
Lelassulni most is tudok és nem azért mert erre a technika rákényszerít, hanem mert kedvem van kicsit elnézelődni, vagy enni egy fagyit...stb.Nyersanyagot most is tudok választani (pláne, hogy filmesen be vagy határolva az alapanyaggal, hogy milyen fényviszonyhoz választod, meg asa/din akármennyi, meg színes vagy fe-fe) csak az a kérdés milyen kapacitásút és milyen gyorsat, ezt is csak 1x.
#99586peppe79
Nem azért lövök sok képet, mert szeretek válogatni, hanem azért mert nem vagyok jó fotós . Ha profi lennék, akkor - ha nem is 24-36 expoba de mondjuk 100 fotóba beleférnék/nyaralás.
A válogatás fáradságos meló, ez az egy, amit annyira nem szeretek, sok képnél ez velejár, de!!! legalább tudok válogatni. Nagyon ügyesnek kell lenni filmesnél és nem azért lőnék kevesebbet, mert hű de megtanultam fotózni, hanem mert be vagyok határolva. Ha elfogy a 24/36 kocka, akkor vége a játéknak (vagy viszek még egy hátizsáknyi filmet).
Szüleimen látom, hogy nekik a gyerekről készül képeimből a többnél a mégtöbb a jó .Régi képek nézegetésében szintén a nosztalgia erősen jelen van, meg a tudat, hogy ezekből kevés készült. Benned van ez és ettől felértékelődik.
Ha akkoriban lett volna mai technológia/technika, akkor szüleink is sok képet lőttek volna rólunk.
Minden, amiből kevés van azt értékesebbnek gondoljuk.
Lehet, ha fognád a képeidet és kb 100-at leszámítva mind kivágnád akkor az utókor ugyanúgy nagy gondossággal kezelné azt a 100-at, mert kevés van belőle...
Biztos volt már olyan érzésed, hogy elnézegettél volna több régi képet helyekről, személyekről, de rossz, hogy csak 10-100-500 marad fenn.Nekem minden fotóm értékes, amit megtartok, mert nekem az tetszik valamiért. Más biztos kivágná a nagy részét, de nem másnak fotózok...
... hát ha átszámolom, hogy 4-5 év alatt 6-8k papírkép... szerintem nem készült ennyi, hobbi tekintve (nem melót).
-
MODERÁTOR
válasz peppe79 #99586 üzenetére
"Legyünk őszinték: átlagosan, ki hány százalékban kukázza a képeit?"
Én nem tudtam levetkőzni a filmes beidegződéseimet, nem vagyok egy kattogtató, úgyhogy nálam olyan képek 3-4%-a kerül talán törlésre. Én kevés képet csinálok mindig, a dslr-emet amikor milc-re váltottam, olyan kb 4-5 éves korában 6-8000 expó körül ajándékoztam el családon belül.
-
mpierre
veterán
válasz peppe79 #99571 üzenetére
És arról nem beszélve, hogy a használt optika milyenségét, minőségét nem láttad "azonnal". Nekem speciel nagyon hiányzik, de szerencsére a fiamat sikerült rávennem a filmes fotózásra egy szép állapotú mtl5b-vel. Attól még mindig hülyét kap, hogy előre bemondom a rekesz / expót az adott helyzetre. Most vadászok, vagy egy Praktica mtl50-et, vagy ha megdobnak sok-sok pénzzel, akkor egy Bessaflexet. De addig is ráálltam a vetitőoptikából gyártott objektívekre.
#### A hatalom nem egy jelvény vagy egy pisztoly. A hatalom az a hazugság: minduntalan hazudni, míg lassan az egész világ behódol neked. #### Eladó cuccok: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/mpierre/index.html #### https://youtu.be/CRaOpLyIDpk
-
Hi!King
őstag
Én nem a nosztalgiára gondoltam elsősorban, hanem az ergonómiára. Fotóztam én sokat telefonnal is egy időszakban, úgy hogy nekem előtte csak egy kompakt digitális gép volt az összehasonlítási alapom, nem volt az igazi. És szerintem nem is lesz, mert a telefon egy univerzális eszköz, amit többféle célra fejlesztettek, nem optimalizálhatják az ergonómiát fotózáshoz.
Ez olyan dolog, hogy ami nem érdekel hobbi szinten, ahhoz jó nekem az univerzális eszköz, ami hobbi, ahhoz igénylem a céleszközt, ami arra van kiélezve. -
Grillo
őstag
Kicsit ilyen volt még a kétezres évek eleje, amikor volt 2 128 MB-os kártya a már digitális fényképezőgéphez, és ezt kellett elosztani 1 hétre. És nem tudtam venni másikat, mert számomra aranyáron volt, tekercs film megoldás lehetett volna külföldön is.
Ja és persze amiatt, mert nem volt laptop, az asztali gépre tudtam felmásolni itthon az utazás után.[ Szerkesztve ]
-
Throme
veterán
válasz peppe79 #99469 üzenetére
Grat az új lencséhez!
Szerintem is elég jó ár érték arányú obi.
Nem is értem, hogy miért hagyták abba a 60mm-es gyártását.
(tudom, van 56mm, csak az árazása is magasabb, fényerő ellenére is)Ha a pénztárca engedi azért a 12-45 obit se hagyd ki.
Nem meerek már tippelni, hogy 157k huf-nál olcsóbb lesz, vagy sem, de elég kedvező árnak tartom. -
Throme
veterán
válasz peppe79 #99454 üzenetére
Nem tudom mennyire kell az f2.8, de szerintem egyből a 12-45 obival tegyél egy próbát. Eléggé éles képeket "dob".
Szélesebb a felhasználhatósága is a fixhez képest.
Nem vagyok szakértő, így a 19-es sigma is teszi a dolgát (kotyogós kivitel, mikor nincs áram alatt). Egyetlen fixem. Én elégedett vagyok vele, de biztos nincs az oly 20mm szintjén... .és kösz még1x a tippet pü-ben!
huh most nézem, hogy 157k a 12-45.
Szerintem ne hagyd ki , ha még erre a rendszerre áldozol zsét!!!!
Én még akkor csaptam le rá, mikor 230k huf-ról esett 175k huf-ra. Nem is mertem gondolni, hogy ennél is olcsóbb lenne.
Hátha hasonlóan jár pár oly obi is, mint most a 12-45. -
aginor
veterán
válasz peppe79 #99354 üzenetére
"Lásd pl:" - ez egy stúdióporté. Az első amit megtanítanak fotóssuliban az ezekről, hogy 8-11-ig rekeszelsz, mert nem kell mosni a hátteret, éles legyen a fej végig és így kisebb az esélye, hogy fókuszhiba miatt a kép kuka. Ez nem mérvadó a dof igényre, vagyis csak pont annyira, mint egy makró, ahol szintén nem előny a kis dof.
Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
nozs23
addikt
válasz peppe79 #99354 üzenetére
Példaként ott van mondjuk Miguel Quiles, aki nem csak APS-C, hanem FF gépeket is használ. Fotózhatna akár f/1.8-on, mégis, sokszor rekeszel akár f/8-ra, f/11-re (!), mert ő nem a 'plasztikus hatású' fotók híve, a portréin szereti megmutatni a bőr mélyebb textúráit. Lásd pl:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=331783101660355&set=ecnf.100044860041910
Ez egy studio beauty fotó, tök mindegy milyen formátummal fotózol, mindenhol alap, hogy lerekeszeled, hogy megmutass minden részletet textúrát.#99356
Hiszen, ugyanebből a megközelítésből kiindulva, Józsi bácsi helyett lehetne mondjuk akár egy 1100 literes szemetes kuka is a háttérben, amit - éretelemszerűen - szeretne az ember "elhomályosítani". Megfelelő háttérválasztás nélkül, megette a fene az egészet.
Majd igyekszem észbentartani, hogy inkább átültetem máshova a násznépet, mert a szar a háttér. -
Hi!King
őstag
válasz peppe79 #99355 üzenetére
Számomra ez egy és ugyanaz, csak másképpen megfogalmazva.
Pedig nem egy és ugyanaz. Amit te írtál, ott simán túlhasználja az illető a zoomot, és nem megy két lépéssel közelebb, amit én írtam, ott nem fog feltétlenül lemászni a sziklán, átvágni a bozóton, hogy a tökéletes pozíciót megkeresse, vagy a másik eset, ha lehetősége sincs közelebb vagy távolabb menni, mert ha mondjuk közelebb megy, már nem is látszik amit fotózni akar.
Na, ez viszont lényeges! Amikor látok mondjuk egyes turistákat a városban, akik látszólag, mindenféle koncepció nélkül fotózgatnak épületeket, szobrokat, vagy bármit, ami az adott helyhez köthető. Megáll valahol szemben, középen, zoomolgat, kattint egy párat, és megy tovább. Egy pillanatig sem gondolkodik, hogy lehetne esetleg másképpen is. Egyszerű "dokumentarista" fotók, amihez legfeljebb annyi emléke fűződik, hogy "itt is jártam". Nincs ezzel baj, otthoni múltidézésnek bőven megfelel. Na de...
De ez megint nem ugyanaz. Attól, hogy elsősorban nem fotózni mész, még készíthetsz igényes képet, és foglalkozhatsz vele komolyabban, de azért vannak határok, nem fogsz olyan szinten beállított képet csinálni, mint ha kimondottan azért mész, hogy egyetlen, de közel tökéletes képöet csinálj valamiről. Városban nincs sok tapasztalatom, de ott az is játszik, hogy sok az ember, és sok esetben a zoom (vagy az utólagos vágás, de az már veszteséges) segíthet, hogy olyat készíts, ahol ez nem zavar be. Meg nem csak emberek, hanem akár oda nem illő tárgyak, autók, villanyoszlopok, stb., stb., ami megint nem biztos, hogy megoldható "lábzoommal".
"...Azt viszont nehezebben értelmezem, hogy aki hobbi szinten fotózgat, és megragad ezen a szinten, azt mi fogja meg ilyenkor a fotók készítésekor (?). Semmi olyat nem oszt meg a nézővel, ami picit másképpen közelítené meg a témát, esetleg gondolkodásra késztetné. "
De ebben megint csak segít a zoom, főleg mert nem csak a legtipikusabb látószögeket használhatod. Kezdőként is.Látod? Azért valamiféle elképzelésed neked is van, hogy mit szeretnél közölni a képeiden, nem pedig csak kattintgatsz a vak világba. Ez azért már alapból túlmutat a zoom obi rövid-, hosszú végére, vagy kb. középre történő össze-vissza tekergetésének...
Na de a teljesen vakvilágba kattingatásra pont hogy elég lenne egy széles látószögű prime. -
yle_greg
tag
válasz peppe79 #99327 üzenetére
Zoom vs. fixek: A fix tervezése és gyártása könnyebb, ergo olcsóbb és szebb tud lenni, viszont cserélni kell ha gyújtótávolságot akar váltani az ember. Vagyis a felhasználás szabja meg,hogy melyik a célszerűbb, van amikor nincs idő cserélgetésre, pl. gyertyaelfújásról kéne közeli,csak a gyerek és a torta, meg kéne olyan ahol a dédi arca is benne van,és kéne olyan is amikor az egész család ahogy körbeállják az asztalt. Cirka 5 másodpercig tart a dolog, és az óvodás nem fog apára várni amíg gépészkedik, de ha mégis, akkor az arcán nem a szülinap izgalma fog tükröződni, hanem az, hogy már megint apára kell várni. Hátrébb lépni, dédit arrébb tolni megint csak nem lehet, és jó lenne láthatatlannak is lenni közben, hogy ne produkálják magukat az emberek.
Fentebb írtam, hogy a fenti 3 fix már majdnem ott tart árban mint az egy darab zoom, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy 10 és 12 között azért van különbség, valamint az, hogy egy 20-as fixxel ha nem tudsz közelebb lépni, akkor rajta lesz a képen olyan dolog is, amit szeretnél kikomponálni, de nem tudsz, míg a zoomon csavarsz egyet, és máris 22mm -es lesz, és gond nélkül mehet a dolog.
Ez olyan mint gyerekkorunk a fix csepel biciklije meg a váltós, fixen tanultunk biciklizni, szerettük, de azért a váltóssal könnyebb az emelkedő, nyilván nem veszek váltó nélküli bicajt, - csak akkor, ha egy cél feladatra kell, vagy nagyon olcsó.
A nyelvtannaciknak uzenem, hogy en trafok, te trafsz, o pedig trafik. Erted? Igen? Akkor ez kiallta a gyakorlat probajat, karoghatsz amit csak akarsz. :-)
-
Hi!King
őstag
válasz peppe79 #99327 üzenetére
Szerintem félreérted, hogy mire kell a zoom objektív kezdőknek vagy laikusoknak. Aki nem fanatikus fotós, az nem azért használja a zoomot, hogy lecövekeljen egy ponton, hanem mert sokat használja olyan helyzetekben a fényképezőgépet, amikor számára overkill lenni megkeresni a tökéletes pozíciót, vagy nincs is rá lehetősége. Mert elsősorban nem fotózni ment oda.
Én például a 12-32-t túrázáskor 90%-ban 12 mm-en használom, hogy a táj térélményét a lehető legjobban visszaadja (nyilván nincs az a kép, ami visszaadja teljesen), sokszor mindehhez kevés is. Ha kisebb látószöget használok, akkor az abból fakad, hogy valamit ábrázolni akarok, akár egy hegy, akár egy fa, facsoport, vagy mondjuk a kép szélén ne lógjon bele valami. Nyilván hegyek esetében nem játszik, hogy közelebb mész. Közeli objektumoknál sem lehet mindig közelebb menni vagy távolodni, illetve itt jön be az, hogy laikusként nem fogok annyi időt eltölteni azzal, hogy jobb pozíciót keressek, mint egy profi. Egy zoom objektiv nem véletlenül jobb egy nem csak a fotózásnak élő turistának vagy túrázónak, mert sokkal nagyobb rugalmasságot ad úgy, hogy egyébként egy alaposabb fotós meg tudná oldani jobban egy vagy egy-két fix obival.
Semennyire sem vagyok otthon az emberek fotózásában, de feltételezem, hogy aki egy társasági eseményen résztvesz, és mellesleg fotózik is közben, annál ugyanez van, kevesebbet fog azzal törődni, hogy megtalálja a legjobb pozíciót, mint az, aki profiként vagy lelkes amatőrként dedikáltan fotósa az eseménynek
És akkor még nem beszéltem arról, hogy egy kezdő is hamar eljut oda, hogy a zoom és a lábzoom geometriája nem ugyanaz, szóval hiába megyek közelebb vagy távolabb, az előtér és a háttér aránya más lesz, mint ha zoomolok. Hegyekben én kimondottan szeretem azokat a képeket, ahol a háttérben lévő hegy arányát a saját szájízem szerint tudom alakítani az előtérben lévő objektumhoz vagy személyhez képest.
Amúgy meg épp a zoom obival tudja jobban meghatározni az ember, hogy milyen tartomány kellene neki, ha később fix obit vásárolna, vagy mondjuk egy annál szűkebb, esetleg más tartományú zoomot. Ha én anno fix 50-essel kezdek, csak azt állapítottam volna meg, hogy legtöbbször valami szélésebb kellene, de hogy milyen, azt nehéz lenne meghatározni.
-
Throme
veterán
válasz peppe79 #99328 üzenetére
Egyetértek, hogy akinek vékony dof kell, annak az FF lehet jobb lenne.
Már írtam korábban, hogy ez a közelebbi szem éles fotók nem is tetszenek, akár divat, akár nem, akár ciki ezt bevallani, akár nem.A másik, mikor olvasok néhány tesztet, hogy fényerős obi f1.xx jó-jó, de rekeszelve, f2.8-on igazán éles.... akkor gyakorlatilag van egy f2.8-as obija, csak kifizette az f1.xx rekeszt.
Portrézni (itt most hobbi, családi képekről beszélek) nekem jó egy kitobi, vagy ey 45-150 is (beltérben vakuval).
Címlapfotó álmaim meg nincsenek
-
nozs23
addikt
válasz peppe79 #99328 üzenetére
Én f/1.4-re még azt mondom, hogy már-már határeset, de belefér. Viszont ennél nagyobb fényerő, kifejezetten csak a vékony DoF miatt...teljesen értelmetlen dolog.
A gyújtótávolság is fontos, egy ekv. 24-35mm-en bőven elfér még az FF-es 1.4 is, még azzal sem feltétlenül tudod felrobbantani a hátteret, és igen ezek is tök jó gyújtótávok portrézni, sőt, szerintem jobbak, mint egy dögunalom 50-85mm. -
Throme
veterán
válasz peppe79 #99307 üzenetére
Igazából a 19mm és a 30mm kapható, vagy legalább is nem rég még az volt, a 60mm tűnt el hamarabb, de gondolom hasonló sorsra jutnak.
Szerintem pont az ilyen obik segítenének a kispénzűeknek, vagy a rendszerrel ismerkedőknek, hogy rákapjanak az MFT-re.
Hiába baromi jó egy új 20mm f1.2/4/7/8 lencse, ha 250k+ az ára.Oly .... izé OM system kiadhatna egy 75mm f2.8 alap fix lencsét (semmi PRO, semmi szigetelés..stb), ha nem is 60k huf-ért, de max 100k huf-ért, elfogadható képminőséggel és AF-el....
Egyszerű hobbistának az is jó lenne szerintem....
Még is csak lehet fényerősnek nevezni, de mégse PRO.
Ahogy hozzák most az f4-es zoom-okat (ami szerintem jó dolog), akkor jöhetne f2.8-as budget fix sor is.
-
Throme
veterán
válasz peppe79 #99297 üzenetére
Számomra a sigma 19mm f2.8 egy jó kis fix lencse. Biztos nincs az oly 20mm fix lencse szintjén ( igaz fényerőben kicsit le van maradva....), de nem hiszem, hogy 4x gyengébb lenne mint azt az áruk mutatja....
Azóta is sajnálom, hogy a 60mm-est nem vettem meg. Már nem kapható és nem is gyártják...[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
válasz peppe79 #99299 üzenetére
17-es Laowa tesztekben eléggé lágynak tűnik, középen éles. 7.5-re azt mondanám pro minőség, a chippelt változatra becserélném.
Látószög kb ízlések és pofonok, nálam pont bevált a 20. A 45-össel nem vagyok elégedett, ahogy láttam nem csak az enyém nem olyan karcos 1.8-on, sőt kifejezetten lágy, CA és nem túl szép boké. 2.8-on az igazi, de akkor oda a fényerő és már a DOF is. A Pana változat kicsivel jobb, a Yongnuo meg...olcsó.Ez az Oly 20-azért izgat, csak nekem drága és a Lumix jóval kisebb. Majd pár év múlva jóárasítva.
-
yle_greg
tag
válasz peppe79 #99285 üzenetére
Ez jogos. Az autofókuszt én is szeretem, kergetőző gyerekeknél must have. Igazából a kínai obik optikailag nem a legjobbak, de ár/teljesítmény szempontból kiválóak! Én például jó darabig szemeztem a Fujinan 35/1.7 tipusú obikkal, ezek a CCTV irányból érkező gagyi kis izék néha tudnak egész jó review -eket kiváltani az emberekből. Értelemszerűen ez nem kihívói sem az Oly sem a Pana obiknak, és egy-egy szűk célfeladaton kívül másra nem jók, de cserébe gombokért vannak, és fun a használatuk. Tessék, itt van egy 6600 forintért: https://www.aliexpress.com/item/1005003001630686.html
Ennyiért máshol UV filtert adnak, nem objektívet! :-)
Egy okom van, hogy nem veszem meg, mert a Heliosom 58 mm-e a speedbooster 0.7 -es szorzójával cirka 40 mm-en áll meg, (ekv. 80) vagyis tök hasonló a látószög mint a 35 (ekv 70). 25 feletti prime -om csak egy 50-es van, így a kettő közé esik a Helios. Ha nem lenne meg a Helios (mi szintén nem drága, hihi) akkor vennék egy ilyet, mert 6600 -ért házhoz hozza a postás, és ebben már benne van az ÁFA/VÁM kiskutyafüle, és portréra jónak tűnik, megjegyzem, nekem hobbistának, aki nem keres pénzt a fotóival, vagyis nem kell mindenáron megfelelnem a megrendelőnek.
A gagyi kínai portréra jó, ott nem gond, hogy a széle lágy. Ha meg mindenhol tűéles kép kell, akkor úgysem kell nagy apertúra, ergo nekimehetek a dolognak a 14-140 -el.
Szóval a kínai olcsó obik nyilván kompromisszumosabbak, ha kell az autofocus, vagy a vízállóság,akkor zsebbenyúlós a történet ott is, ami már valószínűvé teszi, hogy az ember inkább vesz egy márkás obit. Pl. egy Pana 42.5/1.7 -et, ami AF és Power OIS, valamint sokkal szebb a képe a portré felhasználáson túl is, cserébe 6.600 forint helyett 135.000 forintba kerül.
Félúton helyezkedik el a kínai YONGNUO YN 42.5/1.7 Mark II a maga 58 ezer forintjával, (pl: https://www.aliexpress.com/item/1005002096870144.html ) de hogy megéri-e? Ezt a reviewek döntik el, na meg az, hogy melyiknek hisz az ember. Nem hiszem, hogy csak fele olyan jó mint a Pana, mert ugye az ára kevesebb mint fele. Ha az ár fontos, akkor a Yongnuo. Ha az ár nem fontos, akkor pedig a Pana, de persze nem a 42.5, mert az a közembereknek való, hanem a 25-50 mert ha van rá keret, miért ne legyünk királyok? :-)
Jó, jó, csak viccelek. De a lényeg, hogy mindig mindennél van jobb, a kérdés inkább az, hogy mi az a minőség ami már (nekem) nem éri meg az árát? Mert ott van egy vonal, és lehet, hogy azon a vonalon egy kínai, akár manuális obi lesz a befutó, hiszen ha portrézni veszem (ekv 50-100 közötti látószög és vékony DoF) akkor jó a manual, ha viszont streetre (is) használnám akkor szélesebb látószög (ekv 30-50+) és AF kell, ahogy te is mondod.
Szokás szerint ezer dologtól függ, hogy kinek mi éri meg, mi a jobb választás. :-)
A nyelvtannaciknak uzenem, hogy en trafok, te trafsz, o pedig trafik. Erted? Igen? Akkor ez kiallta a gyakorlat probajat, karoghatsz amit csak akarsz. :-)
-
MODERÁTOR
válasz peppe79 #99245 üzenetére
Köszi, amit váltani akarnék vele, az a 12-32-es kitobi, amivel nincs semmi különösebb minőségi problémám, az AF-je is megfelelő, az élessége is jó, és nem zajos, csak a fényerő miatt gondoltam a fixre.
C-AF megy vele? Ez azért jutott eszembe, mert a te esetedből kiindulva lehet, hogy ez gond.
-
vond
MODERÁTOR
válasz peppe79 #99223 üzenetére
Én ezt rendszeresen eljátszom az esküvőkön. Kezemben a gimbal, rajta egy milliónyi cucc, vállamon a táska, benne plusz egy millió. Esek-kelek, de a cucc mindig kitartva a levegőben, valamint a testem által védve van. Szépen kialakult ez a reakció.
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
Hi!King
őstag
válasz peppe79 #99223 üzenetére
Én múltkor egy hegycsúcson estem le majdnem a hegyről. Miután megbotolottam, a csúcskereszt rögzítő drótjába kapaszkodtam az egyik kezemmel, de a másik kezemmel nem eresztettem el a fényképezőgépet, így sokkal nehezebb volt megkapaszkodnom, végül fényképezőgép nélküli kezemet fogva húztak vissza. Azért a gép kicsit így is megkarcolódott, mert nekivágodott egy kőnek.
Szerk.:
Túlzok, ha ott leesek, nem zuhantam volna a mélybe, mert alattam is voltak még kövek, de ha nem reflexből a gépet védem, akkor valószínűleg a könyököm és a térdem nem lett volna sebes.[ Szerkesztve ]
-
yle_greg
tag
válasz peppe79 #99216 üzenetére
Ümm.. Lemaradt a smiley az előző hozzászólásnál, valszeg ezért nem ment át, hogy mire gondolok. Legközelebb majd jobban kirakom a szarkazmus táblát. :-)
-
Throme
veterán
válasz peppe79 #99179 üzenetére
Ezzel egyetértek. Ha már nem Olympus márkanévvel mennek tovább, akkor hagyjuk a múltat. A vásárlók ismerik. Most a JIP-en van a sor, hogy villantson. Ezért se kéne húzniuk az időt.
Oké, biztos nem egyszerű valami újat csinálni, a meglévő tuningolása helyett...de akkor is... ne húzzák már az ember agyát.... meglátjuk... -
yle_greg
tag
válasz peppe79 #99160 üzenetére
Tovabb forog, de nagyobb az ellenallas, erezni, hogy mar tultoltam. :-)
En az obin nem nezem a jelolest, a focus peaking jelzeset nezem, hogy hol csillog. Igazitani ugyis lassan igazitok, olyankor a ket vegallas igazabol nem jatszik.
-
-
yle_greg
tag
válasz peppe79 #99152 üzenetére
Teny, hogy kicsi a minta amin probaltam. :-)
De a Mitakon nekem nem lotyog a vazon, es a fokuszgyuru sem szorul. Az teny, hogy a 10-25 combnyi atmerojen sokkal pomtosabban lehet allitani, a Mitakonon sokkal kissebb mozdulatra is arreb megy a fokusz az alanyrol. Mozgo temat rohadt nehez vele befogni. De a nagyobb kihivastol lesz nagyobb az orom amikor vegre sikerul! :-)Es igen. A Helios es a Mitakon nalam is meltatlanul keveset van a vazon, pedig a maguk "szakteruleten" kulonlegeset alkotnak. A fene egye meg, a kovetkezo csaladi banzajra csak ezt a kettot fogom vinni, - igazsagot a buszke mazochistaknak! - es csak azert is orulni fogok nekik. :-)
[ Szerkesztve ]
-
yle_greg
tag
válasz peppe79 #99150 üzenetére
Hasonlo a felhasznalasi korunk, en is foleg csalad es gyerekek, plusz ha megyunk valahova, akkor azt.
Nekem is tobb (pontosan ketto!) manualis obim van, de neha az AF obikat is manualon hasznalom, tipikusan allatsimogatos helyen ahol nem a ketrec racsra szeretnek fokuszalni. De en az elokepen nezem hogy mikor vibralnak a pixelek azon a reszen amit elesen szeretnek latni, igy nincs gond. Sem az nem zavar, hogy nem linearis a tekeres hatasa, sem pedig az, hogy a kezem nem szog ertekben, hanem ivhosszban gondolkozik, ezert a topszli vekony obik es a dagi kalyhacsovek tekergetese teljesen mas erzes.
A ket manualis (egy kis Helios es egy kis Mitakon) is teljesen mas, megsem zavar. Pedig a Mitakon palyahossza kicsit tobb mint negyed fordulat, a Helios meg majdnem korbefordul, tobb mint haromnegyed fordulat. Te nezel elokepet mikozben elesseget allitasz? En a kiemelest (belenagyitast) nem tudtam megszokni, teljes kepen szeretem latni, hogy hol lesz eles.
-
yle_greg
tag
válasz peppe79 #99148 üzenetére
Fix MFT portre felmillio alatt? Szerintem valamit felreertek. Olcso manual obikbol dunat lehet rekeszteni, es a portrera nem nagyon kell AF.
De ha kell AF, akkor a Pana 42.5 f1.7 portre obi 133 ezer ujonnan.
Vagy masra gondoltal?[ Szerkesztve ]
-
Balinov
titán
válasz peppe79 #99146 üzenetére
Speedfire használt olyan sigmat, mielőtt átmenet a tv gyártó rendszerbe. Kérdezd meg vagy keress vissza, kb 1.5-2 éve lehetett
6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
Throme
veterán
válasz peppe79 #99124 üzenetére
Szerintem nem lehet átlagfotós szemszögből vizsgálni egy FF dslr-t.
Jellemzően olyanok vásárolják ezt a kategóriát, akik valamilyen szinten tudják kezelni.
Nem hiszem, hogy valaki FF dslr-t vesz/vett, hogy random jpg fotókat készítsen (jó, bizos van ilyen, de nem jellemző).
A fényképezős fotózás szerves része a képkidolgozás. Ennek vannak különböző szintjei, az egyszerű kontraszt, fényerő,től a szénné retusálásig. (tehát a vacak égből lehet jobbat varázsolni...csakhogy utólag)
A telefon más koncepcióra épül. A Felhasználónak azonnal kell a kész kép, amit a telefon szoftvere el is készít.Azt megértem, hogy a szifon lassan kitalálja a gondolatainkat is, de ettől független mindig is külön halmazt alkottak a két kategória képviselői, fotózást tekintve.
szvsz
-
yle_greg
tag
válasz peppe79 #99099 üzenetére
50 gramm - egy darab Turo Rudi. :-)
A ragasztottol en is faznek, ha egy-ket ev mulva hidegben megpattan a ragaszto, akkor szerintem az ember rajon, hogy inkabb vett volna bele csavart.A nyelvtannaciknak uzenem, hogy en trafok, te trafsz, o pedig trafik. Erted? Igen? Akkor ez kiallta a gyakorlat probajat, karoghatsz amit csak akarsz. :-)
-
yle_greg
tag
válasz peppe79 #99097 üzenetére
Ne keverjuk ossze az igenytelenseget a batorsaggal.
Form follows functions - ez az en egyik ars poeticam. Szerintem a "ronda" griped kifejezetten popec, nem csak egy dudor, hanem az ujjak szamara kulon melyedesek biztositjak a biztos fogast, - ez a grip feladata. Mibol van?Igy elnezve a DIY gripeket, mar szegyenlem magam, hogy keszen vettem, hiszen van itthon elfekvo lemezvas, menetvago, bakker, de hulye vagyok...
-
veterán
válasz peppe79 #99091 üzenetére
Nekem a GX9-re saját gyártású markolatom van, de nekem nem kell a portré állás, csak, hogy normál állásban legyen normális a fogása. Hát sokkal jobb lett vele! Aztán ezzel igazából a gép sem nagyobb. A felcsavarozható markolatokban azavar, hogy 7-8mm vastagok alul.
Erre is csak a Sony A6xxx szériát tudom példának hozni, azt miért lehet rendesen fogni?Ilyen az enyém:
[link][ Szerkesztve ]
http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
veterán
válasz peppe79 #99086 üzenetére
Kicsit nagyobb méretben ott a Leica 12-60, az már egy elég elfogadható átfogás, a 12-100 már nagyon jó egy objektíves szettnek. Csak az már elég nagy.Egy 12-100/4 Pro megéri az árát? Van olyan jó nyitva a rajzolata, meg nehéz helyzetben az AF?
A M43-tól elvárná az ember(legalábbis én), hogy pl. egy GX9 ne legyen már nagyobb egy A6300-nál.
Egy GM5 (na jó a GF7 is belefér) méretű keresős és stabis váz nincs terítéken esetleg?http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
yle_greg
tag
válasz peppe79 #99070 üzenetére
Letezik nativ, Pana 10-25 f1.7.
En nagyon szeretem, videozasra is tokeletes, Pana GX9 -el az AF is nagyon gyors.
Nem egy palacsinta, es kell hozza a kis markolatnovelo a gepre, hogy jobb legyen a fogasa, de az csak 10k az alirol.
Maga az objektiv draga, de nagyon jo.A nyelvtannaciknak uzenem, hogy en trafok, te trafsz, o pedig trafik. Erted? Igen? Akkor ez kiallta a gyakorlat probajat, karoghatsz amit csak akarsz. :-)
-
panoly
tag
válasz peppe79 #99070 üzenetére
Hobbi célokra használnám továbbra is, nyaralási és túravideók is szóba jönnek (részletek videózása, emberek videózása). Időnként rendezvényvideózás is szóbajön.
Tudom, hogy nem utazós kombó a méret miatt, de eddig vagy felraktam a 20mm f1.7-et vagy a 12-32-t. A 12-32 háttérmosás szempontjából nagyon karcsú, és nem is igazán kedvelem videóhoz (fókuszgyűrű hiánya). A 12-35-ért meg nem szívesen adnék ennyi pénzt, hiába remek objektív, nem elég fényerős számomra.
Emelett ami most gyakrabban jött elő: low light szituációk és/vagy portréfotózás. A 20-as még éppen a kellemetlenül torzítós tartományban van + a háttérmosás is karcsú, a Sigma-val egy picit több mozgásterem lenne.
Plusz közeli rokonságban van Canon, így 1-1 obit még kipróbálgathatnék (pl 50mm F1.8).
-
aginor
veterán
válasz peppe79 #99055 üzenetére
Azért nem gyakran szokott ilyen jó áron lenni tisztességes 43 lencse. Mondjuk ez pont jó volt. Amúgy milyen a rajzolta 20mpx-en?
kenguru99: szar. Mondjuk ez első sorban makró lencse, oda pedig legtöbbször nem kell-és nem is ajánlott- az af. Elvileg portrézni is jó lehet(pláne, hogy ha jól emlékszem, akkor ennek a típusnak a rajza 2.8-on kissé lágyabb is), oda mondjuk nem ártana az automatika, de ha nem sietős a meló és türelmes a modell, akkor kézzel is prímán megoldható.
-
aginor
veterán
válasz peppe79 #99051 üzenetére
Azért az nem olyan, mint a natív 60-as, de olcsó alternatívának megfelelő lehet. Én anno egy 150-esről csúsztam le 90k-ért, mert túl sokat vaciláltam.
-
MODERÁTOR
válasz peppe79 #98966 üzenetére
Fura, én éppen az elmúlt hetekben jegyeztem meg, hogy mennyire meg vagyok elégedve az automata fehéregyensúlyával a gépnek (GX80). Bár sokszor kézzel állítom (a beépítettek közül választok), de az automatán is teljesen jó, éppen az tűnt fel, hogy a telefon (iphone) ehhez képest mennyire természetellenesen meleg színeket produkál.
-
Hi!King
őstag
válasz peppe79 #98966 üzenetére
Nem tudom a GX800 eltér-e a GX80-tól, de nekem az a tapasztalatom, hogy télen és nyáron viszonylag oké az AWB, ősszel túlzottan a kékbe húz, és tavasszal is kicsit. Ősstel amúgy a Silkypix automatikus (natural) áll szerintem közelebb a valósaghoz és az ízlésemhez, de nyáron túltolja melegbe.
-
peppe79
senior tag
válasz peppe79 #98956 üzenetére
Ohh, b@ssza +! Hát, ha épp mozgáskövetésre, vagy arc/szem követésre állítom, persze, hogy megy az AF is valamilyen szinten. különben elvesztené a kiválasztott célt. Én, lúzer... A többi AF módnál minden úgy működik, ahogy azt eredetileg szerettem volna.
Jót elbeszélgettem magammal... -
peppe79
senior tag
válasz peppe79 #98954 üzenetére
Tegnap egész este ezzel sz@rakodtam, ma reggel meg hibátlanul működik. A fene se érti ezt. Igaz, váloztattam néhány dolgot a beállításoknál, úgyhogy valószínűleg az is befolyásolta. Gyakran szivat a Pana a menürendszerével, még mindig nem sikerült hozzászoknom.
Ami nagyon zavar még, hogy hiába teszem a stabi elérést a gyorsbeállítások közé, vagy az érintőfülre, a gyújtótáv beállítást csak a normál menüből tudom változtatni. -
yle_greg
tag
válasz peppe79 #98921 üzenetére
Tegnap a Hungaroringen megprobaltam lekovetni egy-egy autot. Muhaha. Eselytelen voltam oldalrol. Olyan kepet szerettem volna, ahol az auto tueles, a hatter meg elmosodik a svenkeles sebessegetol. Egy se sikerult. :-)
De az allo helyre szogezett mod bevalt, amikor sejtettem hogy mindjart odaer, akkor indult a sorozat. Volt amin csak a csore, vagy csak a segge latszott a verdanak, nameg egy csomo ures aszfaltos kep is keletkezett, de azert itt mar legalabb volt sikerelmeny is.
Regen manual obin is csinaltam ilyet, amikor a rohano/ugralo gyerekrol nem tudtam, hogy pontosan mikor er bele a fokuszba, a sorozat ott is bevalt. Csak sajnalom szegeny SD kartyat, hogy teleirom tobb szaz MB adattal, hogy aztan torolhessem. :-)
Aki azt hiszi, hogy fenykepezni minden hulye tud* (en nem tudok) az gondolkodjon el rajta, hogy meg elnek olyan emberek, akik naprol-napra ugy neztek bele a keresobe, hogy tudtak, csak 24 vagy 36 lovesuk van...
* No offense, termeszetesen nem rolatok beszelek, hogy ilyet allitanatok!
[ Szerkesztve ]
-
peppe79
senior tag
válasz peppe79 #98892 üzenetére
...és egy jóárasított GX9 + 12-32
-
-
yle_greg
tag
válasz peppe79 #98875 üzenetére
Nem azt irtam, hogy az objektiven szerepeljen mas.
Az volt a fura nekem, hogy meg csak meg sem emlitettek, hogy MFT eseten hogyan fog viselkedni az obkektiv. FF szenzorrol irtak, hogy vignettal egy kicsit, de hogy MFT eseteben erosebb lesz a crop, az egy betut sem erdemelt.Ertem, hogy ezt tudni kell, nekem fel is tunt a dolog, de kedves dolog lett volna, ha irnak egy-egy mondatot arrol, hogy a kulonbozo foglalatok esetben mire szamitson a vasarlo. Egyszeruen csak jofejsegbol. Ezt hianyoltam. Ennyi.
-
Throme
veterán
válasz peppe79 #98871 üzenetére
Szerintem el kell fogadni, hogy nincs mindenki egy tudás, vagy ismeret szinten. Az is előfordul, hogy buta dolgot kérdez valaki.
Hol kéne meghúzni a határt, hogy valaki egyáltalán meg merjen "szólalni"?Biztos Te se örültél volna, ha egy kérdésedre ezt kapod, hogy nézz utána, vagy ezt már jó lenne ha tudnád, hiszen x éve él a rendszer.
Régen olyan közösség alakult ki a fotós fórumokon, hogy még személyes fotós találkozókat is szerveztek, amiken nem egyszer 20-30 fórumozó is megjelent, meg voltak kisebb létszámúak is persze.
Ment a "kütyüzés", a cucc csere kipróbálásra. -
Throme
veterán
válasz peppe79 #98869 üzenetére
Szerintem hagyjuk már el ezt "a neten kb. 3 mp alatt utána lehet járni." dumákat.
Ha terhes segíteni, válaszolni, akkor inkább maradj csendben, hidd el túl fogjuk élni ha nem írsz semmit....Az itt "elhangzó" dolgok kb 95%-ának utána lehetne nézni a neten és erre a fórumra (de kb az egész ph-ra) zéró szükség van így....
zárható a fórum
köszi....
-
aginor
veterán
válasz peppe79 #98836 üzenetére
Nálam ritkán merültek le teljesen korábban, így azzal mentem haza amivel indultam, aztán egyből raktam töltőre, hogy a köv. alkalommal is használjam.
Én mondjuk úgy szoktam őket használni, hogy a gyári a tartalék, amit csak akkor veszek elő, ha az elsődlegesként használt utángyártott lemerült, mivel ennek kisebb azértéke és eladásnál is jobban szeretik, ha egy jó gyári akkut adsz, mintha két középszart.lugosi: igen, ez lényegében nagyít. A 2:1-es leképzést 5cm-es munkatávolsággal tudja, ami szerintem határozottan jónak számít. Azt nem tudom, hogy ez az érték mennyi 1:1 esetén.
Ja, nem felejtettem el az M1 összefoglalót sem (lényegében készen van már egy ideje, csak igazítom az újabb tapasztalatoknak megfelelően), de még a múlt szombati képeket is meg kellene néznem hozzá, remélem szombaton tudok majd velük foglalkozni kicsit.peppe79: én a 40-150-ből indulok ki, ami egy markolatos géppel még gond nélkül használható. Nálam sokkal érdekesebb kérdés, hogy a gyűrűk hogyan járnak. Én azt szeretem, ha lazán, egy újjal is tudom tekergetni, mert akkor biztos, hogy egy egész napos fotózás alatt is komfortos lesz.
[ Szerkesztve ]
-
aginor
veterán
válasz peppe79 #98813 üzenetére
Ok, és hogyan használod őket?
1. lemerült az akksi mondjuk 40-60%-ra, akkor ezt használod legközelebb is amíg le nem merül, és akkor megy be az új, vagy
2. a félig lemerült akkura rátöltesz, legalább nagyobb fotózások előtt, hogy a lehető legtöbb üzemidővel indulj neki?Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
Hi!King
őstag
válasz peppe79 #98813 üzenetére
Úgy érted, hogy egy 60-70%-ra töltött aksi tárolva lassabban jut el 0% közelébe, mint egy 100%-ra töltött? Ez furan hangzik, olyan mint ha más lenne a 100%-ról önkisüléssel 60-70%-ra merült aksi, mint az eleve 60-70%-ra töltött.
Az ábra egyébként nem mond semmit a témában, hiszen egyetlen töltésről, majd hosszú ideigtartó tárolásról beszélünk.
-
Hi!King
őstag
válasz peppe79 #98774 üzenetére
Az objektív automatikus ki-, és visszahúzása? Állítása szerint ezzel gyorsabb a rendelkezésre állás, mint a Pana manuális nyitómechanikájával. Szerintem, meg pont, hogy nem. Főleg, ha az ember nyakában, vagy a csuklóján lóg a gép, és ki van tolva az objektív, adott gyújtótávolságra. Csak bekapcsolom a gépet, és már lehet is fotózni. Ezzel szemben, az Olynál időbe telik, míg az objektív kinyit...már, ha épp nem térdel le, a sok ki-be kapcsolgatástól.
Én ha kis tokba teszem, akkor visszahúzom, ha táskába, vagy a nyakamban lóg, akkor viszont eleve kitolva tartom a 12 mm-nél. Szerintem ez egyértelmű előny ahhoz képest, hogy minden bekapcsolásnál automatikus kitolás után lehet csak fotózni, mert ha az kell, hogy beférjen kicsi zsebbe vagy tokba, akkor összehúzom, ha meg nem szempont, akkor kitolom, míg ugyanezt nem lehet megcsinálni automatikus kitolásnál.
-
Throme
veterán
válasz peppe79 #98783 üzenetére
Érdekes, hogy azóta P.F. nem kapta vissza az oly nagyköveti címet, Sulento meg otthagyta a picsáb@ az egészet, és már sony rendszerrel tolja, mint sima fotós.
Lehet csak az lehet nagykövet, aki R.W. videókat gyárt .
Oké alapból szeretem R.W videóit, csak ez az utóbbi nem volt szerencsés... szvsz -
Throme
veterán
válasz peppe79 #98774 üzenetére
Egy alap kit-en a manual fókusz pont nem mérvadó szerintem sem . Ezeket a kiteket a kezdő szettekhez adják és akik ezt használják, azok inkább a "point & click" tipusú emberek, nem pedig a "szöszölős" , állítgatós típusok.
Pláne, ha azt nézem, hogy kereső nélküli vázakhoz is ezt adják. Szemhez fogott gép stabilabban tartható (oké van állvány is, de az se az említett kategória eszköze).A zörgés nekem a sigmánál volt furi elsőre. Mondom ez hibás, valami eltört benne .
Kommentelő írta is, hogy ez a zörgés vizsgálat Sulanto-tól indult a 8-25 obi megjelenésekor...
Arra volt egy poén R.W.-tól#98775yle_greg
Na igen az ide-oda tekergetés... Még itt se tudtak egységesek lenni. A canikont megértem, külön bajonett, külön minden. Nem csak ők voltak/vannak az APS-C és FF vonalon... na de a pana-oly.... -
yle_greg
tag
válasz peppe79 #98743 üzenetére
A 10-25 tulajdonlasa fura. Az ara valoban nem az en penztarcamra, jovedelmemre van szabva, de ezzel ugy vagyok, hogy igy 43 evesen siman rafogom a kapuzarasi panikra. Es mivel nem iszom, nem dohanyzom, es nem is drogozok, igy egy csomo penzt megsporoltam, amibol igazan megerdemlek valamit. A Ferrari nem tetszik, a Lamborghini igen, de annak meg kicsi a csomagtartoja, szoval inkabb vettem egy objektivet. :-)
Igaz, hogy penzben es sulyban is jobb nala harom olcso prime, de hasznalhatosagban ez magasan veri azokat, mert sem az ovodasaim, sem a papirsarkany nem all meg amig en obit cserelek, fel kezzel. Sima fenykepre es videozasra is tokeletes, most a kerti medenceben egymast kergeto gyerekekrol jo kepek szulettek. Kellett is a zoom, mert ez egy 3 meteres kis felfujhato medence, de nem mindegy, hogy a kozelebbi vagy a tavolabbi fal mellett nyuvasztjak egymast. Itt nem lett volna jo a 3 kulon obi. Mondjuk volt feny eleg, szoval nem kellett volna feltrtlenul ez azbobi, de ez volt a gepen. :-)
Belteren, sokszor felhomalyban viszont verhetetlen. Ha visszamennek az idoben, igy, hogy mar tudom mire jo, megint megvennem. Ezt az obit pont nekem talaltak ki.
Fotozni itthon van idom, amig jatszanak. Akkor nincs idom amikor kint vagyunk, amikor setalunk, vagy allatkertben vagyunk, akkor van az, hogy nem rolam szol a nap.
-
yle_greg
tag
válasz peppe79 #98736 üzenetére
Az olcso obi neked jo lenne, de a gyartonak nem feltetlen eri meg. Ha kicsi jo olcso obit akarsz, akkor ott vannak a kinai gyartok. Ok ebben a szegmensben jonnek felfele. A nagy gyartok elonye a technologia, amit meg nem ernek el a versenytarsak. Ez pedig a Pro obik. Nehezek? Nagyok? Nos, a feny mar csak ilyen, nehezen gorbul. De meg a nagy es nehez obik sem tul nagyok es nehezek szerintem. En is tartottam tole, hogy a 10-25 tul nagy lesz, de valojaban siman hasznalhato, kezelheto, cipelheto. Okes, egy noi retikulbe nem fer bele, de az ugye mar a telefonos/kiskompaktos celcsoport.
A nagy gyartok szamara szerintem emiatt nem eri meg kicsi jo es olcso obit gyartani, mert azon kicsi a nyereseg, es ugyanolyan draga mint egy Pro obi fejlesztese, mikozben veszelyes a piac.
Az FF kozelseg meg meg arra is jo, hogy esetleg onnan jojjon profi vevo, aki masod gepnek megnezi, hogy mit tud az MFT, a Pro obikkal, es rajon, hogy anyagilag megeri ha a munkara is hasznalt gepe ugyanaz amivel a merete miatt elmehet nyaralni is.Szerintem az arazas ezt a gondolatot koveti. En is orulnek, ha olcsobb lenne, de mas otletem nincs, hogy miert ezeket az obikat hozzak ilyen aron, meg az L foglalatot.
-
Throme
veterán
válasz peppe79 #98673 üzenetére
... mondjuk nekem az EM10-ből pont ez a funkció hiányzik, ahogy a pana csinálja. Nem érdekelne, hogy jpg-ben kapom az eredményt. Nem a panorámához készülő sorozatképeket akarnám szerkesztgetni, hanem elég lenne a kész jpg-t. Cserébe vacakolhatok egy képszerkesztőben....
(EM10 mk4-re eljutottak a pana féle panoráma készítésig, cserébe kivették a gobokra programozható beállítás elmentéseket....nem is értem...) -
aginor
veterán
-
aginor
veterán
válasz peppe79 #98657 üzenetére
BLH-1-nél így néznek ki:
Protect, 2040mAh, 14,69Wh, 7,2V
Premium, 2040mAh, 14,9Wh (bár a képen 15,1Wh van ), 7,4Venergydirect.hu - tegnap már írtam nekik, elég gyorsan válaszoltak. A Protectre 1év garit vállalnak, míg az Alza a Premiumra 2-őt. Így legyen könnyű a döntés..
-
aginor
veterán
válasz peppe79 #98655 üzenetére
Ebből inkább haza, vagy eu-n belülről az áfa/vám miatt. Amúgy miben tud többet a Platinum, mint a sima Premium kiadás?
Elsődlegesen én is a Protectet néztem, mert bár pár paramétere hangyányit gyengébb, mint a prémiumé, de cserébe tetszik a marketing rizsa, ami mellette van.Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- JavaScript topic
- Fujifilm X
- PlayStation 5
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Asszociációs játék. :)
- Elemlámpa, zseblámpa
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Szólánc.
- További aktív témák...
- Nikon Z 24-70mm f2.8 Objektív 2024.06.havi Fotoplus Vásárlás és még 2,5 év Magyar Garanciával 24-70
- Sunnylife li-po battery safe bag DJI Air 2 drón akkukhoz (3db) eladó
- Fotográfiai filter eladó - Formatt-Hitech 100mm ND fordított Grad
- Újszerű 'Kood 100mm Light Sunset (graduális) resin szűrő' eladó
- Eredeti 'Mindshift Gear Filter Hive' fotós síklapszűrő táska eladó (új)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest