Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Apple asztali gépek
- Riasztó topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Mit tud egy nagy név? Teszten az Acer Predator Orion 5000 PC
- CES 2026: árad a Panther Lake az Inteltől
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Projektor topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
peppe79
senior tag
válasz
ThorsHUN
üzenetére
lugosi már leírta a lényeget.
A 25mm-es Pana ugyanolyan éles tud lenni, mint a 20mm-es. A focus shift miatt viszont célszerű inkább manual módban használni.
Nálam a 25-ös beltéren némileg kompromisszumos, nincsenek túl tágas tereink a lakásban. De ha lenne, akkor sem fotóznék bent túl sokat, inkább csak ünnepekkor szoktam készíteni néhány fotót. -
válasz
ThorsHUN
üzenetére
A 20-as legnagyobb előnyét abban mondanám, hogy nagyon kicsi objektív, alig emelkedik ki a gépváz elejéből. Nekem van 20/1.7-esem, ha belegondolok, hogy milyen objektíveket használtam azóta, mióta fotózok, ha így fejből nem is merem kijelenteni hogy a valaha volt legjobb objektívem, de az első 3-ban óvatosan fogalmazva is benne van. (Fotóra értve, videóra nem annyira jó, mert lassú a fókusz és zajos is a fókuszmotor.)
Azt akarom csak ezzel mondani, hogy ha a 25 és 20-as obik között gondolkozol, én a 20-asra beszélnélek rá. Szerintem az m43-as objektívek között élességet tekintve a felső 10%-ban lehet. Én szoktam vele beltéri családi képeket csinálni, egy átlag méretű szobában használható teljesen. A 25 már lehet hogy pont túl lenne a határon, bár hangsúlyozom, hogy komolyan vehető összehasonlítást a két obi között nem tudok mondani, mert 25-ösöm nincs.
Amit még szeretek a 20-asban, az a viszonylag jó közelpont, pl. szeretek jellemzően nem túl nagy méretű gombákat fotózni, nem makró objektív, de az ilyesmire teljesen jó a közelpontja.
Amit itt írtak még 14/2.5-öst arról is nagyon jókat olvastam, sajnos kipróbálni eddig még nem volt lehetőségem, de előre látatlanban is az a véleményem, hogy nekem nagyon beválna, mert szintén egy kis pancake objektív és elég élesnek is mondják.
Szóval az árat is figyelembe véve szerintem jó helyen nézelődsz, hogy 20 vagy 25, a kicsit szélesebb látószög és a kompaktabb felépítés miatt én a 20-ast venném.
Ha az anyagiak nem lennének behatárolók, akkor én panásként is az olympus 17/1.8-at választanám /-tottam volna, de azt olyan 150 körül látom újonnan és a 20-ast ehhez képest pofátlanul olcsón, 64-ért vettem, ennyiért nem volt kérdés. Ha a pénz nem lenne befolyásoló faktor akkor a pana 15 vagy az olympus 17 közül választanék, de ha árkategóriában ezt az 50 körülit nézzük használtan, akkor a 20/1.7-est venném.
Illetve, a 25-ösnek van még egy fajta fókuszproblémája, ami miatt sokan kerülik.
Új hozzászólás Aktív témák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Villanyszerelés
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Azonnali informatikai kérdések órája
- CES 2026: A Hohem kompakt SSD-je telefonos USB-elosztó is
- Macska topik
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V15-IIL: i5-10GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- VICC ÁR! Dell Precision 7530 - Xeon E2186M (i9-8950HK++) / 32GB RAM 512GB SSD Quadro P2000
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4078
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest