Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• peppe79

senior tag

válasz ThorsHUN #98884 üzenetére

lugosi már leírta a lényeget.
    A 25mm-es Pana ugyanolyan éles tud lenni, mint a 20mm-es. A focus shift miatt viszont célszerű inkább manual módban használni.
    Nálam a 25-ös beltéren némileg kompromisszumos, nincsenek túl tágas tereink a lakásban. De ha lenne, akkor sem fotóznék bent túl sokat, inkább csak ünnepekkor szoktam készíteni néhány fotót.

• lugosi

MODERÁTOR

válasz ThorsHUN #98884 üzenetére

A 20-as legnagyobb előnyét abban mondanám, hogy nagyon kicsi objektív, alig emelkedik ki a gépváz elejéből. Nekem van 20/1.7-esem, ha belegondolok, hogy milyen objektíveket használtam azóta, mióta fotózok, ha így fejből nem is merem kijelenteni hogy a valaha volt legjobb objektívem, de az első 3-ban óvatosan fogalmazva is benne van. (Fotóra értve, videóra nem annyira jó, mert lassú a fókusz és zajos is a fókuszmotor.)

Azt akarom csak ezzel mondani, hogy ha a 25 és 20-as obik között gondolkozol, én a 20-asra beszélnélek rá. Szerintem az m43-as objektívek között élességet tekintve a felső 10%-ban lehet. Én szoktam vele beltéri családi képeket csinálni, egy átlag méretű szobában használható teljesen. A 25 már lehet hogy pont túl lenne a határon, bár hangsúlyozom, hogy komolyan vehető összehasonlítást a két obi között nem tudok mondani, mert 25-ösöm nincs.

Amit még szeretek a 20-asban, az a viszonylag jó közelpont, pl. szeretek jellemzően nem túl nagy méretű gombákat fotózni, nem makró objektív, de az ilyesmire teljesen jó a közelpontja.

Amit itt írtak még 14/2.5-öst arról is nagyon jókat olvastam, sajnos kipróbálni eddig még nem volt lehetőségem, de előre látatlanban is az a véleményem, hogy nekem nagyon beválna, mert szintén egy kis pancake objektív és elég élesnek is mondják.

Szóval az árat is figyelembe véve szerintem jó helyen nézelődsz, hogy 20 vagy 25, a kicsit szélesebb látószög és a kompaktabb felépítés miatt én a 20-ast venném.

Ha az anyagiak nem lennének behatárolók, akkor én panásként is az olympus 17/1.8-at választanám /-tottam volna, de azt olyan 150 körül látom újonnan és a 20-ast ehhez képest pofátlanul olcsón, 64-ért vettem, ennyiért nem volt kérdés. Ha a pénz nem lenne befolyásoló faktor akkor a pana 15 vagy az olympus 17 közül választanék, de ha árkategóriában ezt az 50 körülit nézzük használtan, akkor a 20/1.7-est venném.
    Illetve, a 25-ösnek van még egy fajta fókuszproblémája, ami miatt sokan kerülik.

Új hozzászólás Aktív témák