-
PROHARDVER!
Milyen kompakt digitális fényképezőgépet?
Mielőtt kérdezel, olvasd el az összefoglalót!
Figyelem! A kompakt fényképezőgép és bridge kategória gyakorlatilag megszűnt. Az ajánlóban szereplő gépek 6-7 éves modellek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
SirKero
őstag
Részletre venném és itt most 0% kamattal el lehet hozni
(#58697) mazsi70 Pedig elsőre még a Panasonic DMC-TZ80 volt a kiszemelt a neten jókat írnak róla és amire kéne lehet,hogy ő is elég lenne
(#58698) hito A TZ80-nál 4k-ban nem működik a képstabilizátor csak Full HD-nál lehet hogy ennél is ez van akkor meg nem is tudom használni érdemben a 4k videót.
-
SirKero
őstag
Üdv.
Az Ex...digitalnál most 0% THM mellet ellehet hozni pár gépet.
Szerintetek melyikkel járnék jobban? Canon PowerShot G9X Mark II vagy a Panasonic DC-TZ90 esetleg még a Sony Cyber-shot DSC-RX100 M2 szóba jöhet bár ő már elég drága. Családi képek videó illetve gyalogos/motoros túrázás alkalmával pár kép. Nem profi fotózásra kéne.
-
Soká
senior tag
válasz
Wasquez #58694 üzenetére
Érdemes azt is figyelni, hogy mi "akciós" éppen.
Most egy ideig az EMAG a Canon sima G9x (nem a Mark II) gépet 80.000-t majd 90.000-ért árulta, most visszatornázták a Mark II árára. Ez a legkisebb darabja a sorozatnak, ha összehasonlítod a G7x-szel, akkor láthatod, hogy utóbbi előnye elsősorban az alul-felül nagyobb zoomátfogásban keresendő. (+kihajtható LCD, egyéb, a képminőséget érdemben nem befolyásoló tényezők.)
A makró nem az erőssége.Bizonyos ár/minőség alá meg nem érdemes menni, mert a mobilok sok tekintetben sokkal költséghatékonyabb eszközök és úgy jársz, hogy hiába vettél fényképezőgépet, nem készít jobb képet mint a mobil. (eltekintve a zoom lehetőségétől)
-
Wasquez
senior tag
Szerintem nem leszek nagy fotós. Megfogadom a tanácsodat, visszaolvasok majd, csak most kezdtem el nézelődni, de nem hiszem, hogy napokon belül vásárolni fogok egy gépet. Van itt mit átgondolni, meg olvasgatni. Billegek nagyon, mert elképzelhetőnek tartom, hogy egy 100 körüli kompakt is elég lenne!?
Nem ez lesz a fő hobbim, az biztos, így időm se lesz, hogy ezzel sokat foglalkozzak.
Köszönöm a hozzászólásokat, mert ezek sokat segítenek abban, hogy kitaláljam, hogy mire is van szükségem igazán. -
Soká
senior tag
válasz
Wasquez #58690 üzenetére
Nem irigyellek, nehéz dönteni.
Tényleg a pénztárcád és az igényeid döntenek.
Mi csak újabb és újabb szempontokat adhatunk, amire vagy szükséged van, vagy nincs.
Én személy szerint a kompaktot annyiból favorizálom, hogy egy kis gép mindig jól jön, még akkor is ha az embernek van egy slr szettje. Bár az is igaz, hogy ma már a mobilok is tudnak olyan jól fotózni, hogy sokszor az is elég, ha nem akar az ember fotós felszerelést cipelni.Mondok még egy szempontot, ami nekem például szempont lenne. Amikor 17 éve megvettem az első digitális gépemet, ami egy Canon G2 kompakt volt, akkor nekem fontos szempont volt, hogy legyen rajta vakupapucs. (ami se az M100-on, sem a G7X-en sincs...) Mert egy forgatható fejű vakuval (30-40e Ft) a fényszegény helyeken is tudsz derítő módban vakuzni, ami összehasonlíthatatlan a gépek beépített saját vakujával. Ha van család, beltéri események, nagyon-nagyon hasznos tud lenni. Ha csak tájképezni szeretnél, akkor nem szempont.
De nagyon fontos kiegészítő egy állvány is, a jó képek jelentős része állványról készül, nem magyarázom miért.
Szóval, ha fejleszthetőségben is gondolkodsz, akkor ezeket is kalkuláld be. És ez mind pénz.
De ezzel csak akkor kalkulálj, ha szeretsz fotózni és hajlandó vagy például cipekedni. Ezt azért mondom, mert nekem már az a furcsa, ha nincs az oldalamon egy 4-5kilós táska, más meg hallani sem akar arról, hogy kirándulás közben még cipekedjen is. Az utómunkálatról nem is beszélve. Sokan azt szeretnék, hogy a gépből magától essen ki a tökéletes kép. De olyan nincs. Akinek mégis, annak szerencsére szerények az igényei.Kompakt kamera ügyben én nem nagyon tudom fejből megmondani neked a tutit, de hidd el, érdemes visszaolvasnod, mert nagyjából ugyanaz a 4-5-6 gép forog az ajánlatok között. (RX100, LX10, G?X sorozat stb.) Ha időt rablónak érzed ennek utánajárni, akkor valószínűleg a fotós tökölésekhez sem lesz kedved és máris ott tartunk, hogy valami kompakt kell neked, ami automatán a legjobb eredményt hozza.
Annyit tudok mondani, hogy az ajánlott M100 és G7X sem fogja kielégíteni a makró elvárásaidat, már ha bankkártya méretnél kisebb dolgokat szeretnél fotózni.
-
Wasquez
senior tag
És akkor ha nagyjából odáig eljutottam, hogy a két gép árban nagyjából megegyezik, és úgy látom, hogy mindkettő megfelelhetne nekem, akkor mi a pro és kontra a két választás között?
Az érzékelőt látom, hogy nagyobb, de a mindennapi használatban?Canon g7 x mark II vs M100
-
Wasquez
senior tag
Van esetleg konkrét gép, ami a kompaktot illeti?
Nem döntöttem még el semmit, igazából, lehet, hogy valóban elég lenne egy jó kompakt.
Nehéz döntés lesz, szeretem azokat a dolgokat, amiket utólag, ha mégis úgy alakul, akkor lehet fejlesztgetni.
Ezért gondoltam volna az M100-ra, de ha ennél van olcsóbb megoldás jó kompakt gépből, akkor meggondolom.
Az IXUS750 után biztos minden hatalmas előrelépés lesz, jó pár évig nem akarok majd új gépet venni. -
Soká
senior tag
válasz
Wasquez #58675 üzenetére
Szeretnélek emlékeztetni a kiindulási posztodra. Családi, tájkép és makró.
Ezt, ha nincsenek különleges elvárásaid, nem vagy nagyon elszánt a minőségkülönbségek, a mélységélesség terén, akkor egy jobb kompakttal le tudod fedni. Főleg, ha a megjelölt keretben gondolkodsz.
Minél több időt töltesz el a technikai topikokban, annál jobban fogod facsarni a pénztárcádat és egyre inkább fogod azt érezni, hogy kompromisszumokra kényszerülsz.
A legtöbb pedig rajtad múlik, hogy ki tudod-e használni az adott gép előnyeit, nem forszírozod azt, amit nem tud és például hajlandó vagy-e a képekkel utólagosan szöszölni. Például kihasználni a RAW formátum adta előnyöket.
Én az adott költségvetésből egy kompaktot favorizálnék, ami mondjuk 1" szenzoros 24-80mm körüli zoom, viszonylag fényerős optika és jó a makró része.
Ha nem sajnálod a későbbiekben a pénzt objektívekre (ami több lesz mint most a váz!) akkor lehet a másik vonalban gondolkodni.
-
Wasquez
senior tag
Ez az érzékelő méretbeli különbség is meg volt, azt viszont csak most állt össze, hogy nagyobb érzékelőre több fény kell ugyanakkora fényerő eléréséhez. Tehát akkor egy optika a hozzá való érzékelő méretéhez képest tudja a fényerőt.
A kisebb érzékelőhöz kisebb optika is tudja ugyanazt a fényerőt, viszont a nagyobb érzékelő tud nagyobb ISO érték mellett kevésbé zajos képet készíteni?
Itt megint valami hiányzik még, hogy miért jobb a nagyobb érzékelő? Az megvan, hogy nem zajosodik olyan könnyen a nagyobb pixelek miatt, de akkor ehhez sokkal nagyobb optika is kell ugyanahhoz a fényérzékenységhez, ugye? -
jmakk
őstag
válasz
Wasquez #58685 üzenetére
Abban a Nikonban van egy 1/2.3 inch méretű szenzor, a Canonban meg egy APS-C méretű. Van "enyhe" különbség.
-
_csocso_
senior tag
15 x "3" = 45 3x zoom.
-
Wasquez
senior tag
M10 vagy M100 sem jó választás? Nekem ez az árkategória lenne amit erre elengednék.
Azt olvastam, hogy kit-ben nem túl jó optikák vannak, ezért nem biztos, hogy ezt választanám.Esetleg ez:
https://www.arukereso.hu/digitalis-fenykepezogep-c40/canon/eos-m100-15-45mm-is-stm-p383430985/ -
jmakk
őstag
Van M100 is, új, gyorsabb fókusszal és még a 160e keretbe is éppen belefér.
-
Wasquez
senior tag
Értem, viszont nekem ez így már sok, 250e lenne nagyjából egy kitt.
Nem terveztem ennyi pénzt fényképezőre költeni.
Most jön az a kérdés, hogy 160e körül akkor milyen gépet lenne érdemes venni?
Eredetileg még 80-körül gondolkodtam, de láttam, hogy ennyi pénzért nem lenne nagy előrelépés. -
PuMbA
titán
válasz
Wasquez #58677 üzenetére
M3 régi, a lassú fókusza miatt nem igazán ajánlott. Az M6 vagy M50 van, ami újabb Canonban. Kit-ben, azaz váz + obi kiszerelésben vedd és akkor kompatibilis lesz. Canon M-re EF-M obi megy csak adapter nélkül. STM-es obi is ajánlott, mert a többi hangosabb és optikailag sem olyan jók, mert régebbiek.
-
Wasquez
senior tag
Most kezdtem csak el olvasgatni a témában, nagyjából volt elképzelésem, hogy mi kellene, de most már kicsit másként gondolom.
Kezdésnek ezt gondolnám, de még nem tudom, hogy melyik melyikkel kompatibilis váz és objektív!?
Canon EOS M3 Body
Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II (AC5121B005AA)Viszont az is lehet, hogy a lenti két gép is tökéletesen elég lenne nekem!
A Nikont a kis CMOS miatt nem preferálnám, de nem tudom!?Nikon Coolpix B500
Canon EOS 1300D +18-55mm IS II 1160C025AA -
Wasquez
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék venni egy új gépet, nincsenek extra igényeim, elsősorban családi fotózás, tájkép, és makró lenne, amire szeretném használni.
Egyenlőre a típust sem tudtam meghatározni, a MILC lenne a szimpatikus, a bővíthetőség miatt, de az árban lehet, hogy egy bridge gép lenne a jobb választás!?
Nem cserélgetem gyakran a dolgaimat, ezért húzom egy kicsit még is a MILC irányába.
Lassan lehetne bővíteni, bár lehet, hogy nem is kell majd az általános optikán kívül másik.
80-170 közt szeretnék maradni.
Nikon p900-as tetszik, de a túl nagy zoom több kompromisszumot jelent.
Miket lenne érdemes megnézni?
A távirányítás lehetősége érdekelne.
A DSLR a jobb választás, vagy a MILC? Mint ha ez utóbbi drágább lenne, és nem lenne jobb, mint a DSLR!?
Jelenleg egy IXUS750-em van, ami már régóta nem elégíti ki az igényeket, főleg tájképben. -
roKas
tag
válasz
philoxenia #58665 üzenetére
Köszi a választ
-
Zsozsoka 74
senior tag
Köszönöm szépen a segítséget mindenkinek
-
Soká
senior tag
Bosszantó hiányosság lehet még, hogy magától nem rak össze panorámaképet és most olvasom, hogy mobilról nem lehet wifivel működtetni. Nem állítom biztosra, de szerintem videó esetén nincs pillanatállj gomb, ami nekem bosszantó hiányosság, a 25ezres kis Samsungom is tudja, megkönnyítené pedig a filmkészítést.
Ezzel együtt képminőségben szerintem ennyiért nem nagyon találsz jobbat. -
Soká
senior tag
válasz
Zsozsoka 74 #58666 üzenetére
Szerintem érdemes elolvasnod ezt:
https://pixinfo.com/cikkek/kiprobaltuk-canon-powershot-g9x-mark-ii-teszt/
Az első lapon nagyjából pontosan leírja, hogy nem igazán jelentős a két gép közötti különbség. Persze, neked kell eldönteni, hogy például a time-lapse fontos-e annyira, hogy megérje a 40.000Ft pluszt?Én két hete vettem, akkor még 80-ért szórta az emag most valóban 90.
Elsőre nehezen barátkoztam a géppel mert dslr-hez képest minden másképpen van.,Miután a GX széria legkisebb darabjáról van szó úgy szívatják a vásárlót ahogyan az belefér, mondván ha már a szenzor ugyanaz(?) mint a nagytestvérekben tehát a képminőség adott, akkor legalább legyen kicsit kényelmetlenebb a használata. De ezt meg lehet szokni, csak azt éreztem, hogy a navigáló gombok hiánya például egy ilyen szívatás. De nem vészes csak meg kell szokni, hogy valóban az érintőképernyőt kell tapicskolni.Nekem egy bosszantó dolog hiányzik a gépből, de ez valószínűleg a nagytestvéreknél is ugyanúgy működik, ez az önkioldóval körülményesen készíthető önarckép. Még a hülye mobilom is tudja, hogy ha kitámasztom és időzítővel használom, akkor az exponálás előtti pillanatban állít élességet és mér fényt. Ehhez képest a kis Canon az időzített exponálás lenyomásának pillanatában, tehát jó eséllyel valahol a háttér lesz éles és nem ott ahol az arcod lesz. Wifivel és mobil alkalmazással talán megoldható a helyes expó, ezt nem néztem, én ezt a kamerát az idős szüleimnek vettem, akik ilyesmivel nem fognak próbálkozni.
Ha RAW formátumba fotózol vagy a különféle (felesleges...) többexpós megoldásokat választod, olyankor elég hosszasan tud gondolkodni a gép. A MarkII biztosan gyorsabb, de fogalmam sincs mennyivel?Egyébként a gép elég jól teljesít, szerintem gyors és pontos az autófókusza. A segédfénye kiveri az ember szemét, nem tudom nélküle mi a helyzet.
Én elég nehezen találtam meg a magyar nyelvű manualt.
http://gdlp01.c-wss.com/gds/9/0300021429/01/PowerShot_G9_X_Camera_User_Guide_HU.pdf -
Falovas
aktív tag
válasz
[Itt] az árukereső összehasonlítása.
Az újabb tudja a Bluetooth-kapcsolatot is, gyorsabb( újabb) a képfeldolgozó procija. Szolgáltatásokban nyújt többet mint az elődje. -
PuMbA
titán
válasz
Mark II processzora jobb, gyorsabb fókusz, arcfelismerés stb, szóval azt érdemes megvenni.
-
mazsi70
senior tag
válasz
-
Zsozsoka 74
senior tag
Sziasztok!
Valaki hozzáértő tudná velem ismertetni a Canon g9x és a Canon g9x mark II gép közötti különbséget?
Az sima g9x 89 ezer
a mark II pedig 130 ezerVideózásra használnám túlnyomóan nappali illetve délutáni kevesebb fényviszonyok között beltérben.
-
roKas
tag
Sziasztok! Segítség kellene szakértőktől. A cégem megbízott, hogy vegyek egy fényképező gépet, de nekem sajnos nincs semmi hozzáértésem a dologhoz.
Amire kell: Természetben vadállatok fényképezése, megfigyelése spektív helyett. Úgy okoskodunk, hogy egy 40-50x optikai zoommal rendelkező fényképezőgéppel kiválthatnánk a spektiv vásárlását, és egyből képek is készülhetnének a megfigyelt vadról. Megfigyelési távolság 800-1000 m-ről kellene eldönteni például egy őzről, hogy bak vagy suta ( van-e a füle között "valami"), 2-300 m-ről kellene pontos kép az agancsról ami egy őznél a fejjel együtt kb. 30 cm-es céltárgy.
Amiket én találtam:Nikon Coolpix B500
Canon PowerShot SX540 HS
Sony DSC-H400
Szerintetek ez lehetséges ilyen kategóriájú gépekkel ?
Esetleg ilyen árkategóriában tudtok ajánlani jobb vételt?köszi ha válaszoltok
-
ivcsi86
tag
válasz
Falovas #58660 üzenetére
Viszont ennél csak 25mm a látószög :-( Nekem fontos, mert szobákat fotóznék. Most egy 25mm látószögü kompaktom van, ez se rossz a többiekéhez képest, de szeretnék még jobbakat csinálni.
Igen, az FZ82 evidens :-)
Igazából ráncfelvarrott 72-es, nagy fejlődést nem láttam (video nem kell nekem) -
ivcsi86
tag
Keresgélek egy ideje már, de ha jól sejtem kompakt/bridge kategóriában kb 100e magasságig nincs jobb vétel a Pana FZ72-nál, ha a nagylátószög ami nekem fontos (ez 20mm).
Van ennél jobb most? -
Soká
senior tag
Tekintettel arra, hogy a szelfik torzsága már túlmutat a témán részemről az utolsó off:
philoxenia: a két kamera legfeljebb csak az vízszintes tengely mentén ad valami javulást. Ezzel az erővel mind a négy sarokba kellene egy kamera.
PABOTHNK: Te még lehet, hogy nem tetted be a fejed egy szkennerbe?
sityupityu: amik be lettek linkelve (legalábbis az enyém) miért lenne szélsőség??? Fotózd le magadat a mobiloddal egy arckép erejéig és nézd meg. Szerintem szélsőségesnek fogod találni. (a fogalmak talán érthetőek: arckép, mellkép, derékkép, állókép)
-
Hú ha mit indítottam itt el.
Én annyit tennék csak hozzá, hogy olyan "szélsőséges" képeken amik pl be lettek linkelve természetesen én is látom a torzítást, szerintem nincs ember aki nem látná. Viszont én nem ilyen jellegű képekről beszéltem amikor azt mondtam, hogy nem látom különösképpen a torzítást a mobiltelefonos képeken, hanem "sima snassz" normál fotókról. Egy szóval sem említettem az ilyen fél méterre készülő portréfotózás végtermékét a különböző eszközökkel, hogy azoknak mi lesz az eredménye. -
philoxenia
MODERÁTOR
Nézd meg hová ültették le a modelt? Hát, nem az ölükbe...
Igazából ez kiküszöbölhető, mert az ember fél méterről se lát ilyen torzan. Telefonokon a kamerákat nem egymás mellé, hanem a telefon két végére helyezve és a két képet szoftveresen egyesítve szerintem nemsokára lesz sokkal kevésbé torz kép. Vagy bejön a három kamera, három látószög akár... -
Soká
senior tag
válasz
#91073280 #58652 üzenetére
Érdemes azon elgondolkodni, hogy mitől lesz valami úthenger, ha minden éles egy képen vagy ha a képnek van például mélységélessége (pontosabban a fotó érzékelteti, hogy mi van előrébb-hátrább)
A szempontjaid annyiból érdekesek számomra, hogy lám, ma már ott tartunk, hogy a "normál" látószög hat furcsának. De azért szerintem Te sem 40cm-ről nézegeted az embereket, úgy hogy az orruk krumpli, a fülük alig látszik.
Nézd meg a linkelt képemen a kissrác vállait. Olyan csapottak, mintha valami Down-kóros lenne. Pedig még nem is mentem hozzá olyan közel, hogy kitöltse a feje a képet.
150 éve van fotó, de előtte sokszáz évig festettek portrékat. Nézd meg hová ültették le a modelt? Hát, nem az ölükbe... Oka van. Ezzel együtt persze lehet nyomni a XXI. században a tojásfejűeket, csak ha már az a furcsa ami nem torz...
Új hozzászólás Aktív témák
- ASUS ROG Ally
- LED világítás a lakásban
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- BMW topik
- Samsung Galaxy Tab S10 FE - a szoftvertámogatás felára
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Feltörték a PROHARDVER!-es regisztrációmat (vagy elvesztettem a belépési emailcímet, 2FA-t)
- PlayStation 5
- EAFC 25
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- Xiaomi Redmi 9AT 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest