- Elegáns és igen kompakt NVIDIA Blackwell VGA-t villantott az MSI
- LCD, plazma és projektoros TV-k hibái
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 3DMark (2013) eredmények
- Vezetékes FEJhallgatók
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Egységesebb USB-s képességeket szeretne a notebookokon a Microsoft
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
Új hozzászólás Aktív témák
-
WiZARD
addikt
Létezik olyan hőszivattyú, ami egyszerre tud hűteni + HMV-t készíteni?
Laikusként tök logikus lenne, és tök bénának tűnik ez a működés, hogy felváltva csinálja a kettőt, és fújja az utcára a hideget ahhoz hogy HMV-t csináljon.
(Na meg a medencét is fűthetné, amíg a lakást hűti.) -
gubisadam
aktív tag
Sziasztok,
Van valakinek tapasztalata az alábbi géppel kapcsolatban? Terv szerint ilyen lenne beépítve, de ha a gép nem ajánlott, vagy bármi ellenjavaslat akkor ráfizetéssel lehetne másikat is kérnem:Technik Cool Pro Split 1f 230 V 185 L HMV levegő-víz hőszivattyú,
-
csubuka
addikt
válasz
Audience #1547 üzenetére
Ja jó
Aannyira nem érzem, hogy miért olyan fontos, hogy propános legyen egy gép. Ezt az egészet jórészt talán a környezetvédelem szülte ha jól gondolom nemde?Azon felül olyan problémát old meg amit nem igazán szükséges szerintem Magyarországon legalábbis. Extrém minuszok nincsenek.
Aztán okés, hogy tudhat akár 75 fokos vizet is előálltani, de gondolom a COP büntet olyankor. Sszóval attól még mert elméletben tud ilyet, a gyakorlatban nem igazán van jelentősége, mert ilyen körülmények között úgysem igazán kéne hőszivattyút üzemeltetni.
-
csubuka
addikt
Köszönöm szépen a választ!
-A korrugalt 75-ös csövek esetén ez az az osztokon keresztül csatlakoztatott
cuca
és porszívó komboval biztosithato
Akkor ha álmennyezet felett van az osztó, akkor már épitéskor célszerű reviziós nyilást rakni a gipszkartonra az osztó alá kb?Ezt a "cuca"-egységet google alapján talán csak félig tudom megitélni
Egyfajta kéményseprő jellegű megoldás, amit végtolnak a csövön?
A korrugált csöveknél mennyire gond amúgy tisztithatóságot tekintve, ha ilyen U-szerű kényszerkerülő kerülne néhány ágvezetékbe bele? (kényszerből sajnos kelleni fog egy az álmennyezeti légrést elmetsző gerenda miatt)
-A spiko csövekre rev nyilasokat kell elhelyezni x méterenként.
Itt is olyasmira kellhet még pluszban gondolni, mint a szennyviznél, hogy max 1db 90 fok kéne, hogy legyen a tisztitók között?-Mindazonaltal a tapasztalatok alapján, ha a csőszakaszok elején legalább egy durva szűrő (G4 régebben) van, akkor évtizedes tavlatokban se halmozódik fel észlelhető mennyiségű kosz bennük.
Akkor végülis ilyen G4 szűrőket kellhet a szoba használt levegőt elszivó légbeszivó szelepek után rakni akár? -
4D4M
senior tag
válasz
csubuka #1535 üzenetére
Minden gyartonak kötelező jelleggel biztosítani kell a tisztithatosagot. A korrugalt 75-ös csövek esetén ez az az osztokon keresztül csatlakoztatott
cuca
és porszívó komboval biztosithato. A spiko csövekre rev nyilasokat kell elhelyezni x méterenként.
Mindazonaltal a tapasztalatok alapján, ha a csőszakaszok elején legalább egy durva szűrő (G4 régebben) van, akkor évtizedes tavlatokban se halmozódik fel észlelhető mennyiségű kosz bennük. -
csubuka
addikt
Mivel az osszes levego-viz gep inverteres hajtasu, mindegyik aramkorei egyeniranyitoval kezdodnek. Édesmindegy, hogy miből lesz ez az egyenáram, amivel majd a kompresszor motorvezérlő elektronika dolgozgat szerintem.
Egyszerűen van olyan teljesítményszint ami felett nem nagyon van egyfázisú táplálás aztán ennyi, oda 3 fázisú kell. Amúgy önszívatás...
-
LOTR
addikt
ha nem féltek attól, hogy amikor tartósan mínuszok vannak, akkor nem 24 fokban ücsörögtök otthon, akkor ez még simán jó lehet, mint kompromisszumos megoldás - persze szerintem
esetleg ne csak annyit bővítsétek a radiátorokat, hogy 3 kamrásra, hanem pl x+20cm hosszú 3 sorosra mindenhol -
hupisom1
tag
Hűtő kalorifer nem rossz megoldás , de lejjebb kell vinni a vízhőfokot , keverni kell a menyezetbe a 16-18fok-ot , egyszerűbb egy sinclair+ scmi kombóval hűtőkörre kötni , aztán az kivonja a párat és hűti is a befújt levegőt , a Nilan-ban monoblokk klíma van láttam működés közben nem rossz , de drága , az ár különbözet-ből bőven kijön a sinclair + scmi kombó 2.5-3.5kw bőven elég + kalorifer , cop is jobb lesz mint a Nilan-nál , fűteni is tudsz vele.
-
P00By
nagyúr
Másik kérdés: 1x20A van a H-tarifán, gépesz javasolta, h bővítsük fel három fázosra, mert azok a gépek jobbak (megindokolta miért, de már nem emlékszem)! Ez tényleg szükséges?
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Nem nagyon van szellőztetős topik, szóval itt teszem fel a kérdést, mert aki hőszivattyús, annak lehet van központi szellőzése is.
Alapvetően magákat a légcsatornákat nemigen kell takartani nem? *Ha spirálkorcolt a cső az osztódobozokig, utána meg antisztatikus/antibakteriális flexi műanyag... Vagy azért valamennyire a tisztithatóságot figyelembe véve célszerű a vonalvezetést megoldani?
-
LOTR
addikt
nem olvastam vissza a teljes beszélgetést, tehát csak erre reagálok
nálunk CC energetikai besorolású házban már 2 telet kb fancoilok használata nélkül elment a fűtés valamennyire túlméretezett radiátorokkal, kb 45 fokos előremenővel (amikor hidegebb volt, akkor kellett kicsit feljebb is állítani, mert a hőszivattyú fűtési prioritása a hmv-n van és egyelőre még ez volt a legkényelmesebb vagy legegyszerűbb megoldás)
ha nálatok 1,5x túlméretezett radiátorok lesznek, és van szigetelés is, akkor azért - legalábbis így látatlanban - nem gondolnám, hogy bármi probléma lenne majd a fűtéssel
esetleg egy központi helyiségbe érdemes lehet egy fc-nek is kialakítani a kört -
P00By
nagyúr
Nézd! Padlófűtéshez mindent fel kellett volna szedni és újracsinálni, ez plusz idő (ami nincsen) és elég sok pénz. A másik fajta padlófűtés nem fér el és drága. Lehetne mennyezet fűtés, de akkor a teljes meglévő álmennyezetet el kellene bontatnom. Én gondoltam a parapet fan-coilra, de azzal megint az a baj csak kevésbé, mint a klímával. Van légáramlás, ami zavaró lehet, viszont azzal meg lehetne oldani a hűtést is...
-
4D4M
senior tag
Azigen. Valószínűleg azért, hogy ne tudjanak beragadni egy állapotba üzemzavar esetén meg, hogy ne legyen hangja, de azt hiszem ha lehetne választani, akkor én inkább ezekkel élnék együtt mint a fűtésükkel. Egy keresés most nem igazán vezetett eredményre, de mindenesetre a termoelektromos amit NEM keresel (:
-
4D4M
senior tag
Biztos átrágtátok ezt töviről hegyire', de őszintén szólva én ezt a kombót ajánlanám/választanám utoljára. Megelőznék a alacsony építési magasságú padlófűtések, fan-coilok (parapet, magasoldalfali, légcsatornás). De ha van hely 33K-s monstrumokra, akkor persze úgy-ahogy betölti a funkcióját.
a gázkazánhoz képest itt a csövezésben stb. van eltérés (mire figyeljek oda)
~
Többszöröse a térfogatáram, amihez nagyobb csövek szükségesek. Ha termosztatikus szelepek is kerülnek be, akkor be kell építeni túláramszelepet vagy puffert. Hagyományos szelepekkel van rá esély, hogy zajosak lesznek.
-> hidraulikát ne a kivitelező találja ki (így szoktuk szabvány alapján) -
smallmer
őstag
Sziasztok!
A hőszivattyúmhoz szükségem van egy 400 literes használati melegvíz indirekt tárolóra és egy puffer tartályra ami minimum 100 literes. Van valami bevált márka / termék amellyel biztosan nem fogok félre?
-
^Boss
őstag
Bosch WQB245A0BY Höszivattyús kondenzációs szárítógép típusa. Heti 1x megy igy nyaron.
valamivel tobb a mosas, napi 1-2, 40 es 60 fokon, eco modban. Regen heti 1-2 mosassal elvoltunk. Az egy lg dd volt.
Bosch WGB256A0BY elöltöltös mosógép a típus, higy néztem nagyjából forgatásnál, öblítgetésnél 50-60w, centrifugazasnal 500-600.
a 40 izzobol nappal 0, este egyszerre max 10 eg, de inkabb 5 az atlag. -
^Boss
őstag
Bocsi a keslekedesert, zajlik az elet
fogyasztok:
mosogep, szaritogep, mosogatogep, fozolap, suto, mikro, huto, paraleszivo, nespresso gep, kenyerpirito, motoros kanape, 2 lenovo dokkolo, 2 laptop radugva (heti par ora hasznalat, szinte zero). Garazsajto motorja, hoszivattyu, keringteto szivattyu, sentio vezerlokozpont, riasztokozpont.
~40 izzo, de ertelmesen hasznalva, mind ledes.
van meg 2 paraelszivo venti a mosokonyhaban meg az egyik wcben.
it resz: 2 router, 3 5os switch, rpi5, syno nas, hue kozpont.
szorakozas: 2 tv (eleg ritkan megy igy az ujszulott mellett), 2 telekom android box, 2 apple tv, ps5 (koltozes ota sleepel), erosito.
toltunk meg bt hangfalat, telefont (2), ipadet. Ezek allandoan be vannak dugva.
eseti gepgasznalat: turmix, tesztadagaszto konyhai cuccos.nagyjabol ennyi.
ezek kozul, ami uj: hoszivattyu, konyhai es mosas/szaritas gepei, huto is, kanape. It full ugyanaz. Egyeb eseti gepek, szorakozas temakor full ugyanaz.
regi lakas telen 200-250 aramfogyasztas/ho (gazkazan), erre jott meg egy 7-8 ezres altalany gaz egesz evben.
nyaron 500/ho a legkondi hasznalat miatt.ebbol lett most 600-800/ho aram itt, ami szerintem sok.
ha segithet, van hosszabb mereslista is, de csak peldanak:
08.14 14:21: 1680
08.15 8:30 1698
a ketto kozt direktben csak a fozolap ment egy orat max, azonkivul egy zuhanyzas, es elvas, 1%os fenyerore levett lampaval a kicsi megfigyelese miatt.
18 itt is oriasi fogyasztasnak tunik, a hoszivattyuban megnezve a trljes tegnapi nap fogyasztasa ezido alatt 15.6 volt.
ugyanennyi volt a keddi (tegnapelotti) fogyi is, viszont erre a ket napra az oraallasok a kivetkezok voltak nagyjabol hasonlo idokben nezve:
08.13 09:03: 1634
08.15 8:30 1698
tehat eszerint a hoszivattyu ~31-e mellett elvileg hasonlo gepparkkal elment 33 meg 2 nap alatt. -
-
WiZARD
addikt
Kiváncsiságból megnéztem hogy HMV készítés mennyivel fogyaszt kevesebbet nyári 30 fokban, mint télen -3 foknál.
34 fokos vízről indulva 44 fokig fűtve most ~0,6 kWh, télen ~2 kWh -
^Boss
őstag
Koszi szepen, nagyon hasznos!
nalunk a router nas rpi, szolgaltatos hgw, egyutt 60w. IT ujszulott miatt zero volt az elmult heten (fogyi megis 200kkwh volt, 2 napot itthon sem voltunk…)
gepek atlagosan mennek, minden uj. En nem ertem egyelore mi fogyaszt, esetleg van otletetek, azon tul hogy egyesevel mindent is merjek ki, hogy lehetne a vegere jarni?
illetve, a pana hoszivattyu altal irt adatok mennyire megbizhatoak? -
WiZARD
addikt
Ez jó, van ilyen nekem is.
(nem volt $kedvem$ megcsinálni, hogy minden külön legyen mérve, kellene kb 20 x 1 fázis és 4 x 3 fázisos mérő. Van amire fixen raktam, a többi ami érdekelt azt 1-2 hétig mértem átlag felhasználás mellett, arra jó, hogy képbe kerültem.)Elsőre majdnem azt mondtam hogy milyen kevés az a 288 kWh, de ahogy átnéztem ezek nagyságrendileg nálam is ennyit fogyasztanak. Aztán mindennel együtt mégis havi 1300 -1800 lesz belőle
-
4D4M
senior tag
-
^Boss
őstag
Helyisegenkenti, igen (wavin sentio kozponttal es szabalyzokkal a szobakban)
az also szinten beton, fent viszont nem. De ott mindossze 1 szobanal megy erdemben a hutes.csak osszehasonlitaskeppen, legkondit nem szamitva a nagyjabol ugyanekkora elozo lakasban 200kwhval elketyegtunk a gazkazannal egyutt, es most egyikunk sem dolgozik, tv alig megy, ujabbak a gepek, tehat semmi nem indokolja, hogy 500akat fogyasszunk pluszban /ho, ezert probalnek utanajarni, mi a gebasz, mert ez mar szemmel erzekelheto havi plusz koltseg nyilvan
-
^Boss
őstag
Hm. Jo volt a tipp, valoban van mindenfele fogyasztasi adat (most koltoztunk nemreg, es kozben jott a gyerek is, nem volt idom meg megnezni)
ezek alapjan az ossz 1500kwh fogyibol 500 csupan a hoszivattyu, szoval mas lesz a ludas. El nem tudom kepzelni, mi eszik ennyit, kvazi 2.5 honap alatt 1000 kwh nagyon soknak tunik a haztartasi gepeknek majus vege otakoszi szepen a valaszokat.
-
^Boss
őstag
Sziasztok!
új ház, hőszivattyú (PANASONIC AQUAREA T-cap 12kW). Milyen fogyasztas lehet a kb elfogadott ha nyaron menyezethutesre van hasznalva, a szigeteles 20cm, 30as porotherm teglaval?
van hideg es melegviz tartaly, keringteto szivattyu.
Eddigi tapasztalat szerint havi 600-700 kwh megy el, amit kicsit sokallok, kazan+legkondi korabban akar egesz nap hasznalva is rezsiben kevesebb volt (neveteseges gazdij kb 4000ft a melegvizre, es egy 20-25k/ho a klimakra). A hutes egyebkent alig megy, 1-1 szoba ker neha az idojarastol fuggoen hutest, 24 fokra van allitva atlagban. Nem tudom milyen adat segithet meg, de ha mondjatok, megirom -
Új hozzászólás Aktív témák
- Elegáns és igen kompakt NVIDIA Blackwell VGA-t villantott az MSI
- Nintendo Switch 2
- LCD, plazma és projektoros TV-k hibái
- Synology NAS
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Építő/felújító topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Honda topik
- Kés topik
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy Watch 5 Pro LTE 45mm, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A05 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő (bolti áruk 100.000Ft)
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest