- Steam Deck
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Továbbfejlődött a Keychron egéralternatívája a Logitech MX Masterre
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- Vezetékes FEJhallgatók
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Határeset, de valaki tudja esetleg, hogy Android x86 alatt mitől tud eltűnni az OS partíció?
Illetve hogyan lehet GRUB-ot újrarakni? Mert grub-install nincs, efibootmgr nem működik, mert nem lehet felhúzni az EFI változókat filerendszerként.
Kajak feltelepíted, elteszed az eszközt, majd pár nap múlva bekapcsolva nem indul. Telepítőről bootolni a telepített rendszert, és jé, csak egy EFI partíció van.
Live Linux, testdisk, az vissza tudta állítani az OS partíciót, de az EFI entry nem nő visszaÉs ebből kiadtak már több verziót
-
válasz
Krissz80 #102765 üzenetére
Törlöd az efiről a már nem használt os bejegyzését.
Utána a Linux indít, futtatod a sudo update-grub parancsot ez kiszedi a grubból.
Ha magába az uefi agyába maradt benne a már nem létező os, linux alól használd az efibootmgr nevű cli alkalmazást.
Nem fog belenyúlni a windows bootmanagerébe, max. ha a telepítésnél nem a megfelelő efi partíciót választod ki akkor a wines mellé teszi a sajátját.
ez csak akkor gáz ha lehúzod valamikor a wines lemezt mert akkor a másik lemezre telepített linux, aaz efi indítóbejegyzése hiányában nem tud majd elindulni.
Iletve dehogynem de ez már nem tartozik ide. -
Rimuru
veterán
válasz
tordaitibi #102331 üzenetére
Ha standart UEFI akkor pl
efibootmgr
-el lehet torolgetni linux alol is. -
válasz
lanszelot #102297 üzenetére
"A sok OS tele dobálta a laptopom szeméttel."
Nem, ez nem így van, én még magától OS-t sose láttam szemetelni.
TE akartad, nem?Bootolj be Live Linuxot (megoldható Win alól de szerintem nem rajongsz a diskpartmeg a rendszergazdai parancsor iránt)
töröld az EFI partícióról mindent amit már legyalultál.
Win bejegyzéseket lehetőleg ne bántsd.Ezután elvileg már nem kéne listáznia, ha igen, az se az OS-ek hibája bhanem az UEFI agyába beleragadtak a bejegyzések.
Live Linux, terminál, nálam pont kapóra jött mert pont volt itt egy felesleges LinuxMint uefi-szerelem
,
tibi@TibiXubuntu:~$ efibootmgr
BootCurrent: 0005
Timeout: 3 seconds
BootOrder: 0005,0001
Boot0001* linuxmint
Boot0005* ubuntu
tibi@TibiXubuntu:~$ sudo sudo efibootmgr -b 1 -B
[sudo] tibi jelszava:
Timeout: 3 seconds
BootOrder: 0005
Boot0005* ubuntu
tibi@TibiXubuntu:~$
Még a nullák se kellenek csak a konkrét leíró, nem 0001 hanem elég az 1 is.
-
urandom0
senior tag
válasz
lanszelot #102297 üzenetére
És mindezt két nap alatt? Két nap alatt szűrted le messzemenő tanulságaidat mind a 7 disztróról? Az igen... másnak erre 10 év sem elég. Te valamit nagyon tudsz!
Vagy csak megint borzasztó felületes vagy, és kb. 10 percnyi használat után kitaláltad magadnak, hogy a VS Code nem telepíthető CentOS-re, az Endeavour pedig pocsék.
Hozod a szokásos formádat
Szerintem maradj Ubuntunál, akkor legalább megúszol egy újratelepítést.Az UEFI firmware bejegyzéseit az efibootmgr programmal tudod eltávolítani.
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Feltettem Win11 Pro mellé a legfrissebb Kubi LTS-t, UEFI-ben Secure Boot kikapcsolt állapotában (mivel máshogy nem is lehet). Telepítéskor becsatoltam a /boot/efi alá a win által kreált 100Mb-os EFI partíciót és működik (a teleptítő nem kínálta fel az alongside opciót, amire mindenütt hivatkoznak). Min. 300Mb-ot kér a Kubi telepítő EFI-nek, bár nincs gond, elfér). DE!
Szeretném a Secure Boot -ot használni, de ha bekapcsolom, egy "Secure Boot Error: Invalid signature detected. Check secure boot policy in setup" üzenettel indul, Ok-t lehet nyomni, majd el is indul a Win, GRUB viszont nincs. Találtam [ezt] az írást. Ott az
efibootmgr
sorrendiségével volt gond, de nálam eleve aSHIMX64.EFI
az első.. Valakinek ötlet, merre induljak?
-
csixy
addikt
válasz
paolinho #97993 üzenetére
Akkor tedd már fel ide légyszives a sudo efibootmgr parancs lefuttatásának a végeredményét, ahogyan korábban az ls parancs kimenetét feltetted ide.
Ha elbóklásztál volna a legutóbb általam felrakott link tartalmában, amiben az efibootmgr keresőszóra talált hsz-ek vannak rendre, akkor kb ki tudnád találni, hogy mit kérünk Tőled.
-
válasz
paolinho #97982 üzenetére
Terminal parancs az efibootmgr, akár az imént az ls kimenetét, úgy tudod berakni ide...ha azt írja, nincs ilyen, akkor Synapticból fel kell raknod. (közben csixy már leírta a lényeget...)
Nagyon kínai nekem is ez az EFI téma, de az a boot-kor megjelenő bejegyzés szerintem a Kubuntu után maradt meg a meghajtódon. Mikor pár hete ilyesmivel szívtam, a Dell Latitude 5520 EFI setup boot szekciójában volt csomó EFI/ubuntu bejegyzés, onnan törölgettem, de ez más gép, mint a tied, plusz én egy másik SSD-t is beraktam, amin volt EFI és több disztró is.
Nekem ha jól emlékszem a szintén Synaptic-ból telepíthető boot-repair program rakta rendbe a bootot, hogy nálad is ugyaez-e a helyzet és rendberakja-e a bootot, nem 100%, de magát a programot érdemes lefuttatni ettől függetlenül és a megjelenő ablakban ha aktív a felső rész, azaz javíthatónak látja a program...én megnyomnám azt a gombot, de mondom, nem ugyanaz a helyzet.
Ha feltelepíted, a Menü keresőben boot javítása néven fog megjelenni a program. Futkározni fog egy kisablakban a csík egy ideig, utána ez jeleniki meg...
De ez legyen az alternatív megoldás, előbb rakd be a efibootmgr terminal kimenetét, a többiek jobban értenek az EFI dolgaihoz ill ha azt mondják, nyugodtan nyomd meg a fenti ablakban a javítás gombot...
Ja igen, van egy Haladó füle a programnak, ilyen...ne kérdezd, mi mit csinál.
-
csixy
addikt
válasz
paolinho #97982 üzenetére
Az infóidból az látszik , hogy most nincs /EFI/blablabla mappád. Valószinűleg egy korábbi systemd bootos telepítés hagyott egy felesleges bejegyzést az UEFI firmware-dben. Jelenleg valószinüleg grub bootos telepítésed van. Az efibootmgr segítségével ki lehet listázni az UEFI boot bejegyzéseidet és majd ezután ki lehet vele takarítani azt az egy felesleges zavaró uefi bootbejegyzést.
Konzolba
sudo efibootmgr
ha nem működik, akkor
sudo apt install efibootmgr
ezután akkor
sudo efibootmgr -
paolinho
őstag
A file system alatt mit értesz? Illetve ezt az efibootmgr kimenetet hol találom?
-
csixy
addikt
válasz
paolinho #97960 üzenetére
A Nemoval a file system-ről illetve a / (a gyökérkönyvtár) -ról készíts egy képernyőfotót és tedd be ide légyszi. A másik egyszerűbb lehetőség, hogy nyiss egy konzol ablakot és ird be
cd /
ls
és az ls parancsra kiadott listát másold be ide.Egy efibootmgr kimenet is nagyon informatív lenne.
-
válasz
tordaitibi #97036 üzenetére
Anno én is kipróbáltam, de nekem se jött be, pedig a support nagyon barátságos volt.
Efibootmgr, már többször használtam begyöpösödött agyú uefi rendbetételére.
Legalább már tapasztaltad, milyen az, ha valami egyszerű.
-
válasz
ubyegon2 #97033 üzenetére
Ez biza' komoly.
Tudod hogy butus, nyavajgós de kíváncsi is vagyok, egy próbát megért.
Gyakorlatilag egy agyoncsicsázott KDE felület, tele kedveskedő popupokkal, pl. máris csinálom, mindjárt kész stb.
Amúgy már nem emlékszek, valami RPM alapú és saját csomagtárolókat használ..? Valami ilyesmi...?
De nem jött be, ment a levesbe.
Efibootmgr, már többször használtam begyöpösödött agyú uefi rendbetételére. Natúrba, dehogy kellenek nekem a kapcsolók, a részletes terminálkimenet csak megzavarna -
válasz
tordaitibi #97024 üzenetére
Nagyon egyszerű, telepíted az efibootmgr (cli-s.... brrr
)programot.
Hoppa, ezt is megértük, azt írod, nagyon egyszerű és használod is! Egy terminalos programot!
Pedig vannak GUI-s megoldások, de ez esetben is bebizonyosodott, hogy sokszor tényleg a CLI-s módszer a jobb és egyszerűbb!
épp a Te eseted ez is: [link] [link]
Határozottan fejlődőképes lettél!
Igaz neked még könnytést is tettek bele, nem kellett kiírnod a 0001-et, elég volt az 1-es is.
Egész jónak tűnik ez a efibootmgr jobban megnézve.
De ez most komoly?
Boot0005 blackPanther_OS
-
válasz
Petya XT #97020 üzenetére
Meg is csináltam gyorsan, itt a végeredmény:
Csak a jelenleg használt 2 darab os maradt a uefi agyába.
Nagyon egyszerű, telepíted az efibootmgr (cli-s.... brrr)programot.
Sudoval indítasz, sudo efibootmgr, a listába a neked nem kellőket törlöd, a szintaktika:
b azaz kis b után a törlendő bejegyzés száma, pl. 1, utána B azaz nagy B, enter.
Ami csillagozva van azok a jelenleg is élő rendszerek.
Pl. itt egy törlési folymat, lehet kötegelni is de én nem voltam ilyen bátor, egyesével gyalulgattam.
Itt pl. az endeavouros-t töröltem , a parancs végrehajtása után már nincs a listába az endeavouros.
és így tovább,tibi@aeroubuntu:~$ sudo efibootmgr
[sudo] tibi jelszava:
BootCurrent: 000B
Timeout: 1 seconds
BootOrder: 000B,0000,0003,0009,0001,0005,0006,0002
Boot0000* Windows Boot Manager
Boot0001 endeavouros
Boot0002 Manjaro
Boot0003 debian
Boot0005 blackPanther_OS
Boot0006 Ubuntu
Boot0009 debian
Boot000B* ubuntu
tibi@aeroubuntu:~$ sudo efibootmgr -b 1 -B
BootOrder: 000B,0000,0003,0009,0005,0006,0002
Boot0002 Manjaro
Boot0003 debian
Boot0005 blackPanther_OS
Boot0006 Ubuntu
Boot0009 debian
Boot000B* ubuntu
tibi@aeroubuntu:~$
-
válasz
Petya XT #97020 üzenetére
Jaaaa leesett, !! te erre gondolsz, ami nem az efin van hanem a uefi agyába ragad bele örökre?
Nekem is így néz ki, nesze neked disztróhoppingén magába a uefibe tiltogatom a már nem létezőket de lehet gxalulni is belőle.
tibi@aeroubuntu:~$ efibootmgr
BootOrder: 000B,0000,0003,0009,0001,0005,0006,0002
Boot0001 endeavouros
Boot0002 Manjaro
Boot0003 debian
Boot0005 blackPanther_OS
Boot0006 Ubuntu
Boot0009 debian
Boot000B* ubuntu
tibi@aeroubuntu:~$
-
válasz
tordaitibi #95877 üzenetére
A másik efibootmgr frontend appnál is gond az autodetect, ott javasolja is a manuális megadását az adott particiónak:
If the program is unable to correctly auto-detect the ESP (EFI System Partition) you can manually pass --disk and --part like this (assuming ESP is on /dev/sda1):
$ python3 efiboots --disk /dev/sda --part 1
Az általad alkalmazott frontendnél is valami ilyen autodetect gond lehet. Én hozzábiggyeszteném a
--disk /dev/sda --part 1
sor megfelelőjét.Látom megint sudo-val indítottad a GUI-s appot!
(#95873) urandom0
Logikus, hiszen csak egy frontend.
-
válasz
urandom0 #95870 üzenetére
Értem, nem ismerem ezeket, mivel nulla EFI-s tapasztalatom van, azért is kérdeztem rá. Köszi az infót! Említetted valóban, de nem emlékeztem rá, sorry!
Épp ezt nézegettem, úgy látszik nem igazán igény az átnevezés....egyszerűbb a létrehozás. Amúgy laikus szemmel nekem kockázatosnak is tűnik a rename, mert ki tudja hány helyen van vonatkozó bejegyzés még...
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #95868 üzenetére
Csakhogy ezzel nem tudja átnevezni az EFI bejegyzéseket. Írtam én is, hogy van ez a program, de aztán meglestem alaposabban, és én nem találtam átnevezés opciót.
Maga a paranccsoros efibootmgr sem tud átnevezést, ami mindkettőnek az alapja. Ott is csak olyan lehetőség van, hogy új bejegyzést hozol létre, annak adsz egy címkét, és átmásolod egy már létező bejegyzés adatait. -
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #95835 üzenetére
Van egy efibootmgr nevű program, ezzel tudod az EFI bejegyzéseket szerkeszteni. Van hozzá GUI is, guefi néven és efiboots néven, kb. mindkettő ugyanazt tudja.
szerk: a guefi jobb, azt telepítsd fel.
-
naja
aktív tag
válasz
gregory91 #89986 üzenetére
efibootmgr -el nem lenne egyszerűbb rendbe rakni a bios boot "listáját"? Elsőre ijesztő, de igazából nem olyan nagy kaland.
Ha másra nem is jó legalább ez részletesen (mi hova mutat) kilistázza milyen tételek vannak a bios boot listáján:
sudo efibootmgr -v -
Shin Chen
tag
Van Boot mappa, de a másolás nem segített.
Ahogy growler #87893-ban linkelt acer fórumos megoldása sem vezetett sehova.
Annyi lehet a hiba, hogy az Acer tiltott minden nem Microsoft bootloadert, de a boot file átnevezése sem segít nálam.
[efibootmgr] -
peterattila
aktív tag
Küzdök uefi alatt a felesges bejegyzések törlésével. Jelenleg ez van benne:
BootOrder: 0005,0000,0006,0007
Boot0000 Windows Boot Manager HD(2,GPT,6491cc48-98d7-420a-a025-545e82075783,0x109000,0x32000)/File(\EFI\MICROSOFT\BOOT\BOOTMGFW.EFI)WINDOWS.........x...B.C.D.O.B.J.E.C.T.=.{.9.d.e.a.8.6.2.c.-.5.c.d.d.-.4.e.7.0.-.a.c.c.1.-.f.3.2.b.3.4.4.d.4.7.9.5.}...n................
Boot0005* Manjaro HD(1,GPT,a9ebd12f-5c11-2844-a8b1-b405eaf4cb4c,0x800,0x96000)/File(\EFI\MANJARO\GRUBX64.EFI)
Boot0006 ubuntu HD(2,GPT,6491cc48-98d7-420a-a025-545e82075783,0x109000,0x32000)/File(\EFI\UBUNTU\SHIMX64.EFI)..BO
Boot0007 UEFI OS HD(1,GPT,a9ebd12f-5c11-2844-a8b1-b405eaf4cb4c,0x800,0x96000)/File(\EFI\BOOT\BOOTX64.EFI)..BO
Ebből törlöm a 6-os és 7-es bejegyzést (sudo efibootmgr -b 6 -B), ellenőrzöm, maradt a windows és a manjaro. Remek. Egészen az első újraindításig, mert akkor viisza áll minden.Windows alatt is próbáltam a bcdedit-tel, ott is ide lyukadtam ki. Mit rontok el? -
Rimuru
veterán
válasz
#68216320 #74951 üzenetére
Ne torold a windowsos efit ha nem akarsz plusz munkat magadnak.
Ezert jok a manualis telepitesek, nincs semmi (rajtad kivul) ami elbaszna a jol mukodo dolgokat.Amit en csinalnek
1 install windows
2 install linux (ha tenyleg ilyen szar az ubuntu telepito akkor szard le bootloader configot)
3 boot linux / live cd
4 mount windows esp
5 rm -rf efi/{all non-windows efi}
6 efibootmgr -B -b {all non-windows}
7 umount windows esp
8 mount linux esp
9 chroot es/vagy grub-install
10 reboot
11 orom boldogsag -
anorche1
őstag
válasz
Rimuru #72960 üzenetére
Most van idom ujra vele foglalkozni, de nem megy.
Leirom, hogy mit csinalok, de a manjaro leirasat kovetem: [link]Live manjaro kde -t pendriverol elinditom.
Nyitok egy terminalt, majd su.
mount /dev/sda7 /mnt
mount /dev/sda6 /mnt/boot/efi
cd /mnt
mount -t proc proc /mnt/proc
mount -t sysfs sys /mnt/sys
mount -o bind /dev /mnt/dev
mount -t devpts pts /mnt/dev/pts/
chroot /mnt
grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/efi --bootloader-id=manjaro --recheckEredmeny:
Installing for x86_64-efi platform.
EFI variables are not supported on this system.
EFI variables are not supported on this system.
grub=install: error: efibootmgr failed to register the boot entry: No such file or directory.Tovabb kovetve a leirast:
exit
pacmnan -S efibootmgr, dosfstools, grub
grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/efi --bootloader-id=manjaro --recheckes ugyanaz a hiba.
Utana
exit
modprobe efivarfs
chroot /mnt
grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/efi --bootloader-id=manjaro --recheckInstalling for x86_64-efi platform.
Installation finished. No error reported.update-grub
Generating grub configuration file ...
Found theme: /usr/share/grub/themes/manjaro/theme.txt
grub-probe: error: cannot find a GRUB drive for /dev/sdb1. Check your device.map.
grub-probe: error: cannot find a GRUB drive for /dev/sdb1. Check your device.map.
Found memtest86+ image: /boot/memtext86+/memtest.bin
done.Szerk.: a /dev/sdb1 a pendrive, amirol a live rendszer fut.
Ezutan restart, boot opciok listazasa, manjaro kivalasztasa, es bejon a gnu grub, es varja a parancsaimat.
-
Rimuru
veterán
válasz
anorche1 #72957 üzenetére
Lenyegeben ugyan ugy mint a nem uefi telepites eseten.
(max pl extra takaritast lehet csinalni efibootmgr-el)
De attol is fugghet mit jelent a kinyirtad, ha csak nem lat boot eszkozt a bios eleg default boot-ot letrehoznod, erre gondolok (regi acer notim szerette elfelejteni a vendor specific dolgokat). -
edk-
őstag
Megtaláltam az install logot és abból azt derítettem ki, hogy az esetem ehhez hasonlít. A hibaüzenet, aminél elbukik az install: Invalid BootOrder order entry value0004 . Az efibootmgr adja.
A linkelt fórumon az volt a megoldás, hogy nem a live, hanem a sima telepítőt használta az illető. Nálam ez sem ment le hibátlanul: nem tudta a GRUBot beállítani. Viszont reboot után bejön a GRUB prompt és ez alapján manuálisan tudok bootolni.
Holnap megpróbálom az update-grub és a grub-install segítségével beállítani. UEFI esetén mi lesz a grub-install paramétere? Vagy az nem is kell, csak az update-grub?
-
cigam
titán
válasz
#68216320 #68575 üzenetére
Csak tippelgetek:
Megnézed az utolsó módosítás dátumát a /boot/efi/EFI/debian/grubx64.efi fájlnak, ill. az efibootmgr --verbose parancsal kilistázod mi van az nvram-ban.Tim82
Egy live rendszeren is hasonló hibákat kapsz? Gyanús hogy egy appimage sem fut.
Kipróbáltam Debian 10 alatt, és pöc röf elinudult a pcloud kliens, feldobta a login ablakot. -
Rimuru
veterán
válasz
hódmaci #67902 üzenetére
Rendszerbetolto szinten lenyegeben nincs dolgod, max egy grub config frissites (hogy ne legyen benne a win) grub-mkconfig.
Torlod a windowsos particio(ka)t, pl gparteddel, es (live rendszeren) hozzacsapod egy(vagy tobb) letezohoz, vagy hozol letre uja(ka)t.
efibootmgr segitsegevel tudod torolni a windowsos efi bejegyzest, ha marad szemet az esp particion azt siman torolheted kezzel (de csak ovatosan, a biztos windowsos dolgot torold - vagy kerdezz elotte). -
King Unique
titán
válasz
CanibelZ #61980 üzenetére
Mondjuk attól is függ, hogy menyire van telemásolva a HDD, meg a fájlrendszer mennyire töredezett. Na meg, hogy kinél milyen állapotban van a rendszer, mennyire van szétcseszve, telerakva a sebességet visszafogó programokkal stb. Nekem van 10-es telepítésem 7200-as WD Black-en és viszonylag gyorsan működik, de azért az SSD-től nyilván elmarad. A 2,5"-os 5400-as laptop HDD-ken már lassabb, de ott is inkább a bootolás és a rendszer felállása, viszont utána már úgy-ahogy jól használható.
Az amúgy nem derült ki, hogy a BIOS boot menüben jelenleg milyen indítóbejegyzések vannak, de Linux alól az
efibootmgr
lehetőséget ad a szerkesztésre. Windowsnál meg parancssorban ott van erre a célra abcdedit
, grafikus felületen meg pl. az EasyUEFI. -
Rimuru
veterán
válasz
ArthurShelby #61981 üzenetére
Linux alatt
efibootmgr
-el tudod szerkeszteni az EFI bejegyzeseket, plusz esetleg szemet maradhat az ESP particion. -
King Unique
titán
válasz
Skullwipe #60340 üzenetére
Nem olvastam vissza mindent, de a boot sorrendet és az indítóbejegyzéseket szükség esetén az UEFI BIOS-ban nyilván lehet állítgatni. Ahogyan Linux alól akár az efibootmgr is használható ehhez, Windowsnál pedig a bcdedit, illetve grafikus felületen pl. az EasyUEFI.
-
csixy
addikt
válasz
CPT.Pirk #59338 üzenetére
Azt hogyan kell?
Milyen kimenetet tegyek be ide?Más: ezek közül melyik sor a Grub2? Melyik saláta törölhető belőle , csak a grub és a winnyóz bootmanager kellene:.... elég lenne a 0004 és a 0009 ?
[user@user-pc ~]$ efibootmgr
BootCurrent: 0004
Timeout: 0 seconds
BootOrder: 0004,0009,0006,0008,0007,0005,0003
Boot0000 Setup
Boot0001 Boot Menu
Boot0002 Diagnostic Splash
Boot0003* PXE LAN:
Boot0004* SATA 0:
Boot0005* SATA 1:
Boot0006* USB HDD:
Boot0007* USB FDC:
Boot0008* USB CD-ROM:
Boot0009* Windows Boot Manager
[user@user-pc ~]$ -
King Unique
titán
válasz
St3ven #58986 üzenetére
Ott a screenshoton a hibaüzenet, ami elég egyértelmű. Vagyis a 100 MB-os ESP-n lévő szabad hely kevés neki és elvileg meg kellene növelni a méretét. Amihez opció lehet a GParted, vagy Windowsnál egy külső particionáló program. De előtte azért lehet nem ártana mentést készíteni az EFI-rendszerpartícióról, illetve a meglévő rendszerekről, ami már a másik fórumtagnak is említve volt. Normál esetben amúgy elég szokott lenni több rendszerhez is ekkora ESP, de egyik-másik Linuxnál már tapasztaltam, hogy nagyobb méretű bejegyzéséket hoztak létre.
Egyébként meg nem kell túlbonyolítani! Az Ubuntu-alapú rendszereknél működni szokott UEFI-s telepítésnél nemcsak az ESP-re rakott rendszerbetöltő, hanem akár magára a lemezre telepített is. A másik rendszer által létrehozott partíciókat pedig értelemszerűen nem kell piszkálni, a már meglévő és aktívan használt ESP-t pedig pláne nem kell formázni! Az
efibootmgr
piszkálása pedig ráér majd a telepítés után, már ha szükséges. Addig is boot sorrendet gondolom tudsz állítani az UEFI BIOS-ban, illetve pl. F12-vel boot eszközt választani. -
King Unique
titán
válasz
herdsman12 #53554 üzenetére
Ennek így nem sok értelme van, ha már helyből úgy indul a dolog, hogy később majd biztosan el akarod távolítani...Mármint akkor minek akarod élesen feltelepíteni? A kipróbáláshoz elég pl. a virtuális gép, vagy egy pendrive-ról futatott Live / perzisztens Live rendszer. De lehet akár kompletten USB-s háttétárra is telepíteni, amiről az összefoglalóban vannak leírások. Utóbbi esetben éles telepítés lesz, ellenben a helyi lemezen lévő OS működésébe nem zavar bele.
Egyébként, ha van 2 külön fizikai háttértár, akkor megoldás lehet a 2 OS külön-külön drive-ra történő telepítése. Ez esetben, ha az egyiket eltávolítod, illetve törlöd a meghajtóról, akkor elvileg nem zavar bele a másik működésébe.
Ha csak 1 db HDD / SSD van, akkor Legacy boot módnál pl. az alábbi megoldás opció lehet. Viszont ez UEFI-nél már nem működik. De, ha utóbbinál van külön Windows Boot Manager és mondjuk azt állítod be elsődlegesnek, akkor a Linux bejegyzésének, illetve partíciójának törlése után is elvileg bootolnia kellene a Windowsnak. Az UEFI boot menüt machinálni, bejegyzéséket törölni / hozzáadni stb. lehet Linux alól az
efibootmgr
paranccsal, aminek használatáról pl. ezen cikkben van leírás. Windows alatt meg pl. az EasyUEFI program használható ezen célra.Amúgy szükség esetén a Windows rendszerindításának helyreállítása is simán megoldható. Igaz, Legacy módnál az egyszerűbb, ellenben UEFI-nél már kicsit macerásabb. De amúgy más megoldás is opció, mint pl. a Macrium. Sőt, utóbbival a Linux telepítése előtt le lehetne menteni képfájlba, vagy klónozni a Windowst. Majd szükség esetén utóbbi utána könnyen visszaállítható lenne.
-
mckay
aktív tag
efibootmgr ?
not supported on this systemSzóval nem EFI. Sima MBR. Ez egész biztos, délelőtt telepítettem rá Windowst, a bios-t én állítottam be legacy-ra, és én csináltam mbr-es Windows telepítőt hozzá.
:-)
Mondjuk a kis FAT32-n én is csodálkozom így utólag, de hát a W10 sok mindenre képes...
:-)A GRUB végülis megvan, arra azért jó volt a Grub Customizer csomag, hogy be lehetett rajta pöccinteni, hogy lesz szíves 10mp-re megállni a GRUB-nál. De ettől még nincs ott Win-re bootolás. Amin persze nem csodálkozom, hiszen a bepöccintésnél is látni lehetett, hogy nincs a listában. Sőt, már eleve sejtettem, hogy talán kánya lesz az automatizmussal, mert egyáltalán nem ilyen telepítőkép fogadott, mint vártam ez alapján: [https://linuxmint.hu/sugo/linux-mint-telepitese-masodik-rendszerkent]
Az a bajom, hogy ha most újra felülírom az MBR-t, akkor ugyan visszakaphatom a délelőtti munkámat, amivel W10-et telepítettem, de elbukom a délutáni munkámat, amikor meg Linux-ot telepítettem.
De ha nem lesz más megoldás, akkor muszáj lesz visszacsinálni az MBR-t, mert holnap vinnem kell a laptopot a megrendelőnek, a Linux igazándiból csak hab lenne a tortán, egy demonstráció, hogy nincs szükség WIN-re ahhoz, hogy elindítsák a kedvenc Firefox-ukat...
Ehh, pedig lelkes voltam, hogy jé milyen összeszedett leírások vannak...
-
-
cigam
titán
válasz
#21078528 #51814 üzenetére
Köszi az írást! Pár kérdés felmerült:
- A 2 oprendszeres felállás is elfér 100M-án? (Windows+Linux)
- Az efibootmgr rész inkább jegyzet mint leírás/bemutató. Két mondatban kifejthetted volna a paraméter pontosabb jelentését (pl. az-o hatására helyet cserél a két bejegyzés, vagy új boot sorrendet ad meg?). Persze a man ill. a --help sok mindenre választ ad(új boot sorrendet ad meg), mégis kicsit hiányérzetem van. Főleg létrehozás paraméterezése igényelne némi magyarázatot. + nem -c vel kell indítani az új bejegyzést?
-
Balion
senior tag
válasz
lev258 #48347 üzenetére
Az lesz az
Arra kerestem megoldást, hogy az ubuntu ne kétszer jelenjen meg Biosban, és egyrészt efibootmgr-t használtam az egyik kitörlésére, másrészt ez az upgrade-grub is a folyamat része volt.
Azt nem értem el, hogy csak egy ubuntu legyen, de azt elértem, amit nem akartam, hogy a grub menü megjelenjen. -
Rimuru
veterán
válasz
vargalex #47746 üzenetére
Install eseten nem csak masol, hanem letrehoz egy EFI bejegyzest is, ez pedig nem a hattertaron van hanem az UEFI-ben.
Telepitsd fel az efibootmgr-t es csinalj kezzel egy bejegyzest, pl:efibootmgr -c -d /dev/sda -p 1 -L "Linux Boot Manager" -l "\EFI\systemd\systemd-bootx64.efi"
Ami eszembe jutott meg hogy mondjuk csak 32bites EFI van rajta, es ezert nem mukodik a 64bites telepitesed, viszont ezt nem tartom valoszinunek ha eddig is ugyan olyan tipusu volt az alaplap (plusz felteve hogy nem 32bites volt eddigi is).
-
King Unique
titán
válasz
Balion #47735 üzenetére
Ez nem Windows, nem feltétlenül kell mindig újratenni. Igaz, én előbbit sem szoktam (nem is nagyon kellett), max. legvégső esetben. A többit meg már leírta más.
Az UEFI külön állatfaj és meg tudja szívatni az embert...a Legacy boot egyszerűbb és kevesebb szokott lenni vele a probléma. Előbbinél az adott OS bejegyzése is jól beeszi magát és pl. Linuxnál ezen cikk végén lévő
efibootmgr
megoldással lehet eltávolítani. Felrakhatsz több rendszert, max. annak a saját rendszerbetöltője felülírja az előzőt, de amúgy (jó esetben) továbbra is indítható lesz minden OS. Ezért is mondtam, hogy azt a 300 GB-ot vétek egy rendszerre elpazarolni. -
törölt tag
válasz
Neil Watts #40101 üzenetére
Szal Wint utoljára NT-t telepítettem, nem tudom, mit hogy csinál, tehát TISZTÁN Linux oldalról nézve...
Ha jól értem Ubut akarsz UEFI módban telepíteni. Olvasd el az idevágó írásomat a Logouton (Összefoglaló!!!) !
Minek húzod le a HDD-ket, kit zavarnak?
Wines dolgokat kiiktatod (Secure Boot, stb.).
Minden telepített OS létrehozza a saját bejegyzését, a régiek senkit nem zavarnak (mondjuk én szoktam takarítani, a lap szoftverébe meg senki nem nyúl bele, legfeljebb te, ha frissíted a BIOS-t).
Sosem használom az automatikus particionálást, így nem tudom, hogy normálisan megcsinál-e mindent GPT/UEFI-nél, válasz inkább kézi felosztást.
Az 'efibootmgr' teljesen biztonságos, csak tudni kell használni...
Ha a BIOS-ban EFI Boot van állítva, akkor muszáj EFI módban telepíteni. Az UEFI utáni takarítás rém egyszerű, formázod v. törlöd a partícióját és kész!
Mint írtam, én sosem használom az automatikus particionálás, GPT táblánál alap a 4k eltolás, szerintem ma már minden telepítő jól csinálja meg, de a GParted és a gdisk az halálbiztosan!
Használd a GParted Live terjesztést!
SSD témában olvasd el az idevágó írásom, vagy ubyegon2 kollégáét (Összefoglaló!!!)! -
Sziasztok!
Tudom, nagyon noob kérdés, de uefi+ssd kérdésem lenne (15.04):
Konfigurációm:
- ASUS M5A97 EVO R2.0
- Phenom II X4 955
- 2*8GB DDR3-1600 ram
- Radeon R9 270X 2GB Vapor-X
- 128GB Samsung 830 SSD (I am using Windows 10 on this)
- 2TB SATA3 HDD (for data - ntfs)
- 2TB HDD (ntfs)
- 1TB HDD (ntfs)
- Asus Xonar DS opa2604ap opamppal
- 2x22" dell ips (u2211h+p2214h)
- Edifier HCS2330Ez az elképzelés jó a telepítésre?
- Csinálok egy uefi pent rufus-szal Windowson
- Kikapcsolom a fastbootot Windowsban, nyomok egy "powercfg /h off"-ot, újraindítom majd leállítom a Windows 10-et.(ha jól rémlik talán 13.10-zel próbálkoztam utoljára, s ott telepítés után "unsafe state"-ben voltak a particiók)
- lecsatlakoztatom az összes HDD-t. csak az SSD marad.
- Az UEFI-ben is kinyomom a fastbootot , s a secure bootot Other OS-re rakom.
- Bebootolok UEFI módban a pendrive-ról.
- Nem távolítom el a 13.10 efi bejegyzését efibootmgr-rel (félek, hogy belenyúl esetleg a lap szoftverébe, nrm akarok belőle téglát)
- A telepítővel az "Erase the disk and install Ubuntu" opciót választva felhasznbálom az egész SSD-t.
- Telepítés után VHA drivert rakok.Kérdéseim:
- El kell távolítanom efibootmgr-rel a régi Ubuntus bejegyzést? Biztonságos a használata?
- Muszáj UEFI módban telepítenem? Nincs valami kompatibilitási mód amiben a régi telepítési módszer is mehet? (az uefi utáni takarítás eléggé macerásnak tűnik, ha utána Wint akarnék használni...)
- Minden hardverem támogatott lesz? remélem a 970-es chipsetet ismeri a rendszer, illetve a ventillátorvezérlés sem lesz gond. Nem szeretném megfőzni a gépet. Munkára és tanulásra is használnám, így bármiféle diszfunkció igen kellemetlenül érintene.
- A Samung SSD-mre ráengedhetem az automata particionálást? Jók lesznek az eltolások? TRIM?
- Ha kézzel kell csinálnom akkor mi a követendő példa? GParted? Az van a 15.04 lemezén?
-Telepítés után milyen SSD kímélő berállításokat ajánlott elvégeznem?Tudom, sok, és nagyon kezdőnek tűnő kérdés, de meg kell jegyeznem, nem ismeretlen számomra a Linux, csak ez a felállás az eddigiektől eltérő, s bizonytalan vagyok.
Köszönöm!
Üdv. core2
-
lanszelot
addikt
válasz
lev258 #32788 üzenetére
Épp ezért nem lehet eltávolítani onnan mert nem a boot részben csücsül!
Ha indítom a gépet: először töltődik be az efi /ez a boot rész/ azután a grub.
Mivel nem MBR hanem GUID ezért nem működik az a parancs.
Az akkor lenne jó, ha külön perticióm lenne boot-nak, de nincs.
Jelenleg az efibootmgr segítségével megfordítottam a sorrendet, így nem is látom a grub-ot, még ha rá is dugom a külső hdd-t se, pedig elvileg kellene, mert 5mp-re van állítva.A grub telepítés kijelölését elfelejtettem /hupszi
/
-
törölt tag
válasz
#35202114 #19105 üzenetére
Meg kaptam egy ilyen szép üzenetett:
Updates are available for the following package(s):
akonadi alsa-oss alsa-plugins alsa-utils amarok amd-ucode autoconf avahi bash-completion bin86 binutils bison bluedevil boost-libs cairo calligra-3rdparty calligra-braindump calligra-filters calligra-flow calligra-handbook calligra-interfaces calligra-karbon calligra-kexi calligra-krita calligra-libs calligra-pics calligra-plan calligra-plugins calligra-servicetypes calligra-sheets calligra-stage calligra-templates calligra-tools calligra-words ccr cdemu-client cdrdao chakra-wallpapers-dharma chd-nvidia-304xx cloog coreutils crda cups cups-filters cyrus-sasl-plugins db dhcpcd dialog e2fsprogs efibootmgr epsoneplijs expat ffmpeg filesystem flex foomatic-db foomatic-db-engine foomatic-filters frei0r-plugins fribidi gcc gcc-libs gdb gdk-pixbuf2 gettext glib2 glibc glibmm glibmm-docs gmp gobject-introspection gpm grub2-themes-dharma gstreamer0.10 gstreamer0.10-bad gstreamer0.10-bad-plugins gstreamer0.10-base gstreamer0.10-base-plugins gstreamer0.10-ffmpeg gstreamer0.10-good gstreamer0.10-good-plugins gstreamer0.10-ugly gstreamer0.10-ugly-plugins gutenprint gzip hplip hwids hwinfo iproute2 iptables isl iw jack kactivities kapudan kbd kcm-ufw kde-base-artwork kde-baseapps kde-baseapps-dolphin kde-baseapps-konsole kde-common kde-gtk-config kde-kdm-themes-dharma kde-l10n-hu kde-plasma-themes-caledonia kde-runtime kde-wallpapers kde-workspace kdeadmin-kcron kdeadmin-ksystemlog kdeadmin-kuser kdeadmin-print-manager kdebindings-pykde4 kdebindings-smokegen kdebindings-smokekde kdebindings-smokeqt kdeedu-marble kdegames-kpat kdegames-libkdegames kdegraphics-gwenview kdegraphics-kgamma kdegraphics-ksaneplugin kdegraphics-ksnapshot kdegraphics-libkdcraw kdegraphics-libkexiv2 kdegraphics-libkipi kdegraphics-libksane kdegraphics-okular kdegraphics-strigi-analyzer kdegraphics-svgpart kdegraphics-thumbnailers kdelibs kdemultimedia-dragonplayer kdemultimedia-kmix kdenetwork-kget kdenetwork-kppp kdenlive kdepim-runtime kdepimlibs kdeplasma-addons-applets-icontasks kdeplasma-addons-applets-lancelot kdeplasma-addons-common kdeplasma-addons-runners-characters kdeplasma-addons-runners-converter kdeplasma-addons-runners-datetime kdeplasma-addons-runners-dictionary kdeplasma-addons-runners-spellchecker kdeplasma-applets-homerun kdeplasma-applets-networkmanagement kdesdk-kate kdeutils-ark kdeutils-kgpg kdeutils-kwallet kdeutils-sweeper kmod ktp-accounts-kcm ktp-approver ktp-auth-handler ktp-call-ui ktp-common-internals ktp-contact-list ktp-contact-runner ktp-filetransfer-handler ktp-kded-integration-module ktp-send-file ktp-text-ui kwebkitpart ladspa libarchive libcroco libcups libdrm libffado libffi libidn libkcddb libkcompactdisc liblastfm libldap liblqr liblrdf libltdl libmad libmariadbclient libmirage libmms libmng libnl libpcap libpurple libsasl libsoup libspnav libtool libxml++ linux linux-api-headers linux-atm linux-firmware linux-headers llvm loudmouth lzo2 madwifi make man-pages mariadb mariadb-clients mirror-check mkinitcpio mlt mpfr ndiswrapper nepomuk-core nepomuk-widgets net-snmp networkmanager nspr nss ntfs-3g obexd-client opencv openjpeg openssl orc oxygen-icons pacman pacman-mirrorlist pam pango perl phonon phonon-backend-gstreamer polkit polkit-qt postgresql-libs procps-ng pth pulseaudio python2 python2-gobject3 qoauth qscintilla qtwebkit quassel raptor rasqal redland redland-storage-virtuoso rekonq rsync run-parts samba schroedinger soundtouch sox spideroak sshfs system-config-printer systemd telepathy-farstream telepathy-gabble telepathy-glib telepathy-haze telepathy-idle telepathy-logger telepathy-logger-qt telepathy-mission-control telepathy-qt telepathy-rakia telepathy-salut testdisk tomoyo-tools transcode tzdata ufw vhba-module webrtc-audio-processing wireless-regdb wpa_supplicant x264 xf86-input-synaptics xine-lib xkeyboard-config xorg-xkb-utils xterm
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Gyermek PC játékok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H610M I5 12400F 32GB DDR5 512GB SSD X 4060 8GB SPIRIT OF GAMER CLONE 3 Chieftec600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged