- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen notebookot vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- Aromaterápia az Apacer hordozható SSD-jével
- OLED TV topic
- Mini PC
- Házimozi haladó szinten
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #59508 üzenetére
Igen, nem ismerem annyira, egy ideje nem használom. Múltkor még nem írtad, hogy van benne. Ezek szerint van, de minek, ha semmit nem lehet rajta állítani, legalább egy pythonos GUI felületet összedobhattak volna neki néhány főbb opcióval, különösen a vsync miatt, hogy abszolút kezdő szerencsétlenek ne csak szörnyülködjenek, hogy miért csíkoz a kép görgetés közben meg videólejátszás alatt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #59496 üzenetére
Azért érdemes bekapcsolni, mert 2016-ig is voltak olyan bugok, stb. amit javította mikrokód update. Csak jobban járhatsz vele, ha bekapcsolod.
Amúgy jah tényleg, már nem te vagy itt a tg. Ki tudja követni ezeket a változásokat...
hódmaci: zsír! Windows alatt neked kell új drivert keresned, itt meg megkapod a rendszerrel együtt.
szerk:
Mindegyik disztrónak van bugtracker, vagy olyan felülete, amit olvasnak a fejlesztők is. Viszont mivel megoldotta egy update, így tárgytalan. -
taiji
csendes tag
válasz
ubyegon2 #59486 üzenetére
Tévedés. A minősítést mindenki a saját írásával teszi meg.
Nem mellesleg a másokat sértő viselkedés nem jogos akkor sem, ha régóta vagy itt. EZ nem időhöz kötött, hanem neveltséghez.
És igen, itt arra utalok, hogy miket műveltél másokkal a Manjaro topicban, mikor elkezdtem használni a programot. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #59471 üzenetére
Azt az írást ki is kellene lassan törölni mert már totál nem aktuális, meg pár dolgot fel kellene frissíteni az összefoglalóban. Mondjuk az előző 2 hétben állandóan túlóráztam, így nem sok energiám maradt ilyesmivel foglalkozni.
Bici: kb. jah. Most Ubi vonalon még csak a 4.13-as kernelnél tartunk, miközben folyamat jönnek az újítások gpu fronton az újabb kernelekkel.
-
-
426os
őstag
válasz
ubyegon2 #59419 üzenetére
Jól hangzik ez a TLP, de miben segít a problémámon? Nem találok vele kapcsolatban semmi olyan opciót, hogy kezelné a ventillátor fordulatszámot.
Windowsnál nem kellett semmilyen segédprogram, ott jól működött alapból.
ezt inkább nem hallottam
Pedig így van. Semmi problémám nem volt vele alapvetően. Azért akarok váltani, mert betelt a pohár a win10 letilthatatlan, erőszakos frissítéseivel, ami miatt gyakran használhatatlan lett a gép (hol azért mert frissítés után nem indult el többet, hol azért, mert nem tudtam használni hosszú ideig, amikor önhatalmúan neki állt frissíteni). Régebbi windowsra pedig már nem akarok visszaállni, szeretnék egy kvázi-naprakész rendszert és mivel már a programok nem kötnek egy adott rendszerhez, a Linux megfelelő alternatívának tűnt. Mint-el pedig van is konkrét tapasztalatom régebbről, de akkor asztali gépre tettem fel és ott az általános dolgokkal nem volt probléma (azokkal itt sincs, de hosszútávon az nem játszik, hogy egy hajszárító mellett üljek). -
426os
őstag
válasz
ubyegon2 #59412 üzenetére
A hőmérsékletek teljesen ugyanazok nagyságrendileg, mint Win10-nél voltak. Semmilyen teljesítménybeli problémám nincsen. A gépnek (Latitude e6430: i5-3320m, 850 evo 256gb ssd, 8gb ram) elégnek kell lennie az alapvető felhasználásra Linux alatt is, hiszen eddig is tökéletesen elég volt, amit nyújtott. Azért választottam a Cinnamon-t, mert ez volt a legszimpatikusabb, ha még ebben is kompromisszumot kell kötnöm, akkor megyek vissza Windows-ra.
CPT.Pirk: Ez volt az első, amit próbáltam, fent is van a csomag. Miután nem működött, azután kezdtem el babrálni, pl leszedtem az újabb verziót a fejlesztő honlapjáról. Nem lettem előrébb vele sajnos, fogalmam sincs hol akad el a dolog. Valami a vezérléssel nem okés. A biosban is néztem, sajnos nincs opció a ventillátor működésére vonatkozóan.
-
426os
őstag
válasz
ubyegon2 #59407 üzenetére
Windowsnál nem kellett semmilyen segédprogram, ott jól működött alapból. Idle-ben csak a hdd hallatszott, aztán a terheléssel arányosan növekedett a fordulatszám is (néhány lépcsőben). Ha megszűnt a terhelés, akkor szépen elhalkult a venti is.
Számomra nagyon meglepő, hogy ennyire banális(nak vélt) problémára miért nincs egyszerű megoldás, mintha alig használna valaki laptopon Linuxot.
Az a baj, hogy nem tudom hol a probléma, mert elvileg mindent leírások szerint csinálok (bár nem úgy történik minden, ahogy kellene, meg nem is feltétlenül értem, hogy mit csinálok).
Ezen leírás alapján hozzáadnám a kernelhez a megfelelő részt, de pl amodprobe -v i8k
parancsra semmi látszólagos nem történik.
Rögtön utána, ha az insmod-al telepíteni szeretném az i8k.ko (vagy i8k.o nem tudom melyik a helyes, mert két helyen kétféleképpen hivatkoznak rá) modulokat, akkor két problémába üzközöm:insmod i8k.o
(vagy .ko)
paranccsal "no such file or directory" üzenetet kapok, ami alapján arra következtetek, hogy a pontos elérési útját kellene megadnom ennek a modulnak. Ok, de hol van a modul? Rákeresve a fájlrendszerben, csak egy relevánsnak tűnő fájlt találtam, i8k.h névvel, az usr/include/linux könyvtárban. A fájl fejléce a következő:/*
* i8k.h -- Linux driver for accessing the SMM BIOS on Dell laptops
Ez a alapján akár az is lehetne, amit kerestem, de az insmod paranccsal nem tudom hozzáadni (Invalid module format).
Tanácstalan vagyok, nagyon zavaró a gép süvítése. Bármennyire is megutáltam a Win10 miatt az MS vonalat, az ilyen apróságok nagyon el tudják venni az ember kedvét a Linux használattól.A gép egyébként elég régi (2012-ben jelent meg), a használt Mint disztró pedig a legújabb, 18.3-mas, Cinnamon, így nem hiszem, hogy lenne értelme frissebb kernellel (ha van egyáltalán, még nem néztem). Ez az i8k nevezetű valami sem egy mai darab.
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #59406 üzenetére
Itt tudsz szavazni te is, ha nekifekszel összejöhet a 12% is!
Már bocsánat, ha neked az jut eszedbe Elton Johnról elsőként, hogy buzi... én egy lovaggá ütött híres emberként hivatkoztam rá, de csak most látom, hogy nem is ő volt, csak hasonlított rá
-
426os
őstag
válasz
ubyegon2 #59400 üzenetére
Szia,
köszönöm, rájuk néztem, de egyikük leírásánál sem láttam, hogy kezelné a ventillátor sebességet.
i8k szerintem, amire szükségem van, mert az beavatkozik, csak valahogy nem igazán úgy működik, ahogy kellene. A Fancontrollal semmilyen érezhető hatást nem sikerült elérnem. Azt hiszem a probléma az, hogy nincs hozzáadva a megfelelő modul a kernelhez. Viszont sehogy sem sikerül ezt orvosolnom.
Ez a legfrissebb i8k és egy rövid leírás hozzá. Eléggé katyvasz még számomra ez az egész, zavaró még, hogy kis túlzással a képernyő felbontásán kívül mindent terminálban kell változtatnom.A másodikra meg is van a válasz, csak visszagörgettem kicsit
Van még egy problémám. Eddig az androidos tv boxomat SMB-n keresztül értem el Windows alól, ez tök jól és egyszerűen működött. Mi a legegyszerűbb mód arra, hogy a box-ban lévő sd kártyát az azonos hálózatban lévő Linuxos gépről egy hálózati meghajtóként elérhessem? -
válasz
ubyegon2 #59356 üzenetére
Egon és frawly:
Már megfejtődött, hogy ez az öreg nyolcadik éves főnix bioszos kis ketyere bioszilag a hagyományos bioszos kinézete ellenére abszolút EFI kompatibilis. GPT séma szerint települt rá a win 10-es és ment a nyakába a manjaro kde absolutly EFI módban. Itt van két illusztráció.Megjegyzés a szeretett amd radeon kártya miatt szívtam a linux telepítésekor, mert barkácsolni kellett a két optikai kimenete miatt (már 5 panelt csináltam, mire a telepítőig eljutottam, de a végén jó lett minden.) ... és most már nagyon tetszik és holnap megyek az ócskapiacra keskeny kliensre vadászni!
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #59330 üzenetére
Csak hogy tudd, a Win7, Win8, Win8.1, Win10 minden verziója tud EFI partíció nélkül is települni BIOS MBR boottal. Tehát ezeknél sem kötelező. Valószínű a kollégánál azért EFI-vel települt, mert a BIOS-ában a UEFI + Legacy boot van beállítva, a gép először az EFI bootot próbálja meg, és a modern OS telepítők is általában dual módban vannak összeállítva, így tud EFI boottal is indulni, és akkor abban is települ.
Mondjuk engem anno a Rufus megszopatott mocskosul, mikor a játékos gépre Win10-et telepítettem. Megadtam a Rufusnak, hogy UEFI boothoz írja ki a lemezképet, aztán hozzáadtam a tényleges .iso-t. Na, ez hiba volt, mert nem vettem észre, hogy ahogy hozzáadom a lemezképet, utána magától visszanyomja default BIOS MBR bootra, és még egyszer át kell állítani. Kétszer egymás után szivatott meg, mire rájöttem a trükkre.
-
Freel
tag
válasz
ubyegon2 #59349 üzenetére
Valahol valamikor, mintha azt olvastam volna, hogy minél nagyobb a szektorméret, annál gyorsabban írja/olvassa a vinyó a nagy fájlokat! Mondjuk mintha igaz is lenne, ugyanis a több gigás filmeket majd 150-170 MB/s -el nyomatja a vinyó. Egy sima 1 terrás SATA 3-as valamiról van szó, és az szerintem elég jó teljesítmény....
Szóval azt mondjátok nincs megoldás?
Linux alatt MINDIG van megoldás, csak a ráfordított idő/energia arány nem mindig éri meg...
Szóval buktam? -
válasz
ubyegon2 #59336 üzenetére
Köszi, tetszik ez a vas.
Most manjaro KDE van. Van egy gondom. Az indított alkalmazások valahol egy másik asztalon indulnak. Ilyenkor egy jobb katt a tálcaikonjára ... more actions ... Move. És átnyúlok valahová balra az egeremmel és ráhúzom az asztalomra az aktív alkalmazást. Ezt hogy kell gyógyítani? -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #59226 üzenetére
Ezt ezek szerint rosszul tudtam, lehet még anno nem jó forrásból informálódtam. Utánanéztem, és valóban írják a neten, hogy pl. Xfce-es fedorás is használ kdesu-t. Akkor viszont nem értem minek ilyen meg olyan su/sudo variánst tartani, ha egyszer mindegyik univerzális. Én tartani szoktam magam ahhoz, hogy KDE-n kdesudo-t, Gtk-s rendszeren gksudo-t használok, igaz már egy jó ideje nem is emlékszem, hogy mikor indítottam rendszergizdaként GUI-s programot. su-ból meg még sose használtam semmilyen variánst, csak a simát konzolos alkalmazásokhoz.
Természetesen úgy értettem, hogy nem a GUI-s alkalmazásnak kell Gtk-snak lenni, hanem a környezetnek, amiben futtatod, csak szarul fogalmaztam meg, de mint kiderült, mindegy is hogy fogalmazok, mert alapból ez sem igaz.
-
jackal79
aktív tag
válasz
ubyegon2 #59201 üzenetére
Szia!
Igen, próbáltam, de csak a laptopot ismeri fel.Tegnap próbáltam ncore-ról letöltött játékot elindítani, de nem sikerült. Próbáltam feltelepíteni a libsdl2-2.0-0-t, de úgy sem jött össze. Én erre gyanakodtam, hogy ez kevert be, viszont már leszedtem, de semmi változás.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #59121 üzenetére
Fél nap a tököm. Ez a faszi lenyomja neked kézzel (mindenféle script nélkül) 6 percben a pure Arch installt, úgy, hogy nem is siet. Az első másfél perc nem számít, mert csak fontot telepít, hogy a nézők lássak a betűket a terminálban. Kemény a fazon, mint a kád széle, harmadjára sikerül is neki minden, de mindenféle vim-es varázslást is belevisz. Természetesen UEFI-boottal, hogy haladni tudj a korral
Igaz hostnevet, lokalizációt, időzónát, időfrissítést, hálózatot nem állít be ebben a tutoriálban (de vannak neki teljesebb telepítős videói is), de azok sem bonyolultak, legyen még egyszer 6 perc… ha tudod mit csinálsz és csináltad már
Persze ha megnézed a többi archos videóját, akkor itt segít neked feldobni a Cinmanó helyett dwm-et, jó kis fullos ablakkezelő, tele mindenféle funkcióval és csilivilivel
De néhány perccel hosszabban bemutatja az Arch telepítését titkosított partícióra is.
Jól megkommenteli az alternatívákat is, netctl a hülyéknek való, encrypt mkinitcpio hook helyett, csakis sd-encrypt (systemd encrypt), ami persze nem bootol neki. Archon van a fószer, mivel szegény ember, vízzel főz, se Windows-licence nincs pénze, se erőforrásai Cinmanót futtatni, ilyen NVMe SSD-s Macbook Pro (említi valamelyik videóban hogy jutányos 3000 dollárért vette), Thinkpad 460, 480 (pont a napokban vette), X1 Carbon többféle generációi típusú gépekkel sínylődik, spórolnia kell, hogy a 4 mag / 8 szálas i7-es proci ne melegedjen túl neki, meg a 16 giga RAM-ból se menjen túl sok pocsékba. Néha a pacman sokat elszüttyög neki, 20 MB/sec-kel vánszorognak le neki szingapúri nettel a csomagok, és az SSD is nehezen emészti a dolgokat. Szóval annyiból rokon lelkek vagytok, hogy ő is csak laptopra akar valamit, ami siklik, meg ő sem akarja, hogy a 60 fps-ses 4K videók meg a Flash-játék akadjon neki Chrome-ban
Lehet még a fenti kollégának is segíteni tud, mert a CD olvasója neki is el van romolva, csakis Sandisk Extreme USB-s pendrive-ról telepít, aminek a kitolható csatlakozójával rendkívül szeret kattogni, ha ki van húzva a drive.
-
Slownz
senior tag
válasz
ubyegon2 #59147 üzenetére
Próbálkozom, de továbbra sem értem, mit írsz.
Van egy külső HDD-m, eddig vígan használtam Win alatt NTFS formázással. Erre töltöm le a filmeket, eszem ágában nem lenne ezen változtatni. Ellenben Linux látja a HDD-t, de ha letöltök valamit oda, legközelebbi újraindításkor már nem látja.
Most annyit sikerült tennem, hogy miután beállítottam az automount-ot, Transmission-ben egyesével megváltoztattam az elérési utakat a mount-olt helyre, azóta most újraindítás közben is látja, szóval úgy néz ki, megoldódott.
Ezt hol látod?
Files programban megjelenik a FILMS a bal oldalon
-
zoltanz
nagyúr
válasz
ubyegon2 #59147 üzenetére
Ezt a számos csatolást onnan vettem: ha felcsatoltatom az OS-szel ő így csinálja. Fájlkezelőben (Helyek-nél a bal oldalsávon) így csak rányomok a kötetre és ott lesz.
Most két külön ágon van felcsatolva, bennhagyta a másik mount-olást is, így közérthetőbb is, lesz magyar neve. -
válasz
ubyegon2 #59138 üzenetére
mount -l parancs kimenetben nézd meg, milyen elérési utat ír a sdc1-re
lehetőleg másolva rakd be a parancsot a terminalba, úgy nem téveszted el
az én előbbi TT-m kimenete
ubyegon@mintcinnamon-18 ~ $ mount -l
......./dev/sdb8 on /media/ubyegon/TT type ext4 (rw,nosuid,nodev,noatime,stripe=32743,data=ordered) [TT]
(#59141) milangfx
Köszi!
Ahogy kimentem kávét csinálni és cigizni, egyből beugrott a mount szó!
Kezdek rozsdásodni, olyan régen használtam már ezeket a parancsokat.
Most az ntfs csatolással kapcsolatban is eléggé összezavart a kolléga.....igaz ezer éve nem használok ntfs meghajtót.
-
Slownz
senior tag
válasz
ubyegon2 #59138 üzenetére
Átírtam nagybetűre, sok különbséget nem látok.
Olvasd el, amit a kollégának írtam, szerintem nem érted a problémám (vagy én nem értem, mit akarsz írni)
(#59139) zoltanz : Azért mert kb 2 hete használok Linuxot, nagyjából azt sem tudom mit csinálok. Szóval kérlek, ennek figyelembevételével magyarázz nekem.
Honnan kéne tudnom hol a helye? Mi ez a számsor az user után?
-
Slownz
senior tag
válasz
ubyegon2 #59133 üzenetére
Milyen felhasználó nevet kellene keresnem? Nem értem.
Win alatt Films a partíció neve, tehát nagybetűs. Számít ez?
(#59137) zoltanz: Eddig láttam Linux alatt az F meghajtót, amióta megcsináltam az automount-ot, nem látom, csak a mnt/films útvonalon keresztül érem el a fájlokat. A kérdésem az, hogyha menteni szeretnék az F meghajtóra Linux alatt, akkor azt hova tegyem meg?
Ha a mnt/films meghajtóra mentek, akkor azt Win alatt is elérem majd?
-
Slownz
senior tag
válasz
ubyegon2 #59126 üzenetére
Bármit megadok én.
Csatolandó meghajtó az sdc1: (ez az F meghajtó)
Disk /dev/loop0: 81,7 MiB, 85692416 bytes, 167368 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytesDisk /dev/loop1: 81,7 MiB, 85639168 bytes, 167264 sectors
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytesDisk /dev/loop2: 81,6 MiB, 85549056 bytes, 167088 sectors
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytesDisk /dev/sda: 111,8 GiB, 120034123776 bytes, 234441648 sectors
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x96ab923fDevice Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sda1 * 2048 1026047 1024000 500M 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2 1026048 172035666 171009619 81,6G 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3 233476096 234436607 960512 469M 27 Hidden NTFS WinRE
/dev/sda4 172036094 233476095 61440002 29,3G 5 Extended
/dev/sda5 172036096 216768511 44732416 21,3G 83 Linux
/dev/sda6 216770560 233476095 16705536 8G 82 Linux swap / SolarisPartition table entries are not in disk order.
Disk /dev/sdb: 465,8 GiB, 500107862016 bytes, 976773168 sectors
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0xdb0ddb0dDevice Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sdb1 206848 122882047 122675200 58,5G 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sdb2 122882048 976771071 853889024 407,2G 7 HPFS/NTFS/exFATDisk /dev/sdc: 931,5 GiB, 1000204886016 bytes, 1953525168 sectors
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disk identifier: 0xb36cefe4Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sdc1 2048 1953521663 1953519616 931,5G 7 HPFS/NTFS/exFATblkid:
/dev/loop0: TYPE="squashfs"
/dev/loop1: TYPE="squashfs"
/dev/loop2: TYPE="squashfs"
/dev/sda1: LABEL="Rendszer szM-CM-!mM-CM-!ra fenntartott" UUID="70AC5067AC502A3C" TYPE="ntfs" PARTUUID="96ab923f-01"
/dev/sda2: UUID="10605A4A605A3726" TYPE="ntfs" PARTUUID="96ab923f-02"
/dev/sda3: UUID="14AAADE0AAADBF1C" TYPE="ntfs" PARTUUID="96ab923f-03"
/dev/sda5: UUID="2da2ce57-22a7-4dec-9bc6-5b042c07acad" TYPE="ext4" PARTUUID="96ab923f-05"
/dev/sda6: UUID="a4de4cbd-0cd0-49b1-8100-31f83a4f5b97" TYPE="swap" PARTUUID="96ab923f-06"
/dev/sdb1: LABEL="WORK" UUID="1260F7AE60F79727" TYPE="ntfs" PARTUUID="db0ddb0d-01"
/dev/sdb2: LABEL="PASTIME" UUID="4ED0FF31D0FF1DC1" TYPE="ntfs" PARTUUID="db0ddb0d-02"
/dev/sdc1: LABEL="FILMS" UUID="3E96198C96194635" TYPE="ntfs" PARTUUID="b36cefe4-01"cat /etc/fstab:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda5 during installation
UUID=2da2ce57-22a7-4dec-9bc6-5b042c07acad / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda6 during installation
UUID=a4de4cbd-0cd0-49b1-8100-31f83a4f5b97 none swap sw 0 0UUID=3E96198C96194635 /mnt/films ntfs defaults,locale=hu_HU.UTF-8,noatime 0 0
Az általad leírt lépéseket követtem.
-
Slownz
senior tag
válasz
ubyegon2 #59106 üzenetére
Hogy tudom leellenőrizni, hogy jól csináltam-e? Nem igazán veszek észre változást.
az alábbiakat csináltam
1. sudo mkdir /mnt/films
2. sudo fdisk -l
3. sudo blkid
4. gksu gedit /etc/fstabEzt másoltam be:
UUID=3E96198C96194635 /mnt/films ntfs defaults,locale=hu_HU.UTF-8,noatime 0 0
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #59115 üzenetére
Nem írtad, de attól még átállhatsz
Laptopon is úgy siklik majd, mint a siklói sikló. Legalább ha külön laptopon kísérletezel vele, akkor nincs kockázat, próbálkozhatsz vele oda-vissza. Egyszer megtanulod ezt, többé nem lesz szükséged más disztróra, nem kell minden szutykot felraknod meg végigpróbálgatnod, hátha jó lesz, helyette faragsz saját rendszert Arch alapokon, ami minden gépeden menni fog. Szaladni fog, mint a villám, csak az lesz fent, aminél te akarod, hogy fent legyen (itt nem ilyen szkripkategóriákra gondolok, mint bluetooth, hanem csomagra lebontva).
-
zoltanz
nagyúr
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #59087 üzenetére
Ja, hogy ez Manjaro. Mindegy, azt is szépen leszeded, most, hogy átállsz Archra, nem lesz rá szükséged. Gyurmafigura telepítőscriptjét sem éri meg használni. Tanuld meg te feltelepíteni. Ha elakadtál, Arch topikban érdeklődsz, hogy mi a bibi, és mit tegyél fel, mit konfiguráljál, hogy jó legyen, esetleg konkrétan mit nem értesz az Arch Wiki vonatkozó részében, vagy azért mert a kommentár nem világos nyelvileg, vagy az utasítást nem érted, hogy mit írjál át benne, hogy a saját szituációdban tudd használni. Így ki tudod fejleszteni a saját telepítésed, ami a végén csukott szemmel is fog menni, és érteni fogod mi miért van benne, mit csinál, mit kell a konfigban átírni, hogy úgy működjön, ahogy szeretnéd.
Ráadásul az Arch telepítése másodszor már eleve könnyebb, mivel nem kell particionálni (hiszen az első telepítésnél már a partíciókat megcsináltad), csak fel kell csatolni a partíciókat a megfelelő mappákba, és egy genfstab -U varázslást nyomatni rá. Plusz ha UEFI bootod van, akkor elég egy UUID-t átírni a loader.conf-ban (lehet ez sem kell), meg egy mkinitcpio -p linux utasítást ráküldeni (de elvileg a pacman megcsinálja ezt is, mikor a kernelt telepíti), és bootmanagerrel sem kell megint fetrengeni, hopsz, egy újabb előnye az EFI-nek, de neked ilyen nem kell, a GRUB-ot sokkal kényelmesebb újragenerálgatni, meg minden disztrótelepítés után szopni vele, és akkor élvezed a sikerélményt, hogy inkább nem fog menni, mint igen, mert lesznek disztrók, amik nem fognak bootolni.
Egy dologra felhívnám a figyelmed. Ha megpróbálkozol az EFI boottal, mikor senki nem látja, akkor azt vedd figyelembe, hogy a legtöbb írás 100-200 MB-os EFI partíciót ajánl, de neked lehet nagyobb kell majd, ha tényleg sok disztrót használsz multibootban, mindegyik felrakja az .EFI fájlát meg esetleg az initramfs-ét, és ezek nem rettenet nagyok, de ha van 10 disztród, ahogy régen írtad, a sok kicsi sokra tud menni, és könnyen betelik az EFI partíció. Nem kell azért gigákat sem adni neki, egy 500-600 MB elég lehet rengeteg OS-nek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #59099 üzenetére
A unix mapparendszeréből...
/media – Directory for mounting files systems on removable media like CD-ROM drives, floppy disks, and Zip drives.
/mnt – A directory for temporarily mounted filesystems.Nekem mindegy hova csatolja, de az előző 10+ évben is a /mnt alá csatoltunk merevlemezes partíciót. Akár csinálhat neki egy mappát a / alá is, úgy is menni fog.
colomb2: gyors rendszerindítás a kikapcsolandó opció neve és az energiagazdálkodás alatt van.
-
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #59076 üzenetére
A rollingos disztrók semmivel nem háklisabbak. Az Archnál nem azért ér téged folyamatos kudarc, mert rolling, hanem mert minimalista disztró, és még a szemléleted nem formálódott át rá, ezért még nem neked való.
Kezdőknek is teljesen jó a rolling, csak nem az Archcsal javasolt ebbe mindjárt azonnal belekóstolni.
Illetve máskor az illető topikba válaszolj, itt emberünk nem fog rátalálni a válaszra.
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #59074 üzenetére
Ezt így nem ismertem, - de azt tudom (mert a napokban próbáltam) hogy
az Unetbootin Ext4-re formázott eszközre is ki tudja írni az ISO-t.
(Egy kb. 4.3-GB méretű ISO-t, először dd-vel írtam ki - de nem indult.
Ezután jött a Unetbootin - amivel rendszerint Fat32-re formázott pen.-re
szokják kiírni az ISO-t. De mivel a Fat32 max. fájlmérete 4-GB, ezért
formáztam Ext4-re a pent. ... Be is boot-olt, de kiderült hogy ez csak
telepítő .. live-ként nem lehet kipróbálni ... ment a lecsóba ! -
Frawly
veterán
-
válasz
ubyegon2 #59032 üzenetére
Nekem azert jott jol, mert Arch-on az istennek sem akar a Cinnamon normalisan kinezni, es kenytelen voltam ossze LEGO-zni mindent. Es meg most is eleg ocsmany, mert pl. a GIMP igy nez ki:
Foleg a szurke menuben levo disabled szovegek zavarnak, meg a bal oldalon levo feher keretek, amik Mint-en, Ubuntun, Fedora-n nem voltak ilyen csunyak.
-
St3ven
addikt
válasz
ubyegon2 #59012 üzenetére
Hát ja, de mindenhol azt írják, hogy a fizikai RAM méretének kétszerese legyen a swap, ezért állítottam ekkorára.
Más. Most a grubot melyik rendszerről szerkesszem? Mert ugye az újonnan feltelepített 2. Linux felülírta az eddigit. Ha most elindítom az Ubuntut (1. Linux), akkor meg az abban megszerkesztett lesz az érvényes?
-
válasz
ubyegon2 #58984 üzenetére
Az UEFI és a Legacy között is kb annyi a különbség, mint a láncfűrész és a tangabugyi között .... elég egy pici figyelmetlenség és ..... máris belecseppentünk (avagy a két ujjunknak annyi) ... lásd a kicsi83 barátunk esetét. Szóval ég és föld a kettő, de az UEFI jobb.
-
válasz
ubyegon2 #58979 üzenetére
Örülök, hogy rászántad magad, nekem is van mintem is.
A manjaro és az UEFI-GPT közé azért ne rakjunk azonosság jelet. Bele kell az UEFI-be is kóstolni, ez csak az elején tűnik olyan bornyasztónak, később már az ember inkább az UEFI-t választja, ha van rá lehetőség.(#58981) kicsi83 : Na ugye ugye! Mindenesetre nézd meg, hogy legacy módbam tud-e működni ?
-
kicsi83
tag
válasz
ubyegon2 #58967 üzenetére
Holnap nekiugrom, remélem akkor így menni fog (elnézést, Windows 7 mellé lesz amúgy
). Ha grafikus telepítést használom menni fog dual boot (választhatok, hogy Windows vagy Linux induljon)? Azért kérdezem, mert ha igen és tetszeni fog Manjaro (szerintem fog
), akkor menne laptopra is (HP 8760w, gondolom menne gond nélkül ott is).
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #58956 üzenetére
Sparkyt még nem próbáltam, de felfigyeltem rá, mikor skami tett róla közzé review videókat a YouTube-on. Egy nagyon régi, lófasz laptopra tette fel, amiben volt kb. 1 giga RAM, meg valami régi celeroncs proci, és mégis nagyon reszponzív maradt a rendszer. A videókon elég felhasználóbarát rendszernek tűnik, a telepítése és beállítása is, minden ki van vezetve a GUI-ra, hogy ne kelljen terminált bővülni.
Mi volt vele a bajod amúgy? Ha annyira nem jön be, akkor antiX IceWM-et meg lehet próbálni helyette, az is elég hasonló pehelysúlyú disztró. Vagy Manjaróból is vannak ilyen minimálWM-es változatok.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #58940 üzenetére
Kimaradt: 16 giga RAM tényleg overkill Linux alá, átlag felhasználásra. Ez így van nálam is. De ha már megvettem, megvetted, legyen használva, ne add el. Nem romlik meg a gépben sem. Anno ezzel én is túllőttem a célon, bővítettem a gépet, mert csak 4 GB RAM-mal jött, amiből sokszor kifutottam. Úgy voltam vele, hogy 16 gigát támogat, kimaxolom, később már nem kell vele újabb kört fetrengeni, ha a 8 giga nem lenne elég a jövőben. Tévedtem, csak a pénzt pocsékoltam el ennyi RAM-ra. Annyi tanulságot azért levontam belőle, hogy a másik gépben meghagytam a 8 gigát, ott nem bővítettem.
16 giga RAM-ot csak újabb játékok tudják kihasználni átlag felhasználásnál, de ilyen régebbi laptopokon meg ahhoz a CPU vagy a GPU gyenge.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #58940 üzenetére
Örülök, hogy nem vetted sértésnek. Ezek szerint annyira gondot nem okoz mégse számodra, ez is jó hír. Próbálj vele gyűrődni. Az idegennyelvtudás olyan, hogy mindig fel lehet lépni egy szinttel benne a jelenlegi tudásodhoz képest, legyen az akármilyen alacsony vagy magas. Nem is baj, ha kilépsz a jelenlegi szinted komfortzónájából, és olvasgatsz kicsit nehezebb szövegeket, attól fogsz fejlődni. Teher alatt nő a pálma.
Ráadásul ezek az angol nyelvű linuxos wikik nem csak Arch esetén ajánlottak. Az Arch Wiki, Gentoo Wiki, Debian Wiki ajánlott olvasmány akkor is, ha valaki mondjuk Mintet, Solust, Fedorát használ, egy csomó problémára meg lehet találni bennük a megoldást, meg nem véletlenül hivatkoznak ezek keresztben egymásra. Legfeljebb arra kell ügyelni, hogy ha nem az adott Wiki disztróját használod, akkor a csomagnevek nálad lehetnek mások, meg a default beállítások, szóval nem lehet az ott írtakat ész nélkül, 100%-ban alkalmazni, kell egy kis leleményesség is hozzá.
-
icemad
nagyúr
válasz
ubyegon2 #58943 üzenetére
Köszönöm a válaszokat.
Linux telepítést csináltam már párat. Volt olyan, hogy valamelyik eszköz nem működött, akkor jött a fórum túrás és terminálos bűvészkedés. Én lelkes amatőrnek tartom magam. Jelenleg a legnagyobb gondom az, hogy nincs időm semmire. Próbálok keveset aludni, de sajnos napi 3 óra alvás az kell.
Egyébként én is pont ugyanezt mondtam neki, hogy ez a gép már megjelenésekor is gyenge volt.
De mit csináljak? Ez van. Pedig egy 80 dolcsis kínai telóval is jobban járna... -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #58917 üzenetére
Ha Mint alatt lassú egy gép, az Arch alatt sem lesz villám. Annyi, hogy az Arch pl. gyorsabban bootol, meg több memóriát hagy meg, mivel kevesebb szemetet és bloatot kell betöltenie. Főleg, ha soványabb grafikus felületet használsz, nem Mate, Xfce vagy LXDE, hanem Openbox, IceWM, PekWM, i3wm. A Flash-játékok futtatási sebessége böngészőtől is erősen függ, tapasztalatom szerint a Pepperflash gyorsabb Chrome alatt, mint Firefox alatt akár a Pepperflash vagy a régi verzióknál az NPAPI Adobe Flash. Esetleg ha egy alkalmazás, főleg játék lassabban fut, meg kell próbálni kompozitor nélkül futtatni. Igazából a Flash futtatása lehetséges böngésző nélkül is, letöltve az swf fájlt, és direkt futtatva Flashban, de nem emlékszek ehhez mit kell hackelni, meg lehet nem minden játéknál járható út, vagy már Pepperflashsel nem működik, és Adobe Flasht kell feltenni hozzá.
Ha nem vagy megelégedve annak a Thoshibának a sebességével, akkor vagy tegyél bele nagyobb C2D procit, vagy vedd meg azt a fémházas HP üzleti Elitebookot, amit kinéztél.
Nem beszólogatásból írom, de az angolnak mocskosul feküdjél neki, akkor is, ha utálod. Használható angoltudás nélkül ma halálra ítéled magad a világban, nem csak külföldi munkához vagy nyaraláshoz jön jól, de már semmilyen munkát nem lehet kapni nélküle. Plusz kinyitja a világot, ha csak a magyar dolgokra korlátozod magad, akkor megrekedsz, bekorlátozódsz egy szemellenzős kulturális bubborékba, és sok mindenről lemaradsz. Kicsit olyan, mintha szándékosan elvágnád magad minden lehetőségtől. Mint az afgán tálibok, akik rakétavetővel a vállukon egész nap a kőbarlangban gubbasztanak. De ha a Linuxnál maradunk, és maradsz a Mintnél, mert nem akarsz szakmailag fejlődni, akkor is gondban leszel, mivel a grafikus felület általában le van fordítva magyarra, de sok alkalmazás nincs, terminálos parancsok, azok kimenetei, hibaüzenetei, man page doksik, logok, kernelkimenetek, config fájlok kommentjei nem kerülnek lefordításra. Nem csak a Linux ilyen, ha pl. Windows alatt kell könyékig túrni a registry-kulcsok között, meg ilyen registry feketemágiáknak utánanézni MS tudásbázisos oldalakon, akkor észreveszed, hogy ezek sincsenek lefordítva magyarra. Egész egyszerűen más világ van, globalizálódott minden, senkit nem érdekelnek olyan kifogások, hogy nincs jó nyelvérzéked, nem áll rá a szád a kiejtésre, németes voltál, nektek még oroszt kellett tanulni.
Félreértés ne essék, nem kell belőle nyelvvizsgázni, meg az angolszász kultúrát majmolni, szeretni, meg átmenned angolba, hogy Bözse2-vel elálló kisujjal teázgass a Buckingham Palotában, meg Trumppal paintballozz Washington DC-ben. Csak egy olyan minimális alapfokú tudásra tegyél szert, amivel eltájékozódsz a neten, el tudsz olvasgatni ilyen wikiket, meg minimálisan megértetted magad, akármilyen szar, túl magyaros kiejtéssel és helytelen nyelvtannal, nem csak angolokkal, de más nemzetek fiaival is, akik nem beszélnek magyarul, de angolul tanultak.
Különösen a szakmai szöveg olvasása könnyű angolul, pl. informatikai szövegek, mivel elég száraz, egyszerű mondatokkal operál, meg csak bizonyos szakszavakat használ (számítógépek részegységeinek a neve, szoftveres elnevezések, stb.), kötött a fogalmazási stílusa, száraz, sablonos, emiatt elég kiszámítható, kevés ismeretlen szóra akadni benne, sok mindent elég könnyen ki is lehet következtetni. Nem is kell hozzá túl magas szintű nyelvtudás, inkább egyfajta rutin, élelmesség.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #58909 üzenetére
De megvan. Engem más topikokban is zavar, hogy állandóan ismétlődő alap kérdések vannak (videódriver telepítése, tearing megszüntetése, fstab csatolás, Wi-Fi beüzemelés, stb.), a kezdők is jobban járnának, ha minden csak egyszer lenne leírva, könnyebb lenne a megoldást a topikban megtalálni, mert 5000 oldal redundáns információzajból utólag senki nem fogja kiválogatni a hasznos dolgokat.
Ezért is jobb mindet a Wikiben vagy egy cikkben leírni, és csak a linket megadni ismétlődő kérdésnél.
Az meg a legnagyobb hiba, hogy azért nem használsz Archot, mert nem tetszik a topikjában a közösség. Ne a közösség határozza meg számodra a rendszert. Eleve csak azért felesleges felrakni, csak hogy később segíteni tudj az Arch topikban. Használd azért az Archot, mert tényleg jó, tényleg többet nyújt, és jó szolgálatot tesz nálad. Nyugodtan lakd be, adj neki egy komolyabb esélyt. Nyilván nem vagy köteles mindenkinek segíteni, mi sem tudtunk a kollégának a mate-es cpufreq applet ügyében. Nekem pl. azért nehéz, mert nem használok ilyen governon állítgatást, meg Mate-et sem.
Az Arch scriptből telepítésével meg ez a baj. Ezzel elveszik az az értelme, hogy szakmailag fejlődsz, meg rájössz dolgokra. Felraktad először, nem ment. Felraktad másodszor, megy. Csak a tanulság veszett el, hogy mi volt a gond először, és mi oldotta meg a problémát másodszorra. Persze attól még használd egészséggel, hátha arra azért jó volt, hogy használgatod, meg rászoksz, bejön.
-
válasz
ubyegon2 #58909 üzenetére
Igazából te vetted ezt ennyire magadra. ez meg lemaradt....
Nem, nem vettem magamra, de kicsit zavaró nekem a hozzáállás, mert akármennyire is rühellte mindenki a stílusomat, nekem valahogy az volt fontos, hogy a kérdezőnek segíteni tudjak a magam laikus módján. A topik szépsége másodlagos volt. Nehezen fogom fel, hogy ha valaki ért hozzá és nem szereti a kérdéseket, akkor mi a fenéért kínlódik egy topikban.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #58889 üzenetére
Igazából te vetted ezt ennyire magadra. Az Archerek azért nem szeretik, ha alap wikis dolgok vannak újra meg újra leírva, mert csak feleslegesen nyúlik vele a topik, és később a sok ismétlődő alapinformáció között nehezebben lehet megtalálni azokat a még hasznosabb információmorzsákat, amik viszont nincsenek benne a Wikiben sem. De ha visszaelmékszel, én elkezdtem nektek litániákban leírni a vonatkozó Wiki-cikk fontosabb parancsait. Szóval ne add fel, lesz Wi-Fi-od, csak a kimeneteidet tedd közzé az Arch topikban.
A bP-esek a legroszabbak, őket ne hasonlítsuk senkihez, az egyik legnagyobb sértés. Szégyen az a disztró, meg amilyen hozzáállást tanúsítanak, főleg a nem fizetős userek felé.
-
GGAllin
tag
válasz
ubyegon2 #58900 üzenetére
ezek alapján szintaktikailag helyes amit beírtam - legalábbis én ezt szűrtem ki
"ha a /usr/lib/cron/cron.allow vagy a /etc/cron.allow fájlban szerepel a nevünk, esetleg nem létezik a file, és a /usr/lib/cron/cron.deny vagy a /etc/cron.deny fileban nem szerepel a felhasználónevünk, akkor van jogunk módosítani a crontab-et."
ez elméletileg nem lényeg de nekem egyik fájl sem létezik és a /usr/lib -en belül a cron mappa se
-
GGAllin
tag
válasz
ubyegon2 #58895 üzenetére
igen megcsináltam, anélkül manuálisan sem tudtam futtatni terminalba.
úgy működik most már hiba nélkül, csak az időzítést nem sikerül megoldani, de ahogy mondtam másik, próba időzítéssel se jött össze úgyhogy valszeg valamit rosszul csinálok, csak nem találok olyan leírást amiből sikerülne rájönnöm hogy mit. -
BoB
veterán
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #58885 üzenetére
Ez még mindig ugyanaz a Toshiba lapos? Támogatja egyáltalán a TLP?
Az Archerek meg nem bunkók, csak az Archuk nagy, meg képedbe vágják az ezer oldalas Wikit, hogy neszeöcsém, óvassá, tanujj+angolú, rtfm nigga‘. Ezek ilyenek, teljesen el vannak kapatva
Sőt, ha nem vagy elég óvatos, akkor elkezdenek Debian és Gentoo Wikit is linkelni, amikből szerencsére van ószuhaéli kiadás. Ja, nem. Igazában jó emberek, csak elfelejtették, hogy anno ők is végigszopták a megvilágosodás felé vezető rögös utat, már csak arra emlékeznek, hogy ők úgy születtek, hogy nekik minden alapból ment elsőre.
Igazából az Arch Wikihez elég minimális angol, parancsot úgyis látod, már abból ki lehet találni mit csinál, de ha a felette lévő sorban felfedezed az install, package, configure, update, create, make, not, stb. mágikus szavakat, akkor az alapján össze fog állni a kép.
Sőt, ha a viccet félretesszük, és nem vagy vak, rátalálsz, hogy az Arch Wiki van hánglisú is, pl. a telepítési útmutatód eléred itt, ékes Arany János-i magyarsággal megírva. Helyenként annyira nem részletes, mint az eredeti angol változat, de arra elég, hogy elindítson, és meg tudd csinálni az első működő telepítésed. Sőt az illető topikban én is leírtam neked magyarul, hogy miket nézz és miket telepíts, hogy menjen a Wi-Fi, meg ott linkeltük kékluficet írását szintén magyarul. Ráadásul nem vagy messze, mert fent van az alaprendszered, meg talán már a Mate is, az alatt már könnyebb GUI-s NetworkManagerrel kibűvészkedni, nem kell hozzá terminálban feketemágiát és harakirit elkövetni.
-
válasz
ubyegon2 #58881 üzenetére
Arch alatt érdemes felrakni a tlp csomagot az öreg laptopra, ha főleg AC módban van? Alapból 58 fokot mutat a sensors Mate felülettel, ez Mint Cinnamonnal kicsit kevesebb volt, XFCE-vel 50 körül. (ide írom a kérdést, mert ez az archwikiben nincs így benne s mivel kezdő kérdés, a topikjában sem tehetem fel)
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- AKCIÓ! Asus ROG STRIX Z490-G Gaming WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 8400F / RX 6800 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Xiaomi 14T 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest