-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
MostaPista
tag
válasz
tordaitibi #79996 üzenetére
Koszonom, most jottem meg, majd este ujra tesztelem.
Naplokat etc-ben kell keresni, vagy mashol?
Melyik naplot kell megnezni, ha jol emlekszem, eleg sok van beloluk. -
válasz
tordaitibi #79997 üzenetére
Nyilván a rendszer annyi RAM-ot használ okosan optimalizálva, amennyi van és jól csinálja.
Kell-e a zram, ez egyedi döntés.
Nem mondanám, hogy kell, nagyon egyértelműen akkor lenne ajánlottabb, ha HDD-n futna a rendszer. Én amúgy azt hittem, hogy kollégánál már fenn van és úgy kérdezte, hogy lehet-e 4giga RAM esetén is, most már maradjon, anno olvastam sokat a zram-ról és sokan használták, nem csak kevés RAM-mal. Jelen esetben kb mindegy, melyik típusú swap van használatban. Talán annyi a különbség, hogy a rendszer swap file-ból negyedannyit csinál, mint amennyi fizikai RAM van, a zram meg feleannyit. De legalább egyik sem foglal helyet alapból, főleg a zram nem, az még akkor sem, ha használatba vette a rendszer, kis meghajtó esetén ez is lehet akár előny.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #79996 üzenetére
Tényleg! Biosban is érdemes lehet szétnézni! Tpm nincs telepítve véletlenül?
-
MostaPista
tag
válasz
tordaitibi #79989 üzenetére
Egy laptopra lett telepitve, valami mas lehet a hatterben.
A power management ki lett veve a startup programok kozul, a kepernyovedore minta van beallitva, tehat egyik se jatszik.
Egyszeruen, ha nincs bill/eger erintes, akkor ugy tiz perc utan elsotetul a kepernyo.
A displays-t is megneztem, kizarolag a kepernyo felbontasat irja, nincsen semmilyen mas beallitasi lehetoseg se.Most mar csak arra tippelek, hogy a startup-ban szamomra ket ismeretlen program csinalhat valamit, es azokat kene kikapcsolni, de mivel fogalmam sincs, hogy ezek mire jok, nem akarok bajt csinalni, ha lekapcsolom oket:
Az egyik a Backup monitor, a masik Maximus Window Management.
Az elobbi valoszinuleg a hattertarat akarja menteni bizonyos idokozonkent, de ilyesmit nem allitottam be, a masik azt irja magarol, hogy a kepernyon az ablakok megjeleniteset vegzi.
Valakinek barmi otlete?
-
válasz
tordaitibi #79976 üzenetére
Kollégánál szerencsére tök egyszerű volt a felállás és pont egy szögegyszerű rendszer particionálót fogott ki, ami egészen rugalmasan ment végig a telepítés ezen részén. Fura, de lehet, hogy azon a gépen is az előzőleg fenn lévő Win miatti beállítások EFI-t érzékeltek, emiatt a telepítő csinált is egy ennek megfelelő boot particiót, majd amikor továbblépett, azt gondolta, hogy ekkora méret miatt MBR-t inicializál, ha ezt nem a kolléga követte el és aztán így végigfuttatta az installt. Ha a telepítőnek így jó, akkor működni is fog így. Amúgy kíváncsi lennék, egy nem home user nokedliknek való super Manjaro hogyan oldotta volna meg.
(ami még lényeges, hogy nála egyetlen meghajtó volt a gépben)A Te esetedben sem hiszem, hogy a Manjaro particionáló kalibrálta el a dolgokat, max a küldött infókat nem megfelelően értékelve ráeresztetted ily módon, aminek az lett az eredménye, amire a rendszer előre figyelmeztetett. Azért a több meghajtó és partició séma egy eszközön belül néha kiemelt figyelmet igényel, ráadásul nincs erre bevett módszer sem, mivel nagyon függ az adott gép UEFI felkészítettségétől is. Jó példa erre a HP Elitebook sorozat EFI/bios-a, amire én is épp Manjaro alatt akartam EFI-ben telepíteni, a gép vagy a telepítő nem annyira akarta ezt, azóta is MBR-en döcögök tovább.
Meglepő konklúzió lesz ez tőlem, de ha valaki nagyon kezdő és nagyon nem érti, mit kell csinálni, főleg szűz meghajtó esetén, akkor az esetek többségében számára a legjobb választás a Linux Mint. Erre is én vagyok a legjobb példa, sok éve csak az, amit képes vagyok felrakni bármilyen gépre. Az én tudásom ennyi, talán egyszer eljutok a Manjaroig is.
-
Apaxp
senior tag
válasz
tordaitibi #79972 üzenetére
Így valóban működik az imtranslator.
Viszont akkor tényleg rendszerhiba van az onboard működésében, ugyanis a popup ablakban villogó cursort nem kezeli le. Ezért nem lehet a menü keresőbe sem írni cinnamon alatt. Közben vissza kellett állítanom a telepítéskori állapotra mert a kde felrakás után kiderült hogy kilőtte a bluetooth működést és csak windows illesztőprogram buherával tudtam csak újra bekapcsolni.
Alighanem elengedem a mintet és próbát teszek valami másik verzióval. -
Apaxp
senior tag
válasz
tordaitibi #79961 üzenetére
Firefox kiegészítőként használom a bitwarden jelszókezelőt és az imtranslator fordítót. A bitwarden megnyitáskor a mesterjelszót be kéne írni, na az onboarddal nem megy. Az imtranslator megnyitott ablakba sem enged semmi fordítani-valót beírni.
-
Apaxp
senior tag
válasz
tordaitibi #79950 üzenetére
A mintre telepítettem a kde plasmát. A menübe írás már működik az onboarddal. A firefox kiegészítőim szövegbevitele még nem.
Ez a felület jóval bonyolultabb számomra, de lelkes vagyok -
Apaxp
senior tag
válasz
tordaitibi #79948 üzenetére
Ez be van állítva nálam is. Amit kiokoskodtam, hogy valami rendszerbeállítási probléma van, mert kísérletképpen telepítettem a florence képernyő billentyűzetet és az is így viselkedik mint az onboard.
-
Apaxp
senior tag
válasz
tordaitibi #79943 üzenetére
A billentyűzet ok, látszanak az ékezetes betűk, csak menüben nem enged írni és a firefox kiegészítőknél pl, bitwarden szövegdobozában sem. Linux mint cinnamon a rendszerem
A vicc hogy még képernyőképet sem tudok róla csinálni, mert ahogy a laptop billentyűzeten a print gombra nyomok, rögtön eltűnik az onboard -
Apaxp
senior tag
válasz
tordaitibi #79936 üzenetére
Na akkor lőn csoda.
Beállítottam a billentyűzetet magyar szabványosra.
Onboard nem volt elindítva, gépet újraindítottam biztos ami ziher.
Újraindítás után onboard elindít és csodák csodája, ugyanúgy nem lehet minden szövegablakba írni vele. -
Apaxp
senior tag
válasz
tordaitibi #79919 üzenetére
Köszönöm előre is.
-
Apaxp
senior tag
válasz
tordaitibi #79917 üzenetére
PL. a menü gombra kattintva felül a keresőbe nem enged írni. Bekattintok a szöveg helyére és az onboard azonnal kilövi a menüt amint az első betűre kattintok. Lehet hogy csak egy beállítási gond, de még nem sikerült megtalálnom.
-
Apaxp
senior tag
válasz
tordaitibi #79882 üzenetére
Bocs de a felcsatolast hogy kell megoldani
A telepiteskor 3 particiot hoztam letre 10GB boot particio. Ez mar a sokadik variacio volt amit a google talalatok kozt olvastam, ezert csinaltam, de nem biztos hogy jo megoldas
update: megtalaltam
csixy
A legujabb 1.37 verzio van -
Apaxp
senior tag
válasz
tordaitibi #79873 üzenetére
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #79861 üzenetére
Tudom ramból sosem elég, de ha csak nem működtet valami házi szervert, akkor nem tud ennyi ramot elhasználni játékkal.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #79844 üzenetére
Linux-on elég a grafikus felületen bepippantani
GreenGoblin
Felesleges ezen gondolkodnod, küzdened (swappot kikapcsolni) meg pláne felesleges. Mind a Windows-t, mind a linux-ot úgy tervezték hogy swappoljon, ezért szükség van swap-ra. Az SSD-k megjelenésével a swap fájlokat szokták használni, mivel fragmentációtól függetlenül gyors az elérésük. És ezzel le is lőttem a swap partíció előnyét. Szóval hagyd az automata telepítőrendszerre. Majd ha menet közben később kézileg akarod módosítani, azt könnyedén megteheted. Csökkentheted, növelheted a méretét. Nem kőbe vésett dolog, nem kell ezért újratelepítened az egész rendszert. És ez a swapfájl második előnye. Nem kell lecsípni bővíteni, módosítani a partícióstáblát.
Sőt!
Azt is meghatározhatod, hogy mennyire akarjon swappolni: swappinessJa és +1 dolog: Nekem is 256GB-os SSD van a laptopban, de általában a telepítőre bízom a partícionálást és a swap beállítását. (Fele-fele arányban osztoznak a lemezen, minden másra ott a NAS(raspberry pi
) , és a felhő. Eddig csak a raspberry pi-n módosítottam, és helyeztem át a swap fájlt a rákötött merevlemezre, hogy kíméljem az SD kártyát. Évek óta nem foglalkoztam a desktop rendszerem swap fájljával
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #79841 üzenetére
Azt azért tegyük hozzá, hogy ilyenkor ugrik a hibernálás lehetősége, mert az a swap-ba menti le a teljes memóriatérképet, és onnan tölti vissza felébredéskor. Ha használod a hibernálást, akkor a fizikai RAM méretével megegyező, vagy nagyobb méretű swap fájlt/partíciót állíts be.
-
peterattila
aktív tag
válasz
tordaitibi #79791 üzenetére
Az ntfs más tészta, annak kezelése nem kernel szinten történik (bár Linus a kernel listán már lökött egy nagyot a hónapok óta beajánlott Paragon-kódon). A kérdésem arra irányult, hogy ha a kernelnek foglalkoznia kell különböző partíciókon lévő más-más natív fájlrendszerekkel, az mennyire terheli. Pusztán elméleti szinten, jelenleg nem tudom úgy megterhelni a gépet, hogy lassuljon.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #79771 üzenetére
Hát ahogy érzed. Végső soron jogosak az érveid.
Én személy szerint nem ragaszkodom ennyire a programjaimhoz. Amíg lokális gépről hallgattam zenét, addig feldobtam egy Audacioust, azt jóvanazúgy, de ha valamiért nem volt rá mód, akkor használtam azt, ami épp kéznél volt. Újabban már csak Spotifyt használok.
Egyedül a Gimp az, amit évek óta használok, illetve pár játék.
Én jobban szeretem a tárolóban lévő programokat. -
MostaPista
tag
válasz
tordaitibi #79760 üzenetére
wine-t nem probaltam, appimage-rol fogalmam sincs, nem akarok telefonalni, pc-t hasznalok.
-
peterattila
aktív tag
válasz
tordaitibi #79748 üzenetére
Tudom, mi a gond. Az nfs megosztás az egyik hdd-n bind-el be van kötve az /srv/nfs alá. Ezt kivettem a timeshift beállításában, hogy ne vegye bele a mentésbe. Így már jó.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #79741 üzenetére
Amitől én agyf...szt kapok, én a mai napig nem tudom magamévá tenni ezt a roppant dedós, óvó, vigyázó szemléletet amit a linuxok képviselnek.
Egy egyszerű lemezkezeléshez, egy label átíráshoz jelszavazni, minek?Ez egy technikai örökség, még abból az időkből maradt ránk, amikor a /dev és az /mnt mappát csak a root érte el. Manapság polkittel nagyon sok mindent lehet részletesen szabályozni, ezt is lehetne. De aki egyszer Linuxra vált, az előbb-utóbb megszokja a jelszavazást, neki már nem lesz prioritás az, hogy polkit ilyen szabályokat írkáljon.
A saját gépemen, saját magamtól...?
Tőled is, de inkább a rosszindulatú programoktól.
Pl. egy update minek kér jelszót, hisz létfontosságú.
Lehet, hogy létfontosságú, de akkor is jobb, ha a user kezében a döntési lehetőség. Így lehetőség van átnézni a frissítések listáját, kipinelni amit nem akarsz frissíteni, .. ez főleg szerveren fontos, de otthon is az lehet.
A flatpak és a snap előnye elsősorban nem is a biztonság, hanem az, hogy bármelyik disztrón futtathatók az így csomagolt programok. De ha a biztonságot nézzük, ezzel egy elég régi lemaradását pótolja a Linux, ugyanis a többi rendszeren már évek óta létezik ez a fajta biztonsági rendszer. Windowson a WinRT-ben (2011) írt programok, Androidon a Java appok, MacOS-en a bundle appok... sem érnek el csak úgy mindent.
-
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #79734 üzenetére
Az appimage ilyen értelemben semmi pluszt nem ad: egy nagy fájl, amiben benne van minden, amit egyébként telepítene az ember (mondjuk ppa-ból). A flatpak és a snap extra biztonsági funkciókkal rendelkezik, amit a felhasználónak kellene beállítania, szabályoznia. Csak ezt elfelejtik. Szóval a Viber is tud megfelelően működni, ha veszi az ember a fáradságot, hogy finomhangolja a "sandbox"-ot.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #79699 üzenetére
Arra még nem gondoltál, hogy készítesz egy saját háttérképet, amire az van írva amit akarsz?
-
válasz
tordaitibi #79683 üzenetére
Na jó, az általános az erős túlzás, de tény, hogy sokkal békésebb mostanában a topik! Bár tény, hogy mostanában elég türelmes vagyok, például a kolléga IdeaPad 3 gépére is rákérdeztem párszor totál higgadtan, mert ugye egy marketingnév nem mond semmit, lehet benne akár i7-es, akár Ryzen 7-es CPU is, de VGA-nál főleg nem mindegy, hogy Intel UHD Graphics vagy integrált Radeon, de akár dedikált Radeon is lehet benne, szóval kb 60-80 féle felépítésben lehet kapni.
A kolléga viszont ezeket nem árulja el, hanem lightos Linuxokat keres, de minek? Bármelyik felépítésben bármi bőven elfut egy IdeaPad 3 notebookon. Ilyenek miatt nem jó nekem ez a topik, mert ha valamibe belefolyok, mindig próbálok maximalista lenni. De úgy őszintén, ha egy fullos Mint Cinnamon kell a gépére, akkor minek vacakolni fapados LXDE és társaival? Mikor ott a pure Arch is ráadásul!
Egyébként mit akarsz a képernyődre statikusan kiíratni? Akár egy egyszerű kis sticky app is lehet elég lenne, ha tud transparent módot.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #79684 üzenetére
Conky?
-
válasz
tordaitibi #79679 üzenetére
Mindenki öregszik sajnos.
Ja, de nem ez az oka itt, más topikokban azért elvagyok én, de itt inkább ritkán már, körbeért az általános kiutálás, nagybetűsök, kezdők is meg a régi topikosok is állandóan nekem ugrottak, a vége ott volt, mikor nekemugrottak valamiért, aminek épp az ellenkezőjét írtam, szóval nem is a tartalom miatt volt, hanem mert írtam bármit is. Azóta elvagyok userként, nem erőltetem magam senkire.
-
válasz
tordaitibi #79676 üzenetére
Super, benned lehet bízni, ha ilyesmiről van szó!
Azért a Bleachbit-et erőltettem, mivel a kolléga konkrétan azt rakott fel és mi arra mondtuk, hogy felejtse el!
Főnök görgessen feljebb, a Win 10-em éppen 7 éves (én lennék a főnök? nagyon jóóóó)
Nem kell ehhez nekem görgetni, amúgy is tudom, hogy Winx fan vagy ezer éve.
És ugye itt Linuxon is elég sok epizód utal arra, hogy Winesként élsz még Ubuntu-n is, jó OK, nekem nincsenek ilyen régi mániáim, mint neked, szóval tényleg nem piszkálni akarnálak, csak pár dologban egyeztettünk, new user kollégánk meg elég érdeklődő ahhoz, hogy előbb-utóbb formálódik nála is valami értékelhető és akkor már tud konkrétabb irányba is kérdezgetni!
No meg gondolom neked is feltűnt, mennyire nem is vagyok kekec már annyira, mint fénykoromban!
-
Vasti74
senior tag
válasz
tordaitibi #79657 üzenetére
Ezzel én is így vagyok ;-)
Amióta használható valami lett a linux, onnantól egészen 7-8 évvel ezelőttig linuxos rendszergazda voltam (előtte Novell NetWare ;-) , és amióta asztali rendszernek is használható lett, azóta nem használtam Windows-t (utoljára NT4 Workstation futott saját masinámon ;-)
Ennek ellenére utálom a parancssoros babrálást! Amit lehet, megoldok kattintgatással. Az utóbbi sok-sok évben már csak feldobom magamnak a Mint MATE-et, és ennyi :-)
Ja, a 71 éves édesanyám is Mint-et használ, és bár a nyugdíjig Windows előtt ült, egyáltalán nem reklamált még semmiért, hogy nem / nem úgy működik, ahogy szeretné - mert én beállítom, amit kell, és onnantól netezni, meg néha valamit megírni - kinyomtatni így is jó a rendszer. De parancssorban pötyögni nem állítanám azért neki ;-)
Szerintem egy asztali operációs rendszernek így kell működnie: egy Windows-ban is nagyon ritkán kell parancssorban dolgozni, optimális esetben egy ilyen linux alatt sem kell sokkal többször.
Az persze teljesen más, amikor egy szervert kell piszkálni, ott a legtöbbször megkerülhetetlen a parancssoros meló: azt a részér szerettem is! De ha a gépemben pl. cserélek egy vinyót, és át kell írnom az fstab-ot, az már fáj ;-) -
válasz
Ez a bugyuta Stacer....no mindegy, annyit majd megtennél, hogy összehasonlítod a root joggal indított Bleachbit opcióival? De úgy, hogy minden opciót be is pipálsz és lefuttatod! Az rendben van, hogy Winről átjött felhasználót nem kell elijeszteni a terminallal, már amennyiben valaki attól megretten, de ennyire óvodás szintre sem kéne rakni, hogy Stacer-t mutogatunk neki!
Nem téged cikizlek most ezzel, Te már matuzsálem vagy, nálad belefér!
Egyébként teljesen korrekt, hogy az ezeréves XP-t hozod fel példának, de ma már nem azt a WInt használják ám a népek, nem tudtad? Nyilván szemetelődik a Windows registry-je, ez nem kérdés, ezen kár fennakadnod.
Az meg, hogy ragaszkodsz valamihez, mert rugalmatlan vagy egy alternatívát megismerni, inkább egy apró programhoz Wine-t használsz.....
No de ahogy kolléga mondta, mindenkinek mások a felhasználói szokásai és ez így van jól!
-
I02S3F
addikt
válasz
Több ponton nem egyezik a felhasználói szokásunk. Éppen ezért lehet többet fogsz tudni segíteni az újonc srácnak, mert nem egyformán használjuk a gépeinket. Ki tudja! Talán pont az én szokásaim nem megfelelőek neki. Nekem ezzel semmi bajom nincs. Meg olvasson csak hideget-meleget. Majd kialakítja, hogy ő mit akar!
Szerk. : Haladok a tanulással egyébként!
De a gépemet nem babrálom. Virtuális gépben csinálok mindent. Így a gazda rendszerem érintetlen marad! Nem feltétlenül akarok power user lenni.
-
válasz
tordaitibi #79636 üzenetére
Ha beillesztem a Terminálba nem történik semmi változás.
-
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #79630 üzenetére
Azt nem tudom, mi a baja, viszont azt írják, hogy a művelet után simán előfordulhat, hogy a blkid hibásat (pl. régit) ír ki. Újraindítás után viszont már a valódit.
-
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #79627 üzenetére
Volt unmount a tune2fs előtt?
e2fsck után nem próbáltad újra a tune2fs-t. Így egyértelmű, hogy semmi sem történt. -
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #79624 üzenetére
A másik megoldás, ha kérdezés helyett leteszteled ezt egy virtuális gépen.
-
Sonja
nagyúr
válasz
tordaitibi #79622 üzenetére
A megoldás az ntfslabel, ami az ntfs-3g csomag része.
"NTFS file system
There'sntfslabel
utility (thanks to ntfs-3g) to change UUID of NTFS file system. See abchk1234's answer.In case you wanna change the whole UUID of NTFS file system instead of
--new-half-serial
, use the--new-serial
option.Example:
ntfslabel --new-serial=1122334455667788 /dev/sda3"
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #79615 üzenetére
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #79615 üzenetére
De miért az UUID-et akarod átírni? Miért nem inkább az Fstabot (Fstabokat) szerkeszted át?
-
lev258
veterán
válasz
tordaitibi #79608 üzenetére
-
MostaPista
tag
válasz
tordaitibi #79583 üzenetére
A címjegyzékban?
Igen, ott, anelkul, hogy be-kijovo mail lett volna arra a cimre.
(Tobbet nem tudok, nem hasznalok gmail-t) -
válasz
tordaitibi #79581 üzenetére
A gnome-shell-extensiongondja az is lehet, hogy az eredeti konfigjai nem lettek leszedve, bár ezeket valami weboldalon regisztrálva tudod felrakni. Nagyon nem ismerem a Gnome-ot, de ilyen lehet a háttérben szerintem. Jól bele kéne mélyedned abba a githubos leírásba!
Azt meg nem szereted....
Azt a Cinnamonost nem tudom telepíteni?
Szerintem azt csak Cinnamonra tudod, mivel saját applet, máson nemigen működne, ill felrakni sem tudom, hogy lehetne-e....
Lehet, hogy csak Mint Cinnamonnal OK ez is csak.
-
MostaPista
tag
válasz
tordaitibi #79574 üzenetére
Ha a G. valóban tudja, ennek mi a kézzelfogató jele?
Megjelentek a gmail-es fiokjaiban a tobbi emil cimei, meg a freemail es masok is annak ellenere, hogy soha nem kuldott oda mailt es nem kapott.
-
válasz
tordaitibi #79578 üzenetére
ppa:gnome-shell-extensions
gnome-weather-t innen rakd fel [link], mert a normál oldalon lévő extension-ok eléggé le vannak maradva a Gnome verzióktól.
De a mint-re meg ne erőltess ilyeneket, ha Cinnamonról van szó, főleg!
Van saját appunk.
(#79579) growler
nekem csak : -tal működik
https://wttr.in/:moszkva
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #79578 üzenetére
curl wttr.in/lakóhely
Ha megfelel, indító egy testhezálló ikonnal. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #79568 üzenetére
A Manjaro nem teljesen az, mint egy tiszta Arch vagy arra épülő készre csomagolt kiadás (pl.: Endeavour, MagyArch, stb.). Az inkább az Arch család Ubuntu-ja. Fel is vázolták itt feljebb a folyamat ábráját. Elég sok mindenben egyedi-eltérő megoldásokat használnak.
Nekem soha nem volt szimpi. Az Arch-os nyelvezetet meg meg kell szokni ugyanúgy, mint a Fedora-s vagy Suse-s nyelvezetet. -
attilam
őstag
válasz
tordaitibi #79563 üzenetére
Az Archlinux nem így működik. Néha döntéseket, beavatkozásokat kell tenni egy update során, mivel rolling disztró. Auto update is megoldható, de lehet rossz vége lesz előbb-utóbb. A választás adott: nem kötelező használni. Van más disztribúció ahol ez gond nélkül működhet.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #79406 üzenetére
Köszönöm, de mint fentebb írtam, van egy megoldásom már rá. Gyakorlatilag a rendszer backup-nál (win) mentek EFI partíciót is. Aztán uborka install esetén kukázom a win lemez efi partíciót, így csak az ext4 melletti efi marad és oda teszi biztosan. Aztán install után visszateszem a win efi partíciót. 5 perc a törlés+visszarakás, szóval nem komoly gond. De köszönöm, ismerem az átalad vázolt megoldást is. Az persze profibb, de nekem most a backup miatt talán kényelmesebb a saját megoldás.
Letiltani nem tudom a win lemezt, mivel m.2 pci-e ssd-n van. Ha sata lenne, akkor igen, tudnám tiltani. Alkalmaztam a régebbi gépeken az a megoldást. viszont most desktop és laptop vonalon is pci-e ssd-ket használok.
#79402 growler:
Nem ragaszkodom az ubuntu-hoz, egyre kevesebb okom van rá, inkább csak megszokás.
A Mint distro esetében saját repo-k vannak vagy ubuntu repo-kat használ? Mert azt tudom, hogy a csomagkezelő ugyanaz és nagyon sok a hasonlóság. Másrészt maga a gnome3, mint DE nem tetszik, de a függőleges taskbar/iconbar (vagy mi a pontos neve, nem tudom) az igen. Emiatt szoktam uborkára is feldobni a már halott Unity7 DE-t. Ugyanis azt amennyire utáltam a gnome2 után (amit nagyon szerettem) mikor behozták, végül annyira megszerettem.Gyakorlatilag két dologtól függ nekem a linux distro választásom jelenleg:
- függőleges taskbar használattal DE elérhető legyen, könnyen telepíthetően (mint Unity esetében vagy ubi20.04 gnome3 alapbeállításban) (jelen gépeim esetében az erőforrás igény sem számít)
- deb csomagkezelő (megszokás és sok innen-onnan package miatt)#79408 csixy:
Igen, a flag is megoldás, de mintha próbáltam volna és azzal volt valami gond régebben. Nem emlékszem, hogy mi. viszont ki fogom próbálni újra, mert a trükk szintén jó lehet és mivel amúgy is Live-ra boot-olok folyton és onnét indítom az installt, a GParted elérhető.Utólag is elnézést mindenkitől, hogy ilyen "béna" problémákkal szemeteltem tele a topic-ot.
-
válasz
tordaitibi #79328 üzenetére
A ddccontrol remekül működik.
Köszönöm. -
Ueda
senior tag
válasz
tordaitibi #77633 üzenetére
Korábbi szálra felvetés. A Nemo fájlkezelőn belül elérhető a "Megnyitás rendszergazdaként" menüpont, akkor is, ha nem a saját asztali környezetével (Cinnamon) használod .
Azt nem tudom, technikailag hogy működik. Csak a Nemo hatásköre (és működik mindenhol ahova feltelepíthető) vagy a manjaro-s srácok voltak olyan rendesek, hogy összedrótozták a saját rendszerükkel (manjaro xfce, manjaro kde ahol láttam eddig).
(Korábbi eszmecsere, praktikák, figyelmeztetések a GUI-s emelt színtű jogosultágról : https://prohardver.hu/tema/linux_abszolut_kezdoknek/hsz_77628-77639.html
)
-
válasz
tordaitibi #79326 üzenetére
Lekértem Terminálban a csatlakoztatott eszköz adatait.
connected DVI-D-1 talán.
Terminálból megy, vagy telepíthető grafikus felületről?SunyaMacs:
Az xrandr szoftveresen engedélyezi. -
válasz
tordaitibi #79306 üzenetére
Megoldanám Terminálból is, legalább használom.
Remélem érkezik majd segítségemre valaki ez ügyben. -
válasz
tordaitibi #79304 üzenetére
Nálam egyelőre marad az xfce, mivel sok időbe telne újra mindent egy másik felületen beállítani telepíteni.
-
válasz
tordaitibi #79287 üzenetére
Nem kicsi 21GB?
Fő rendszernek már kicsi lenne, az nekem is 40GB és év eleje óta 20.15GB fel is lett használva. A többi az tartalék, hátha valakinek kedve szottyanna új disztrókat kipróbálni.
Meg van valami SD card is 32GB mérettel, de az 1terás SSD-t kezdem kinőni, át kell lassan költöznöm a bivalyölő Dell notiba, abban 3 különböző SSD is elfér, de a tapipadja nem szerette a borral locsolgatást.
Mára meg már annyira megszoktam a HP 8570p-n a tapipadozást, hogy nincs kedvem mással szórakozni. Praktikus, mivel bárhová megyek, kidobom a táskából az asztalra és kezelem. (csak neked elárulom, hogy a Dell masinán van egy jól elrejtett SSD, amin egyszerűen ott egy Win7! tesómé volt, elvan ott)
meg a nyuves snap, csak az maga 7,5 G nalam
No ez még nálam a Windows kategória, simán kibírtam eddig, hogy ne használjam.
Frissitesre KDE Discovert hasznalok, roppant latvanyos guija van.
Biztosan szép!
De egyszer nézd meg, van-e különbség terminalhoz képest, mint az (#79284) ubyegon2-ben! Én inkább részleteiben szeretem látni a csomagokat, nem fantázianévvel. Igaz már jó ideje nem is értem a dolgokat, de ez berögződés.
-
scream
veterán
válasz
tordaitibi #79276 üzenetére
Köszi, megnézem őket!
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #79224 üzenetére
Ja, hát végülis... így tényleg nincs rá panasz.
Az a gondom, hogy nincs valami nagy felhozatal itthon ezekből.
Külföldről rendelve pedig nem véd a 14 napos elállás, ha mégsem tudnám használni.
Egyelőre nem sürgős a project, elvagyunk (pontosabban a feleségem, én nem tv-zem) az ingyenes dvb-t csatornákkal, de gondoltam meglepném érdekesebb műsorokkal.
Keresgélek tovább...Régebben még használtam a dvb-t-hez kártyaolvasót fizetős mindigtv csatornákhoz, de aztán lemondtuk, mert nem volt kihasználva. Valahol még meg is van talán, ahogy konfigoltam.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #79219 üzenetére
Nekem dvb-c/c2 tuner kell. Dvb-t tunerem van.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #79217 üzenetére
Szóval ha jól értem a jelenlegi Evolveo DVB-T Dual mellé szintén Evolveo DVB-C usb-t ajánlasz?
Igen, nekem is az a tapasztalatom, hogy ezekkel a vevőkkel akadnak nehézségek linux alatt.
Anno egy pci-e dvb-t vevőt használtam (talán Avermedia), de azt valami külföldi fórum alapján vettem meg. Szerencsére már az Ubi 16.04 is támogatta kernel szinten. Viszont csak egy tunerje volt, emiatt vettem meg az Evolveo-t, ami dual tuneres és azt is támogatja a kernel alapból. Mintha régebben kellett volna egy linux-firmware csomagot felrakni hozzá, de nem mernék megesködni rá.
Mindenesetre most már nem kell semmi, nemrég üzemeltem be a szerveren újra a tvheadend-et (foci eb miatt) és ubuntu 18.04-hez nem kellett semmi.Régebben volt valami elmaradott lista az ilyen tunerekről és a linux támogatásról, de akkor nem volt naprakész, most pedig egyszerűen nem találom sehol.
Update: Csak panaszkodnom kellett, most ráakadtam egyre. Bár szerintem ez sem naprakész. Nagyon nem. [link]
-
válasz
tordaitibi #79194 üzenetére
Köszi az infót.
Egy Creative HS-800 FATAL1TY-m van, eddig win alatt tökéletes volt a hd managerrel, "rock"-al beállított equalizer.
De a pulseEffects, szerintem jó lesz hozzá. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #79143 üzenetére
$ ls
10.jpg 12.jpg 14.jpg 16.jpg 18.jpg 1.jpg 3.jpg 5.jpg 7.jpg 9.jpg 11.jpg
13.jpg 15.jpg 17.jpg 19.jpg 2.jpg 4.jpg 6.jpg 8.jpg
$ rename 's/\d+/sprintf("%05d", $&)/e' *.jpg
$ ls
00001.jpg 00005.jpg 00009.jpg 00013.jpg 00017.jpg 00002.jpg 00006.jpg 00010.jpg
00014.jpg 00018.jpg 00003.jpg 00007.jpg 00011.jpg 00015.jpg 00019.jpg 00004.jpg
00008.jpg 00012.jpg 00016.jpg -
válasz
Használj Total Commandert és akkor mégcsak át sem kell nevezni, mivel tud természetes sorrendbe rendezni...
-
BoB
veterán
válasz
Pl.: [link]
Vagy perl-rename terminálban.
-
törölt tag
válasz
Nem emlékszem pontosan, de úgy rémlik a DoubleCommander-nek van valami csoportos átnevező funkciója.
-
vadkörte
addikt
válasz
tordaitibi #79089 üzenetére
Ebbe a gödörbe előbb utóbb mindenki belegyalogol. A Breeze témát töröltem, mivel nem volt rá szükségem, mert mást használok (Yaru). Rossz ötlet volt. A DE jelentős része is ment vele. Végül is nem Vindóz, hogy napokig tartson egy telepítés - természetesen backup image nem volt, minek az - viszont gyorsan felment az új telepítés
cirka 1,5 óra után ott folytattam ahol abbahagytam. Azóta 2x megnézem mit törlök...
-
Rimuru
veterán
válasz
tordaitibi #79072 üzenetére
Ha biosban nem lehet tiltani attol meg linuxon pl blacklistre lehet rakni a drivert. Tippre ez valami iio cucc lesz.
-
Pano
addikt
válasz
tordaitibi #79072 üzenetére
Áh, akkor inkább hagyom bugosan, de nem ragasztom le.
-
Pano
addikt
válasz
tordaitibi #79068 üzenetére
Oda vitt az első utam, de sajna nem. Ki lehet szinte mindent kapcsolni, de azt pont nem.
Tegnap kipróbáltam este, hogy minden lámpát leoltottam és vaksötét szobában indítottam el a notit. Nem vitte le a fényerőt bejelentkezésnél, maxon volt. Kicsit fordítva működik.
Szóval, tuti ez okozza a gondot.
Közben megnéztem, Manjaro alatt azért nem jött elő ez, mert abból a Gnome DE-ből ki van véve ez a funkció. Valószínűleg ezért. -
Pano
addikt
válasz
tordaitibi #79051 üzenetére
Úgy néz ki sikerült rájönnöm mi okozza a problémát, tök véletlenül. Persze, ettől még megoldásom nem lett, de most a hiba elhárításához kiindulópont:
A notimon van környezeti fényérzékelő. Ez linux alatt nagyon nem működik jól és a gnome beállítások, energiagazdálkodás alatt ki is kapcsoltam az automatikus fényerőszabályozást. No de ezt a beállítást (hogy az automatikus fényerő ki van kapcsolva) a bejelentkezési képernyőn valami oknál fogva nem veszi figyelembe és azért veszi le csutkára a fényerőt, mert azt hiszi túl sötét van.
-
Pano
addikt
válasz
tordaitibi #79051 üzenetére
Köszi a segítséget.
Igazából ráérsz, mert most hétvégén sajnos nem fogok tudni foglalkozni a dologgal."Mégegy, a bejelentkező képernyő, nincs valami állítási, beállítási lehetőség és az van elállítva?"
Nincsen. Csak azt lehet választani, h xorg vagy wayland ablakkezelővel akarsz-e bejelentkezni. Plusz ugye a fényerő állítás (amit ugye lecsap 0-ra).
-
Pano
addikt
válasz
tordaitibi #79045 üzenetére
Hali.
xrandr-es megoldásokat próbáltam már. Már kínomban xgamma-t is bevetettem. Ezért is írtam, hogy a háttérvilágítás a gond.
Teszt jelleggel megnézem a manjaro gnome-ot. Ott érdekes módon ugyan úgy lenn van a csúszka, de gyakorlatban nem sötétedik el a kijelző./sys/class/backlight
könyvtáradban?amdgpu_bl0
Ezt is próbáltam, de ez is zsákutca:
ls /sys/class/backlight/
gedit /etc/default/grub -> GRUB_CMDLINE_LINUX="acpi_osi=Linux acpi_backlight=amdgpu_bl0"
sudo update-grub
-
Pano
addikt
válasz
tordaitibi #79041 üzenetére
Biztos nem a gammával szórakozik.
-
Caldera
senior tag
válasz
tordaitibi #79002 üzenetére
Igen, az megvan, hogy a boot sorrend állítható BIOS-ban és F11-re is van lista. Ami furcsa és nem értem, ha újra telepítem a Grub-ot akkor az UEFI boot lista 1. helyén rögtön megjelenik egy "ubuntu" felirat és minden OKÉ. De ha elindítom a Win7-et, ez eltűnik, nem is választható a lehetőségek listájából és egy "Windows boot manager" lehetőség jelenik meg.
-
válasz
tordaitibi #78995 üzenetére
egyetlen szóval se mondtam hogy a kolléga beletörölgessen vagy javítgassn a grub.cfg-be.
Gyakorlatilag ha mondtad volna, azzal se lenne semmi gond, de tényleg az van, amit kéklufi(Rimuru) szaki írt, hogy azt ott picit érteni kell, ha belemódosítgatsz. Én is írkáltam már bele nagyon rég, mikor a kétmagos CPU-nak csak egyetlen magját használta a rendszer, no meg a kedvenc Manjaro-m, mikor mellette lévő rendszer GRUB update-ja felülírta a Manjaro GRUB-ját és jött a kernel panic. Ez utóbbi jött elő nálad is nemrég. Szóval a fallback opció azóta is működik nálad, gyakorlatilag azon a szinten a leghasznosabb opció a Manjaro GRUB-ban.
De látom, Te már nagyon profin átszerkesztgeted a grub.cfg-t is.
Szóval nem ördögtől való ez, de Kezdő topikban tényleg nem fogja ezt javasolni senki.
Ez a BIOS-ban való HDD letiltás is jó ötlet, de erre sosem gondolok, mert ahány BIOS, annyi fajta....
Én egyébként desktopnál mindig nyomtam egy Entert, ha elkezdte a boot utáni visszaszámlálást, úgyis ott ültem a gép előtt, ilyen apró probléma miatt nem kezdtem belepiszkálni.
-
válasz
tordaitibi #78977 üzenetére
Így néznek ki: [kép]
Ott a végén van egy ilyen:
set timeout_style=menu
if [ "${timeout}" = 0 ]; then
set timeout=10
Itt a nemajánlott szerkeszteni fileban a 10-et átszerkeszteni 1-re?
Nem szeretném szétszedni se most se minden frissítésnél a gépet. A win7 ssd-n a linux hdd-n van egyébként. Tehát nem megoldható e választómenü eltüntetése? Bios menüből választva a win7 is tökéletesen működik.Ki gondolta hogy a linux frissítés rosszabb mint a win10 frissítés, és így szétcseszi a bootot.
-
Rimuru
veterán
válasz
tordaitibi #78977 üzenetére
Rossz helyen keresed - nem, o pont a jo helyet talalta meg. Az emlitett update-grub parancsod az /etc/default/grub alapjan (is) generalja ki a /boot/grub/grub.cfg-t. Minden kernel frissitesnel, stb lefut generalas tehat ha a /boot alatt modositas tortenne az elveszik. Grub.cfg-t kezzel nem szerkesztunk hacsak nem tudod mit csinalsz (ha pedig mar tudod akkor nem a kezdo topicban vagyunk a kerdessel)
(#78976) Doky586
Nagyon roviden: [link] -
válasz
tordaitibi #78945 üzenetére
"usb boot keptelen laptopra"
Ez most hogy jön ide..??Csak megjegyzem hogy a 17 éves 1magos P4 gépem is bootol usb-ről (ha a biosban jól van beállítva)
-
válasz
tordaitibi #78941 üzenetére
Az utóbbi 9 évben már csak UEFI kompatibilis lapokat gyártanak..
Azért nem csak 1999-ben gyártott gépekre tesznek Linuxot az emberek (remélem)"userek 90%-a azt se tudja eszik vagy isszak a gpt/efit." - nemis kell tudniuk - ezért felesleges ilyen-olyan programokat letöltetni velük (feleslegesen)
-
m0rd0k
senior tag
válasz
tordaitibi #78798 üzenetére
Valoszinuleg jo,BIOS felismeri, boot sorrend jo, secure boot kikapcsolva, legacy volt es arra van allitva, ha elallitom ki is irja hogy nincs bootolhato dolog. Mas problemara tippelek.
lev258:
grub ujratelepitesenek a menete nem igazan van meg, live cd alol mi az amit ellenoriznem kell? -
BoB
veterán
válasz
tordaitibi #78793 üzenetére
"netbankot, mailt megnézni weben stb. meg csakis inkognitó módba böngészőbe"
És ez mit véd ki amikor éppen megosztod a képernyőd tartalmát a neten, mivel nem volt titkosítva a root partíciód, és képernyőlopót + keyloggert telepítettek a gépedre?
"Elég titkosítani a titkos képeim"
Hát nem biztos.
-
BoB
veterán
válasz
tordaitibi #78788 üzenetére
Feltételezem fizikai hozzáférés lehetséges a gépedhez, különben nem titkosítanád a személyes fájlaid.
Ha "rossz" ember hozzáfér, akkor utánna a neten mennek a képeid is, vagy ha nem kötöd netre akkor a következő alkalommal amikor hozzáfér, meglesznek a képeid is. Ha netbankolsz majd az sem lesz jó
Aztán ott vannak a böngészési előzményeid, stb. amiből szintén infót lehet kiszedni.
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #78788 üzenetére
+1 [link]
-
válasz
tordaitibi #78778 üzenetére
Azt azért tegyük hozzá, h desktop (otthoni) felhasználásnál ez az arány. Szerver, szuperszámítógép, iot azért más a helyzet
Én 2008-ban mondtam fel (otthon) teljesen a win-nek (akkoriban ubuntu 8.04 még cd-ről települt
), azt meguntam pár kiadás után (az pár év
)és fedorára álltam át - jó sokáig maradt is. Most viszont visszatértem debian alapú rendszerekre (a raspberry miatt is, Mint 20 lett a választott - ezen a rendszeren már semmit nem kell reszelni, out of the box az egész). Van egy szerverem is amin uborka 20 szolgál (nagyon jól dokumentált azért választottam és egy szervernek mindegy is kb. úgyis magadnak telepíted rá a dolgokat pl. ami nálam fut rajta: plex, torrent, adguard, sync home, home assistant) El se tudnám képzelni az életem windows-on
-
tobias40
veterán
válasz
tordaitibi #78698 üzenetére
Azt olvastam hogy a linux-ban a szoftver kezelő alatt találok majd mindent,nem?
Ezért ott keresgéltem.
Kedvenceket,kontaktokat,gmail leveleket szeretném szinkronizálni.Próbálom amit linkeltél...
-
tobias40
veterán
válasz
tordaitibi #78684 üzenetére
Nem néztem még a biost,Dell Lattitude 5420-am van...
Majd meglesem..
Az ubuntu viszont elég gyorsan felment kb. 10-20 perc,tehát gondolom akkor a többinek is így kellene,nem? -
tobias40
veterán
válasz
tordaitibi #78655 üzenetére
Ez rossz hír nagyon mert fontos lenne a a kamera elérés vagy bögészőből vagy más app-ból,mindegy melyikből csak lássam a képeket...
Akkor te a kamerákat hogyan éred el linux alól?
-
poirot
őstag
válasz
tordaitibi #78618 üzenetére
Akkor úgy teszem fel a kérdést, olyan linux amivel lehet böngészni, a belső hálózaton doc, xls, jpg file-okat nézegetni létezik-e ilyen gépre?
-
Rimuru
veterán
válasz
tordaitibi #78589 üzenetére
Csomo kde felhasznalo van a topicban vard meg mig valaki elmondja ott hogy lehet.
Vagy ha nem tudja akkor egy alternativa: [link].
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #78592 üzenetére
Nálam most megállt a tudomány! Pihennem szükséges.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #78589 üzenetére
Na! Vannak a kde-ben gesture-ek, azzal meg tudod oldani. Magyarul nem tudom hogy hívják!
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #78586 üzenetére
"És amit Rrimuru írt, azt hova?" - Az csak a sway ablakkezelőhöz jó.
"Terminálba, vagy elmentve, sh, vagy a Billentyűparancsok lapon, vagy az egérnél, de hova, hogyan...?" - Ő az ő esetében egy konfig fájlba ezt beírta és neki működött. Te milyen DE-t használsz? Gnome-nál van erre kiegészítő. Biztosan KDE-re is van, vagy Cinnamon-ra.
Az egészet amit leírt, vagy, kettészedve, volume-up és volume-down...? - Két külön parancs két külön billentyűnek. Ha kiderítenéd, hogy milyen paranccsal növelhető/mérsékelhető a hangerő, akkor te is billentyűgombokhoz rendelhetnéd. Ha consumer laposod lenne, azokon szokott lenni média vezérlő gombsor. Rimuru egy alternatív megoldást kínált fel neked.
És hová írom be? Globális, egyéni? - Attól függ, hogy milyen DE-n vagy.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #78584 üzenetére
A sway egy wm (window manager), a bind pedig adott billetyűhöz/billentyű kombinációhoz valamilyen feladat/funkció hozzárendelése.
-
Rimuru
veterán
válasz
tordaitibi #78580 üzenetére
Ehhez tulzas scriptet irni, siman ablakkezeloben ra kell bindelni amit futtatnal hangero allitasra.
pl swayben kb igy nezne ki (pulseaudioval):
set $volume_upp exec pactl set-sink-volume @DEFAULT_SINK@ +2%
set $volume_down exec pactl set-sink-volume @DEFAULT_SINK@ -2%
bindsym --whole-window button8+button4 $volume_upp
bindsym --whole-window button8+button5 $volume_downszucstom: vnc
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #78575 üzenetére
Persze! 2 magot kap a 4-ből. Hw-es virtualizáció támogatás is van! Csak hát a lapost 2013-ban kezdték el árulni újonnan :) (ezt a típust) És nem éri meg újba beruházni, mert a 3.-4. gen-es cpu-s elitebook-ok kerülnek most használtam 120k-ba kb.
50-70k kiadás sok 1-2 gen előrelépésre. ( Ha eladnám a mostanit szintén 50-60k-ért. )
-
szucstom
őstag
válasz
tordaitibi #78465 üzenetére
biztosan jó a tp link, de vmiért nem bízom benne. ettől függetlenül, bárki használhatja
-
mtomi95
senior tag
válasz
tordaitibi #78435 üzenetére
Ha jól emlékszem XP vagy az előtti Windowsról volt szó benne…
Most vagy egy Linux népszerűsítő reklám volt vagy egy eredetiségről szóló Windows reklám, de nem is reklám inkább karikatúra volt ez!
Nyilvan már akkor sem volt sok valóságalapja. Nem is amiatt keresem! -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #78435 üzenetére
Igen, ez egy masszív tévhit, több embert is ismertem aki így tudta. Sőt, sokan azért nem engedték frissülni a Windowst, mert attól féltek, hogy utána nem fog működni a törés vagy a kulcs amivel felrakták...
-
Kenderice
senior tag
válasz
tordaitibi #78422 üzenetére
Így megpróbálom.
Azt hittem, egy scriptbe másként kell beírni a parancsot, mint a terminálba.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- iPhone topik
- BestBuy topik
- One mobilszolgáltatások
- Házimozi haladó szinten
- Házimozi belépő szinten
- OLED TV topic
- Óvodások homokozója
- További aktív témák...
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- PlayStation Plus Premium 24 hónapos előfizetés , egyenesen a Sony-tól!
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest