- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- Androidos fejegységek
- Házimozi belépő szinten
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Notebook hibák
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
tobias40 #78716 üzenetére
....gyenge hozzá ez a laptopom és írtó lassú így,ezért majd a win10 mellé rakom fel az ssd-re a kiválasztott linux disztrót is...
Kb emiatt írtam, amit írtam, csak nem elég konkrétan, mivel a géped tipusneve alaján kb 140 különböző belsővel* került forgalomba, így nem volt egyértelmű a dolog....
Annyit azért megemlítek, ha tényleg tök nokedli vagy a Linuxhoz, akkor a legjobb választás a Linux Mint Cinnamon.
*viszont nVidia VGA-t nem látok csak Intel HD Graphics-ot, így amit írtál, hogy valami nem OK a VGA driverrel, az értelmezhetetlen, gyanítom a VB miatt van ez is, mivel nVidia-n kívül mindennek jól kell futnia a nyílt ill a kernelben lévő VGA driverekkel. (nem is nagyon van hozzájuk más)
(szerencsére Winx mellé még soha nem telepítettem, így nincs veszélye, hogy a továbbiakban is belevauzzak)
-
válasz
tobias40 #78713 üzenetére
Virtualbox-ot itt ajánlották én nem akartam feltenni és megtanulni de azt is kezdem már érteni,nem fogok miatta többet kérdezni de a topicjában nem válaszoltak és ezért kérdeztem meg itt!
Épp ezt nem értettem, de szerintem félreértettétek, amit írtam. Éppen nem lebeszélni akartalak, ezért értelmetlen pluszban a VB-be belemenni.
Csak, hogy értsd, ezt Te írtad?
Logot letöltöttem de nem tudom hogyan kell pastebin-re file-t feltölteni.
Reggeltem az oldalra...Ebből következtettem, hogy jobb lenne direktbe felraknod a Linuxot a Win mellé, semmivel sem nehezebb, de legalább azt látod, ami van, nem azt, amit egy rosszul konfigolt VB láttatni enged.
A pastebin használata meg az interneten a legegyszerűbb, copipaste, link kimásol-ide bemásol....emiatt gondoltam, hogy jobb kizárni minden felesleges eseménysort. Nem akartam a lelkedbe gázolni, az én oldalamon az látszott, amire reagáltam.Egyébként ha fel akarod rakni a csakgyanítomhogynVidia VGA drivert, akkor innen indulj:
Illesztőprogram kezelő kell neked, arra kattintva már látni fogod mi a teendőd, az általad most leírtak alapján a többi már menni fog. De ha felraksz egy VGA gyári drivert és annak is kell külön dedikált RAM külön, már életbe lép, amit imént mondtam a VB-n belüli kínlódásról.
Amúgy tényleg nem értem, miből vettétek le, hogy a kedved akarom szegni....
No mindegy, sok sikert, inkább nem kavarok be az eddigi hathatós segítséget nyújtó kollégák irányvonalába.
-
válasz
tobias40 #78711 üzenetére
Ez így a legértelmetlenebb dolog, amit el tudok képzelni! Most neked a virtualbox használatának elsajátításában segítenek a kollégák, amiről fogalmad sincs és egy számodra ismeretlen megoldás használatával kéne megismerkednek egy számodra szintén totál ismeretlen OS-sel? Ennek egy vége lehet, hogy megunod és azt mondod, neked ez a Linux nem jön be, nem tudod használni, holott a VB-t nem tudod használni.
Ettől függetlenül nem kívánok beleszólni a hozzáértők javaslataiba, de olvastam, amit írtál a pastebinről és abból az jött le, hogy így nem fog ez menni.
-
-
válasz
tobias40 #78703 üzenetére
Igen, de csak azokat, amiket a distro készítői fontosnak tartanak, vagy az adott program licence lehetőséget ad rá. Pl. a Fedora alatt csak egy kattintás a szoftveráruházban bekapcsolni a Google Chrome elérhetőségét, de a többi rendszeren sem bonyolult a telepítése.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tobias40 #78686 üzenetére
"VMX - Virtual-Machine Extensions = 0 (1)"
A log szerint a VT-x, vagyis a hardveres virtualizáció ki van kapcsolva a biosban, azt kapcsold be, az után valszeg jobb lesz a sebesség.
Az Ubuntu amúgy egy kicsit hájas disztró, XFCE-s vagy LXDE-s disztrók eleve kevesebb helyet foglalnak így hamarabb fel is települnek.
-
válasz
tobias40 #78679 üzenetére
Nem tudom hany magos a geped de add oda neki az osszeset es a hasznalatnal adj meg 80, max. 90%-ot. Igy a gazdagep is nemileg hasznalhato marad.
Hardveres virtualizacio tamogatott, biosba engedelyezve van?
Nekem egy nudli Celeronos gep van es elfelejtettem ezt, maradt a 2 mag es 3ora40 percig telepult. -
válasz
tobias40 #78658 üzenetére
"Akkor te a kamerákat hogyan éred el linux alól?"
Sehogy.
Dualbootos a rendszerem, Ubuntu+Windows10.
Valamint van nehany olyan helyzet, szituacio amikor valamit gyorsba meg kell oldani, Linuxos rutinom keves, vagy nem is segitene mert szoftveresen vagy nincs alternativa vagy igen hosszadalmas, bonyolult, esetleg kilometeres parancssorokat igenyelne.Evek alatt kialakult hogy a gepido kb. 97-98%-a Linux, a maradek a Win.
Ez igen csekely de ha kell, akkor nagyon kell es jol jon.
Raadasul legalis retail liszenszem van, akkor hasznaljam is neha ha mar megvanAmugy qurvajo a Linux, ha valaki hat en szivtam vele de megerte kitartani. Csendben teszi a dolgat, kezes, csak ezt neha elerni...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tobias40 #78660 üzenetére
Nekem pont fordított a preferencia sorrendem, szóval mindegy melyiket próbálod ki. Elsőre talán az egyik Mint verziót mondanám, mondjuk a Cinnamont. Az eléggé barátságos és Windows után megszokott élményt nyújt, ott vannak a dolgok ahol megszoktad.
A CMS meg... Ahány kínai kamera DVR, annyi szituáció. Régebben munkából kifolyólag olyan dolgokkal találkoztunk, hogy az amúgy b. drága kamera csak és kizárólag IE6 alatt működött ActiveX pluginnel, már IE7-en sem ment... Ez egy ilyen biznisz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tobias40 #78657 üzenetére
Chrome: igen, természetesen.
Pen: 4GB elég bármelyikhez. Természetesen csak a bebootoláshoz kell, a VirtualBox magát az ISO fájlt tudja használni.
Linkek: google
[https://ubuntu.com/download/desktop]
[https://linuxmint.com/download.php]
[https://manjaro.org/download/]CMS: jó kérdés, ki kell próbálni. De azért van egy pár lehetőség, pl: [https://www.ubuntupit.com/best-linux-camera-software/]
-
válasz
tobias40 #78653 üzenetére
CMS felejtos, nincs, nem letezik, megoldhatatlan, lehetetlen.
Wine Internet Explorer-t nem lehet pluginezni (Axtive X) mert nem lehet, masba nem epul be, Linuxos Firefoxba nem epul be, peeig azt asszem meg lehetne hekkelni, az osszes tobbi meg kivezette az NPAPI tamogatast, sot tiltva van. De midegy mert a beepulo Winre valo.
NVMS1000 es tarsai Wine alatt hibaval elszall.
Emiatt a bongeszos eleres kilove,
nativ szoftver Linuxra nincsen, amik vannak az jatekszer.
Kamerakat lehet de DVR vonalon nincs alternativa.
Ami vicc kategoria mivel az osszes normalis dvr es nvr valami linuxon alapul.
Nvr talan menne de azzal pont nics dolgom evek ota, ahota lehet volt v.mi fejlodes.
En vagyonor vagyok es tavoli eszkozoket menedzselek, hidd el ha en 2 ev keresgeles utan nem talaltam megoldast akkor valoban megoldhatatlan. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tobias40 #78653 üzenetére
Üdv!
Ami gépen jól fut a W10, azon bármelyik disztró ugyanolyan jól fog menni. Elsőnek a népszerű asztali disztrókat javaslom, válassz egyet ami tetszik mondjuk közülük:
Ubuntu (LTS kiadások), Linux Mint, Manjaro és ezek elérhetőek többféle asztali környezettel.Böngésző: mindegyik elérhető, hamarosan azt hiszem még az Edge-et is kiadják majd Linuxra. Opera, Chromium és Chrome is van. Ez utóbbihoz mondjuk lehet hozzá kell adni egy tárolót a rendszerhez, de ez disztró függő.
Outlook: Thunderbird. Én minden oprendszeren azt használom a céges office365 levelezés intézésére, faja. Vannak hozzá mindenféle kiegészítők, így pl. az Outlook naptár integráció is működik.
Magyar nyelv: minden disztróban benne van alapból, telepítéskor rögtön választható.
A NAS elérésével szerintem nem lesz gond. A CMS progis dolgot nem tudom, az lehet igényel majd némi guglizást.
Kipróbálásra meg azt tudom mondani, hogy tegyél fel egy ingyenes VirtualBox-ot a W10-en és először az alá tedd fel egyik-másik disztrót, aztán ha megvan ami tetszik, utána próbáld ki élesben is. - Meg magával a telepítő pendrájval is be tudsz bootolni live módban, ott is próbálgathatod a disztrókat mielőtt telepítenéd.
Telepítő kiírása: rufus progival.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Gyermek PC játékok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 7700 XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Air 15 M3 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
- Samsung Flip 2.0 PRO 65" WM65R + Connectivity tray + Gurulós állvány
- Apple iPhone 14 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged