Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• sh4d0w

félisten

válasz kekkec #11447 üzenetére

Ha nem adsz meg külön /home-ot, akkor a / része lesz.

GRUB2-ben minek az egér? Default a Linux indul el, de átállíthatod másra, így nem nagyon látom ennek létjogosultságát.

• kekkec

aktív tag

Sziasztok!

Láma Linux felhasználó vagyok és frissen telepített win7 mellé szeretnék ubuntu-t telepíteni.
    Két kérdésem volna a témával kapcsolatban, légyszi világosítsátok meg sötét elmém:

1.
    Ha a Win7 fent van, ugye 2 elsődleges partíciót birtokba vesz, és én még további NTFS partíciókat szeretnék létrehozni a linux partíciókon kívül.
    Ugye, ha jól gondolom további 2 kiterjesztett partíciót kell létrehoznom a winfos mellé, egyet a linux swap-nak és egy (/) ext4-es logikainak, a másikat a 2 logikai NTFS partíciónak?
    A linuxnak kell "/home" partíció is, vagy elég egy swap és "/"? Anno úgy emlékszem kézi particionálásnál kellett /home is.

2.
    A GRUB2 grafikus felülete támogatja az egér használatot? Tehát megoldható hogy egérrel válasszak az opciók közül?

Előre is köszi a segítséget! :R

Üdv.
    kekkec

• F34R

nagyúr

cp /usr/share/mpd/mpd.conf.example /etc/mpd.conf

ezzel a parancsal a minta fájlt mpd.conf-ba tette, mik elől elől kell kivenni a # és
    /home/Storage/Music -hoz kell e a sor elé végére ez -> " mint ahogy a mintába szerepel?

ha csak azt írtam át akkor rikácsol No "audio output"
    lefut és kiírja hogy alsa audio succesfully detected .
    akkor megint mpd a terminálba és ekkor már ez jön :
    Failed to bind to ' [ : : ]:6600' : Address already in use

• Atapi

senior tag

válasz mzx #11392 üzenetére

jól próbálod indítani. ha a /home/rendszergazda/minitube/ könyvtárban lennél, akkor a ./minitube paranccsal is indíthatnád, ezt írtam az előbb.
    a hibaüzenetre rákeresve a legtöbb helyen azt írják a népek, hogy qt verzió probléma valószínű. szóval vagy megpróbálsz qt-t frissíteni, vagy régebbi programverziót szerezni valahonnan, ami működőképes a jelenlegi rendszereden. illetve továbbra is áll a lehetőség, hogy keresel egy megbízhatónak tűnő ppa-t, amivel rendszer szinten frissíted az alkalmazást. ez utóbbi már csak azért is szerencsés, mert ha valaki rendesen megcsinálja a tárolót, akkor ugye telepítés során az összes szükséges függőség is telepítésre kerül, nem neked kell bubucolni azzal, hogy esetleg mi hiányzik egy új verziónak...

• mzx

senior tag

válasz mzx #11391 üzenetére

Ja, már próbáltam konzolból korábban is ,most jut eszembe, csak hát nem futott...
    Jól kiviteleztem az app indítását? Csak megadtam az elérési útját, így:
    /home/rendszergazda/minitube/minitube

- Ezt a hibaüzit jelezte ki rá:
    GET "http://flavio.tordini.org/minitube-ws/release.xml?v=1.5"
    /home/rendszergazda/minitube/minitube: symbol lookup error: /home/rendszergazda/minitube/minitube: undefined symbol: _ZN9QListData11detach_growEPii

• F34R

nagyúr

válasz 7 #11339 üzenetére

megkukkantom , és az miért van hogy a home ext4 part. 930gb és abból 17,9 gb foglalt mikor nincs is benne semmi. tehét /home abba van egy lost+found és annyi .
    gparted lehet nem jól tudja?

ezek a patchek mire jók ? és úgyanúgy a forrásba kell berakni és make install ?

törölt tag

válasz jochen #11163 üzenetére

Szomorú, de sehogy. Rakd újra.
    De van egy könnyítés. Előtte:

dpkg --get-selctions >(mondjuk) telepített_csomagok

Ez készít egy listát a telepített csomagjaidból a saját mappádba.
    Újrarakod a rendszert (persze, a /home mappát érintetlenül hagyva)
    Újra felveszed az esetleges extra tárolókat a hitelesító kulcsokkal együtt, amik a korábbi rendszeren volt (érdemes az /etc/apt/source.list fájlt és a /etc/apt/source.list.d mappát evégett lementeni), majd

sudo su

apt-get update

dpkg --set-selections < telepített_csomagok

apt-get update

apt-get dselect-upgrade

a végén

exit

Valami ilyesmi.

• Siriusb

veterán

válasz _BM_ #11149 üzenetére

Miért probléma az, hogy 1 vagy 2 partíciót mentesz? Úgy látom, clonezilla csak a használt blokkokat menti, tehát méret probléma kilőve. Ha a /home - od külön van, valószínűleg elég csak a / partíciót visszaállítani, ha baj van, tehát így a praktikusabb.
    Amit én még megtettem, hogy a konfigurációs fájlokon kívül nincs más a /home-ban, dokumentumok könyvtár stb. softlinkelve van külön adatpartícióra, amit akkor mentek le, amikor akarok, és még le sem kell választani.

Részemről rsync-et használok rendszermentésre is, gyorsabb, mintha mindig mindent másolnék, és helytakarékosabb is.

• _BM_

senior tag

Kakukk!

Van egy kis problémám. A vinyóm így van particionálva: swap, /, /home. Az a gondom, hogy ha partíciómentést csinálok (clonezillával), akkor a home partíciót is el kell menteni a /-vel együtt, mert az tartalmazza a fontos beállításokat. Szóval, jó lenne megoldani, hogy egyetlen partíció tartalmazzon mindent, ahogyan a windowsban is elég a rendszerpartíciót menteni. Alakítsam át a vinyót? Esetleg a home partíció valamelyik mappája tartalmaz mindent, ami kell? De melyik az? :B
    :R

• qamu74

őstag

válasz qamu74 #11066 üzenetére

Na rájöttem, köszönet laca026 nod32 linuxos leírásának!
    Az aztalra kicsomagoltam a HDsentinelt futtathatóva tettem, majd a terminálba az alábbi paranccsokat írtam le: su enter és a root jelszó után!!!!

rm -rf /tmp/epkg.*
    rm -rf /tmp/hdsentinel*
    chown root /home/qamu74/Asztal/hdsentinel
    chmod +x /home/qamu74/Asztal/hdsentinel
    /home/qamu74/Asztal/hdsentinel

A qamu74 helyére mindenki a saját fel.hasz.nevét írja be!
    És lám ezt kapjuk,illetve én ezt az eredményt kaptam a merevlemezem állapotáról:
    Hard Disk Sentinel for LINUX console 0.03 (c) 2008-2009 info@hdsentinel.com
    Start with -r [reportfile] to save data to report, -h for help

Examining hard disk configuration ...

HDD Device 0: /dev/sda
    HDD Model ID : WDC WD5000AAKX-001CA0
    HDD Serial No: WD-WCAYUH366309
    HDD Revision : 15.01H15
    HDD Size : 476940 MB
    Interface : S-ATA II
    Temperature : 33 °C
    Health : 100 %
    Performance : 100 %
    Power on time: 9 days, 8 hours
    Est. lifetime: more than 1000 days
    Köszi Laca!

• Vladi

nagyúr

válasz F34R #10927 üzenetére

Ezt a particionálás dolgodat nem értem. :F Csinál valamilyen default kiosztást? Mert olyat szoktak a disztró telepítők. De / kell mindenképpen. A nélkül nincs élet a halál előtt... :O Izé na...
    /home-ot is teheted külön partícióra, mert hasznos. A többi az ízlésed kérdése. swap nem kötelező, ami felhasználást írsz, arra nem nagyon kell. Ilyenkor szoktunk utólag egy kis swap fájt, de én pl mindig elfelejtem és sose jut eszembe. :D 4 G rammal desktopon ekkora a jelentősége.

szerintem a /boot partíciót azért teszi külön, mert a hozzá adott grub1 nem kezeli. Pedig van újabb változata, ami olvassa az ext4 partíciót is. Ezt inkább az arch wikiben nézd meg.

Programnak van sok, hirtelen nem is tudnék tanácsot adni. Nézd meg a csomagkezelőben, tegyél fel párat és válassz. :))

• Siriusb

veterán

válasz F34R #10927 üzenetére

Szia!

Nem kell swap 4 GB memóriánál, ha csak nem akarsz hibernálni. Viszont egy swap fájlt vagy swap partíciót később is hozzá tudsz adni a rendszerhez.
    Arch Linuxnak nagyon jó a wiki-je, kezd a Beginner's Guide-dal. Azért jó ha tudod, ez nem ubuntu stb., itt Te vagy a felelős a rendszerért, azt kapsz, amit felépítesz, s ezt Neked is kell karbantartani. Ha Arch-ot használsz, sokat tanulhatsz a linuxról, de időt és energiát kell rászánnod. Amit nem találsz a wiki-ben, a fórumon megkérdezheted, nagyon jó társaság van.

Olyan DE-t, WM-t raksz fel, amilyet akarsz, valószínűleg van hozzá wiki.

Grub2 kezeli az ext4-et is, szóval a /boot is lehet az. Javaslom a /home-t is külön rakni, ha gáz van és vissza kell állítani egy rendszermentést (pl egy downgrade nem jön össze), a /home "fölösleges" gigabájtjaival nem kell foglalkoznod.

Az, hogy milyen szoftvereket - zenelejátszó stb - telepíts, nagyban függhet attól, milyen környezetben használod, és kis erőforrás igényűeket akarsz, vagy nincs semmi kritérium.

• sh4d0w

félisten

válasz pethYeti #10550 üzenetére

Egészen hihetetlen ezek alapján.

asound: azt elfelejted, hogy a winnek csak a rendszerhez kell nagyon sok terület, itt 15 gigában már a /home-od is benne lehet.

• sh4d0w

félisten

válasz kutga #10544 üzenetére

Ha nincs 2 gigánál nagyobb memória összesen a gépben, akkor jó lesz. A 10 giga is elég egy kis ideig, de ha ez a /+/home, akkor hamar el fog fogyni. Ha van rá lehetőséged, ne spórolj a hellyel. Ilyen kis partíció esetén hamar korlátokba fox ütközni, amit később jóval nehezebb kitolni.

• Siriusb

veterán

válasz milestone #10527 üzenetére

Akkor tanulnál igazából, ha nem a windows módszerrel élnél (újratelepítés). Linuxnál nem telepítünk újra, linuxnál megoldjuk a problémát. Legrosszabb esetben visszatöltjük a mentést :P Jobb esetben elég egy downgrade.
    A /home/usernév könyvtárnak nem állítottad át véletlenül a jogosultságot?

Ja, és ha van pontos hibaüzenet, azt mindig érdemes ide bemásolni, mert úgy lehet érdemben segíteni, ha van megfelelő indormáció.

Szerk: most fogtam fel, hogy az egész felhasználó könyvtárt törölted. Hát ez a baj. A /home könyvtáron belül hozd létre ezt a mappát (a felhasználó neved), chown paranccsal beállítod a tulajdonost (tehát a magadat) és célszerű chmod-dal jogosultságokat csak a tulajdonos, azaz magad részére biztosítani.

Egy kis segítség a terminálban:
    chmod --help
    chown --help

• Atapi

senior tag

válasz milestone #10523 üzenetére

a ~/ az a home könyvtárat jelenti, itt tárolódnak az egyes alkalmazások személyre szabott beállításai, jellemzően egy .alkalmazás fájlban/könyvtárban. vagyis keresd meg a hibás felhasználó home könyvtárában (/home/felhasználó/) a korábban felsorolt könyvtárakat, és töröld őket, így a gnome beállításait törlöd ha minden jól megy, de csak a hibás felhasználónál. elvileg rejtettek, ezt vedd figyelembe.

• Vladi

nagyúr

válasz ChuckyOsb #10437 üzenetére

Innen szedd az ubuntu/debian csomagot. 32, vagy 64 amilyen rendszered van.
    utána dupla katt és elvileg megnyitja valami csomagkezelővel.
    Ha nem akkor parancssorban is telepítheted apt-get vagy valami programmal, többiek megmondják. :D

firefox 4-re keress valami előre forgatott csomagot, kibontod a /home/valami könyvtáradba és csinálsz neki parancsikont.

De továbbra is a csomagkezelőt javaslom. :D

• Krisztián012

csendes tag

válasz Krisztián012 #10214 üzenetére

Hy
    Problémát megoldottam.
    mount -o bind /home/a/b/c /var/ftp/c
    majd nano /etc/fstab
    /home/a/b/c /var/ftp/c ext3 -o,bind 0 0

Restartnál felcsatolja és ftp-n is működik.

• Krisztián012

csendes tag

Sziasztok

Debian op. rendszeren futó proftpdvel van problémám.
    /home-on lévő mappát szeretnék /var/ftp/mappába csatolni.
    Ezzel a paranccsal meg is csinálja, de restartnál nem csatolja vissza.
    mount --bind /home/a/b/c /var/ftp/c
    Viszont, ha így csinálom akkor meg a link nem működik.(Fájl nem található.)
    ln -s /home/a/b/c /var/ftp/c/c.lnk

Tudnátok segíteni, hogy működjön?

Üdv Krisztián

• ngabor2

nagyúr

most jön ki, hogy mennyire nem értek a hálózathoz :( feltettem a dhcpd3-servert, a minta konfigfile-t annyiban változtattam, hogy a #-t kiszedtem ez elől:

subnet 192.168.10.0 netmask 255.255.255.0 {
    }

aztán valamelyik neten talált cuccból sorba beírogattam:

# iptables --flush
    # iptables --table nat --flush
    # iptables --delete-chain
    # iptables --table nat --delete-chain
    # iptables --append FORWARD --in-interface eth0 -j ACCEPT
    # echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
    # iptables --table nat --append POSTROUTING --out-interface hso0 -j MASQUERADE

(a /etc/syslog.conf-ban is benne van az ip forward engedélyezése, szóval ez felesleges, de ártani csak nem árt...)

az eth0 címe 192.168.10.1

a dhcpd3 szerver újraindítása:

root@sepacore-laptop:/home/sepacore# /etc/init.d/dhcp3-server restart
    * Stopping DHCP server dhcpd3 [ OK ]
    * Starting DHCP server dhcpd3 [ OK ]
    root@sepacore-laptop:/home/sepacore# tail /var/log/messages
    Jun 3 13:23:08 sepacore-laptop dhcpd: For info, please visit http://www.isc.org/sw/dhcp/
    Jun 3 13:23:10 sepacore-laptop dhcpd: Internet Systems Consortium DHCP Server V3.1.1
    Jun 3 13:23:10 sepacore-laptop dhcpd: Copyright 2004-2008 Internet Systems Consortium.
    Jun 3 13:23:10 sepacore-laptop dhcpd: All rights reserved.
    Jun 3 13:23:10 sepacore-laptop dhcpd: For info, please visit http://www.isc.org/sw/dhcp/
    Jun 3 13:23:10 sepacore-laptop dhcpd: Internet Systems Consortium DHCP Server V3.1.1
    Jun 3 13:23:10 sepacore-laptop dhcpd: Copyright 2004-2008 Internet Systems Consortium.
    Jun 3 13:23:10 sepacore-laptop dhcpd: All rights reserved.
    Jun 3 13:23:10 sepacore-laptop dhcpd: For info, please visit http://www.isc.org/sw/dhcp/
    Jun 3 13:23:10 sepacore-laptop dhcpd: Wrote 0 leases to leases file.

látszik, hogy valami nagyon hiányzik (pl. néhány alapvető infó, aminek most nincs lehetőségem utánanézni).

• Lenry

félisten

LOGOUT blog

válasz CoolBoy323 #9823 üzenetére

állítsd be, hogy formázza ext4-re, és a csatolási pontja legyen / (egy per jel)
    egyébként ne csak ezt az egy partíciót csináld. nem tudom mennyi RAMod van, de 2 GB alatt azért nem árt egy swap partíció a virtuális memóriának (fájlrendszer típusa: swap, csatolási pontja nincs, a mérete meg max 1-2GB). ha több RAMod van, akkor nem kell swap.
    meg létrehozhatsz egy home partíciót is, ahová a személyes cuccaidat fogja rakni, itt lesznek a személyes beállításaid, meg minden, olyan mint a Documents and Settings Windows alatt, ez is ext4 legyen, a csatolási pontja pedig /home, a mérete meg amennyit rá tudsz szánni, de azért legyen mondjuk legalább 5GB
    a rendszernek meg egyébként 15GB bőven elég

• CoolBoy323

nagyúr

válasz ZCoyote #9812 üzenetére

"A gyökér fájlrendszer (/) számára legalább 5 GB helyet biztosítson; 15 GB-nál nagyobb partíció nem szükséges a gyökér fájlrendszernek
    A cserehely (swap partíció) méretét a következőek szerint határozza meg:
    Amennyiben 1 GB-nál kevesebb memória van a számítógépében, a cserehely mérete egyezzen meg a memória méretével
    Amennyiben 2 és 4 GB között van memóriájának mérete, a cserehely mérete legyen a memória méretének a fele
    Amennyiben több mint 4 GB memória van a számítógépében, a cserehely mérete legyen 2 GB
    A fennmaradó hely lesz a /home, ahol a felhasználók saját könyvtárai kapnak helyet."

akkor mégis kell swap? :F

• doc

nagyúr

válasz Lakers #9707 üzenetére

akkor valoszinuleg nem jol csinaltal valamit (pl. nem rootkent adtad ki a parancsot, vagy nem megfelelo konyvtarra)

nezzuk meg, igaza van-e a wine-nak:

ls -ld /home/en/.wine

• Lakers

tag

Sziasztok!

Wine alól szeretnék programot használni:
    http://kandurblog.wordpress.com/2007/12/31/wine-es-hasznalata/ Ezt a leírást használtam. És amikor a wine progman parancsot írom be a következő hibát dobta ki rá:
    wine: /home/en/.wine is not owned by you
    pedig az elején a terminálba rootként léptem be...
    Mi lehet a gond? ha grafikus felületen probálom és jobb klikk, Load by Wine.... akkor sem moccan meg az exe...
    A rendszer ubuntu 9.10

• Vladi

nagyúr

válasz j0k3r! #9192 üzenetére

Attól függ, az a progi hogy települ? De wine-vel tudod telepíteni is. akkor a /home/user/.wine/drive_c útvonalra telepít. Tehát nem kell ntfs fájlrendszer.

• Vladi

nagyúr

válasz j0k3r! #9190 üzenetére

Igen, úgy már jó. Lehet még /home, de nem feltétel.

(#9189) zodo:
    Nekem ment a hétnullanégy anno ekkora gépen. Nem volt villám, de ment elviselhetően.

• Sz__G

csendes tag

Sziasztok!

Az alábbi problémám adódott:

A mikrofon működött rendesen. Skype ment rendesen. PCI-os hangkártyával, az alaplapi le volt tilta a BIOS-ban. Namost, jött egy BIOS-felejtés, és minden defaultba csüccsent vissza, miszerint az alaplapi hangkártya ENABLED-lett. Ééés...nem történt semmi hosszú ideig. Ment az XMMS, meg mplayer, meg minden ahogy kellett (skype-ot nem próbáltam). Valamikor észrevettem ezt, és visszaállítottam DISABLED-re, hogy mert mérne...Ésss semmi, minden működött(skype-ot nem próbáltam). Az alsaconf-ot kellett néha-néha futtatni, mert nem volt hang. Alsaconfot lefuttatva minden helyreállt(skype-ot nem próbáltam). Aztán egyszer csak Skypeolni kellett. És a mikrofon nem megy. Magamat hallom, alsamixben ha föltolom a mic-et, akkor besípol minden. Capture-t is feltoltam, de semmi. Gyakorlatilag mindent megpróbáltam, többek között ezeket is, csak a megoldást nem :) :

http://alsa.opensrc.org/index.php/Record_from_mic

Amixer kimenetemet csatoltam:

szg:/home/szg# amixer
    Simple mixer control 'Master',0
    Capabilities: pvolume pswitch pswitch-joined
    Playback channels: Front Left - Front Right
    Limits: Playback 0 - 31
    Mono:
    Front Left: Playback 25 [81%] [-9.00dB] [on]
    Front Right: Playback 25 [81%] [-9.00dB] [on]
    Simple mixer control 'Master Mono',0
    Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined
    Playback channels: Mono
    Mono: Playback 31 [100%] [0.00dB] [on]
    Simple mixer control '3D Control - Center',0
    Capabilities: volume volume-joined
    Capture channels: Mono
    Limits: 0 - 15
    Mono: 15 [100%]
    Simple mixer control '3D Control - Depth',0
    Limits: 0 - 15
    Mono: 9 [60%]
    Simple mixer control '3D Control - Switch',0
    Capabilities: pswitch pswitch-joined
    Mono: Playback
    Simple mixer control 'PCM',0
    Mono:
    Front Left: Playback 27 [87%] [6.00dB] [on]
    Front Right: Playback 27 [87%] [6.00dB] [on]
    Simple mixer control 'Surround',0
    Capabilities: pvolume pswitch
    Mono:
    Front Left: Playback 18 [58%] [-19.50dB] [on]
    Front Right: Playback 18 [58%] [-19.50dB] [on]
    Simple mixer control 'Surround Down Mix',0
    Mono: Playback (off)
    Simple mixer control 'Surround Jack Mode',0
    Capabilities: enum
    Items: 'Shared' 'Independent'
    Item0: 'Shared'
    Simple mixer control 'Center',0
    Mono: Playback 25 [81%] [-9.00dB] [on]
    Simple mixer control 'Center/LFE Down Mix',0
    Simple mixer control 'LFE',0
    Mono: Playback 21 [68%] [-15.00dB] [on]
    Simple mixer control 'FM',0
    Mono:
    Front Left: Playback 26 [84%] [4.50dB] [on]
    Front Right: Playback 26 [84%] [4.50dB] [on]
    Simple mixer control 'Wave',0
    Mono:
    Front Left: Playback 14 [45%] [-13.50dB] [on]
    Front Right: Playback 14 [45%] [-13.50dB] [on]
    Simple mixer control 'Line',0
    Capabilities: pvolume pswitch pswitch-joined cswitch cswitch-exclusive
    Capture exclusive group: 0
    Capture channels: Front Left - Front Right
    Front Left: Playback 19 [61%] [-6.00dB] [on] Capture (off)
    Front Right: Playback 19 [61%] [-6.00dB] [on] Capture (off)
    Simple mixer control 'CD',0
    Front Left: Playback 25 [81%] [3.00dB] [on] Capture (off)
    Front Right: Playback 25 [81%] [3.00dB] [on] Capture (off)
    Simple mixer control 'Mic',0
    Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined cswitch cswitch-exclusive
    Mono: Playback 18 [58%] [-7.50dB] [on]
    Front Left: Capture (off)
    Front Right: Capture (off)
    Simple mixer control 'Mic Boost (+20dB)',0
    Mono: Playback [on]
    Simple mixer control 'Mic Select',0
    Items: 'Mic1' 'Mic2'
    Item0: 'Mic1'
    Simple mixer control 'Video',0
    Front Left: Playback 31 [100%] [12.00dB] [on] Capture (off)
    Front Right: Playback 31 [100%] [12.00dB] [on] Capture (off)
    Simple mixer control 'Phone',0
    Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined cswitch cswitch-exclusive
    Mono: Playback 23 [74%] [0.00dB] [on]
    Simple mixer control 'I2S',0
    Mono:
    Front Left: Playback 23 [74%] [0.00dB] [on]
    Front Right: Playback 23 [74%] [0.00dB] [on]
    Simple mixer control 'IEC958',0
    Capabilities: pswitch pswitch-joined cswitch cswitch-joined
    Mono: Playback [on] Capture (off)
    Simple mixer control 'IEC958 Playback AC97-SPSA',0
    Limits: 0 - 3
    Mono: 3 [100%]
    Simple mixer control 'IEC958 Raw Data',0
    Capabilities: pswitch pswitch-joined cswitch cswitch-joined
    Mono: Playback (off) Capture (off)
    Simple mixer control 'PC Speaker',0
    Limits: Playback 0 - 15
    Mono: Playback 12 [80%] [-9.00dB] (off)
    Simple mixer control 'Aux',0
    Front Left: Playback 24 [77%] [1.50dB] [on] Capture (off)
    Front Right: Playback 24 [77%] [1.50dB] [on] Capture (off)
    Simple mixer control 'Mono Output Select',0
    Items: 'Mix' 'Mic'
    Item0: 'Mic'
    Simple mixer control 'Capture',0
    Capabilities: cvolume cswitch cswitch-joined
    Limits: Capture 0 - 15
    Front Left: Capture 15 [100%] [22.50dB] [on]
    Front Right: Capture 15 [100%] [22.50dB] [on]
    Simple mixer control 'Mix',0
    Capabilities: cswitch cswitch-exclusive
    Front Left: Capture [on]
    Front Right: Capture [on]
    Simple mixer control 'Mix Mono',0
    Capabilities: cswitch cswitch-exclusive
    Simple mixer control 'AC97 18-bit',0
    Simple mixer control 'AC97 2ch->4ch Copy',0
    Mono: Playback [on]
    Simple mixer control 'Analog to IEC958 Output',0
    Simple mixer control 'Channel Mode',0
    Items: '2ch' '4ch' '6ch'
    Item0: '4ch'
    Simple mixer control 'Digital Capture Source',0
    Items: 'AC97 Primary' 'FM' 'I2S' 'PCM' 'AC97 Secondary'
    Item0: 'FM'
    Simple mixer control 'Duplicate Front',0
    Simple mixer control 'Exchange Center/LFE',0
    Simple mixer control 'External Amplifier',0
    Simple mixer control 'Swap Surround Slot',0

Mivel az alsamix meg a barátaik nem segítettek, gondolom valami modul-probléma vagy alsa-probléma lehet. Namost azt hol lehet állítani, hogy milyen modulok, hogyan töltődjenek be?

Olyan érzésem van, hogy az alaplapi hangkártya moduljai is betöltődnek (noha az le van tiltva), és azok bekavarnak.

Előre is kösz:
    szg

• NovaBlue

aktív tag

válasz #25954560 #9040 üzenetére

kösznöm a gyors segitséget :C

a vga-val már most gondok vannak, letöltötem a .deb fájlt és próbéltam volna telepiteni de ezt kaptam:

debian:/home/xyz# dpkg -i xserver-xorg-video-openchrome_0.2.904~svn814-0ubuntu0tormod_i386.deb
    Új csomag kiválasztása: xserver-xorg-video-openchrome.
    (Adatbázis olvasása ... Most 96524 fájl és könyvtár telepített.)
    Kicsomagolás: xserver-xorg-video-openchrome innen: xserver-xorg-video-openchrome_0.2.904~svn814-0ubuntu0tormod_i386.deb ...
    dpkg: függőségi gondok miatt nem beállítható e csomag: xserver-xorg-video-openchrome:
    xserver-xorg-video-openchrome függőségek: xserver-xorg-core (>= 2:1.6.2); ám:
    xserver-xorg-core rendszeren lévő verziója 2:1.4.2-10.lenny2.
    dpkg: hibás feldolgozás: xserver-xorg-video-openchrome (--install):
    függőségi hibák - e csomag beállítatlan maradt
    Processing triggers for man-db ...
    Hibák történtek a feldolgozáskor:
    xserver-xorg-video-openchrome

ez azt jelenti,hogy az én kernelem régebbi mint amihez jó lenne ez a driver????

• Major Major

senior tag

válasz fairi #8877 üzenetére

HDSentinel
    de a legújabb ubiban (9.10) már van egy grafikus progi is erre, lemezkezelő a neve

(#8876) pc-user
    na feltettem erre a gépre is a legújabb verziót
    kellett hozzá a sun-java6-jre meg a sun-java6-plugin , utána a webstarttal föltettem. az alap könyvtárakat megváltoztattam, a program a /home/user/.local/share/abevjava kt-ba ment, a beállítások a /home/user/.config/abevjavába
    a menü ikont nem csinálta meg ugyan (az asztalra nem kértem ikont), de a telepítési könyvtárban az abevjava_start-ra duplaklikk elindítja rendesen
    a rendszer Xubuntu 9.10

• Vladi

nagyúr

válasz D4rkAv3ng3r #8757 üzenetére

Szia!

Érdemes a szükséges partíciókat még telepítés előtt előkészítened. Elvileg egy is elég. De a virtuális memóriának (alias: swap) szokás külön, meg esetleg a /home-nak. De egybe is elférsz, 4 G rammal elleszel swpa nélkül.
    Tehát:
    Töredezettség mentesítás, partíció leválasztása. Majd telepítés közben megmutatod, hogy oda tegye a gyökért : /

"Én 30-40 G-ra gondoltam."
    Jézusmária. Nem kell annyi. 15 G már elég lesz.

Ati drivernek meg azt tedd fel, amit a disztribúciód javasol. Csomagkezelővel.
    De ennek érdemes még utána nézni, az ati hírhedt gyártó mifelénk. :U

• Vladi

nagyúr

válasz D®. GeNy@ #8552 üzenetére

Összevonva a válaszok:

ubuntu azért jó neked, mert Mo-on a legtöbben ezt használják, tehát lesz segítséged bőven. Inkább a 8.04-et válaszd, az stabilabb, kiforrottabb és hosszabban támogatott.
    Csomagkezelést elég nehéz 2 szóval megmagyarázni.
    Lényegében a disztribútor - jelen esetben az ubuntu közösség - előkészített egy csomó programot, gyakorlatilag mindent amire szükséged lehet. Azt a csomagkezelővel tudod telepíteni. Leírás itt.

A Linux disztrókat meg úgy képzeld el, mintha legóból lennének. Bármit összebarkácsolhatsz, ami tetszik. Például egy desktop rendszerből is 2 perc alatt csinálhatsz ftp szervert, miközben épp msnezel rajta. Csak az ismereteid szabnak határt. A rendszer mindent megenged, semmit sem rejt el.

ext3 mindent tud ami neked kellhet, sőt még többet is. Vagy tégy ext4 fájlrendszert és akkor az egész partíciódat elfoglalhatja egy fájl, vagy 100 csillió apró fájl. :))

ha van rendszer hdd azt érdemes 3 felé vágni:
    / : gyökér. Ezt a kiinduló pont a fájlrendszerben. Ide kerül minden. Mondjuk 8 G (ez még sok is, de így biztos hogy sose telik be)
    swap: ez a virtuális memória. Alias pédzsfájl. :DDD 500 mega elég.
    /home amennyi marad. Ide kerülnek a felhasználó programok adatia. Bár ennek se kell sok, maximum 10 g és akkor már nagyvonalú voltál. Esetleg egy 4. amit tárolsz valamit.

Nem fog lelassulni, nem lesz töredezett ne aggódj.

Még egy általános tanács: ha egy hét múlva még nem lesz teljesen működőképes a szervered, ne aggódj. Egy hónap múlva már biztos jó lesz. ;)

• Siriusb

veterán

válasz 7Heads Drago #8509 üzenetére

A /home/felhasználónév könyvtár van dedikálva az adott felhasználó mindenféle kacatjának.
    ext2/3 win alól

• jFox

addikt

válasz Konkii #8495 üzenetére

elvileg ide:
    UUID=f350dff0-bcd9-4417-8fcd-1c9c7ef57700 /home ext3 relatime 0 2
    a relatime után vesszővel elválasztva. ... realtime,iocharset=utf8 ...
    bár ez elég fura fstab :Y , még ilyet nem láttam, igaz én Mandriván nyomom.
    Ez az UUID nekem új, valami scsi vagy SAS winyón van a rendszer?

• Konkii

csendes tag

válasz jFox #8494 üzenetére

Az a baj, hogy nem tudom hova is kellene beírni azt a részt amit írtál :S, mert azt látom, hogy nincs ott az utf8. Beillesztem az fstab-ot:

# /etc/fstab: static file system information.
    #
    # Use 'vol_id --uuid' to print the universally unique identifier for a
    # device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
    # that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
    #
    # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
    proc /proc proc defaults 0 0
    # / was on /dev/sda3 during installation
    UUID=2be94ecb-94c2-47c7-9c7b-6b0060f79672 / ext3 relatime,errors=remount-ro 0 1
    # /home was on /dev/sda4 during installation
    UUID=f350dff0-bcd9-4417-8fcd-1c9c7ef57700 /home ext3 relatime 0 2
    # /windows was on /dev/sda1 during installation
    UUID=E63423053422D877 /windows ntfs defaults,nls=utf8,umask=007,gid=46 0 1
    # swap was on /dev/sda5 during installation
    UUID=f5a9ae0a-4747-4722-9b3d-7826c3161a23 none swap sw 0 0
    /dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0 0

• válasz Atis707 #8466 üzenetére

Beállítás kérdése a frissítés. Lehet úgy, h a fontos biztonsági dolgokat magától letölti, telepíti vagy csak értesit és Te nyomsz rá a kezdésére (persze közben bármit csinálhatsz, egyáltalán nem zavar vagy lassít be semmit.)

Ha le akarod gyalulni a régi rendszereket akkor Xp telepítésnél oszd ketté a vinyót (vagy ahogy tetszik), telepítés után Ubi lemez be, particionálás résznél kézi (látni fogod a wines particiót, NTFS, azt ne piszkáld), 10 Gb /-nek (perjel) ext3 vagy 4-el, 1-2Gb swap (cserehely) ez a ram mennyiség függvénye 2 Gb felett ki is kapcsolható, a maradék /home-nak ismét ext3 vagy 4. És már települ is :)

• zodo

nagyúr

válasz doc #8132 üzenetére

/home/zodo/.profile fájl végére írtam ( biztos nem így kéne ) ,hogy numlockx on

Vagy a fentebb említett módon a vezérlőpult / billentyűzet menüben bepipáltam,hogy a kde indításakor kapcsoljon be.

• Vladi

nagyúr

válasz zodo #8059 üzenetére

:DDD Már bocs.

Sikerült jól összevonnod a parancsokat.

cd /valahová

Könyvtárváltás valahová. Kell a szóköz! Utána telepítés.

dpkgi -i csomag.deb

Persze kell elé a sudo mert azzal biztosítasz jogosultságot az utána álló parancsnak.

De mindig szóközzel választod el! Egymás után beírni sok parancsot meg értelmetlen.

Némi olvasnivaló. a "Parancsolj és uralkodj" cikksorozat.

2 tipp csak most csak neked:

Nem kell az egész parancsot vagy elérési útvonalat beírni. Használd a tab gomot. Az megpróbálja kiegészíteni neked. Ha egyértelmű egy nyomásra beírja. Pl:
    moun [tab] mount
    Működik könyvtár és fájlnevekre is. Pl:
    /ho [tab] /home
    Vagy a te esetedben:
    dpkgi -i oper [tab] dpkgi -i opera.static.akármi.meg.a.többi.deb
    Ha nem egyértelmű neki mit keresel, akkor kiírja a lehetségeseket.

Ha egy parancsot nem tudod hogy kell használi:

parancs --help

Kapsz rövid elírást ami segít. Ha még több infó kell:

man parancs

A teljes kézikönyvet kiírja. Ha szerencséd van magyar. Gyakran van man oldal config fájlokhoz is.
    Figyelj oda arra is, hogy pontosan kell beírni a könyvtárneveket. Tehát: Letöltések
    Számít a nagy betű.

• ZCoyote

őstag

válasz zodo #8061 üzenetére

Azzal együtt nem értem miért nem tudtál bemenni a könyvtárba.
    Megpróbálnád azt hogy kimész a gyökérbe " cd /" és úgy adod ki a parancsot " cd /home/blabla.
    Csak a próba kedvéért.

doc: Jaaa, csak ennyi lett volna? Ezt nem is néztem.

• zodo

nagyúr

válasz ZCoyote #8060 üzenetére

" Navigálj el a mappáig: cd /home/zodo/letöltések. "

Én ezt így értem és tettem.

Megnyitom a terminált => beírom : cd /home/zodo/letoltesek =>enter

Erre azt írja: nincs ilyen könyvtár :(

Viszont megvan a megoldás és most is tanultam valami újatt !

Elmegyek a fájlkezelő segítségével a /home/zodo/letoltesek mappáig => üres mappa területen jobb klick => Open Terminal Here => ekkor a terminal ablakában láthatjuk,hogy (gondolom felcsatolja) a letoltesek mappában járunk:
    " zodo@zokdedo:~/Letoltesek$ " ekkor beírom a sokat emlegetett parancsot:
    sudo dpkg -i opera-static_9.64.2480.gcc295.qt3_i386.deb => enter

és lássanak csodát ,felkerült a kívánt csomag. :DD

Köszönöm szépen ,mindenkinek a segítséget ! :R
    Opera nélkül az egész project ugrott volna.

Csak nagyon halkan jegyezném meg ( ,mert lehet,hogy van ilyen ,de én nem botlottam bele ): szerintem ilyen jellegű írások is kellenének a MS xy kiadáshoz sem értő , userek (mint pl.: én ) segítésére.
    Mondjuk erre is van megoldás pl.: ez a kezdő topik.

• ZCoyote

őstag

válasz zodo #8059 üzenetére

Várj-várj. Navigálj el a mappáig: cd /home/zodo/letöltések.
    Aztán ha ott vagy aztán indítsd a "sudo dpkg -i opera-blabla..."

• doc

nagyúr

válasz zodo #8057 üzenetére

indits egy terminalt, es ott a cd paranccsal tudsz konyvtarat valtani
    vagyis ha mondjuk a /home/zodo/Desktop konyvtarba toltotted le, akkor a
    cd /home/zodo/Desktop
    parancsot kell kiadni, utana meg
    sudo dpkg -i akarmi.deb

illetve ossze is lehet vonni:

sudo dpkg -i /home/zodo/Desktop/akarmi.deb

• zodo

nagyúr

válasz sh4d0w #7792 üzenetére

Szia!

Most azzal próbálkozok ,hogy az uck-el testreszabok vagyis csak szeretnék egy crunchbang.iso lemezt. Semmi áron nem akarta terminálból telepíteni az uck-et , mindegy letöltöttem / felraktam gdebivel. :)

Elindítom az uck-et lépésről -lépésre haladok és mikor neki állna az összeállításnak akkor küld egy üzenetet ,hogy nézzem meg a Build.log-ot / ebben ez áll: [sudo] password for zodo:

Mi a baja a jelszavamal ?

Az uck alkalmazás ebbe a mappába: /home/zodo/tmp tenné az elkészített .iso fájl.
    Temp mappának a tulajdonságai / jogok alatt mindent bepipáltam ,kivéve a "ragadós"-t
    Továbbá próbáltam még: a fenti log-ba megadtam a jelszavam elmentettem és újrakezdtem a telepítő elkészítését a program segítségével, de szintén ezt a log fájl kaptam. :F

Mit kéne tennem ,hogy végre tovább léphessek ezen a ponton ?

• Vladi

nagyúr

válasz geprombolo #7706 üzenetére

Van pár módszer, hogy ne kelljen beállítgatni. A desktop beállításokat a
    /home/user/valami
    könyvtárban tartja. Ezt kiválogatod és átmásolod a /root-ba.

Illetve van erre default cucc - rád bízom a megkeresését - azt simán bemásolja a /home-ba amikor usert létrehozol. Azt ha módosítod, akkor minden újabb juzer az újat kapja meg.
    Persze a fájlok megfelelő jogosultságokat be kell állítani.

Kicsi utánajárással megoldható könnyen.

De rootként továbbra sem jó ómen belépkedni.

• doc

nagyúr

válasz D®. GeNy@ #7619 üzenetére

nem valami atomeromu az a gep, szoval inkabb valami lightos linuxot raknek ra, ennek megvan az a hatranya, hogy altalaban kevesbe user-friendly az allitgatasa :)
    a masik verzio, hogy teszel ra mondjuk egy Ubuntut, ehhez rengeteg segitseget kapsz barhol, gugli tobbnyire egybol kidobja a megoldast barmilyen problemara, viszont eleg lassu lesz a proci miatt (bar azert jo esellyel hasznalhato marad)

minek a gigabites kartya? gondolom nem gigabites neted van :) meg meg ha lenne is, nem hiszem hogy a P3 birna az iramot
    persze ha mar megvannak a kartyak, akkor nyugodtan :)

driver nem kell, ez nem windows :) feltelepited, hasznalod
    ugyanez vonatkozik a programokra is, ami nincs bent egy alap pl. Ubuntu telepitesben, az nem fog neked kelleni, ha megis, 2-3 kattintassal megtalalhatod a neked kello programot, a Linux le is tolti, feltelepiti, neked csak hasznalni kell

virusirto nem kell, a linuxot ugye nem kell felteni, ha meg a teljes atmeno forgalmat akarod monitorozni, brutalisan belassul minden...

torrent megy persze, miert ne menne?

a filerendszer lehet az, amit a telepito felkinal alapbol, a particiomeretre is valoszinuleg ad javaslatot, ha nem, akkor mondjuk 512MB vagy 1GB swap meg a rootnak olyan 20 GB particio boven eleg, a maradek 300GB lehet tarterulet a torrenteknek (pl. /home-ra mountolva)

• doc

nagyúr

válasz Csakénvagyok #7514 üzenetére

a legegyszerubb megoldas ha nem piszkalod a particiokat, hanem az egyiket kinevezed mondjuk /home-nak (/usr-nek, stb), es oda mountolod

• blaselinux

csendes tag

válasz ColonelBart #7499 üzenetére

Párat megcsináltam, de nem mindet... dolgozz csak vele. Ja és természetesen több megoldás is létezhet 1 feladatra.

3.Hogyan keresné meg a /etc könyvtárban található összes alkönyvtár számát?
    ls -l /etc | grep -c ^d
    ls -l /etc | grep ^d | wc -l

6. Hogyan keresné meg az /etc könyvtárban azokat a fájlokat, amelyek nevében az ’if’ szöveg szerepel?
    ls /etc | grep if

11. Rendezzük a /usb/lib könyvtár tartalmát a fájlnév alapján fordított sorrendben!
    ls /usr/lib sort -r

21. Hogyan határozná meg a /home könyvtárban a és alkönyvtáraiban az A betűvel kezdődő állományok számát?
    ls -1R | grep ^A | wc -l

22. Hogyan listázná ki a saját home könyvtárában és alkönyvtáraiban az A betűvel kezdődő állományokat?
    ls -1R | grep ^A

Remélem segít legalább az elindulásban, hogy a többit is meg tudd oldani.

• ColonelBart

csendes tag

válasz ColonelBart #7498 üzenetére

Eddig...így állok! :S

1. Egy ’konyv.txt’ nevű fájlban hogyan törölne minden ’a’ betűt?
    cp konyv.txt konyv.txt.tmp && cat konyv.txt.tmp | sed -e 's/a//' > konyv.txt

- sed 's/\(a)*\)/\l/g' konyv.txt -

2. Milyen paranccsal nyomtatná ki, hogy hol található az ’ls’ parancs? locate ls

3.Hogyan keresné meg a /etc könyvtárban található összes alkönyvtár számát?
    nemvagom

4. Milyen parancsokkal hozna létre egy proba nevű könyvtárat és hogyan biztosítaná, hogy

akönyvtárnak és a benne levő fájloknak az alábbi jogosultsága legyen?
    drwxr-x---

mkdir proba && chmod 750 proba

5. Egy ’konyv.txt’ nevű fájlban hogyan cserélné le a számmal kezdődő, számot nem tartalmazó,

de bármi mást igen, és kis vagy nagy ’z’-vel végződő szavakat 3 darab nagy ’Z’ betűre?

sed 's/^[0-9][^0-9].\+[zZ]/zzz/' konyv.txt

6. Hogyan keresné meg az /etc könyvtárban azokat a fájlokat, amelyek nevében az ’if’ szöveg

szerepel?

find /etc -name if* -type f -print0 | xargs echo

7. Egy log fájl több felhasználó bejelentkezéseit tartalmazza. Hogyan határozná meg hogy,

hányszor jelentkezett be QWERTYU felhasználó?

cat logfile | grep -c QWERTYU

8. Hogyan számolná meg, hogy a eredmenyek nevű fájlban hány embert hívnak Katalinnak?
    cat eredmenyek | grep -c Katalin

9. Egy titkos szöveget publikussá kellene tenni olyan módon, hogy minden nevet ki kellene

húzni. A ‘cikk.txt’ fájlban hogyan cserélné le a nagy betűvel kezdődő és után csak

kisbetűket tartalmazó szöveget három ‘x’ betűre: xxx ?
    vmi grep vagy awk
    10. Hogyan listázná ki a saját home könyvtárában és alkönyvtáraiban az üres állományokat

vagy a z 1 óránál újabban létrehozott állományokat?
    find ~ -type f -ctime +1 -print0 | xargs echo ---- ez csak az 1 oranal regebbieket,

tobbit nemtom
    man find

11. Rendezzük a /usb/lib könyvtár tartalmát a fájlnév alapján fordított sorrendben!
    man ls >> sort..

12. Hogyan határozná meg a /usr könyvtár-ban és alkönyvtáraiban az ’A’ betűvel kezdődő

fájlok számát? ls -1 /usr/A* |wc -l

13. Egy ’konyv.txt’ nevű fájlban hogyan cserélné le a számmal kezdődő, számot nem

tartalmazó, de bármi mást igen, és kis vagy nagy ’z’-vel végződő szavakat 3 darab nagy ’Z’

betűre?

14. Hogyan lehetne minden olyan sort megkeresni és egy ‘ered.txt’ file-ban eltárolni amely

NEM tartalmaz évszámot? Az évszám vagy 19-el vagy 20-al kezdődik és négy számot tartalmaz.

inverv grep

15. Ön a saját home könyvtárában van. Milyen paranccsal tudná kiiratni a gyökérkönyvtárban

lévő etc könyvtárban lévő group fájl tartalmát a sajat home könyvtárában lévő sajatkonyvtar

nevű könyvtárban lévő sajatfajl nevű fájlba, melynek eredeti tartalmát is meg akarja őrizni?

cat /etc/group >> ~/sajatfajl

16. Hozzon létre egy ~/nevsor nevű állományra mutató szimbolikus linket nevsor_masolat

néven!
    ln -s ~/nevsor ~/nevsor_masolat

17. Egy ’konyv.txt’ nevű fájlban hogyan törölne minden ’a’ betűt?

18. Milyen állománynevekre illeszkedik a következő minta: a[2009]c*b Adjon példát!

19. Hogyan lép ki szabályosan a parancsértelmezőből? exit (ctrl + d)

20. Írjon parancsot, mely letöröl minden karaktersor utáni számot! Lol?

21. Hogyan határozná meg a /home könyvtárban a és alkönyvtáraiban az A betűvel kezdődő

állományok számát?
    man find

22. Hogyan listázná ki a saját home könyvtárában és alkönyvtáraiban az A betűvel kezdődő

állományokat?
    man find

23. Hogyan listázná ki a saját home könyvtárában és alkönyvtáraiban az 1 hétnél régebben

létrehozott állományokat?
    man find
    24. Írjon olyan parancsot, mely madárnyelven írja ki

a szöveget, azaz minden magánhangzó után beteszi a magánhangzót ismételten úgy, hogy a két

magángangzó közé egy plusz v betű is bekerül. Pl: így szóból lesz ívígy; tudsz szóból lesz

tuvudsz, stb.

25. Mely paranccsal tudná a /etc/passwd állományból kiiratni a felhasználók accountját és a

hozzá tartozó alapértelmezett parancsértelemzőt?
    cat /etc/passwd | awk 'print {$1 $3}' (nemtom hanyadik a shell)

26. Nyomtassa ki egy sajat.txt állományból azokat a sorokat kétszer, ahol szerepel a saját

neve!

27. Számolja meg egy állományban, hogy hányszor szerepel a saját neve! Használja az awk

parancsot!
    man awk

28. Írassa ki a saját felhasználó azonosítóját!
    users VAGY whoami

• ColonelBart

csendes tag

Kedves Tagok! Help-re lenne szükségem! Ha segítenétek kidolgozni a feladatot, és elküldenétek örök hálával tartoznék:

ZH

2. Milyen paranccsal nyomtatná ki, hogy hol található az ’ls’ parancs?

3. Hogyan keresné meg a /etc könyvtárban található összes alkönyvtár számát?

4. Milyen parancsokkal hozna létre egy proba nevű könyvtárat és hogyan biztosítaná, hogy a könyvtárnak és a benne levő fájloknak az alábbi jogosultsága legyen?
    drwxr-x---

5. Egy ’konyv.txt’ nevű fájlban hogyan cserélné le a számmal kezdődő, számot nem tartalmazó, de bármi mást igen, és kis vagy nagy ’z’-vel végződő szavakat 3 darab nagy ’Z’ betűre?

6. Hogyan keresné meg az /etc könyvtárban azokat a fájlokat, amelyek nevében az ’if’ szöveg szerepel?

7. Egy log fájl több felhasználó bejelentkezéseit tartalmazza. Hogyan határozná meg hogy, hányszor jelentkezett be QWERTYU felhasználó?

8. Hogyan számolná meg, hogy a eredmenyek nevű fájlban hány embert hívnak Katalinnak?

9. Egy titkos szöveget publikussá kellene tenni olyan módon, hogy minden nevet ki kellene húzni. A ‘cikk.txt’ fájlban hogyan cserélné le a nagy betűvel kezdődő és után csak kisbetűket tartalmazó szöveget három ‘x’ betűre: xxx ?

10. Hogyan listázná ki a saját home könyvtárában és alkönyvtáraiban az üres állományokat vagy a z 1 óránál újabban létrehozott állományokat?

12. Hogyan határozná meg a /usr könyvtár-ban és alkönyvtáraiban az ’A’ betűvel kezdődő fájlok számát?

13. Egy ’konyv.txt’ nevű fájlban hogyan cserélné le a számmal kezdődő, számot nem tartalmazó, de bármi mást igen, és kis vagy nagy ’z’-vel végződő szavakat 3 darab nagy ’Z’ betűre?

14. Hogyan lehetne minden olyan sort megkeresni és egy ‘ered.txt’ file-ban eltárolni amely NEM tartalmaz évszámot? Az évszám vagy 19-el vagy 20-al kezdődik és négy számot tartalmaz.

15. Ön a saját home könyvtárában van. Milyen paranccsal tudná kiiratni a gyökérkönyvtárban lévő etc könyvtárban lévő group fájl tartalmát a sajat home könyvtárában lévő sajatkonyvtar nevű könyvtárban lévő sajatfajl nevű fájlba, melynek eredeti tartalmát is meg akarja őrizni?

16. Hozzon létre egy ~/nevsor nevű állományra mutató szimbolikus linket nevsor_masolat néven!

18. Milyen állománynevekre illeszkedik a következő minta: a[2009]c*b Adjon példát!

19. Hogyan lép ki szabályosan a parancsértelmezőből?

20. Írjon parancsot, mely letöröl minden karaktersor utáni számot!

21. Hogyan határozná meg a /home könyvtárban a és alkönyvtáraiban az A betűvel kezdődő állományok számát?

22. Hogyan listázná ki a saját home könyvtárában és alkönyvtáraiban az A betűvel kezdődő állományokat?

23. Hogyan listázná ki a saját home könyvtárában és alkönyvtáraiban az 1 hétnél régebben létrehozott állományokat?

24. Írjon olyan parancsot, mely madárnyelven írja ki a szöveget, azaz minden magánhangzó után beteszi a magánhangzót ismételten úgy, hogy a két magángangzó közé egy plusz v betű is bekerül. Pl: így szóból lesz ívígy; tudsz szóból lesz tuvudsz, stb.

25. Mely paranccsal tudná a /etc/passwd állományból kiiratni a felhasználók accountját és a hozzá tartozó alapértelmezett parancsértelemzőt?

26. Nyomtassa ki egy sajat.txt állományból azokat a sorokat kétszer, ahol szerepel a saját neve!

27. Számolja meg egy állományban, hogy hányszor szerepel a saját neve! Használja az awk parancsot!

Email: bartalosl@gmail.com

A vállaszok KEDDre kellenének! Nagyon fontos lenne! Köszönöm szépen!

Bart

MSN.: messor@cia.hu (vagy ha felvenne aki ért hozzá, meg THXelném!)

• ColonelBart

csendes tag

[B]Kedves Tagok! Help-re lenne szükségem! Ha segítenétek kidolgozni a feladatot, és elküldenétek örök hálával tartoznék:

ZH

2. Milyen paranccsal nyomtatná ki, hogy hol található az ’ls’ parancs?

3. Hogyan keresné meg a /etc könyvtárban található összes alkönyvtár számát?

4. Milyen parancsokkal hozna létre egy proba nevű könyvtárat és hogyan biztosítaná, hogy a könyvtárnak és a benne levő fájloknak az alábbi jogosultsága legyen?
    drwxr-x---

5. Egy ’konyv.txt’ nevű fájlban hogyan cserélné le a számmal kezdődő, számot nem tartalmazó, de bármi mást igen, és kis vagy nagy ’z’-vel végződő szavakat 3 darab nagy ’Z’ betűre?

7. Egy log fájl több felhasználó bejelentkezéseit tartalmazza. Hogyan határozná meg hogy, hányszor jelentkezett be QWERTYU felhasználó?

9. Egy titkos szöveget publikussá kellene tenni olyan módon, hogy minden nevet ki kellene húzni. A ‘cikk.txt’ fájlban hogyan cserélné le a nagy betűvel kezdődő és után csak kisbetűket tartalmazó szöveget három ‘x’ betűre: xxx ?

10. Hogyan listázná ki a saját home könyvtárában és alkönyvtáraiban az üres állományokat vagy a z 1 óránál újabban létrehozott állományokat?

12. Hogyan határozná meg a /usr könyvtár-ban és alkönyvtáraiban az ’A’ betűvel kezdődő fájlok számát?

13. Egy ’konyv.txt’ nevű fájlban hogyan cserélné le a számmal kezdődő, számot nem tartalmazó, de bármi mást igen, és kis vagy nagy ’z’-vel végződő szavakat 3 darab nagy ’Z’ betűre?

14. Hogyan lehetne minden olyan sort megkeresni és egy ‘ered.txt’ file-ban eltárolni amely NEM tartalmaz évszámot? Az évszám vagy 19-el vagy 20-al kezdődik és négy számot tartalmaz.

15. Ön a saját home könyvtárában van. Milyen paranccsal tudná kiiratni a gyökérkönyvtárban lévő etc könyvtárban lévő group fájl tartalmát a sajat home könyvtárában lévő sajatkonyvtar nevű könyvtárban lévő sajatfajl nevű fájlba, melynek eredeti tartalmát is meg akarja őrizni?

16. Hozzon létre egy ~/nevsor nevű állományra mutató szimbolikus linket nevsor_masolat néven!

19. Hogyan lép ki szabályosan a parancsértelmezőből?

20. Írjon parancsot, mely letöröl minden karaktersor utáni számot!

23. Hogyan listázná ki a saját home könyvtárában és alkönyvtáraiban az 1 hétnél régebben létrehozott állományokat?

24. Írjon olyan parancsot, mely madárnyelven írja ki a szöveget, azaz minden magánhangzó után beteszi a magánhangzót ismételten úgy, hogy a két magángangzó közé egy plusz v betű is bekerül. Pl: így szóból lesz ívígy; tudsz szóból lesz tuvudsz, stb.

25. Mely paranccsal tudná a /etc/passwd állományból kiiratni a felhasználók accountját és a hozzá tartozó alapértelmezett parancsértelemzőt?

26. Nyomtassa ki egy sajat.txt állományból azokat a sorokat kétszer, ahol szerepel a saját neve!

27. Számolja meg egy állományban, hogy hányszor szerepel a saját neve! Használja az awk parancsot!

Email: bartalosl@gmail.com

A vállaszok KEDDre kellenének! Nagyon fontos lenne! Köszönöm szépen!

Bart

MSN.: messor@cia.hu (vagy ha felvenne aki ért hozzá, meg THXelném!)[/B]

• suste

veterán

válasz Vladi #7389 üzenetére

insmod-ra ez a válasz:

root@ubuntu:/home/suste# insmod dvb_core
    insmod: can't read 'dvb_core': No such file or directory

ilyenkor mi a teendő?

a kártyát 24-re lőtte be magától:
    [ 16.529798] bttv: Bt8xx card found (0).
    [ 16.529821] bttv 0000:05:04.0: PCI INT A -> GSI 16 (level, low) -> IRQ 16
    [ 16.529836] bttv0: Bt878 (rev 2) at 0000:05:04.0, irq: 16, latency: 66, mmio: 0xf8300000
    [ 16.529862] bttv0: detected: (Askey Magic/others) TView99 CPH05x [card=24], PCI subsystem ID is 144f:3002
    [ 16.529868] bttv0: using: Askey CPH05X/06X (bt878) [many vendors] [card=24,autodetected]
    [ 16.529904] bttv0: gpio: en=00000000, out=00000000 in=00feffff [init

és ez még mindig ilyen:
    [ 16.529966] bttv0: tuner type unset
    [ 16.529971] bttv0: i2c: checking for MSP34xx @ 0x80... not found
    [ 16.530611] bttv0: i2c: checking for TDA9875 @ 0xb0... not found
    [ 16.531220] bttv0: i2c: checking for TDA7432 @ 0x8a... not found

• Vladi

nagyúr

válasz zodo #7291 üzenetére

Jónak jó a kiosztás. Mondjuk nekem a / 6 a /home meg 3 gigát használ. Talán a méretét gondold át még.
    Meg azt is vedd figyelembe, hogy maximum 4 elsődleges partíciód lehet. Azon felül már kiterjesztettet kell csinálnod.

1. Igen.
    2. Igen, itt is az eleje.

3. Érdemes a vistára bízni.

4. ntfs-config csak egy grafikus program, ami segít csatolni a partíciót. Úgy tudom.
    Ez megoldható parancssorból is. :P

Azt azért vedd figyelembe, hogy egyik rendszer sem kérdez meg a mbr felülírása előtt. Ezért neked kell gondoskodnod rendszerbetöltőről. Vagy az ubuntus grub, vagy vista alól passz, hogy mi.

• zodo

nagyúr

válasz Vladi #7287 üzenetére

Holnap veszek egy új vincsit,mert nem sikerült még arhíválnom a mostaniról,de mindenképp arra szeretném rakni az új op.rendszereket. Ez egy 160 gb-os amit ,ha jó megy felosztok: 50 gb Ubi ill. 100 gb vista részére.
    Az 50 gb ubit ,pedig 20 gb rendszer ill. 30 gb home-nak ,ha jól tudom swap nem fontos,ha van 2 gb memóriám és nem akarok híbernálni és játszani.
    Lehet,hogy megfelelne a 10 / 40-es felosztás is ?

"MI ezzel a gond?" hogy a kézi telepítést még nem próbáltam soha alakalmazni.

Pl.: így jó lenne ? Tehát van az üres 160-as vinyó.

1. Rendszernek - partíció létrehozása - típusa: elsődleges - mérete: 10-20gb - helye: eleje - használata: Ext3 naplózó fájlrendszer - csatolási pont: " / "

2. Home-nak - partíció létrehozása - típusa: elsődleges - mérete: 30-40gb - helye: ? (itt is elejét kell választani) - használata: Ext3 naplózó fájlrendszer - csatolási pont: /home

3. fennmaradó kb.100 gb-ot a vista telepítésekor hozom létre ill. formázom ,gondolom úgy is hisztizne,ha nem ő végezheti ?
    Vagy, partíció létrehozása - típusa: elsődleges - mérete: 100gb - használata: ntfs - helye: /vista ?

4.Továbbá ,hátra lenne az új 640gb vinyó ,amit ha formázok ntfs-re akkor arra tudnék írni-olvasni mindkét rendszer alól ?
    Vagy ehhez már linux alól fel kellene raknom a "ntfs-config"-ot ?

Remélem érthető. :U

• VaZso

senior tag

válasz Szkeptikus #7121 üzenetére

Elég csak egy sort bemásolni neki:

sh /mnt/HD_a2/ffp/start/transmission.sh restart

Ha nem akarsz ennyit írni, beírhatod simán egy fileba és chmod +x-szel adsz neki futtatási jogot. (Biztos meg lehet írni "szebben" is a filet, de elvileg így is működik.)

Ha ezt a filet beteszed a home könyvtáradba, akkor ./filenévvel indul is (gondolom, telnettel belépve a home-ban találod magad).

Esetleg be tudod rakni a ~/bin könyvtárba vagy talán pl. /usr/bin könyvtárba, hogy bárhonnan indítani tudd (nem tudom, hogy ez mennyire "szabályos").
    Inkább ~/bin-be tedd szerintem.

Esetleg beteheted "automatikus futtatáshoz" rc szkriptbe is, de ne rootként futtatva.

Szerk.:
    ~ a home könyvtárad, jellemzően /home/usernév útvonalon.

chmod-dal tudod a file jogosultságait szerkeszteni (pl. írás, olvasás, futtatás), akár külön felhasználóhoz, csoporthoz és "többiek"-hez rendelve.
    Tehát chmod +x filenév teszi végrehajtatóvá a filet.

Szövegszerkesző lehet pl. nano, pico, esetleg vi vagy ha van mc, azzal is tudsz szerkeszteni.

Esetleg echo sh /mnt/HD_a2/ffp/start/transmission.sh restart > filenév létrehozza a filet.

• VaZso

senior tag

válasz zodo #7112 üzenetére

Volt egy kevés szenvedés vele, ahogy látom. :)

Kézi telepítésnél egyébként az a lényeg, hogy saját magad hozhatod létre a partíciókat.
    Ami mindenképpen kell neki, egy új partíció csatolási pontnak "/"-t megadva és egy swap partíció ("cserehely"?).
    Szintén létre lehet hozni új partíciókat az egyes könyvtárakanak, pl. a /home-nak ha létrehozol, utána egy esetleges újratelepítésnél megadhatod, hogy ezt hagyja békén és csak a rendszerpartíciót törölje (ezzel megmaradnak a beállításaid).

Viszont 30GB szabad hely nem túl sok a rendszernek + saját fileoknak külön, ezért akár mehetnek egybe is az adatok (vagy akár 15GB "/" és 15 GB "/home" csatolási ponttal.

Én egyébként azért nem tudom, milyen lehetőségeket ajánl még fel a telepítő, mert mindig hülyeségnek tartottam, amit írogat... inkább megadom neki én.
    Bár úgy rémlik, olykor felajánlja a szabad terület használatát is. Lehet, csak akkor, ha partícionálatlan területet talál.

A Windowsos telepítés is jó próbálgatásra, de azt nem ismerem, viszont gyanítom, hogy egy Win összeomlás talán magával ránthatja a Linuxot is emiatt.

Ha indításkor a grub menüje tűnik fel, a múltkoriak alapján (pl. a Grub editorodban) meg tudod változtatni a sorrendet.

Indítottam most egy Ubuntu telepítőt.

Az egyéni telepítés alatt új partíció létrehozásakor nálam egy ilyen ablak jön elő:

Itt be lehet állítani a csatolási pontot és a partíció méretét is.

Ugyanígy létre lehet hozni egy swap partíciót is:

Esetleg az lehetett nálad a gond, hogy volt egy üres, de létrehozott partíciód a Win mellett.
    Ha így van, azt válaszd ki először és menj a partíció törlése menüpontra.

A partíciós tábla módosításait ha valamit rosszul csináltál, még vissza tudod vonni, amíg nem mész át a következő lépésre.

• ChRiS_RS

aktív tag

Sziasztok!

Egy kis segítséget kérnék. Adva vagyon egy elég nagy 750GB-os vinyó. Erre szeretnék egy Xp-t és mellé még egy Suse-t, ill. és esetleg még egy Ubuntut feltelepíteni. Particionálási tanácsot kérnék elsősorban, mert a Grub nehezen (vagyis nem) bírkózik meg a merevlemez kapacitásával(?), legalábbis a telepítés után ezt olvastam ki a hibaüzenetből.

Eddig így volt partícionálva:
    - Xp NTFS (20GB)
    - Lapozófájl NTFS (3GB)
    - Suse/ Ext3 (20GB)
    - Swap swap (1GB)
    - /Home Ext3 (20GB)
    - Adatok NTFS (640GB)

Mit csináljak másképp? Előre is köszönöm!

• sh4d0w

félisten

válasz dabadab #6793 üzenetére

Ubuntu nem férne el a 2 gigás merevlemezen, mivel a kevés RAM miatt swap is kell, a /home-ról még nem is beszéltünk.

• ngabor2

nagyúr

válasz sh4d0w #6684 üzenetére

no, xargs meg find segítségével valszeg össze lehetne hozni, csak nem tudom a pontos szintaxist (nem linux előtt vagyok).

find . -type f *.ext | xargs cp {} /home/dest

vagy valami ilyesmi, majd valaki utánanéz...

• sh4d0w

félisten

válasz The DJ #6683 üzenetére

Mint írtam, fájlokra is működik, ennek megfelelően (feltételezve, hogy az aktuális könyvtárban és alatta vannak a másolandó fájlok):

cp -R ./*.ext /home/dest/

• The DJ

addikt

válasz sh4d0w #6682 üzenetére

Nem voltam elég informatív :)

Csak az egyes könyvtárakban levő fájlokat akarom másolni, magát a könyvtárakat nem. Tehát hogy a 200 könyvtáramból szedje ki a *.ext nevű fájlokat és másolja szépen nekem bele a /home/dest könyvtárba (hogy csak a fájlok legyenek benne, mappák ne.)

• sh4d0w

félisten

válasz The DJ #6681 üzenetére

man cp:

To copy a directory, including all its files and subdirectories, to another directory, enter:

cp -R /home/nick/clients /home/nick/customers

...

Gondolom ennek alapján menni fog, működik fájlokra is.

• The DJ

addikt

Alap kérdés, de kifogott per pillanat rajtam:

Van 200 mappa, bennük fájlok, amiket nekem át kellene másolni egy megadott könyvtárba. Milyen paranccsal tudom meg csinálni azt, hogy a könyvtárakban lévő *.ext fájlokat egyszerre át tudjam másolni a /home/dest könyvtárba? (még ha mappánként haladok az összeset kijelölve MC-ben akkor is rengeteg idő, ja és SSH-n érem el csak a gépet - Debian - )

Próbáltam a cp parancsal variálni, de vagy nem találtam meg a megfelelő verziót vagy csak egyszerűen fáradt vagyok hozzá. Valaki felhomályosítana? :)

• CPT.Pirk

Jómunkásember

Na feladom. Megcsináltam egy új partíciót, felcsatlakoztattam elvileg, meg átmozgattam a /home-ot, fstabot is átírtam, eredménye az lett, hogy nem tud belépni a /home-ba. Ez nélkül meg ugye semmit nem lehet elérni/javítani.

WinME alól megpróbáltam elérni a linuxos partíciókat, de hiába próbáltam mindenféle drivert/programot, még véletlen sem látja a linuxot. Most az lesz, hogy visszaszerzem majd a lemezt, és felrakom újra egy kissé nagyobb partícióra.

Addig meg winME marad a gépen, csak itt meg ugye egyfolytában szakad az adsl, magától visszaléni nemtud, bááá...

• Vladi

nagyúr

válasz CPT.Pirk #6658 üzenetére

Lehetséges áttenni egy könyvtárat, pl: /home.
    Van erről írás valamelyik full circle magazinban magyarul. Asszem valamelyik utóbbiban.

Most, hogy van hely, így már működik rendesen?

Mod: 15. szám

• VaZso

senior tag

Sikerült egy számomra végletekig megmagyarázhatatlan és idegtépő problémába beleütköznöm...

Kezdődött az egész azzal, hogy fel akartam tenni a Mandriva 2009-et, ami a kernel miatt nem működik a gépemen.
    Visszatettem a 2008.1-et, ugyanezzel a kernellel - 2.6.27 - ugyanazt csinálta, használhatatlan lassúvá válik a rendszer, mintha 486-oson használnám.

Ezzel még kevéssé lenne baj, de a 2008.1-ben a wlant nem tudom működésre bírni.
    Többször, többféle "beállítással" feltettem a 2008.1-et az elmúlt kb. két napban, de továbbra is ugyanez a hibajelenség, hiába fordítom újra a kernelt az eredeti (tehát ezelőtt tökéletesen működő) config file alapján, hiába próbálkozom 2.6.24, 2.6.25 és 2.6.26-os verzióval. Ezelőtt a 2.6.25-ös volt fent és minden probléma nélkül üzemelt. Miért nem tudom értelmes és használható változatban újrafordítani?

A hibaüzenet (modprobe b43-ra):

WARNING: Error inserting mac80211 (/lib/modules/2.6.26.4/kernel/net/mac80211/mac80211.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
    FATAL: Error inserting b43 (/lib/modules/2.6.26.4/kernel/drivers/net/wireless/b43/b43.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)

Dmesg:

mac80211: Unknown parameter `ieee80211_regdom'
    b43: Unknown symbol ieee80211_free_hw
    b43: Unknown symbol ieee80211_alloc_hw
    b43: Unknown symbol ieee80211_register_hw
    b43: Unknown symbol ieee80211_generic_frame_duration
    b43: Unknown symbol ieee80211_wake_queue
    b43: Unknown symbol __ieee80211_get_tx_led_name
    b43: Unknown symbol ieee80211_tx_status_irqsafe
    b43: Unknown symbol __ieee80211_get_rx_led_name
    b43: Unknown symbol ieee80211_ctstoself_get
    b43: Unknown symbol ieee80211_start_queues
    b43: Unknown symbol ieee80211_stop_queue
    b43: Unknown symbol ieee80211_get_hdrlen
    b43: Unknown symbol __ieee80211_get_assoc_led_name
    b43: Unknown symbol ieee80211_unregister_hw
    b43: Unknown symbol ieee80211_rts_get
    b43: Unknown symbol ieee80211_beacon_get
    b43: Unknown symbol ieee80211_rx_irqsafe

Azzal már megbarátkoztam, hogy alapvetően a 2008.1 nem működik a b43-mal, ezért kernelt kell fordítanom hozzá. Eddig viszont működött, most mi mellett mentem el?

A rendszer frissítve van az aktuális verziókra.
    Próbáltam frissítés nélkül (előtt) is kernelt fordítani.
    Utolsó tippem, hogy teljesen leszedem a GCC-t plusz a többieket és vissza.

Ja, teljesen alap, finomhangolás nélkül fordított kernellel is ugyanez a jelenség.
    A firmware könyvtárba akár beteszem a letöltött firmware-t, akár nem.
    ...esetleg a firmware file változott volna? :-/

Nekem viszont napokon belül üzemképessé kell tennem a gépem, hogy dolgozni is tudjak rajta... ezért álltam hétvégén neki.

Esetleg volna tippje valakinek?

Még valami: telepítésekkor a /home-on kívül mindent töröltem.

• rtom

senior tag

válasz Predator666 #6295 üzenetére

Ha valamilyen X hiba lép fel, az általában naplózódik a /home/$user/xsession-errors fájlban. Ott kéne szétnézni, nincs-e valami nyoma a menü hiányának.

• Vladi

nagyúr

válasz Xpod #6250 üzenetére

2,5 giga nagyon kevés neki. Látod épp, hogy be lehet szuszakolni.
    Az összes felhasználó program, meg beállítások stb.

A szabad hely amit látsz, az szerintem a rendszer fenntartott területei. Bizonyos fontos dolgoknak fenntart területeket. Pl: /root könyvtár.
    A swap meg virtuális memória, oda nem fog mást rakni.
    Ha egy programot elindítasz az létrehozza a saját beállításait a /home könyvtáron belül. Ez is elvesz helyet.

Esetleg próbálj meg helyet felszabadítani vagy nagyobb könyvtárat más partícióra áttenni. Ha van szabad partíciód. Pl: /home

• Xpod

addikt

válasz Vladi #6247 üzenetére

Közben újraindítottam.
    Az előbb még a Firefoxot is csak másodikra sikerült működésre bírni.
    DF amit kértél:

Filesystem________1K-blocks____Used___Available__Use%_____Mounted on
    /dev/sdb1______________2326904__2209720___0______100%________/
    varrun_________________17684______100____517584____1%________ /var/run
    varlock________________517684_____0_______517684____0%________/var/lock
    udev__________________517684_____80______517604____1%________/dev
    devshm_______________517684_____12______517672____1%________/dev/shm
    lrm___________________517684_____39760___477924_____8%______/lib/modules/2.6.24-19-generic/volatile
    overflow______________1024________36________988_______4%______/tmp
    gvfs-fuse-daemon_____2326904____2209720_____0_____100%_____/home/xpod/.gvfs

Egyébként ez mi?

• rtom

senior tag

válasz sonar #6127 üzenetére

Én feleslegesnek tartom ilyenek használatát, inkább azt csinálom, hogy

dpkg --get-selections > installed-software

ezzel lementi a telepített csomagok listáját az installed-software fájlba. Újratelepítésnél pedig:

dpkg --set-selections < installed-software
    dselect

És már fenn is van minden csomag, ami korábban is. A beállítások meg jó esetben a /home/user könyvtárban vannak, ami másik partíción kapott helyet, így azokat nem bántjuk :))

Szerk.: elfelejtettem közölni, azért is alkalmazom ezt, mert 2 éve nincs a desktop gépemben odd. És nincs is rá szükség :DDD

• Nite

őstag

gyerekek, egy kis proftpd segitseg kellene nekem

adott egy debian rendszer, amelyen szeretnem elerni, hogy ftp-n keresztul ne csak a /home/<username>/ konytarba, hanem akarhova tudjak fileokat feltolteni...

(konkretan a var/www/ kellene, de nem kell limitalni sehova)

magan a linuxon is felhasznalo vagyok, nem csak ftpuser

• Vladi

nagyúr

válasz lezso6 #5920 üzenetére

Gondolom az akkor sima bináris csomag. Kitömöríted valahova. Mondjuk /home/user
    vagy /usr/local/bin. Megkeresed a firefox binárist. Ezt a neve. Ha nincs futási jog akkor adsz rá:
    chmod +x firefox
    De szerintem lesz. Utána futtatod: ./firefox
    Majd tehetsz ki ikont vagy menü, vagy ami tetszik.

• Core2duo6600

veterán

Így néz ki most az fstab om

Csak azon a particion nem tudok írni, ahol kéne !!

# /etc/fstab: static file system information.
    #
    # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>

/dev/sda5 / ext3 relatime 1 1
    /dev/sda6 /home ext3 relatime 1 2
    /dev/sda1 /media/Media ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
    /dev/sdb2 /media/VistaAdat ntfs umask=0,nls=utf8,sync,ro 0 0
    /dev/sdb1 /media/VistaBoot ntfs umask=0,nls=utf8,sync,ro 0 0
    /dev/hda2 /media/XpAdat ntfs umask=0,nls=utf8,sync,ro 0 0
    /dev/hda1 /media/XpBoot ntfs-3g defaults,sync,locale=hu_HU.UTF-8 0 0
    /dev/cdrom /media/cdrom auto umask=0022,users,iocharset=utf8,noauto,ro,exec 0 0
    /dev/fd0 /media/floppy auto umask=0022,users,iocharset=utf8,noauto,exec,flush 0 0
    none /proc proc defaults 0 0

A többi HDD re és particoóra gond nélküld tudtam írni, az NTFS re

• Vladi

nagyúr

válasz Core2duo6600 #5848 üzenetére

Van ext3 driver winre. Azzal ránézhetsz. Mentsd le a fontos dolgokat:
    /home
    fstab.
    Legalább. Úgy jóval hamarabb lesz a rendszered újra a régi.

• rtom

senior tag

válasz blaces #5791 üzenetére

Ha leszedted a wine-t, akkor a /home/'user'/.wine könyvtárat töröld, egyébként meg konzolból winecfg, és gui-n átállítod a virtuális asztal méretét.

• Tuschke

tag

válasz Nyugdíjas #5692 üzenetére

"Vesszek meg, nem értem Kinai nekem ez a linux-nyelv még egy kicsit...
    Amugy nincsen adat. Most készülök épp menteni mindet. Vagy azt sem kell?"
    Ha nincs adat, mit mentenél? Rakd újra az egészet.
    A telepítővel töröld a particiókat, hozd őket létre, és be kell írni a csatolási pontot. A particíó csatolási pontját. /, /home, stb.

Nálam spec 10 particíón, és két winyón van egy debian lenny.

• Nyugdíjas

nagyúr

válasz valóságépítő #5689 üzenetére

"nálam a home külön van, de nekem az az adatparticióm is, igy esetleges újratelepítés vagy disztroupgrade esetén ezt meg tudom tartani"
    Ez jó, nálam is ez a cél:K Igy leszen...

Xubuntu-t letöltöm, mostmár nem xarakodok, nem akarok több gondot. Egy cd-nyi cucc lejön pikkpakk, szerencsére jó helyen vagyok épp, otthon roszabb lenne a helyzet net-ügyileg;)

win-t nem rakom újra(most nincsen fent), hanem fel akarom dobni az Xubuntu mellé egy minimális particióra, csak azért, hogy tudjak néha egy kicsit gamelni. Ilyen esetben mi a sorrend?

Tuschke: "Attól függ, van-e rajta adat. Illetve attól sem függ. csatolási pontnak beírod, hogy /home, és hogy formázás nélkül csatolja fel."
    Vesszek meg, nem értem:D Kinai nekem ez a linux-nyelv még egy kicsit...
    Amugy nincsen adat. Most készülök épp menteni mindet. Vagy azt sem kell?:U

• Tuschke

tag

válasz valóságépítő #5689 üzenetére

"Ha jól tudom, a home csak a programokhoz tartozó configurációs fájlokat tárolja."
    Nem. A juzerspecifikus beállitásokat tárolja. Egyébként a config állományok a /etc-ben vannak, a juzer beállitásai vannak a /home/user-ben.

• Tuschke

tag

válasz Nyugdíjas #5686 üzenetére

"2. home könyvtárat hogyan tegyem külön particióra? Valahogy nem tűnik logikusnak, hogy csak úgy átmásolom a másik particióra. Vagy igen?"
    Attól függ, van-e rajta adat. Illetve attól sem függ. csatolási pontnak beírod, hogy /home, és hogy formázás nélkül csatolja fel.

"4. Volt szó arról, hogy "vékonyabb ablakkezelő" kellene nekem, mert nem valami erőgép ez a kis noti. Hogyan, és mit?"

xfce. csomagok telepítésekor ezt jelölöd be. Általában, ámde nem ubinál :)
    ubiéknál vagy szöveges módban telepitesz, és utólag felteszed, vagy letöltöd a xubuntu cd-t.

• rtom

senior tag

válasz Jag #5444 üzenetére

Gondolom feltelepítetted a wine-t, winecfg-vel beállítottad a neked megfelelő virtuális asztal méretet, a hengeszközt (OSS vagy ALSA) stb. A /home/user könytáradban létrejött egy rejtett wine könyvtár, azon belül egy drive_c amit ő értelemszerűen c meghajtónak hisz. Ha telepíteni szeretnél, akkor terminálból pl.

wine setup.exe

és máris kapod a telepítő grafikus képernyőjét. Ha szeretnél ntfs meghajtón lévő, már telepített progit indítani - ilyet még nem próbáltam, úh. nem vagyok benne biztos, hogy működik - akkor a winecfg alatt a meghajtó fülön hozzá kéne adni a partíciót. Persze ez csak akkor sikerülhet, ha már csatolva van, esetleg korábban bekerült az /etc/fstab-ba. Aztán a fenti módon próbálkozhatsz a futtatással. Egyébként nálam pár alkalmazás automatikusan bekerült a menübe pl. Wine->Programs->Mozilla Firefox (ne kérdezd, hogyan :B )

A wine-on belüli indítást én úgy egyszerűsítettem le, hogy feltettem egy TotalCMD-t, aztán azzal futtatok minden win-es cuccot.

• Lenry

félisten

LOGOUT blog

válasz ngabor2 #5370 üzenetére

Ubuntu 8.04-et használok

nem találtam meg, hogy itt hol lehet a fix vinyópartíciókat állítani, az fstab, meg kicsit bonyolult nekem.... odáig még eljutnék, hogy /dev/sda, meg sdb, és hogy a következő oszlopba a /media/<vinyóneve>, de a többi...?

nvidia-settingsben sajnos szintén nem találtam amit keresek, csak a 60 és a 75Hz-et kínálja fel

közben új kérdésem vetődött fel: a Helyek menüben vannak ilyenek, hogy Dokumnetumok, Zene, Videók, stb. ezeket hogyan tudom átállítani, hogy ne a /home/lenry/zene stb... helyekre mutasson, hanem egy általam kijelölt helyre (ahol ténylegesen tárolom a zenéimet)

bocs a sok hülye kérdésért, de nagyon tetszik ez a linux, és szeretném minél jobban megismerni (Windowsba 3 napja már csak a játszani járok)

• VaZso

senior tag

válasz Anakin007 #5360 üzenetére

Hmm, fstab-ban / ill. /home-nál nincs codepage beállítva, úgy nézem, itt csak noatime van.
    Ide írjam be vesszővel elválasztva a codepage=iso-8859-2-t?

Szerintem itt lesz a gondom, legalábbis remélem. :)
    Azért megvárom a válaszod, mert szeretném, ha elindulna utána is a rendszerem. :)

Köszönöm az smb leírást, ez kell nekem, át fogom nézni.
    Egyébként a samba-client telepítve van ill. használni is tudom a grafikus felületről, de jó lenne olykor bemountolni is egy-egy meghajtót, ezt eddig nem tudtam.

• Anakin007

aktív tag

Remélem, nem köveztek meg érte, de: sztem az a jó kezdő-disztró, amelyik gond nélkül felmászik a próbálgató-vinetou vasára és kapásból indul a grafikus felület. :D Kb. 2 éve, amikor meguntam a debian-t desktopon, ubit próbáltam, mert már akkor is az folyt a csapból is. Hááát... úgy kezdte, hogy lefagyott a partícionálásnál :D Régi szokásom külön rakni a /var, /usr, /usr/local, /home, /tmp, néha /opt könyvtárakat, biztonsági, fs-töredezési, felhasználási, csatolási opciók szempontokból. Nah ez neki már sok(k) volt úgylátszik. :) Reset-gomb, másodjára hagytam hogy automatikusan csinálja. Nah úgy már felmászott. Aztán kb. 10 perc múlva a sudo ment az agyamra, ami tök értelmetlenül van az ubiban (legalábbis alapbeállításban, de ebbe nem megyek most bele miért; korábban már ki lett vesézve). Nem bírtam rávenni, hogy az optikai kimeneten küldje már a hangot, de végül az tette be a kaput, hogy teljesen rapszódikus módon lefagyott hol 5 percel a gnome indulása után hol órák múlva..Előtte debian-on soha nem történt ilyen, a vas sem gagyi sztem (Asus M2N-SLI Deluxe, Geil ramok, Gainward 7600GT), ráadásul előtte sem debian, sem XP alatt nem volt semmi gond, pedig húzva van minden.
    Lezúztam, jött az openSuse. Nah az már jól viselte a partícionálást és nem is fagyott le. Valszeg az ubi gyári kernele nem csípte a vasat. Hang itt se sikerült, ráadásul vmi félelmetesen csatolta az xp-s partíciót... jó, nekem ukrán xp-m van és nem sokan tartanak igényt hibátlan cirill betűs megjelenítésre linuxukon :)
    A vége mandriva 2007 lett, azon pöccre ment minden, egyből, install után és az optikai kimenet bekapcsolása sem tartott tovább mint néhány klikk. ntfs-3g már kicsit vergődött az ntfs partíción, mert ha már a C drive gyökerében volt vmi ukrán file, csatolni sem volt hajlandó. No ez olyan hiba volt, amivel azért együtt lehetett élni :)
    Most 2008 powerpack+ van fenn 1PC-n és egy notin, ráadásul a fizetős verzió (kemény 340Hrivnya volt) a gyári support miatt is, meg hogy támogassam is a linuxot, ne csak hisztizzek, ha vmi nem jó ;)
    (Mandriva support naon jó, naon szép, meg tényleg foglalkoznak láma kérdésekkel is, csak naon lassúak :( )

• Vladi

nagyúr

válasz ballington #5251 üzenetére

Konkrétan: ja.
    Nem emlékszem pontosan hol tartja a cuccát win alatt, linux alatt is csak kb: /home/user/.thunderbird vagy valami.
    Aztán vagy átmásolod a kérdéses könyvtárat, vagy csinálsz rá linket.
    Egyik haverral már csináltuk a linkelős metódust. Most ntfs-ről megy neki a linuxos levelezése. :D

(#5256) VaZso :

Jól mondod. Íme.
    Egyszer ki kéne próbálni, hogy lehet -e wint ext3-ra telepíteni. Belehekkelni a telepítőbe és... :DDD

• rdi

veterán

válasz Vladi #5172 üzenetére

Íme:

# /dev/sdb1, size=19599237, type=131: Journalised FS: ext3 (primary)
    /dev/sdb1 / ext3 noatime 1 1
    none /dev/pts devpts mode=0620 0 0
    # /dev/sdb8, size=41736744, type=131: Journalised FS: ext3 (extended)
    /dev/sdb8 /home ext3 noatime 0 0
    /dev/hdc /mnt/cdrom auto umask=0,users,iocharset=utf8,noauto,ro,exec 0 0
    # /dev/sda1, size=4030400, type=12: Win98 FAT32, LBA-mapped (primary)
    /dev/sda1 /mnt/win_c vfat user,exec,rw,noauto,iocharset=utf8,umask=0 0 0
    # /dev/sdb2, size=79230469, type=7: NTFS (primary)
    /dev/sdb2 /mnt/win_d ntfs user,exec,ro,noauto,nls=utf8,umask=0 0 0
    # /dev/sdb4, size=29045520, type=12: Win98 FAT32, LBA-mapped (primary)
    /dev/sdb4 /mnt/win_e vfat user,exec,rw,noauto,iocharset=utf8,umask=0 0 0
    # /dev/sdb6, size=40965687, type=7: NTFS (extended)
    /dev/sdb6 /mnt/win_f ntfs user,exec,ro,noauto,nls=utf8,umask=0 0 0
    # /dev/sdb7, size=21093282, type=7: NTFS (extended)
    /dev/sdb7 /mnt/win_g ntfs user,exec,ro,noauto,nls=utf8,umask=0 0 0
    none /proc proc defaults 0 0
    none /proc/bus/usb usbfs defaults 0 0
    # /dev/sdb5, size=899577, type=130: Linux swap (extended)
    /dev/sdb5 swap swap defaults 0 0
    # /dev/sdb9, size=1911672, type=11: FAT32 (extended)
    /dev/sdb9 swap swap defaults 0 0

• 7

addikt

válasz rdi #5015 üzenetére

A pluginok ott lesznek, az extensionök nem.

A Firefox nem állítható központilag. Van egy default beállítása, amit az új profiloknak ad, illetve az olyan júzereknek, akiknek még nincs semmilyen profiljuk. Ez win alatt is így van. Ha azt akarod, hogy két user firefoxa ugyanolyan legyen, profilmappát kell másolni, erre rákereshetsz a firefox topicban.

Ha viszont szinkronban is akarod tartani a két felhasználónál a Firefoxot (jelszavak, sütik, minden), akkor érdemes a profilmappát egy központi helyre rakni (mondjuk /home/mindenki/firefox/profilmappa), amire mindenkinek hozzáférést biztosítasz (chmod 777 -R /home/firefox/profilmappa), aztán pedig beállítod felhasználónként az adott profilmappát (erről itt egy leírás - önreklám)

Remélem, tudtam segíteni.

• rdi

veterán

Üdv,
    próbálgatom mountolni a cd (dvd)-ét, és ez történik:

root@erdei-laptop:/home/erdei# mount /media/cdrom0/ -o unhide

mount: a '/dev/sda1' már be van csatolva vagy a '/media/cdrom0' foglalt
    mount: az 'mtab'-hoz fűzzés, a '/dev/sda1' be csatolva a '/'-re

A cd-t viszont böngészni nem tudom. Mit csinálok rosszul?

• BigBadPlaYeR

senior tag

válasz 7 #4818 üzenetére

A /boot-ban? Hagytam az Ubinak, hogy osszon fel magának egy 40GB-os vinyót. Csinált egy ~36GB "/" és egy ~1-2GB SWAP-ot.

Mikor kézzel próbáltam felosztani a partíciókat (/; /boot; /home;swap mindnek legalább 1-2GB) akkor meg kiakadt a telepítő...

• PWR

aktív tag

válasz NovaBlue #4797 üzenetére

mountolás után az ntfs/fat filerendszereken nem tudod megváltoztatni a jogosultságokat, csatoláskor kell. Ahogy előttem írták, umask ill. a -o uid= után megadhatod a tulajdonos UID-ját is és akkor a megadott user lesz minden fájl tulajdonosa a csatolt filerendszeren

Firefoxot csomagkezelővel telepítetted vagy letöltötted a firefox oldaláról? Ha az előbbi, próbáld meg letölteni és telepíteni (csak ki kell csomagolni mondjuk a /home/user/firefox könyvtárba

• birno

addikt

Sziasztok!

Kubuntu telepítés lesz s arra lennék kíváncsi hogyan lehet felgyorsítani a rendszert?
    Konkrétan pl. az érdekelne, hogy mely könyvtárakat rakjam külön partícióra?
    /home és /usr?
    /home-ot akkor is ha a zenéket, filmeket, stb-t alapból egy külön partícion tárolom?
    A /boot-ot van-e értelme külön rakni?
    Melyik legyen elsődleges és melyik kiterjesztett?
    Melyik alá milyen fájlrendszert érdemes rakni?
    Alapból ext3 lesz, reisert próbáltam régebben, de nekem 2-3 hét után lelassult az egész rendszer, a filmesem meg xfs-en van, ha bott is kell akkor arra ext2-t érdemes ha jól tudom.
    /tmp-t vagy /var/tmp-t érdemes tmpfs-be csatolni?
    Netán valamelyik másikat?

Olvasgattam KDE gyorsítási tippeket, köztük a prelinket is, azonban azt írják, hogy a Feistyben már nem érdemes használni, mert beépítettek valami új technikát ami nagyjából ugyanezt csinálja.
    Erről van valakinek tapasztalata?

• Core2duo6600

veterán

Megfejtettem az egeret, már mennek az oldalsó gombok is
    leírom, hogyan hátha másnak is jól jön
    1 lépés
    /etc/x11/xorg.conf file -t
    Section "InputDevice"
    Identifier "Mouse1"
    Driver "mouse"
    Option "CorePointer"
    Option "Device" "/dev/mouse"
    Option "Protocol" "ExplorerPS/2"
    Option "Buttons" "9"
    Option "ZAxisMapping" "4 5"
    Option "ButtonMapping" "1 2 3 4 5 8 9 6 7"

Ilyenre csináltam
    2. lépés
    /home/usernév/.imwheelrc -fájlba ezt kellett tenni
    ".*"
    None, Thumb1, Alt_L|Left
    None, Thumb2, Alt_L|Right

3. lépés
    .xprofile fileba
    !/bin/sh
    killall imwheel;
    xmodmap -e "pointer = 1 2 3 4 5 8 9 6 7";
    BINARY=$(which imwheel);
    $BINARY -k -b "67";

Hogy mi miért történik azt nem tudom, de most már legalább megy az egerem, ezt az opensuse alatt elértem hamarabb !!

Ez egy olyan egér, aminek a forgovel egyutt a tetején van 3 gombja
    plus oldalt mind a 2 oldalon van egy - egy gomb, ami most a bongészőben a back és forwardot csinálja

• Lamair

aktív tag

válasz ngabor2 #4382 üzenetére

mountra ezt kaptam
    /dev/sdc7 on / type ext3 (rw,acl,user_xattr)
    proc on /proc type proc (rw)
    sysfs on /sys type sysfs (rw)
    debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw)
    udev on /dev type tmpfs (rw)
    devpts on /dev/pts type devpts (rw,mode=0620,gid=5)
    /dev/sdc8 on /home type ext3 (rw,acl,user_xattr)
    /dev/sdb1 on /windows/C type fuseblk (rw,noexec,nosuid,nodev,noatime,allow_other,default_permissions,blksize=4096)
    /dev/sdb2 on /windows/D type fuseblk (rw,noexec,nosuid,nodev,noatime,allow_other,default_permissions,blksize=4096)
    securityfs on /sys/kernel/security type securityfs (rw)

a cat/proc/partitions-ra ezt kaptam
    major minor #blocks name

8 0 390711384 sda
    8 1 390710328 sda1
    8 16 488386584 sdb
    8 17 104857600 sdb1
    8 18 366570496 sdb2
    8 19 16824320 sdb3
    8 32 199148544 sdc
    8 33 2104483 sdc1
    8 34 20972857 sdc2
    8 35 1 sdc3
    8 37 20972826 sdc5
    8 38 20972826 sdc6
    8 39 20972826 sdc7
    8 40 113145763 sdc8

a 3as vinyó az a süsü ez a channel1en van masterban
    az 0master vista(ezen a vinyón van a vista+1partíció) ezt látom is mindkét partíciót
    a2es vinyóm slave mód a 0channelen ez egy 500as vinyó 3partícióra bontva filmek programok zenék

• Core2duo6600

veterán

válasz Lacafi #4255 üzenetére

Az ubuntut egy próba erejéig feltettem
    Van benne valami olyasmi, hogy automatikus helyfoglalás
    Próbáld meg azt ha ilyen nincs
    akkor hozd létre a felét / partnak, tehát "/"ide legyen bemountolva, vagyis gyökérnek, ide fog a rendszer települni, és ha akarsz akkor a /home nak csinálhatsz külön particiót.
    De akár egyre is feltehetet a linux ebben elég rugalmas
    ha egyre teszed fel akkor értelem szerüen az egész a gyökér legyen

itt nézz körbe

De ha a wines desktop kinézet jobban tetszik vagy azt jobban megszoktad, lehet, hogy a kubuntuval jobban jársz

• Batman

őstag

válasz Neil Watts #4227 üzenetére

1; Kezdőknek személy szerint én Ubuntut ajállok, hogy miért sok leírás van hozzá neten és itt a forumon is rengeteg segítséget lehet hozzá kapni.

2; Mindegyik megoldható.

3; Igen mehet egymás mellet vista és ubuntu.
    swap-nak az 5gb sok, felesleges, nem tudom mennyi memóriád van ahoz kell viszonyítni.
    /home-t hat én nem raknam 250gb-osra , inkabb addnék annak pár gigát, és egy külön "adat" particiót csinálnék. Plusz még lehet ügyeskedni ,hogy a /root-ot is több részre bontsd , de kezdésnek tjó lesz így is.

4; Ablakkezelők, az teljesen izlések és pofonok, próbáld ki mind a kettőt amelyik neked jobban tetszik. Én személy szerint Kde párti vagyok. De ezen kívűl meg vagy 100 másik féle is van.

5; A /dev-ben jelennek meg a hardvereszközök, ezek most egy HDD lenne elvileg.

Config file szerkesztés? minek?
    Hat mert vannak olyan beállítások amit sokkal egyszerübb config fájlban átírni mint grafikusan bűvészkedni.

6; Ha a routeren nincs semmi korlátozás beállítva és dhcp osztja az ip-t akkor bedugod és menni is fog.

üdv

• Neil Watts

veterán

Sziasztok!

Én még kezdő Linuxos vagyok (:W) de akkor is LINUXOT AKAROK!!! :K :DDD ;]

Na akkor jó magyar szokás szerint.... VÁGJUNK a KÖZEPÉBE! :))

1. Milyen disztrót kezdőknek?
    - Debian
    - Mandrake (Mandriva?)
    - SuSE
    - Ubuntu
    - vagy mást... ;)

2. Erre használnám....
    - Net
    - Zenehallgatás
    - Videovágás- nézés
    - Képszerkesztés
    - Weblapszerkesztés [HTML, PHP]
    - FTP (;])
    - Java
    - C++

3. Így telepíteném:
    270 GB-s winyóból
    Vista=195 GB
    Linux=270 GB

(Bírja egymást a Vista és a Linux? :F)

- /(root)= 15 GB
    - swap= 5 GB
    - /home= 250 GB

4. KDE vagy GNOME? :B
    5. Ezek mik?

dev/sdXY
    dev/sda

Ezmiez? :U (Tippem: meghajtó kiosztás?)
    Config file szerkesztés? minek? :F

6. Chellos internetet hogy lőjjem be routeren keresztül 2 gépre, úgy hogy ráadásul az egyik gép wines? :W :W :W :Y

Szal akkor kérlek titeket, hogy magyarázzátok el nekem az elejétől, egészen az alapoktól... :) :R

Nem akarok TÖBB FAGYÁST..... Ezért Linux..... :)
    +azért mert az ismerőseim 70%-a ezt használja.... :)

Megfejtés: #4216: Mandríva=(rím=): Szardriva..... ;] :U

MOD: Most veszem észre, hogy 1 órán keresztül írtam a postom.... :o
    MOD2: Még majd jövök ;]

Üdv. Core2

• bluepulse

csendes tag

Hay!

Konzol - sudo mount -t iso9660 -o loop /home/user/iso-név.iso /media/cdrom

[link]

• NovaBlue

aktív tag

Hali!

A következő a helyzet találtam drivert a hálókarihoz(nem Wi-Fi).
    Egy .tar.gz állomány kicsomagolom minden kicsomagolt állományt berakok egy mappápa van egy olyan file, hogy install.sh azt elindítom sh install.sh megpróbálom telepiteni de ezt irja ki.:

Create tmp dir (/tmp/AekhhBDeMZHjKkiocKV) [ OK ]
    Check user id (0) [ OK ]
    Check kernel version (2.6.18-5-k7) [ OK ]
    Check kernel symbol file (/proc/kallsyms) [ OK ]
    Check kernel type (SMP) [ OK ]
    Check number of CPUs (2) [ OK ]
    Check architecture (found) [ OK ]
    Set architecture (i386) [ OK ]
    Check compiler (not found) [ failed ]
    install.sh: line 480: inst_failed: command not found
    Check mcmodel flags (none) [ OK ]
    Check module support (/sbin/insmod) [ OK ]
    Check make (/usr/bin/make) [ OK ]
    Check archive file (sk98lin) [ OK ]
    Check kernel gcc version (4.1.2) (Kernel:4.1.2!=gcc:705:) [ failed ]

There is a version mismatch between the compiler that was used
    to build the current running kernel and the compiler which you
    intend to compile the kernel module with. In most of the cases,
    this is no problem, but there are cases in which this compiler-
    mismatch leads to unexpected system crashes

If you know what you are doing and want to override this
    check, you can do so by setting IGNORE_CC_MISMATCH system
    variable:
    Example: export IGNORE_CC_MISMATCH=1
    Installation of sk98lin driver module failed.
    Delete temp directoriesinstall.sh: line 2054: cd: /home/biagg/Yukon: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
    (done) [ OK ]

ez most mi végre van egy driver és ezt sem tudom feltenni

hogyan kell egy már feltelepitett csomagot leszedni :)) ?

bye

• Core2duo6600

veterán

válasz Vladi #4073 üzenetére

NA igen, de azt nem tom, hogyan kell, próbáltam úgy, ahogy írta a txt file

Ezt írta ki

fodorb@linux:~/1> python setup.py bdist_rpm
    Traceback (most recent call last):
    File "setup.py", line 20, in <module>
    from BitTorrent.platform import install_translation
    File "/home/fodorb/1/BitTorrent/__init__.py", line 49, in <module>
    from BitTorrent.platform import get_temp_subdir, get_dot_dir, is_frozen_exe
    File "/home/fodorb/1/BitTorrent/platform.py", line 120, in <module>
    from BTL.defer import ThreadedDeferred
    File "/home/fodorb/1/BTL/defer.py", line 15, in <module>
    from twisted.internet import defer
    ImportError: No module named twisted.internet
    fodorb@linux:~/1>

A tar.gz tartalmát kimásdoltam elötte a kraserrel az 1 nevu mappába helyre

a file -t amit csinált mert ugyvettem ki, ogy egy rpm et kellene csinálnia, azt nem találom sehol, de mivel kiadott egy hiabt, valszeg nem is jött létre
    azt a twisted.internet - et nem találja ha jól vettem ki, de ezzel nem tok mit kezdeni,,,

• ngabor2

nagyúr

válasz Tices #3972 üzenetére

először egy, nem a témához kapcsolódó kérdés: az xp teljesen ki tudja használni a 2gb-os swap partíciót? nem akar mindenáron pár megát szabadon tartani az adott partíción? ha ki tudja hassználni, az a jobbik eset, ha nem, akkor érdemesebb az xp rendszerpartíciójához csapni azt a területet is.

w98 esetén volt arra lehetőség, hogy egy közös swap legyen, egyszerre úgyis csak egy oprendszer fut, a másiknak ekkor nincs szüksége arra a helyre.

a másik: miért pont suse-t telepítessz? azt ismered, vagy az van kéznél, nem lebeszélni akarlak róla, csak az utóbbi időben elég sok suse-s kérdésbe botlok, amik más, népszerűbb disztók esetén nem merül fel.

1gb ram mellett, ha nem hc grafikával, videoszerkesztéssel, meg egyéb memzabáló cuccokkal foglalkozol, a swap valóban felesleges. tehát én egyszerűsíteném a felállást:
    20gb win
    20gb linux
    és kész. ha majd belejösz, akkor esetleg lehet finomkodni, hogy a /home-ot, meg a /usr-t, esetleg a /root, /boot külön partíción legyen, de otthoni rendszernél nem számít annyira.

az ntfs-írásról van a logouton egy jó cikk Sianis tollából, érdemes elolvasni (ntfs-3g).

ha csak 2 partíció van, lehet mindkettő primary.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés