- TCL LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Nyárbúcsúztató hardvermix
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen TV-t vegyek?
- Apple MacBook
- Már az MSI-nek is van 500 Hz-es QD-OLED monitora
- Milyen széket vegyek?
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
-
PROHARDVER!
(rögzített hozzászólás)
Legyetek szívesek az offtopik témákat ne ebben a topikban tárgyaljátok ki. A topikgazda is jelezte, most törölni kellett jópár hozzászólást, most már maradjatok a (szakmai) topik keretei között.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
ubyegon2 #91490 üzenetére
Ja ez a herélt f*s... Egyszer próbálkoztam vele, de feladtam. A probléma a Chrome-mal, hogy a beépített funkciók nélkül szerintem nem ér semmit, vagy éppen van jobb alternatíva... Egy Google fiókért gyakorlatilag készen kapsz egy teljes szoftvercsomagot, amit egy böngészőből el tudsz érni és szerintem jó kis csomag ez. E-mail, online táblázatkezelő, fényképtár, térkép, meeting, stb.
Viszont cserébe minden tevékenységem naplózva van... -
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2 #91479 üzenetére
vagy jelszót változtat a fórumtárs és új jelszónak nem ír be semmit, rákattint az okra 2x-3x és kész! Többet nem jön elő.
szerk.: Fedorával volt egy kalandom. Stabil. Frissebb csomagok, mint 'buntu lts-en, de igaza volt annak, aki azt mondta, hogy minden disztró ugyanazt rejti, csak az Ubuntu-n kicsit régiek a csomagok
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #91356 üzenetére
Másképp müxik a defrag és az autodefrag. Az előbbi (parancs) azt csinálja alapból ami a neve, az utóbbi (csatolási opció) meg az írásokat késlelteti, és a memóriában rendezgeti a blokkokat, és hajlamos túlgondolni a dolgot (mint te a Btrfst
), aztán egyszer csak elárasztja a lemez I/O-t, ami vicces, ill. nem túl vicces dolgokat tud művelni...
Mint írtam a noatime lényegesen csökkenti a metaadatok töredezését, ezért fontos Btrfsnél.
Kérdezhetném, ha kiszeded a COW-ot, akkor minek használsz Btrfst (persze vannak más okosságai is)...? -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #91350 üzenetére
Nem kell azért túlgondolni, főleg nem otthoni rendszeren.
A COW miatt a defragnak van értelme SSD-n is Btrfs mellet (meg van egy rakás egyéb funkciója is, lásd újra tömörítés az én esetemben), viszont az autodefrag csatolási opció tud furi dolgokat művelni, egyáltalán nem ajánlom a használatát.
A noatime amellett hogy hoz minimális gyorsulást, segít megakadályozni a metaadatok töredezését, szal erősen ajánlott.
Sok optimalizációt nem igényel, ami amúgy fontos az SSD-knél, hogy legyen elég szabad hely az Btrfsnél kiemelten fontos! Én következetesen 2GB hagyok a meghajtókon, a nálam okosabbak meg 5%-ot javasolnak, ha tuti a biztosra akarsz menni. -
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #91350 üzenetére
Az első Garuda telepítésem btrfs-re történt - de valamiért az első boot alkalmával
elakadt / nem töltődött be a rendszer. ... Lesikáltam.
Masodszorra, már Ext4-es fájlrendszerekre telepítettem (kézi mókolással mert a
telepítő csak a fat32-őt, btrfs-t és a cserehelyet ismeri.) Később valami probléma
miatt ez is ment.
Harmadszorra ismét btrfs-el ... amely sikeres lett, és kb. 1-1.5 éve megvan.
A defrag opcióra rákérdeztem az angol Garuda fórumon - állitólag btrfs-en van
értelme SSD-n is - úgy-hogy az maradt. -
BlackV
őstag
válasz
ubyegon2 #91264 üzenetére
Tiszta fejjel, újult erővel találtam githubon 5.15.0.58 kernelre wifi drivert, ami felment 5.15.0-86-ra.
Eredmény: megjöttek a megabitek.
(Viszont a 5.4.0-66-ra valót úgy ledobta a Victoria, mint a szemetet. Ha ezek a driverek ennyire kényesek a kernelre, akkor örülök, hogy végül a Mintet kezdtem el nagyobb lendülettel kifaragni és nem egy rollingot.) -
válasz
ubyegon2 #91277 üzenetére
Lehet, hogy kevesebb ilyen van már, de azért van.
A Broadcom BCM43* wifi/bt egységet a legtöbb disztro nem ismeri alapból.
Pedig annyira nem ritka fajta. Nyilván a Broadcom is tesz azért, hogy ne legyen egyszerű linuxon normálisan támogatni, tehát nem okolom érte a kernel fejlesztőket, csak fontos tudni, hogy ilyenek is vannak. -
BlackV
őstag
válasz
ubyegon2 #91275 üzenetére
Ez a hw kupac még mindig tud értékelhető vga teljesítményt adni, csendes és hűvös. Ugyanez laptopból 4-500k tuti lenne egy 2-300k-s laptoppal szerintem nem sokkal lennék előrébb. Asszony 3 kilós dell-je szignifikánsan gyorsabban renderelte ugyanazt a munkát, de cserébe kissé porszívózott. És nem is igazán vagyok előrébb, hogy pl egy render 27 perc vagy 49 perc, ezeket úgyis otthagyom háttérben, kész, amikor kész. Az asztalsebességem meg még mindig megvan.
(Meg biztos kicsit beteg is vagyok, hogy ilyen régi dolgokat tartok életben, e-hulladékképzés helyett.)De a következő cuccnál már én is figyelembe fogom venni a linux szempontokat.
-
BlackV
őstag
válasz
Reboot, minden működik, annyira nem lehet bonyolult.
Nem bonyolult működő linuxot csinálni, nekem 2x is sikerült elsőre, két külön disztróval. Valami vga kezelést meg valami wifi adapter kezelést bármelyikre tudok csiholni, nevezhetjük ezt már működésnek, hogy mutat a monitor képet, meg van internet kapcsolat.
A linux jó cucc, majd még játszom vele, de innentől már nem olyan alapállással, hogy én oda át fogok költözni tartósan. Szerintem a legjobb raspberry-n ott van hardverspecifikus support. -
válasz
A Broadcom B43 wifi működését a mai napig sem sikerült megoldani rendesen.
Marha vicces, amikor a debian telepítő szól, hogy kéri a wifi drivert pendrive-ról.
Annak idején a win95 telepítőnek kellett külsö sata driver.Át is alakítottam két notit félig emiatt.
-
-Skylake-
addikt
válasz
ubyegon2 #91256 üzenetére
en nem akarok flamelni. a linux is ugyan ugy szuper, mint a win. csak a linux inkabb azoknak valo akik szeretik a szamitogepet, a mac/win meg probal alternativat adni azoknak akiknek egy szukseges "rossz" az elethez/munkahoz. egy rendezvenyszervezo meg egy fodrasz nem azert fog szamitogepet venni/hasznalni mert szereti, hanem mert valahol meg kell rendelni a viragokat, hajfesteket, kapcsolatot tartani az ugyfellel, beszallitokkal. nem akar szamitogepet hasznalni, hanem tulkepp "muszaj" mert 2023-ban nagyon nehez olyat csinalni, amihez nem kell informatika. a linux pont nem ezeket az embereket szolitja, marpedig beloluk van tobb milliard es devops engikbol akik arra elveznek hogy meg az otthoni nas is kuber podon fut van nagyonis megszamlalhato mennyisegu. en ubuntut (server) es macet hasznalok a mindennapokban (munka is/privat is), eszembe nem jutna soha az eletbe szervernek hasznalni egy mac-et/windowst, kizarolag csak linuxot es ugyan igy soha eszembe nem jutna desktopnak hasznalni egy ubuntut, kizarolag csak macet / ha nagyon muszaj windowst. nem azer mer egyik szarabb mint a masik, hanem mert mindegyik mashol jo.
egy sw telepitese ha nehezebb annal mint ahogy macen a megnyitott dmg-t 1-1 berantod applications koze, az user szemszogbol egy tervezesi problema. es nem azert mert nem tudok cli-bol telepiteni, hanem mert a felhasznalobarat az igenis egy ikon drag and droppja. -
-Skylake-
addikt
válasz
ubyegon2 #91254 üzenetére
"Azt kijelenteni, hogy nem "plug & play" rendszer, kb idiótaság, mert default az. Nem minden esetben működik akként, de ez egyre ritkább, viszont az előbbi megfogalmazás azt jelentené, hogy alapból nem az."
nem tudok erre mit mondani. akkor "kicsit" / "elegge" plug&play, csak "kicsit" megsem az. vagy nemtudom. akkor mibe maradjunk, a windows default "plug&playebb"?
-
BlackV
őstag
válasz
ubyegon2 #91222 üzenetére
Amelyik legalább kettőben szerepel, az tuti jó lesz.
Úgy már nem volt sok lehetőség, mert további feltétel volt számomra, hogy valamilyen high gain antennás cucc legyen és minimum 300mbps és, hogy lehessen kapni. Így vettem egy Archer T4u-t a linux alá ajánlott listáról, de csak az egyiken szerepelt.
Mint fel sem ismerte, linux installation guide-ot szépen követtem, de sudo make-nél ledobta kernelfájással. Eos indításkor felismerte, adott is alá valami drivert, de sávszélességben fele annyira teljesített mint win10-en, cd-ről telepítés után. Aztán nézegettem még a régi sticket is, bár szerintem halódik, de az is jobban teljesít sávszélességben winen, pedig az aztán egy most popular széria.
A teszthez a https://fiber.google.com/speedtest/ -et használtam egyforma hosttal. Referenciának pedig az androidos telómat használtam, hálózati túlterheltség stb kizárása érdekében. (Egyébként a teló jó 20%kal még a wines kombónál is jobban teljesít a mért pontokon.)ebbe a Windowsos sztereotípiába sokan belecsúsznak, ha Windowson valami nem jól működik, szar a hardver, ha Linuxon valami nem jól működik, szar a Linux!
Szarnak nem szar, csak szenvedős. (Nem a terminálozós rész, azt imádom rpi-n is, hanem az állandó zsákutcák.) Biztos össze tudnám valahogy varázsolni kellő kitartással, de aztán retteghetek, ha kernelt kell frissíteni, hogy vajon jó lesz-e, vagy megint agybaj. Szóval szerintem lassan kiszállok.
Amúgy csodálkoznék, ha wifi sávszélesség téren a laptoposoknál is minden mindig patent lenne linuxon. Szerintem kva kényes a driverezésre ezen a téren és folyamatos bizonytalanság, driverek spájzolgatása, próbálgatása. -
-Skylake-
addikt
válasz
ubyegon2 #91242 üzenetére
"Ma már egy fullos desktop disztrót felraksz és használod, mi ez, hogy nem "plug & play" rendszer?
Ez se látott még Linuxot, max 10-15 éve..."
atfogalmazom neked, bar gondolom direkt nem akarod erteni:
ha egy rendszen BARMIKOR, BARMIERT szukseg van arra, hogy elo kelljen venned egy terminalt (marpedig linuxon erre kimondottan gyakran szukseg van) a mindennapokban (ergo a user megveszi-hazaviszi-facebook/youtube/excel) , az nem felhasznalobarat. mert a felhasznalok ezt nem csinaljak. ezt egy win tudja, egy mac tudja, egy linux meg nem. nem azt mondom, hogy nem kellhet winen egy cmd vagy linuxon egy terminal, hanem azt, hogy parom 10 eve elvan macen itthon / winen munkaba ugy, hogy eletebe soha nem latott meg terminalt azon kivul amit en mutattam neki just for fun. linuxon ilyen nincsen, mert nincsen. sose volt, sose lesz, mert nem errol szol az a rendszer. -
BlackV
őstag
válasz
ubyegon2 #91217 üzenetére
Na most kezd tele lenni a tököm. Eos-on és Minten is ugyanazt a a drivert mutatja a kimenet. Ugyanúgy halvány a wifi, speedtest.net mindkét linux rendszeren 50-80 mbit, win10 140mbit. Tényleg, ennyire ne legyen már niche egy usb-s wifi stick a linuxnak, amit a media marktba-n vettem ~2 éve. [link] Van hozzá valami install guide linuxra, de agybaj. Nincs is olyan filenév a mappában amit magyaráznak a PDF-ben. Ilyen unalmas baromságokhoz, hogy wifi stick-kel küzdeni nekem nincs idegzetem.
-
válasz
ubyegon2 #91207 üzenetére
Nem tudom, hogy lehet-e, régebben próbáltam, akkot nem jött össze.
Ezért maradt fent egy win. De már annyira nem is érdekes számomra.Nem az SSD miatt akartam, hanem mert nem egyforma ütemben fog hízni a több OS. Meg ha néha kellene egy nagyobb terület, pl. egy letöltött sorozatnak, ami nincs fent streamingen, akkor is jobb, ha egyben van a szabad hely.
-
válasz
ubyegon2 #91205 üzenetére
"Gondolod így megoldható lenne egyetlen frissítéssel az összes disztró upgrade-je?"
Nem erre gondoltam, hanem arra, hogy ne 4x15GB legyen a szabad lemezterület, hanem 1x60GB.
De akkor marad az, hogy leszedem a windows-t, ami úgyis csak arra volt, hogy ha valakinek kell kiírni win iso-t, akkor tudjak segíteni. Ennek ezek szerint most vége.
Kössz az infókat!
-
válasz
ubyegon2 #91202 üzenetére
Igazából annyi, hogy egyrészt érdekesség, másrészt egy kis SSD van a mostani laptopomban, amin lazán elférne a több OS, de ha külön partíción vannak, akkor mindegyiknek kell külön szabad hely a frissítéseknek, és így elég passzentos lenne a végére.
Viszont, ha különösebb gond nélkül megoldható lenne az azonos partíciós install, akkor nem kellene bővítenem. -
-
-
BlackV
őstag
válasz
ubyegon2 #91185 üzenetére
Aha nouveau az alap illesztővel nem volt gond a cpu temp-pel, viszont cserébe hitvány volt az ablaksebesség. Kell az nvidia driver. De tudod mi az érdekes? Nouveau alatt a
watch n1 sensor
mutat GPU hőmérsékletet és rpm-et is, nvidia alatt viszont nem. Nvidia alatt az nvidia ablak mutatja ezeket az adatokat. Arra gondolok, hogy a driver lefoglalja a szenzort és ezt sérelmezi, csak cpu tempnek hívja ott kint. -
BlackV
őstag
válasz
ubyegon2 #91171 üzenetére
(Az nvidia driver miatt panaszkodik valamiért, nemkő vele foglalkozni. Visszaraktam a Mint gyári vga driverét próbából és nem kaptam bootoláskor hibaüzit. Amúgy valszeg a 3 szenzor: 1 N/B, 1 CPU tok a másik a CPU mag. Utóbbi kettő kis eltéréssel egyszerre emelkedik terhelésre, míg a legelső nagyjából változatlan. Na úgyhogy ennyi.)
#91182tordaitibi
Köszi ez is jól jöhet még. -
BlackV
őstag
válasz
ubyegon2 #91163 üzenetére
amiket ilyenkor kiír, azokkal, ha egyáltalán lehet mit kezdeni
Hát pedig megy felfelé a fok, ha nyúzom a procit, ha nem akkor pedig esik le.
#91162CPT.Pirk
Mi az ok? Régi biosz, vagy HW probléma?Ubyegon monitorával összesen 3 hőmérsékletet kapok, íme:
temp1: +33.0°C (high = -1.0°C, hyst = -3.0°C) ALARM sensor = thermis
tor
temp2: +39.0°C (high = +80.0°C, hyst = +75.0°C) sensor = thermistor
temp3: +39.0°C (high = +80.0°C, hyst = +75.0°C) sensor = thermistor
A legelső nem mozog ha küldöm a procit, miközben számolni számol mind3 core. Na most az van, hogy az első temp, nem is cpu, talán északi híd vagy bánomisén, vagy pedig az kellene, hogy legyen a 3. mag temp, csak nem adja a cseresznyét.
A nagy tippem az okra: befosott az egyik szenzor, 13 éves lap és a proci.
(Az mondjuk akkor elég menő, hogy szól a linux miatta, win nem értesített.
Már ha tényleg ez van)
-
BlackV
őstag
válasz
ubyegon2 #91157 üzenetére
No. Az van, hogy tök jó ez a terminálos monitor köszi. Rizsa on: ráengedtem a cpu-ra egy benchmarkot, szépen 100%-on megy is a 3 mag. Hagytam fél órát, felment 54 fokra de a cpu fan még mindig idle-n pörörg. Aztán rájöttem, hogy a biosban be van kapcsolva egy quiet cpu cucc, ahol 55 fok a target. Szóval nem voltam képes sehogysem megizzasztani a procimat, de ki kéne azért próbálni, hogy 55 fok felett elkezdi-e emelni szépen a ventit. Most 20,5 fok van a lakásban, szerintem megkezdem a fűtési szezont, fűtenem kell, hogy tudjam tesztelni az öreg AMD-t.
Viszont továbbra is ezzel untat a Mint bootoláskor, miközben van cpu temp. Xarjam le?
-
-
Mustármag
őstag
válasz
ubyegon2 #91000 üzenetére
Most futtattam, 24 frissítést telepített u-h most már tuti
Viszont :Warning: os-prober will be executed to detect other bootable partitions.
Its output will be used to detect bootable binaries on them and create new boot
entries.
Ezzel az üzenettel zárult a frissítés, ezzel mit kell kezdjek? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #91138 üzenetére
Ugyan Antergost sosem próbáltam, de ez nagyon minimalista, alig van benne pár dolog alapból. Mondom, még SSH sincs by default.
growler, moleculez: nekem a tárolóik lejárt hitelesítésével volt csak bajom, de azzal többször is.
Eos-nél még ilyet nem tapasztaltam, gondolom az Arch repók miatt nem is fogok.
-
válasz
ubyegon2 #91124 üzenetére
noki@BrabraCool:~$ sudo hdparm -Tt /dev/sda
[sudo] noki jelszava:
/dev/sda:
Timing cached reads: 35880 MB in 1.98 seconds = 18130.00 MB/sec
Timing buffered disk reads: 1292 MB in 3.00 seconds = 430.47 MB/sec
noki@BrabraCool:~$ sudo hdparm -I /dev/sda
/dev/sda:
ATA device, with non-removable media
Model Number: SAMSUNG MZ7LH1T9HMLT-00003
Serial Number: S5MNNY0R100804
Firmware Revision: HXT76F3Q
Transport: Serial, ATA8-AST, SATA 1.0a, SATA II Extensions, SATA Rev 2.5, SATA Rev 2.6, SATA Rev 3.0
Standards:
Used: unknown (minor revision code 0x005e)
Supported: 11 10 9 8 7 6 5
Likely used: 11
Configuration:
Logical max current
cylinders 16383 16383
heads 16 16
sectors/track 63 63
--
CHS current addressable sectors: 16514064
LBA user addressable sectors: 268435455
LBA48 user addressable sectors: 3750748848
Logical Sector size: 512 bytes
Physical Sector size: 4096 bytes
Logical Sector-0 offset: 0 bytes
device size with M = 1024*1024: 1831420 MBytes
device size with M = 1000*1000: 1920383 MBytes (1920 GB)
cache/buffer size = unknown
Form Factor: 2.5 inch
Nominal Media Rotation Rate: Solid State Device
Capabilities:
LBA, IORDY(can be disabled)
Queue depth: 32
Standby timer values: spec'd by Standard, no device specific minimum
R/W multiple sector transfer: Max = 16 Current = 16
DMA: mdma0 mdma1 mdma2 udma0 udma1 udma2 udma3 udma4 udma5 *udma6
Cycle time: min=120ns recommended=120ns
PIO: pio0 pio1 pio2 pio3 pio4
Cycle time: no flow control=120ns IORDY flow control=120ns
Commands/features:
Enabled Supported:
* SMART feature set
Security Mode feature set
* Power Management feature set
* Write cache
* Look-ahead
* Host Protected Area feature set
* WRITE_BUFFER command
* READ_BUFFER command
* NOP cmd
* DOWNLOAD_MICROCODE
SET_MAX security extension
* 48-bit Address feature set
* Device Configuration Overlay feature set
* Mandatory FLUSH_CACHE
* FLUSH_CACHE_EXT
* SMART error logging
* SMART self-test
* General Purpose Logging feature set
* WRITE_{DMA|MULTIPLE}_FUA_EXT
* 64-bit World wide name
Write-Read-Verify feature set
* WRITE_UNCORRECTABLE_EXT command
* {READ,WRITE}_DMA_EXT_GPL commands
* Segmented DOWNLOAD_MICROCODE
* Gen1 signaling speed (1.5Gb/s)
* Gen2 signaling speed (3.0Gb/s)
* Gen3 signaling speed (6.0Gb/s)
* Native Command Queueing (NCQ)
* Phy event counters
* READ_LOG_DMA_EXT equivalent to READ_LOG_EXT
DMA Setup Auto-Activate optimization
* Asynchronous notification (eg. media change)
* Software settings preservation
unknown 78[12]
* SMART Command Transport (SCT) feature set
* SCT Write Same (AC2)
* SCT Error Recovery Control (AC3)
* SCT Features Control (AC4)
* SCT Data Tables (AC5)
* SANITIZE_ANTIFREEZE_LOCK_EXT command
* SANITIZE feature set
* OVERWRITE_EXT command
* BLOCK_ERASE_EXT command
* DOWNLOAD MICROCODE DMA command
* SET MAX SETPASSWORD/UNLOCK DMA commands
* WRITE BUFFER DMA command
* READ BUFFER DMA command
* Data Set Management TRIM supported (limit 8 blocks)
* Deterministic read ZEROs after TRIM
Security:
Master password revision code = 65534
supported
not enabled
not locked
not frozen
not expired: security count
supported: enhanced erase
32min for SECURITY ERASE UNIT. 32min for ENHANCED SECURITY ERASE UNIT.
Logical Unit WWN Device Identifier: 5002538e0110a44f
NAA : 5
IEEE OUI : 002538
Unique ID :
e0110a44fChecksum: correct
noki@BrabraCool:~$
-
válasz
ubyegon2 #91113 üzenetére
Ez a hordozható USB-s SATA Samsung PM883 1,75 (1,92) Terás OEM SSD -re van rátelepítve , amit összeépítettem a szétberhelt WD Elements SE 480Gb portable SSD USB-SATA illesztőjével, amelyik magától tudja az UNMAP-ot és így fstrim probléma nem lehet (amelyiknek ez az ID-je:
Device 003: ID 1058:2655 Western Digital Technologies, Inc. Elements )
és az egészet belefaragtam egy ócska csontfehér műanyag-aluminium (Intenso) dobozba. -
törölt tag
-
válasz
ubyegon2 #91079 üzenetére
Ha még nem ugrottál neki az épp aktuális rolling hype-nak, itt egy témába vágó leírás:
Cinnamon Tweaks Screen Tearing VSYNC NVIDIA
Nem éppen friss, de azért jó lehet.
(#91081) natë
Cinnamontól heveny agyúgykövet kaptam.
Azt tuti nem a Cinnamontól kaptad!
Mindegy, tudjuk mi szokott a vége lenni az ilyen woooow de cool ez az archklón feelingnek.
-
K0zm0
aktív tag
válasz
ubyegon2 #91041 üzenetére
De igazából nem is márkára kéne ítéletet mondani
Na akkor bedobom ide ezt a "gájdot". Nem vagyok szakértő, és a srác írását már nem is találom. Valami olyasmiről szólt, hogy a controllertől függ, hogy mennyire gyatra az adott SSD. Volt régebben valami elbaltázott széria a Phison és a Maxion controllerekből és relatíve sok volt a meghibásodás. Ezek elvileg a megbízhatóak, amivel a high-end cuccokat szerelik:
TYPICAL CONTROLLERS IN HIGH-END SATA DRIVES
Marvell 88SS1074
Phison S12
SMI SM2258
SMI SM2259Én Samsungnál lejjebb nem adnék ha SSD-ről van szó!
-
BlackV
őstag
válasz
ubyegon2 #91044 üzenetére
Köszönöm szépen majd elbabrálgatok még. Közben bekapcsoltam a ffoxban a smooth scrollingot de nem igazán lett jobb. Nem azt mondom, hogy fos, csak kicsit rezgős, vibrálós a görgetés. Viszont amikor kint az asztalon húzgálom az ablakokat, az tökéletesen smooth. Lehet vmi ffox sztori lesz.
-
BlackV
őstag
válasz
ubyegon2 #91040 üzenetére
Graphics:
Device-1: NVIDIA GF116 [GeForce GTS 450 Rev. 2] vendor: Gigabyte
driver: nvidia v: 390.157 pcie: speed: 2.5 GT/s lanes: 16 bus-ID: 01:00.0
chip-ID: 10de:1245 class-ID: 0300
Display: x11 server: X.Org v: 1.21.1.4 driver: X: loaded: nvidia
unloaded: fbdev,modesetting,nouveau,vesa gpu: nvidia display-ID: :0
screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 101 s-size: 483x272mm (19.0x10.7")
s-diag: 554mm (21.8")
Monitor-1: DVI-I-2 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 102
size: 477x268mm (18.8x10.6") diag: 547mm (21.5")
OpenGL: renderer: GeForce GTS 450/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA 390.157
direct render: Yes
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #91034 üzenetére
De hát Ubut is használok, kb. 1 hete dicsekszem fűnek-fának, hogy itprofessionalmaster lettem, mert mán van Linuxom!!!
Komolyabban, az a helyzet, úgy választok SSD-t, hogy éppen mi éri meg, van Adata, Transcend, Kingston, Intenso, Goodram, és bízni nem bízok egyikben sem...!
Három a magyar igazság alapon, a 3 (meg egy kicsi) különböző helyre kitolt mentésemben bízok (Fujitsu Primergy TX100+ Rockstor Btrfs RAID1, USB HDD, SATA-dokolós HDD)! -
BlackV
őstag
válasz
ubyegon2 #91036 üzenetére
Köszi a válaszokat, félre ne értsetek nem végső konklúzió, hanem első benyomások összefoglalása.
És? Használja is a rendszer? Mutatsz egy terminal kimenetet erről?
Természetesen, én köszönöm ha egy profi is ránéz. Pontosan mit csináljak a terminálban?
#91035CPT.Pirk
Nem töröltem le, még odaát van egy másik ssd-n. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #91031 üzenetére
Az a baj, hogy az NCQ tiltása, az nem olyan mint a TRIM körüli anomália, hogy nem használok discardot oszt jó van, az mindenképp negatívan érint Samu esetén.
Az hogy mi a legmegbízhatóbb SSD a piacon, tényleg felesleges vita lenne, amit a fórumon már sokszor leszögeztem, amiket írogatok az szigorúan szubjektív vélemény, ha valaki egyetért jó, ha nem akkor sem veszünk össze... -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #91029 üzenetére
A hosszúra nyúlt mosolyszünet a Linux és köztem azt eredményezte, hogy már a cat-nek sem vagyok a professzora...
Szóval amennyire én tudom, még a 6.x-es kerneleknél is a libata-core-ban tiltva van az NCQ a 850-870 Samuk esetében (és a Crucial M500 is gányos).
Mivel 1000+1 gyártó van, én biztos nem vennék Samut Linux alá, meg amúgy sem... -
Mustármag
őstag
válasz
ubyegon2 #90998 üzenetére
A telepítés kicsit lassú volt de HDD van a gépbe úgy 15-20 perc lehetett.
Igen ott pár dolog szürke volt elsőre, fura volt, de nem foglalkoztam vele miután lefutott az "átadás" újra előjött bekapcsolás után, újra végig mentem a lépéseken. Nem vettem észre hogy bármiben korlátozva lenne a rendszer.
Szerintem rendben ment a frissítés, kért egy jelszót és szépen darálta a frissítéseket, miután végeztem, sudo apt update && sudo apt upgrade paranccsal külön megnéztem a terminálban, kért szintén egy jelszót és lefutott. -
Mustármag
őstag
válasz
ubyegon2 #90996 üzenetére
Lehet live alól kellett volna indítanom a telepítést és akkor nem OEM-ként telepíti. Az előző internetezős gyenge gépemhez képest én csak azt vettem észre hogy volt ez az átadás funkció ami gyakorlatilag minden beállítást lenullázott(frissítések és telepítések megmaradtak) ennyi, ugyan úgy megvan minden funkció.
Rendszer infó -
-
Mustármag
őstag
válasz
ubyegon2 #90984 üzenetére
Nem volt más lehetőség a telepítésre. Mint live indítása, indítás kompatibilis módban, telepítés OEM..., meg még 2-3 opció amire már nem emlékszem(memória test és hardver check talán), de az tuti hogy a "használattal" kapcsolatban csak ez a 3 opció volt.
Egyébként működik rendesen(mostmár) frissítettem mindent is és letöltöttem pár "alap" programot.
Fel akartam rakni az Apache officet, már félúton jártam mire észrevettem hogy a Libre alapból fent van... -
Mustármag
őstag
válasz
ubyegon2 #90981 üzenetére
Igen, azt a rendszerbetöltős dolgot nem lett volna szabad piszkálnom, azzal szúrtam ki magammal, azt alaphelyzetben hagytam, és így most működik bootol ahogy azt kell.
Elfelejtettem hogy a Linux okosabb ilyen téren is mint a win, féltem hogy rossz helyre fogja tenni a rendszert ha azt nem állítom be kézzel.
Köszönöm a segítséget -
Mustármag
őstag
válasz
ubyegon2 #90944 üzenetére
Értem, köszönöm a segítséget.
Megpróbáltam EFI után csak / de így sem bootol be a rendszer, nem tudom mit ronthatok el. Az egyetlen helyen ahol szerintem el tud csúszni a dolog az a partíciónálás. Vagy a pendrive készítésénél csúszott el valami, mondjuk a live simán megy.
Igy néznek ki a partíciók [kép] -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #90947 üzenetére
Természetesen semmit nem lehet állítani...
Tényleg nem akarok FlameWar-t, de ha a Linux kerül szóba az első mondat: végre átveheted az uralmat a géped felett! Ühüm, át hát, ott az LFS, szépen elmagyarázza hogyan csináld...#90948 growler: nem kell gondolat olvasónak lenni, mindjárt az elején leírtam milyen csatolási opciókat használok...
Amennyire az internyet segít, a kis indonéz mókusoknak egész más az elképzelésük, mint nekem, de ezt könnyen kideríthetjük, ha mutatsz egy mount kimenetet. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Tenda RX2 Pro Wifi6 Router
- Keresek gamer laptopot RTX 3050 , RTX 3060. RTX 4050 , RTX 4060
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB DDR5 RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude E5410 - i5-520M I 4GB I 250GB I DVDRW I 14,1" WXGA I W10 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest