- Steam Deck
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Továbbfejlődött a Keychron egéralternatívája a Logitech MX Masterre
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- Vezetékes FEJhallgatók
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
tukko1
aktív tag
Eddig erre jutottam:
root@xbmc-desktop:~# iwlist eth1 scan
eth1 Scan completed :
....
Cell 03 - Address: 00:21:27:D0:97:34
ESSID:"TP-LINK_D09734"
Mode:Managed
Channel:6
Frequency:2.437 GHz (Channel 6)
Quality=95/100 Signal level=-52 dBm Noise level=0 dBm
Encryption key:on
Bit Rates:1 Mb/s; 2 Mb/s; 5.5 Mb/s; 11 Mb/s; 6 Mb/s
12 Mb/s; 24 Mb/s; 36 Mb/s; 9 Mb/s; 18 Mb/s
48 Mb/s; 54 Mb/s
Extra:bcn_int=100
IE: WPA Version 1
Group Cipher : TKIP
Pairwise Ciphers (2) : TKIP CCMP
Authentication Suites (1) : PSK
IE: IEEE 802.11i/WPA2 Version 1
Group Cipher : TKIP
Pairwise Ciphers (2) : TKIP CCMP
Authentication Suites (1) : PSK
Preauthentication SupportedEhhez kéne csatlakozni.
az /etc/network/interfaces -be ezt irtam:
auto lo
iface lo inet loopback
auto eth1
iface eth1 inet dhcp
wireless-essid TP-LINK_D09734
pre-up wpa_supplicant -B -Dwext -ieth1 -c/etc/wpa_supplicant.conf
post-down killall -q wpa_supplicantA wpasupplicent alapból fent van az ubuntu 9.10-en, de nincs /etc/wpa_supplicant.conf fájl, ezért én csináltam egyet és ezt írtam bele:
ctrl_interface=/var/run/wpa_supplicant
#ap_scan=2
network={
ssid="TP-LINK_D09734"
scan_ssid=1
proto=WPA RSN
key_mgmt=WPA-PSK
pairwise=CCMP TKIP
group=CCMP TKIP
psk=bc03599f52cedb0c658ff5f21ca5896443c0c897a3fbab2bbf26bc98910e2220
}Ezután:
wpa_supplicant -B -Dwext -ieth1 -c/etc/wpa_supplicant.confErre nem ír hibát de nem történik semmi!
Router beállítás (ha más is kell arról csinálok képet)
[link]
[link]Próbáltam tikositás nélkül is ezzel a módszerrel:
iwconfig eth1 essid TP-LINK_D09734
dhclient eth1root@xbmc-desktop:~# iwconfig eth1 essid TP-LINK_D09734
root@xbmc-desktop:~# dhclient eth1
Internet Systems Consortium DHCP Client V3.1.2
Copyright 2004-2008 Internet Systems Consortium.
All rights reserved.
For info, please visit http://www.isc.org/sw/dhcp/
vntwpa: unknown hardware address type 801
vntwpa: unknown hardware address type 801
Listening on LPF/eth1/00:12:7b:10:26:8e
Sending on LPF/eth1/00:12:7b:10:26:8e
Sending on Socket/fallback
DHCPDISCOVER on eth1 to 255.255.255.255 port 67 interval 8
DHCPDISCOVER on eth1 to 255.255.255.255 port 67 interval 16
DHCPDISCOVER on eth1 to 255.255.255.255 port 67 interval 7
DHCPDISCOVER on eth1 to 255.255.255.255 port 67 interval 20
DHCPDISCOVER on eth1 to 255.255.255.255 port 67 interval 10
No DHCPOFFERS received.
No working leases in persistent database - sleeping.Grafikus felületen be tudom állítani!
Dióhéjban ennyi! Kösz, hogy segítesz!
-
mzx
senior tag
1)
Köszi!Na, akkor telepitek . Ha -neadjisten- passziv lenne a torrentkezelő, akkor elmondod majd, hogyan kell port-okat nyito-csukogatni?
2)
Üzenem a torrentkezelőknek, hogy a gépem igenis csontos! ...izé... szilikonos, úgyhogy nyeeem jóóó nyááám-nyááám!3)
Na jó, okés...A manual is egeszen jo megoldás, rendicsek.
Amúgy már magyarítottam. Nem találod, hogyan lehet? Hát sudo-val!
(Bocs, csak viccnek szántam ezt a kis felvezetést.
Nem lehetett kihagyni...
Amúgy tényleg sudo-val .
Vagy szándékos emlékeztető volt számomra a megfogalmazásod, ironiaképp?
Mert megérdemlem.
Titttára marketingmenegééér lesz belőlem, mert megérdemlem.
Ha sudo szakértő nem is...
)
-
rtom
senior tag
Sosem használom a tálcára téve/minimalizálva, ha jól értem, akkor kéne villognia? Én általában leküldöm az értesítési területre, ha üzit kapok, akkor az ikonja helyén megjelenik egy smiley meg feljön egy buborék.
Ereshkigal: csak arra voltam kíváncsi, hogy az fbpanel-en van-e olyan terület (notification area), ahova pl. a IM vagy torrent alkalmazásokat elküldheted, hogy ne foglalják a helyet a desktopon.
-
mzx
senior tag
köszi a válaszokat!
Egyre világosabb számomra a sudo.Még azt jó lenne tudnom a javasolt megoldásokhoz, hogy hol találok leírásokat a linux parancsokhoz? Láttam pár hete az ubuntu.hu súgójában néhányról, na de
hol találok több parancsról és részletes leírást, szemléltetve példákkal?(Az általad említett rm parancs példaul nem rémlett nekem eddig, bár az speciel lehet, h az ubuntu.hu súgóban is szerepel, de biztos elsiklottam felette, mert nem volt akkor épp aktualis ,amikor arra felé olvasgattam...)
-
mzx
senior tag
Elolvastam és megértettem és köszönöm anno a litániád a sudo -ról.
Csakhogy legutobbi kérdésem esetén nem álltam azon ismeret birtokában, hogyan lehet lehet engedélyt adni adott file felülírására, avagy eleve root jogot adni adott file -ra.&rew és rtom által adott válasz számomra újdonság volt, abban a formában, de tényleg... Lehet, hogy benne van ez is a manuálba, de, gondolj bele, kedves Vladi, egy totál kezdő, mint én vagyok,
nem szivesen kockáztat ilyen érzékeny dologgal, mint a sudo, pláne ha grub-ról van szó.
Szóval akkor már jobb, ha KONKRÉT megoldást kapok ilyen esetben és jól is jött nekem &rew és rtom ilyentén kifejtése. -
labuwx
tag
Az első leírás kicsit elbizonytalanított; lehet, hogy a linux nem nekem való(ill a Fedora).
Tudnátok mondani olyan linuxot, ami felhasználóbarát és még a sok bénázástól sem omlik össze?
Mindenképpen szeretnék megismerkedni a linuxxal, de az elején már jön a neheze és feladom -
D®. GeNy@
aktív tag
Na összelogikáztam két parancsot, e kettő közül melyiket írjam be az:
echo "1" >/proc/sys/net/ipv4/ip_forward sor elé?$IPT -A Forward -p tcp --dport 5900 -j DNAT --to 192.168.0.12:5900
vagy
/sbin/iptables -t nat -A PREROUTING -p tcp --dport 5900 -j DNAT --to 192.168.0.12:5900
???
-
Agostino
addikt
Üdv.
Igen, azt hiszem utóbbi lesz az, mondom újak nekem még ezek a parancsok, huszonnégy év óta most kezdek először foglalkozni a kérdéssel. : ) Az alsaconf ismételten kellett, mivel az Audigy-t az előbb említett parancs lefuttatása előtt képtelen vagyok használni, ugyanis benne sincsen a listában. Alsaconf lemegy, az után bekerül listába, az után tudom kiválasztani, és csak ekkor van hang. Meg kellene valahogyan jegyeztetni vele, csak gőzöm sincsen hogyan. Remélem más is járt így, akkor talán megoldás is akad rá.
-
Agostino
addikt
Üdv.
Igen, közben már ráébredtem, hogy itt nem úgy mennek a dolgok, mint az Uborka alatt. : ) Su - parancs megvolt, jogok is nálam vannak / voltak. DVD-ről felrakattam a pppoeconf motyót, aztán apt-get install ppp, erre kaptam egy klassz kis ADSL beállítót, szóval meg is oldódott a netkérdés. Innentől talán könnyebb dolgom lesz, hiszen nem kell mindig két rendszer között ugrálnom, hogy információhoz jussak. : ) Ez persze nem jelenti azt, hogy többet nem járok erre. ): ))
-
Agostino
addikt
Üdv.
Nézegettem én ezt is, csak bíztam benne, hogy legalább ezt be tudom lőni valami gui alatt, aztán amint van net, jöhetnek a terminálos mókák, csak így kicsit nehéz, hogy windows alatt böngészgetek, kijegyzetelem amit jónak gondolok, át debian, ott meg valamiért nem megy. Na, ilyenkor restart megint, át windows... kicsit hosszadalmas. Mindenesetre tegnap megnéztem van-e egyáltalán pppoeconf lehetőség, természetesen nincsen. Erre bepróbálkoztam a sudo apt-get install pppoeconf paranccsal, mire kitalálta, hogy nekem ehhez nincsen jogom. Nem egészen világos számomra mondjuk, hogy miért.
-
Agostino
addikt
Üdv.
Uram, köszönöm. : ) Most már tudja honnan tölteni magát. Arra kellene csupán rájönnöm, hogyan adjam meg neki a netes felhasználónevem és jelszavam, mert az internet csak nem akar jönni. Azért fura, Ubi alatt hamar megfejtettem, itt kicsit összetett ez a történet még nekem.
-
mzx
senior tag
köszi.
ugye, h nem is olyan egyértelmű dolog kihalásznom kezdőként ezen infókat, a pontatlan súgókból.
De azert utána olvastam, mint látod.
A te leirásoddal már értem, alapos és teljes összefuggésében fejtetted ki.
Jól jött! Pláne ,h ugy tunik, alapvető infó.Köszi mindenki segitségét a legutobbi kérdéseimre is.
1)
Mindenesetre még mindig nem tudom, hogyan hozhatok létre új user-eket, mert már napokkal ezelott megnéztem a Felhasználók és Csoportok (u.a., mint rtom által emlitett angol nevű) alkalmazást és NEM ENGEDI , h létrehozzak új usereket.
Ezért érdeklodtem itt erről.
Mit tegyek akkor ?2)
A netre lépés kapcsán meg a gondom, mondom, az ,hogy többen is figyelmeztettek engem itt tegnap, hogy óvatosan bánjak a sudo -zással, na meg (kvázi) root-ként netre mennésel is vigyázzak, ha lehet, ne tegyem.
(És jogosnak érzem a felvetésüket, ha belegondolok; még kezdő linuxosként is sejtem, h van alapja figyelmeztetésüknek.)Ezért kérdeztem konkrétan tegnap azt is itt, hogy KOCKÁZATOS-E, ha a netre
sudo pon dsl-provider
paranccsal lépek?
(pláne a sudo miatt)
Szóval, eddig evvel szoktam, egyelore evvel teszem, és e helyett máshogy lépnék, ha szerintetek kockázatos.NEM a hálozati beállitásokkal van gondom, legalábbis nem azon részével, ami után netre léphetek
(Azt egyszer beállitottam a sudo pppoe config paranccsal)
, hanem a KÖZVETLEN netre lépéssel
(Én nem szeretek automatikusan netre léptetni egy oprendszert sem, hanem adott alkalmakkor, manuálisan.)
Tehát ezért használtam eddig a
sudo pon dsl-provider
parancsot e célra.
Kérdés tehát, h jól tettem/teszem-e, h ezt használom erre? -
mzx
senior tag
srácok (Vladi, rtom) "égen-földön" átkutattam lxde felületemen ezt a puttyogáshang dolgot, és levettem mindenhonnan, ami erre vonatkozó funkcio, mégse érvényesiti (de ezt a masik topicban tobbszor is megirtam, ahogy azt is ,hogy megtaláltam az ogg hangfile -ját a button- és egyéb hangoknak, de nem engedi felulirni (néma ogg -gal akartam felulirni))
Igen, gondoltam már uninstallra is, csak félek, hátha valamit elszurok, esetleg vmi szukséges codec-t uninstallálok véletlenul, vagy mit tudomén...SZERK: ja, egy kérdés, uninstallhoz: synapticban van oylan ,hogy
-uninstall
-teljes uninstallMi a különbség a ketto kozott?
Melyiket válasszam, amikor uninstallálni akarok egy alkalmazást?SZERK 2.:
..vagy arra gondolsz, Vladi, hogy ha gnome-ban teszem meg ugyanezeket a beállitásokat (rendszerhang levétele), akkor az már érvényesiteni fogja még lxde alá is? -
csongi
veterán
Szia!
Igen a htpc-hez. Nem akarok fejest ugrani bele. De elegem van már a 3 havonta való xp telepítésből,nem beszélve a vírusos baromságokból. Nincsenek programok cserélgetve. ahogy elkezdem használni, úgy is hagyom. Mégsem képes tartani magát ez a dög win. Ezért gondoltam, hátha a linux stabilabb. -
doc
nagyúr
hallottam a zenwalkrol, talan majd ki is probalom, eddig meg nem kerult ra sor
a slacki telepitoje szerintem zsenialis, minden lepesen keresztulvezet, de ha akarod barmelyik elozo lepesre visszaterhetsz (kozvetlenul, nem a 'back-back-back-back'-et nyomogatva), vagy akar atugorhatsz kovetkezoket, raadasul a mar telepitett rendszeren is indithato, hogyha valamit modositani akarszraadasul a multkor kiprobaltam a halozatos telepitest vele, gyakorlatilag egy informatikailag teljesen kepzetlen akarki is siman csinalhat vele netes telepitest, semmivel nem bonyolultabb akar interneten keresztul, akar windowsos megosztasrol, ftp-rol, barmirol telepiteni mint a berakott dvd-rol
csak ki kell valasztani mikor a telepito megkerdezi, hogy hol vannak a csomagok
-
j0k3r!
őstag
bocs, lejart a szerk ido.
abban tudsz-e nekem segiteni, hogy hogy kell beallitani 1024x768x16 @ 85 Hz re a monitort? 1024x768x16 stimmel, azt xorg-ban beallitottam, inkabb a frissitesi gyakorisag erdekel, mivel windowsban tudta az 1024x768x16 @ 85 Hz et, most meg kb 60 Hz-en van. -
j0k3r!
őstag
koszonom a gyors segitseget! holnap remelem kiuzom a gonoszt a gepembol
amugy ezt a puppyt, ha lehetne sorolni hova sorolnatok? mert lattam neha, hogy amikor le akarok szedni valami programot linuxra van egy par alternativa.
mint peldaul itt.szerk: vagy nekem mindig source-bol kell majd telepitenem?
-
j0k3r!
őstag
es ha windowsos pokerstars nevu netes pokert szeretnem hasznalni, akkor azt ugye fel kell telepiteni, hogy a wine segitsegevel menjen. linuxos filerendszerre (ext2-3) is fel tudom rakni a windowsos pokert? mert ha nem, akkor winfos appoknak is kene hagynom egy 512 mb-os ntfs particiot
-
Speeedfire
félisten
sztem pendrive-ra gondol
(#9168) Endreas
dsl, deli, puppy ezek mind kicsik és ramból megélnek, de a hdspa dolgot nem tudom
amúgy az életciklus miatt a naplózást ki kell kapcsolni, szóval ext2 fájlrendszer kell és ne legyen swap kötetkicsit bővebb is lehetnél
mekkora ram? mert lehet h elmenne rajta akár egy ubuntu minimal + lxde is -
-
-
adalbert1
veterán
adalbert1@DGSEJT:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 945GME Express Memory Controller Hub (rev 03)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GME Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/GME, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 02)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 1 (rev 02)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 2 (rev 02)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 3 (rev 02)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 4 (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev e2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GBM (ICH7-M) LPC Interface Bridge (rev 02)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) IDE Controller (rev 02)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801GBM/GHM (ICH7 Family) SATA IDE Controller (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) SMBus Controller (rev 02)
adalbert1@DGSEJT:~$ -
adalbert1
veterán
Azóta már ráhúztam egy Ubuntut, hátha megoldás lesz, de nem ment azzal sem.
Utána kipróbáltam egy másik hdd-t, amin az előtte 1 nappal még működő Ubuntu van, nos azzal sem ment. Este próbálom valami wines rendszerrel, ugyanis azt jobban ismerem (persze a ledek meg mennek), de erős a gyanum hogy valamit vagy nagyon benézek, vagy hardware-es hiba lesz.
Viszont megnézem ezt is előtte amit Te is írtál. -
geprombolo
őstag
Gondoltam így hamarabb megvan a válasz, meg nem értem rá turizni.
Ami #9009-ben megfogalmazott kérdésekre adott válaszokat illeti: Köszi mindenkinek, feltettem a Bitdefendert, 17 kártevőt talált 435 fájlban! Most tolom a winyóra a NOD32-t (igen, win alatt Ext2-t nézek), mert feltettem az Ext2IFS nevű csodát, így hozzáférek az XP-vel a linux partícióhoz.Eddig 7 fertőzött fájlt talált (a Bitdef törölte, amit talált), szóval le a kalappal a Bitdef előtt!
-
Major Major
senior tag
Ballmer szerint is több
-
perempe
veterán
root@slax:~# lspci | grep audio
01:00.1 Audio device: ATI Technologies Inc RV630/M76 audio device [Radeon HD 260 0 Series]
04:01.0 Multimedia audio controller: Creative Labs SB Live! EMU10k1 (rev 07)
root@slax:~# lsmod | grep snd
snd_seq_dummy 6788 0
snd_seq_oss 32896 0
snd_seq_midi_event 10112 1 snd_seq_oss
snd_seq 50416 5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi_event
snd_pcm_oss 40480 0
snd_mixer_oss 18048 4 snd_pcm_oss
snd_emu10k1 139328 1
snd_rawmidi 22560 1 snd_emu10k1
snd_ac97_codec 99876 1 snd_emu10k1
ac97_bus 5504 1 snd_ac97_codec
snd_seq_device 10380 5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq,snd_emu10k1,snd_rawmidi
snd_util_mem 7424 1 snd_emu10k1
snd_hda_intel 365964 2
snd_pcm 70020 4 snd_pcm_oss,snd_emu10k1,snd_ac97_codec,snd_hda_intel
snd_timer 22792 3 snd_seq,snd_emu10k1,snd_pcm
snd_page_alloc 11272 3 snd_emu10k1,snd_hda_intel,snd_pcm
snd_hwdep 10756 2 snd_emu10k1,snd_hda_intel
snd 50596 12 snd_seq_oss,snd_seq,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_emu10k1,snd_rawmidi,snd_ac97_codec,snd_seq_device,snd_hda_intel,snd_pcm,snd_timer,snd_hwdep
soundcore 9952 4 sndMost mit kellene csinálni?
-
-
-
Nkboy
senior tag
Ez kérlek szépen egy symlinknek a neve, ami a /etc/alternatives/ könyvtárban található firefox-flashplugin nevű symlinkre mutat. A firefox-flahplugin symlink pedig a /usr/lib/flashplugin-installer könyvtárban található libflashplayer.so fájra mutat.
Tehát magyarul megmondva a libflashplayer.so fájl a flashplugin-alternative.
Azt ne kérdezd miért így oldották meg! -
D®. GeNy@
aktív tag
Neked is köszönöm a segítséget és a türelmet Vladi!!!
Egy samba conf. file-t beszúrok ide, nézzétek már meg nekem, h. hol szúrtam el vmit, mivel míg nem állítgattam a sambát, a Linuxos gép látta a wines megosztásokat és felcsatolta a megosztásokat az asztalra. Most vhogy nem látja a linux a wines gépeket...
[global]
; General server settings
netbios name = albi
server string =
workgroup = albi
announce version = 5.0
socket options = TCP_NODELAY IPTOS_LOWDELAY SO_KEEPALIVE SO_RCVBUF=8192
interfaces = lo, eth1
bind interfaces only = true
SO_SNDBUF=8192
passdb backend = tdbsam
security = share
null passwords = true
username map = /etc/samba/smbusers
name resolve order = hosts wins bcast
wins support = yes
printing = CUPS
printcap name = CUPS
syslog = 1
syslog only = yes
; NOTE: If you need access to the user home directories uncomment the
; lines below and adjust the settings to your hearts content.
;[homes]
;valid users = %S
;create mode = 0600
;directory mode = 0755
;browseable = no
;read only = no
;veto files = /*.{*}/.*/mail/bin/
; NOTE: Only needed if you run samba as a primary domain controller.
; Not needed as this config doesn't cover that matter.
;[netlogon]
;path = /var/lib/samba/netlogon
;admin users = Administrator
;valid users = %U
;read only = no
; NOTE: Again - only needed if you're running a primary domain controller.
;[Profiles]
;path = /var/lib/samba/profiles
;valid users = %U
;create mode = 0600
;directory mode = 0700
;writeable = yes
;browseable = no
; NOTE: Inside this place you may build a printer driver repository for
; Windows - I'll cover this topic in another HOWTO.
[print$]
path = /var/lib/samba/printers
browseable = yes
guest ok = yes
read only = yes
write list = root
create mask = 0664
directory mask = 0775
[printers]
path = /tmp
printable = yes
guest ok = yes
browseable = no
; Uncomment if you need to share your CD-/DVD-ROM Drive
;[DVD-ROM Drive]
;path = /media/cdrom
;browseable = yes
;read only = yes
;guest ok = yes
[Seed_323_GB]
path = /media/Seed_323_GB
comment = Seed_323_GB
browseable = yes
read only = no
guest ok = yes
create mask = 0644
directory mask = 0755
force user = albi
force group = albi
available = yes
writable = yes
public = yes -
D®. GeNy@
aktív tag
lbi@Albiszerver:~$ sudo netmegosztas
[sudo] password for albi:
[: 10: xx: unexpected operator
192.168.0.1: ERROR while getting interface flags: Nincs ilyen eszköz
0.0.0.0: ERROR while getting interface flags: Nincs ilyen eszköz
/usr/local/bin/netmegosztas: 14: /usr/sbin/pppoe-start: not found
/usr/local/bin/netmegosztas: 16: /usr/sbin/iptables: not found
/usr/local/bin/netmegosztas: 17: /usr/sbin/iptables: not found
/usr/local/bin/netmegosztas: 18: /usr/sbin/iptables: not found
/usr/local/bin/netmegosztas: 19: /usr/sbin/iptables: not found
/usr/local/bin/netmegosztas: 20: /usr/sbin/iptables: not found
/usr/local/bin/netmegosztas: 21: /usr/sbin/iptables: not found
/usr/local/bin/netmegosztas: 22: /usr/sbin/iptables: not found
/usr/local/bin/netmegosztas: 23: /usr/sbin/iptables: not found
/usr/local/bin/netmegosztas: 24: /usr/sbin/iptables: not found
/usr/local/bin/netmegosztas: 25: /usr/sbin/iptables: not found
/usr/local/bin/netmegosztas: 26: /usr/sbin/iptables: not foundNa ez mit jelenthet?
Nincs 192.168.0.1-es ip-jű hálókari? Annyit változtattam doc script-én, h. nála a net=eth1 és a lan=eth0, NA ez nálam NET=eth0 és LAN=eth1 -
D®. GeNy@
aktív tag
Pontosan, ha beírom ezeket a parancsokat a terminálba, akkor megy a netmegosztás. DE hogyan kell ebből futtatható (boot után) scriptet csinálni?
Mondom én, h. kiborítok itt mindenkit!(Doc verziója azért könnyebbnek látszik, azért csinálnám inkább azt, csak nem tudom mit hova kell írni, milyen filet-t kell csinálni hova és hogyan?
)
-
D®. GeNy@
aktív tag
Egy probléma megfogalmazódott bennem, javítsatok ki, ha tévednék!
Szóval a digi net ugye nem ad ip-t a hálókártyának (amibe be van dugva a digi UTP-je) ezért vagyon azon hibaüzenet xp alatt, h. "a kapcsolat nem jött létre, vagy korlátozott"
Erre szoktuk azt beállítani, h. adunk egy 192.168.0.xx ip-t a hálókártyának, mert így nem írja ki ezt a hibaüzit. Ugye az xp egy "különálló" "eszköznek" tekinti a pppoe kapcsolatot, így ott megtudjuk nézni a szolgáltatótól kapott ip-t.
Namost felraktam az Ubira ezt a "Wicd" nevezetű network managert, ugye a telepítés előtt leszedte a "network settings" nevű progit. Amikor kapcsolódna az általa "wired-default" nevezetű "kapcsolathoz" (felismeri ,h. eth0-n van vmi netelérés) akkor ugyan kapcsolódik (netezni tudok), de azt írja ki, h. nem sikerült ip-t kapni a szolgáltatótól. (Ismerős szitu xp-ből ismerve).
EZÉRT nem lehet ez probléma a netmegosztást illetően?
Tudom, lehet neki fix ip-t adni, de ez esetben kérdeznélek titeket az alábbi mezőkről, mit írjak oda?Vezetékes hálózat - Beállítások
- Statikus IP használata
--> IP: 192.168.0.3
-->Hálózati maszk:255.255.255.0
--> Átjáró:192.168.0.1
- Statikus DNS használata is aktív lesz és e kitöltése nélkül nem engedi alkalmazni a dolgokat.
Azaz:--> DNS tartomány: ???
--> Tartomány keresése: ???
--> DNS 1: ???
--> DNS 2: ???
--> DNS 3: ???EZEN mezőkbe mit kell írjak???
-
D®. GeNy@
aktív tag
Amiket beírogattam, azzal sajnos addig működött a netmegosztás, míg újra nem indítottam a gépet. Ezért keresek egy olyan megoldást, amivel mindig működni fog újraindítástól függetlenül...
Szerk.: Sikerülne 2 nap alatt is a zömét beállítani (DE a netmegosztást tuti), ha lenne egy konkrét leírás róla.
Nem tudom elhinni, h. egy ember sincs pppoe-s kapcsolattal, aki ne tudná leírni szájbarágósan (tisztelet a kivételnek), mit hova, miért, milyen paranccsal kell csinálni...stb. Ezért vállalkoztam erre a linux dologra, mert bíztam a PH-s segítségnyújtásban! -
D®. GeNy@
aktív tag
albi@drgenya:~$ ifconfig
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:21:27:fa:ed:fc
inet6 addr: fe80::221:27ff:fefa:edfc/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:22198 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:18733 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:7967390 (7.5 MB) TX bytes:2606953 (2.4 MB)
Interrupt:16 Base address:0x4000eth1 Link encap:Ethernet HWaddr 00:1b:11:71:14:09
RX packets:601 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:38 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:95903 (93.6 KB) TX bytes:5195 (5.0 KB)
Interrupt:17 Base address:0x2000eth1:avahi Link encap:Ethernet HWaddr 00:1b:11:71:14:09
inet addr:169.254.2.14 Bcast:169.254.255.255 Mask:255.255.0.0
Interrupt:17 Base address:0x2000lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:1202 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:1202 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:60484 (59.0 KB) TX bytes:60484 (59.0 KB)ppp0 Link encap
oint-to-Point Protocol
inet addr:94.21.247.169 P-t-P:94.21.247.1 Mask:255.255.255.255
UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST MTU:1492 Metric:1
RX packets:16633 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:16712 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:3
RX bytes:7061233 (6.7 MB) TX bytes:2117861 (2.0 MB)Erre gondoltatok?
-
D®. GeNy@
aktív tag
Szerintem a mai napot egy működő internetkapcsolattal zárom
, a többit majd szépen sorjában...
A linkek nagyon jól jöttek, ismét köszönettel tartozom Vladi!
Holnap 1etem után megbirkózok a firestarterrel, aztán boldogítalak titeket tovább a kérdéseimmel!
Nehezen indul a kapcsolatom a Linuxal, de vmelyikünk akkor is betöri a másikat! -
D®. GeNy@
aktív tag
Sikerült feltenni, a telepítéssel nem volt gond, de ami útána fogadott...
Szóval nagyon látszik, h. wines voltam/vagyok, kb 3 óra volt, mire beállítottam a netet...
Firestartert felraktam, de nem megy, mert az eth0 nem áll készen??? Netem viszont van.
Ekkor utánaolvasva felraktam egy KDE Control Module-t Hálózati beállítások néven, amibe nem tudok belépni, mert root jog kell hozzá...Na ezt hogyan lehet elérni, h. root-ként indítsam? -
D®. GeNy@
aktív tag
95%-ot adott még a Mandriva-ra és az Ubuntu-ra.
Akkor szerinted próbálkozzak egy Mandriva-val? Abból melyik verziót javaslod konkrétan?
Hajlok a formázás felé is, mivel a lényeg a kis terhelés, mintsem seed közben pusztuljon szegény.
Ezt a formázást és migrálást úgy képzeljem el, mint winben egy fat32-re vagy ntfs-re való formázást?Még egy láma kérdés (lesz még azért később is
): Ezt a csomagkezelést és átalakítást hogyan kell elképzelni? Ahogy anno a winnél egy sp1 vagy sp2 utólagos telepítése szűz rendszerre, csak itt reinstall nélkül?
Rákattintok vagy parancssorral beírok vmit és a neten válogathatok különböző számomra hiányzó progik, alkalmazások, protokollok, vezérlők közül? -
D®. GeNy@
aktív tag
Hali Vladi!
1-2.) Nagyon tuti oldal, a site szerint a nekem való: openSUSE (Még nem hallottam felőle, akkor ez egy magamfajta zöldfülű, begyepesedett windows-os múltú Linuxot csak bottal piszkáló embernek megfelelő?
3.) Tűzfalra tényleg szükségem van? -Csak netet akarok megosztani a Linuxal, h. legyen a switchbe bedugott gépeken net, amiken ugye win van és van rajtuk nod32 meg tűzfal.
6.) Ezt a "migrálást" Linuxon belül tudom vmivel megcsinálni úgy, h. a rajta lévő fileok megmaradnak?
A többi írás a logouton nagyon pöpec, csak annyi bajom van, h. a "tervem" csak ilyen parancsokkal oldható meg, azaz grafikai felületen nem?
Mi a különbség a Linux server kiadás és a nem server kiadás között? Ugye Winnél jobban rámennek a hálózatkezelésre, ezért jobb választás. Viszont egy nem server kiadású Linuxal is meg tudom oldani a fent említett tervemet, vagy itt is fenn áll ez a "jobb" és szélesebb körű hálózati megoldások?
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 16 Pro Max - Natural Titanium - Újszerű - 1 töltési ciklus - 2026. 05. 13.-ig Apple gar
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged