- Everest / AIDA64 topik
- Biztosan lesz Xiaomi Pad 8
- Elhagyja a 32 bites módot a Steam
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- Projektor topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #66511 üzenetére
Igen, ezt én sem szoktam érteni, hogy jönnek az újoncok, hogy Debiant telepítettek és baj van vele. Csak az nem derül ki sokszor, hogy miért pont Debiant rakták fel, ki mondja nekik, hogy azzal kell kezdeni? Gondolom hallották fórumokon, hogy a Debian az atomstabil, a többi disztró meg instabil.
Szerintem egy elég extrém, ultrakonzervatív disztró a Debian, amin túl komolyan veszik ezt a GNU free vs. non-free dolgot. Kezdőknek mindenképp valami full extrásabbat javasolnék, amin indításból ott van minden szükséges dolog (wifi firmware, zárt GPU driver, codec-ek, stb.), és nincs ez a non-free vergődés sem, pl. Mint, Ubuntu, Manjaro.
Aztán ahogy haladóbb lesz valaki, és tényleg ilyen szigorú elvek mentén ki akarja zárni a non-free dolgokat, akkor kéne olyanokkal próbálkozni, mint a Debian, Trisquel, Parabola, amik szigorúan olyan GNU free disztrók, amiket még Richard Stallman pápa is felszentelt szentelvízzel, meg vannak tisztítva mindenféle tisztátalan proprietary és nem GNU-GPL/MIT/stb. kódtól, 199%-ban szabad licencű csomagok vannak csak bennük. Ezeket is szigorúan LibreBoottal használva. De ez is csak azoknak alternatíva, akik nem használnak fizetős szolgáltatás (pl. Netflix), meg olyan hardvereik vannak, amikhez nem kell binary firmware, ehhez eleve már olyan gépet is kell venni, amiről ezt előre tudni, hogy ilyen hardverek vannak benne (ezek általában régebbi IBM, Lenovo gépek). Tehát erre a témára nagyon fanatikusan kell ráfeküdni, hogy működjön.
Egyébként én is törekedni szoktam, hogy ha van több működő alternatíva is, akkor lehetőleg teljesen free csomagot, megoldást részesítem előnyben, azaz próbálom a nonfree kacatokat a minimumon tartani, csak azokat használom, amik annyira elengedhetetlenek. De olyan szigorúan nem veszem, hogy meg nagy hátrányokat is bevállalva elutasítsak mindenféle non-free csomagot.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- 145 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3363
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3082
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest