Új hozzászólás Aktív témák

• mzx

senior tag

Felmerült egy újabb problémám, bár rájöttem mi okozza, már csak meg kell oldani. Ráakadtam egy user-re, aki szinte pont ugyenilyen problémával küzd, mint én most, itt látható.

A lényeget kiemelem alant, szóval nem muszáj kattintani a fenti linkre; itt tartok jelenleg:

"Megtaláltam a helyet : /var/log mappába van több fájl ami 3.8 gb-os kb és .log kiterjesztése van.
    Lehet, hogy hülyeséget kérdezek de ezek fontosak?
    ki lehet törőlni?"

Nálam ha nem is gigabyte-ok, de jelenleg közel 700 MB -t tesz ki, mégpedig nálam is pontosan azon három darab log file együttesen, melyek az illető user-nél is:

kern.log
    messages.log
    ufw.log

Tehát, rájöttem, mi okozza, és az idézett linken, amire most ,utólag akadtam, itt is kiderült, h az az oka, amire rájöttem:

Tegnap, kísérletképpen magas szintűre állítottam a gufw tűzfalamat. Csak ma vettem észre, h megállás nélkül fogy az ext4-es partíciómon a hely... :D Mire leesett a tantusz nekem, hogy a tűzfalamat tegnap extra erős naplózásra állítottam, és már csak 40MB(!) helyem maradt a linuxmint rendszerpartíciómon! De ekkor kikapcsoltam az ufw naplózást (a gufw meg alig naplózott eddig is). Így megállt a helycsökenés, jelenleg itt "toporgok" 40 MB-tal...

A jelen problémám:
    A fenti 3 log file tartalmát hogyan lehet úgy törölni, hogy semmiféle kár ne keletkezzen a rendszerben? Tartok attol, ha csak úgy á lá náture nyisszantom, törlöm e három file-t, az esetleg problémát okozhat a rendszer működésében. Tuti van valami szabályos tartalomtörlési mód erre, ugye? Parancssorból esetleg?
    Pl a gufw napló tartalmat simán a gufw-ból a megfelelő opció gombjának megnyomásával el tudom érni, ez rendeltetésszerűen használt törlési mód (más kérdés h a gufw naplótartalmat nem akarom törölni, mert kell is, meg alig foglal helyet; az ufw az, ami több száz MB-ot foglal, és nem kell nekem már!).

Új hozzászólás Aktív témák