Hirdetés
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- Milyen asztali médialejátszót?
- TCL LCD és LED TV-k
- Házimozi haladó szinten
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
- RAM topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
macilaci78
nagyúr
válasz
JanóManó #17397 üzenetére
Menj be egy szaküzletbe, kérd, hogy rakjanak össze egy tartót, GU10-es ledet és a végére egy porcelán foglalatot, majd mérd le a teljes magasságát. Ha befér, nyertél, ha nem, akkor vagy lejjebb engeded a gk-vázat, vagy szigeteket csináltatsz, vagy ledpanelekből válogatsz.
-
Atomgeszi
nagyúr
Tudtok olyan single led vezérlőt, ami lágyan indítja a szalagot?
-
JanóManó
csendes újonc
Változás
Feltették az álmennyezet tartószerkezetét és a max magassága 6cm a gipszkartonnal együtt.
Úgy láttam az említett spotoknak 10cm kell legalább -
Primary92
senior tag
Sokszor felmerül a sötét mennyezet problémaköre. Én ki nem állhatom.
Ki hogyan oldotta meg? Mondjuk egy nappaliban.1. a lelógó mindenhová világító csillár
2. szigetek oldalra világító spotokkal, vagy Ledszalaggal -
macilaci78
nagyúr
válasz
fokukac #17394 üzenetére
Ha nem rak szanaszét mindenhová, akkor tele lesz árnyékkal. Egy pontból nem kapod meg az áhított szórt fényt.
Középre felrak egy sokágú csillárt, sokégős lámpát, a sarkok felé gyengül a fény, minden bútor árnyékot fog vetni.
Felrak egy panelt középre, vagy akár 4-et a négy sarok felé eltolva, ezek is erősek lesznek, hogy legyen fény, vakítani fognak.Ha nincs belmagasság, akkor nagyon nehéz komfortosan megoldani.
Azért javasoltam, hogy több gyengébb spotot használjon, hogy minél homogénebb és lágyabb legyen a fény. Inkább 20 db 4,5 W-os spot, mint 14 db 6,5 W-os. A konyhában is csak azért fogadod el, mert nincs nagy távolság, hogy a periférikus látásodat zavarja.
Munkahelyemen van egy helyiség, 60×60 centis gk álmennyezet 9 kazetta széles és kb 50 kazetta hosszú. Minden 2. sorban minden 2. kazettában van 1 db GU10 5,5 W WW led, a mennyezet állva elérem (kb 250 cm). Ha a végéből belenézek, ami messze van, ott magát a spotot nem is látom a kerettől, ami közelebb van, ott meg még nem nem zavaró a fényforrás, felfelé meg nem kell néznem.
-
fokukac
nagyúr
válasz
macilaci78 #17393 üzenetére
igen, de a többi csak egy irányban van, a spot pedig szanaszét mindenfelé a szobában, azaz nem tudsz nem belenézni...
-
macilaci78
nagyúr
válasz
JanóManó #17390 üzenetére
GU10 spot 120° szórással. A beépítettből a forgatható szerintem nem szép és ahogy írtam, a megfelelő darabszám egyenletes elhelyezése adja majd a homogén megvilágítást.
Ha nem lesz szigetelőanyag, akkor jó lesz az. Kb 8-10 cm a beépítési mélysége.
Ha az asszony úgy szeretné, rendezd szigetekre... -
fokukac
nagyúr
válasz
macilaci78 #17389 üzenetére
Tudom, hogy itt mindig ez a tanács hangzik el, de én pl. sosem raknék spotlámpákat a nappalimba.
60 centinként sok kis fényes, vakító pont, ez borzasztó a szemnek....Ez minden csak nem homogén, ellenben vakító.
Elismerem, hogy vannak helyek, ahol jó a spotlámpa (konyhapult, pl.), de azok olyan helyek, ahol nem fordulsz szembe a fénnyel. A nappali viszont nem ilyen hely.
A szemnek szórt fény kell.
-
JanóManó
csendes újonc
válasz
macilaci78 #17389 üzenetére
Az álmennyezet - értsd gipszkarton megy fel, csak amiatt, hogy a villanyvezetéket ott tudjuk elvinni, ne kelljen a teljes falat szétvésni - felett nem lesz szigetelés, tehát üres lesz, de nyilván az is szigetel valamennyit.
Tehát figyelni kell a hűtésre is.
Ez a 120 fokos spot mit jelent? Keresgéltem, de így nem igazán találtam szűrésre. Nem kicsit vagyok laikus, bocs
Ha tudnál esetleg konkrét lámpatestet?
Mi a helyzet a forgatható testekkel, mennyire lehet ez jó megoldás? Nejem egy vagy kettő szigetes elrendezést is nézett, szerintem jobb megoldás a több lámpatest ahogy írtad is. -
macilaci78
nagyúr
válasz
JanóManó #17388 üzenetére
Én 60-100 cm közökkel raknék 120°-os spotokat a homogén megvilágításhoz, vagy olyan paneleket, amik oldalra is adnak némi fényt.
2700K és 4000K vagy állítható, vagy vegyesen.
Ha többet teszel fel, akkor nem kell a legerősebbeket használni, így tartósabb. A kívánt fényerőt nem kevés, de erős lámpával oldod meg, hanem sok gyengével. Így a kapott fény is homogénebb, szórtabb lesz, kvázi nem lesz árnyék sem.
Esetleg oszd fel külön körökre, sakktábla szerűen két részre osztva, hogy csak a fele égjen, így a fényigény szerint tudod kapcsolni a világítást, olcsóbb is, mint dimmelhető ledet és kapcsolót venni, kikísérletezni, mi nem búg, nem vibrál.Az egész rákfenéje a melegedés: a led és az elektronika sem rajong érte. Egy spotot ha körberaksz hőszigeteléssel az álmennyezet felett, akkor az pusztul. Panelnél is ha a tápot becsomagolod, az sem fog tapsikolni. Mindenképp azt javaslom, hogy szerelhető, bontható módon csináld meg, ne kelljen egy kiégett világítás miatt festeni.
-
JanóManó
csendes újonc
válasz
macilaci78 #17387 üzenetére
konyhaasztal részt most is külön kapcsoljuk, jelenleg spot féle lámpák vannak fenn
Berendezés elhelyezése jelenleg szinte fix. Ablak miatt a TV-s sor itt a legoptimálisabb helyen van.
Mennyire célszerű nappaliba LED fényforrásokat, vagy abban is találni olyat, ami természetes fényhatást adhat?
Véleményed szerint az egyenletes megvilágításhoz, a nappali részben mennyi és mekkora fényforrások kellenének?
igazság szerint van még egy nagy állólámpánk, egy felfelé világító szabályozható fényerővel, ez eléggé jó hangulatot tud, a kicsi része meg olvasólámpa. -
macilaci78
nagyúr
válasz
JanóManó #17386 üzenetére
Mit szeretnétek? Álmennyezetbe épített ledet (spot, panel, szalag), vagy valami lelógó fényforrást?
Ami biztos, hogy a konyhaasztal és az olvasó, vasaló, varró hely kapjon külön kapcsolható világítást. Előbbi nyilván mennyezeten, utóbbi lehet kiegészítő fényforrás is, pl állólámpa.Emellett lehet egyenletesen elszórni a fényforrásokat, vagy pedig valamilyen mintázat szerint, ami a berendezéshez igazodik. Viszont ha átrendezed a helyiséget, akkor valamit kezdhetsz a világítással is.
Ha a mennyezetbe épített fényforrásokkal dolgozol csak, akkor a mennyezet és a fal teteje szinte biztosan sötét lesz. Lehet a mennyezetet szigetesre csinálni és a szélén megvilágítani a falat, vagy díszléc a falra és onnan felfelé a világítás.
-
JanóManó
csendes újonc
Sziasztok
Nappali lesz felújítva, álmennyezet is kerül fel. Mostani világítást cserélnénk, tanácsot kérnék, mit javasolnátok.
Amit tudni kell, hogy a nappali és az étkező közös légtér, nappali emelt padozattal (20cm), utcai részen 2,8x1,2 üvegfelülettel. Bútorokat próbáltam rajzolni, illetve TV a szekrénysroban.
A teljes szélesség 6,2m, nappali 3,2x5m
TV-t nézünk, nejem szeret olvasni is itt. -
ProdyG
őstag
válasz
Vanda15 #17379 üzenetére
vettem ma én is néhány ilyen Sören-t. megoldódott már a problémád?
igazából ez egy fontos kérdés, ami nekem is vásárlás után jutott eszembe:
távirányítós lámpáknál hogy lehet összehozni a távirányítót magával a villanykapcsolóval? mert ha a kapcsoló felnyomása után még külön a távirányítóval is szórakoznom kell minden alkalommal, az elég gáz. -
ProdyG
őstag
Sziasztok,
ezek a mostanában divatos kerek LED-es búrák, szobák / nappalik plafonjára mennyire ajánlottak?
Egész olcsók a hipermarketekben... egy 25 nm-es nappaliba mennykora fényerejűre lenne szükségem?
Olyan fényerőre lenne szükségem, ami a klasszikus 100W-s izzónak felelne meg, a számok alapján egy 20W-s is elég elvileg, de a boltokban annyira mégsem tűnnek nekem ezek erős fényűnek. Lehet csalóka a bolti fény... -
Sirandrish
legenda
válasz
macilaci78 #17380 üzenetére
Majd ránézek ezekre is, köszönöm
-
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Sirandrish #17372 üzenetére
Nem vennék lámpát, amiben a fényforrás nem cserélhető. Amikor tönkremegy, mert tönkre megy, dobhatod ki az egész lámpádat.
Nálam a nappaliban (4×5 méter) van egy hatágú csillár lefelé névő e14 foglalatokkal, 600 lumenes ledekkel, így korrekt a fény, de így is van helyi megvilágítás. Például állólámpa/olvasólámpa a kanapé mellett, íróasztalnál asztali lámpa.
A 4×4 méteres hálószobában 15 W-os (1500 lumen) e27 foglalatos tányérlámpa lóg le, tök elég.Hasonló fazonnal vannak e14 foglalatú lámpák, amibe kapni hasonló küllemű ledes izzót is, azt cserélgetheted kedvedre. Ha ilyen lámpa tetszik, akkor a ledpanelt felejtsd el, ég és föld dizájnban.
A dizájn mellett a fény képe is más, a ledpanel mellett a mennyezet sötét marad, míg az oldalra kiálló ledek mellett nem.
-
Vanda15
újonc
Sziasztok, egy olyan problémám lenne, hogy vettem egy ledes rgb lámpát. Bekötöttük, működött, viszont a villanykapcsolóval kapcsoltam le és most nem tudom tavirányitóval kikapcsolni illetve a színek sem működnek már úgy, mi lehet a baj?
-
mokus1
addikt
válasz
Sirandrish #17374 üzenetére
Igen nálam ilyen van 5db süllyesztett és így elég számomra.
-
Sirandrish
legenda
-
mokus1
addikt
válasz
Sirandrish #17372 üzenetére
Szerintem ez kevés. kb 22nm-en nekem 5db 18wattos led panel van, így van elegendő fényem ha valóban fényt akarok a szobában este. Darabja tud 1300 lument.
-
Sirandrish
legenda
Heyho.
Egy 20nm.es szobához milyen csillár, vagy mennyezeti lámpa ajánlott?
Ahogy néztem az összefoglalóba, 60W hagyományos fényerő az olyan 700lumen?
Egy ilyen pl mire elég? Ez kb 160wattnak felel meg? -
-
törölt tag
Hali.
Költözés miatt szükségem lenne 10db E27-es és 5db G9-es led izzora.
Mit ajánlotok? Mi az, ami BB márka téren?
Nem szeretnék túl sokat költeni.
E27 re osramot néztem: [link]
Esetleg más, jobb alternatíva?
G9 rol viszont fogalmam nincs..
Köszönöm -
BlacKSouL
addikt
Üdv,
Egyelőre típusismeret nélkül, de Osram márkájú ilyen típusú led cső az eredeti(régi típusú) armatúrába behelyezés után vibrál, mint a stroboszkóp. Patron is bent van a gyújtó helyén. Mi lehet az oka?
Nem nálam van az eset, csak közvetítem a kérdést, egyelőre ennyi infóm van, a típust este talán megtudom.
Köszi -
Gabesz87
veterán
válasz
farkas-j #17364 üzenetére
Igen, így legalább nem kellett nekem rajzolgatni
Közben meg azon filóztam, hogy ez talán nem is az előszoba, hanem a fürdő térképe, de végül is tök mindegy, mert most ahogy így nézem, szinte u.a. a kettő, csak a fürdő ehhez képest 90 fokkal elfordítva van.
Ami cipősszekrény, az a mosdó+alatta szekrény, a beépített stzekrény = mosógép a fürdőben, bal alsó sarok meg a fürdőkád
Tényleg u.a. a térkép szinte.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Gabesz87 #17362 üzenetére
Nálunk sima függesztett lámpa van 1 db e27 15 W leddel, kb 1,3×4,5 m előszoba közepén, bőven jó arra, amire kell.
Használhatsz UFO lámpát is, vagy az előbb említett kör alakú ledtányérral, vagy 2-3 vízszintesen elhelyezett e27 foglalattal, 8-10 W ledekkel.Neked ide szórt fény kell, mert az megy jobban a sarkokba, szekrénybe.
-
Gabesz87
veterán
Tanácsot szeretnék kérni. Előszobába szeretnénk venni lámpát, mert a jelenlegi spot lámpa már kezdi megadni magát, a foglalatok szarrá égtek, halogénnel már nem is világít, csak LED-el. Mostmár viszont az egyik LED égő is haloványan ég. Az előszoba így néz ki:
Alul van a bejárat a lakásba, a fekete csíkok az ajtók a többi szobába, és van egy cipősszekrény meg egy beépített szekrény. Lámpa középen. Ezzel a spot-al az a baj, hogy hiába forgatom irányba, egyes területek kevésbé vannak megvilágítva. Szóval egy olyan lámpát szeretnénk, ami egyenletesen megvilágítja az egész előszobát (~6-8m2), megfelelő fénye van, nem halovány, és zavaró. Nem tudom, mi lenne az ideális. Gömbölyű búrás, vagy valami irányított fényű, ill. hogy milyen égővel!? Tudnátok valami iránymutatást adni? Árban nem szeretnénk sokat költeni rá, úgy 10-15e max. Ahogy láttam, azért 10e alatt is bőven van már mennyezeti lámpa. -
Primary92
senior tag
Sziasztok!
Ismer valaki UFO lámpába szerethető nagyon olcsó LED panelt, ami nem vibrál? A Leddiszkontban van 20W-os 3000 Ft-ért, ettől olcsóbbat keresek. Ha van. Távol-keletről is érkezhet.
-
NGA
addikt
válasz
macilaci78 #17356 üzenetére
Köszi.
Nekem egyetlen helyen van még led szalag, a beépített szekrény fölé van felragasztva a plafonra, de azt osram smart+ konnektorral kapcsolom, az zigbee-s, és kompatibilis a Philips Hue-val, így más égővel együtt tudom kapcsolni. -
macilaci78
nagyúr
Jelerősítővel, ahogyan azt már leírtam. Ebben az esetben a jelerősítőbe bemegy a 12 V táp, illetve a vezérlőtől, vagy a szomszédos ledszalagtól a jel és ez így egyben megy tovább a következő szalag felé.
A másik lehetőség, hogy vannak több csatornás vezeték nélküli vezérlők, amik több egységet egyszerre, vagy külön-külön is tudnak vezérelni. Ezekhez ugye csak a tápot kell odavinni, a jelet már az éterből kapják. Ez nyilván drágább megoldás, de kevesebb kábelezést kér. -
NGA
addikt
válasz
macilaci78 #17354 üzenetére
Értem. Több betáplálásnál hogy lehet egyetlen távvezérlővel dimmerelhetően megoldani?
-
macilaci78
nagyúr
Ahogy írtam is, Ilyen kis fogyasztást elég a sarkokban betáplálni. Azt is írtam, hogy legalább egy tápegység kell.
Rakhat táplálási pontonként külön tápegységet, ez lehet kisebb teljesítményű, de ekkor érdemes jelerősítőt is használni, hogy minden szalag egyszerre dolgozzon, illetve használhat egy bikább tápegységet is és oldja meg a vezetékezést.
Laptoptöltő stílusban vannak azért tápok közel ilyen teljesítménnyel, fém házasban 20 A-ig vannak tápok passzív hűtéssel.Tekintve, hogy a kérdezőnek ez az egyetlen hozzászólása a topikban, szerintem még csak a tervezés, illetve a megvalósíthatóság felmérésének fázisában van. Ahogy azt említette, olvasott már a kérdés előtt is, a kérdésére csak néhány választ kapott, amikben egy-két lehetséges mód volt megemlítve. Gondolom, lesz még kérdése és ha kiforrja magát a dolog, akkor lesz megvalósítás is.
Ha nincs eszköze/lehetősége/érzéke a forrasztáshoz, akkor vagy összelegózza a dolgot csatlakozókkal, vagy fogad egy szakit, aki forraszt neki. -
NGA
addikt
válasz
macilaci78 #17352 üzenetére
Nálam csak egy főfény van, de az is direkt és indirekt, mivel lefele és felfele is világít a mennyezetre. Ez ad 3000 lument 35W-on. Ez csak fehér fényt tud 2000K tól 6500K színtartományban folyamatosan szabályozva.
Ilyen: [link]
Van egy állólámpa és egy kis asztali lámpa, amik indirekt fényt adnak 500-500 lumennel 6-6W-al.
És egy Hue Play hangulatvilágítás, ami tulajdonképpen egy led sáv, ez is indirekt fényt ad 600-600 lumennel, ami 7-7W-al.
Ilyen: [link]
Ez utóbbiak RGB színesek, ugyanakkor van bennük fehér led is, azaz nem a színesből keverik ki a fehéret, mint általában az olcsó led szalagok.
Ez így együtt 60W, és tud 5000 lument 4000K-n.
Hangulatfénynél meg kb 2000 lument max.
Ez szabályozható két fény és szinhőmérséklet szabályozó kapcsolóval, vagy telefonról, tabletről, laptopról.Visszatérve a led sorra. Azért az is elgondolkodtató, hogy egy 25 m-es led szalagot be lehet egyben táplálni? Ahhoz 12V-on legalább 12A-es táp kell. Ezt már nem lehet egy kis fali dugós táppal megoldani, ehhez komoly cucc kell ha jól gondolom, de javíts ki, ha nincs igazam.
-
macilaci78
nagyúr
Amit fővilágításnak használsz, az direkt fény, minél kisebb legyen a veszteség.
Amit hangulatfénynek, az jellemzően indirekt, valamilyen felületet világítasz meg vele és az arról visszaverődő fényt élvezed.
Nem mindegy az sem, hogy egy sötét szobában akarsz hangulatot kelteni, vagy egy napfénnyel bőven elárasztottban. Fényerőszabályzó megoldja. -
NGA
addikt
válasz
macilaci78 #17350 üzenetére
Azért 60w is elég sok hangulatfénynek. Nekem az egész szobának a világításrendszere fulln nincs 60w, pedig 5 fény is van. Mondjuk én a hangulatfényt hue play-el, meg két e14 hue izzóval megoldom. Valahogy ez a ledcsík olyan elavult, 5 éve még menő volt, de most már inkább hanyagolják.
-
NGA
addikt
Egyenlőre off: Mivel nem találtam külön élő led/okosvilágítás topicot, ezért gondoltam itt kérdezem meg, hogy van valakinek tapasztalata Hue Bridge és egyéb led izzó/konnektor párosításról?
Vettem Osram Smart+ konnektort, hogy a nem okos led lámpát is tudjam kapcsolgatni, és a Hue szépen viszi, de a Homekit már nem. Van valakinek hue tapasztalata?
Ha nem ide való, akkor elnézést.
-
NGA
addikt
válasz
macilaci78 #17337 üzenetére
Azért a 125W fogyasztás csak dekorvilágításnak nem sok egy kicsit?
-
JanóManó
csendes újonc
válasz
macilaci78 #17345 üzenetére
Igen, bocs.
Mareco Luce Barrio Opal 1610.151N lámpatest. -
mokus1
addikt
válasz
macilaci78 #17343 üzenetére
Én igen. A legtöbb amit kaptam olyan volt. Egyébként szerintem meglehet különböztetni a gyári forrasztást a boltitól
-
JanóManó
csendes újonc
Üdv
Igazából nem lakás, de hátha valaki ért ehhez is.
Adva van kültéri világítás, a lámpatestben fémhalogén (E27 70W) fényforrásokkal.
Gondoltam, hogy ezeket kicseréljük LED fényforrásúra, de a gyártó szerint, azokba a lámpatestekbe nem lehet tenni ilyet, csak a fémhalogént.
Nem igazán értem, hogy miért.. Szóval ha valaki tudna ebben a tanácsot adni, azt megköszönném. -
macilaci78
nagyúr
válasz
Gabesz87 #17340 üzenetére
A ledchip egyenáramot kér (kb 3 V DC), viszont a linkelt GU5.3 12 V AC/DC-vel megy, azaz, mindegy neki, hogy egyen-, vagy váltóáramot kap-e. Tehát van benne egy egyenirányító és valamilyen megoldás, ami a ledchipek felé a megfelelő feszt adja.
Ha ezek közül bármi is megkotlik, annak látható jele van, például vibrál. Az ok lehet például a hőterhelés, a használat közbeni felmelegedés, lehűlés kínozza a kötéseket, az alkatrészeket, az üzemi hőmérséklet pedig a ledchipet.
Ez utóbbi vonatkozik a csillárra is.Nem feltétlenül a V-Tac a gagyi, lehet, hogy ennyit bír.
Ezzel együtt a V-Tac-nak köztudottan voltak kifogásolható minőséget adó, évei... Ma más a Samsung chipes termékeiket kell keresni, ezekre már 5 év garit vállalnak. -
Gabesz87
veterán
Sziasztok. Konyhában a pult megvilágításhoz ILYEN izzókat használok. Nem túl régen vannak bent, nincs még egy éve sem szerintem. Az egyik helyett vennem kéne most újat, mert eléggé vibrál. Ez mitől lehet? Elgondolkodtam, hogy az égő sara, vagy netán máshol van a probléma!? Feltűnt az is, ahogy kivettem az égőt, elég meleg. Meg lehetett fogni azért, de meglepődtem. Ez normális?
Illetve a nagyszobában a mennyezeti lámpánk egy ilyen hosszú 3 ágú, 6 (E14) égős lámpa, szintén LED gyertyaizzókkal. Abban is néha vibrál az egyik égő. Most nem tudom hirtelen az milyen márkájú, lehet, hogy az is V-Tac. Lehetséges, hogy ezek ennyire gagyik? -
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz
macilaci78 #17337 üzenetére
Vannak webshopok, akik megadott méternél megforrasztják neki, és úgy küldik ki készre szerelve. Asszem az Anro is vágja és forrasztja kérésre.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
petyus_ #17336 üzenetére
8×3,3 méteres szoba kerülete 22,6 méter, tehát kell 25 méter ledszalag.
3528 ledszalag jó dekornak, nem is fogyaszt sokat, kb 5W/m.
Kelleni fog legalább egy tápegység és egy vezérlő. A fényerőszabályzást a vezérlő végzi, minden szalag szabályozható.
Ilyen kis fogyasztást elég a sarkokban betáplálni.Vannak csiptetős csatlakozók, amivel két ledszalagot tudsz toldani, illetve vezetéket rátoldani. Viszont ahhoz, hogy szépen el legyen rejtve, hosszú vezeték kell, a hossza miatt pedig 1-1,5 mm2-es fog kelleni, amit készen már nem kapsz, minimális forrasztás kelleni fog. Csinálhatod azt, hogy otthon leszabod a vezetékeket kb 1 méter ráhagyással, majd egy szakihoz elviszed, aki megcsinálja a forrasztásokat. Ahol nem kell forrasztani, ott a vezetékeket csatos wago-val megoldod.
-
petyus_
senior tag
Sziasztok!
Egy 8x3,3m-es szobába szeretnénk díszlécbe rejtett LED-világítást. Nem kell RGB, sima, meleg-fehér fényű LEDre gondoltunk, nem kell túl nagy fényerő, csak hangulatvilágításra kellene, szabályozható fényerő azért jó lenne. Olvastam pár cikket (a sokszor linkelt logout-osat is), viszont a legtöbb házi barkácsolásról szól, mivel forrasztani nem tudok, ezt nem vállalnám be, ha lehet, előre gyártott alkatrészekből raknám össze. Tudnátok segíteni, hogy mire van szükségem egy ilyen rendszer kiépítéséhez?
-
benfolds
őstag
válasz
macilaci78 #17331 üzenetére
megvan, persze. mindig el szoktam rakni. pár éve amúgy visszavettek egy kompakt tungsramomat a tescóban, de akkor is szerintem csak azért, mert olyan volt az ügyfélszolgálatos. vettem helyette ugyanott landlite led-est, 3000k színhőmérsékletű, egész tűrhető fénye van, pedig tartottam tőle, hogy beköltözik a szobába a kriptahangulat. jók amúgy ezek a landlite-ok? nem volt időm vásárlás előtt tájékozódni. le fogom szanálni a kompakt fénycsöveket, a konyhában pl. 2x23W megy, ami azért világításban elég sok manapság. ráadásul messze ott ég legtöbbet a villany. tudom, fillérek még így is, kb. 3000 ft a kettő fogyasztása egy évben, ahogy számolom, szóval olyan 1700 ft-ot takarítanék meg 2x10W-ra való csere után egy év alatt.
-
benfolds
őstag
sziasztok! tudja valaki, hogy a tescós izzókra a garancia hogy van? kettő náluk vásárolt tungsram kompakt fénycső is bedöglött egy év alatt és nem akarták visszavenni, mondván csak fél év bolti garancia van rá, ha akarok valamit, küldjem vissza a gyártónak, amit nyilván nem fogok megtenni. azért is bosszantó, mert olyan helyiségekben voltak, ahol alig mentek. van amúgy két nagyon régi 23w-os, még nagy méretű tungsram kompakt fénycsövem is, amik rengeteget mennek több mint 10 éve, és semmi bajuk.
-
winbox
senior tag
válasz
macilaci78 #17327 üzenetére
Az a baj fent a szalagnál ígyis kevés a hely, örülök, ha a vezeték nem fog kilátszódni, ahol táplálom. Most a vezérlő el lesz dugva a konyhaszekrénynél a táppal együtt, aztán onnan akkor viszem mindenhova vezetéken, behúzok egy másikat a meglévő mellé, kicsit bontani kell, de legalább normálisan meg lesz csinálva
60-ast akarok, szóval akkor az 5050 kilőve, melyikek alá nem kell ilyen sűrűségnél? 120-asnál meg már mindegyik alá kellhet?
-
macilaci78
nagyúr
válasz
winbox #17326 üzenetére
Az 5050/60-at illik 5 méterenként betáplálni és hűteni is. Az 5050/30-at hűteni biztos nem kell.
Még egy lehetőség, hogy a ledszalaghoz rakod a vezérlőt a meglévő vezeték végére. Rádiós, wifis vezérlőből többet is lehet egyszerre vezérelni, csak nyilván drágább, illetve nem tudom, hogy helye lenne-e.A fehér 5050 chip fogyasztása akkor egyezik meg a színes 5050-nel, ha a színes is fehér fényt ad, azaz az összes szín egyszerre, azonos fényerővel világít. Tehát megteheted, hogy kisebb terhelésre méretezed, de akkor véletlenül se kapcsoljatok teljes fényerővel fehéret...
Kicsit olyan ez, mintha nem szabadna telesz@rni a WC-t. Használható, de azért kókány is... -
winbox
senior tag
Sziasztok. Lehet hülye kérdés: Van 20m díszléc a nappaliban a mennyezetnél. Abba szeretnék 20m rgb ledet. 5m-enként felhúztam neki a tápot, kéteres vezetékkel, mert eredetileg sima fehér ledszalag lett volna, nos azóta változott. A kérdésem az lenne, hogy a színeket is 5 méterenként megkellene táplálni? Csak mert ahhoz most bontani kellene és mivel csak 2 eres vezeték van, a 12 voltot rá tudom küldeni, de a 3 színt csak összekötni tudnám egymással sorban. A 20 méter végére elfogyna az is? Ha muszáj, akkor persze bontva lesz és behúzok még egy kéteres vezetéket. Illetve 5050-est néztem, a díszlécnek van alul egy lyuk, ahova beilleszkedik a led és felfele világítana, ez annyira melegedhet, hogy hűtést kelljen alá rakni? Mert akkor inkább nézek gyengébbet, úgyis csak hangulatvilágításnak lesz, nem látni kell vele. Előre is köszi.
-
Atomgeszi
nagyúr
-
Ramoskaa
senior tag
válasz
macilaci78 #17322 üzenetére
Uhh! Ezer köszönet érte, soha se találtam volna meg
-
gekkoXT
senior tag
Milyen vezérlőt javasoltok led szalaghoz, ami integrálható mondjuk google-home alá?
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Ramoskaa #17321 üzenetére
Parancsolj! Rádiós, távkapcsolós, 12 V szalaghoz, a meglévő tápegységhez.
RF = rádiófrekvenciás
IR = infravörös (ilyen van most is) -
Ramoskaa
senior tag
válasz
macilaci78 #17305 üzenetére
Bocsánat ,hogy ilyen későn válaszolok. Ilyen gagyi lenne : led
-
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz
Atomgeszi #17317 üzenetére
Na, összekötöttem a teljes rendszert. Egy fekete doboz 12V/10A tápegységgel. Ezen van rajta 1,6 méter 2835 Anro 120 LED és 8 méter 3528 120LED VTAC.
2 Mi light. Ha mindkettő dimmelve van, akkor a rövidebb szalag villog.
3 eshetőség áll fent:
1. Amint a rövidebb nagyobb teljesítményű szalagot(2835 anro-s 120) 100%-ra rakom, akkor a másikat(vtac 120led 3528) dimmelhetem akárhogy, nem villog egyik sem.
2. Mindkettő 100% fényerőn, egyik sem villog.
3. A 120 led 3528 dimmelve van, mellé bekapcsolom a 2835 anros 120ledet szalagot dimmelve, akkor a 2835-ös elkezd villogni.A 20A tápon viszont egyazon kapocskivezetésen ugyanez a jelenség. Most megpróbálom leválasztani a két külön 12V outputjára..
A Mi light viszont nagyon kényelmes, hogy 1 távirányítóról vezérelhetem a 4 remotet hozzá a szobába.
Amit találtam más fajtát RF, viszont az zavarja a folyosón levőt. Plusz elég hektikusan működik. Viszont azzal nem villogott.
Úgy látszik a 2 Mi Light nagyon eltérően szaggatja a dimmelés során, amit ezek a tápok már nem tudnak lekövetni. Csak érdekes, hogy 2 külön vezérlővel meg jó.
Vagy kap két kisebb teljesítményű tápot aztán kész.
Kernel, ha erre jár biztos ad rá megfelelő magyarázatot, nekem itt még nem tartanak a tanulmányaim.
-
Nordik
őstag
Nem rég vásároltam sparban LED izzot. Tudom, hogy gagyi de ez volt olcsó.
Mostanában elkezdte, hogy felkapcsolasnal villog egy kicsit utána szépen világít. Valószínű haldoklik? Vagy lehet ez mástól is?
-
macilaci78
nagyúr
V-Tac LED izzó - 15W A65 E27 Thermoplastic 4500K (cikkszám: 4404)
2016 februárjában rendeltem összesen 4 darabot, 2 év garival. 2 még 2016-ban kiégett, októberben cserélték.
A harmadikat a héten cseréltem.
Mivel ez a széria már fél évvel később sem volt, így azonos paraméterekkel, de új cikkszámmal kaptam a csere termékeket.
A dimmelhető e14-eket az éjjeli lámpákban már cseréltem.
Lassan, de biztosan kikopnak a V-Tac termékek. -
sharp4
őstag
válasz
szabifotos #17312 üzenetére
Tehát a széria volt a hibás. Akkor én kimaradtam ebből szerencsére.
-
sharp4
őstag
válasz
szabifotos #17308 üzenetére
2 éve mennek a nem Samsung chip-es Vtac izzók. Most Samsung chip-est vettem, meglátjuk. Van boltjuk, vissza lehet vinni, ha vmi probléma lenne.
-
Lipton
őstag
Sziasztok!
20m kültéri jó minőségű LED "slag" keresésében vagyok.
Teraszra lesz hangulatvilágításnak így nagy fényerő nem szükséges és RGD távirányító témákhoz sem ragaszkodom.
Mit tudtok ajánlani?köszi
-
sharp4
őstag
válasz
macilaci78 #17303 üzenetére
Igen, én is így gondolom. Emaitt bementem a MixVillbe és megvettem ott a Samsung chip-es verziót. E27 9W semleges és meleg fehéret 450Ft/db árért. Így legalább tudom hova vinni az 5 éves garancia idő alatt.
-
Ramoskaa
senior tag
válasz
macilaci78 #17288 üzenetére
Tv mögött van ,nem értem ,hogy tudom kapcsolni :/
Lecserélni ledvezérlőt rádiósra , ez a komplett ledszalagot jelenti?köszi
-
macilaci78
nagyúr
válasz
sharp4 #17301 üzenetére
ne essen rosszul visszavinni, ha cserélni kell
Ez márkától függetlenül igaz. Garanciát csak arra vállalnak, ami tönkre tud menni.Nagyon sok bolt dolgozik úgy, hogy körülményes a termék visszajuttatása, nincs személyes átvételi lehetőség, postázni kell, saját költségen. Veszel egy 800 Ft-os ledet és ha tönkre megy, akkor 1200 Ft-ért postázhatod. Ha veszel 5 év garival 20 izzót, ha nincs szerencséd, akár a felét is visszapostázhatod 5 év alatt.
Én ezért vettem "a sarki" boltban izzót, drágább ugyan, de bármikor besétálok cserélni.
Új hozzászólás Aktív témák
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- Új MSI 17 Raider GE78 QHD 240Hz i9-13980HX 24mag 32GB 2TB SSD Nvidia RTX 4090 16GB 175W W11 Garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG 325CQRXF QHD VA 240Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- iMac Pro 1.1 2017 Intel Xeon W2150B 64GB 1000GB 1 év garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 12GB I 500GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest