- Projektor topic
- Home server / házi szerver építése
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED TV topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Gaming notebook topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
polszki26
tag
válasz
CsizmaKo #1997 üzenetére
49000 lumenes a lámpa maga, 750 óra meg relatív... olyan 375 mozifilm megnézése...
és GE-nél dolgozva talán nem olyan vészes az utánpotlás.. ;)
meg azért is tetszik, mert ugyanugy épül fel, mint amit mi / ti épitetek, tehát ha vmi majd behal rajta cserélhető / pótolható...mindjárt rakok fel róla képeket...
-
polszki26
tag
hát gyerekek, vettem egy projot...
vaterán hirdetett ask impression 860-at... nagy dög, viszont működik rendesen! ;) -
zsomi25
csendes tag
Tehát a monitor amit vettem még nincs nálam így arról csak később tudok infót írni.A jelenlegi monitor amit használok egy LITE-ON akárni.A panel nem kihalytható,így maradt a széles cellux és stabil 11"os monitorként üzemel.Az AG rajta van és mivel laptop vezérelte igy a felbontás 800*600.Az eddigi legnagyobb képátló 155 cm volt 2,5 méterről.Nem akartam beleásni jobban magam,mert a cél egy épített proji nem egy írásvetítő.Remélem ebben a vásárolt LG partner lesz.
-
Dr Smoke
aktív tag
válasz
Őrült Ödön #1992 üzenetére
Köszi, tudom mondtad tegnap, de azt olvastam ma a neten, hogy átengedi az ablaküveg az uv-t!
Én nem értek hozzá, gondoltam hátha még valaki helyesel rá.
-
Őrült Ödön
tag
válasz
Dr Smoke #1991 üzenetére
Persze hogy elég!
a közönséges ablak, vagy gépkocsi, épületrefi, stb.. biztonsági üveg nem engedi át az UV-fényt, csak a kvarcüveg!
A HgMIS égőknek a külső búrája a nagy hőterhelés miatt készül kvarcüvegből, ez sajna átengedi az UV-t. Akkoriban amikor ezt kifejleszteték, még nem volt cériumadalékos kvarcüveg előállítható itthon, pedig az hőálló és UV-filteres is egyben!
A legújabb modellek (2000 utániak) már ilyenek, de azt nem tudok szerezni, meg rohadtul drága is! -
Dr Smoke
aktív tag
Nem UV-szűrős az izzóm. Elég az, ha elé teszek kb fél centi vastag üveget vagy kell még más is?
-
csapos2
addikt
válasz
CsizmaKo #1989 üzenetére
Attól lett jobb, hogy kicseréltem a monitort. Így már nincs benne plussz egy üveglap, amin volt egy UV szűrő fólia, mert az elején még nem tudtam, hogy kell-e, vagy nem, és úgy gondoltam, jobb ha van UV szűrés. Na, szóval ez sincs. És az LCD-ről most már nem téptem le a polár fóliát, és nem kellett hozzábarkácsolnom, ami lássuk be, nem volt az igazi. Jó volt, jó volt, de így jobb lett. Nem bántam meg, hogy vettem egy új monitort. Jah...és a dobozt is átépítettem, most már alig jön ki fény belőle. És még valami...
a szobát is átfestettem, sokkal sötétebb lett a fal is. Így nem verődik vissza annyi fény róla. Sajnos a mennyezetet az asszony nem engedte lefesteni, de így már elleszek.
Szóval kb. ennyi. -
CsizmaKo
tag
válasz
csapos2 #1988 üzenetére
Köszi!Lassan gondolkodom azon,hogy átépitem v. mi normálisabb dobozba és úgy gondoltam megpróbálkozom a tükrös megoldásuval.Tényleg,nálad minek köszönhetően lett annyival jobb a vetitett képed minősége?
Neked ,hogy sikerült normális képeket csinálnod?Milyen beállitással? -
zsomi25
csendes tag
[link]
Tehát pár óra alatt, a teljesség igénye nélkül ezt lehet kihozni elsőre.Kicsit a fényképező is ront a képen de azért szerintem még így is jó. -
zsomi25
csendes tag
Ez volt az amit kérdeztem.Köszönöm igy már minden világos.Közben az írásvetítős kivetítőt üzembeállítottam amíg a saját el nem készül+belecsaptam a lecsoba és vettem 1 gyári lcd projit 15e ért.Néha úgy érzem kicsit nagyobb a lendületem mint ami egészséges de mit lehet tenni.Az írásvetítősrői megpróbálok feltenni pár képet.?Most másolom a gépre.
-
Achilles209
tag
válasz
csapos2 #1964 üzenetére
Nem minden játéko ltehet ablakban játszani, de a legtöbbet igen. Általában a videó beállításokon belül lehet belőni, mint ahol a felbontást meg hasonlókat is. Egy kis kapcsolható jelölőnégyzet lesz, aminek a szövegében mindig benne van a window szó
nekem eddig 100-ból 5-10 volt, ami nem ment ablakban, de eddig nem is volt rá nagy szükségem.
-
tf73ky
csendes tag
Pont fordítva akartam írni: na tehát az vetítőlencsének kell nagyobb fókusztávolságúnak lennie? Vagy az a jó, ha pontosan egyezik a fresnel fókusztávolságával?
-
tf73ky
csendes tag
Sziasztok! Tudnátok segíteni abban, hogy milyen objektívet válasszak? Teleobjektívek között keresgéljek? Elegendő, ha az objektív fókusztávolsága kisebb, mint az LCD utáni fresnel-é? Előre is köszönöm a választ!
-
csapos2
addikt
válasz
cyberway #1972 üzenetére
Én fűrésszel elrtörtem egy fresnelt, így nem nagyon bízom benne. De kinek hogy.
A közé, vagy elé témára azt mondom, hogy nem próbáltam, csak a közé verziót, de mindenhol így csinálják, és többen is azzal érveltek, hogy több a fény, ha közötte van. Nekem közötte van, jó, így nem változtatok. Ha te azt mondod, neked úgy is jó, nyugszom bele. -
csapos2
addikt
-
Dr Smoke
aktív tag
válasz
csapos2 #1969 üzenetére
Remek! Köszönöm szépen!
Kicsit visszaolvastam, tehát ha levágom a 4 "sarkát" akkor már szét lehet szedni?
Már csak egy flexet kell szereznem, aztán jövő héten összerakom!
És ha ez így jól fog működni, akkor rendelek egy 31cm-es fresnelt, mert a monitorom az tuti jó, mindenféle értelemben! -
Dr Smoke
aktív tag
Megvan a monitorom! Egy Benq FP557s. Gyönyörű a képe, éles és tiszta és még maga a monitor is egyszerűen gyönyörű! Lehet nem lesz bátorságom szétszedni.
16ms és 450:1 kontrasztarány! Tökéletes projektor lesz belőle.
Egy kérdésem azért lenne, az lcd-t hogy kell berakni a két fresnel közé, hogy a vetített kép orientációja jó legyen? -
polszki26
tag
válasz
zsomi25 #1965 üzenetére
probáld ugy nézni a dolgot, h a felsorolásban az a kédés van, hogy:
"Van-e vele probléma?"tehát ha yes (= igen) van odaírva, akkor igen, van vele.
ha no (= nem) van odaírva, akkor nincs vele gond, olyan moncsit vegyél...amugy én a 15-ösökre szavazok, deze csak magánvélemény...
-
zsomi25
csendes tag
Tehát ha jól értem a listában találok monitort, és utána yes ill no van, akkor jó a cucc ha nincs semmi akkor nem jó? Vagy ha yes akkor jó ha pedig no akkor is jó csak kell kábelt rendelni.Bocs ha értetlennek tűnok de nem szeretnék árnyékra vetődni.
A 17"es moncsin is gondolkodtam csak arra gondoltam a 15"osnak pont akkora a panellja mint a fresnel és az egész ablak teliben látszik,nem kell a lejászóval bűvészkednem.
A tegnai nap azért nem volt eseménytelen.A meglévő moncsimat megpatkoltam és kijött egy 11,5"os hasznos méret.A paneleket meg celuxal ráragasztottam az lcdre,így világítottam át.1,5 méterről 155*115ös ablakban tudom nézni a filmet.Készült pár kép is, mostmár látom mi a különbség a vetített kép és a készített kép között.Ha sikerül ma felépítem az alaplapra az ATs tápot pár ventit és akkor már hosszabban is lehet használni a kicsikét.Most kb 5 perc és forró a panel. -
csapos2
addikt
válasz
Achilles209 #1963 üzenetére
Nem vagyok egy nagy játékos, azért kérdezem. Minden játék játszható ablakban? És játékon belül hol kell keresni az ilyesmit?
-
Achilles209
tag
válasz
zsomi25 #1961 üzenetére
A fémhalogén mindent megold, persze azt is kell hűteni, vagyis főleg az LCD-t, de elég szinte csak áramoltatni a levegőt körülötte. Nekem se az izzóval, de az LCD-vel nincs gondom, csak a láda melegszik, mivel a foglalat átvezeti a hőt a ládára, de az nem érdekel.
Nem akarok beleszólni, de van egy ilyen szokásom, ha nem haragszol
Szerintem ha a láda mérete nem számít, inkább vegyél 17"-os monitort. Igaz, hogy több marad ki a képből, mint a 15-ösnél, viszont sok más előnye van a 17-eseknek (kontraszt, válaszidő, teljesítmény/ár mutató, felbontás). 15"-ossal is állítgatni kell a videóablakot a fresnel miatt, 17-nél is, szóval az mindegy, játéknál pedig ablakban a 800x600-as felbontásnál tök jól megy minden. Nem beszélve a DVI csatiról, ami talán inkább csak 17-esben van,(úgy hallottam, lehet, hogy hülyeség), és sokkal szebb a kép egy ilyen kábellel, teszteltem.
FFC issues-re tökéletes leírást kaptál.
-
Dr Smoke
aktív tag
válasz
zsomi25 #1961 üzenetére
Az ffc issues azt jelenti, hogy a panel mögötti nyákokat nem lehet kihajtogatni, mert az őket összekötő kábel rövid. Ahogy a képen is látható, általában ilyen L alakú. FFC kábelt lehet rendelni külföldről, ha esetleg ilyen a monitorod, pl az IzzoTektől, de jobban jársz, ha olyan monitort választasz, amelyiknél a listában NO vagy OK szerepel!
Sajnos én is belefutottam egy ilyen monitorba és el kellett adnom, de a többiek okulása végett feltettem a listára. -
zsomi25
csendes tag
Kicsit megfeneklett a dolog,de talán van kiút.Az ajánlott oldalt a monitorokkal kapcsolan már néztem,de AZT HIDTEM CSAK A YES a használható.Mint írtam nem bészélek inglisül lehet ez volt a gond.A listáben szereplő NO jelzésű monitorból 1000 van a neten.Valaki megmondaná akkor hogy mit jelent az "FFC issues".Ha a válasz időben jön és megbízható talán estére már jönnek képek is.Feltéve hogy a talált eladó hajlandó ma átadni a monitort.
A vetítővel kapcsolatban igazad van,igazi fűtőtest.Az az érdekes hogy hiába hűtöm ,sugározza a hőt.Gondolom a fémhalogén majd mindent helyre tesz.Már szereztem fényterelét az égő köré,szerintem krómozott,fém foncsor.Van belőle úgy 10 méter ha végeztem a projinak ezzel a részével igény szerint tudnék segíteni ha valaki szeretné terelni a fényét. -
_ZuPa_
csendes tag
el nem tudjátok képzelni hol jártam! Ausztriában, a Bartenbach Fénytechnikai Akadémián.Láttam egy powerledes panelt, amin gyakorlatilag nem volt ráöntött lencse, ellentétben minden egyes led körül egy durván 2 cm magas paraboloid tükör. Kaptam az alkalmon, hogy akkor ilyet hol lehet venni, el is raboltam a körbevezető csajt aki megkérdezte nekem, s kiderült, hogy az csak prototípus, ami nekik nem vált be, s persze nem is kapható sehol. Legszívesebben zsebre raktam volna. Viszont ez egy teljesen járható útnak tűnik, s szerintem sokkal jobb mint lencseoptikázni. Ha egyáltalán még mozgat valakit.
hali, zp -
Achilles209
tag
válasz
zsomi25 #1957 üzenetére
Én továbbra is LG
monitort javaslok. Itt az enyém, ilyet vettem 21-ért: [Monitor] Ami az AG-t illeti, általában csak az egyik felén van, ritkább a 2 oldalas, és ez az egy mindig azon a felén van, amit nézel, ahogy Dr Smoke is írta. Azért van, hogy ne magadat lásd a monitoron, mint egy tükörben. Arra kell figyelni, hogy közvetlenül az AG alatt van a polarizáló fólia, ezt nehogy lehúzd, mert akkor kampec a cuccnak. 5-10x-es nagyítóval (vagy akár az írásvetítő lencséjével) szépen meg lehet nézni, hogy hol kezdődik az AG, és hol a másik, itt alányúlsz áztatás után késsel/szikével, és lehúzod.
Érdekesség, hogy amikor leszedtem az AG-t, sokkal szebb lett az LCD, átlátszóbb, és tisztább, viszont a vetített kép semmivel sem lett fényesebb, csak élesebb egy kicsit. De eddig vagy nem mondta senki, vagy csak nálam fordult elő ilyen. Ja amúgy a kép teljesen szép.
A 850W azért sok, és inkább fűt a lámpa, mint világít, nekem 650W-os volt kezdésnek, téli időszakban elmegy
Szerintem azzal a monitorral, amit találtál a kontraszt lehet a gond, el van tolódva a sötét felé. Így a világos színek világosak, a sötétebbek pedig tök sötétek. Előfordul, de ez a hiba lehet szoftveres is, és függhet a monitor beállításától is. Talán lehet a háttérvilágítás is, nem tudom milyen módon van megoldva, mert az enyémet nem szedtem darabokra (jó lesz akvárium mögé), de ha olyan izzóval ami az élettartama vége felé elkezd sötétedni, akkor még az is lehet a gond, ez megintcsak eltolja a kontrasztot a sötét felé.
-
zsomi25
csendes tag
Végre tegnap megérkezett az írásvetítőm.850W-os lámpával van szerelve.Szétkaptam hozzá 1 LiteOn 15" lcd-t kb 30 perc alatt és simán rátettem a vetítőre.Az élmény hatalmas volt.Tökéletes kép még felkapcsolt lámpánál is jól látszott minden.Üröm az örömben hogy a palelről nem lehet lahajtogatni szépen az áramköröket,így a szélén kb 1cm kitakar,az alján pedig ami nagyobb gond kb 5 cm.Nézegettem kicsit mit lehet tenni,de inkább összeraktam a moncsit és most vadászom másikra.
Amikor végigolvastam a fórumat minden simának tünt tegnap viszont felvetődött a teszt közben a nagy kérdés.Melyik felén van a panelnek az a bizonyos AG ? én elsőre nem találtam ilyet.
És mégegy.Találtam 1 fujitsu monitort de azt írják sötét a kép.A windows asztalon lévő minden ikon tökéletes de a háttér már nem látható.Gondolom akkor itt nem csak a háttérvilágítással van gond mert akkor semmi sem látszana.Vagy tévedek?A segítség most jól jönne.
Köszönöm -
Achilles209
tag
válasz
zsomi25 #1955 üzenetére
Naná, hogy segítünk!
Igaz lehet a szóbeszéd arról a téli fáradtságról, mert már vagy 2 hónapja próbálom rászánni magam a láda gittelésére, és festésére, eddig siker nélkül. Már csak az optikai tuning hiányzik, és teljes lesz a gépezet. Fényképezőgépet még mindig nem tudtam szerezni, úgyhogy képekkel sem szolgálhatok
...
Viszont lehet, hogy áttvervezem a lámpafoglalatot, mert mégfinomabbhangolni szeretném. Ha valakinek van ötlete 3D-ben állítható soffita (remélem jól írtam) foglalatra, az nyugodtan ossza meg velem.
-
zsomi25
csendes tag
Sziasztok.
Először is gratulálok mindenkinek bármilyen eredményt is ért el,mindenkitől sokat tanultam.Már 2007 dec 25-dike óta veletek vagyok de mivel teljesen sügér voltam a témában így az első hozzászólástól mindent elolvastam,hát eddig tartott.Most pedig belefogok az építésbe.Már vettem írásvetítőt,sztem szerdára megkapom, van 15" LCDm 1280x1024 et bírja 75 Hzn de többet nem tudok róla.Játszani tökéletes max felbontásban is kiválló, mindenre alkalmasnak tűnik,de a kontraszttól félek minvel nem tudom mire lesz képes ha hátulról tolom 500 Wattal.
Ha jól tudom akkor Őrült Ödön akivel most szeretnék kapcsolatot teremteni fényforrás ügyében, remélem kapok azért némi segítséget töletek ha elakadok,bár az lenne az igazi ha elsőre sikerülne használható alapot teremtenem.
Bemutatkozónak egyenlőre ennyi. -
cyberway
csendes tag
Sziasztok!
Hát összerektem a 7 colos tvből fabrikált projimat, többet vártam , szerintem aki belekezd rögtön 15 colossal kezdjen mert csalodás lesz , túl pixeles és a kontraszthiány miatt élettelen a kép, szerencsére visszatudom építeni tvnek így nincs károm , csak azt sajnálom, hogy elvágtam a fresnelt, most keresnem kell egy másikat, ha valaki tud írjon!
Viszont a vaterán találtam egy háttérhibás fujitsu siemens B15-1 tipusú15 colos monitort 7000 ft.ért, megis jött, rögtön szétkaptam, minden gond nélkül szétlehet szedni! -
mallory303
csendes tag
válasz
Achilles209 #1952 üzenetére
Összeraktam a világítást, és működik, úgy néz ki, még a fázisjavító kondi se kell bele. Gyönyörű fehér fénye van
Ha minden igaz este megkapom az egyik fresnelemet, és kezdhetem méretre farigcsálni
-
Achilles209
tag
válasz
Dr Smoke #1950 üzenetére
Az elmosódás a túl nagy válaszidő miatt lehet. (ez tuti)
A kontrasz abban játszik szerepet, hogy normális, szép szines képet kapj. (asszem)Egyébként LG-t tudok ajánlani, sokmindenkinek bejött, minden tekintetben, kihajtható elektronika, szép kép, jó átvilágíthatóság, nekem még mikor rajta volt az antiglare, akkor is jó képet adott. Nem az LG-nél dolgozok
, de tényleg jó kis cucc.
-
Achilles209
tag
válasz
mallory303 #1946 üzenetére
Írásvetítő olcsón ugyancsak vatera vagy teszvesz.
Most éppen ez van fent: [vetítő]
Sajna ez nem túl olcsó, főleg az állapotához képest, de lesz még itt elérhető áron is. Láttam már 6000-ért is jobbat. De ha nem akarsz tripletet, némelyik lencse tökéletesen megfelel pronyóba is, én is single lencsével tolom. Venti is van benne, szóval sok alkatrészt fel lehet használni belőlük. Ha így nézzük, akkor a 9000-es fresnelhez képest jó ár még a 12-15 is, de ez speciel azért nem jó, mert ebben két lencse van, ilyen tipust is próbáltam, gyenge, az a jó, amiben egy lencse van.
Aki monitort akar nézni annak mégegyszer: [használható monitorok]
-
Dr Smoke
aktív tag
válasz
Dr Smoke #1949 üzenetére
A kíváncsiság nem hagyott nyugodni! Írtam egy e-mailt a srácnak. Tehát a monitor egy NEC 1400M. A kábelt toldani kellett, mert rövid volt. A másik meg az, hogy ez a kontrasztarányos dolog nekem egy kicsit kezd magas lenni, mivel ennek a monitornak 170:1. Vagy nekem rossz a szemem vagy tényleg nincs rajta elmosódás. Ez akkor most, hogy is van?
-
repairer
csendes tag
Sziasztok!
Jó kis topicok vannak itt!Ha ez segít valakinek egyik barátom nemrég épített egy projektort és nagyon zsír lett!
projektora projektorban megtalálható minden
-
Dr Smoke
aktív tag
Ma hozzájutottam a vetítő optikámhoz (415/3,6). Mikor a pofa átadta, úgy meglepődtem, hatalmas, kisebbre számítottam. Itthon lemértem és ugyanakkora, mint amelyiknek a képét Csapos belinkelte! Gigászi!
-
mallory303
csendes tag
válasz
Achilles209 #1945 üzenetére
17"-es fresnel engem is érdekelne, mert csak 1-et tudtam szerezni...
Achilles:
Amúgy hol lehet 8-ért írásvetítőt venni? Mert érdekelne a dolog, már csak tesztcélra is. -
Achilles209
tag
válasz
Gabrovszky #1937 üzenetére
Érdeklődés szinten engem is érdekelne 17"-oshoz fresnel. Amióta elkezdtem foglalkozni ezzel a projektorépítéses dologgal, azóta nézem a vaterát, de sose találtam írásvetítősnél nagyobbat.
Amúgy 9-ért sok szerintem a 28x28-as fresnel, mert általában 8-ért lehet venni működő régi írásvetítőt egyben, fresnellel, mindennel.
-
Petiapó
tag
Hali!
Egy kis tipp gyors oldalhossz számításhoz, (közelítő érték)
pitagoraszi számhármas: 3,4,5
Tehát a 4:3 arányú kijelzőre általánosan igaz ez:
(képátló(colban) / 2 = x , a monitor oldalai => 4x, és 3x, tehát a kapott eredményt egyszer 3al, egyszer 4el szorozzuk, és meg is van a két oldal...
csak 4:3 aránynál műxik (átlóméret mindegy)További szép napot!
Tisztelettel Petiapo!
-
Bari
Modder
válasz
Gabrovszky #1942 üzenetére
Köszi várom az infót
Köben nézelődtem még neten, nem nagyon találtam 15"-os monitorban dvi csatlakozósat, létezik egyáltalán ilyen, vagy csak én nem találtam?
Megnéznéd hogy 17"-oshoz a 34×28cm-es menyibe lenne?bocsi az off-ért
-
Bari
Modder
válasz
Gabrovszky #1939 üzenetére
Neten böngésztem adatlapok után, egy átlagos 15"-os 4/3-as monitor képmérete kb 30,5×23cm
-
Bari
Modder
válasz
Gabrovszky #1939 üzenetére
Akkor nézek méretet.
-
Bari
Modder
válasz
Gabrovszky #1937 üzenetére
Szia
Engem egyelőre csak érdeklődés szinten, majdan egy 15"-os monitorhoz kellene.
Milyen áron tudsz szerezni?
Most van ígéretem 2 helyről is írásvetítőre, meg szereztem egy háttérvilágás hibás 10,5"-os VGA monitort ( sajna csak 640×480 ), eléggé őskövület de az írásvetítős freshnellel együtt tesztelgetni jók lesznek. -
Gabrovszky
csendes tag
válasz
mallory303 #1936 üzenetére
Nem csak a vateran lehet...
Szoval kinek kellene, es mekkora meretben?!
-
mallory303
csendes tag
válasz
Gabrovszky #1935 üzenetére
A vaterán lehet egyedül itthon fresnelt szerezni...Nekem mákom volt, és vettem egy 46"-os fresnelt
Viszont szét kell nyírbálnom, hogy passzentos legyen a 17"-os lcd-hez. Emberünkenek eredetileg 2 volt, az egyiknek le volt törve a sarka, azt is meg akartam venni, de aztán kiderült, hogy azt már kikukázta a felesége
Most is vann fent 9000 ropiért egy irásvetítő fresnel. Két darabos, ragasztva. Aki kapja marha!
-
Gabrovszky
csendes tag
Emberek! Rajtam kivul vadaszik meg valaki fresnel-lencsere?
-
Dr Smoke
aktív tag
[Ilyet] szedett már szét valaki? A tulajdonságai alapján nagyon jónak tűnik, csak kérdés, hogy alkalmas-e a célra.
-
mrkatona
tag
Sziasztok!
Aki 7"-os lcd-ből akar projektort építeni,annak ajánlom az oldalam:
www.mrkatona.fw.hu
Szerintem első nekiugrásnak érdemes ezekkel a kis lcd-kel is próbálkozni.
Ha más nem tapasztalat szerzésnek jó! -
Gabrovszky
csendes tag
Sracok! Ugy nez ki, hogy nem vart penz all a hazhoz, szoval lehet, hogy tudok venni egy gyari projektort...
Mivel csak az biztos, ami mar megtortent, leszek meg egy darabig, de felfuggesztem az epitest.
-
Őrült Ödön
tag
válasz
polszki26 #1925 üzenetére
Értem.. ha tudsz szerezni, féleg 80-as évekbelieket, esetleg más cucilista gyártótól is, persze hogy érdekel!
Egyébként nekem sincs ingyé", és főleg levadászni őket nehéz dolog, mivel nem kommersz cuccok ezek ugyebár... de akinek kell, annak át szoktam adni másolásra a kincseimet, hadd terjedjen az ige!
-
matocohaj
csendes tag
Szépjónapot Projektorépítők!
Nézegettem ma a lumenlab fórumát és találtam valamit azoknak, akiknek problémája van még a kijelzőn megjelenített egész kép összébbhúzásával. Ha még nem olvastátok ott, van egy olyan nevű program, hogy PowerStrip (letölthető innen: [link]).
Kipróbáltam és működött a CRT monitoron amit használok, és ami elég jó, hogy tetszőleges méretben jeleníthettem meg, és nem úgy hogy beállítom, hogy 800x600, és akkora a kép amekkora a monitoron 800x600 pixel. Ennek tetejébe még tetszőlegesen pozícionálható a kép. Mindezt persze úgy hogy profilokat lehet létrehozni, így nem kell mindig akkorának lenni a képnek amekkora be lett állítva.Használata egyszerű:
1.telepítés, indítás
2.jobb klikk tálcaikonra
3.ott képernyőprofilok-> konfigurálás...
4.a megnyíló ablakban érdemes bepipálni a " A monitor által nem támogatott módok rejtése" -t
5.Speciális időzítési beálítások...
6.a nyíló ablakban be kell pipálni az "Összes geometria lezárása"-t, és onnantól lehet szórakozni az ott lévő pozíció és méret gombokkalÉrdemes kipróbálni, asszem nem nagy gépigényű (mondjuk annyit nem játszottam vele, hogy kiderüljön)
.
-
_ZuPa_
csendes tag
válasz
Gabrovszky #1890 üzenetére
Az első fényképezőgépek lencse nélkül miniatűr lukkal működtek.
Nálad is ez lesz a helyzet: minden pixel az lcd-n egy fényképezőluk, és a falon ott lesz 10x-es nagyításban az izzószálad. 1mm esetén ez 10mm, szerintem ez óriási. De majd meglátod.
Fénytechnikai mérőberendezéseknél, hogy a környezetről ne essen be fény, vhogy így szokták megoldani:
/minden függőleges lap fekete/
zp -
Dr Smoke
aktív tag
Csapos! A nagyobbik optikád alkalmas a vetítésre?
Pont egy ilyen peraméterekkel rendelkező optikára csaptam le a vaterán!
Fresnel már van, égő is (5200k, 250W, hála Ödönnek, majd jelentkezem a többi cuccért is)! Csak lassan haladok, mert egyesével szerzem be a cuccokat a pénz szűke miatt, de igyekszem. Remélem pár hónapon belül kész lesz! -
polszki26
tag
válasz
Őrült Ödön #1921 üzenetére
fordított ok miatt kérdeztem... ;) de persze neked ingyé van... ;)
-
polszki26
tag
válasz
Achilles209 #1920 üzenetére
mekkora fokuszu a lencséd? sztem ilyen 400 alatt felejtős...
-
cyberway
csendes tag
válasz
Gabrovszky #1919 üzenetére
Vatera, most van is fent egy azt hiszem 9000 ft-ért, lencsét is tudsz ott venni.
-
Achilles209
tag
Fresnel. Nem vagyok megalomán. Nálam az a helyzet, hogy azért választottam 17"-os monitort, mert valóban jobbak az értékei, mint egy 14/15"-osnak. Mivel nem csak filmnézésre használnám a cuccot, kellene az a 17", mert a keystone miatt torzulnak a pixelek, romlik a képminőség. A DooM III tök jól elmegy ablakban is, de grafikai projektekhez már alkalmatlan a dolog. Annyira nem gáz, hogy külföldről rendeljek több 10.000-ért, de ha lenne ehun is, akkor meg miért ne. A fényem elég, a lencsém is királyos hozzá, most szereztem még egy tripletet is, magasságban megvan a méret, ott minimális homály van, használható. Ha kis macerával olcsón lehetne kapni itt is, akkor ráficcennék a témára.
Ózon. Most jutott eszembe, hogy nem kell szerintem zárt lápaizzasztó doboz, csak egy jól leszigetelt láda, és egy fénymásolós ózonszűrő a venti kimenetéhez. A fénymásolóm is termel ózont, nem keveset, de még élek, szóval jó anyag. Akit érdekel, keresgélhet a neten, vagy kérdezősködhet szervizekben. Ha hülyeséget mondtam, bocs.
-
cyberway
csendes tag
válasz
Gabrovszky #1917 üzenetére
Az ag fóliát azért nem vettem le, mert úgy gondoltam , ha nem jön ösze az egész, még tv-nek jó lesz, az ózonról pegig annyit, hogy már bekapcsolásnál érezni azt a jellemző szagot, nekem pár perc után már irritálta az orromat, utána kerestem a neten, hosszabb távon egészségkárosító belélegezni, érdemes osram hqi venni, nem véletlenül azt teszik bele a legtöbben, az uv védett, csak drága!
Fresnel nélkül kár probálkozni szerintem nem jön össze, az szükséges a képalkotáshoz
-
Gabrovszky
csendes tag
Odon! Koszi az infokat! Szerinted erdemes probalkozni fresnel nelkuli megoldassal? Eleg pontszeru a 100W-os halogen vagy az altalad javasolt femhalogen?
Blackrulz! Gyanus nekem, hogy ebben a projektben vagy van valami okossag, vagy a vetitett kepek nem ebbol jottek ki...
Cyberway! Biztos oka volt, hogy nem vetted le az AG foliat, pedig hihetetlenul sok fenyt megfog! Ezek a femhlogenek ennyire sok ozont termelnek?!
-
cyberway
csendes tag
válasz
Gabrovszky #1901 üzenetére
Szia!
Én is egy 7 colosból építem a projit, én nem vetten le az Ag fóliát, ezért én 250 vattos lámpát vettem hozzá Ödöntöl , biztos ami biztos, lencsének én írásvetítős cuccot használok a fresnelt elvágtam a megfelelő méretre, még csak próbálgatom, de úgy tűnik megfelelő fény lessz a falon, külföldről lehetne rendelni spéci cuccokat , de akkor többe kerülne mint egy gyári, rosszabb minősség mellett.
2 problémát kell még megoldanom, az első a fókusz állítása, hogy ne csak egy adott távolságból adjon éles képet, a másik pedig a az uv miatt termelt ózon bezárása egy dobozba , valószínüleg ez nem lesz egyszerű! -
törölt tag
még hogy ledekkel nem lehet normális projit csinálni
picit beteg de szerintem egy misét megérha már volt akkor bocsesz
-
polszki26
tag
válasz
Őrült Ödön #1911 üzenetére
tényleg Ödön, vannak lámpakatalogusaid? ;)
-
polszki26
tag
gyerekek, sztem ne szenvedjetek 17 coloshoz fresnel kereséssel, mert ahhoz extra nagy fokusz távú lencse kell majd, plusz nagy eltérés lesz a kép sarkai és a közepén lévő fényerősségben.... használjátok csak a középső 14 colt...
amugy esetleg ha felmerül vmi kérdés fémhalogén lámpákkal kapcs, talán én is tudok segiteni, ugyanis a GE-nél már lassan egy hónapja a fémhalogén lámpák csomagolástechnikusa vok... yaaayyy!!
-
Őrült Ödön
tag
válasz
Gabrovszky #1906 üzenetére
Nézzük:
12V 100W halogénizzóhoz kis toroidtrafót, vagy kapcsolóüzemű invertert javaslok. Ez utóbbi olcsón beszerezhető villszerelési boltokban, a legócskább kínai gyártmány is megteszi. Ilyenem nekem nincs, mert csak gázkisülőlámpákkal foglalkozok.
7-es LCD-hez 8-12000 lumen közötti, különféle 150W-os fémhalogént tudok javasolni, ezekből van bőven színhőmérséklet-választék, és a szoffita kivitel szokott a legolcsóbb lenni.
Beszerzésük: Tungi márkabolt, komolyabb villamossági kereskedések, vagy pedig tőlem is lehet vásárolni, van minden..
Valóban igaz, hogy a fémhalogénlámpák bemelegedése némi időt igényel, és nem szeretik a sok ki-be kapcsolgatást. Az is tény, hogy a kikapcsolt, de még forró lámpa nem gyújtható újra azonnal, csak pár perc hűlés után. (kivétel: néhány speckó, és többnyire nagyon drága típus)
Cserébe kis teljesítményfelvétel (kis villanyszámla) csekély melegedés mellett, nagy fényerő, pontszerű fény, hosszú élettartam várható.Hálózati feszingadozás: Általában háztartásban nem jellemző az ilyesmi, illetve nem vészes. Közvilágítási hálózatokon szokott ez inkább fellépni, de ez már nem a mi asztalunk, illetve az enyém részben mégis...
-
hankpoke
tag
válasz
Gabrovszky #1907 üzenetére
Ha viszont szabályozni akarod a fényerőt nem jó az ellenállás
LED-et én világításra használnám,oda már valós alternatíva.
Hankp -
Gabrovszky
csendes tag
válasz
Őrült Ödön #1904 üzenetére
Odon, ez a hozzaallas maris szimpatikusabb, koszi!
Elobb kerdeznek:
A 12V, 100W-os halogen izzomhoz milyen tapot javasolsz? (Es mennyiert?)
7"-os LCD atvilagitasahoz milyen femhalogenlampat javasolsz? A szukseges cumoival egyutt hol lehet kedvezo aron beszerezni, es mennyiert?
Az igaz, hogy a femhalogenlampak eleg lassan erik el az uzemi fenyerejuket, ha kikapcsoltad, nem lehet rogton visszakapcsolni, es hogy erzekenyek a halozati feszultsegingadozasokra? -
hankpoke
tag
válasz
Gabrovszky #1903 üzenetére
Ha van egy trafód akkor kb 2500HUF max tokkal vonóval.
Ha nincs trafód,akkor felmegy az ár,lehetőleg ki kell kukázni régi nyomtató tápokat,vagy 24V-os pákatrafó is megteszi. Használtan be lehet szerezni elég olcsón.
Mivel ez DC-DC konverter,ezért 36V DC-ig bármilyen forrást megeszik,nem kell feltétlenül 50Hz-es trafóval bajlódni. Ha tudsz 24V-os kapcsoló üzemű tápot az is jó erre a célra.
Hankp -
Őrült Ödön
tag
válasz
Hali!
Beszélnünk kéne, hogy mit is szeretnél pontosan!
Tungi márkabolt felejtős, Gabohun kollégának ott adtak el drága pénzért egy olyan 400W-os, dögdrága fémhalogént, ami TELJESEN!!!! nem olyan volt, mint amit kért az eladótól!
Akkor derült ki a fakk, amikor leolvastam az égőre bélyegzett feliratot.. Jól kib*sztak szegény Gabóval ezek a suszterok..
Inkább nekem szóljatok ha kell valami (igen, ez a reklám helye..
), mert ha pontosan meg tudod mondani mit szeretnél, akkor mexerzem, vagy segítek mexerezni a hozzávaló fényforrást, és adok "helpdesk"-et is!
Szóval nekem a Tungi márkabolt egy vicc, amikor gyűjteményi célra akartam egy MVR 1000-est (nagy, kövér, brutál amcsi fémhalogén) először asse tudták mi az! GE márkaképviselet pedig!!!!!
Utána meg kiderült, hogy nem tudják beszerezni, otthagytam a pöcsbe őket,azóta 2 "kapcsolatom" rajta van a dolgon, és februárra meghozzák szó nélkül, valszeg gombokért!
ennyit erről, tessék ideírni a fórumba ha nyígnivaló van, vagy írjatok privit. Ne szórjátok a pénzt feleslegesen!! -
hankpoke
tag
válasz
Üdv!
Ha olyan irányból közelítjük meg a dolgot,hogy a jószándékú tanácsok miatt nem dobsz ki kemény 10 ezreket már megérte a regélésem. LED-hez sokan nem értenek,új fajta fényforrás. Teljesen más megközelítés kell hozzá,mint amit eddig megszoktunk fényforrások terén.
Optika és elektronika is elétérő,ezért nehéz vele építkezni.Autós Xenon fényárama kevés lesz szerintem. 20ezer lm kell egy rendes projihoz,tapasztaltabb fórumtárrsak véleményét közlöm. Legjobb ha spórolsz kicsit és bevásárolsz Ödönnél. Gondolom a rendhagyó fényforrás miatt akartál LED-et.
Ha már nem akarod projektorhoz használni a LED-jeidet, szabályozható fényerejű pilácsot csinálhatnál a cuccból. Pont a LED-es érdeklődés miatt feltettem ide a fórumra egy kapcsolást,hogy ne az ellenállásos megoldást használjátok.
[link]Magyarázat a kapcsoláshoz:
Ezzel a kapcsolással túl lehet hajtani a LED-eket,ezért egy áramérő nem árt a körben,mikor a munkapontot belövitek. Másik dolog, hogy ne hideg állapotba állítsátok be az áramot,szépen felszabályozva fél óra után kell a névleges 2A belőni. 24V-ig működik a konverter de át lehet tervezni más tápfeszre is így: [link]
R2 értékét kell csak áttervezni,nem nagy ügy...
Suresszor védődióda a hálózat felöl érkező túlfeszeket hivatott védeni,ha valaki még jobb EMC védelmet akar,az kössön be egy 300V-os varisztort a 230V-os betápra( és oda jutottunk így mint a túlfeszvédett hosszabítók,ez van ugyanis bennük+5E forintért).
Gondolom megkérdezitek hogy minek a LED elé újra ellenállás. Egyszerű oka van,illeszti a gyártási szórásból adódó LED hibákat. LED-eknek 100-as tételben már elég nagy szórása van nyitófesz tekintetében,ezért kell egy munkapont összehangoló ellenállás. Teljesítmény nem sok esik rajta(P=I2×R -> 0.1×0.1×01=0.001W )
Ha kérdés felmerül,írjatok. Elég primitív az áramkör,de kb 80%-os hatásfokú, ellenállásos kb 30%...
Hankp -
Gabrovszky
csendes tag
Hankpoke!
Tehat ha jol ertem, akkor te csak azert vagy itt, hogy nekunk abban segits, hogy mit ne csinaljunk...Koszonet erte, foleg, hogy teged mar egyaltalan nem erdekel a tema!
Komolyra forditva a szot: 7"-os LCD TV-bol keszulo projektorhoz honnan vegyek fresnel- es vetitolencset, illetve femhalogen izzot, valamint a hozza szukseges gyujtot es fojtot (es/vagy ami meg hozza kell)?! Esetleg tudsz valami rosszat mondani az autos xenon lampakrol?Mallory!
A megfelelo meretu fresnel engem is erdekelne, igaz, 7"-hoz (kb. 16×10cm). (Torott vagy repedt is megtenne!) Es meselhetnel errol a mehsejtszurorol is! Ha van egy kis darab (esetleg lelohely), akkor ki is probalhatjuk: nekem van mukodo LED-sorom, es LCD-m is... Most nem tudok fotot feltenni, de nem nehez elkepzelni: a labakat forrasztottam ossze harmasaval sorban egy-egy ellenallassal, majd az egeszet parhuzamosan. (Hankpoke le is szolta, szoval o biztosan mond neked jobb, es olcsobb megoldast!)Odon!
Pls help! Voltam a Tungsram markaboltban, de valoszinuleg en beszelek mas nyelven...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Projektor topic
- Home server / házi szerver építése
- Ukrajnai háború
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Sorozatok
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- További aktív témák...
- LG 45GR65DC-B - 45" Ívelt 1500R / 5120x1440 / 200Hz 1ms / Adaptive Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R5 3600 / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD + 1TB HDD
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest