- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Apple asztali gépek
- Azonnali fotós kérdések órája
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Kompakt vízhűtés
- Úgy tér vissza a Commodore 64, ahogy titkon mindenki várja
- Milyen processzort vegyek?
- Hobby elektronika
- Milyen videókártyát?
Új hozzászólás Aktív témák
-
csapos2
addikt
Tehát olyan fresnel nem létezik, ami alapból nem szétszedhető?
Erre nem tudom a választ, de az írásvetítőkben olyan van, amit szét lehet szedni, információim szerint pedig, amit rendelni lehet az is szétszedhetős. ( Talán van üvegből készített fresnel is, azt mondjuk biztosan nem lehet szétszedni)
Trapézkorrekcióra akkor van szükség, ha a vetítő nem pontosan szemben helyezkedik el a vetített képpel, hanem lentebb, vagy fentebb. ( Esetleg jobbra, balra, de ez szerintem nekem/nekünk, nem fontos )
A kivitelezése úgy működik -elméletileg- hogy az LCD és az optika közötti fresnelt elmozdítjuk a párhuzamostól. Nem tudom érthető e.
Talán itt: [link] [link] lehet látni, a fresnelt, hogyan döntik.
j.bravo:
Namost, ha 6000K az optimális, akkor az éppen jó, mert ha jól emlékszem, akkor az írtad a lámpámról.
A 400W-os kályhán nem aggódok annyira, mivel sokan csinálnak ekkora teljesítményű lámpából diyprojit, és még csak nem is lámpaházba teszik. Jómagam pedig mindenképpen csinálok neki fémházat, remélem ma lesz is időm rá.
Ha sikerül, este teszek fel képeket.
Más:
Valaki meg tudná mondani ez mire jó? [link]
Én ugyanis nem értem a nyelvet. -
j.bravo
addikt
Amennyire tőlem telik, segítek lámpát választani, persze
A projektorrajongó kollégám szerint a 6000K körül van az optimális színhőmérséklet, de ezt ő is csak olvasta; még hezitál hogy építsen vagy vegyen használtan, esetleg vegyen inkább egy nagyobbacska lcd tv-t (kicsi a szobája, az is elég lenne).
A 400W-os lámpa hűtése jó kérdés. Tényleg ötletem sincs. Ha belefutok ilyesmibe, persze megragadom az infót és megosztom, de passz. A kolléga kicsit aggódik, ő nem biztos hogy ekkora kályhát be merne tenni egy zárt dobozba. A 12cm-es ventik remélem elég sok levegőt szállítanak...
Megpróbálok valami infót keríteni hogy mekkora környezeti hőmérséklet-tartományban mennek jól ezek a lámpák, de ettől ugye még nem tudjuk hogy a ventik ezt biztosítani tudják-e.
A tűzveszély elkerülése végett mindenesetre a lámpakamrát nem éghető anyagból építeném, és az se baj ha úgy van kialakítva hogy tudjon hűlni, de gyújthassa be/olvaszthassa meg a projektorházad műanyag vagy fa részeit amikkel esetleg érintkezik. -
csapos2
addikt
lámpa-->fresnel-->lcd-->optika-->fal, az engem nagyon érdekelne, mert hiszen ezzel ki lehet ejteni egy fresnelt
Split rendszer: lámpa-fresnel-lcd-fresnel-optika.
Unsplit rendszer, ha nem szedjük szét a fresnelt: lámpa-fresnel-lcd-optika.
Mindegy melyiket választod, mert mindkét esetben csak egy fresnel lencse kell, egy olyan, amit szét lehet szedni. -
domi007
őstag
Huh, bocsesz, hogy eltűntem.
Na, a monitorosoknak:
Még meg kell beszélnem, de valszeg akkor véglegesen eladó lesz a cumó.
Tapasztalataim:
Nekem egy LG L1510s monitorom van. Ez szintén 25ms-os, de én SOHA, SEMMILYEN körülmények között nem érzékeltem a híres képelmosódásból semmit....
PROJEKTOROSOK:
Na, amit írtál csapos2, hogy
lámpa-->fresnel-->lcd-->optika-->fal, az engem nagyon érdekelne, mert hiszen ezzel ki lehet ejteni egy fresnelt, és ez király lenne. Azonban írásvetítőt szerezni nem olyan könnyű....de azért jó lenne.
ÜDV:
DOMy -
csapos2
addikt
Olvastam olyat, hogy fényvető reflektorok üvegét használják e célra. Ami elméletileg edzett üveg lenne, valamennyi IR szűrő hatással.
Nálam lesz egy ilyen üveg egy fémlemezbe ültetve, majd további két üveglap.
Beszéltem üvegfóliásokkal, de az ő fóliájuk az IR kb. 50%-át tartja vissza, míg a látható fénynek majd 80%-át.
Valóban van a hőálló üvegnek IR szűrő hatása? -
dezz
nagyúr
Mint valamelyik lapon olvastam, vigyázni kell, mert nem csak a levegővel terjedő meleg ellen kell védekezni, hanem a lámpa jelentős infravörös fénymennyisége által kivitt, minden megvilágított részt felmelegítő hő ellen is. Erre egy IR sugarakat visszaverő üveglapot használnak.
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
Üdv!
A lámpa 9500HUF-ba került, és bizony úgy van, ahogy mondod, ha szűrni kell - remélem nem kell - akkor jobban jöhetek ki egy új lámpával.
Jól értelmezem, hogy segítenél a megfelelő lámpa kiválasztásában? Mert, ha így van, nagyon örülnék neki.
Véleményed szerint, ha két 12-es venti huzatába állítom a lámpát, az kevés lehet? Úgy gondoltam, hogy az egyik az egyik oldalról befúj, közvetlen a lámpára irányítva a másik, szembe vele szívja el a hőt. -
durkonorbi
tag
POntosan igy van ahogy irtad, viszont én pont emiatt néztem ezt a panelt, hogy lehet nem lesz elég a gyors mozgások folytonosságához ... nekem volt otthon 25 ms-os TN paneles TFT-m, illetve rengeteg laptop megfordult a kezem között már, ahol hasonloan ''lassú, vagy csak nem túl gyors volt a panel'' és ezeknél látható volt az utánhuzás, persze nem azt mondom, hogy normál használat mellett, mert pl. simán lehettt vele jól filmet is nézni, sőt játszani is, főleg alacsonyabb felbontásnál nem volt (vagy nem ez volt a ) zavaró ....
De pl. ha egy tenisz meccset néztem rajta a ''jurosporton''akkor bizony a labdajáték helyett csak cikázó csíkokat láttam ...
És lehet, hogy ez nagyban , a felra kivetítve még szembetűnőbb lehet, persze lehet hogy pont ebben a helyzet tompul ez a hatás .... nem tudom én sem, ki kell próbálni és kiderül!!
Csak nem lenne jó beleszaladni egy olyan helyzetbe, hogy megépíti az ember a cuccot, és kiderül, lassú a TFT ...
Apropo: az eladó reagált már vkinek vmit az árral kapcsolatban? -
j.bravo
addikt
Ahogy nézem, újonnan Cokin-ból se lenne baromi olcsó (7,5kHUF vagy 13kHUF); és ha a nagyobbik triplet lencse kell, lehet hogy a legnagyobb (''X'') méret is kicsi - hacsak nem találunk valami olyan forrást amit linkeltetek a polárfóliához is (ott volt nagy méret és nem is tűnt drágának).
A kisebbik lencséhez elég lehet a ''Z'' méret is. A rögzítő cucc se olcsó, de mivel te nem akarnád cserélgetni képenként, hanem fixen rajta lenne, meg tudnád oldani barkácsverzióban is.
Cokin méretek: http://www.cokin.com/ico2-p1.html
Egy magyar fotósbolt ahol kapni:[link]
Közben eszembe jutott, hogy bár fogalmam sincs mibe került a lámpa (ha gondolod írd meg PÜ-ben, de nem muszáj), ha ennél nem több, lehet hogy érdemesebb keresni egy melegebb fényű lámpát. 4000-4200K körüli színhőmérséklet elég standard, olyat jó eséllyel találnánk. (elterjedt értékek 3000K körül, 4000 körül ill. 6000 v. 6500)
Közben megnéztem ezt a linkedet: [link], fejből nem lököm a típusszámot, de valószínű hogy ez a lámpa hasonló paraméterekkel bír, mint a tiéd, ellenben csak 250W-os. Megnéztem, 20000 lumen, a te lámpád 250W-os kistesúja is 19000 lument adna. Ha nagy a meleg, a fény túl meg sok, ez is jó alternatíva lehet.
Majd még keresgélek szívesen ha kell.
(ja, használt szűrő: keresni kell, kitartóan, szerencse kérdése is. Ilyen nagy méretben mondjuk fotóstól nem túl valószínű hogy lenne...) -
dezz
nagyúr
válasz
durkonorbi #177 üzenetére
az a baj, hogy ez amit irtál, ez már nagyon a határon van (ha jól emlékszem 50ms körül, ami már filmnézésre sem elegendő ...) vagy tévedek??
Többiek véleménye a TFt paramétereit illetően???? Főleg itt a válaszidő miatt érdeklődnék ....
A megadott válaszidő nem ír le mindent, csak a teljesen nyitott és a teljesen zárt állapot (paneltípustól függően fekete és fehér v. fordítva) közötti váltási időt. (Egyébként az alapesetben megadott érték egy összeg, ami a két ellentétes irányban történő váltási idők összege. Azért így adják meg, mert egyes típusoknál az egyik a hosszabb, másiknál a másik, vagy épp mindkettő, ezért az átlag sem lenne jó.)
Meg van itt egy elterjedt tévhit, miszerint a 25+ms-os panelok már teljesen használhatatlanok, ha mozgásról van szó. Ez abból fakad, hogy jó ideig két fajta paneltípus volt elterjedt: a TN és az xVA (MVA, PVA, stb.), és az elsőnek 16ms körüli, a másiknak 25ms volt a megadott váltási ideje. Csak azt felejtették el odaírni a gyártók, hogy az elsőnél a közepes intenzítási értékek közötti váltás (ezt írják most G-to-G-nek v. G/G-nek) is viszonylag rövid, azonban a másiknál az f-f-re megadott idő többszöröse alatt következik ez be, sőt, a nagy váltások utolsó része is elnyúlik, de azt bezzeg nem számolják bele. Pedig ez jól látható csóvák megjelenését okozza.
Egy szóval, a szabványosan megadott idő (f-f[-f]) úgymond mást jelent az egyik paneltípusnál, mint a másiknál.
(Újabban egy trükkel az xVA panelokat is felgyorsították, G-to-G is, meg egyébként is, de gondolom, ezek áruknál fogva kiesnek.)
A linkelt paraméterek alapján ez a panel TN-es, tehát, még akár az is elképzelhető, hogy nem is mossa el annyira a mozgásokat, mint azt a megadott időből gondolnánk, csak valamennyire.De látni kellene egyet még összeszerelt állapotban, az lenne a biztos. (
)
[Szerkesztve] -
j.bravo
addikt
Igyekszem majd
Vsz a másik se lesz olcsóbb (a B+W szinte biztosan drágább is lenne), de lehet hogy némi utánajárással lehet keríteni használtan is (a fotózásban ezeknek igazából a filmes technikában van értelme, és ahogy egyre többen térnek át digire, már nincs rá szükségük).
Mekkora kéne? A frontlencséd mekkora is?
Ja meg - gondolom én - ezzel ráérünk addig amikor majd működik a projektor és meglátod hogy a valós életben milyenek a színek. Könnyen lehet hogy elégedett leszel vele enélkül is, illetve hogy ha kékes is, a kijelződriverben is ki tudod javítani megfelelő színprofillal.
Persze lehet az is hogy nem, de egy próbát megér, tekintve hogy az ingyen lenne.
(megnézem a filtereket, linkelek párat de tényleg olyan a dolog, hogy előtte kéne egy próba).
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
Üdv mindenkinek!
Keresek olyan döglött TFT-t, 15''-tól, aminek a kijelzője nincs nagyon összekarcolva. Csak az LCD-re van szükségem, még akkor is jó, ha a szalagkábelek le vannak tépve, szakadva róla.
Előre is köszönöm. -
j.bravo
addikt
Hirtelen sajnos nem, de ha a fotózásban használatosak jók, akkor a Hoya-nak szerintem lesz. Vagy a Cokin-nak.
Nem biztos hogy így a legjobb ötlet, de én ezt ''legkívülre'' tenném, a legutolsó lencse (ahol a kép elhagyja a projektort) elé, esetleg mögé. Itt a hőtűrés is kisebb probléma (itt gondolom kevésbé lenne melege), a kép szempontjából pedig szerintem mindegy. Még egy előny, hogy ilyen és ekkora (kör keresztmetszetű, objektívnyi átmérőjű - 72, 82 mm-es még egész biztosan létezik) szűrő fotósboltból többé-kevésbé simán beszerezhető.
szerk.: pár szűrőgyártó:
Cokin (nekik nem csak kerek van, hanem szögletes fólia is) [link]
Hoya [link] , [link]
B+W (Schneider Optics) [link]
Heliopan [link]
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
válasz
durkonorbi #182 üzenetére
A split rendszernél( szétvett fresnel ) állítólag van egy kis fénytöbblet, ne kérdezd mitől. Plussz, az optika és az LCD közötti fresnellel, lehet úgynevezett trapézkorrekciót
(keystonet) csinálni. Ami megnehezítheti a dolgot, hogy nagyon pontosan egy vonalba kell állnia a két réteg fresnelnek.
[Szerkesztve] -
durkonorbi
tag
Tehát akkor ezek szerint ha az irásvetíítőből kikapom a fresnelt, akkor azt vagy kettészedem, és ugy teszem lcd elé, mögé, vagy ha ugy tetszik, akkor nem, és csak a fényforrás és az LCD közé kell ??? Van vmi tapasztalat, hogy melyik a jobb megoldás? (nem feltétlen saját, vki más által leirt is jó
)
-
csapos2
addikt
Mivel közben megtudtam, miről van szó, megosztom veletek is.
Az írásvetítőkben unsplit fresnel van, rendelni is ilyet lehet. Ezt a fresnelt lehet két részre szedni és ilyen módon alkalmazni: [link]
Ez a split rendszer.
Ekkor a sorrend így néz ki: lámpa-fresnel-lcd-fresnel-optika.
Ha nem szedjük szét a fresnelt, akkor: lámpa-fresnel-lcd-optika.
Ha valakit érdekel.
[Szerkesztve] -
beencee
őstag
válasz
Paraméterek akár az általam korábban linkelt, vagy a most domi007 által linken is vannak, ezekből a fontosabb dolgok kiderülnek.
Abban meg cak reménykedni tudunk, hogy egy eladótól (aki eladásra kínál valamely terméket) előbb-utóbb csak hallunk, ha mást nem, egy irányárat -
domi007
őstag
válasz
Infók, paraméterek:[link]
-
durkonorbi
tag
Hi!
Hát igazság szerint engem érdekelne ilyen TFT buherára, de megmondom őszintén, Te nem tudom hogyan és mennyiért szerezted, nekem kb. 5000-et érne meg ... azért ennyit, mert pár ezerrel drágábban már ajánlottak hasonlot, egy kicsit jobb válaszidővel .. az a baj, hogy ez amit irtál, ez már nagyon a határon van (ha jól emlékszem 50ms körül, ami már filmnézésre sem elegendő ...) vagy tévedek??
Többiek véleménye a TFt paramétereit illetően???? Főleg itt a válaszidő miatt érdeklődnék ....
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
Tisztelt optikában járatos fórumtársak!
Újabb rejtély, legalábbis nekem.
Nemrég láttam, hogy az írásvetítőkből kiszedett fresnelt ketté lehet venni. Ma én is szétvágtam egy lencsét és meglepődve tapasztaltam, hogy tulajdonképpen mindkét réteg egy-egy fresnel.
Namost nekem egy szétvágott fresnel két darabjára van szükségem, úgy, hogy az egyik az LCD és a lámpa közzé megy, a másik az LCD és az optika közzé?
Vagy két darab kétrétegű lencse kell az LCD két oldalára? -
domi007
őstag
Hy everyone,
Asszem épp jókor néztem be.
MONITOR:
Szóval a monitorokkal: ez csak egy ötlet volt, de ha már így érdekel titeket, akkor kérlek mondjátok el riviben, hogy mennyit érne nektek.
LED:
Tehát ledekhez nagyobb LCD. De gondolom lehet kisebb LCD is, csak akkor kell lencse, és elveszik a ledeknek a lencsekiütő szerepe, nem?Erről mi a vélemény?
De viszont a ledeknél, ha már lencsét nem is, de a tükröt mindenképpen meg lehetne spórolni.....
És kisebb ledekkel? Pl. a tegnap este küldött linkeimen látható fényforrás mérete a képek alapján kb. 5centix5centi -
csapos2
addikt
Azoknak, akik tudnak németül, itt egy pdf. Okosnak tűnik.
[link] -
dezz
nagyúr
válasz
hankpoke #165 üzenetére
Csak van 2 gond...
1. Amint korábban elhangzott, x lumen kijövő lumenhez akár 10-20 x lumenes forrás kell...
2. A lumen az az egységnyi térszögbe sugárzott fényáram: [link]
Tehát nem összesen sugároz 25e lument a fémhalogén lámpa, hanem egy adott ''irányba'', ha jól értem. És ugye a nemkívánatos irányokból is a kívánt irányba lehet tükrözni a fényét (parabolatükör). Eközben a LED az összes fényáramát egy kisebb térszögbe sugározza ki.
Jobb lenne talán kandelában számolni, mert az az összes kisugárzott fényre vonatkozik, azt hiszem.
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
Engem ez érdekelne: [link], ha esetleg tudnál róla valamit.
Már nem tudom hol, de mintha én is azt olvastam volna, hogy ezeknél a lámpáknál megadott fényrő, nem ugyanaz, mint a projektorban megadott, egy csomó dolgot le kell vonni belőle, azt hiszem. De akkor még csak gondolati szinten foglalkoztam vele, ezért nem nagyon ragadt meg bennem, csak annyi, hogy érdemes túlméretezni a fényt. -
j.bravo
addikt
Nincsmit
Szívesen elmondtam volna én is de így azért szerintem összeszedettebb
Téged érdekelnek a fentebb emlegetett számítások a várható fényerőre vonatkozólag, vagy mivel úgyis megvan a lámpa, nem annyira? Csak mert akkor valakinek utána kéne néznie, hogy is van ez az ansi lumen (prjektorban érdekelt kolléga emlékei szerint - bár nem esküszik rá - ez köszönő viszonyban sincs az általunk eddig is emlegetett lumennel.) -
hankpoke
tag
Üdv mindenkinek!
Régen néztem már ide,most próbálok válaszolni a kérdésekre. 90lm/W-os ledek kiskeráron 1k,közvetlenül a gyártótól olcsóbban beszerzhető,főleg, hogy 100db nagyságrendről van már szó. PowerLED-ben most a Cree a legjobb,más gyártók termékeinek fényhsznosítása ennél csak rosszabbak. Lehet kapni 20W-os LED-eket is, de azok fényhasznosítása kb a halogén izzókéval van pariba. Szerintem a 25000 lumen baromira sok,bár ha nappali fényben akarunk projektort nézni nem árt.
Csak érdekesség képpen egy Toshiba MT700-as projector adatai:
Brightness (ANSI) 1000 lm(gondolom a falra vetített képre értik)
Lamp 250W - TLPLMT70
Service Life of Lamp ** 3000h (Standard mode)
Szerintem az 500W-os fémhalogénnel kicsit túllősz a célon,de te tudod.Fotonágyúhoz valóban nem árt a több száz LED,de én tudnék találni egy kompromisszumos megoldást,főleg ha az üzemidőre gondolok. Még csak annyit, hogy ezeket a LED-eket is túl lehet hajtani,igaz csökken az élettartamuk. 700mA-en hajtva 150%-át adják le a 90lm/W-nak.
És lehet trükközni az impulzus vezérléssel is,bár nem tudom milyen képet adna 1kHz-en villogó LED-es világítással az LCD.Belegondolva nem lenne vele semmi gond,mert DLP-sek a projektorok többsége,és abban is rángatják a mikrotükröket.
LED-es projektorhoz nagy méretű LCD kell,mert fizikailag nagy helyet foglalnak el a LED-ek. Kis LCD-hez ponzszerű fényforrás szüséges.
Hankp -
domi007
őstag
Tehát a minél melegebb Kelvin fok, annál hidegebb színek?
Egyébként meg:
A ledekkel akkor asszem megfeneklünk, mert ilyen bődületes teljesítmáényt a hideg üzem kedvéért. De persze leh, hogy találunk megoldást. Mindenesetre tehát olyan ledeket kellene keresni, amikrool feljebb olvashattunk:
90LM/W, na most ezzel:
Ha 25 000 lument akarunk elérni akkor kb.278 db ledre van szükség(1w-os ledeknél).
Ha találnánk olyan ledet. mint amit belinkeltem sokszor(5w-osat), és ennek a lednek is 90LM/W-os lennének a mutatói, akkor már csak 56 ledre lenne szükség, mindemelett bődületes, 450LM/LEd-es teljestítmény szerintem nem elérhető. Szóval mondjuk 150Lumen/led(tehát 5w-os led:30Lumen/W) az a kettő között lenne, és talán reális, de nem tudom...
Szerintetek létezik ilyen led?
DOMy
u.i.: az autó hátsó lámpát szerintem, érdemes megnézni, ha csak a tükörrendszer mkiatt is.. -
j.bravo
addikt
Lustaság fél egésség alapon pár link...
angol wiki [link]
magyar 1 [link] (ez jó)
magyar nagyon tömör[link]
még egy [link]
Némelyik pár dologban kicsit pongyola, illetve az angol wiki-ben sztem vannak kisebb pontatlanságok ( ld* ) de az alapvető megértéhez ezek tökéletesek.
* azt írja, hogy ''2800 K: tungsten lamp (ordinary household bulb whatever its power)'' - na ez így ebben a formában nagyon erős általánosítás; wattitástól is függ kicsit illetve hogy vákuum van-e a búrában, vagy nitrogénes-argonos töltőgázkeverék, vagy esetleg még kripton is; na meg persze hogy mekkora nyomáson. Nagyjából ennyi persze, de egy nagyon kis wattitású vákuumlámpa ennél kevesebb, egy jó gáztöltésű lámpát pedig meg lehet hajtani ennél magasabb hőmérsékleten is (élettartamccsökkenés árán), akár 3000-3200 K körüli értékig.
Ami a lényeg most:
a magas színhőmérsékletű, hideg fehér fényben több a kék. Egy icipicit sárgás vagy rózsaszínes szűrővel ezeknek az ereje csökkenthető, azaz az ''eredő'' fény melegebb lesz, . Visszafelé is működik, vannak kékített búrájú izzólámpák amikkel lehet napfényfilmre többé-kevésbé színhelyesen fotózni.
Az egyik linken írnak a fotózásban használt színkorrekciós szűrőkről. -
dezz
nagyúr
Viszont nem a (kétszer vett) Single értékkel [l. #152] kell számolni, hanem a Parallellel (30.1%), ami ami két polárszűrő átengedő beállításban.
A folyadékkristály ebből már nem sokat vesz le, mert nem csak egy ''rezgési irányt'' (vagy minek nevezzem) enged át, hanem annak az iránynak már nagy részét.
A legjobb lenne persze megtudni a teljes panelre jellemző értéket. Itt viszont figyelembe kell venni a paneltechnológiát (TN, PVA, stb.), mert némileg eltérő ettől függően.
[Szerkesztve] -
j.bravo
addikt
A színhőmérséklete pár helyen 6900 Kelvin, a Tungsramos adatlap szerint 6000K, mint itt is látszik: [link]
Elmesélhetem mit jelent a színhőmérséklet
De jó eséllyel egyébként egy megfelelő szűrővel lehet segíteni dolgon, ha esetleg tényleg nagyon kékesek a fehérek. Most meló van, később még visszatérek. -
csapos2
addikt
Esetleg valaki?
j.bravo: Igen építettek ezzel a lámpával már, de sajnos azt szűrték le, hogy nagyon magas a színhője 6900K ( fogalmam sincs mit jelent) és ezért kékes fénye lesz, amitől nem lesz megfelelő a színvisszaadás.
De még biztattak, hogy elöször próbáljam ki, aztán parázzak.
[Szerkesztve] -
j.bravo
addikt
nem rossz bár pár helyen azért gyanús hogy nem elég pontos. A polárokat alulszámoltad, mindenesetre (ha 38%-ot enged át, akkor a ''csillapítása'' ugye 1/0.38=2.63 lenne, nem 1,96
és mivel kettő kell, ezt emelhetjük is négyzetre
A falra vetített kép világossága nem lumenben értelmezett dolog, hanem legfeljebb lux-ban (megvilágítás, megvilágítottság), de ennek utánanézek. Az persze kiszámítható, hogy adott nagyságú felületen (mondjuk a 200x150cm = 3 négyzetméter) ennek eléréséhez mekkora fényáram kell.
A lencsék viszont - ha jó minőségűek - talán nem nyelnek el ennyit szerintem, de ez is mindegy, legalábbis elhanyagolható a többi veszteséghez képest.
A szendvicsen kívül ahol nagyon kemény veszteség van, az a folyamat eleje, a bemenet (persze ha a lencse r távolságra van a lámpától, ez is saccolható a lencsefelület és az r sugarú gömb felületének arányából, ha feltételezzük, hogy a lámpa egyenletesen sugároz minden irányba (de attól tartok nem)).
Mindenesetre ha jól emlékszem, ezzel a lámpával egy külföldi fórumon valaki már épített működő projektort (csapos2 belinkelte valahol, lusta vagyok megkeresni), ha azzal saccperkábé jó volt, akkor saccperkábé most is jó lesz, hacsak nincsenek brutális (nagyságrendnyi) különbségek az egyes paneltípusok és polárfóliák ''átlátszósága'' között.
-
Petiapó
tag
Az előző képlet, összefoglalva:
200×150 cm-es vetületnél az induló szorzónk 6,566
Van két lencsénk + fresnel: 1.05 a köbön = 1,158
a két pol.f. = 1,96
LCD kristály elnyelése legyen 20% (elnézést a tippért) = 1,2
egy plussz fresnel = 1,05
Így :
6,566×1,158×1,96×1,2×1,05 = 18,7774257888 -
Petiapó
tag
Azt kellene kideríteni, hogy mekkora kell legyen a kivetített kép fényereje, a falra ''érkezéskor'' optimális esetben (fehér fal, ''sötét szoba''), hogy élvezhető legyen. Utána már visszafelé ki lehetne számolni, mekkora fényforrás szükséges.
Ha tudjuk a kivetített kép méretét, akkor meg kell nézni hányszorosa az LCD kijelzőnek. A kapott szorzóval megszorozzuk a fenti lumen-t, ezt követően 5%-al kell növelni az értéket lencsénként (a normál üveg ennyit nyel el, a nagyító passz, de ez is vmi)(1.05×1.05...stb, ahány lencse van, és nem 1.05+1.05... )
Male korábbi hsz-a a polarizáló fóliáról:
''Transmittance: single(38%) ; parallel(30.1%) ; crossed(0.0045%)''
Ez a lényeges rész, mennyire megy át rajta a fény.
Single: amikor csak egy réteg van, parallel, amikor kettő ilyen egymás elött párhuzamos irányítottsággal, crossed, amikor kettő egymás elött 90 fokkal elforgatva.
A single azt adja meg esetedben, hogy a háttérvilágítás fényéből hány százalék jut át rajta amikor világosnak kell lennie a pixelnek...
Ez alapján kiderül, hogy egy réteg estében 35-40%-át (típusfőggő) engedi át a fénynek, tehát 1.4×1.4 a két fólia miatt. A kijelző kristályai milyen veszteséggel dolgoznak, nem tudom. De a képlet ua.: a veszteség %val kell szorozni.
Ha megvan az eredmény, akkor már tudjuk is mekkora fényerőnek kell érnie az első pol.fóliát, hogy a végeredményünk egy ''fényes'' vetülete legyen az LCD-nek. -
j.bravo
addikt
Nem akarok baromságot mondani, mert ledekhez nem nagyon konyítok (lámpához se de azt igyekszem titkolni), de a tolató, index stb lámpákba valókkal egyszerűbb a helyzet, mivel oda a monokróm is jó (sőt, az kell...), olyat pedig könnyebb baromi jó fényhasznosítással csinálni...
(a fehér ledek, a jobbak legalábbis, nem is közvetlenül adnak fehér fényt, hanem van rajtuk fénypor, mint a fénycsöveken) -
j.bravo
addikt
A 400w fémhalogénlámpából a gyári katalógus szerint tényleg kijön 25ezer lumen (ha a lent leírt hasonlatod nézed, meg hogy egy nyamvadék 100W-os sima, mezei villanykörtéből kijön 1340, akkor ez nem is tűnik olyan soknak.
Számold bele hogy mire a fény a tft panelen és az egész szendvicsen (ezentúl így is fogom hívni) átér, a fény intenzitása a töredékére csökken (eleve egy sima polárszűrő leveszi legalább a felét, de inkább többet, és ebből kettő van, egy elöl egy hátul) a háttérvilágítást egyenletesebbé tevő fólia is vesz le, az anti-glare talán keveset, de valamit mégis, maga a panel nemtom (még nem láttam csupaszon
Na meg persze a szendvicshez való elérkezés előtt is rengeteg veszteség van, a 25000lm ugyanis a teljes térszögre (teljes gömbfelületre) vonatkozik, azaz ha a lámpa mögé hátulra/oldalra nem teszel tükröt, ami visszaküldi előre, a lencsére (ami rávetíti a szendvicsre), az arrafelé kisugárzott fény biza elveszik.
Szóval hogy annyi hasznos fény kijöjjön belőle, mint egy gyári projektorból (párezer lm), lehet hogy ez a ''bemenő'' 25k lumen nem is sok...
De ha tudnánk, mennyi fényt vesznek le az egyes rétegek, okosabbak lennénk -
beencee
őstag
Neovo F15 [link] priviben, vagy akár itt is mondhatnál egy árat...
Újabb féle autókon néztétek már a hátsó lámpákat? Mondjuk VW Passat új modelleken valódi ledes tolatólámpa van, stb, stb. A héten kimegyek a szervízbe, megnézem, hogy fizikailag hogyan néz ki egy ilyen. Persze, bőven lehet, hogy ez egy oltári nagy baromság, csak ez is eszembe jutott, mint lehetőség. Egyszer a biztosító is adhatna valamit a sok befizetett Casco-ért... -
domi007
őstag
Na, a leguccsó:
Ha kell, lehet, h tudok szerzni Neovo F15-ös monitorokat.
Paramétereket nem tudok(gúúgli a barátod), árban megegyezünk. Teljesen működőképesek, irodai használaton voltak, kb. 1,5-2 évig.
15''-osak.
JÓ éjt! -
domi007
őstag
Hát ja, csak éppen a régebbi hsz.-ekben emlegetett 90LUMEN/W értéket nem közelíti meg, viszont legalább olyan drága ergo....meggondolható, ha olcsóbban tudunk szerezni belőle, vagy inkább a kisebbik BL-2000-esből.
-
domi007
őstag
Na, még1 uccsó. ez a legmegfontolandóbb ajánlat: 108 Lumen 11Ł-ér.
[link] -
domi007
őstag
Na, találtam egy érdekes cuccot, a neve:
Lamina BL-3000 [link]
Ez elméletben 570 Lument képes szolgáltatni, de persze árról nincs szó. A neten találtak alapján ez még mindig drága (90$ egy ilyen cuccért, és ebből legalább 2 kell....)
De azért érdekességnek, támpntnak talán jó... -
domi007
őstag
csapos2: húú, ez nagyon ott van, asszem egy ilyt én is szívesen elfogadnék/összeépítenék.
szerk: Nahát, mennyit írtatok. Ki is törlöm a maradékot
[Szerkesztve] -
dezz
nagyúr
Te hány lumennal számoltál összesen? Az imént elhangzott 25000 lumenhez 277 darab kellene az 1W-os LED-ből (90lm/W-tal számolva)... 1000Ft-ot adtál meg egy ilyen LED-re, ez összesen 277eFt lenne...
Egyébként milyen LED-ről van szó a #31-esben, ami 180Ft/db? (Talán nekem is olyan van, bár a fentiek alapján kétséges, hogy tényleg elég lenne 100db.) -
csapos2
addikt
Ezt még muszáj vagyok be[link]elni.
Szerelmes lettem. -
csapos2
addikt
Van itt egy ilyen: [link].
Valaki, aki ért az optikához, megtenné, hogy egy pár dolgot leír, mi is ez, mire jó?
Előre is köszönöm.
Szerk: Esetleg, ha lenne valakinek tesztképe, vagy valami teszt film, amivel a képet lehet
beállítani, azt is örömel venném.
[Szerkesztve] -
j.bravo
addikt
válasz
durkonorbi #127 üzenetére
Az izzólámpa, az tényleg elfűti a felvett teljesítmény nagy részét (mondjuk muszáj neki, hisz épp attól világít, hogy marha meleg). A fémhalogén is fűt mint a rosseb, de több nagyságrenddel kevesebb hőt fűt el ugyanakkora fénykibocsátás mellett. Szó volt feljebb is a fényhasznosításról, azaz hogy egy wattnyi energiafelhasználásból mekkora fényáram (hány lumen) ''keletkezik''.
Összehasonlításképp:
Ahhoz hogy a fent említett 400W-os Tungsram fényhalogén lámpa által kiizzadott 25000 lumen fényáramot produkálni tudd, 19db 100W-os sima izzó kellene (1340lm), vagy kicsit több mint 2 és fél500W-os halogénizzó (9500lm). És azok nem tartanának 10 ezer üzemórát, mint ez... Ja és jóval nehezebb lenne megoldani az egyenletes háttérvilágítást is.
(vannak ennél jobb fényhasznosítású fémhalogén lámpák is, pl. amiket stadionok világítására használnak, de azok rövidebb élettartamúak).
Arról is szó volt fentebb, hogy szét kell választani az adott fényforrásra, illetve a teljes áramkörre értett felvett teljesítményt, illetve abból számított lm/W értéket.
Mind a fémhalogén lámpánál, mind a LED-nél kell egy áramkör ami meghajtja őket, és sajnos szintén fűt egy kicsit.
A fent említett Tungsram 400HGMIF/DH lámpánál a 400W a lámpa teljesítménye, a meghajtó áramkör (ún. ballaszt) teljesítményfelvételéről sajnos nincs adatom, de csapos2-nek talán van.
A hankpoke által említett 90lm/W nagyon jól hangzik, bár tartok tőle hogy megfizethető kategória nem tud ennyit... érdemes lenne tudni hogy a meghajtó áramkörrel együtt hogy megy, illetve ha az ember összerak párszáz nagy fényerejű, jó színvisszaadású LED-et egy nyákra, akkor képesek-e kellően átvilágítani a panelt (a telefon más tészta, azok a kijelzők gondolom jóval vékonyabbak). Ja meg persze ha kirakok egy jó kis mátrixot belőlük, a ''belsők'' az erősebb melegedés miatt nem világítanának-e máshogy mint a szélsők.
Engem tényleg érdekelne a dolog, csak az a baj hogy kipróbálni is komoly pénzkérdés. -
durkonorbi
tag
HUh, itt aztán tényleg volt forgalom ....
Egyik kérdésre válasz: hogyan lehet akkor a gyári projikban olyan kicsi LCD és mégsem rossz a felbontás: egyszerű: a gyári projikban - többek között ezért iskerülnek olyan sokba, főleg a magas felbontásúak - kisméretű, de emellett nagy felbontású TFT-k vannak! Pl. egy 5*5 cm-es panel, de 1024*768-as felbontással! Erre egy hagyományos felhasználás esetén (pl. egy ember nézi a TFT-t) nincs szükség, mivel már jóval nagyobb képpontok esetén is ''homogénnek'' látja aképet ... de itt igenis van. Ezért kell jóval kisebb képpontokat produkálni ... jóval drágábban!
A fémhalogén kontra led fogyasztás témát illetően: tudja vki a választ erre? Illetve a lényeg: nem lehet, hogy ezek az értékek nem a leadott hanem a felvett teljesítmények?Mert akkor a válasz adott: egyszerűen a fémhalogén elfűti a felvett áram nagy részét .... -
csapos2
addikt
Tátátátááám
[link]
Igen, ez egy polarizáló fólia. És működik
Sikerült leoperálni egy halott LCD panelről. -
Petiapó
tag
Készítettem egy gyatra ábrát is az elrendezésről
.
Ezen jól látszik, hogy a képen pontosan, a valóságban megközelítőleg ugyanakkora két LED közötti távolság, mint maga a furat. Merevség szempontjából ez ideális, mert így nem fog deformálódni, ergo ugyanabban a szögben, azaz párhuzamosan fognak világítani a LEDek. -
Petiapó
tag
Egy kis számolgatás után az derül ki, hogy egy 15'' LCD 696.78 cm2, ez 40 LED esetében 17.4 cm2 egy LEDre. Ez egy 4.17 cm oldalhosszúságú négyzet területe, amiben bőven elfér egy kisebb, mint egy 1 cm átmérőjű LED.
Amennyiben 80 LEDdel szeretnénk világítani, még mindig nagyobb mint 2×2es négyzettel dolgozhatunk. Persze nem sokkal nagyobb, de egy LED elfér benne, úgy hogy, mellette még marad is hely, ez ugye fontos szempont a rögzítő felület merevségénél. -
Petiapó
tag
-
dezz
nagyúr
Érdekes ez a LED-es dolog. Van is kb. 100db nagy fényerejű LED-em (úgy emlékszem 200mW-osok, de lehet, hogy mégis a 300-asok, most nem tudom megnézni).
Csak nem tudom, hogy lesz így az első freshnel lencsével, mert halogénnél az a pontszerű fényforrásból kiinduló, széttartó fénysugarak újra egy pontba (ill. felé) irányítására való.
szerk: hoppá, észre sem vettem, hogy az utóbbi napokban ennyit írtatok (nem otthonról írok, itt nem volt átállítva 30-ról az üzenetlistaméret).
[Szerkesztve] -
domi007
őstag
Ja, kérdezni és akartam ám, csak lemaradt, so:
Találtam a neten (www.hobbyrendeles.hu) 5w-os led lámpát(tehát 5 w-os ledet). Na mármost, ez összehasonlítható a fémhalogének w értékével? Mert akkor elég nagy gáz van a led pártiaknál(azaz nálam):
Fémhalogének: 350-400W-->egy izzó
Ledekkel 350-400w-->60-80 db. na mármost, ezeket kis területen elhelyezni....nem toom.
DOMy
[Szerkesztve] -
domi007
őstag
válasz
CounterBoci #111 üzenetére
és a gyáriak hogy olyan kicsik? azok milyen elven alkotnak képet?
Az elv ugyanaz, de hogy hogyan csinálják azt, hogy ilyen kicsik, azt nem tudom.
ÉS h amár itt tartunk, felteszem mégeccer:
VAn valaki, aki eredeti, projector LCD-hez tud vezérlést szerezni/fabrikálni?
THX!
DOMy -
csapos2
addikt
Mivel mostmár vérprofi polár filter eltávolító vagyok, a mai délutánt annak szenteltem, hogy legyen egy használható polár filterem.
Egy halott monitor LCD-jéről leszedtem a polár fóliát, beáztattam, hogy az antiglare fóliát le tudjam szedni róla.
Az első képen a még kétrétegű polár filter ázik.
[link]
A következő képen már lent van az AG. Kb. 2 óra ázás után, az egyik sarkánál körömmel alányúltam és egyetlen könnyed mozdulattal lehúztam az AG-t. Nyoma sem maradt.
[link]
Az utolsó képen pedig azt próbálom érzékeltetni, hogy mennyit tesz az AG. Nem keveset.
[link]
Most még ázik tovább a polár fólia, mivel az eltávolítás során maradt rajta abból a ragasztóból, ami az LCD-hez rögzítette. Remélem lejön.
Sajnos sérült a fólia, van rajta egy pár elszineződött foltocska. Majd próbálok szerezni egy hibátlat. De legalább már van remény. -
CounterBoci
senior tag
és ez elmossa a képet, vagy ha kis felbontású a panel, akkor nagy renyhe kockákat vetít ki?
és a gyáriak hogy olyan kicsik? azok milyen elven alkotnak képet? -
domi007
őstag
Igazad van.
Én úgy gondolom, benne maradok ebben a témában.
Annak aki csak most olvasna bele, akkor avégső elképzelések:
csapos2: Nagy lcd(monitorból)+fémhalogén lámpák------>nagyobb projektor
domi007: kisebb lcd+ledek---->kisebb projektor
ÜDV:
DOMy -
csapos2
addikt
[link]
Az 50-es post-tól érdemes nézegetni a képeket, látható, hogy nem 120-130cm-re van a következő fresnel.
Szerk: Látom közben nem tétlenkedtélSzóval egy szónak is száz a vége, a lumenlabon elég sok sikeres projekt volt, és amiket én láttam, mind fémhalogén lámpával voltak szerelve, két fresneles renszerrel.
Számomra ez eléggé meggyőző.Az itt leírtakat pedig nem szentírásként kell kezelni, ha más véleménye van valakinek, rajta, próbálja ki, ha sikeres és jobb mint az elődei, akkor arra fele fogok/fogunk haladni.
[Szerkesztve] -
domi007
őstag
Emlékezzünk Puskás Ferencre, az Aranycsapat legendás Kapitányára, akinek most folyik a gyásszertartása!
-
domi007
őstag
Hohó mester, asszem igazad lesz:
Megpróbáltam úgy, hogy az ajtótól, amire kivetítek, kb. 20-30 centire legyek. És láss csodát: akármennyit mozgattam a ledet, mindig maradt egy kb. 10 centi átmérőjű kör, ami uaolyan fényerő stb. volt..........
Ső, UV-val találtam egy olyan pontot, aminél egy lencsényi, erős fény volt a falon...
Na, úgy látszik nem teljesen úgy van, ahogy gondoltam....... -
domi007
őstag
Hi,
Na, elvégeztem a kísérletet, van róla video is([link])
Adott volt a fresnel lencse, valamint egy kicsi, 1 ledes(de elég erős fényű) lámpa.
Leoltottam mindent, redőny le, király jó sötét van. Nos, a következőre jutottam(ami igazolja a hiányos optikai tudásomat, amivel 14 évesen rendelkezem...):
Ha a fókuszpontnál közelebb tartom a lámpát, akkor szépen szétszórja a falra a fényt. És természetesen minél jobban közelítem a fókuszponthoz, annál pontszerűbb lesz a fény. Pont a fókuszpontban tartva ez a lencse egy kb. 3 centi átmérőjű pontba gyűjti a fényt. Miután tovább távolodtam, a fény fokozatosan újra szétszóródott.
Kipróbáltam lézerrel is. Arra nem hatott a lncse. UV-fénynél még látványosabb volt minden, mint a led lámpánál.
Ennyi.
Na most a kérdés: Hova tennéd(tek) a fényforrást? Ha a fókuszpontba: olyan pici pontba gyűjti össze, hogy a 17''-os panelt biztosan nem világítaná be. Ha meg hátrébb: uaolyan lenne, mintha nem is lenne lencse.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Spórolós topik
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari!
- Samsung Galaxy Z Fold5 , 12/256 GB , Kártyafüggetlen
- Utolsó 3db - KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest