- Hangszórók topicja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Computex 2025: "ragadozó" QD-OLED monitorok az Acer fémjelzésével
- Computex 2025: mindenkinek elérhető AI szuperszámítógépeket vizionál az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
Achilles209
tag
válasz
Gabrovszky #1937 üzenetére
Érdeklődés szinten engem is érdekelne 17"-oshoz fresnel. Amióta elkezdtem foglalkozni ezzel a projektorépítéses dologgal, azóta nézem a vaterát, de sose találtam írásvetítősnél nagyobbat.
Amúgy 9-ért sok szerintem a 28x28-as fresnel, mert általában 8-ért lehet venni működő régi írásvetítőt egyben, fresnellel, mindennel.
-
Bari
Modder
válasz
Gabrovszky #1942 üzenetére
Köszi várom az infót
Köben nézelődtem még neten, nem nagyon találtam 15"-os monitorban dvi csatlakozósat, létezik egyáltalán ilyen, vagy csak én nem találtam?
Megnéznéd hogy 17"-oshoz a 34×28cm-es menyibe lenne?bocsi az off-ért
-
Bari
Modder
válasz
Gabrovszky #1939 üzenetére
Neten böngésztem adatlapok után, egy átlagos 15"-os 4/3-as monitor képmérete kb 30,5×23cm
-
Bari
Modder
válasz
Gabrovszky #1939 üzenetére
Akkor nézek méretet.
-
Bari
Modder
válasz
Gabrovszky #1937 üzenetére
Szia
Engem egyelőre csak érdeklődés szinten, majdan egy 15"-os monitorhoz kellene.
Milyen áron tudsz szerezni?
Most van ígéretem 2 helyről is írásvetítőre, meg szereztem egy háttérvilágás hibás 10,5"-os VGA monitort ( sajna csak 640×480 ), eléggé őskövület de az írásvetítős freshnellel együtt tesztelgetni jók lesznek. -
mallory303
csendes tag
válasz
Gabrovszky #1935 üzenetére
A vaterán lehet egyedül itthon fresnelt szerezni...Nekem mákom volt, és vettem egy 46"-os fresnelt
Viszont szét kell nyírbálnom, hogy passzentos legyen a 17"-os lcd-hez. Emberünkenek eredetileg 2 volt, az egyiknek le volt törve a sarka, azt is meg akartam venni, de aztán kiderült, hogy azt már kikukázta a felesége
Most is vann fent 9000 ropiért egy irásvetítő fresnel. Két darabos, ragasztva. Aki kapja marha!
-
_ZuPa_
csendes tag
válasz
Gabrovszky #1890 üzenetére
Az első fényképezőgépek lencse nélkül miniatűr lukkal működtek.
Nálad is ez lesz a helyzet: minden pixel az lcd-n egy fényképezőluk, és a falon ott lesz 10x-es nagyításban az izzószálad. 1mm esetén ez 10mm, szerintem ez óriási. De majd meglátod.
Fénytechnikai mérőberendezéseknél, hogy a környezetről ne essen be fény, vhogy így szokták megoldani:
/minden függőleges lap fekete/
zp -
cyberway
csendes tag
válasz
Gabrovszky #1919 üzenetére
Vatera, most van is fent egy azt hiszem 9000 ft-ért, lencsét is tudsz ott venni.
-
cyberway
csendes tag
válasz
Gabrovszky #1917 üzenetére
Az ag fóliát azért nem vettem le, mert úgy gondoltam , ha nem jön ösze az egész, még tv-nek jó lesz, az ózonról pegig annyit, hogy már bekapcsolásnál érezni azt a jellemző szagot, nekem pár perc után már irritálta az orromat, utána kerestem a neten, hosszabb távon egészségkárosító belélegezni, érdemes osram hqi venni, nem véletlenül azt teszik bele a legtöbben, az uv védett, csak drága!
Fresnel nélkül kár probálkozni szerintem nem jön össze, az szükséges a képalkotáshoz
-
cyberway
csendes tag
válasz
Gabrovszky #1901 üzenetére
Szia!
Én is egy 7 colosból építem a projit, én nem vetten le az Ag fóliát, ezért én 250 vattos lámpát vettem hozzá Ödöntöl , biztos ami biztos, lencsének én írásvetítős cuccot használok a fresnelt elvágtam a megfelelő méretre, még csak próbálgatom, de úgy tűnik megfelelő fény lessz a falon, külföldről lehetne rendelni spéci cuccokat , de akkor többe kerülne mint egy gyári, rosszabb minősség mellett.
2 problémát kell még megoldanom, az első a fókusz állítása, hogy ne csak egy adott távolságból adjon éles képet, a másik pedig a az uv miatt termelt ózon bezárása egy dobozba , valószínüleg ez nem lesz egyszerű! -
Őrült Ödön
tag
válasz
Gabrovszky #1906 üzenetére
Nézzük:
12V 100W halogénizzóhoz kis toroidtrafót, vagy kapcsolóüzemű invertert javaslok. Ez utóbbi olcsón beszerezhető villszerelési boltokban, a legócskább kínai gyártmány is megteszi. Ilyenem nekem nincs, mert csak gázkisülőlámpákkal foglalkozok.
7-es LCD-hez 8-12000 lumen közötti, különféle 150W-os fémhalogént tudok javasolni, ezekből van bőven színhőmérséklet-választék, és a szoffita kivitel szokott a legolcsóbb lenni.
Beszerzésük: Tungi márkabolt, komolyabb villamossági kereskedések, vagy pedig tőlem is lehet vásárolni, van minden..
Valóban igaz, hogy a fémhalogénlámpák bemelegedése némi időt igényel, és nem szeretik a sok ki-be kapcsolgatást. Az is tény, hogy a kikapcsolt, de még forró lámpa nem gyújtható újra azonnal, csak pár perc hűlés után. (kivétel: néhány speckó, és többnyire nagyon drága típus)
Cserébe kis teljesítményfelvétel (kis villanyszámla) csekély melegedés mellett, nagy fényerő, pontszerű fény, hosszú élettartam várható.Hálózati feszingadozás: Általában háztartásban nem jellemző az ilyesmi, illetve nem vészes. Közvilágítási hálózatokon szokott ez inkább fellépni, de ez már nem a mi asztalunk, illetve az enyém részben mégis...
-
hankpoke
tag
válasz
Gabrovszky #1907 üzenetére
Ha viszont szabályozni akarod a fényerőt nem jó az ellenállás
LED-et én világításra használnám,oda már valós alternatíva.
Hankp -
hankpoke
tag
válasz
Gabrovszky #1903 üzenetére
Ha van egy trafód akkor kb 2500HUF max tokkal vonóval.
Ha nincs trafód,akkor felmegy az ár,lehetőleg ki kell kukázni régi nyomtató tápokat,vagy 24V-os pákatrafó is megteszi. Használtan be lehet szerezni elég olcsón.
Mivel ez DC-DC konverter,ezért 36V DC-ig bármilyen forrást megeszik,nem kell feltétlenül 50Hz-es trafóval bajlódni. Ha tudsz 24V-os kapcsoló üzemű tápot az is jó erre a célra.
Hankp -
Őrült Ödön
tag
válasz
Hali!
Beszélnünk kéne, hogy mit is szeretnél pontosan!
Tungi márkabolt felejtős, Gabohun kollégának ott adtak el drága pénzért egy olyan 400W-os, dögdrága fémhalogént, ami TELJESEN!!!! nem olyan volt, mint amit kért az eladótól!
Akkor derült ki a fakk, amikor leolvastam az égőre bélyegzett feliratot.. Jól kib*sztak szegény Gabóval ezek a suszterok..
Inkább nekem szóljatok ha kell valami (igen, ez a reklám helye..
), mert ha pontosan meg tudod mondani mit szeretnél, akkor mexerzem, vagy segítek mexerezni a hozzávaló fényforrást, és adok "helpdesk"-et is!
Szóval nekem a Tungi márkabolt egy vicc, amikor gyűjteményi célra akartam egy MVR 1000-est (nagy, kövér, brutál amcsi fémhalogén) először asse tudták mi az! GE márkaképviselet pedig!!!!!
Utána meg kiderült, hogy nem tudják beszerezni, otthagytam a pöcsbe őket,azóta 2 "kapcsolatom" rajta van a dolgon, és februárra meghozzák szó nélkül, valszeg gombokért!
ennyit erről, tessék ideírni a fórumba ha nyígnivaló van, vagy írjatok privit. Ne szórjátok a pénzt feleslegesen!! -
hankpoke
tag
válasz
Üdv!
Ha olyan irányból közelítjük meg a dolgot,hogy a jószándékú tanácsok miatt nem dobsz ki kemény 10 ezreket már megérte a regélésem. LED-hez sokan nem értenek,új fajta fényforrás. Teljesen más megközelítés kell hozzá,mint amit eddig megszoktunk fényforrások terén.
Optika és elektronika is elétérő,ezért nehéz vele építkezni.Autós Xenon fényárama kevés lesz szerintem. 20ezer lm kell egy rendes projihoz,tapasztaltabb fórumtárrsak véleményét közlöm. Legjobb ha spórolsz kicsit és bevásárolsz Ödönnél. Gondolom a rendhagyó fényforrás miatt akartál LED-et.
Ha már nem akarod projektorhoz használni a LED-jeidet, szabályozható fényerejű pilácsot csinálhatnál a cuccból. Pont a LED-es érdeklődés miatt feltettem ide a fórumra egy kapcsolást,hogy ne az ellenállásos megoldást használjátok.
[link]Magyarázat a kapcsoláshoz:
Ezzel a kapcsolással túl lehet hajtani a LED-eket,ezért egy áramérő nem árt a körben,mikor a munkapontot belövitek. Másik dolog, hogy ne hideg állapotba állítsátok be az áramot,szépen felszabályozva fél óra után kell a névleges 2A belőni. 24V-ig működik a konverter de át lehet tervezni más tápfeszre is így: [link]
R2 értékét kell csak áttervezni,nem nagy ügy...
Suresszor védődióda a hálózat felöl érkező túlfeszeket hivatott védeni,ha valaki még jobb EMC védelmet akar,az kössön be egy 300V-os varisztort a 230V-os betápra( és oda jutottunk így mint a túlfeszvédett hosszabítók,ez van ugyanis bennük+5E forintért).
Gondolom megkérdezitek hogy minek a LED elé újra ellenállás. Egyszerű oka van,illeszti a gyártási szórásból adódó LED hibákat. LED-eknek 100-as tételben már elég nagy szórása van nyitófesz tekintetében,ezért kell egy munkapont összehangoló ellenállás. Teljesítmény nem sok esik rajta(P=I2×R -> 0.1×0.1×01=0.001W )
Ha kérdés felmerül,írjatok. Elég primitív az áramkör,de kb 80%-os hatásfokú, ellenállásos kb 30%...
Hankp -
hankpoke
tag
válasz
Gabrovszky #1895 üzenetére
1 darab projektort se építettem még,röviden ez a válaszom. Építeni akartan,de beláttam hogy LED-esen még nem lehet jót,csak fémhalogénnel. Másik dolog hogy nem vagyok elájulva az LCD-k képminőségétől,igaz most is LCD monitor elött gépelek... (Kényszerűségből használok LCD-t,mert a CRT-t már nem bírta a szemem,és mire kijön a SED/lézer/OLED monitor,tönkre ment volna a szemem)
Munkatársam szépen elmagyarázta a működést,előnyeit hátrányait a projektoroknak. Egyszerű paraszti logikával magam is rájöttem,hogy az én elvárásaimnak nem felel meg(főleg a kontraszt és a színhűség). 500:1 hez kontraszot nap mint nap nézem és egyszerűen elborzaszt,ebből projektort nem lehet építeni. xVA paneles min 1000:1 kontrasztos LCD már épphogy átcsúszik az elmegy kategórián. Mai napig nem tudom megszokni az LCD hibáit,mert hiába villogott 100HZ-en a monitor,de a színek és a kontraszt ég és föld volt a CRT...
Ezért van az, hogy nem vagyok jóba az LCD-s projektorokkal. Mondjuk ha leadnám az igényeimet és megfelelne a fekete helyett a szürke nem írnék ennyit.Ha magasra vetted volna,sorry érte
. Nem szoktam alakoskodni,mindig megmondom mi a véleményem(sokak örömére
)
-
hankpoke
tag
válasz
Gabrovszky #1890 üzenetére
Felejtős lesz a halogén,érdemleges képet nem lehet vele vetíteni,nem is beszélve arról hogy hiába "emelt" színhőmérsékletű, sárga lesz a vetített kép.
Csak viszonyítási alapként 100W 2300lm egy halogén izzónál, ugyan ez LED-ből kb 20W-ból kijön... Egy baj van,nem lehet kapni 2300lm-es LED-et jó fogyasztással(van már 3000lm-es powerLED)Nagy LCD-nél még el tudom képzelni hogy valamire jutnál a sok apró LED-eddel,de olyan minőségű képet,mint a topikgazda nehéz lesz csinálnod
-
Petiapó
tag
válasz
Gabrovszky #1892 üzenetére
nem.
csak meg szeretném nézni a linkeléseket a fórumokban pl.: képek, listák... stb
de amíg nem vagyok visszaigazolt addig nincs jogom hozzá -
hankpoke
tag
válasz
Gabrovszky #1885 üzenetére
Nem azt mondom hogy nem működik,csak nagyságrendekkel rosszab ez a megvalósítás mint egy fémhalogén+fresnel lencsrendszer.
3 ok van hogy miért nem építek(nék) LED-es projektort:
sok LED kell bele+külön optika a fény párhuzamosítása miatt
egységnyi fényáram alacsony,bika powerLED-ból is kellene 200db~ 150e HUF
Színes LCD projektor egyszerűen egy pocsék hatékonyságú képalkotó eszköz.Drágán fehér fényt állítunk elő-polárszűrő-LCD(rengeteg veszteség)-optika-vetítő vászon.
Saccra a belerakott fényáram max 10% hasznosul értelmesen, maradék 90% kukába megy.
Ezért technológiai zsákutca az LCD-s projektorozás,nem csodálom hogy kopnak kifelé.Egy fokkal jobb a 3 alapszínből összerakott 3 LCD, de a legjobb megoldás DLP projektorok.
Mostani gépek a színszűrő miatt rosszak,de színes LED-el toronymagasan verne mindent.Ha kiadnak 100lm/W-os fényhasznosítású 3000lm/db LED-ket, el lehet gondolkodni. De a több 100 huzalos LED-ből legózás nem járható út.
Hankp
-
Petiapó
tag
válasz
Gabrovszky #1881 üzenetére
nem tudod megspórolni a lencséket...
az LCD-n csak a párhuzamos sugarak tudnak átjutni, ergo a kilépő sugarak is párhuzamosak, ebből pedig az következik, hogy a falig párhuzamosan haladó fénysugarak, ott is egy 7" képet alkotnak.
Arról nem is beszélve, hogy az égős megoldásnál kötelező az LCD előtti fresnel is, hogy kijelző szélét is párhuzamos fénysugár érje azaz nem párhuzamos, hanem merőleges (így azért pontosabb) -
Petiapó
tag
válasz
Gabrovszky #1879 üzenetére
hát ha azt veszük alapul, hogy minden LED elé kéne egy külön lencse akkor is erről beszélünk...
az hogy most ez egyben van az optikailag semmit nem változtat.
amin esetleg lehetne variálni az az lehet, hogy maradjon-e ez a plan-konvex kialakítás, vagy inkább legyen bikonvex csak akkor mind a két oldal ugyanolyan lenne...
(persze a kiöntő forma készítést, szakemberre bíznám... ezáltal a megfelelő lencse méret és fúkuszpont is biztosítva lenne) -
Petiapó
tag
válasz
Gabrovszky #1876 üzenetére
hát jah
csak mondom hogy a lencse plan-konkáv, tehát domború lenne, hogy gyújtse a fényt
mint a fresnel
nem tudom mihez hasonlítani lehet rajzolok egyet... -
Petiapó
tag
válasz
Gabrovszky #1873 üzenetére
szerintem félreértettél
utóbbi gondolat menetem egy domború lencse- mátrix, ha szabad így mondani, ami nem érintkezik a LEDekkel. Szóval elé van téve csak. -
Petiapó
tag
válasz
Gabrovszky #1870 üzenetére
Jó napot!
Én arra az optikailag jó mutatókkal rendelkező kiöntő gyantára gondoltam...
elvileg, ha tudjuk milyen lencse kell a led elé, akkor egy olyan kiöntő forma kéne, amin mondjuk 8*6 lencse helyezkedik el negatívban... pontosan úgy nézne ki mint egy üres gyógyszeres levél
úgy értem a végtermék egy lap lenne aminek az egyik oldala teljesen sík (és tényleg teljesen sík; ez is nehéz), a másik oldalán pedig a kidomborodások lennének pontosan a LED kiosztással megeggyezően.
Így azért kezelhető is lenne, és mégis minden LEDre jutna egy lencse...
A síkot végülis elő lehet állítani egy üveg lappal, amit szilikonnal befújunk, így leválasztható a megkötés után...
A másik oldal már macerás... Talán lehetne fémből csináltatni, csak a szerszámkészítettés iszonyat drága, tehát ha vkinek van vmi ötlete azt szívesen vesem -
_ZuPa_
csendes tag
válasz
Gabrovszky #1865 üzenetére
aztán mesélj hogy sikerült az antiglare!
-
_ZuPa_
csendes tag
válasz
Gabrovszky #1861 üzenetére
20e Ft értékű led? Mármint az egész paneledre mondod, nemigaz? .. Részvétem az áldozatoknak. Istenem de várom már hogy nekem is legyen ilyenem
-
Petiapó
tag
válasz
Gabrovszky #1863 üzenetére
Jó estét!
Ennek a topicnak az elején van [ITT]!
Nem biztos, hogy pont ilyen a tiédnél is, de támpontnak jó lesz... -
Petiapó
tag
válasz
Gabrovszky #1861 üzenetére
Teljesen igazad van!
Inkább jobban behúzom a függönyt, mert az olcsóbb, mint kiégetni egy ilyet -
Petiapó
tag
válasz
Gabrovszky #1859 üzenetére
ha bármely fogyasztó élettartam görbéjéből indulunk ki, akkor én azt mondanám, hogy 3-4%os fesz növeléssel legalább 20%ot veszítünk (egy kicsit utána is olvastam
), és ez szerintem csak növekszik, szal 6-8%nál már lehet oda van több mint 40%
De ha figyelembe vesszük, hogy viszonylag alacsony hőmérséklettel növelni lehet az élettartamát egy LEDnek, akkor egy jól kialakított házzal (akár egy ventivel megtoldva) szerintem le lehet vinni mondjuk a 6-8% esetében 20% köré
(Ez a saját meglátásom még ha badarság is) -
_ZuPa_
csendes tag
válasz
Gabrovszky #1857 üzenetére
Köszönöm, értem. Így 12% veszteség van az ellenálláson fogyasztásban, végül is az nem zavaró.
De azért nem lenne elég kisebb előtételleneállás? 30Ohm előtéttel 3.8V jut a LEDekre 0.6V az ellenállásra, ha úgy teszünk mintha 20mA folyna.
Nyilván nem a veszteség miatt, hanem nagyobb feszültségen nagyobb fényt ad le; sztem érdemes lenne kihasználni.
Bpen laksz véletlenül? Nagyon szívesen megnézném az alkotásodat, ha nincs ellenedre. Egyébként akkor is csak 2 hónap múlva, mert holnap utazom vissza németbe, kint tanulok.
Üdve! -
_ZuPa_
csendes tag
válasz
Gabrovszky #1855 üzenetére
Szevasz Gabro!
Wow, grata!
Szerintem sokunkat érdekel, úgyhogy meséld el itt hogyan lőtted be a feszültségeket!
+ a ledeket hol vetted? Sztem nagyon kék a színük.. Kapható melegebb változatban is?
Thx, ZuPa -
moam
csendes tag
válasz
Gabrovszky #1798 üzenetére
vetítőlencse : kb 530mm fókusztávú kell neked
ebből az is következik, hogy bazi hosszú lesz a projektorod. 1 vagy 2 tükör használatát tudom javasolni. ezzel jelentős méretcsökkenést tudsz elérni
-
moam
csendes tag
válasz
Gabrovszky #1801 üzenetére
a fókusztávolsága kellene
hol szerezted be a fresnelt?
-
moam
csendes tag
válasz
add meg a fresneled paramétereit
-
moam
csendes tag
válasz
igen a fresnel is meghatározó, de azokból nem olyan nagy a választék. ezért írtam hogy inkább a triplet....
-
sirály12
őstag
válasz
Gabrovszky #1785 üzenetére
Hát igen, 800*600 az kevés, 3000 óra ez is kevés, és sok bele az izzó + ha valami baja van, és már nem garis, akkor nagyon drága a szervíz, ha egyáltalán megjavítják.
-
Gabrovszky
csendes tag
válasz
Gabrovszky #1784 üzenetére
Csak erdekessegkent: TOSHIBA TDP-S8 projektor (fényerő 2000 ANSI lumen, felbontás SVGA 800x600, kontraszt 2000:1, képarány: 4:3 / 16:9, lámpa-élettartam max. 3000 munkaóra, frontális, mennyezeti és hátsó vetítés, trapézkorrekció, vetítési távolság 1,3–11 m. 2×512MB memória) akciosan 99.948 Ft, es hozza a lampa (gyártó: Toshiba, garancia: 3 hónap, vagy 300 óra év garancia, projektor típusa: TDP-S8) 115.092 Ft.
-
moam
csendes tag
válasz
Gabrovszky #1758 üzenetére
Nem egészen. A visszaverődő fény 180°-ot fordul, nem 360-at! A négyjegyű függvénytáblában a geometria résznél megtalálod.
-
moam
csendes tag
válasz
Gabrovszky #1755 üzenetére
Már bocs, de amit írtál az nem igaz.
-
o0tomy0o
tag
válasz
Gabrovszky #1751 üzenetére
Tehát a legjobb az lenne hogyha a fresnelbe csak azok a fénysugarak érnének amelyek pont a fényforrás központjából érkeznek, és az összes többit el kéne nyeletni? Akkor miért van a fényforrások mögött homorú tükör is? azok aztán láne szórják a fényt rendesen, vagy az oldallapról visszaverődöttek... Vagy ezek már nem annyira számottevőek?
-
Achilles209
tag
válasz
Gabrovszky #1736 üzenetére
Nekem is volt hasonló problémám. Van egy szuper kis diavetítő tripletem (2,8/85), viszont ez a fókusz kicsi a 320-as fresnelhez. Így nem fér bele a kép, csak egy elhanyagolható része (kb 100x100 pixel
). Gondoltam, hátha meg lehet oldani úgy, hogy beiktatok a kettő közé egy domború homorú lencsét, ami összehúzza kicsit a cuccot, de ilyen speckó lencsét úgyse tudnék szerezni, úgyhogy maradtam az írásvetítő lencsénél. Nincs zoom, gáz a fókuszálás megoldása, de működik, amég nem szerzek jobbat. Gondolom nem véletlenül nem használ senki ilyen tripletet. A proji optikáknak még kisebb a fókusza, de a mobilom képernyője szépen belefér
-
cyberway
csendes tag
válasz
Gabrovszky #1731 üzenetére
Lehet, hogy ugyanaz nem értek hozzá, de tény , hogy láttam más tipusú 7 colos tv-ket és azoknak nem volt ilyen éles képük.
Az Ag fóliát nem szedtem le, mert úgy voltam vele, ha nem sikerül a proji visszaépítem tv-nek.
Még nincs fémhalogén lámpám, most egy 150w-os halogénnel próbálom beállítani, de ezzel is tűrhető képet ad, majd beszerzek egy 250 w.os fémhalogént.
Szerintem, nagyobb a kockázat hogy elrontod, mint amennyi fényt nyersz vele. -
cyberway
csendes tag
válasz
Gabrovszky #1729 üzenetére
[link]
Nekem sikerült vaterán venni vadi újat 15 ezerért! -
cyberway
csendes tag
válasz
Gabrovszky #1725 üzenetére
Szia !
Ha kis tv -ben gondolkozol ajánlom a Roadstar 7 colos lcd tv-t. Én is abból építem, könnyű szétszedni, jó a felbontása, és aránylag olcsó! Ráadásúl kétszer jóbb a felbontása mint annak a tv-nek amit említettél -
Achilles209
tag
válasz
Gabrovszky #1723 üzenetére
Nem tudom, lehet, hogy iagazd van.
de van összefüggés persze, az idő:
fps, frame/sec: x képkocka 1 másodperc alatt
hz: y rezgésszám 1 másodperc alatt
válaszidő: z milimásodperc alatt képes pixelt váltaniJól hangzik a TFT. Ilyenből én is megkockáztatám. Kár hogy nem lehet szerelni. A febontás nem túl nagy, viszont nekem is kb 800x600 látszik a fresnel miatt.
-
kovi831
aktív tag
válasz
Gabrovszky #1723 üzenetére
Seltronic T80C12 hordozható LCD TV
Haver ez felejtős!Nem lehet kihajtani a panelt!
Fateromnak ilyen van a konyhában, már "nézegettem", de nem alkalmas az építésre!! -
domi007
őstag
válasz
Gabrovszky #1700 üzenetére
Mondom mi történik:
Ha 1000ms-os monitorod van, és 60Hz-en használod, akkor ugyebár mindig 60fpssel látsz rajta mindent (az mind1, hogy a DVD csak 25 fps-es, így legfeljebb több képkockán van ugyanaz a tartalom). Viszont a színekkel lehet baj 1000ms-nál: nem állnak be a kristályok időben, így a színek nem stimmelnének...mod:
Nem is írom tovább, asszem bekattant, hogy mit kérdezel: tehát ha a kristályoknak 25ms alatt sikerül befordulniuk a megfelelő pozícióba, akkor ha 1 mp-et veszek (25 képkockát) és minden képkockához át kell fordulni más pozícióba, az annyi mint 25x25 (képkockaXfordulási idő) ez ugyebár 625ms, tehát 0,625 mp. Azonban az LCD-ben a képalkotás nem csak abból áll, hogy forgatom a kristályokat. Így véleményem szerint ilyen úton nem lehet úgy megközelíteni a kérdést, hogy mérvadó választ kapjunk. ÉN inkább ajánlanám: a PH!-s teszteket, valamint az általános elterjedt vásárlási tanácsokat, ezek alapján biztosabban lehet dönteni az utánhúzásról.Üdv:
DOMy -
domi007
őstag
válasz
Gabrovszky #1644 üzenetére
Én is megpróbálom mégeccer:
A képfrissítési időt Hz-ben mérik, a TFT-knél is, ennek értéke 60-72Hz szokott lenni. Az utánhúzáshoz semmi köze. Jelentése: 60-72 képkocka/másodperc jelenik meg a képernyőn (tehát ha 60hz-en használod a képernyődet, akkor a windows alatt, pl. ha mozgatod az egeret az 60 képkocka/mp-el megy)A válaszidő, ms-ban mérik, értéke 25ms> szokott lenni. Utánhúzás megállapítására alkalmas az általam belinkelt PixPerAn progi, ezzel megnézheted mennyire nagy az utánhúzása a monitorodnak, ha kierőlteted ezt belőle. Nálam egy szabvány DVD film (akciófilm) esetében 25ms-os TFT-n nem mutatkozott semmilyen utánhúzás. Aki azonban teljesen natív felbontásban néz filmet (nagyfelbontású, esetleg HD anyagot), vagy játszik, annál előfordulhat csekélymértékű utánhúzás. Így már ok?
DOMy
-
domi007
őstag
válasz
Gabrovszky #1635 üzenetére
Te, én nem akarlak megsérteni, de elolvastad, amit beírtam? Amit válaszként írtál, az azt tükrözi, hogy max. belekukkantottál.
Ha nem csak ezt tetted volna, akkor tudhatnád, hogy az általad annyira emlegetett FPS (Frame-per-secundum: képkocka/mp) számnak SEMMI köze nincs a Válaszidőhöz, amiről mi beszélünk, amit mindenki ír ms (miliszekundum)-ban.
Egyébként én nem azért írom le ezt, hogy lefikázzam mindenki LCD-jét, én is 25ms-omos LG-ről írok, ezek nézek filmet, semmi baj nincs vele. Az más kérdés, hogyha full 1024x768-ban filmeznék, egy erre kihegyezett filmmel, akkor esetleg láthatnék utánhúzást, de ilyen filmjeim nincsenek. Maradnak a DivX-ek, amiket általában olyan 576x480 körüli értékekel tömörítenek. Na, azokon nincs utánhúzás.
De ha le akarod tesztelni a z utánhúzást, akkor ajánlom a PixPerAn progit (innen leszedheted)
Az elv, amit írsz, azzal van a nagy problémám. Hogy közmondást mondjak: kevered a szezont a fazonnal.DOMy
-
domi007
őstag
válasz
Gabrovszky #1624 üzenetére
Álljunk csak meg, itt nagy keveredést látok:
Nézzünk csak a dolog mélyére, ha már egyszer előkerült (forrás tftpanel.hu):
Válasz idő / Response time Az egyik színből a másikba váltásához kellő idő. Valójában az az idő, ami a folyadék kristályok átfordulásához szükséges egyik állapotból a másikba.
Ez a jellemző CRT-knél nem létezik.(Hasonló ott az utánvilágítási idő, de az nem olyan zavaró. Lásd: fehér egérkurzor mozgatása fekete háttér előtt)
Mivel ez az idő nem elég alacsony (4ms alatt talán már nem érzékelhető a hatása) a képernyőn a váltás ideje alatt átmeneti/hibás állapotban van az adott pixel. Ez jelentkezik a képernyőn gyorsan mozgó ábrák/alakzatok esetén elmosódásként/utánhúzásként.
A tipikus válaszidő a feketéből-fehérbe és a fehérből-feketébe váltás idejének az összege.(Például: 15ms + 10ms = 25ms) A mérést a (szín/fényerő) váltás 10%-tól 90%-ig végzik.(lásd az ábrán)Amiről te beszélsz az a képfrissítési frekvencia (Hz-ben mérik). Ennek értéke általában 60, ez jelenti a 60 képkocka/mp-et, ez az amiből elméletben 25 is elég lenne (persze szigorúan elméletben!!). Ajánlom a fenti oldalt, nagyon sok hasznos infó van fenn!
DOMy
-
matocohaj
csendes tag
válasz
Gabrovszky #1593 üzenetére
Én az ebayen nézelődtem és szemet szúrt egy Hami 8"-os kijelző, azon gondolkozom, hogy énis elkezdem a saját projektorom inkább építgetni, mint egy kiégett lámpás gyárit keresni... Ha valakit érdekel üsse le, ha nem üti le senki lehet én leszek az és elkezdek projit építeni. Itt a link:HAMI 8"
10 óra múlva jár le még 59 eurón áll, a postaköltség 17 euró. Sztem nem rossz vétel, csak én nem ebben gondolkodom. Na sok sikert a leütéséhez, különben el kell kezdenem építeni nekemis a kivetítőt
.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hangszórók topicja
- Nintendo Switch 2
- Yettel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Autós topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- One mobilszolgáltatások
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- 3 hónapos Zalman ZM1200 ARX 80plus Platinum +21 hónap garancia!!!
- Corsair RM1000X Gold Moduláris Tápegység
- Noctua NH-D15 chromax.black processzor hűtő (NH-D15 CH.BK)
- Noctua NH-U12S chromax black + NF-F12 PWM chromax black + NA-SRC7 + NA-SYC1
- Gyári dobozos NZXT H7 Flow RGB (2024) gamer üveg oldalfalu ház!!!
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Csere-Beszámítás! Playstation 4 Slim 1TB + 2 Joystick! Olvass!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2680v4 (28c/ 56t, 2.4/3.3GHz), 128GB RAM, 10G, áfás szla
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest