- Házimozi belépő szinten
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kiderült mit tud a Nintendo Switch 2 rendszerchipje
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Házi hangfal építés
- Monitor hiba topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
mikado
tag
Urak! (és Hölgyek!)
Hogy megkíméljelek benneteket a fölösleges agymunkától, feltúrtam a net minden zegét-zugát és ezt találtam:
Bővebben: link
Remélem értékelitek, mert nem volt 1*ű megtalálni! -
Krinya
tag
Döntöttem, inkább karaktereset fogok használni.
Szeretném ehhez picit a szakik segítségét kérni. Kinéztem párat, a lomex.hu-n, de nem nagyon tudom, hogy mi micsoda a leírásában.
4x20 CH. 2004 ( ) 2x2.6/CH 59x29x5mm ''MINI'' STN,REFL.
4x20 CH. 204ABABC (DIS) 3x5/CH 98x60x10mm BF. STN,REFLECTIVE
4x20 CH. LIGHT:LED 2004 ( ) 2x2.6/CH 59x29x5mm ''MINI'' STN
4x20 CH. LIGHT:LED 204BBCBW2 (DIS) * 3x5/CH 98x60x15mm STN-20+70°C BF.BA.
Utolsó kettő az háttérvilágítós, gondolom a MINI a méretére utal
Ahogy én leszűrtem az utolsó lenne a legmegfelelőbb. Ugye ezt csak ''kötözni'' kell, és már megy is?
Köszönöm ismét a segítséget -
Robert7x
aktív tag
Mobilos kijelzők pl. az avr.tavir.hu lapon, középen alul. LPTportra mennek....
A ssd1850 az SED1850 akart szerintem lenni...
Hát a kész modul egyszerűbb. A telefon viszont grafikus, a 4-5 eFt-s modul meg karakteres. Viszont programtámogatás a karakteres elvűekhez van inkább... A többi vagy drága vagy barkácsmegoldás és szívás... -
Krinya
tag
Sziasztok!
Végigolvastam a topicot ( nem volt kis meló ), de lenne pár kérdésem.
-Mobiltelefon kijelzője, ahogy olvastam nem használható ilyen célra? Van itthon pár, már nem használt telefon (Ericsson R600, Siemens A50, Alcatelvalami
R600-ra gondoltam elsőként, de szétszedve láttam, hogy a háttérvilágítás a nyákon, és a vezérlés is valahol el van dugva.
Neten keresgélve találtam vezérlőt: Lcd chip: ssd1850
Kérdés, hogy néz ki egy ilyen? Telefonomból nem lehet kiműteni, és használni?
Esetleg venni?
Vagy hagyjam a komplikálást a francba, és vegyek 4-5e Ft-ért egy LCD modult, amire csak kábelt kell forrasztani és máris megy?
Köszönöm előre is a segítséget! -
Robert7x
aktív tag
''Ebben az a állapotban'' alatt mt értesz? Sima chip csak (2313), semmi sallang? Hát nem hiszem. Megnézem, de nagyon kicsi esélyed van. Nagyon ki van tömve egyebekkel a chip
.
Mwegnézem, de asm-ben nagyon kicsit programozok csak...
Ha meg arra gondolsz amit én követek össze, akkor abba igen... Sőt a SW lassan támogatja is a saját bootképernyő készítését....
[Szerkesztve] -
Robert7x
aktív tag
Nem. Sajnos a chip belsejében a program 12k (16k-s a chip). A kisebbik tiny2313 2k.
A kis tinyben belefér minimális program. A kódok nagy része nem fér bele. De a költsége a holminak sajnos a USB chip ami sok.
A Tiny ~500 Ft, a ATMega16 ~1200. És sokkal többet tud... Én ezért nem faragtam a biteket összefele. Rámegy két hetem és alig nyerek valamit... -
net84
őstag
thx! nézegetem! A panelt nemtom, hogy mi a fenével rajzolom meg, mert még az alkatrészek egy részét is meg kell rajzolnom... ÁÁÁ Na majd v.mikor nekilátok...
-
Robert7x
aktív tag
Hát az átkötések közül 2 a chip alá került
.
Az oldalamon van nyák, alkatrészcsomag stb, ha kell. Bővebben: link
Na kinn van a firmware is... -
-
Robert7x
aktív tag
Grafikus LCDvezérléshez a T6963c illetve a SED kijelzők vannak meg, ld. avr.tavir.hu ->Egyéb elektronika (vagyis: Bővebben: link A lap alján. de LPTportra mennek. Vezérlőprogram LCDHype, LCDInfo.
Hát a nagy kék kijelző látószöge 90 fok körüli. PCbe építve jól látszik, meg az asztalin is. Kb. mint az LCDMonitorok... -
Robert7x
aktív tag
Sajna nincs belőle DIP tokos...
Felprogramozni csak az ATMegát kell....Az meg kinn lesz a lapon.
Mind a programozó (5 szál drót (4. fejezetben van)), mind a egyéb holmik hozzá ott lesznek (forráskód, firmware). A kapcsirajz már kinn van.... lehet szörnyülködni.
Csak a Mega programozandó, onnan látja minden SW. A Crystalfontz kód lesz/van kinn... -
C00L
csendes tag
Hi all!
Régóta követem a forum menetét és mára már elég szépen kifejlődőtt ez az Lcd cucc. Csak Grtatula!
Az a nagy kék grafikus Lcd-t minden irányból jól látni? nem zavarja a kék a szemet? - Én is ilyet kerestem már régóta.
Nem tud valaki valami grafikus lcd vezérlés leirást?
THX
Csak így tovább! -
Robert7x
aktív tag
válasz
Robert7x #1665 üzenetére
Kicsit nyálcsorgatni
:
Az USB-s modult kiteszem GPL licensz alatt. A szakdolgozatban így meg az elsődleges publikáció lehet... Legalábbis a szerzőnek mindegy mikori anyagot publikál, ha van azóta újabb eredmény benne. Ilyenek a PHD dolgozatok is, szóval innentől szabad a prédaaztán tessék ötletelni!
Forráskód, nyákrajz, miegyéb.
Este folytatom,az első fejezet kész..... -
LukE
veterán
válasz
Robert7x #1650 üzenetére
hat vagy en vagyok Atmel manias, vagy egy 20 labu, Atmel logos IC pihenget azon a nyakon. talan egy 90S2313, vagy Tiny2313
AMD<=>intel alapon megy, mindegyiknek meg van a maga helye...
egyik az asztalamon, masik meg meszebb
ui: Vegyel redonyt az ablakodra. en is csak ugy birom. Meg ugy, hogy az elmult 4 napot vizparton toltottem -
-
Robert7x
aktív tag
Az ATMega egy mikrovezérlő család, kb. olyan mint a PIC, csak ez egy generációval előlrébb jár (hitvita folyik, hogy melyik a jobb). A hitvita kb. AMD<=>intel alapon megy, mindegyiknek meg van a maga helye...
A net84 szintű az teljesen dokumentálva van, standard USB-s eszköz, 8i/o porttal bír. LCD illeszthető rá. Unix/Linux alá is portolták már. Bár - ha biztosabbra akarsz menni akkor valamelyik RS232->LPT módot válaszod ki. Sima portátirányítás az LPT->RS232-vel megy.
Inkább az RS232-re szavaznék, elterjedtebb, dokumentáltabb. USB illesztőnek meg az FTDI232BM chip javasolt. Kernelszinten támogatott USB-s eszköz.
De ha segítség kell, írj nyugodtan. Dokumentácó dögivel.
-
ReJim
őstag
válasz
Robert7x #1659 üzenetére
egy kérdésem lenne: ezt a bigyuszt, amit az lcd-hez csináltál, (meg amit net84 is próbálgat... bár látnád szegény raszteres nyákot amibe beleültette.mintha valaki részegen ültetne burgonyát
)
az az atmega, vagy mi a csuda... szóval az megoldható hogy ennek a 8 i/o-ját hasznosítani, hozzá meg egy (linuxos) programot írni?
szóval az lpt vezérlést akarom átülteni usb-re... megoldható?
[Szerkesztve] -
net84
őstag
tehát van remény arra, hogy usb-s lcd vezérlővel is menni fognak a programok, pl lcd smartie????
-
Solt85
csendes tag
Hali !
Nos tud valaki nekem a Soros portos vezérléshez kapcs rajzot adni ? -
Robert7x
aktív tag
PCI-s LPT/sorosportból létezik olyan, aminél a 2 soros van a hátlapon, és az LPT tüskesorral van (mint a régi alaplapokon). Azaz itt már _belül_ van kábel
. Kisebb hackeléssel és daugterboarddal megoldható, hogy a vezérlés belső portról legyen.... De akár szalagkábellel is összeköthető, és akkor csak a kontrasztállító poti kell valahova.
A soros-paralell tetszikCsak rajz kellene hozzá, de melesem hűátha van valami bővebb....Attól félek ez mikrokontrolleres vezérlés lesz, szintén.
-
LukE
veterán
(zoom a folso kepre, hogy miert is linkeltem be(ha jol latom amit latok))
[Szerkesztve] -
net84
őstag
Hasonló a gondom nekem is, vagy mégsem. Nekem van port az alaplaon, csak a házikó hátulja van messze, és én pedig szeretném beépíteni. Ehhez az kell, hogy valami alaplapi csatira tudjam felnyomorgatni (pl. USB). Holnap el kezdem szervezni a konvertert a teszthez...
Robert! Mi a legegyszerűbb módja az alaplapi usb-s csatlakozásnak, ha nem jön össze a konverter? Tessék kérem figyelembe venni, hogy a digit. áramkörökhöz minimálisat értek, és elengethet a lexikális anyag mellé... (számítógépet viszont csukott szemmel szétszedek/összerakok).. -
-
Robert7x
aktív tag
Hát, ha mázlid van....
COM portot már próbáltam, az ment ilyen szabványtalan módban...
Amit forrásnak tudtam, használni:
Itt a 10. láb a reset (nem pedig ahogy arajzon van), a 9-es lábon -9Vnak kell lennie, ide megy a rajzon ábrázolt -12V.
Jövőhéten tudom ezt visszarajzolni, és megy a gyűjteménybe...(most csak papír, és móriczka ábra... -
Robert7x
aktív tag
válasz
Robert7x #1625 üzenetére
Siker
30 kábelebn életre lehetett lehelni. a egatív feszgenerátor be van építve, így azzal lehet a kontrazstot állítani. az volt a Vee kivezetés.
A gyári rajzok, meg a katalóguslapi rajz nem minden esetben van köszönőviszonyban - na mindegy, ki lett hámozva.
Nyálcsogatásnak:
Milyen hosszú printerkábelen csüngjön rajta? Szalagkábelt+csatlakozósor ellendarabot kell néznem még...
A háttérvilágítás sima LEDsor, áramfelvétele 450...630 mA. USBről direktben meghatva - mint külsőt - max 450 mA-esre lehet rakni. Hogy legyen? -
Robert7x
aktív tag
válasz
aton-hawk #1619 üzenetére
Na elkezdtem vesézni
.
A háttérvilágítás sima LEDsor, egy ellenállás az 5V-ra és OK.
A negatív feszgenerátor be van éépítve, így nem kell neki.
A lábkiosztás megvan, holnap tolom mikrovezérlőre és meglesem mit tudok kihozni belőle. Ha nem sült meg, működnie kell. asszem megfyek egy ilyenért én is. A leírása alapján tetszik, bár az ára lejjebb is kúszhatna
. A 20-as kivezetésre kiviszem a háttérvilágítást, kultúráltabb lesz.
-
mikado
tag
CIKK NEVE NETTÓ BRUTTÓ
USB - IEEE1284 Printer konverter 2080 2600
USB - IEEE1284 Printer konverter TRENDnet TU-P1284 (2 év garancia) 3040 3800
Nekem a 2600 ft-os vigyorog, korrekt.
Bővebben: link -
Solt85
csendes tag
Ok, szal ez a soros port sem igazán jó..... Olyan van hogy USB -> Ltp átalakító, mer akkor ugye már eccerűen le lehet vezérelni az Lcd-t
-
-
Robert7x
aktív tag
Az általam használt FT232BM chip 2 féle módot ismer:
- VCP (azaz virtuális sorosport), ezt teljesen szabványos RS232 kimenetet adó port (na jó jelszintillesztés nélkül (Nem +/-12V, hanem sima TTL))
- USB devide driveren at, ekkor tobb lehetoseged van, de ekkor _nincs_ sorosportod.
Én az elsőt használom, eddig tökjól bevált. -
Robert7x
aktív tag
A sorosporti rész után még kell:
- sorosporton át kezelhető LCD (ritka, de létezik, egyedi parancskészlettel). Ehhez még a szoftverekhez drivert is kell írnod...
- mikrovezérlő, ami az LCD-t hajtja meg. Itt ehhez kell a mikrovezérlőbe program még.
Ez utóbbit javasolnám - ha benne vagy a mikrovezérlőkben. Crystalfontz/matrixorbital elég jól elterjedt soros protokoll.
A én általam megvalósított vezérlés anyaga (egyszerűsített alapSW, hardver, áramköri rajz stb.) rövidesen elérhető is lesz. 1-1 helyen vann már fenn ilyen, de az utánépítés során SWhibákba futottam bele.... -
Solt85
csendes tag
Köszi a segítségeket....
Asszem megpróbálok valamit kezdeni a FT232BM ic vel, De sorosportra hogy lehet LCD-t rakni ? Mi kell hozzá ? -
Robert7x
aktív tag
Ha olyanba gondolkodsz mint én - önálló hardver, magában is működik, saját protokollja van, akkor csak a nagyba (ATMega16) lehet gondolkodni + konverterIC + meg is kell írni a belső szoftverét (publikus és használható - egyenlőre nincs
).
Az igazi az lenne - ha az orosz oldalon leírtak alapján akarod megvalósítani - hogy a ATTInybe beletuszakolni. -
Robert7x
aktív tag
Meglesem belelapátolható-e a szoftverébe (nagyon kicsi a szabad hely
). Max a sorosporti és egyéb vezérlő részt kipucolni lehet helyette...
Kell egy nyák, egy doboz és a kábelek. A nyáknak meg a LCD mögé érdemes kerülnie... Ja LCD csatlakozó vagy direktforrasztásos (tüskesor), vagy szalagkábellel érdemes. -
net84
őstag
válasz
Robert7x #1603 üzenetére
Az LCDSmartie-n kívül nem is használnák mást, de jelen összeállításban nem vezérli az LCD-t (ugyebár tudjuk is, hogy miért). Az LCDHype-hoz ugyan megvan az USB-s lcd vezérléséhez szükséges fájlok, de hiába másolom be a megadott helyre őket, nem jelenik meg a listában.
Már csak utolsóként az LCD Monitor 3 nevű progit próbálnám ki, de ami ebből van, az is kicsit dilis (orosz karakterekkel, ismeretlen betükészlettel, és némi hibával, mert ehhez még az lpt-t sem tudom hozzárendelni, mivel a portbeállítás/kiválasztás funkciórész teljesen halott).
Ha nem lesz ma sok meló, kicsit belekukkantok a delphis vezérlésébe....
Ha esetleg valaki tudna linked dobni, hogy honnan lehet még ezt a progit letölteni (a .ru és .cz-n kívúl), pls dobja ide be. Köszi! -
net84
őstag
válasz
Robert7x #1601 üzenetére
Egyelőre maradok a direkt usb-s lcd-nél (ami most van)... Utánnanézek, hogy erre hogyan tudok kiiratni bármit is...
Oszt meglátjuk, hogy mi van olyankor, ha kicsit átforgatgatom az összekötéseket. Gondolatmenetem:
Ha usb-rs232 (vagy rs378) konverterrel kötöm fel az lcd-t, akkor esetleg menne a vezérlés az lcd smartie-val...
Na majd meglássuk, hogy mi lesz... Először delphiben próbálkozok, ha nem tetszik, akkor megcsinálom más módszerrel.
Az óra tök jól mutat rajta.
Azt nemtod esetleg, hogy hol tudnák normális LCD Monitor progit letölteni, esetleg angol leírással és angol nyelven???
Új hozzászólás Aktív témák
- Lenovo LEGION Pro 5 / Pro 7, Lenovo Yoga Pro gépek (RTX 4060 / 4070 / 4080 / 4090)
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Air 15 M3 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest