- RAM topik
- 3D nyomtatás
- Samsung LCD és LED TV-k
- OLED monitor topik
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- TV antenna és jelerősítés
- A Sony még nem döntötte el, hogy miképpen reagálnak az USA vámpolitikájára
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
hummerdikk
őstag
válasz
Robert7x #2227 üzenetére
AVRre gondoltam. De ha mar a fuszerezesnel tartunk. Meglehetne ugy is csinalni, hogy lenne MENU, EXIT, LE, FEL gomb es ezekkel lehetne allitgatni az egeszet. pl be tudod allitani, hogy melyik termisztor mihez tartozik(pl 1es csatira kotott termisztor a CPU vagy az NB vagy amit akarsz). Meg be lehetne allitani itt azt, hogy mekkora CPU (vagy amit megadsz neki) homerseklentel kapcsoljon ki.
Viszont akkor mar bele lehetne tenni, hogy egy beallitott(X) fok alatt kikapcsolja a radikon a ventit es X+10(Y) felett mondjuk 7Vrol menjenek es X+15(Z) felett meg full. (X Y Z allithato ertekek). Ezeken felul meg bele lehetne rakni egy ebreszto orat is. Mindezt AtMega 16-ra vagy 32-re.
Mit szoltok hozza? Jo lenne mi? (kesz Fan O Matik)
UI: Bios tudja persze, de ha behal a bios akkor baj van. Tudom, ritkan fordul elo.
[Szerkesztve] -
Router
őstag
válasz
Robert7x #2219 üzenetére
Figyelj már! most akartam nekiállni összerakni az LCD-t és ahogy néztem a kapcsolási rajzot amit linkeltél azt a furcsa dolgot észleltem, hogy az általad linkelt kapcsolási rajzon a SED 1330 alapű kijelzőnek 20 lába van az enyémnek viszont csak 17
mit tehetek ilyen esetben?
-
hummerdikk
őstag
-
Flagstaff2
senior tag
válasz
Robert7x #2161 üzenetére
Ebben viszont sajna nincsen.
Esetleg ez a polling ez hol kapcsolható ki? A driver/egyéb program hozzáférése a porthoz asszem hamarosan véget fog érni mert ha összejön az új videokari akkor total uninstall+új xp lesz a dolog vég (amúgy is felbosszant időnként és olyankor újrarakom az egészet).
-
Flagstaff2
senior tag
válasz
Robert7x #2155 üzenetére
Van Normal,EPP,ECP,Bi-directional a BIOSban. Mindben szemetel,szal asszem ez kilőve.
XP port-polling ez enyhén szólva kínai nekem.
Hol tudom kikapcsolni? Az hogy gyors az írás az mitől lehet? Csak azért mert az eszközkezelőnél nem állítható portsebesség mint a soros portnál,a két különböző LCD-t meg két teljesen különböző programmal hajtottam meg. Elvileg nyomtató van telepítve de USB portra (igaz ez még olyan típus amin van LPT meg USB port is). Nagy hirtelen ennyi jutott eszenbe a géppel kapcsiban.
-
Robert7x
aktív tag
válasz
Robert7x #2150 üzenetére
Nos ha számolgatunk:
- 24LC512-es EEPROM (I2C busz) darabja ~ 8-900 Ft. Ebbe 64kByte fér. Ebből 16 db-t tudsz felfűzni a buszra. Elérési sebessége íráskor csapnivalóTeleírása 100kHz-s busz esetén ~2 perc! Olvasás ~1-2 mp.
- Ezzel szemben a MMC sebessége többszöröse, és az ára meg töredéke. 128MB modul ára ~3eFt. Ebből tudnál venni 192 kByte 24LC12-t.
A Mega 128-as chip ~3-4 eFt, a kiegészítő sallangok ~1000 Ft
Így van egy rendszermagod, 16 MHz órajellel, billenytűzetbemenettel. Az ethernetIC+sallangjai ~2-3000 Ft vagy hálókártyaként ~500 Ft.
Trafó, áramellátás (ha szünetmentesre megy (önálló akku)), kb. 1500 a táprész+~6-7eFt egy normális akku, amivel ~3 napot áthidal.
Kijelzőből T6369C javasolt, ezt a legjobb vezérelni. Ebből 128*64 vagy 240*64-es ára ~15000 Ft.
USB illesztés az ~2500 Ftből megúszható (FT232BM ICvel).
Így a projekt alkatrész szinten! kb. 25-3000 Ft és semmi program nincs megírva.
Ennyiért egy P1-es laptop (75MHz, USB, 16 MBRAM, 700 MB Hdd, 800*600-as SZÍNES! kijelző) is kapható, amire _sokkal_ könnyebb fejleszteni.
Ám ha a kontrolleresdi mellett vagy, akkor részenként valósítsad meg, mintegy modulárisan építkezve. Az ethernet résszel még nem foglalkoztam, a többi részt már valósítottam meg (PC Bill, T6963C kijelző, USB illesztés stb).
Kérdés:
Milyen kontrollert néztél ki?
Keretösszeg?
Milyen nyeven programozol? Mennyi a kontrollerszintű tapasztalatod van?
U.i.: Kérdések azért mert én netrádiót készülnék összerakni mikrokontrollerrel. 4*20-as LCD, Mega16/32, MP3Snd dekóderIC, kis végfok, Ethernet, nyomógombpanel (~4 gomb). És kiváltani vele az asztali órát.
-
TexT-BoY
addikt
válasz
Robert7x #2115 üzenetére
hát egy 10es az LCD-re.... nem kell szines valami faza fehérvilágitos vagy kékvilágitos jolenne abbol mi a legnagyobb jo sok karakterrel?!
LAstsza:Bővebben: link
[Szerkesztve] -
vottokar
senior tag
válasz
Robert7x #2106 üzenetére
Láttam a panel méretét az oldaladon, nem nagyon zavar.
. Printerportos vezérlőm van, fejlődni szeretnék. Azon kívül, amit írtam, hogy sokkal szimpibb az USB madzag, a dupla kábelnél, érdekelne a mikrokontrolleres megoldásod. Eddig valamilyen szinten pic-ekkel foglalkoztam, és most meg szeretném ismerni az Erő másik oldalát is.
. Sokkal nagyobb a késztetés, ha itt van nálam egy példány belőle. Októbertől talán egy picivel több időm lesz, és ráállhatok a dologra.
-
vottokar
senior tag
válasz
Robert7x #2104 üzenetére
Köszönöm, mindjárt rendelek. Csak az az USBlcd illesztőcsomagodra van szükségem, lcd modulom van (egy 2*20-as pled, és egy 4*20-as hagyományos sárgászöld lcd). Mivel a gépem full mellettem van, sajna nem jött be a beépített lcd. És egy usb kábel, sokkal esztétikusabb, mint az lpt+tápkanóc.
-
vottokar
senior tag
válasz
Robert7x #2097 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszod. Akkor kitöltök egy megrendelőt az oldaladon. Amúgy nem sürgős, ha elvoltam kb. fél évig kijelző nélkül, akkor ez a kis idő már nem számít. (úgyis vizsgákra kell keszülnöm)
Amúgy szerintem a nyár nem a számítógép és a barkács időszaka.Most, hogy jönnek a borús sötét napok, biztos, hogy beindul a biznisz.
-
net84
őstag
válasz
Robert7x #2098 üzenetére
thx! Az avr-t folyamatosan nézem...
Az órának van valamilyen elektrónikai sallangja?
Korábban láttam fentvagy az elektro-tesla levlistán... Ott van egy emberke, akit nekem is ajánlottak nyákmarásra, mikor az én emberem visszadobta. Nála csináltatod vagy van valami ''olcsó'' forrásod??? -
net84
őstag
válasz
Robert7x #2092 üzenetére
átnéztem ezt a rajzot > .
Az órás részre egyáltalán nincs szükségem. A ford.szám. figyelésnél első lépésként az kellene, hogy sacc/kb 2-3 ventinél tudja figyelni hogy forog-e vagy sem. Ha nem, akkor lépne be a hw-ben levő sw. Ilyenkor bármilyen sz.gép felöli adatkiiratás van, egyből átt kell állnia egy hibaüzenetre (az üzenet szövege már elenyésző ilyen programozásnál). Később lehetne foglalkozni a fordulatszám kiírásával...(esetleg ehhez kellhet az a gomb, amit az órás részből kicsapok...)
Hétfőtől lesz egy kis időm...Nekiesek az óra ki/figyelő be építésének...
A hőfokmérésen gondolkodok, ha ezek után még belefér az sw a chip-be, akkor mehet... még1 gomb...
Gondolom már írtál pár progit ezen a nyelven. Mennyivel dobja meg az sw méretét az, ha kicsi grafikát is beleviszünk? pl. forgó venti/vészjelző feliratok/stb...
Ja és a lényeg! Alap helyzetben (be nem töltött op. rendszer és nem futtatott vezérlő program valamint a fent említett beépített, de éppen nem használt funkciók esetén) valami jópofa ''grafikus''/animált nagyméretű logo vagy felirat kellene az sw-be... -
net84
őstag
válasz
Robert7x #2069 üzenetére
a program írás oksa, azt sasolgattam... a hardveres részét viszont kicsit lassabban vágom...
PC-s oldalra mit értesz??? Arra gondolsz, hogy egy saját sw-t kellene írni, ami vezérli az lcd-t az op rendszer alól???
Ez soros vezérlésre kicsit egyszerűbb lenne, mint az USB-snek. Annak neki sem álltam, minekután megnéztam a bonyolultságát... -
t-shirt
veterán
válasz
Robert7x #2055 üzenetére
Egy ideje kacérkodom egy LCD gondolatával, látom hogy te a sw-részéhez is értesz (meg az elkészítéséhez is amit majd igénybe is vennék
) amire nekem szükségem lenne az hőmérséklet kiírás, a dolog érdekessége hogy nem csak a CPU hanem lehetőség szerint a GPU hőmérsékletét is jó lenne kiírni, első kérdésem hogy ez megoldható-e.
-
-
-
net84
őstag
válasz
Robert7x #2035 üzenetére
fél éve kértek meg egy statisztikai program elkészítésére, akkor azt egy kicsit hanyagoltam, most megint esedékessé volt, valamint egy készletnyilvántartó, garozó, és késöbb számlázásra is alkalmas programnak kellene nekiállnom. Ezeket hanyagolom mostanság, meló után már nincs kedvem semmihez... Egy lpt-s lcd-t is elkezdtem kijavítani, elvileg csak elkötés, remélem nem sütötték ki a kijelzőt...
Nem volt időm még az lcd programozásával sem foglalkozni... Talán a szabim alatt 1-2 napom lesz rá... -
net84
őstag
válasz
Robert7x #2025 üzenetére
amint látom tenálad sem jobb a helyzet
mostanság a meló olyan mintha a lóba próbálnám visszamerni a sz*rt...
egyre idegesebb vagyok meló után... Már csak 1 hét és megyek szabira... legalábbis remélem, mert külömben IRGUM-BURGUM
Talán a munkaszünet alkalmával lesz időm foglalkozni az lcd-mmel...
Amint anyagilag is helyrezakkanok, akkor jelentkezem mail-ben is, hogy mi is legyen az ''ügymenet''. -
hummerdikk
őstag
válasz
Robert7x #1975 üzenetére
De meg mukodik az aku, csak mar ahova kellet oda keves volt a teljesitett ido...
Nem akarom en ujrahasznositani....
Bakker, de ha nincsen penzem akkor? (lehet lecserelem egy pillanat pakara, mert ahoz vannak jo kis hegyek a nagyfateromnalDe csak addig amig nem lesz Fahrenheit 28003-ra penzem
)
-
hummerdikk
őstag
válasz
Robert7x #1973 üzenetére
Csokoltatom az aramszolgaltatot
Ma volt nallunk is....
Kepzeld, a riasztonkba csereltek aksit es nekemadta a szerelo! Mit kezdjek vele? Mert kidobni nincs szivem (ra van irva, hogy ujrahasznosithato stb). Meg szetszedtem az elvileg rossz tapot amit kaptamHat nem sok minden van benne
Meg rajottunk egy baratommal, hogy a pakam teszi tonkre az alaktreszeket....
Tanacs? -
aton-hawk
tag
válasz
Robert7x #1969 üzenetére
Mondanom sem kell, hogy az lcd tökéletesen működik
Szóval nagyon nagyon thx a helpet....elvégre egy évig porosodott itt nálam, mivel én béna voltam hozzá, h összerakjam. Mindenkinek csak nagyon ajánlani tudom ezt a féle kijelzőt, és persze Robert7x segítségét is (és messzemenően a legkorrektebb). Nélküle most lcd-m sem lenne
Szóval Robert7x előtt
Thx...amint be lesz építve küldök képet ( valszeg pénteken kerül rá sor) -
hummerdikk
őstag
válasz
Robert7x #1963 üzenetére
Okes!
Kinek milyen pakaja van? (mert en mar falramaszok, hogy megtakaritottam a pakam hegyet( ertsd dremellel lecsiszoltam) es ujra szep rezszinu lett (mint amikor megvettem) mikor berakom a pakaba elkezd ujra feketedni.... Forrasztas kozben nem olvasztja meg az ont csak az alkatreszeket melegiti, de rendesen....Lehet emiatt nem mennek az aramkoreim?
)
Nekem egy Somogyi 230V os pakam van.... -
net84
őstag
válasz
Robert7x #1958 üzenetére
~110..115V ??? Mielött speckón földelt 230V-os hálózatot építettünk volna a gépnek, addig keményen mérhető volt a 220... Ez már kézzel is érezhető volt... Néhol csak bizsergetett, de ahol a felülete meg volt karcolva ott keményen odavágott...
Sajnos továbbra is úszok a munkáimmal, nemtom, hogy mire jutok el újra, hogy tudjam csinálni a kijelzőt...
Egy új pákát is be kellene újítanom...de csak jövő hónapban lesz rá keret.
Jelentkezek mail-ben, amint lesz egy kis szabadidőm...
További jó napot! -
kovasz
senior tag
válasz
Robert7x #1952 üzenetére
ezek a 16x8, akarmi lcd kijelzok egy nagyon regi es szar un. cmos technologiaval keszulnek. itt a fetek gat-je nagyon vekony par 10..100 atomnyi. az emberi test mindig rendelkezik annyi toltessel, hogy kinyirja egy rossz pillanatban.
amit tehetsz. femlapon dolgozol, es a kezed osszekotod vele.
a forrasztani kivant csatikat rovidrezarod egymassal -
hummerdikk
őstag
válasz
Robert7x #1952 üzenetére
Skype-n mikor tudunk beszelni? Attertem LM317re, de a kis szemet nem akarja azt amit en akarok
Egyszer csinalta rendesen, de ellenallassal, mert az elado 10kohmos poti helyett adott 81et..... Na mondom megy ellenallattal akkor fel ujra a poti. Nem szabalyoz egy mukkot se... Vissza ellenallat... Az se..... Na erre kellene megoldas!
-
hummerdikk
őstag
válasz
Robert7x #1916 üzenetére
Akkor gyorsan megkeresem a 9Vos tapomat, mert lehet ezert nem akar mukodni a cucc! 9Val ment regebben... Na megyek szerelni
Koszi a tippet!
Ui: Lehet igazad lesz, mert ma mutottem ki par ventit nyomtatobol es innen-onnan, es a 12V os tappal csak ugy indul el ha a piros ventikalbelre kotom a foldet es a venti GNDjere a kakaot.
[Szerkesztve] -
aton-hawk
tag
válasz
Robert7x #1902 üzenetére
Tapasztalataim:
Keddről volt rendszervisszaállítási pontom, úgyhogy sok minden nem veszthettem, úgyhogy megpóbáltam. Mondanom sem kell, hogy így sem ment.
Viszont vmit észre vettem: Amíg az xp bebootolt, addig a kijelzőn halványan láthatóak voltak halvány csíkok. Igaz este van, de biztos, h láttam. Miután viszont vmelyik programot elindítottam, eltűnt. Így azt gondolom, h a kontraszttal semmi gond nem lehet. Inkább vmi más lehet a bibi. A biosban minden beállítást végigpróbáltam, de semmi. Ugyanez azxp-ben is. Nincs még valami ötleted? -
Robert7x
aktív tag
válasz
Robert7x #1903 üzenetére
Hogy miket találok
LCD ponou meghatározása:
http://liquid-mp3.schijf.org/guides/wiring/wiring.html
LCD Software
LCDHype - Freeware Software - Character & Graphic LCD http://www.lcdhype.de.vu/
LCD Studio - Freeware Screen Designer Tool, HD44780, SED133x, T6963C
http://www.lcdstudio.com/
jaLCDs - Freeware program, HD44780 T6963C
http://www.jalcds.de/
LCD Smartie - Open Source Software, HD44780
http://backupteam.gamepoint.net/smartie/
LCD Info - Open Source Projekt - T6963C, SED1330
http://www.skippari.net/lcd/index.html
LiQuiD-MP3 - T6963C, SED1330, SED1335, KS0108B
http://liquid-mp3.schijf.org/ -
aton-hawk
tag
válasz
Robert7x #1895 üzenetére
Továbbra sem megy...
amit nem értek...amikor először kipróbáltam az lcdhype-al, minden rendesen ment. Utána lehet, h vmit elállítottam, és azóta nem megy....mindjárt megpróbálok még valamit, ha az sem, akkor teljesen tanácstalan vagyok. Lcdinfo nekem is a 0.3.2-es verzió (nt-s) -
aton-hawk
tag
válasz
Robert7x #1891 üzenetére
Áhh....nekem sehogy se akar menni
Amikor először beraktam, akkor az lcdhype-al meg tudtam hajtani, de fél óra múlva már az se ment....az lcdinfo-val semmi nem jelent meg...mi lehet a gáz?
Kezdetben, amikor az xp betöltődött több hülye karakter volt a kijelzőn (gondolom a tesztképernyő)....azóta már az se jelenik meg.
Új hozzászólás Aktív témák
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF 160TB+400GB 2U rack - 2xE5-2683v4 (16c/32t),256GB RAM,2x10G NET,HBA330
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest