- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Elég kompakt lett az MSI legfrissebb, Blackwell architektúrás VGA-ja
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Projektor topic
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- OLED monitor topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Home server / házi szerver építése
Új hozzászólás Aktív témák
-
net84
őstag
válasz
Robert7x #1598 üzenetére
mindenképpen ki próbálom elötte. Multkorában egy usb -> soros gyári átalakító kábelt telepítettem egy cnc gépet vezérlő notira. Ott pl miután feltoltam a drivert az átalakítónak, onnantól kezdve szabványos soros portnak látta.
Ebből kiindulva remélem, hogy ugyanez menni fog lpt-vel is... De ha nem, akkor marad a soros átalakítás... -
net84
őstag
válasz
Robert7x #1597 üzenetére
Jaaa! Sorry! A driver cuccos már reggel összejött! Csak annyi, hogy addig, amíg nem volt rajt a kijelző, nem ismerte fel, csak ismeretlen eszközként.... utánna már jött az igor-os szöveg. Azóta minden alkalommal ment. Csak a Hype ba nem tudtam betenni az usb-s lcd vezérlőt.
-
Robert7x
aktív tag
Alaplapi USBre ha USB->LPT átalakítót kötsz, nem tudod lekezelni a LCD-t amit ennek a kimenetére kötsz
Az ilyen vezérlőprogramok direkt portcímzéssel működnek és ez az USB-n (minthogy emulált LPT) nincs.
Én előbb egyet kölcsönkérnék valahonnan....
Én végigjátszottam. Nem ment -
Robert7x
aktív tag
Nálam ilyen USB-s átalakító IC van USB-s LCDvezérlőn. FT232BM típusú soklábú SMD chip (lábtáv 0,8 mm
)
A PC sorosportként látja. A sorosportot én pl. hyperterminal progival kezelem leEz van az oprendszerben....
De csak _szabványos_ sorosportként szabad használni a direkt lábcímzések nem működnek rajta... -
Robert7x
aktív tag
válasz
aton-hawk #1586 üzenetére
Hát, nem igazán. A héten ekkor munkahelyen vagyok, 4-kor szabadulok csak (Kőbánya-Kispesti metró).
Pénteken a Cityben járok benn, 2-kor startolok a munkahelyről, onnan Népstadion(~1/4 3), 1-es villamos->Bécsi út közepe(15.00-ig oda kell érnem). Onnan tovább Nyugatiba(~4 óra)., majd kékmetró, és Határút(1/2 5 körül).
Ill jövőhéten relatív rugalmasan vagyok, mert szabin vagyok (XVIII. kerületben). -
Robert7x
aktív tag
válasz
Pörzsimester #1585 üzenetére
LCDHype, azt hiszem.
-
net84
őstag
Az LCDHype-ra nem tudom összehozni az usb-s vezérlést, az LCD monitor meg teljesen döglött, nemtok vele semmit sem kezdeni
ÁÁÁÁÁ
Egy elméleti kérdés: Ha egy usb->soros átalakítóval soros portot csinálok az usb-ből, akkor elméletileg (mivel az op. rendszer innentől soros portnak látja az usb-t) már minden olyan progi, ami támogatja a soros portot, azzal működni fog.
Ez azért lenne fontos, mert azt még mindig tudnám alaplapi usb csatira tenni... -
net84
őstag
válasz
agtomi6 #1583 üzenetére
Ha jól emléxem igen!
Bővebben: link -
-
net84
őstag
fentebb belinkeltem a kapcsi rajzot, azóta javítottam is...
Namust! A Hype progihoz megvan a frissítés az usb-re, de nemtom, hogy kell beleaktíválni... Ötlet? -
agtomi6
csendes tag
Soros portra meglehet valahogy csinálni az lcd kijelzőt?
-
Robert7x
aktív tag
http://avr.tavir.hu/modules.php?name=Forums&file=index&c=4
Itt van az USBről fejlesztési menetleírás (amolyan blog szerű)
Bővebben: link -
Robert7x
aktív tag
Az általam készített USB-s illesztő _nem_ fér bele a Tinybe. De az AVR.tavir.hu oldalon a fórumban a fejlesztési blogban van a ATTIny2313 alapon megvalósított.
De ebben NINCS óra, ezt Neked kell megírni.
Amit én követek el az ATMega16-t használ, most ~2-3k van még ütresen benne. ennek firmware része nem publikus - még. Szakdolgozatom után lesz csak az.
Az alapsw (implementáció, óra) kb. 2-3 hónap múlva lesz csak meg.
Ami publikus: USB illesztés az FTDI cég FT232BM IC-jével van megoldva (sos elektronikam, Miskolc, vagy avr.tavir.hu honlapomon.) Ez USB->Soros. Onnantól a mikrokontroller vezérli le az egész protokollt. implementálni a Crystalfontz és a Matrixorbital kódokat érdemes.
A PC kikapcsolt állapotában az USB áram alatt kell legyen.
aton-hawk: péntek jó lenne, 1/2 4 körül vagyok a Nyugati körül. De még egyezkedjünk. Csütörtökön havazva vagyok (1/4 5 Kőbánya Kispesti metróvégállomás fele megyek) -
Solt85
csendes tag
Még egy kérdés, azt meg lehet oldani, hogy a gép kikapcsolt állapotában az LCD az órát mutassa ?
-
Solt85
csendes tag
Hali !
Nos akkor tud nekem valaki adni egy USB-s Kapcs rajzot ? + Egy kérdés az USB vezérlő progija ráfér az ATTiny2313-ra ?
Előre is kösz a válaszokat és a kapcs rajzot
[Szerkesztve] -
Robert7x
aktív tag
Hat valami akkor sem kerek. LCD nélkül _is_ fel kellene ismerni az eszközt. És driverért kellene kiabálnia.
A programok az orosz oldalon vannak, azon kívül más _nem_ támogatja. és ez a legnagyobb hátránya. LCDHype, Crystalfontz, LCDsmartie, LCD studió _nem_ támogatja
LCDHypehez talán van valami plugin....
Náűlam ezért nem készült LCDvezérlős nyák+vezérlés hozzá. Túl kicsi a támogatottsága, és ahhoz meg drága a vezérlést ki/megépíteni. Talán a következő generációs vezérlőpanelekre rakok LCD kivezetést...(a LCD-kivezetés nélküli panelekből van még néhány (SMDholmikkal szerelhető) -
net84
őstag
összejött!
Megvan a hardverek között..! Addig volt ismeretlen eszköz, míg nem kötöttem rá az lcd-t is... Most viszont nemtom, hogy mellik progival tudom életre lehelni! Tesztképernyőm ittvan, de egyelőre csak az lcd hype van a gépen, már lát is valamit, de nemtom, hogy mire állítsam... Az lcdmonitor hibaüzenetet dob vissza és nem hajlandó elindulni... -
net84
őstag
válasz
Robert7x #1572 üzenetére
Foglalatban van, amíg nem végeztem a forrasztással nem raktam be az ic-t. Ez a tiltásos lehet, mert nem próbáltam még újraindítás után... Most egy tesztpadra telepszik az xp, ha elkészült, kipróbálom ott is a vezérlőt. Egyelőre nem jöttem rá, hogy mit sikerült elbaszarintanom, de amint rájövök (vagy nem). Megépítem normális nyákba az egészet.
Jelentkezek a fejleményekkel... -
LukE
veterán
válasz
Robert7x #1572 üzenetére
a rendszervaltozok koze beraksz egy uj valtozot
''Devmgr_show_nonpresent_devices'' ertek->''1''
Ezutan az eszkozkezeloben a ''Nézet'' menuben megjelenik egy olyan, hogy rejtett eszkozok megjelenitese. Lehet, hogy a sok bedugas-kihuzas teleszemetelte az USB eszkozoket.
(12V-os tapfesszel en mar nyirtam ki mega8-at. De ettol fuggetlenul egesz jol birjak. Annak meg foleg orulok, hogy eddig ket tqfp meg88-bol ketto mukodik egybol nyakra forrasztva
)
-
Robert7x
aktív tag
Ezek az IC-k szinte agyoncsaphatatlanok. Nekem nem sikerült eddig.
Fordított tápot is elbírta, meg a 12V tápfeszt is túlélte
Bár a forrasztást nem tudom mennyire bírja (eddig nem sütöttem meg egyet sem), de az IC-ket igyekszem mindíg foglalatba rakni.
Ha nem latja ismeretlenkent akkor az USB vezerlo letiltott, mert sokat csesztetted. Oprendszer ujrainditas utan ujra latja. (Win98 haklisabb erre sokkal jobban mint az XP).
-
net84
őstag
válasz
Robert7x #1567 üzenetére
Az egyik koléga is átnézte már a kapcsi rajzot az alapján, amit belinkeltem. Ott nincs elkötés... A gáz már csak az lehet, hogy valahol nem okés a közösítés.
Megcsinálom a nyáktervet, ha kész belinkelem, nehogy belefussak megint valami hibába...
A kontrasztot be tudtam állítani, most látom a kockákat, de nem ismeri fel a gép... Holnap megpróbálom egy másik alaplapba. -
Robert7x
aktív tag
válasz
Pörzsimester #1564 üzenetére
pear-g:
Ebben nem USB-Paralell átalakító van, hanem USB->IC->virtuálisSorosport->mikrovezérlő->LCD (a mikrovezérlőben meg egy szép méretes kód)
USB->LPT vezérlővel nem lehet meghajtani az LCD-t
Szóval nálam kicsit más a vezérlés lényege. De az órátát tudom raknia firmwareban, hogy sima karakteres legyen....De az meg csúnya volt mind a 4*20-as, mind a 4*16 ,de a 2-24-es kijelzőn is...
Ha a trimmerpoti mindkét lába be van kötve, az a ''hivatalos'' katalóguslap alapján ajánlott.
A második linken ami van a következőre vigyázz: AS háttérvilágítás 100 ohmos potméterével sorba illik berakni egy min. 7 ohmos ellenállást, ezzel megvéded, hogy a háttérvilágítás LEDjei megsűljenek, ha netán teljesen 0 ohmra lecsavarod a potmétert...
LCDSmartie nem támogatja a háttérvilágítás szabályozását.BD135 helyett BS170-t szoktam használni, és ekkor a ellenállás és a dióda is elhagyható. DB135 csak max 3.5V igényű héttérvilágítás esetén használható! A 4.2V igényűek nem működnek stabilan ezzel a megoldással (BD135)!
net84:
Hát akkor ott valami nagy gáz lehet.kerámiakondi helyett más nem is igen létezik (legalábbis pF méretben). Amúgy bármilyen 27 pF-s kondi jó.
Ellenállásokból elég az 1/4 W-os. Nálam is ilyen teljesítményűek szoktak lenni. -
-
Pörzsimester
tag
válasz
Robert7x #1563 üzenetére
Oké oké!
A light alatt azt értettem hogy csak az usb-paralell átalakító, esetleg kikapcs után működő óra (év hó nap óra perc sec) normál karakterekkel max. tehát semmi sallang (ventiszabályozás automatikus user újraélesztés kávéfőző ohne)
Kapcsolási rajzokra visszatérve ez Bővebben: link jobb vagy ami honlapodon van, ott a trimmer mindkét lába be van kötve (4*20)? Ez Bővebben: link használható? pl smartie alatt
Programozáshoz semmit se értek (még) úgyse nagyon tudnám beállítani max firmware frissítéssel. nekem úgyis hw monitornak kell azt meg a letölthető progik tudják.
A usb csak ötlet volt ha már összeraktad ne állj neki leszedni, jó a vezeték is a b től az alaplapig is. A batron lcd-t úgyis 5,1/4 helyre faragom mögötte lesz majd a helye a te panelodnak... ha egyszer eljutok a netbóttig ($) -
Robert7x
aktív tag
net84:
Jónak kell lennie, én ezzel ''sorozatgyártom''. Igaz más célra...(2*27pF, SMD kerámiakondi)
A trimmerpotméter csak a kijelzőnél lehet! a tiny 5v-t kér!
A driver ugyanaz, mint az orosz oldalon.
Kábelre nem háklis ennyire. Ennek is jónak kell lennie.
pear-g:
Ez megy a HD44780-as rajzokkal.
Mit értesz light verzió alatt? Óra nélkülit? az csak sw kérdése, amúgy sw-ből letiltható.
Vagy csak vezérlő+kijelző óraként?
Persze megoldható. Csak akkor nem ezen a nyákon kellene mert ez ''kicsit'' ágyúval verébre. Lesz egy ATMega8-as vagy 16-os próbapanelem, és azzal megoldható. vagy nézd meg az ATMEGA butterfly fejlesztőkészletet, abban kijelző+mikrovezérlő+sallangok. Ha mikrovezérlőkkel akarsz játszani.
Ezen a panelen az USB B aljzat belul van, es ebbol mehetsz gephazon belul alaplapi csatlakozora is. Ilyen kabelt tudok hozza adni, ha belulre akarod megvalositani.
A panel a kisfloppy beépítőkeretre rögzítődik, és vígan elfér a USB dugó... De ha gondolod lehagyhatom és direktbe be is forraszthatom a kábelt. Így esztétikusabbbnak tűnik, mert ha egyszer asztali órát akarsz belőle...
A light verziót tessék pontosan definiálni..
-
Pörzsimester
tag
válasz
Pörzsimester #1560 üzenetére
Oké megvan, a honlapodon az első kérdésre megleltem a választ, tehát megy!
-
net84
őstag
Robert! Megnéztem az Attiny datasheet-jét és ott azt írja erre a típusra, hogy 8MHz-es xtal felett 22pF-os kondi a max... Lehet, hogy a 27pF a régi típusú atmelhez kell?
Most nem fagy a gép, de nem is ismeri fel... -
Pörzsimester
tag
válasz
Robert7x #1555 üzenetére
Köszi a gyors választ!
Utánanéztem a codix a BTHQ22005-re KS0070-es controllert ír. Ezt tudom használni a honlapodon levő kapcsolási rajzzal (HD44780) nyomtatóportra?
Még egy kérdés : az usb kütyünek van light változata is? Only display and clock?
Olyat is érdemes lenne csinálnod amin nem usb B alj van hanem 4 vezeték a végén alaplapra gyugható pinsorral, igy nem kéne kihúzni a kanócot házon kívűlre (esztétikusabb sztem.)Vagy van olyanod is? Igaz ezt már én is megcsinálom...
-
JoeYi
őstag
Nem is rossz az az orosz oldal. Frankó ötletek vannak rajta mobil teló kijelzők meghajtására, ami nem hülyeség, ha figyelembe vesszük, hogy rossz nokiakhoz 1000 Ft -okért lehet hozzájutni.
Ja hogy nemértitek az oroszt? Itt a megoldás: http://freetranslation.paralink.com/ Bővebben: link
-
net84
őstag
válasz
Robert7x #1555 üzenetére
Kezdem látni a hiba végét! A Vcc először a trimmerpoti elé megy, és onnan van szétosztva mindenfelé.
Az usb data lábain nincs semmi, csak az ellenállatok és az összekötő vezetékek...
Lehet probléma az usb csatira menő kábel minősége? Elvileg megegyezik az előlapi usb csatik kábelével.
Az a driver, amit te felraktál magadnak, azt át tudnád küldeni vagy belinkelni??? -
Robert7x
aktív tag
válasz
Pörzsimester #1551 üzenetére
pear-g:
Codixban néha szoktam, csak drágákolcsóbbat viszont nem találtam...
Kékfehérben csak 4*16-osat tudok emberi áron.
A BT sorozat - emlékeim szerint - egyezik a HD44780 chippel, legalábbis a szokásos vezérlés szerint (spec funkciókat meg nem szoktuk úgyse kihasználni).
A karakterkészletek a 8-255 számú karakterig fixek, a 0...7 címezhető alakítható szabadon.
Magyar ékezetes betűk sem a japanese sem az angol/EU nem jelennek meg. A kijelző ASCII kódtáblája nem egyezik meg a PC által használttal.
(ezt most készülök az USB-s vezérlőmbe belerakni, hogy csináljon kódkonverziót is)
net84:
USB data lábain ne legyen semmi, csak amik a rajzon vannak.
A kondi nem gond (volt hogy lefelejtettem a paneljeimről. Így is mentek, az USB azért eléggé zavarvédett.A VCC táp direktben az IC-n kell legyen. A GND is.
A tünetek azt mutatják, hogy a holmi maga él, csak az USB kommunikáció sérül valamiért. A holmi az USB 2.0 illetve USB1.1 /1.0 porton is teljesen jól megy. -
net84
őstag
végignéztük többször is! nincs elkötés, hol megy, hol nem megy, de ha látja is a gép, a drivert nem fogadja el hozzá...
Lehet, hogy ha 0,1K vagy valami hasonló nagyobb értékű a kondi, akkor nem megy normálisan??? Vagy esetleg a 27p-s kondi valamelyike elpusztult??? -
net84
őstag
válasz
Robert7x #1550 üzenetére
1k5 ellenállás az IC 12. lábára megy
VCC -> 1k5 -> 12.láb / 68 ellenállat -> Data-
''Az USB-re menő lábakon igaz semmi más leágazás nincs?''
Ezt hogyan érted? A panelen több helyen is közösítve van...
Direktbe nem került semmi sem a tápra sem a földre.
Az ic-n a gnd alapként megy, a táp meg a kondinál, de elvileg nem a kondin keresztül... Nem okozhatja ezt az, hogy nem megfelelő méretű a kondi (100n)?
Az usb kivezetés alaplapi csatis usb kábel... -
Pörzsimester
tag
válasz
Robert7x #1546 üzenetére
Halihó!
Engem is lázba hozott a téma! Látom te vagy itt a főguru!
Kérdéseim lennének: Egy Batron BT22005 érdekelne, vagy ha tudnak a codixban akkor BT22405, fekete háttéren fehér karakterekkel, (2*20 vagy 2*24, nyák 37*116). Ami rajta van SPLC780 az ua. mint a HD44780? Vezérelhetőség szerint...
A codix azt írja ''english japanese character set'' ez fix karakterkészletet jelent vagy programtól függ mit jelenítek meg rajta? Például magyar ékezetes betűk megjelennek-e? Mert a Panorama Display lcd-ken ha jól láttam angol-európai készlet van.
Szoktál rendelni a codixtól is? Batronra gondolok. Vagy tudsz esetleg más márkákat amelyik gyárt 2*20 v.2*24 karakteres negatív fekete-fehér displayt, és magyarba is lehet kapni?
Sorry de ollllyan kííííváncsi vagyok! -
Robert7x
aktív tag
Nálam XP alatt PII-350-re kerül felrakásra. Összedugás után kb. 10-25 mp-l jelenik meg a driverkérő lemez. Ha nem jó helyen van az 1k5 ellenállás, akkor csinálhat ilyet. Vagy ha a kvarckristály nem rezeg be. (jól van rajta a 2 db kondi? 2*27 pF (15...33 pF közt bármi jó) és a kvarc lábairól a földre kell mennie.
A lábakat nem kötötted el? (USB Data+ és data- csere)
IC lábak jók? Kijelző nélkül is fel kell ismernie a vezérlőt. Az USB-re menő lábakon igaz semmi más leágazás nincs?
Ha nem indul az XP amikor rá van dugva, akkor itt a data+ vagy a data- láb dirketben tápra vagy GND-re került!
Az IC-n a tápfeszültségek megvannak?
Az USB kivezetés igaz szabályos toldókábelből van, nem csak natúr 4 szál drót? -
net84
őstag
egy pillanatra sikerült életre kelteni, de nem tudtam felrakni neki a drivert. Ismeretlen ezköznek ismerte fel...
Azóta megint ugyanzt csinálja...
Most megint villog valami, mintha ez a szugymók xp lenne a lassú. Ha felkötöm, egyből befagy, ha lehúzom megytovább a rendszer... Lehet, hogy fogja valami a rendszert? -
net84
őstag
Egetrengető probléma! Nem működik! Felkötöm az usb-ra és akkor nem indul el az xp... Ha az oprendszer betöltése után kötöm rá, akkor meg megfagy addig, míg le nem húzom róla a kijelzőt... Kell elötte telepítenem valamit?
-
net84
őstag
válasz
Robert7x #1546 üzenetére
nem próbáltam ki hibás bekötéssel, majd most délelött... Ha valamit elcsesztem, ne már az én usb-met gyilkoljam meg, inkább kinyírok itt bent valami garanciás lapot..
Ha nem gyulladok ki, nem égetem le a biztosítékot és nem ráz meg az áram, akkor leírom, hogy mit tapasztaltam... -
Router
őstag
Hi all!
a Codix főoldalán vagy egy kék-fehér inverz 240*64-es grafikus kijelző 9.6k+FA-baolyat szeretnék érdeklődni hogy ezt a milyen progival lehetne meghajtani ill. kellene egy kapcsolási rajz LPT portra (a lapomon nincs LPT szóval sztem USB->LPT átalakítóval lenne megoldva...)
Nemtudom hogy mennyire éri meg ezt a cuccot beszerezni stb akinek van valami tapasztalata ezzel a kijelzővel az kérem jelezze!
Előre is köszönöm mindenki válaszát!
Üdv: Router
[Szerkesztve] -
net84
őstag
Kapcsolási rajz: (a kijelző bekötése csak szemléletes, igaz a 4*16-osra jó volt)
Bővebben: link
Az emlegetett honlap:
Kitaláltam a csatira megoldást... Egy darabka panelbe beforrasztom az aljzatot, és ugyanabba a panelbe a kábeleket...
Holnap reggel indul a teszt...
[Szerkesztve] -
Robert7x
aktív tag
A hüvelysor az a tüskesor ellenpárja. Én zsugorcsövet is szoktam rárakni, mert a vezetekek mégse direktben törjenek a forrasztásnál. Nálam 1,5mm átmérőjű vált be, és hagyományos szürke szalagkábel.
Sajna a kijelző 1 sor*16 tüskeIgazán a 2 soros 2*8-as kiosztású az igazi, azt amolyan joystickkábel kivezetésre lehet rakni (szalagkábelre üthető IDC16 (?) néven fut).
Nálam most a kurormozgatást, kontraszt, fényerőállítást, ébresztő funkciót (PCfüggetlen), asztali óra, kiírás, karakterátdefiniálást, kurzorkialakítás változtatást, önteszt, reset (minden visszaállítást) ismeri. Lassan a honlapra is kiírom a parancskódkészletet...
Az alap firmware a chipbe beégetésre kerül és ezt lehet frissíteni majd az újabb firmware változtokkal. -
Robert7x
aktív tag
Attiny2313 pl. nálam, akár felprogramozva is (avr.tavir.hu). De pl. sos elektronika, Miskolc (www.soselektronika.hu), Codix....
Programozó STK 200 névre hallgat, az oldalamon az is van, illetve rajz is azt hiszem a 4. vagy 5. fejezetben.
net84 kollégánál van a rajz, nálam csak papíron, illetve összefirkálva.
A programokkal való támogatottsága alacsony, az oldalon 1-2 programot írnak. (valami ru végű oldal). -
net84
őstag
feljavított kapcsolási rajzot tudok estére linkelni, vagy, ha küldesz egy mail-t, és este ''beszámítható'' állapotba leszek, akkor el is tudom küldeni....
Hála Robert7x kollégának, teljesen kijavított a kapcs.rajz... (valahova kiválogattam minden fontosabb dolgot).
A többiben Robert7x fog tudni segíteni... -
Solt85
csendes tag
Hali.
honnan lehet szerezni kapcsolási rajzot az USB-s panelhez ? Ez az ATTiny2313 ic kb. mennyibe kerül ? Meg a hozzá való programozó ? -
Robert7x
aktív tag
válasz
Robert7x #1530 üzenetére
Nálam a mikrovezérlős, USB portos Crystalfontz kompatibilis vezérlő elkészült
(árban élesztve+CD 5900 Ft lett a vége + LCD modul). Ébresztőóra is van benne
, tegnap éjjel 10-kor ébresztett, mert elfelejtettem kikapcsolni benne.
Fotók valahol vannak is fenn, kb. 20-25 hozzászólással elölrébb.
Most a 2*24-es illetve a 4-16/4*20-as kijelzőket tesztelgettem. Jók hozzá. Firmwarefissíthető, mind a javítások, mind az új funkciók beépítésre kerülgetnek... -
Robert7x
aktív tag
-
net84
őstag
Halihó!
Összeraktam az usb-os vezérlőt, már csak valami csatlakozósort kell varázsolnom a szalagkábelre... Kicsit olyan lett mint valami bomba (sok kis rövid összekötő kábel cikáz a próbanyákon). Télleg! Le lehet fújni a próbanyákot, ha igen mivel?
Amiben nem vagyok biztos, hogy a kondi biztosan 100nF-os...
Ez a jelölés van rajt: .1K68 -
OddMan
őstag
válasz
Robert7x #1528 üzenetére
Beforrasztottam egy vezetéket a párhuzamos port földje és az LCD földje közé és így már működik. Viszont asszem az LPT port meg inverzbe működik. Szal ha egy regiszter értéket 1-re állítom, akkor 0 volt vagyis alacsony szintre állítódik az adott PP láb, ha meg 0-át írok a regiszterbe, akkor meg magas szintre kb.: 4.5-5V körüli érték mérhető az adott PP lábon. Ez tényleg így fordítva van, vagy csak én néztem el valamit?
-
-
Robert7x
aktív tag
A R/W lábnak folyamatosan az adott szinten kell lennie, és a katalóguslapnak megfelelően kell a jeleket beállítani. A sorrend is számít!
Belefuthatsz olyanba, hogy az adott port nem őrzi a kiírt értéket, csak ''tüske'' lesz belőle. Erre vigyázni kell. És szerintem bele is futottál.... -
LukE
veterán
hoz, hogy tudj is olvasni az LCD-bol (aminek sok ertelme nincs altalaban, mint mar mas irta) sajat vezerlo szoftvert kell irnod. Vagy valahogy eszrevetlenul el kellene szedned az LPT portot a vezerlo szoftvertol, olvasol gyorsan, es visszaadod a masik programnak a vezerlest.
Szerintem egyik sem olyan nagyon egyszeru -
OddMan
őstag
válasz
Robert7x #1521 üzenetére
Ráforrasztottam a 2x16-os LCD-m R/W lábat a párhuzamos port 14-es lábára.
Hiába állítottam magasra vagy alacsonyra a párhuzamos port 14-es lábát a kijelző semmit sem csinált. Most újra földre tettem az LCD R/W lábát és így újra müxik. Hogyan lehet megvalósítani azt, hogy az LCD R/W lábát valahogyan vezérelhessem a párhuzamos portról.
[Szerkesztve] -
OddMan
őstag
válasz
Robert7x #1519 üzenetére
De elvileg, ha az R/W-t a PP 14-es lábára kötöm és azt a lábat alacsony szintre állítom, akkor működne az írás, és amikor magasra, akkor meg az olvasás. Igazából a kurzor aktuális tartózkodási helyének a mem címét olvasnám ki szívesen. Persze e nélkül is könnyedén lehet jól programozni a display-t, de ez jó lenne, ha egyáltalán ez lekérdezhető.
-
Robert7x
aktív tag
Kijelzők visszaolvasására a lehető legritkább esetben van szükség. esetleg ha az írási ciklus végét rövidre akarod venni, és nem a wait mnegoldást választod.
A PC esetében ez majdnem lényegtelen, a szemed úgyse lát 20 fps felettEz meg hülyén mutat úgyis a LCD-n
.
Most reklámozzam úgy a LCD-imet, hogy képfrissítési frekvencia akár 30-35 fps! (az egyiket poénból kimértem.)
Igazán ennek akkor van jelentősége ha van 4-5 rendszered és mindegyik az LCD-t használja, és ún. Busz módban hajtod meg őket.Ekkor hogy mi van a kijelzőn nem tudja egyik rendszer sem. Ehhez hogy feldolgozza az adatokat lehet írás-olvasásra is szükség. nagyon ritkán használt dolog ez a buszrendszerű alkalmazás. -
OddMan
őstag
Az LCD kijelző R/W 5-ös lábát sok leírásban a földre kötik. Köthetem ezt a lábat a párhuzamos port 14-es tüskéjére?
Így programozható lenne, és bizonyos értékek kiolvashatóak lennének a kijelzőből.
-
Robert7x
aktív tag
Nem ellenűállás, hanem ellenállásosztó.
............R1...............R2
+5V-|=====|---+---|===|----GND
..................... |
.....................Ki
A pontok a kép miatt vannak benne...
Ki=[ R2/(R1+R2) ] *5V
R1...R2 értéke max 10K legyen. Pl.
ha
R1=10k
R2=470 ohm
Ki= [ 470/(470+10000) ] *5V= ~ 0,22V
470 ohm után lehet: 510, 680 ohm, 10K helyett meg 9,1 kOhm, 8k2, 6k8 stb.
Az ellenállásoknak elég ha 1/8W-osak. de egy potméter ~25-30 Ft. Az ellenállás meg 2-4 Ft/db, és forrasztgatni kell ki/be.
[Szerkesztve] -
Robert7x
aktív tag
Elvileg a kontraszt lábra 0,2...0,5V közötti feszültséggel érhető el a legjobb kép.
Itt a 10k-s potival jelölt amire gondolok...
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Elég kompakt lett az MSI legfrissebb, Blackwell architektúrás VGA-ja
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Microsoft Excel topic
- Projektor topic
- LEGO klub
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
- Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Cisco Catalyst C1000-48T-4G-L 48xRJ45 4xSFP switch, CISCO refurbished
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest