- Chieftec Hunter 3: Több, mint evolúció
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen monitort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen egeret válasszak?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Samsung LCD és LED TV-k
- ZIDOO médialejátszók
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
-
PROHARDVER!
Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Ferenczi Áko #24473 üzenetére
-
Ferenczi Áko
addikt
Sziasztok! Van/volt egy ilyen Western Digital MyBook 1,5 TB-os külső tápos merevlemezem, amiről filmeket szoktunk nézni, tv-re kötve. Tegnap behalt a gépezet. Elvittem ma a kollégámhoz, szétszedtük, és a táp (vagy nem tudom mi a neve) az romlott el rajta, mert a laptopja látta a winchestert(particionálás után) Ehhez szeretnék vásárolni egy külső tápos, 3,5"-os tartót.. Tudtok valamit ajánlani?
-
7Sony7
addikt
Üdv. Csak szeretném megköszönni az összefoglalót. Az "Új meghajtó betűjel hozzárendelése " oldotta meg a problémát. (Amit amúgy nem tudom mi okozott).
-
King Unique
titán
válasz
Azurooandrew #24470 üzenetére
Volt már itt téma korábban a "refurbished" és "recertified" belső és külső merevlemezek, amik nem feltétlen rosszak, meg ha megkapták a minősítést és átmentek a gyártó tesztjein, volt akinél gond nélkül működött az ilyen is (példa), stb. Viszont az mindenképpen negatívum és elvileg akár még kisebb megbízhatóságra is engedhet következtetni, hogy az ilyenekre rendszerint eleve kevesebb szokott lenni a gyártói garancia ideje, pl. míg a standard Verbatim külső merevlemezeknél általában 2 / 3 év, addig ennél a SmartDisk Mobile Drive csodánál csak 1 év.
Egyébként a belsejében pontosan milyen HDD van, Windowson mit mutat a CrystalDiskInfo vagy a HDS?
+ A HDS programmal tesztelni is lehet a külső meghajtó állapotát, ami egy ilyen "felújított / újraminősített" terméknél pláne nem árthat. -
Azurooandrew
tag
Sziasztok,
Engedjétek meg, hogy egy a napokban kézhez kapott Alzás merevlemez rendelésem kapcsán megkérdezzem a véleményeteket. Amit rendeltem az egy VERBATIM SmartDisk 500GB-os merevlemez volt, egy kuponnak köszönhetően 12 500 forintért.
Amikor kézhez kaptám és kibontottam akkor láttam, hogy nem Verbatim, hanem SmartDisk márkajelzés van a merevlemezen, továbbá a papírvékonyságú dobozának alján az látható kisbetűkkel, hogy „Certified Refurbished Hard Drive”. Nyilván utána néztem, hogy mit jelent mindez s a gyártó hivatalos oldalt is megtaláltam - https://www.verbatim-europe.co.uk/en/cat/others-smartdisk-external-recertified-hard-drives-with--tidy/
Ez a körülmény, információ egyébiránt nem szerepelt a termék adatlapján a megrendelés pillanatában, amelyet én a napokban jeleztem is az Alzának, akik a leírást nem, azonban a termék nevét ezt követően megváltoztatták/ellátták a „felújított” szóval. A nekem küldött válaszukban pedig szó szerint azt írták, hogy ez egy régebbi verziónak a felújított változata, de ettől még ez gyárilag új termék.
Mi a véleményetek a refurbished merevlemezekről minőség és megbízhatóság szempontjából és az Alza által alkalmazott kereskedelmi gyakorlatról, eljárásról?Köszönöm a véleményeteket.
-
tpotyka
tag
válasz
tpotyka #24462 üzenetére
A Silicon Power részéről befutottak a várt infók, ezt teszem még hozzá.:
- Az ügyfélszolgálat 3 munkanapon belül válaszolt, elnézést is kértek. Bár egyebekben is úgy olvastam, ha vkinek vmi baja van, ügyfél irányból is a 3 munkanapos válaszadást várják el. Az érdemi válaszuk emailből indítható linken a weboldalukra irányított felületen olvasható, tehát függetlenül attól, hogy emailben keresik-e meg őket, követhető és letárolt a kommunikáció.
- A sejtésemet megerősítették („I have an idea, because the product serial number starts with '230324'. Is it a date?”), valóban a serial number tartalmazza a gyártási időt, s azt a magyar dátum adatsorrend szerint kell nézni. Ld. az általuk szerkesztett kérdéseimre adott válaszaik.:
„Thank you for contacting us. Sorry for the late response. Based on your question, please refer to information below:
Q: Does the warranty start from purchase date, or from register date?
A: The warranty should start from the purchase date.
Q: Where can I find the product date?
A: Normally, the first two digi are year, the middle part two digi like -03, that means month.”- A garancia kezdete tehát nem a gyártási idő, hanem a vásárlás dátuma. A vásárolt HDD-nél tehát nem 2023.03.24., hanem 2023.08.30., ez azért plusz 5 hónap egyes gyártók 3 éves garanciájához képest. Jóllehet bízom benne, hogy nem kell ezzel élni.
-
Llew
senior tag
válasz
King Unique #24466 üzenetére
Köszi a bő választ, tényleg én bénáztam az usb porttal nem nézve, hogy van 2.0-s is belőle.
A fájlendszer direkt lett exFAT, mert tartós dupla rendszer működésre kell. -
King Unique
titán
• A leírtakból nem derült ki, hogy pontosan melyik Toshiba külső merevlemezről van szó és abban milyen HDD van pl. a CrystalDiskInfo vagy a HDS program szerint.
• A CrystalDiskMark teszt eredményei alapján elsőre úgy tűnik, mintha USB 2.0 porthoz lenne csatlakoztatva a külső merevlemez és azért tud csak USB 2.0-s értékeket. Az USB 3.0-s (USB 3.2 Gen 1 | 5 Gb/s) értékekhez magának a külső merevlemeznek, az USB-kábelnek és a PC-n lévő portnak is legalább USB 3.0-snak kell lennie, valamint az operációs rendszernek is támogatnia kell azt az adatátviteli módot, sebességet. + Az eszköznek USB 3.0-s módban kell működnie, ami pl. az USB Device Tree Viewer programmal is megtekinthető.
• Ha SMR HDD van a külső házban, akkor amiatt lehet (átmeneti) belassulás az írási sebességnél, bár az sem feltétlen szokott egyből jelentkezni és pláne üresen normál esetben akkor is hoznia kellene a szekvenciális maximumokat a szintetikus teszteknél (példa).
• Az egyes windowsos fájlrendszereknél lehetnek kisebb eltérések adatátviteli sebesség terén, de normál esetben ezért akkora nem, hogy egyiknél csak USB 2.0-s, míg a másik használatánál USB 3.0-s sebességértékeket tudjon a külső merevlemez.
• Apropó fájlrendszer, ha tartósan Windowson lesz használva a külső merevlemez, akkor exFAT-ról célszerű NTFS-re formázni és az utóbbi fájlrendszerrel használni. Az exFAT-nak akkor lehet értelme, ha pl. macOS és Windows alatt is használva lesz a külső merevlemez, mivel az exFAT-ot mindkettő natívan olvassa és írja, ellenben az NTFS-t alapesetben csak olvasni tudja a macOS.
Ha az utóbb leírtak alapján USB 3.X helyett csak USB 2.0 porthoz lett csatlakoztatva a külső merevlemez, akkor nem meglepő az USB 2.0-s adatátviteli sebesség, amit nyilván az USB 3.X port használata megold (megnövel).
-
Llew
senior tag
Sebesség, illetve fájlrendszer kérdésem lenne:
Van egy új 1 TB Toshiba gyári, műanyag házas külső lemez, ami win és mac vegyes használat miatt újra lett formázva a gyáriról exFAT-ra. És ezt tudja frissen firmázva:
Nekem kevésnek tűnik. Lehet ezzel valamit kezdeni? Friss vásárlás még visszaküldhető.
Ez egy max 1 éves szintén Toshiba csak 2T-ás NTFS -
tpotyka
tag
válasz
tpotyka #24452 üzenetére
A frissen beszerzett Silicon Power Armor A85B jellemzőiről tájékoztatás:
- megrendelve: 2023.08.27., átvéve: 2023.08.30. (Bp.), gyártva: 2023... (Taiwan) – tavaszi dátumot következtetek ki
- termékfejlesztési életút: a csomagoláson 2016-os taiwan-i termékdíjat lobogtatnak, vagyis valóban még 2015-ös termék továbbfejlesztett verziójának tekinthető ez a jelenlegi típus
- a 3 év garancia kezdete nem az online regisztráció révén állapítható meg, hanem feltételezésem szerint a serial number révén
- a serial number az aluház külső felületére van vésve, mütyür karakterekkel, de jól olvasható, sőt tapintható (ennek sérülése, „eltűnése” garanciavesztő következménnyel jár), ezáltal bármi gépre csatlakozás nélkül ezzel (kódfejtés sem kell), rögtön beazonosítható és megállapítható a HDD TB mérete, ha tényleg nem tévedek: a gyártási ideje, A??? típusjele és ha az SE a Seagate rövidítés okán szerepel az enyémen, akkor a lemez típusa is
- tömeg: töhöm nehéz; érzetre kétszer nehezebb, mint a régi 10 éves aluházas HDD-m
- a fémház felülete: finoman textúrált, nem csúszik kézben
- jelzőfény: szolid, átszűrődő kék fény az USB csatlakozós alapon
- az USB kábel: végpontok között: 30cm, üzemelés: 80°C
- hang: extra csendes, rátapasztott füllel lehet megbizonyosodni, hogy működésben van
- a ház homlokán futó gumipánt többfunkciós: az USB kábelt fogja hordozáskor, tapadófelület az asztalon fektetve (ami kell is az íves palást miatt, bár stabilabb lenne dupla pánttal, igaz így, egy pánttal a tapadási pont körül forgatást-átpozícionálást tolerál, azaz nem bután, tehetetlenül tapad) és takarja a ház „kupak” váltási vonalát is
- belső lemez: Seagate, Mobile HDD 2000LM007 lemezcsalád
- HDS: 100/100 29°C; CrystalDiskInfo: Jó, 29°C, ahogy elvárt volt
- CrystalMark szerinti teszt
- bár munka közben, vegyes felvágott file állomány másolásánál azért jóval komótosabb, ld. linkelve
(bővebben nem foglalom itt a helyet további printscreenekkel, akinek kell valami, kérem, jelezze)
- file rsz: NTFS, tehát (már) nem FAT32, átformázni nem kellett
- fordulatszám: 5400 RPM
- logikai-fizikai szektorméret: (Bytes Per Sector : 512)
- csatlakozó: USB (Serial ATA) (UASP nyomát nem találtam)
- piaci célszegmens (sokatmondó, sajna): a doboz csomagoláson az angol után a következő országok nyelvén hirdeti a HDD military-grade drop test és dust/water-proof megfelelősségét: Oroszország, Kazahsztán (!), Ukrajna, Lengyelország – pont ebben a sorrendben – s csak azután jönnek a klasszikus európai nyelvek, mint spanyol, olasz, francia és egyéb országok (HU nincsen)
- ügyfélszolgálat sebessége: még teszteltem őket az egyértelműsítendő garancia kezdődátumra emailes rákérdezésemmel (problémajelző felület, RMA-service persze közvetlenül a weboldalukon)
- garancia érvényességi specifikáció: a (L:https://www.silicon-power.com/web/us/warranty)részletes leírásból(/L) beillesztem, mert mókás: „This limited warranty does not cover any damage to all products that result from: (…) Unusual physical or electrical stress or interference, failure or fluctuation of electrical power, lightning, static electricity, fire, or acts of God. (…) ”Akárki is a Warranty szöveg szerzője, annyi bizonyos, hogy a bibliaolvasásban Mózes 2. könyvéig sikeresen eljutott.
-
tpotyka
tag
válasz
King Unique #24459 üzenetére
Hát, egyszerűen a hiányzó tudáselemekkel összetevődtek közben a gondolati szálak, a szándék nem a szétoffolás, nem a sarazás, meg effélék. Szerk.: Volt.
Ellenben a szakmaiság és a(z üzleti) tisztesség körvonalazása sosem haszontalan, és jó esetben össze is függenek.
Vagy hogy konkrétan helyre tegyem ezt, ha nem voltam elég világos: természetszerűen nem az volt elvárás, hogy bárki helyettem garanciális gesztenyét kapargasson. Viszont ha szakmagyakorlóként értelemszerűen adta volna magát egy közlés, mégis általános leintés volt, és ott sem került volna többe, mint 1 mondatba, pláne ha részemről tematikusan kérdés is elhangzott, az éppen elgondolkodtató, nemde, a miért ill. miért nem okairól?
Szerintem épp itt, ahol átlagon felüli az ok-okozati összefüggésekre érzékenység, a tudással élések és érdekeltségek megértése is, folytatnom sem kell.
Tök mindegy, ki mibe tudja és / vagy akarja tuszkolni a laikus vagy infóhiányos felhasználó orrát, itt nem erről van szó. Sajnos. S itt éppen nem az én veszteségem ill. nem az én problémám, hogy inkább voltam jóhiszemű, mint cinikus. Szerintem ez is evidens.
-
tpotyka
tag
Köszi, ezt linkelte King Unique is, elolvastam, és erre is írtam a válaszom kb. 7. pontját.
Amit nem írtam, hogy amúgy személyesen hüledezek, hogy bárki használt HDD-t, SSD-t, meg komplett gépeket vásárolgat, épp a nem kevés potenciális kockázat okán (részben műszaki ismeretek, részben emberismeret alapján). Pláne efféle konstrukcióban, mint "piaci árnál jóval kedvezőbben", "számla és garancia nélkül, de bontatlan csomagolásban", blabla.
Alap (számomra), hogy hardvert használtan, számla nélkül: no way. (Ilyen felhasználó vagyok, de értem, hogy vannak másmilyen felhasználók.)
Ne értsék félre a tisztesek és korrekt használt eladók, a hardveraprón sem kellett, hogy megszívasson ehhez bárki, nyilván én inkább máshol söprögetem össze a tanulságokat.
Amúgy meg bízom benne, mindenki kb. tudja, milyen inget vegyen fel, milyet ne.
-
King Unique
titán
válasz
tpotyka #24453 üzenetére
De, alapesetben ez ennyire egyszerű, mint az előző válaszban már linkelt WD RMA példa is szemlélteti. Az hogy egyesek adott esetben kissé túlgondolják, vagy nem a szokványos felállásról van szó és amiatt bonyolódik a helyzet, már más dolog.
Itt alapesetben értelemszerűen az újonnan, normál módon vásárolt külső merevlemezekről, azok garanciaidejéről és szükség esetén garanciális ügyintézéséről van szó, az hogy egy adatmentő cég az adatmentés során XY külső merevlemezre készíti el a mentést és végül azt adja oda a megrendelőnek, beleszámítva az árát a mentés költségébe is, nem pont a szokványos eset. Ahol ha előzetesen nem tesztelte az adatmentő cég a célmeghajtót amire a mentést készítették, később nem a felhasználó okozta a meghibásodást a nem megfelelő használat miatt, akkor az szép. De sebaj, akkor a leírtak szerint lehet menni hozzájuk még egy körre.
A garanciális cserét normál esetben nyilván nem egy adatmentéssel foglalkozó cégnek a tisztsége intézni, sőt normál esetben nyilván nem ilyen helyen vásárol az ember külső merevlemezt, az hogy egy másik külső merevlemezre mentve adták át a lementett fájlokat, már más dolog. Ahol ha az átadás pillanatában hiánytalanul megvoltak a fájlok a külső merevlemezen és később a felhasználó / megrendelő PC-jén is megnyithatók voltak, vagyis teljesítette a cég a megbízást, ellenben utólag, 1 év után tönkrement a külső merevlemez XY okból, akkor az nem feltétlen az adatmentő cég sara, vagy legalábbis nehéz bizonyítani, hogy már az átadás pillanatában hibás volt a külső merevlemez és végül amiatt ment tönkre. Az viszont mindenképpen a felhasználó sara, ha a korábbi esetből nem tanulva nem készített az átvétel után biztonsági másolatokat, lásd az adatmentés topik 1. hozzászólását.
Ebben a topikban garancia, garanciális ügyintézés, RMA, stb. témában bőven elég kb. annyit tudni, ami a már linkelt blogbejegyzésben le van írva. Ha a téma mélyebb szintű fejtegetése, jogi felelősség megállapítása, stb. a cél, akkor az ügyben inkább a "Garancia kérdés, fogyasztóvédelem" topikban javasolt érdeklődni az aktuális információk és lehetőségek felől.
-
tpotyka
tag
válasz
King Unique #24456 üzenetére
Rendben, köszi, így akkor tiszta, mire is, ill. gyárilag felkerült és kellő állományokra is értetted még az előzetes mentést. Feltevésem lett volna, hogy ilyenre épp figyel, aki ilyen átformázási feladatot végez/vállal, de mindenképp jó, hogy jelezted, mert mostanra el is bizonytalanodtam, hova húzzam meg a területen az alaptalan feltevési szint vonalát.
Oké, akkor a haladós alapesetet célozzuk.
-
King Unique
titán
válasz
tpotyka #24452 üzenetére
Ha nincsen a külső merevlemezen semmilyen fontos fájl, akkor nyilván adja magát az újraformázás (elég a gyorsformázás), ez logikus. Viszont az előzetes mentés arra az esetre is értendő, hogy a gyárilag a külső merevlemezen lévő fájlok (felhasználói útmutató, programfájlok, stb.) lementése, bár azok általában a termék hivatalos weboldaláról (+ azon belül innen) is letölthetők.
Le lett írva az előző válaszban, hogy alapesetben elég csak megnézni a külső HDD állapotát, kondícióját az említett programok valamelyikével, nem feltétlen muszáj órákig tesztelni, meg ha amúgy is "100/100-as" állapotú és vadonatúj, ez esetben a tesztelés csak opcionálisan választandó lehetőség.
A külső házban lévő HDD típusa és az egyéb információk megtekintése pedig értelemszerűen ráér majd később, az "akció után" is.
-
tpotyka
tag
Köszi szépen a linket, ha már így beleástuk magunkat, meg is néztem, meddig él a garancia. Íme:
15-Nov-2023Érdekességképpen megkeresem a WD-t, mit lépnek.
Viszont az is érdekes, miért nem került ez a garanciaérvényesítés asztalra a Kürtnél, hogy legalább mondjuk egy HDD árával előrébb legyen a "felhasználó". Vagy ha partnercég, akkor talán eleve nem küldözgeti a garanciaigénnyel a gyártó nyakára az ügyfeleit?
További érdekes, hogy a jobb típusnak tartott 3 év garis My Passport után időben előrébb menve miért a gyengébb minőségű 2 év garis Elements válik az üzleti protokolljuk részévé, éppen adatmentésben utazó cégként.
Éppen mert már nem oly nagy az árdifferencia a strapabíró és normál HDD-k között egy adatmentés költségéhez arányosítva, egy specifikus profi cégként éppen a strapabíróbb eszközre rakás lenne kézenfekvő.
Persze ismerem a nézetüket: a Kürtnél végképp nem eszközt, hanem adatmentési módot, stratégiát hangsúlyoznak. Amivel egyet is értek, de az eszköz sem mellékes. -
-
tpotyka
tag
Lauda:
1. A 3 év még most is tart, legalábbis én 2021-ben kaptam a rápakolt adataimmal ezt a WD My Passport HDD-t.
2. Nem kaptam hozzá külön garancialevelet, de nyilván beazonosítható, adott a sorozatszám, s a hologramos matricás dobozában van most is.
3. Nincs infóm, hogy a Kürt (mondjuk úgymint viszonteladó) mikor vette a HDD-t, tehát honnan számolandó a 3 év.
4. A Kürt és a WD közötti szerződéses keretekre nyilván nincs rálátásom. Ami szerintem nem lehet azért mellékes.
5. A történéskor felocsúdásomkor éppen a Kürtöt kérdeztem, s 3 évről is onnan tudtam elsősorban, mert a WD doboza hirdeti, hogy ez miként befolyásolja az adatmentési árajánlatot.
(Miként? – Sehogy, engem érintő lényeggel.) Ez még a tényleges adatmentési kísérlet előtti kérdésem volt. Nem a Kürt tájékoztatott, sem nem volt ebben proaktív, hogy pl. mivel garanciális idő, mit lehet tenni.
Később pedig nem a HDD „ára” volt a veszteség, amit nehéz elkönyvelni nyilván. Hanem hogy garanciális, sőt újszerű HDD ellenére adódott egy sokszoros adatmentési kiadás, ami gyakorlatilag nem lett eredményes.
Mivel a Kürt egyszer végzett hősies munkát, nem firtattam tovább. A gyártót pedig nem kerestem meg.
6. „A gyártót egyáltalán nem érdekli ki a felhasználó. Ha még él a garanciája a hdd-nek, akkor foglalkoznak vele, egyébként nem.”
- Nem igénylem, hogy a gyártót érdekelje a felhasználó (jelen esetben jómagam). Engem is a garancia érdekelt volna. Azt akartam érzékeltetni, hogy a garancia érvényesítése nem feltétlenül egyértelmű, még egy egészen tiszta és életszerű helyzetben sem.King Unique:
7. Hasznos a linkelt esettanulmány, de ugye tudjuk, hogy ez nem ilyen egyszerű kár-kérdés, hogy vagy jó HDD-t, vagy pénzt vissza adjanak, és akkor egál. Az (értelmes, értékes adatokat tároló) adattároló tartalma sokszoros érték egy HDD bekerülési összegnek. A 3 év garanciának kellene legyen valami értelme, pl. hogy egy év után azért ne kelljen még harckészültségben várni a lepusztulást. S a 3 év alatt, sőt előtt nyilvánvalóan minden esély megvan arra is, hogy tele lesz az adathordozó értékes adatokkal. Szóval a 3 év garancia inkább marketing szükségletnek könyvelhető. Gyakorlati haszna csekély tud lenni az előzőek fényében.
8. Elvileg persze érdekes, hogy volt-e aki ilyen helyzetben kártérítési perre ment, meg hogy mennyire van értelme. (Valszeg kevéssé.)
9. Nem lett bebizonyítva, hogy én felhasználóként okoztam kárt. S az ellenkezője sem, hogy a gyári hiba vagy sérülékenység volt adott. (Kezdve mivel én mint érdekelt fél nem firtattam tovább. Nem voltam pláne akkor abban a helyzetben, hogy én totál laikusként diagnosztikázzak jobbra balra, hovatovább gyári hibát leplezzek le, amikor még a HDS létezéséről sem tudtam.) A gondolatrendőrség pedig szerencsére eddig még nem keresett fel.
10. Jóhiszeműen feltételezem, hogy anno a Kürt leellenőrizte ezt a HDD-t mielőtt bármit rárakott. Megértem, hogy magukban is jobban megbíznak, mint felhasználóként bennem. Azért nyitott a kérdés, hogy eleve minden gyárihibát képesek-e adott időben, adott technológiai palettával felismerni. Szerintem nem lehet 100% a válasz. S ennyi pont elég arra is, hogy egy termékhibát 100%-osan ne is lehessen bebizonyítani. (Ha valóban gyárihiba és nem a felhasználó a hibás.)Végeredményben a felhasználó felelőssége marad. A többi csak több-kevesebb valószínűség és adalékos bölcselkedés témába vágóan.
Ahogy az is, hogy pl. az USA mennyivel nagyobb eséllyel örökíthet át mondjuk így összefoglalóan: civilizációs értéket csekélyebb eszköz vagy töredék adathordozó beszerzési árak és többszörös anyagi lehetőségek mellett – mert nem is ezzel lesz a téma magja fedésben.Ez volt amúgy a WD látlelet, amit kaptam akkor a kürtösöktől.:
„ (…) számú megbízásának megfelelően a leadott adathordozó állapotfelmérését elvégeztük, mely során az alábbiakat állapítottuk meg:
• A merevlemez felületsérült, szektorhibás.
• Az adatmentéshez egyedi paraméterekkel rendelkező alkatrész szükséges.
A fentiek alapján, az adatmentés megkísérelhető, (…) „Több a miért, mint a válasz.
-
tpotyka
tag
válasz
King Unique #24449 üzenetére
Mivel nincs (nem lesz még) rajta semmi adat, ezért tűnt értelemszerűnek az átvétel utáni és használatbavétel előtti (=bármi rámentés előtti) kezdeti átformázás NTFS-re, nem pedig később babrálni a rendszert.
Köszi a szerteágazóan sorolt vizsgálati opciókat – ezek még FAT32 rsz mellett is azonos idővonzattal végezhetők, vagy azzal lassabb?
Ez az „X óráig eltarthat” nem jó hír, túlfeszíti a logisztikát. A menetrend ez lett volna: bemegyek a webshop átvevőhelyre, HDD a kezembe, rögtön laptopostól cuccokkal a fixált időpontra át a jelen állás szerinti szervízbe, ott együtt megsasolva a HDD diagnosztikáját (én is látni akarom és nem órákat számoltam rá), megbeszélve a formázást is, aztán a szakember (amennyiben valóban annak bizonyul) folytathatja a – számodra nem ismeretlen – lényegi teendőkkel, beleértve azt is, hogy előtte a HDD-re pakol, amit szükséges (átmenetileg vagy véglegesen – ahogy eldől). Nem aznap kell minden adatmásolást intézni, nincs kiélezett adatvesztési helyzet, de ami művelet történik, ahhoz azért kellene alapvető megbizonyosodás, hogy rendben a HDD. Úgy véltem ehhez elég lenne a HDS.
Nyilván, engem is erősen érdekel, milyen a belső HDD és stb. a kinyerhető infók, de szét kellene választanom, mi az, ami szükséges és elégséges állapotdiagnosztikai vizsgálat, meg ami informálódásként valójában ráér akció után is, vagy később.
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #24449 üzenetére
A garancia a vásárlás helyén, valamint közvetlenül a gyártónál is érvényesíthető, utóbbi RMA formájában. A garanciális cserét kizáró tényező az lehet, ha pl. a felhasználó által okozott sérülés van a terméken és arra vezethető vissza a meghibásodás, már lejárt a garanciaidő, stb. Ha másé a külső merevlemez és nincsen meg ez eredeti számla, stb., akkor az inkább belföldi ügyintézésnél lehet gond az adott boltnál / webáruháznál, ellenben RMA esetében nem feltétlen, ott csak regisztrálni kell a terméket a gyártó weboldalán, majd követni az instrukciókat, amit az előbb linkelt WD RMA példa is jól szemléltet.
Az 1 év használat után tönkrement a WD My Passport meg kb. semmit nem jelent, egy ilyen példa alapján nyilván nem lehet általánosítani. Ahol a gyártóra és az említett termékre (WD My Passport) vonatkoztatva nyilván az a negatívum, ha eleve gyári hibás volt a termék, ellenben ha a nem megfelelő használat okozta az idő előtti meghibásodást, akkor nyilván nincs miről beszélni.
-
válasz
tpotyka #24448 üzenetére
A még korábban említett 1 év után problémás WD My Passport hiába 3 év gyártói garanciás volt, ennek sajnos közvetlen haszna nem volt számomra, garanciát nem tudtam érvényesíteni. Talán mert nem én szereztem be közvetlenül ezt a HDD-t, hanem adatmentés keretében adták a kezembe, és később ők meg nyilván nem voltak kötelesek elfogadni, hogy esetleg már nem én vagyok extrém veszélyes felhasználó
A gyártót egyáltalán nem érdekli ki a felhasználó. Ha még él a garanciája a hdd-nek, akkor foglalkoznak vele, egyébként nem. -
King Unique
titán
válasz
tpotyka #24448 üzenetére
Az Armor A85B sorozat eleve ellenállóbb az egyes külső hatásokkal szemben mint az Armor A75, az előbbi részlegesen ütésálló + porálló + vízálló + nyomásálló, míg az utóbbi csak részlegesen ütésálló. Ez a strapabíróság pl. ennél és ennél az összehasonlításnál is ki lett fejtve még a korábbi Armor A85 sorozatnál, ami kb. ugyanaz mint az Armor A85B. Vagyis ilyen szempontból nyilván jobb választás az Armor A85B.
Az ADATA és a Silicon Power manapság is erőlteti az egyes külső merevlemezeinél a FAT32 fájlrendszert, aminek leginkább csak a kompatibilitás az oka, mivel azt a Windows, Linux és a macOS rendszerek egyáltalán natívan olvassák és írják. Egyéb értelme viszont nem nagyon van a FAT32 használatának, aminél manapság a 4 GB-os max. fájlméret is eleve problémás lehet, nem olyan hibatűrő mint a naplózó fájlrendszerek (pl. NTFS), stb.
Ha tartósan Windowson lesz használva a külső merevlemez, akkor célszerű átformázni NTFS fájlrendszerre, szükség esetén előtte a rajta lévő adatokat lementeni. Sőt, akár a FAT32
—►
NTFS átkonvertálás is megoldható, ami nem destruktív, nem jár adatvesztéssel, de ennek akkor van értelme, ha már tele van másolva a partíció és nem opció az adatok lementése máshova.A külső merevlemez állapotát lehet Windowson pl. CrystalDiskInfo, HDS, stb. programokkal ellenőrizni, + ha van, akkor a gyártó saját diagnosztikai szoftverével. Ha rendben van a külső meghajtó állapota és nincsenek szektorhibák (100/100), akkor az úgy oké, meg normál esetben feltételezhetően hibátlan állapotú egy vadonatúj külső merevlemez. Bár az esetleges lappangó hibákat leginkább csak átfogó teszteléssel lehet kideríteni, viszont pl. egy teljes önteszt és felületteszt sokáig, X óráig eltarthat.
Az említett meghajtódiagnosztikai szoftverekkel az is megtekinthető hogy pontosan milyen HDD van a külső házban (példa), UASP vagy BOT módban működik, stb., amik hasznos információk lehetnek.
Aztán még logikai-fizikai szektorméret - Windowson NTFS fájlrendszerű köteteknél parancssorban az
fsutil fsinfo ntfsinfo X:
paranccsal kérdezhető le, ahol X = kötet meghajtóbetűjele - is még érdekes lehet, mármint hogy a szokásos 512e (512 / 4096 bájt) vagy esetleg 4Kn (4096 / 4096 bájt) (4Ke), lásd egy másik hozzászólásban bővebben kifejtve. -
tpotyka
tag
válasz
tpotyka #24447 üzenetére
Tegnap megrendeltem a Silicon Power Armor HDD-t, s noha egy full-alu A75 számára adnék majd feladatot (talán amíg beszerezhető is), végül most a 2TB A85B típusra neveztem be, a típusjellemzők között hasznos lehet az az 500kg nyomásállóság. Bár viszonylag ritkán szoktam áthaladni az adathordozóimon tankkal.
Folytatva közben a tájékozódást, belefutottam a gyártmány sajátosság FAT32 file rsz adottságába. Ilyesmivel sem foglalkoztam korábban és elsőre azt gondoltam, megúszom ezt az NTFS-re átformázást, mert nem töltögetek 4GB feletti óriásfile-okat, de viszont vannak anyagaim, amelyeket tömörített mappákban, nagyobb rar vagy zip állományban tárolok, szóval úgy tűnik, ajánlott lesz az NTFS. A HDD Windows 10/11 környezetben lesz használva.
Lecsekkoláshoz elegendő lesz a HD Sentinel próbaverziós felületének megmutatni a HDD-t, hogy rendben van-e?
Használatbavétel előtt van még bármi macera, amit be kellene iktatni vagy oda kell figyelni? Mit szoktatok még tenni?
Megj.: Nem bizalomrontási céllal, s főleg nem szándékom az elégedett WD felhasználók nyugalmát megzavarni, de tanulság gyanánt talán érdemes tudni, ha már tapasztalatcsere is hasznos cél itt a fórumon.: A még korábban említett 1 év után problémás WD My Passport hiába 3 év gyártói garanciás volt, ennek sajnos közvetlen haszna nem volt számomra, garanciát nem tudtam érvényesíteni. Talán mert nem én szereztem be közvetlenül ezt a HDD-t, hanem adatmentés keretében adták a kezembe, és később ők meg nyilván nem voltak kötelesek elfogadni, hogy esetleg már nem én vagyok extrém veszélyes felhasználó, s nem a használatomra fogható, hogy ez a HDD aztán bő egyévesen felmondott. Nem mellékesen bármi szállítás és tárolás során ez a WD az eredeti gyári csomagolásában, védő műa. tokjában kipárnázva stb. ücsörgött, sokkhatás és környezeti kár nélküli, unalmas napokat tengetve. (Tudomásom szerint.)
-
tpotyka
tag
válasz
King Unique #24446 üzenetére
Szia, köszi szépen a részletes válaszokat és idevágóan a megerősítést.
A 3-2-1 cikk is már szembejött, igen, rendezte is az addig vázolt stratégiámat. Vagyis lesz ezt még hova bonyolítani.„gyártók eleve módosítani szokták időnként az összetételt és könnyen előfordulhat, hogy ugyanaz a vezérlő és belső HDD van most pl. az 1-2 TB-os Silicon Power Armor A75 és Armor A66 modellekben is.”
- Erre én is gondoltam, pl. gyanúsan azonos értéket publikál a gyártói oldal a hőmérséklet értékekre, miközben a két ház egészen más anyag, meg a habitus is.Az A85B kimaradt, köszönöm a felvetést. Ránézve, ez a legújabb, idei típusa gyártónak. S ennek is egyazon Operating/Stoage Temperature értékei vannak. Kár, hogy csak részben alumínium. A műanyag még hagyján, a gumi anyag kelt inkább ellenérzést. Mégha érthetően vízállóságot ezzel kreálnak. Viszont esetemben nem a por és vízállás a kardinális szükséglet, hanem a mechanikai és hő. Illetve mivel a működés közbeni mechanikai bántalmat nagyon figyelve már nem okozok, marad a rajtam kívüli tényező(k) és a hő. Érdekes, hogy mindhárom SPA 2TB egészen azonos árban van, de 5TB-ban az A85B HDD-t taksálják többre – mondhatni sacc 14% felár az alumíniumért. Alszom hát arra egyet, hogy A75 vagy A85B legyen a 2TB darab, az még épp belefér az időbe.
Jogos szempont a megfelelő használat kérdése, akartam is írni, csak már nem engedte a szerkesztő felület a betoldást, hogy nyilván a felhasználó nem mellékes változó az össztörténetben, ezért az összehasonlítások kapcsán nem lehetnek extra objektív kimutatásra irányuló elvárásaim.
Ugyanakkor.: Mai, azaz a 2-3 éve gyarapított ismereteimmel éppen meglehetős önkritikát is tanúsítok a hajdani HDD-m használata kapcsán. Abszolút kijelenthető, a gyártót és az adatmentőt dicséri, hogy anno azt majdnem 100%-ban menteni lehetett. Noha szándékosan nem hajigáltam, egy-két 40-50cm-es beltéri (!) pottyanást elszenvedett, plusz régen napi szinten volt használva, ha nem munkamappák miatt, alapból a háttérzene onnan ment, stb-stb. A régi agyonnyúzott Samsung minden szempontból min. 40-50x-es megpróbáltatás ellenére visszanyerhető volt. Szemben a WD-vel, ami a hímes tojás bánásmód (nulla működésbeli mechanikai sokk, max. olykori hordozás-utazás közbeni zötykölődés volt az osztályrésze) és a jóval gyérebb-rövidebb használat ellenére mondta fel a szolgálatot – kisebb területi arányban, de ott totál irreverzibilisen. Szóval garantáltan nemcsak a felhasználón múlik (ezt épp a magam példáját ismerve és az évekkel ezelőtt levont tanulságok szerint eljárva bátorkodom megállapítani).
-
King Unique
titán
válasz
tpotyka #24445 üzenetére
• A megbízhatóság, tartósság, hosszú idejű adattárolás témában többször volt szó itt arról, hogy eleve összetett dolog és több tényező függvénye lehet, ami egy korábbi esetnél bővebben ki lett fejtve. Ahol a lényeg, hogy mindig legyenek naprakész biztonsági másolatok több tárolóeszközön, akár a 3-2-1 mentési stratégia szerint, stb. Azaz ilyen szempontból nyilván előnyösebb 2 db külső HDD-n tárolni a fontos adatokat, mint 1 db külső HDD-n.
• Az előbb leírtak értelmében adatbiztonság szempontjából nyilván a 2 db Silicon Power Armor A75 lenne a biztosabb, bölcsebb döntés az 1 db Silicon Power Armor A66 helyett, ellenben az 1 db nyilván nem.
• Az adott termék megjelenési dátumát nem feltétlen célszerű a megbízhatósággal, tartóssággal összemosni, meg pláne hogy a gyártók eleve módosítani szokták időnként az összetételt és könnyen előfordulhat, hogy ugyanaz a vezérlő és belső HDD van most pl. az 1-2 TB-os Silicon Power Armor A75 és Armor A66 modellekben is.
• Ha célirányosan 4-5 TB-os tárolókapacitás kell egy külső meghajtón belül, akkor nyilván olyat kell venni. Ha megfelel több kisebb tárolókapacitású külső HDD-vel is ugyanaz a tárolókapacitás, akkor kell az utóbbit választani, + ha kapásból a biztonsági másolatok biztosítása is cél, bár akkor értelemszerűen ugyanazt az adatmennyiséget mindegyik külső meghajtón tárolni kell.
• Ha az egyes külső hatásoknak jobban ellenálló 2,5"-os külső merevlemez kell gyárilag készre szerelt kivitelben, akkor a linkelt hozzászólásban leírtak jó támpont lehet ehhez. Ahol a Silicon Power külső merevlemezeknél a robusztus USB-A (Type-A) fizikai csatlakozó valóban strapabíróbb, mint az ADATA modelleknél jellemző Micro-B.
• A Silicon Power kínálatában nemcsak az említett Armor A75 és Armor A66 sorozatok lehetnek opciók, hanem pl. az Armor A85B is, ahol az utóbbi részben fémházas, vagyis jobban megfelelhet a leírt kívánalmakban, mint a műanyag és gumi Armor A66.
• Az ütésálló, porálló, vízálló, stb. külső merevlemezek az egyes külső hatásokkal szemben ellenállóbbak, ellenben a külső házban lévő belső merevlemez már nem strapabíróbb az átlagosnál, az ugyanolyan mint ami az átlagos külső merevlemezekben szokott lenni. Vagyis egy ütésálló külső merevlemez ilyen szempontból nem tartósabb, mint egy átlagos külső merevlemez.
• A HDD-k és SSD-k meghibásodási arányáról vannak pl. Backblaze statisztikák, viszont ezek jellemzően belső és nem külső meghajtókat vizsgálnak, valamint HDD-knél is jellemzően a 3,5"-os és nem a 2,5"-os modelleket. Másfelől viszont egy dolog a statisztika, ellenben az adott felhasználónál előfordulhat attól eltérés, valamint ha nem figyel oda a felhasználó a tárolóeszköz megfelelő használatára, akkor nyilván idő előtt tönkremehet még egy nagyon megbízhatónak mondott belső / külső HDD is.
• Egyes hazai webáruházaknál a "meghibásodási arány" %-ban fel szokott lenni tüntetve az egyes külső merevlemezeknél, viszont az már csak azért sem feltéten releváns a többivel való összehasonlításhoz, mert nyilván nem mindegyikből azonos darabszámot adnak el.
-
tpotyka
tag
Sziasztok, külső kompakt HDD rendelés előtt állok, aktuálisan szervizelés előtt biztonsági mentés készítés, ill. hosszabb távon a korábbi adattárolóimról egy helyre felpakolás kettős célzattal és minél strapabíróbb kivitelben (adatmentési vonatkozások és élmények meghatározóak számomra).
Alapkérdés /1: hogy ezt 1 vagy 2 db HDD-vel lesz a helyzetemben célszerű?
Ld. folytatás.
Az összefoglaló számomra releváns részei alapján az ADATA vagy Silicon Power Armor (a továbbiakban: SPA) tűnt alaphalmaznak. Egy ADATA és az SPA összehasonlítás szerint pedig leszűkítettem SPA-ra, mivel fontosabb az erősebb, biztosabb csatlakozó, mint a beépített szoftveres bajjelzés, mely utóbbira alternatívák inkább adottak.
SPA körben a dilemma két típus kapcsán:
1. az A75 max. 2TB, de fémvázas, és még előnye a Type-C lehetőség (bár ez nem lényegi előny).
2. az A66 van max. 5TB méretben, minden Rugged szempont tekintetében jobbak a paraméterei, mint az A75-nek, de nagy sajnálatomra nem fémvázas, hanem műa. és gumi. Előnye még az USB 3.2, és ár-értékben is kedvezőbb, azaz 1 x A66 5TB-nál drágább lenne a 2 x A75 2TB.
Mindkettőre 3 év a garancia, és ami számomra lényegesebb, hogy hőmérsékletre tág legyen a tűrőképesség (pl. terepen akár hideg, akár forró kocsiból elővéve), s ebben is uazok az értékei mindkettőnek.Itt jön be az időtényező, amire nem igazán találtam összehasonlító elemzést, véleményt.
1. Ha jól láttam, az A75 2017. óta van a piacon (bár kérdéses lehet, hogy meddig lesz, és lesz-e fémvázasból nagyobb, és USB 3.2-vel)
2. Míg az A66 2021. óta van a piacon, tehát megítélésem szerint még a garanciális időket se vizsgázta le.
Jelenleg nem rögtön van szükségem 4-5TB helyre, de amikor abba kezdenék, nemcsak gyári tesztekre, hanem realtime kipróbáltságra szeretnék alapozni. Úgy értem, nagyobb a buktatója is az egy helyen több adat tárolásának, ha az nem megnyugtatóan bizonyított eszközre kerül.
a) Éppen ezért az tűnik bölcsnek, hogy most az A75 2TB, és leghamarabb 2024-ben a nagy 5TB-os vonalat elindítani.
Vagy jövőre is tekintve módosított verzióként:
b) Nem is erőltetve vagy kivárva az elköv. 1 évet, az is opció, hogy továbbra is inkább több kisebb helyen tárolni. (Csak akkor éppen nem élnék a remélhetően jó irányú fejlesztések + nagyobb hely egyben kényelem + fajlagosan kedvezőbb beszerzési ár együttes előnyével.)Kérdés / 2: Ha bárkinek közelebbi, személyes tapasztalatból eredő megállapítása volna vagy frissebb elérhető infója az említett két 1 és 2 típus kapcsán, köszönettel fogadom. Ti. ezekről épp nemigen van itt taglalt teszt.
Megj. / 1.: biztonsági másolatként még külső szintén rugged SSD-k beszerzése van napirenden (kicsit több tájékozódásigényem miatt időben arrébb), továbbá az átfogó felhőbe mentés is (még több rákészülést fog jelenteni) – tehát nemcsak külső HDD-kre építenék, de elsődlegesen most igen.
Megj. / 2.: Nem kiterjedt, de mélyebb tapasztalatom külső HDD témában:
- a 2013-ban vásárolt Samsung 500GB és fémvázas volt, 8év intenzív és nem túl kíméletes használat után vált egészében olvashatatlanná (laptopom számára). A kürtösök ezt 99,5% menteni tudták. Tehát akár Samsungra is hajlanék, amennyiben fémvázas, ha nem telt volna el 10 év és az akkori Samsung jobb választás, mint most Seagate.
- ezen adatmentést ők 2021-ben egy WD Passport 1TB típusra tették, mely alig több, mint 1 év múlva, igen óvatos és kíméletes, bár gyakori használat után vált részlegesen nem elérhetővé. A kürtösök ebből gyakorlatilag csak 90%-os átmásolást tudtak csinálni, azaz gyakorlatilag az újszerű WD-ről nem tudták menteni ők sem, ami nem volt elérhető.
Ezt az adatmentést amúgy egy WD Elements 1TB darabra tették, ami mostani utánolvasásaimat követően még inkább furcsa. Persze tudom, hogy nem tudni, ki milyen darabot fog ki. Viszont árban olyannyira kedvezőbbé vált a strapabíró típusok ára, hogy az „olcsóbb, tömegcikk” HDD-k előnyét sem látom a biztonsági másolatok többszörözésében, márha azt jelentenénk ki, hogy a statisztikailag bármelyik elromolhat, és felesleges kiadás lenne a több drágább-minőségibb.Kérdés / 3: Azért érdekelne, hátha van valami nyilvános oldal az olcsóbb-tömegesebb HDD pl. WD és SPA eladási szám / meghibásodás kimutatással. Mert ha a WD pl. 1000db-ból mondjuk 6db problémás, az éppen jobb, ha másik gyártó tizedannyit ad el, és abból a 100db-ból 1db „csak” a kuka. (Egyszerűsítettem a viszonyítási szempontot.)
-
King Unique
titán
válasz
Marcigazser #24443 üzenetére
Pont nemrég volt itt szó egy másik esetnél a külső HDD vs. külső SSD témáról, ahol le lett írva, hogy egy külső HDD is lehet ellenálló az egyes külső hatásokkal szemben, ha adatmentésre kerül a sor akkor a külső SSD bizonyos esetekben problémásabb lehet, stb. Ha a minél nagyobb adatátviteli sebesség, az extra halk / közel zajtalan működés, főleg M.2 formátum esetén a kisebb fizikai méret és tömeg, stb. a szempont, akkor viszont nyilván eleve jobbak a külső SSD-k.
2,5"-os 1 / 2 TB-os külső HDD-kre ott vannak a nemrég a másik válaszban linkelt példák, sőt ugyanazok egészen 5 TB-ig, lásd az ugyancsak linkelt blogbejegyzést konkrét 2,5"-os külső merevlemezekkel.
Ha tévéhez csatlakoztatva is lenne használva a 2,5"-os külső merevlemez, akkor ott egy másik válaszban leírtakra javasolt odafigyelni, valamint szükség esetén a TV & Audió témakategória megfelelő topikjában is javasolt érdeklődni a tapasztalatok felől.
-
Marcigazser
újonc
válasz
King Unique #24440 üzenetére
Köszönöm, belenéztem a linkekbe. Igazából nem ragaszkodom az SSD-hez csak itt a fórumban ahogy visszaolvastam inkább az jött le, hogy az SSD valamivel strapabíróbb, de mivel a gyorsaság nálam annyira nem szempont el tudom engedni. HDD-ből tudsz konkrét típust javasolni ami megfelel erre a célra? (Macbook USB 3.0 —> LG TV webOs?
-
DrDobos
őstag
válasz
King Unique #24441 üzenetére
Köszi szépen a reszletes segitseget, atnezem a linkeket
-
King Unique
titán
válasz
DrDobos #24439 üzenetére
Ennél azért jobban kellett volna, kellene részletezni, hogy pontosan milyen külső HDD kell, mivel többek között még a fizikai méretformátum (2,5" / 3,5"), a gyárilag készre szerelt és külön vásárolt külső ház + belső merevlemez = külső merevlemez megoldás közül melyik, a vásárláshoz rendelkezésre álló anyagi keret (max. hány ezer forintért), stb. sem lett megadva.
De akkor hogy rövidre zárjuk, ha 2,5"-os és 1 / 2 TB-os gyárilag készre szerelt külső merevlemez kell, nem gond az SMR, akkor olyanokra példaként ott van az alábbi blogbejegyzés, valamint a topikból mások korábbi esetei, az ott linkelt sorozatok, modellek. Példák: [link], [link], [link], [link], [link].
-
King Unique
titán
válasz
Marcigazser #24438 üzenetére
Ez a topik a címéből adódóan is eleve külső HDD-kkel foglalkozik, ellenben külső SSD ügyben a "Milyen SSD-t vegyek?" topikban kellene érdeklődni, előtte megnézni az ottani példákat, a fórum külső SSD cikkeit, stb., ami nemrég egy másik válaszban is már le lett írva itt.
-
DrDobos
őstag
Sziasztok!
Remélem jó topikban vagyok
egyszerű mezei személyes adatok mentésére keresek külső merevlemezt, 1 TB méretben, esetleg 2 TB-osat (hogy elég legyen a tárhely 20 évig
). Nem igazán követtem, hogy most mi a helyzet e téren, vannak már külső SSD-k is, bár nem hinném hogy nekem szükség lenne rá, hiszen az eszköz jelenleg úgy néz ki, hogy egyszerűen a laptopon nem használt adatok tárolására lenne, nincsenek nagy elvárásaim. Mik az ár-érték BB-k jelenleg? Köszi a segítséget
-
Marcigazser
újonc
Sziasztok! Létezik ilyen SSD vagy túl sokat kérek?
1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően?
2,5" és minimum 2 TB
2. Egybeépített (kompakt) , vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg
tervezzük-e, a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova?
Kompaktot keresek
3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (tokok) hozzá?
Nincs
4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n lejátszás stb.)?
Macbookról letöltött filmeket/sorozatokat szeretnék LG 55Cx Oled Tv-n lejátszani. Ehhez keresek olyan eszközt amin a fájlrendszerrel nem kell babrálni, mert egyszer már adatvesztésem lett belőle sajnos.
Ha képes a TV felvételeket is kezelni az extra lenne.
5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló keret (ha Mac-hez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön hozzá tervezett külső merevlemezért) ?
max 60-70 ezret szánnék rá
6. Garancia...egybe megvéve, vagy külön alkatrészenként lenne-e előnyösebb az adott esetben?
2-3 év -
L4D1K
őstag
válasz
King Unique #24435 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a részletes segítséget
Megvettem a wd my passport 5TB-ot, nem nagyon szerettem volna variálni.
Torrent: alapvetően olvasás lesz. Néha néha persze lesz egy nagyobb sorozat vagy film, de szerintem az átlag havi írás nem lépi át a 150GB-ot.
Remélem ez is menni fog 10 évig.
Köszönöm a segítséget
-
King Unique
titán
válasz
s.csanyi #24433 üzenetére
"az SSD-n mert talán hosszabb távon kevésbe sérülékeny, nagyobb biztonságban van rajta az adat"
Mozgó alkatrész híján valóban ellenállóbbak az SSD-k az egyes külső hatásokkal szemben, de ilyen célra vannak részlegesen ütésálló (és vízálló) 2,5"-os külső HDD-k is, lásd egy másik esetnél leírtakat, az ott linkelt sorozatokat, modelleket.
Ha véletlen fájltörlésre, egyéb probléma miatti adatmentésre kerül sor, akkor viszont eleve problémásabbak lehetnek az SSD-k, amiről egy másik topikban is volt szó.
A megbízhatóság, tartósság, hosszú idejű adattárolás témában többször volt szó itt arról, hogy eleve összetett dolog és több tényező függvénye lehet, ami egy korábbi esetnél bővebben ki lett fejtve. Ha vannak biztonsági másolatok, meg pláne a 3-2-1 mentési stratégia szerint, akkor viszont adatbiztonság szempontjából kb. mindegy, hogy külső HDD vagy külső SSD.
20 ezer forintért jelenleg 1 TB-os külső SSD-t újan és gyárilag készre szerelt kivitelben nem igazán lehet venni, vagyis ilyen feltételekkel marad az 1 TB-os 2,5"-os külső HDD és utóbbinál is az olcsóbb típusok (példa), hacsak nem lesz kibővítve az anyagi keret.
• Ha gyárilag készre szerelt 2,5" | 1 TB külső merevlemez kell és nem gond az SMR, akkor olyanra példaként ott vannak mások korábbi esetei, az ott linkelt sorozatok, modellek. Példák: [link], [link], [link], [link].
• Ha inkább gyárilag készre szerelt 2,5" / M.2 SATA / M.2 PCIe NVMe alapú külső SSD kellene, akkor az ügyben a "Milyen SSD-t vegyek?" topikban javasolt érdeklődni, előtte megnézni az ottani példákat, a fórum külső SSD cikkeit, stb.
• Ha inkább a külön vásárolt belső HDD / SSD + külső ház = külső HDD / SSD megoldás kellene, akkor ott a 2,5" HDD és 2,5" + M.2 SATA / PCIe NVMe SSD-khez való külső házakkal a "Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja" foglalkozik, az ügyben ott kellene érdeklődni.
-
King Unique
titán
Azt értelemszerűen fixen el kellene dönteni, hogy most 2,5"-os vagy 3,5"-os, 2 TB-os vagy 4 TB-os, gyárilag készre szerelt (egybeépített) vagy külön vásárolt külső ház + belső merevlemez = külső merevlemez megoldás kell-e, majd annak megfelelően választani.
• Ha a topik témájához (a 2,5"-os és 3,5"-os külső házakkal a társtopikok foglalkoznak) igazodóan 2,5"-os gyárilag készre szerelt (egybeépített) külső merevlemez kell, akkor lásd pl. az ennél az esetnél és egy blogbejegyzésben említett modelleket.
• Ha a topik témájához igazodóan (a 2,5"-os és 3,5"-os külső házakkal a társtopikok foglalkoznak) 3,5"-os gyárilag készre szerelt (egybeépített) külső merevlemez kel, akkor pedig pl. az ennél az esetnél linkelt modelleket.
A torrentezésnél lényeges lehet az is, hogy mennyire intenzív és mennyire fontos az egyenletes írási sebesség, lásd egy másik válaszban leírtakat. Ha kevésbé, akkor 5 TB-os tárolókapacitásig megfelelhet a célra a már említett WD My Passport is, ami az egyes tapasztalatok alapján (egy ideig) egyáltalán nem vagy csak kevésbé lassul be írásnál, bár akkor is SMR külső HDD, aminél ez eleve benne van a pakliban. Ellenkező esetben viszont lehet megfontolandó egy 3,5"-os CMR külső HDD, vagy akár külső SSD is, ha belefér az anyagi keretbe.
-
s.csanyi
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Nem tudom eldönteni hogy külső HDD vagy SSD-re lenne szükségem.
Családi képek és videók tárolására kellene. Ritkán használnák, kb. havonta egyszer lenne rá másolva és 90%-ban csak házon belüli mozgatásra. Másra nem használnánk csak a számunkra fontos családi eseményeket tárolnánk rajta. ~ 1TB méretben szeretném.HDD vagy SSD lenne a jobb? Azért gondolkoztam az SSD-n mert talán hosszabb távon kevésbe sérülékeny, nagyobb biztonságban van rajta az adat. Viszont lehet ki sem használnák az előnyeit mivel sűrűn amúgy sem lenne használva és amikor használjuk akkor sem lényeg hogy mennyire gyors mert amíg fel/le másolunk ráérünk, ez nem szempont.
Tehát szerintetek SSD vagy HDD legyen? Használt is szóba jöhet nem ragaszkodok az új hoz, kb. 20.000 a keret rá.Előre is köszönöm!
-
L4D1K
őstag
Sziasztok!
HDD sentinel ma reggel jelezte, hogy meg fog halni a kulso HDD. Ez egy WD elements desktop 1TB, sztem 10+ eve vettem es kb 0-24 ment. Sikeresen lementettem mindent es keresem az utodjat.
Kapacitas: 2TB tobb, ahogy latom 4TB a belepo szint.
Meret: 3.5" de ha a 2.5" halkabb akkor az.
Ar: 50eFelhasznalas. Torrent / filmnezes. A gepembe nem fer bele se 2.5 se 3.5 hdd es igy is marad. Alapvetoen csak arra kell a kulso HDD h ne az SSD-re mentsek minden szemetet.
Mindig ra lesz dugva a gepre, tehat 0-24 aram alatt.
WD elements desktop 4TB ot neztem viszont szivesen megfogadnek mas ajanlast mint esszeru alternativa.
Alapvetoen egybe konstruckiot preferelom de ha jobb egy epittett, am legyen. Nem lesz szem elott, mindegy hogy nez ki.
Koszonom.
-
Öcsielvtárs
aktív tag
válasz
King Unique #24427 üzenetére
Ez igen!! Köszönöm!
-
King Unique
titán
válasz
Öcsielvtárs #24422 üzenetére
Toshiba Canvio Advance (2 TB)
• dizájn:
korszerű, átlagosnál jobb
(+)
• többféle színben kapható:igen
(+)
• fémházas:nem (műanyag és gumi)
(–)
• bónusz szoftverek:igen
(+)
• hardveres titkosítás:nincs
(– / ○)
• ütésálló, porálló, vízálló:nem
(–)
• USB-s csatlakozó és kábel típusa:USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0) Micro-B - USB-A
(– / ○)
• USB-C támogatás gyárilag (USB-C csatlakozó / adapter / kábel):nincs
(–)
• integrált USB-s kivitel:igen
(–)
• SMR HDD:igen
(–)
• gyártói garancia, jótállás ideje:2 év
(–)
• ár: hasonló (○)WD My Passport (2 TB)
• dizájn:
korszerű, átlagosnál jobb
(+)
• többféle színben kapható:igen
(+)
• fémházas:nem (műanyag)
(–)
• bónusz szoftverek:igen
(+)
• hardveres titkosítás:van
(+ / ○)
• ütésálló, porálló, vízálló:nem
(–)
• USB-s csatlakozó és kábel típusa:USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0) Micro-B - USB-A
(– / ○)
• USB-C támogatás gyárilag (USB-C csatlakozó / adapter / kábel):nincs
(–)
• integrált USB-s kivitel:igen
(–)
• SMR HDD:igen
(–)
• gyártói garancia, jótállás ideje:3 év
(+)
• ár: hasonló (○)Jelmagyarázat:
+ : pozitívum | előny | jobb
– : negatívum | hátrány | rosszabb
○ : lehet előny és hátrány is | hasonló / azonos
A WD My Passport előnye a +1 év (3 év összesen) gyártói garancia és a hardveres titkosítás, bár az utóbbi akár hátrány is lehet, ha tönkremegy a külső merevlemez és adatmentésre kerül sor, ott szét kell szerelni, stb.
A Toshiba Canvio Advance külső merevlemeznél az előbbihez képest csak 2 év gyártói garancia van, mintázott burkolata kellemes tapintású és nem ujjlenyomatgyűjtő, biztonsági mentés és jelszavas védelmet beállító szoftver ehhez is jár, bár a WD szoftveres megoldása valamivel összetettebb és komolyabb.
Vannak a Toshiba kínálatában egyéb 2,5"-os külső merevlemezek is, ahol pl. a Canvio Flex* és Canvio Slim sorozatok már (részben) fémházasak (alumínium), az előbbihez Micro-B - USB-A és Micro-B - USB-C kábelt is mellékel a gyártó, 3 év gyártói garancia van mindkettőnél, az áruk / áruk sem sokkal több (főleg az utóbbié), stb.
* Gyárilag exFAT fájlrendszerre van formázva, ami Windows és macOS (és akár Linux) alatt is egyaránt natívan olvasható + írható, ellenben ha tartósan Windowson lesz használva a külső merevlemez, akkor javasolt inkább NTFS fájlrendszerre formázni.
-
Öcsielvtárs
aktív tag
válasz
King Unique #24421 üzenetére
Köszi a választ, miután - állítólag - csak iskolai dolgok lesznek rajta, úgy titkosítja, ahogy akarja... SMR elég, ideje van másolgatni, esőbe meg ne vigye. Igazából két modell között vacillálok:
Csak én évek óta nem vettem vinyót csak SSD-t, nem tudom melyiknél kisebb a hibalehetőség. (nyilván nem örök életre gondoltam)
-
King Unique
titán
válasz
Öcsielvtárs #24420 üzenetére
A szokásos 2,5"-os külső merevlemezeket attól is függően, hogy fapados alapmodell, vagy fémházas és / vagy egyéb extrákkal (pl. hardveres titkosítás, gyártó által mellékelt programok) rendelkező, vagy esetleg ütésálló (és vízálló), vagy SMR helyett CMR (utóbbinál mondjuk csak 3,5"-os jöhet szóba), stb. kell-e, lásd a topik korábbi eseteit, példáit. Példák: [link], [link].
-
Öcsielvtárs
aktív tag
Sziasztok, hölgynek kellene egy 2TB külső HDD. Iskolai cuccok (videók, pdf, excel, stb.) tárolására. Első körben legyen 2,5-ös, csendes, megbízható (min. 2 év gari), USB3 csatolás, Win alatt használná, max. 30e-ig mit ajánlanátok?
-
tasiadam
veterán
Üdv
Adattárolás/torrent 7/24-es járatásra mennyire használható/megbízható egy MyBook, vagy hasonló kaliberű külső HDD? Egy SSD-n futó Linux VM-en lenne az OS, passthrun adnám át a HDD-t, és arra menteném a torrenteket. -
r6man123
senior tag
válasz
King Unique #24417 üzenetére
Ó én édes istenem, nekem megártott a szabi
Köszi köszi, sry a kérdezés bénázásáért.
-
King Unique
titán
válasz
r6man123 #24415 üzenetére
• Mármint 1 GB-os helyett inkább 1 TB-osat, ahol ekkora tárolókapacitásnál gyárilag készre szerelt kivitelben (kompakt) adja magát a 2,5"-os fizikai méretformátum, mivel a 3,5"-os gyárilag készre szerelt külső merevlemezeknél manapság rendszerint 3 / 4 TB a minimum tárolókapacitás (példa).
• A 2,5"-os belső és külső merevlemezek manapság mind SMR adatrögzítő eljárást használnak, ami miatt írásnál (átmeneti) belassulásra hajlamosak, bár akad olyan is az egyes beszámolók alapján, ami kevésbé lassul be (példa).
Viszont ha csak 2-3 hetente lenne ténylegesen használva a külső merevlemez és akkor sem lenne egyszerre nagy adatmennyiség rámásolva (ráírva), akkor nyilván nem téma ez.• Ha 2,5" | 1 TB külső merevlemez kell és nem gond az SMR, akkor olyanra példaként ott vannak mások korábbi esetei, az ott linkelt sorozatok, modellek. Példák: [link], [link], [link], [link].
+ Az alábbi blogbejegyzés, ahol az árakat elnézve 30 ezer forintból jelenleg akár egy 2 TB-os modell is kijönne (példa).• A megbízhatóság, tartósság, hosszú idejű adattárolás témában többször volt szó itt arról, hogy eleve összetett dolog és több tényező függvénye lehet, ami egy másik esetnél bővebben ki lett fejtve.
-
r6man123
senior tag
válasz
King Unique #24413 üzenetére
Bocs bocs!
1 gigás, kompakt, USB-s külső HDD-t keresnek.
Alapvetően a megbízhatóság/ tartósság a fő elvárás és jó lenne ha 30ezer forintig megállna. Extra igény nincs, nem cipelnék, az archiválás idejére lenne laptopról használva. -
King Unique
titán
válasz
r6man123 #24412 üzenetére
Ennél azért jobban kellene részletezni, hogy pontosan milyen külső HDD kell, mivel többek között még a fizikai méretformátum (2,5" / 3,5"), a tárolókapacitás (hány TB-os legyen), az anyagi keret (max. hány ezer forintért), stb. sem lett megadva.
A külső SSD-k meg eleve más topik témája, mint azt az alábbi példa is szemlélteti, az ügyben értelemszerűen ott kellene érdeklődni.
-
r6man123
senior tag
Sziasztok!
Ismerősnek keresek családi képek archiválására külső HDD / SSD-t. Nem sikerült őket NAS-ra rábeszélnem, ezért USB-s tárhelyre lenne szükségük.
Nagyjából 2-3 hetente mentenének laptopról. -
repro
tag
válasz
King Unique #24410 üzenetére
Köszönöm!
-
King Unique
titán
Ennek nem világos mi köze van az előbb leírtakhoz, mármint a "maradék" és "használt rész" dolgokhoz. Valamint az továbbra sem derült ki, hogy mit mutat a lemezkezelő alkalmazás, macOS esetén pl. a Disk Utility vagy egyéb alkalmazás.
Itt tippre inkább az MBR / GPT lehet a probléma, ha GPT partíciós séma szerinti a külső merevlemez, ellenben a Philips tévé csak MBR-t kezel, ahol ilyenkor értelemszerűen az MBR séma szerinti újrainicializálás és újraparticionálás a megoldás.
Ha a médialejátszó FAT32 és NTFS fájlrendszerre formázva is kezeli a külső merevlemezt, akkor ott nem a fájlrendszer lehet a probléma. Max. esetleg a tévénél az NTFS, ha csak FAT32-re formázva kezeli a külső merevlemezt, bár az NTFS-t általában támogatni szokták a modern tévék.
Okozhat problémát akár a több db partíció is, ha macOS alatt lett újraparticionálva a külső HDD és kreált rá EFI-rendszerpartíciót (példa), a buta médialejátszó és / vagy tévé pedig nem tud egyszerre több partíciót kezelni.
2,5"-os külső merevlemez lévén az elégtelen USB-s tápellátás is okozhat problémát, ha nem "HDD 5V 1A" jelölésű USB-porthoz van csatlakoztatva a külső merevlemez a médialejátszón és a tévén, hanem csak 0,5 A-es porthoz.
Ha a külső merevlemez alapvető működésével nincsen probléma, normális hardver- és szoftverkörnyezetben (PC / Mac & deskrop OS) megfelelően működik a filmek lejátszása is, akkor ez innentől értelemszerűen médialejátszó és tévé specifikus probléma. Az utóbbi pedig eleve a TV & Audió témakategória megfelelő topikjainak a témája, az ügyben értelemszerűen inkább ott kellene érdeklődni.
-
repro
tag
Eredetileg 1TB 2.5" meghajtó NTFS -re formázva. Popcorn Hour A400-on tudom használni, de a Philips TV-n VLC-n nem látja a filmeket. Ezért újraformáztam FAT32-re. De így is csak a médialejátszó látja a filmeket a TV nem. Ugyanakkor egy új 1 TB HDD-t formáztam FAT32-re és azt a TV látja, de a Popcorn nem.
Azt szeretném elérni hogy mindkettő tudja látni -
King Unique
titán
"Van egy ntfs-re formázott meghajtó és hiába törlöm és formázom újra marad rajta használt rész."
Mármint ha a formázás után lefoglalt X KB-ot / MB-ot / GB-ot akarja jelenteni ez a "használt rész" a fájlrendszertől, kötetmérettől és lemezfoglalási egységtől függően, akkor ott eleve normális NTFS fájlrendszernél az X MB-os helyfoglalás (példa). Ha csak erről van szó, akkor nem kell ezzel foglalkozni.
Ha nem az előbbiről van szó, akkor pontosítani kellene a leírtakat és válaszolni az alábbi kérdésekre.
• Pontosan milyen és hány GB-os / TB-os külső merevlemezről van szó?
• Pontosan mi értendő a "maradék" és "használt rész" kifejezések alatt, Windowson mit mutat a fájlkezelő? (jöhet egy screenshot)
• Ha Windowson van használva a külső merevlemez, akkor mit mutat a lemezkezelő? (jöhet egy screenshot)
• Pontosan milyen visszaállítás lett próbálva? -
repro
tag
Sztok!
hogyan lehet egy formázott külső HDD-t úgy törölni, hogy a gyári állapot legyen és ne maradjon rajta semmi maradék?
Van egy ntfs-re formázott meghajtó és hiába törlöm és formázom újra marad rajta használt rész.
Próbáltam a visszaállítást, azt meg nem engedi -
Dyraxx
tag
válasz
King Unique #24401 üzenetére
Rendben, köszönöm a segíséget!
-
King Unique
titán
válasz
Dyraxx #24400 üzenetére
Mármint a leírt felhasználási célra igen, mindegyik említett külső merevlemez megfelelhet.
Egyébként nyilván nem szimplán csak a 2 vs.3 év gyártói garancia a különbség a felsorolt külső merevlemezek között, pl. a 2,5"-os Toshiba és WD modellek eleve integrált USB-sek szoktak lenni (példa), míg a Seagate-ek nem.A "The HDD Platter Capacity Database" weboldalon eleve belső és nem külső merevlemezek modellszámai szerint vannak megadva a jellemzők. Ahol az STJL2000400 eleve egy külső merevlemez, a 2,5" Seagate Basic sorozat 2 TB-os modelljének a modellszáma, ellenben a benne lévő belső merevlemez modellszáma nyilván más, az ST2000LM007 / ST2000LM015 szokott lenni.
Sokat keresgélni egyébként nem nagyon kell abban az adatbázisban az aktuális merevlemezeket illetően, mivel pl. a Seagate - 2.5" & 1.8" kategória esetében is elég csak a lista aljára - a lemeztányéronkénti adatsűrűség növekedésével rendszerint legalul vannak mindig az aktuális legújabb típusok - görgetni és eleve ott lesznek a manapság használatos Seagate mobil HDD-k.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik a gyárilag összeszerelt külső merevlemezekkel foglalkozik és ad információkat, valamint tanácsokat a vásárlók számára. A külső házak, dokkolók stb. az alább felsorolt társtopikok témájába tartoznak.
Kérünk mindenkit, hogy mielőtt a kérdését feltenné, a téma összefoglalót mindenképpen olvassa el, mert a legtöbb kérdésre a válasz ott megtalálható!
Társtopikok:
• Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
• Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
• Milyen merevlemezt vegyek?
• HDD probléma (nem adatmentés)
• Adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez
• GPT, MBR
• Particionálás
- Dell 3420 14" /i5 11gen / 8GB RAM/256GB SSD/ Szép állapotban / 12 hónap jótállással
- Windows! Logitech Mx Keys Magyar!
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Playstation 4 Gold Edition! Olvass!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest