Hirdetés
- DUNE médialejátszók topicja
- TCL LCD és LED TV-k
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- iPad topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Akciókamerák
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Itt az ASUS első BTF 2.0-s alaplapja
- Melyik tápegységet vegyem?
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Bazsee71 #71941 üzenetére
Erről mi a véleményed? (daráló fórum).
"Tudja vki h ki gyartja azt a flat burr.t amelyiken kis bogyos dudorok vannak?"
"E61-hez beszereztem termometert, valakinek tapasztalat a cooling flush-al? Marmint cooling flush-al beallitom a kivant homersekletet es utanna rogton brew, vagy varok hogy a nyomas ujra felepuljon mondjuk egy cycle-t?"
Mert szerintem legalja.
-
And06
aktív tag
válasz
Bazsee71 #71937 üzenetére
akartam irni, hogy az ilyen
ratyiál-fancy neveket hagyjuk meg a starbucksnak... de az ő neveikből legalább tudod mit kapsz. pl: Vanilla Bean Crème Frappuccino® Blended Crème -
Peti...(16v)
tag
válasz
Bazsee71 #71485 üzenetére
Nem sértődtem be, nem fogok áttérni a Hell-re, de azért bosszant, hogy már csak stikában mer az ember cukrot tenni a kávéjába (pedig van, amelyiknek jól áll), viszont az teljesen elfogadott, hogy laborban pancsolod a vizet. Cukor ciki, Mg menő. Elgondolkodtató.
Én ugyanezeket használom (VST-PuckPerfecter-PalmTamp) kiegészítve wdt-vel, plusz AP papír, ami szerintem az elmúlt évek legnagyobb találmánya az espresso készítésben. De néha kívülről nézve magamat már ez is sokkol, és mégis van, hogy egyes kávék minden erőfeszítésem ellenére sem ízlenek. Kezdek rájönni, hogy nem nekem való az újhullám, mert még sosem esett le az állam ilyen kávétól menő helyen sem. Mostanában kóstoltam párat T&P-ban, meg múltkor eljutottam végre a Kék Elefántba, egyik nap még Casmo brazilt ittam, másnap már Bányai-féle kávé volt az őrlőben, a maguk módján lecsúsztak, de ilyesmik szoktak lenni otthon is a kávék, és eddig azt hittem valamit rosszul csinálok. Persze lehet hogy csak kifogtam, de egyre inkább azt érzem, hogy nem ez az én világom.
(Ja: mennyi Mg-t teszel a Nordába?
)
-
válasz
Bazsee71 #71414 üzenetére
mi a szén, ugye. a kellően vájtszájú usernek szerintem bármiféle csokis, mogyorós ízjegy azonnali sikítófrászt indukál. én újabban picit visszarendeződtem: casmóból is leginkább azok ízlettek, amik picit "klasszikus" irányba lógnak ki, tehát például a braziljaik. legyenek savak, anélkül nekem értelmezhetetlen egy kávé, legyen gyümölcsös, mert attól izgalmas, de nem baj, ha emlékeztet még egy eszpresszóra közben. "csokis-gyümölcsös", bár ez inkább a saját pöriknél a cél (ott mást reálisan nem is nagyon lehet, igazán komplex gyümölcsös kávét nem tudtam még pörkölni, vagy legalábbis nem vállaltam a profilozással járó sok kiló veszteséget -- de szerintem a gene korlátos cucc azért). sztárkávézóban ízleni szokott az aktuális "csapon" lévő tétel, pedig abban ritka vendég a csoki...
-
válasz
Bazsee71 #71410 üzenetére
akkor te is nyilván szénbányát iszol, ami ugye ma már ciki
(erről jut eszembe, hogy a boros szcénában anno megéltem, hogy az "ásványosság" és "gyönyörű savszerkezet" odáig lett tolva, hogy állt körben egy társaság, forgatták a szájban a b.szott drága, b.szott fás és b.szott savanyú szepsy furmintot, mindenki grimaszolt, úgy tépte a sav az arcát, majd elismerően bólogatott, hogy na ja, micsoda mélységek, micsoda komplexitás
)
-
Rush77
aktív tag
válasz
Bazsee71 #70989 üzenetére
értem. köszi.
Most már lassan érik a daráló csere (valószínűleg augusztus lesz belőle addig meg ki kell húznom valahogy).
A catler végére értem már ami a beállításokat illeti.
Kéne még betennem alátétet mert nem tud elég finomra őrölni (most éppen Pacificaffe El Salvador-t) viszont nem tudok többet beletenni mert összeérnek a kések ha beleteszem a paljoc által adott második alátétet is. (kb le kéne feleznem a vastagságát).
Így a max amit ki tudok hozni az 18-20mp alatt 1:2 arány (18 - 36g) ami elég gyors.Most éppen azon agyalok, hogy új f4e vagy használt SJ de ugye az SJ-t még át kell alakíttatni karba őrlősre ami viszont nem tudom mennyibe kerül kb. Meg persze szóba jöhet akármi használtan ami jó és megáll kb 140-150k-ból.
Kis kúpost már nem szeretnék max egy Wilfa Swartot külön filternek vagy valami kézit. -
SoundON
tag
válasz
Bazsee71 #70980 üzenetére
Most az eredeti kottában sem stimmel valami, vagy én nem tudok számolni?
Ezt a 2 x 1L koncentrátumot csinálják meg:
Dissolve 1.38g baking soda in 1L of deionised water — this is your “buffer” concentrate, or “alkalinity”.
Label and set aside.
Dissolve 10.14g Epsom salts in another 1L of deionised water — this is your “Magnesium” concentrate, or “total hardness”.
Label and set aside.Majd ezeket adagolják a leírtak alapján.
WOC Budapest: 48.8g Buffer + 12.3g Mg + 938.9g DI waterHa a magnéziumból valóban 10,14g és nem 1,14g kell abba az 1Les koncentrátumba, akkor az ő receptjeik magnézium értéke is el van cseszve egy tizedessel, vagy nem?
-
tariattila
veterán
válasz
Bazsee71 #70926 üzenetére
A csongrádi 'cégnél' volt haverom Aquaviva 5000-ese... lehet, hogy jó szakik nem ismerem őket, kizárólag ezzel a géppel történteket tudom elmesélni...
recsegett a mechanikában valami amire ők egy alkatrész cseréjét javasolták, mivel nem volt nekik készleten így mondták várja ki... (épp gyártatták ezt több géphez is valahol)
Már nem is tudjuk hány hónapot töltött náluk a gép de 25e volt a javítás. A recsegés a kezdeti időben igaz halkabban de jelen volt, pár kávé után ugyanaz a hang visszaerősödött az eredeti szintre.
Nem fűzök hozzá semmit. Oda többet mi valószínűleg nem megyünk. -
-
And06
aktív tag
válasz
Bazsee71 #70914 üzenetére
nem kötözködni akarok, de irj már példákat a "felfelére" és hogy miért is, az hogy drágább, nem ér. jobb alapanyagot vesznek? jobban tudnak pörkölni? nüanszok lehetnek már csak.
nem is olyan rég történt, hogy vásároltam egy külföldi (helyi szinten az egyik legjobb) pörkölőtől, és amikor kiderült, hogy magyarok vagyunk, rávágta egyből a srác, hogy "Casmo" nagyon jó, miért nem tőlük veszekő is megy Pestre, már alig várja, mert milyen jó kávé(zó)k vannak nálunk. és ők sem széntablettát árulnak...
-
looser
addikt
válasz
Bazsee71 #70914 üzenetére
Nézd, sajnálom, nem bántásból írtam, visszakerestem egy hsz-em, ahol erről a zavarról írtam, ami bennem keletkezett, ahogy egyre több paraméter kezd a képletbe kerülni. Ha elejétől olvasod a topicot (én nem, elkezdtem valamikor, de abbahagytam) láthatod, hogy pl. ezek a tuningok sem voltak mindig, csak egyre jönnek az újabb, a végeredményt befolyásoló paraméterek. Ami egyáltalán nem baj, mindenkinek van valami "őrülete", sokaknak ez, ezt tiszteletben tartom, csak ott volt Parci aláírása és pont illett (legalábbis azt hittem) ebbe a témába :-)
Gép esetén: elsőnek jött a réz vízterítő, majd a pid, azután a rézkígyó, ezt követte a nyomásszabályozás.
Kávé esetén: max. 3 hónapos kofi fagyasztóba téve, pontos adagokra porciózva, rögök - ha vannak - fogpiszkálóval szétszedve, lesimítva, 58.xxx mm-es rugós tamperrel tömörítve a szabályos lyukakkal ellátott szűrőbe. Különböző lyukméretű sziták használata.
Őrlő esetén: kis fordulatszámú (hogy ne égjen meg a kávé) és lehetőleg fokozatmentesen szabályozható eszköz, amelynél az őrlőtácsa-kúp nem kotyog, tökéletesen illeszkedik.
De még biztosan kihagytam sokmindent és talán nem is pontos, nem néztem utána :-)
Ismétlem, nem azért írtam, hogy beszóljak, magam is igyekszem a legtöbbet kihozni, de csak bizonyos keretek közt, nem veszek extra vizet, sem kávét, ami kijön, az legtöbbször jó, nekem ennyi elég. Jó olvasni ezeket, ezért is járok ide -
looser
addikt
válasz
Bazsee71 #70906 üzenetére
És mindez még sehol sincs ahhoz, ha mind a kávéfőző, mind az őrlő egy energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel van meghajtva!
adp: az mondjuk (37e-es) nem mai darab, de nem sokkal többért vannak újabbak is. Emlékszem, két éve, maikor vettem, kapkodni kellett értük; Fragola kitette a felújított gépet a fb oldalra és negyed óra múlva már elvitték. Szerintem lesz még reneszánsza ezeknek a gépeknek, érdemes lehet betárazni :-)
-
WiZARD
addikt
-
WiZARD
addikt
válasz
Bazsee71 #70882 üzenetére
Csak kérdés, hogy mibe, mivel és hogy kerül bele az Mg.
pl ott a BWT Bestmax Premium, ami elvileg ezt tudná. Gyakorlatilag a LaMarzocco disztributor/szervizes azt mondta, hogy ő nagyon nem ajánlja, mert tiszta trutyi lesz ettől a gép belül, és csak a Bestprotectre esküszik. Pedig neki tök8 lenne, hogy melyiket veszem tőle...
Marad a RO, és designer víz alkotása, az ehhez hozzáképzelhető áron
-
soldier2
őstag
válasz
Bazsee71 #70875 üzenetére
A hárommillás géphez filter pöriből presszózni csakazeká, de a magunkfajta mezítlábas parasztgyerekeknek otthonra a Gaggia mellé megteszi
. Rendszeresen követem őket, de amilyen vehemenciával ugranak bele az aktuális trendekbe néha kivárásra int. Most már épp a Norda lett nagyon off. Nincs fél éve, hogy mindenhova ezt ajánlották.
-
adp
őstag
válasz
Bazsee71 #70761 üzenetére
azt én nem tudthatom Ő mire gondolt, mindenesetre nekünk illetve itt nem sok értelme van arról beszélni, hogy húú a paljoc yirgából ittam egy jó americánót/hosszúkávét/lungót, mert sokat nem fog mondani. De ha úgy leírod, hogy ittál egy yirgát 1:3 aránnyal 40mp-re kihúzva + 10 mp előáztatással, na annak volt értelme, esetleg tudtál segíteni valakinek, hogy készítse.
Aztán nyílván ez egy átlag usernek semmit nem fog mondani.Mindenesetre az eredeti kérdésre visszatérve amit Csápájev feltett, hát nehéz erre bármit is mondani. Elég sok szakiradalom, cikk stb szól erről a témáról. Ugye az olaszok inkább ml-ről beszélnek, mi itt meg inkább grammokról. Szerintem a ristretto az valójában egy hamarabb leállított ( aluloldott) eszpresszo, ha a kávézói környezetet nézed. Mivel örlőt állítani nem tud, mert vagy van a doserben, és kidobni nem fogja, (jobb esetben karbaőrlős gépnél) ki kellene darálni 5-10grammot ami benne lehet a kések között és a garatban.
-
Deadzone41
őstag
válasz
Bazsee71 #70761 üzenetére
Szerintem a kávézókban se túl célszerű a két kifejezés használata, csak kötelezően megmaradt. Teszem azt az örlő be van lőve egy optimális lefolyásra, mondjuk 1:2 arányra, ha a vendég odajön, hogy ő ristretto-t szeretne, akkor vagy örlőt kéne neki állítani, vagy kap egy allul oldott valamit. Ha jól tudom ezt a kérdést úgy zárják rövidre a baristák, hogy ha valaki ristretto-t kér, a sötét pörkölésből kap, mert az valszeg amúgy is arra van állítva.
-
M3aN
senior tag
válasz
Bazsee71 #70552 üzenetére
Nógrád megye ☺️
@Kk: ez megint olyan, hogy milyen mérték szerint nézzük. A munkahelyi mosogatóléhez képest vagy ahhoz képest ami a macskából kijön és lefőzzük?
A lényeg, hogy van már hobbim, nem akarok ezen görcsölni csak szimplán minőségi dolgot akarok fogyasztani a kommersz kávé helyett. Szerintem van egy szint, ami ésszerű befektetéssel és tanulással elérhető, utána már egységnyi erőfeszítés nem tesz annyit hozzá, mint ezen szint előtt. Mondhatni nem exponenciális görbe jellemzi a befektetett energiát és a lefőtt kávét. Én ha eljutok erre a kritikus pontra, ahol racionális módon élvezetes kávét iszok itthon, boldog leszek. ☺️ És nem baj, ha nem reprodukálható nap mint nap a tizedgrammos eltérések miatt.
Elhiszem, ha a fentiek nem mindenkinek elfogadottak, nekem is van olyan dolog a szakmámon belül aminek a léce magasabban van mint mások gondolják, de na. Ezt mindenki magának ossza be. -
M3aN
senior tag
válasz
Bazsee71 #70538 üzenetére
Átgondolva lehet nem lenne jó amúgy, valóban. De mégis hogy informálódjak, ezek a gépek nem igazán ajánlottak? Sokkal minőségibb kávét lehet elérni külön?
Egyébként tudtok ajánlani webshopot, ahonnan be tudnék szerezni elérhető áron minőségibb kávét? Vidéki vagyok, aztán a boltok kimerülnek legtöbb esetben a Segafredo termékekben, vagy néha Dallmayr.
Hallgatva rátok, megrendelem a Graef őrlőt
-
mdav88
aktív tag
válasz
Bazsee71 #70512 üzenetére
Én nem állítottam, hogy ugyanaz a kettő, csak hogy közel lehet egy máshoz.
LM honlap ezt írja a saját kosaráról:
La Marzocco’s 14g stainless steel filter basket. Advanced precision for consistent extraction. Superior material & finish with zero defects. Proprietary digital scanning and quality control coded basket for authenticity. Fits all La Marzocco portafilters.Ez a szöveg a vst-nél is, sőt sok helyen összemossák őket:
[link] -
CB
senior tag
-
adp
őstag
válasz
Bazsee71 #70135 üzenetére
Toobee-már megválaszolta helyettem, avx-en is volt már 100 körül és egyébként volt már jófogáson 100-120 között is, nem emlékszem pontosan, de nem 145 volt az tuti. Az viszont igaz, hogy ritka, de egy szóval nem mondtam, hogy nem az.
Nem vagyok jártas a témában, de nem hinném, hogy ez az analóg sokkal többet tudna mint a gene -
And06
aktív tag
válasz
Bazsee71 #70080 üzenetére
sajnos máshol már minden második kávézóban méteres ipari automatákból csapolják a kávét, még ha jó kávét is adna se ülnék le ott. olyan érzésem van, mintha az étteremben előttem löknék be a mirelit pizzát a mikróba
nameg, ha már kiadok annyit érte, ne egy gép csinálja már. más meg csak dumálni jár a kávézóba, és a kávé mellékes a süti mellett, ez van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Panasonic er-dgp90 k Hajvágó /// Bontatlan, Új // Számla + Garancia
- DJI Mini 3 Fly More Combo Plus RC drón szett - új állapot, garancia, 1x battery, 2x battery plus
- GARMIN kerékpáros szett
- DJI Mavic 3 / Cine / Pro / Classic drón koffer (B&W International Type 4000)
- DJI Air 2s drón RC szett két akkuval és Variable ND szűrőkkel
- PROCASTER 40UNB700 40" 101cm televízió + Számla + Garancia
- Bomba ár! Dell Latitude E6530 - i5-3GEN I 8GB I 500GB I HDMI I 15,6" HD+ I Garancia!
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest