- Hobby elektronika
- OLED TV topic
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- TCL LCD és LED TV-k
- Elstartolt az Ulefone vetítőtáblája
- Születésnapos a Noctua
- Nagyon nem szokványos módon ment tönkre egy ASML gép Kínában…
- MILC felhasználók szakmai topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
tuzpenge
őstag
válasz
RetepNyaraB
#12206
üzenetére
Többször írtad már hogy a majorban neked marad kv. Nem tudom mi lehet a tieddel de az enyémben semmi (de szó szerint) nem marad...annyi mondjuk hozzátartozik, hogy nekem @hogyaza kolléga csinált egy felszabályzást és egy "tuningot" valami alátét formában mielőtt eladta a gépet, de a többiektől is azt olvastam (akiknek nincs ez az alátét "tuning", de jól fel van szabályozva), hogy ha az őrlés után sepernek és még egyet ráindítanak, akkor nekik sincs semmi visszamaradó....Minden esetre érdekes hogy nálad van...
-
Alabástrom
senior tag
válasz
RetepNyaraB
#12168
üzenetére
Elköltenél kb 150ezernyi magyar pénzt egy Major -> Casa cserére?? Én is a Casa-t várom, de azért azt nem gondolnám, hogy lenyomjon egy Majort. Kiszivárgott valami infó az új 65ös késről?
-
kchris78
veterán
válasz
RetepNyaraB
#12201
üzenetére
Amúgyis drága és még mivel keveset iszom ráadásul egyedül, 5x megsavanyodik mire elfogyna.. Pedig 1 kvhoz elhasználok 70-100ml tejet... (mondjuk van 1-2 fél-kistermelői tej ami olcsón van, egy helyen szoktam venni 400-ért..)
-
válasz
RetepNyaraB
#12201
üzenetére
A kavezas draga moka
-
válasz
RetepNyaraB
#12175
üzenetére
Tóth Tibi azert elegge kompetens kaves arc (o kezelte a sarga gaggiat). A tobbi resze pedig
-
válasz
RetepNyaraB
#12168
üzenetére
hmm, ez a Lagom Casa érdekes. csak gondolom mire ide eljut, addigra lesz vagy 200k huf
-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
#12165
üzenetére
majornál is vizezed? én nem szoktam, pedig szenet darálok. a mininél meg a nicsénél szoktam.
-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
#12158
üzenetére
bevonzod őket ide a kotyeszek-dedikák topikjába.
persze ha nem lennénk itt páran, szerintem csendes lenne az amatőr szakág.
-
kchris78
veterán
válasz
RetepNyaraB
#12151
üzenetére
Szerintem nem feltétlenül, annak hogy az előfőzésnek mi a szerepe az talán még nem annyira hardkór
. -
Jolida
tag
válasz
RetepNyaraB
#12139
üzenetére
Szerintem fogalomzavar lehet:
őrleménytartó == szűrő -
fecke78
senior tag
válasz
RetepNyaraB
#12132
üzenetére
köszi
-
fecke78
senior tag
válasz
RetepNyaraB
#12121
üzenetére
Pont most néztem én is

Nyelet találtam itt -
fecke78
senior tag
válasz
RetepNyaraB
#12119
üzenetére
E61 58mm ből bármi
Gondolom akkor ez jó lehet és ebbe bármelyik kosár jó Pl IMS ami 18 grammos ? -
válasz
RetepNyaraB
#12113
üzenetére
Persze és mint tudjuk minden kosár is ugyanott készül. Csak mást szitáznak rá.
-
kchris78
veterán
válasz
RetepNyaraB
#12073
üzenetére
Ha az ember rendszeresen váltogatja a stílust sötét-világos\blend\robusztás rettenetvonalon, akkor már fejvakarósabb és érdemes lehet jegyzetet készíteni, minek mi volt a jó beállítás.
Szerintem jegyzetet készíteni mindenféleképpen jó dolog... 1-2 nap után nem tudja az ember csak az utolsó 1-2-t, korábbról szubjektív érzései vannak hogy merre volt a beállítás.. Én minden főzésről csinálok reggel egy jegyzetet: gr, ricni, gr víz, mp, és mennyire volt jó... 5 nap után már elég szép kép kezd kirajzolódni hogy merre érdemes még kísérletezni az adott zacskóval.. Persze inkább csak akkor ha sokféle kvt iszik az ember
. Más:
Nálatok nincs az hogy a rokonok kicsit bolondnak néznek a mérések miatt? Hogy nem csak beleszórod nagyjából és csak lecsapolja az ember azt hello? Illetve hogy belül tudom hogy pont amikor kellene akkor nem sikerül valami miatt jó kávét csinálni.. Elhívtam egy kedves ismerősöm, néztem néztem hogy MIÉRT jött le olyan gyorsan a csapolás.. 2 órával később vettem észre hogy valamivel (odébb húztam vagy nem tudom vmi miatt) sikerült 2 ricnivel odébb tolnom az őrlőt és nem vettem észre.. Mondom ilyen nincs....
-
Mano66
senior tag
válasz
RetepNyaraB
#12068
üzenetére
Soha nem gondoltam, hogy eladom. Csak teljes szemlélet váltásban vagyok. Nagyon kényelmes vele a darálás. De ez most háttérbe szorult. Ezt is biztos megbánom mint a NZ eladását. De a kávézás egy hobbi. Jönnek mennek a kávés kiegészítők.
-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
#12071
üzenetére
akkor megnyugodtam
-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
#12068
üzenetére
tied megvan még? vagy már te is csak bottal piszkálod
nálam stabil a géppark. major üzemel, tarcsiba meg pihen a mini a spájzban.
-
zolnagy
őstag
válasz
RetepNyaraB
#11964
üzenetére
Azt néztem én is. Át is küldtem neki, de már elvitték. Pedig ismerőse volt az eladó

-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
RetepNyaraB
#11935
üzenetére
-
Mano66
senior tag
válasz
RetepNyaraB
#11935
üzenetére

A Facebook-on a "Barista eszköz piac"-ra mutatna a link.
T. Márk néven van fent. Nem tudom miért nem jelenik meg."Eladó egy Gaggia Classic kávéfőző, amely kiváló állapotban van és Fragola által teljes tuningon átesett. Professzionális minőségű eszpresszókat készít, masszív rozsdamentes acél borítással és erőteljes 9 bar-os szivattyúval rendelkezik. Ideális otthoni baristáknak, akik szeretik a kézi kávékészítés élményét. Adok hozzá egy VST szűrőkosarat. Frissen karbantartva, rendszeresen tisztítva és csak szűrt vízzel volt használva. Átvételi lehetőség Budapest 13. kerület vagy Dunakeszi, de igény esetén Foxpost is megoldható (vevő terhére előre utalással).
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB
#11877
üzenetére
Ez egy ilyen városi legenda, hogy nem szabad elmosni, én többektől hallottam ezt már, sőt talán a Bialetti használatijában is az van, hogy max tiszta vízzel szabad öblíteni, mosószer még véletlenül se érje. Ettől függetlenül én minden használat után szétszedem és elmosom. Nem értem, hogy mitől lenne jobb az íz, vagy bármi ha nem lenne tiszta.
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB
#11873
üzenetére
Ezeket nem fogom megérteni sosem. Bár ugye, nem úr, aki nem herdál.
-
Viiktor1989
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
#11869
üzenetére
Köszönöm
-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
#11861
üzenetére
szavazz t.lacira. különben megyünk a levesbe
-
Alabástrom
senior tag
válasz
RetepNyaraB
#11852
üzenetére
Én főleg a párakicsapódás ellen vákumoztam. Merthogy ha kiszívom a levegőt, úgy fagyasztom le, majd zárt zacskóban olvasztom ki és csak akkor bontom fel a zacsit, amikor már szobahőmérsékletű, akkor nincs párakicsapódás.
Na majd kialakul, kísérletezek ezzel is.
Köszi mindenkinek a tanácsot.
-
Viiktor1989
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
#11829
üzenetére
Lefuttattam egy autotunet, így meggyógyult a hőfok. Viszont az új tömítéssel is kifolyik felül a víz a portafilternél. Ha nem fogom oda erősen a kart,sajnos kifolyik. Tipp,hogy mi lehet a baj?
-
fecke78
senior tag
válasz
RetepNyaraB
#11820
üzenetére
Neked valami beakadt a dalmayer kávéval , meg szeretsz picit nagyot mondani ITT
Hol látsz te 15 ezer / kg -os kávét , pedig van egy pár fajta 5500.-/ kg , és azon az áron egy nagyon jó kávét kapsz . Ár érték aránya kíváló , úgy szeretem , hogy mindig le van oltva a normális kávéfogyasztó ha nem rögtön kalmár kávét iszik( 16 ezer /kg ) áron a szarvasi gépén ....
Vícc amit itt müveltek
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB
#11817
üzenetére
Még egy tipp a Warda, ott is a klasszikus vonal (blendek). Én most a Signature blendet iszom, egy alap géppel jókat lehet kihozni belőle, benne van a klasszikus íz, de mellé egy kis etióp savasság is jön.
-
krono.
tag
válasz
RetepNyaraB
#11817
üzenetére
Többivel nincs tapasztalatom, de az impresso mellett én is le tudom tenni a voksom.
-
skilleeer
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
#11817
üzenetére
Köszi!!
Az ár igazából "nem számít", mert feleségemmel hobbikávésok vagyunk. Kvázi hétvégente fogyasztunk itthon kávét + ha vendégek jönnek. egyébként munkahelyen pörög az automata saeco egy közepesen szar kávébabbal.
de az utolsó mondatod sok mindent elárul, nem feltétlen drága = jó -
válasz
RetepNyaraB
#11811
üzenetére
Nekem az időknél is jónak tűnt a K2, illetve 14 perctől az összefoglalót is érdemes megnézni.
K4/6-nál még kisebb a lépcső, de a C3 esp-vel szemben szerintem egyértelmű (több teszt alapján, de ez talán a legkerekebb).
K2 140 lépcsőben állítható kb.latti, köszi!
Amiatt is gondolkoztam, higy mondjuk a nano bevinatosnál nem.ragadna fel a pogi 3/2szer, de ha szűrőt.rakoonrá, azt mindig ki kellene szednem valahogy (egyébként a szemetesbe lendítem egyből a zaccot, a knock boxot elajándékoztam).skilleeer: Vegyél válogatást (valószínűleg a pörkés is friss lesz kávés oldalról véve).
-
skilleeer
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
#11811
üzenetére
K6 drágább kb ~10€-val mint az akcijós timemore c3 esp pro. A K2 pedig olcsóbb 20-szal
Nem tudom a márkát, talán az Aldis csodagép. Víztartályos, gőzölővel, ""15 bar"" nyomást tud (ebből következtetek, hogy a 9-et biztosan tudja a presszóhoz)
Akkor valami brazil / etióp /kolumbia szerűségeket keressek? Van ajánlott allrounder típus/márka?
Freiből ilyenem van, ez is szutyoknak számít? Az ízét szeretem

-
válasz
RetepNyaraB
#11797
üzenetére
Tegnap este kitakarítottam, volt egy kis dzsuva benne, de az átfolyást nem korlátozta.
Őrlő elég egyenletesen van tekerve, megvan mi az ami elég fordulat ahhoz hogy simán vigye, relatív gyors.
Az oké hogy nem egy disznó ára, de ha gondoltam ha van vele pozitív tapasztalat, megérheti. Ha nincs, akkor azt a kb 7,5ezret sem adom érte ki, mert eredendően korrekt a folyási kép (vagy hogy hívják).
valeno: Párodnak kell a koffein? Mert szemesből is akadnak mentesek, mi főként azt isszuk otthon. Ha nem tudja párom hogy mentes, meg nem mondja.
-
Viiktor1989
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
#11790
üzenetére
Köszönöm szépen
-
válasz
RetepNyaraB
#11773
üzenetére
Mondjuk a hófehérke pont olyan gép aminél képek alapján is megmondom, hogy bottal se piszkálnám meg. Ordít róla a sok filléres műanyag.
-
Gergőke88
addikt
válasz
RetepNyaraB
#11773
üzenetére
Koszi az építő hozzállást. A képek alapján nem győz meg a minősége. Szerintem nyugodtan kerulj el
-
7Heads Drago
veterán
válasz
RetepNyaraB
#11754
üzenetére
Ha jól tudom ez a Pellini elég jó kávé.
-
Halley
tag
válasz
RetepNyaraB
#11688
üzenetére
A lejárat dátumából lehet tudni mikor pörkölhették? Mi alapján ítélitek meg?
Jobb kávékon külön feltüntetik a pörkölés keltezését is? -
nyunyu
félisten
válasz
RetepNyaraB
#11688
üzenetére
Tényleg nem friss.
Fagyasztómban év eleje pihenő Brazilon 11.2025 a lejárat.Aldiban szerintem jobb szokott lenni a kávé kínálat, gyakrabban vannak friss márkás kávék kitéve, de az utóbbi 2 hónapban ott sem láttam semmi jót. (Dallmayr-t akartam lőni, de Prodomo sem volt, nem hogy Crema d'Oro)
-
headhunter86
senior tag
válasz
RetepNyaraB
#11635
üzenetére
Én nem látom, hogy mediamarkt forgalmazná. De akkor miért nem inkább egy Bialetti?
-
válasz
RetepNyaraB
#11617
üzenetére
Ha nem szorul, konstans, ha szorul, nem tudom annyival.
Két féle babbal használom (4/7 pörkölés a 29, az 5/7 a 31 klikkes), de 3 napja csak egyfélével.
70-80%ban simán megy, néha nehezen (ugyanazzal).Ennyire szoktam kitalarítani (fentről majdnem fémtiszta) meg másodpercekig kocogtatom hogy lehulljon még ami tud, kézzel megpörgetem, hogy tuti üres legyen.
Mostmár (mától) fentről takarítom ecsettel, de így már csak az örlés és takarítása magában elvisz több percet
-
tuzpenge
őstag
válasz
RetepNyaraB
#11599
üzenetére
Pont ezt akartam írni, hogy majd a szuper df64-ek, ha 40 év múlva is úgy működnek mint a mazzerek akkor lehet #naugyemegmondam-ozni! De én ezt személy szerint kétlem....
Főleg azért mert a df-ek SD őrlök újkoruktól, a mazzerek meg ipari adagos őrlők és kb 15-20 évet kávézókban töltenek és járatják őket mint az őrült, és csak utána kerülnek át SD formába és nagyon úgy fest hogy legalább még egyszer de inkább 2x annyit még elmennek....na ehhez kell majd mérni a df-eket! -
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
#11599
üzenetére
nekem tetszett a niche zero. a megrajzolt forma picit szofisztikáltabb mint ez a koppintás. használata is bejött. de csak eladtam. nem éreztem benne azt az őserőt, mint egy mazzerben.
-
capafog23
őstag
válasz
RetepNyaraB
#11585
üzenetére
Imádom hogy itt vagy HC topikba kévő hozzászólásokra, avx facebook oldalán órákon belül van reakció.
-
donat_sz
senior tag
válasz
RetepNyaraB
#11585
üzenetére
Tehát csak az a javaslat, hogy mégiscsak meg kéne várnom azt az októberi elérhetőséget a DF64 gen 2-nek.
-
tuzpenge
őstag
válasz
RetepNyaraB
#11581
üzenetére
“ ronda” -> ugye ízlésről nem vitatkozunk, de szerintem meg k@rva jól néz ki….imádom a retrót….meg süt belőle a tartósság.
-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
#11581
üzenetére
megnéztem ezt a df64 csodát. azért ezt is baltával faragták a kínaiak. az a nyomógomb az oldalán
egy mini, jolly, de még major is szebb szerintem. persze megrögzött mazzer fan vagyok
-
válasz
RetepNyaraB
#11581
üzenetére
Szétszedtem - összeraktam - megy. Lehet a kis vonszoló pöcök nem akadt bele?
-
válasz
RetepNyaraB
#11564
üzenetére
A linkelt videót is néztem, köszi.
Ok, maradok a wdt-nél.
-
válasz
RetepNyaraB
#11558
üzenetére
"veszel bele .3-.35 tűt a sarki kínainàl"
Ezt nem mindig tudom hogy poén, vagy csak Bp/megyeközponti lakos írja. Kb olyan sci-fi, mint munka után postára menni.Ez azt jelenti, hogy ha ezzel keverjük össze, rossz lesz, vakteszten 10/10 kiszűrnétek
(Anno hifiztem, ez választotta el búzát a placebótól).Blind shakert is néztem, 51mm-hez nem találtam, bár a tölcsérem kb60-as, ahhoz jó lehet az 58as? Pár vudeóba használták, mert mellé ment egy adag nélküle - gondolom gyakorlás kérdése is.
-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
#11560
üzenetére
dobsz egy linket? megnézném ezt a kütyüt
pár éve már volt szegeden is, ha jól emlékszem. lehet láttam már ezt a figurát, nem nézek ilyen kávés fickókat. -
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
#11558
üzenetére
vagy a pezsgős-boros dugó a kőkorszakból, azt ilyen műanyag vackokat se kell nyomtatni.
-
Jolida
tag
válasz
RetepNyaraB
#11517
üzenetére
BWT-ből melyik színű betét kell?
-
nyunyu
félisten
válasz
RetepNyaraB
#11508
üzenetére
Mit értesz balatoni atomkemény vízen?
Gyerekkoromban nagymamámék Füred óvárosában laktak (~Fehér templom), ott még nyáron is finom forrásvíz jött a csapból. (Siske patak és tsai)
Nálunk (Füred közepe, vasútállomás környéke) már jutott benne tisztított Balaton is, télen kevesebb, nyáron nagyon sok, ízre lényegesen rosszabb volt a csapvíz, mint fenn a faluban.El sem tudom képzelni, milyen lehetett a vízpart közeli területeken az ivóvíz, ahova 100% tisztított Balaton jutott.
-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
#11484
üzenetére
-
fecke78
senior tag
válasz
RetepNyaraB
#11484
üzenetére
avx es vásárlás
-
ServerWorks
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
#11474
üzenetére
A kézi őrlőket nem ismerem. Köszi az infokat
-
Fross
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
#11459
üzenetére
Köszi szépen ránézek
-
Alabástrom
senior tag
válasz
RetepNyaraB
#11420
üzenetére
mi az az "SO bab"?
-
kchris78
veterán
válasz
RetepNyaraB
#11407
üzenetére
A kakaós-keserűbb jegyekhez nem feltétlenül kell szénné pörkölni a szemeket
. -
Peetta14
tag
válasz
RetepNyaraB
#11367
üzenetére
Igen, a józanész a két gép felé, az érzelem, meg az egy gép felé terel (esztétikum).
-
fecke78
senior tag
válasz
RetepNyaraB
#11367
üzenetére
Bizzunk a 2 év garancia védelmében
Vehetne már valaki , és beszámolhatna róluk... -
fecke78
senior tag
válasz
RetepNyaraB
#11362
üzenetére
Akkor te mit ajánlanál #11353 kérdésre ?
Karos , beépitett örlő , új 200k . -
fecke78
senior tag
válasz
RetepNyaraB
#11351
üzenetére
Nem trolkodásnak szántam , a legolcsóbb nagy gépes látványvilág erre céloztam, aki "komoly" gépet akar külsőre (belsőhöz nem értek) , akor inét indul a cassa ...
-
fecke78
senior tag
válasz
RetepNyaraB
#11337
üzenetére
majd fél millás árával ő a legolcsóbb gép , nem értem hol az érzelmi alap , szerintem ez anyagi oldal ....
De lehet rosszúl látom -
headhunter86
senior tag
válasz
RetepNyaraB
#11330
üzenetére
Viccet félretéve, ez jó deal egy kezdőnek? Mert megpróbálok lecsapni rá.
-
headhunter86
senior tag
válasz
RetepNyaraB
#11328
üzenetére
Az AVX DB1-ről pont azt olvastam akik használják, hogy gyenge a tejhabosítója. Nagyon gyenge. Helyette a DB1 Plus vagy a DB1 Pro az ajánlott.
De ezek még csak augusztusban fognak jönni, most előrendelés van. Már van belőle tesztpéldány, tesztelés alatt vannak. A Pro amúgy nagyon szimpi, csak így vaktában megvenni, meg annyit még várni rá. Hát nem is tudom... -
headhunter86
senior tag
válasz
RetepNyaraB
#11301
üzenetére
Kösz! Lelitet elengedem. Gaggia Classic Evo Pro 2023 visszajött a versenybe, mert a felfűtési idő végülis annyira nem oszt, szoroz. Úgyis reggeli után kávézok addig bőven bemelegszik. Ebéd után meg ráérek. 😁
Mit kell tudni ezekről az új modellekről, mennyire jók még mindig? Vagy van ebben a kategóriában más márka ami ajánlott?
Ilyen tunningolt gépet hol tudnék venni? Foglalkozik még vele valaki?
Amúgy számomra tetszetős a Gaggia, semmi bajom a külsejével. -
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
#11279
üzenetére
fragolát akartam ajánlani, nem találom a tuningolt gaggiákat nála. nem foglalkozik már vele?
-
fecke78
senior tag
válasz
RetepNyaraB
#11279
üzenetére
"óccó kinai " pejoratív még mindig ...
Kíváncsi lennék a tapasztalatodra ha összefutnál vele ... -
headhunter86
senior tag
válasz
RetepNyaraB
#11279
üzenetére
Ezek szerint nem túl sok opció van 200k környékén.
Lelit Annával mi a helyzet? -
headhunter86
senior tag
válasz
RetepNyaraB
#11254
üzenetére
AVX EM TB1-el hasonlítom.
Ha meg se nézed a videót, akkor nem értem miért írod le full látatlanba? Csak azért mert kínai. Tom's Coffee Corner le is kapja a tetejét, semmivel nem szarabb mint mondjuk egy Delonghi ennyiért (nem azt mondom az a király márka, csak talán az nincs annyira fikázva). Én csak tapogatózok mit kellene vennem, ezért bedobom ide, hogy ha esetleg más már lefutotta ezeket a köröket akkor esetleg tud mondani valami hasznosat. Hasznos alatt pedig nem azt értem, hogy ha valaki meghallja hogy ez valami kínai csoda, akkor rögtön jön fos kínai cucc és hasonló szövegek. -
válasz
RetepNyaraB
#11237
üzenetére
De ez egy magyar ceg vagy valami nemzetkozi?
-
donat_sz
senior tag
válasz
RetepNyaraB
#11177
üzenetére
Ez a tabletta a backflashnél kell szerintem, így ha jól értem a KV zsír a fő célpont, megnézem ezt a tersonet/pulycaff opciókat, köszi!
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
RetepNyaraB
#11176
üzenetére
Vízkőre egy-két teáskanál citromsav feloldva a tartályba (tartály és bojlerméret függő) és 10mp csurog 10mp szünet stílben átengedni. Majd egy teljes tartály hideg tiszta víz. Felesleges költeni bármire. Alutartályra nem szerencsés, oda tejsavas jobb. Rézbojlerre nem tudom miért nem ajánlja a lelit, én nem foglalkoznék vele. Icm épp most pucolt gyönyörűre egy öreg dallacortét, a hardcore totyikban ott a kép.
Kv zsírra tersonet, vagy pulycaff.
-
válasz
RetepNyaraB
#11161
üzenetére
Igazabol nekem nem a novenyi tejekkel van a legnagyobb bajom hanem szimplan en a kb-bol a presszot szeretem.

ma amugy lefoztem az uj kv-t a de Tomassot. Kicsit lassan jott le ezert 39mp-ig kellett ereszteni. Allagra jo lett de nekem megint kicsit savanya lett. -
Horvi
őstag
válasz
RetepNyaraB
#11137
üzenetére
Van ajánlott tanfolyam amivel van személyes tapasztalata valakinek? Hirtelen őket találtam, a vélemények alapján egész jó.
-
válasz
RetepNyaraB
#11130
üzenetére
Koszi. Van a csorsz utcaban egy barista bolt majd ott probalgstom hogy mi menne bele. De egyelore nem aldozok erre tobbet mert mar a mostani eredmeny sem rossz nekem.
delutan fozok egyet ugy ahogy irtad. -
válasz
RetepNyaraB
#11126
üzenetére
A gépen nem automata így akkor megfogadom ezt a 20-30p-es előmelegítést. Miután áteresztettem a vizet utána leszedem, beletömöm a kv-t, tamperelem, visszarakom és főzöm? Itt az a lényeg, hogy maga a kar és a kosár is legyen átmelegedve?
Ha vennék egy kosarat akkor honnan tudom hogy méretben passzolni fog-e a karba?
-
Horvi
őstag
válasz
RetepNyaraB
#11107
üzenetére
Ha jól láttam most még olcsóbb. Csak egy 10-es.
-
válasz
RetepNyaraB
#11092
üzenetére
Ja és ráraksz egy 300grammos csészét aztán nézheted miért nem mér, nem véletlen nem ajánlgatunk ilyet, tök másra való.
-
válasz
RetepNyaraB
#11088
üzenetére
Köszi. Meg is rendeltem a mérleget.
A tekerésre próbáltam ügyelni, hogy egyenletes legyen, szerintem nagyjából sikerült.
Valószínűleg tényleg a mennyiségen csúszott el a dolog mert más nem változott az első és a harmadik főzés között...És akkor ezután mindig minden esetben patika mérlegen kell kimérni a kv-t?
-
Jolida
tag
válasz
RetepNyaraB
#11092
üzenetére
A KC200 [link] a maga 19mm-ével elég jó kompromisszum.
Nálam az ősrégi presszós üvegpohár is elfér felette. -
válasz
RetepNyaraB
#11088
üzenetére
Miert akarsz szazad pontos patikamerleget vetetni vele?
avx webshopja tele van jofajta 0.1g pontossagu baristamerlegekkel amiket direkt erre talaltak ki ellentetben az altalad linkelttel. -
kchris78
veterán
válasz
RetepNyaraB
#11088
üzenetére
Én az alzán vettem egy 0.2-es mérleget, valami 5k körül volt, ez volt gyors és még jó árú. Nekem tökéletes.
Tamper: nekem a speci vízszintezős tamper nagyon bejön. Plusz extra hogy ilyen hullámokat is csinál a tetejére az őrleménynek és akkor azokon látni ha nem éri el - nagyon eléri a felsőszűrőt.
Szimpla kosárral szerintem csak ezzel a 2 segédeszközzel lehet megbízhatóan stabil shotokat hozni hogy kísérletezni tudjak.. Próbáltam rossz tizedes mérleget, meg érzésre normál tamperrel, hát ahogy esik úgy puffant a lefolyás.
Plusz tényleg érdemes 3-4 hetet kivárni pörkölés után, most fogyott el egy PallYotz és olyan főzetet főztem már a végén amit az elején nem tudtam hozni pedig próbálkoztam hasonló paraméterekkel.. Megjegyezném hogy meg is változott a kv szerkezete mert több ricnivel finomabban se folyt le a végén csak 25mp alatt.
-
d@vee
őstag
válasz
RetepNyaraB
#11079
üzenetére
Ha már tömörítés.
Az enyém viszonylag gyorsan átnyomja a vizet rajta. Próbáltam kicsit finomabb örleménnyel, jobban tömörítve, de mivel lassabban jön belőle a kávé ki, így a gép hamarabb lekapcsolja a vízadagolást.
Nemtudom nem-e fog lerobbanni a gép, ha manuálban tolom ki rajta a vizet a kellő hosszúságú ideig? Ugyen nehezebben jön át rajta a víz ilyenkor.
Amire most van belőve azt szeretem ízre is és krémességre szintén, de kipróbálnám az általatok leírtat is. -
válasz
RetepNyaraB
#11079
üzenetére
Akkor a tömörítést érzésre, határozottan?
A pörkölést nem tudom, a zacsira csak a lejárat van írva. Az 160425. Lehet, hogy április 16án volt pörkölve? Ha igen akkor jók vagyunk.
Képzeld végül 57.5-ös tamper kellett bele.
Az őrlő most 8.5-esen van, kezdjem azzal?
KÖszi
-
Libretom
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
#11072
üzenetére
Köszönöm!
-
válasz
RetepNyaraB
#11070
üzenetére
Köszi. Megfogadom amiket írtál.
MÁS: Teljesen irracionális döntésből vettem egy Tschibo Tampert 51mm-eset és persze nem jó az 53-as kosárba így eladó. ha valakinek pont ebben a méretben kell keressen!
-
válasz
RetepNyaraB
#11051
üzenetére
Nagyon koszi a tippeket.
akkor ezt kell kitapasztalni hogy mennyire tomoritsem a kv-t meg mennyire daraljam hogy 16ml legyen es 25-28 mp alatt? -
válasz
RetepNyaraB
#11049
üzenetére
Köszönöm mindenkinek a választ.
Akkor ez azt jelenti, hogy ha szimpla kosárban főzöm akkor daráljak bele 8g-ot ha dupla kosárban akkor 18-at? És a végén 35-40ml-t főzzek bármelyiket is választom?
Ha igen akkor viszont gazdaságosabb az egyes kosár nem? Olyant nem lehet, hogy a dupla kosárból 2x40-et főzök mert nem lesz jó? -
válasz
RetepNyaraB
#11044
üzenetére
Igen impresso pörköl nekik, cca 5k /zacskó
-
Horvi
őstag
válasz
RetepNyaraB
#11040
üzenetére
Megpróbálom durvábbra akkor majd. Erről a kávéról lenne szó:
Ha ez segítség. -
Horvi
őstag
válasz
RetepNyaraB
#11037
üzenetére
Egész jó íze volt bár szerintem lehetne jobb is. Lehetett érezni benne a savakat illetve egy picit túl "erős" volt. Nagyon minimális keserűség jellemezte de azt csak a végén lehetett érezni nyomokban. Szóval van még mit csiszolni.
Közepes pörkölésű kávét használtam hozzá. A recept az a Hoffmann féle volt nagyjából. 15g kávé(K6 on 90 click) 230g víz(több nem is nagyon fér bele), inverz metódus, 2 perc áztatás, megforgattam kicsit aztán 30 másodperc várakozás, aztán 30 másodperc alatt lepréseltem.Gondoltam megpróbálom először azt, hogy ugyanez a recept, csak a végén a kész kávét felhúzom egy kis vízzel.
Utána amire még gondoltam kipróbálni, hogy kevesebb kávét rakok bele, vagy játszok az őrlés finomságával. Bár annyira még nem érzem a dolgot, hogy mikor mit kellene változtatni. -
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB
#11037
üzenetére
Ha egy picit visszahúzod a dugattyút, akkor az a kevés vákuum megakadályozza az intenzív csepegést. Én az inverznél mindig tartok tőle, hogy baleset történik.
Vagy a másik lehetőség egy Fellow Prismo, de az megint beruházás. -
kchris78
veterán
válasz
RetepNyaraB
#11026
üzenetére
"meg alsó hangon 20 perc, hacsak nem tartod bekapcsolva." azért ennyi nem kell. Barista Express fűti pl a felsőszűrőt, és lehet várni egy kicsit, majd átnyomni egy kis forró vizet őrlemény nélkül, nem "szárazon" kell bemelegednie a gépnek.. Amíg melegszik lehet nyerni pár percet az őrléssel kimeregetéssel. Koszolni meg minden koszol
. Az automata az ami nem koszol (annyira
). Illetve nekem ritka az hogy azonnal kelljen kávé, 10-20 perccel előbb azért lehet már tudni, a nagy kütyü korszakban mindenki ír mindent ki hol van merre tart stb.. -
Viiktor1989
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
#11024
üzenetére
Köszönöm
-
tuzpenge
őstag
válasz
RetepNyaraB
#11026
üzenetére
Az én (nem túl hosszútávú) tapasztalatom, hogy sima olasz presszóhoz (max közepesen sötét pörkölés, de a szénre még inkább igaz), a kosarat nem is szükséges előmelegíteni, max a tartót....a sötét pörköléshez meg a forrásban lévő vízzel is várni kell 0,5-1 percet, hogy ne keserítse agyon...amúgy a 7 perc az már hosszú időnek számít, vagy abban már benne van az eszköz tisztítása is.
-
kchris78
veterán
válasz
RetepNyaraB
#11024
üzenetére
Én a karos gépet bevállaltam (Barista Express) automata után, de egy flair-robot az már kemény lenne - még a hőmérsékletre is figyelni, forralgatni a vizet, azt átönteni... egy PID-es vezérlés helyett. PID-je pl nincs a Classicnak amennyire tudom. (igaz próbálni nem próbáltam de végignéztem 1-2 YT teszt-videót)
Új hozzászólás Aktív témák
- PH!otósok beszélgetős, offolós topikja
- Építő/felújító topik
- Nintendo Switch 2
- Hobby elektronika
- Path of Exile (ARPG)
- OLED TV topic
- Műholdas AI chippel fedné le a bolygót a Samsung
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- 159 - Lenovo LOQ (15APH8) - AMD Ryzen 7 7840HS, RTX 4060
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T495 - AMD Ryzen 5 PRO I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3452
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

persze ha nem lennénk itt páran, szerintem csendes lenne az amatőr szakág.
.

Köszönöm

(Anno hifiztem, ez választotta el búzát a placebótól).

Vagy a másik lehetőség egy Fellow Prismo, de az megint beruházás.
Mr.Csizmás

