- Zenelejátszó építése, a kiváló hangzásért
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 10***(X) "Zen 6" (AM5)
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Hobby elektronika
- TCL LCD és LED TV-k
- Kompakt vízhűtés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
Xero
nagyúr
válasz
BlueAthlon #26192 üzenetére
Teljesen jogos, es akkor meg felmerul, hogy IG1-2-3? Szep is ez.
"Mindenki fél őket megmozdítani, mert kevesen látják át az egész landscape-t, ami az adott banknál köré épült és ha belefognak a feszegetésbe, akkor egy pontnál összedől az egész miskulancia "
Na pont ezen dolgozom. Jo kis "moka".
Itt min 5 max 8 evvel megy a matek a bevezetesre es cserere.
szerk: Azt finoman hozzateszem, hogy a piaci offeringek a kivaltasra szinten 50%-ban monolith izek amiket probalnak becsomagolni szep szines papirba lasd Temenos.
-
Lortech
addikt
válasz
CyberPunk666 #26197 üzenetére
És a profithoz vastagon hozzátartozik, hogy a magyar IT cégek jelentős része nemzetközi piacra dolgozik, vagy magyar piacra dolgozó cégként nemzetközi piacra dolgozó cégekkel kénytelen versenyezni.
-
CyberPunk666
senior tag
A hiány önmagában nem hajtja fel a béreket, csak ha társul mellé magas profitráta és könnyű mozgás is.
Tehát a hiány mellett az is fontos, hogy könnyen tudj váltani más helyre és ott meg is érje téged átcsábítani magasabb bérért.
Ezek is fontosak voltak az IT bérek emelkedésében. -
BlueAthlon
senior tag
válasz
BlueAthlon #26192 üzenetére
Alapvetően nem vagyok már nagy híve a direkt SQL turkálásnak ilyen esetekben, inkább azt szorgalmazom, hogy próbáljuk meg "reverse&resend" vagy átvezetéssel, stb.. megoldani ezeket a helyzeteket - amennyiben a körülmények engedik - és fókuszáljunk a megelőzésre, hogy ne fordulhassanak elő ezek többet...
Aztán ez nem mindig jön össze, és marad az, hogy könyékig túrunk a matériában.
-
Qtya123
őstag
válasz
proof88 #26174 üzenetére
Én egyébként azt nem értem, hogyha abban a szakmában is hiány van, akkor hogyhogy mégis ennyire alacsonyak a bérek?
Nem akarom elhinni, hogy ennyire nagy arányú lenne a szolgalelkűség az építészmérnökök között, hogy pusztán ez simán lent tartja a fizetéseket munkaerő hiányos környezetben is.Amúgy azt látom, hogy még régebben valamilyen random diplomás munkával (amely nem is feltétlen hiányszakma, vagy speciális tudást igénylő terület) azért szemmel látható volt a bérkülönbség egy érettségi/okj/szakmunkás végzettség között.
Most azért ez a difi sok esetben eléggé lecsökkent, ezért is vannak itt a megrökönyödött hozzászólások, hogy a buszsofőr, villamosvezető, kamionos, szakács, stb... fizetése pariban van egyes diplomás állásokkal.
Azért a kép árnyaltabb ennél szerintem, mert kell is azért a pénzért tenni jócskán pl egy szakácsnak, vagy egy építőipari munkásnak. A kamionos meg simán összehoz nettó 600-700-800ezret, még többet is, de nem sokat lesz otthon.
Szóval azért az még kijelenthető szerintem, hogy a diplomás melók annak ellenére, hogy sokszor már nem igazán fizetnek jobban, mint egyes szakmunkák, azért befektetett napi munkában kevesebbet kell tenni ugyanazért a pénzért.Illetve sok esetben a bejelentés sem mindegy. Bár erről az utóbbi időben már kezd változni a véleményem és hajlok afelé, hogy teljesen mindegy milyen a bejelentés, egyetlen dolog a lényeg, hogy az ember saját maga mennyire tudja bebiztosítani az idős kort. Sem a 600at kereső, de 250-re bejelentett szakács, sem a 600-ra bejelentett mérnök nem a nyugdíjából fog megélni 20-30 év múlva. Már csak egy dologban számít a bejelentés, ha beteg vagy, akkor nem mindegy. Nyugdíj terén lassan már mindegy véleményem szerint.
-
BlueAthlon
senior tag
#26712 carapace: "Been there, done that". Talán már túl sokszor is. Bár inkább csak megírtam az SQL parancsot, amit utána az üzemeltetés lefuttatott ott előttem és utána validálgattam az eredményeket.
#26173 Emvy : Banki számlavezető rendszer napi életciklusából kifolyólag relatíve kevés lehetőség van egy komplett felfüggesztés megejtésére. Mivel meghatározott időslotokban történnek a műveletek ( külső köri batchek bedolgozása, napi forgalom feldolgozása, aznapi zárás és napváltás kiscsillió művelete ), ezért elég ritka az hogy az éles rendszerben rollbackelünk és mehet az újra-tábla. Sokszor egyszerűen nincs rá elég időnk.
#26177 OPiiPO : Nagyjából ez van itt is. A kapcsolt rendszerek túl sok mindent etetnek meg a core rendszerrel / az pedig túl sokat csámcsog rajtuk és teríti a válaszokat. Ha visszaállunk, akkor a szatellitekkel is azonnal foglalkozni kell, ami erősen multiplikálják a fejfájást.
#26715 lajafix : Ugyan nem tudjuk a pontos részleteket, de azt vedd figyelembe hogy az általad leirt esetben a sztornó végeztével - némi reszelés után -azonnal küldheted újra az eredeti batchet is, hogy jó számlákat találjanak be a tételek.
#26815 Xero: nincs feltétlenül szükség komplett batch reverse-re. Sokszor célszerűbb szimplán átvezetni a rossz helyre könyvelődött tételeket. Ugyanúgy auditált és az eredmény ugyanaz. Inkább a megelőző műveletekre ildomos koncentrálni.
SQL commandok kézzel : de van, Svájcban is, meg mindenhol is.
#26187 Virslee / #26189 OPiiPoo : Pontosan ugyanazokkal a legacy 30-40 éves számlavezető rendszerekkel és kapcsolt megoldásaikkal futnak ők is sok esetben mint mindenki más a világon ( Equation, BankMaster, GWB, T24, stb..stb.. ).
Mindenki fél őket megmozdítani, mert kevesen látják át az egész landscape-t, ami az adott banknál köré épült és ha belefognak a feszegetésbe, akkor egy pontnál összedől az egész miskulancia
-
Marky18
aktív tag
válasz
shifty! #26190 üzenetére
A magasabb bereket csakis kollektivan tudnak kiharcolni a dolgozok. Az IT-ban is rengeteg cegnel nevetseges bereket fizetnek es van is olyan idiota, aki kepes ott dolgozni 6-8-10 evig, mert nem mer kilepni a komfortzonajabol. A hazai IT berek emelkedese szerintem foleg annak koszonheto, hogy a kollegak egymast huzzak felfele, mindenki nagyjabol megbeszeli a fizeteset, porognek a berek a csoportokban es sokunk nem fel valtani.
-
shifty!
senior tag
válasz
Resike #26171 üzenetére
Ez egy nagyon jó felvetés, a rövid válasz az, de ez csak személyes tapasztalat, hogy a mai gazdasági helyzetben, ha nincs egy
IT-smásik stabilan jól kereső fél mellette, akkor vagy feketézés / fusizás ami az időbe és energiába belefér (ez a napi 8-10-12 óra munka mellett kellene hogy megtörténjen, de akkor megint túlóra, magánélet, hobbik szabadidő beáldozása), vagy kvázisehogy.A mi elképzelésünk és tervünk az volt (még mielőtt nekiesett a világnak a Covid, és az utóhullámán beütött az azt követő gazdasági krach amit most kóstolgatunk), hogy magánnyugdíj alapba (MetLife) szépen rendszeresen havonta elteszünk neki 2 alapba pénzt, amiből egy a hosszú távú nyugdíjalap, egy másik pedig egy rövid távú, magasabb hozam-kockázat párral működő alap, ami egy fizetéspótló alap lenne akkorra, amikor babázni tervezünk.
Na ebbből lett az, a fenti tényezők hatására is, hogy a nyugdíjalapba becsorgatjuk a pénzt, a baba projekt meg vár még egy kicsit, amíg a másik alapba is effektíven használható összeget el tudunk tenni, mert azt nem merjük bevállalni, hogy "nullára érkezzen" a gyerek.
@proof88: Értem ezt a meglátást és álláspontot is, annyiban egyetértek vele, hogy akinek lehetősége van rá, persze váltson pályát/irányt, ha tud, mert ki ne akarna jobban keresni. Annyit azért hozzátennék, hogy szvsz pont azért skyrocket-elt az IT pályára átmozgók száma, mert kevesebb tapasztalattal és befektetett energiával lehet azon a területen karriert kezdeni, még ha például L1 supportról indulsz is, ahol már megkapod egy tanár fizetését, de nem kell hozzá tanári diploma és végzettség, és ezen a szinten még nem is vállalsz akkora felelősséget mint egy pedagógus - a pénz meg ugyanaz vagy jobb, akkor ugye minek törje magát az ember?
De itt pont ez a poén, hogy miután monjduk egy építész elmókázott 5 évet egyetemen az osztatlanon, meg utána még jópár évet a jogosultságaihoz szükséges gyakorlat begyűjtésével, nem biztos hogy szarrá lesz motiválva azirányba, hogy pályát váltson és nulláról kitanuljon egy tökmás szakmát, ami tök más gondolkodást, kreativitást és logikát igényel (mert nekik az egyetemen annyi programozást sem tanítottak mint egy gépésznek pl.)
Ugyanezt szerintem rá lehet húzni egy óvodapedagógusra is például.
Hogy ez a pályán maradás a szolgalelkűség, vagy inkább az hogy a több pénzért feladja azt amit választott és amit éveken át tanult-tapasztalt, azirányba ne menjünk el mert teljesen elmutat a topic témájától. -
Lien
aktív tag
válasz
Vision #26120 üzenetére
Szia, mi a fontos a barátnődnek? A több pénz, stresszmentes hely, bejelentett fizetés? Én dolgoztam fél évet egy helyen ami főbb oldalról épületgépész tervező iroda, épületvillamossági vonallal, volt építész is. Leginkább agyatlan rajzolás és modellezés, percre alapú fizetés van de nyilván furcsán mutat amikor 168 óra 3 percet dolgozol, a túlóra 3 havonta ki van fizetve, tisztán. Ha érdekel írj privátot, én 3 éve kiküldetésben kaptam 500 nettó felett de most volt szaktársam interjúzni bim munkakörben 1 év tapasztalattal gépész mestere 2 hét múlva lesz meg és megkapta ezt a fizetést bejelentve de még 1 másik helyet vár interjúval. Ja igen, a főnök nem egyszerű eset, de én hála ég nem találkoztam vele egyszer sem, viszont a hely olyan, hogy ha beüt a krach vissza tudok menni ill. tervezői jogosultság aláírást múlt hónapban indítottam volna de közölték nem írnak alá olyat, hogy gépész munkát rajzoltam amiklr villamosos lrojekten modelleztem, úgyhogy fél év igazolásom most kiesett…
-
Xero
nagyúr
válasz
shifty! #26170 üzenetére
Van a csaladban epitomernok.
BME, 20+ ev tapasztalat, 3 nyelvvizsga, MBA, meg meg valami ellenori ize amihez nem ertek. Igy keres br ~850-et. Plusz itt ott 100-200 havonta “ellenorkodesert”.
A 2008-as valsag es a kovetkezmenyei nagyon durvan megtortek a karrierjet, bar szerintem az egesz iparet.
En erzem magamat kellemetlenul, hogy ennyire alul van fizetve. -
denagyantal
csendes tag
válasz
shifty! #26159 üzenetére
Konkrétan rólam szól ez poszt.
Pályelhagyó építőmérnök (statikus, modellező) vagyok és a hobbim lett a munkám azaz fejlesztőként dolgozom jó pár éve.
Dolgoztam pár nagyobb projekten, repülőtér Szingapúrban, illetve rengeteg ipari csarnok...stbMióta az IT-ban vagyok a felelőség és a stressz negyedannyi, viszont le se merem írni a fizetésem hányszorosa a korábbinak.
Egy számítás/tervezés/rajzolás során a felelős tervező (legyen akár cég) szélsőséges esetben 50-100 évig is elővehető, ha bizonyíthatóan tervezői mulasztás miatt történik valami, pontosan ezért vannak ennyire túlbiztosított folymatok. Sok egyedi esetben nem fekete fehér, hogyan számolsz ki valamit, mert nincs rá korábbi precedens és olyankor jöhetnek az álmatlan éjszakák, hogy vajon mennyire jól emlékszik-e az adott ember a szilárdságtanra.
Persze az IT-ban is vannak eléggé kritikus területek, sőt egyre több helyen van, errefelé tendál a világ. Végsősoron a casual daily coder és a casual tervezőmérnök felelősége között ég és föld a különbség.
-
A Zéé
addikt
válasz
lumpy92 #26168 üzenetére
Sziasztok!
Néha olvasgatom a topicot, és látom, hogy előjött az én szakmám is.Nem: F
Kor: 36
Munkakör: generál építésvezető (de nem FMV) magasépítésben (kis részben mélyépítés)
Végzettség: Építőmérnök - BSC
Nyelvtudás: kommunikációs szintű angol, alap német (de igazából nem kell)
Fizetés: nettó 650k, teljesen bejelentett alkalmazotti viszony (aki ismeri a szakmát, az tudja, hogy ez nagy szó)
Egyéb: autó munkán kívüli használatra is
Hely: Nyugat Dunántúl
Tapasztalat: 6 év generálkivitelezés építésvezető + előtte némi irodaiEz a fizu jelenlegi rálátásom alapján valóban átlagon felüli (2 éve BP-n pontosan a felét kaptam, és azt sem mind hivatalosan), de valóban, a hozzá kapcsolódó terhelés is bőven az jelenleg, az elmúlt egy év elég sokat kivett belőlem. Hozzáteszem, hogy nem NER, vagy kormányzat közeli cégnél vagyok.
-
whited
addikt
Sziasztok
Van itt esetleg aki autós területen mozog/dolgozik?
Szeretnék kérdezni pár dolgot tőle akár itt, akár PM-ben -
Ez nem biztos hogy minden szituációban lehetséges. Ha egy termelési rendszerrel is rendelkező ERP elindul élesben release után akkor már nincs visszaút a DB backup felé, mivel elindult és bekerült párszáz/ezer shop-floor vagy MES üzenet, jó esetben vevői/beszállítói rendelések, esetleg kiment pár számla is, stb.
#26178: direkt pénzügyi rendszerekhez nem értek (csak láttam ami a termelés/logisztika könyveléshez kell), mifelénk max párszáz millió EUR forgalomról lehet szó, de amint elindulnak a kapcsolt rendszerek utána már nem autentikus a DB backup, a hibák viszont jellemzően csak pár óra éles üzemelés után derülnek ki. -
proof88
addikt
válasz
shifty! #26159 üzenetére
Adok én is egy hasonló kaliberű hozzászólást.
Biztos abban a szakmában több a szolgalelkű, akiknek jó az a pénz, amit és ahogy kapják.
IT-ban sem adnának ennyit, ha mindenki elégedett lett volna a bruttó 500-zal.
Pedig még azt se lehet mondani mint a tanároknál, hogy létezik hivatástudat, amit én IT-sként "nem érthetek".
No offense. -
-
carapace
csendes tag
válasz
OPiiPO #26161 üzenetére
Svájcban az egyik banknál bekattant egy bug az egyik rendszerben, ennek az lett a következménye, hogy pár milliárd CHF rossz számlákra könyvelődött. Behívták a fejlesztőcsapatot, mint L3 Support, hogy oldják meg. A megoldás az volt, hogy manuális SQL parancsokkal vissza kellett pakolni a pénzt.
Én ugyan nem voltam pont akkor ott, de a kollegák szerint folyt a víz az emberek homlokáról miközben gépeltek... -
lumpy92
aktív tag
válasz
shifty! #26159 üzenetére
Szia!
Egy csónakban evezek a pároddal, csak én építőmérnök vagyok. A "jót" a környezetemben találhatò mérnökök fizetéseit szamba véve írtam. Ennél aki többet keres, az mind hajtva van rendesen, kapja a stresszt, a gyomorgörcsöt, a határidőket, a felelősséget, az éjszakázásokat.
Természetesen (mint érintett is), nem tartom kívanatosnak, hogy ez van, de én ezt látom.
-
shifty!
senior tag
válasz
OPiiPO #26161 üzenetére
Sejtettem hogy jönni fog a láng, rendben is van. Ne magadra vedd, mert jó eséllyel nem te és nem a topic lakói az "egységsugarúprogramozók", ha ilyen folyamatokat látsz át és felelsz/feleltek érte, akkor nem neked szólt, azt meg hogy a helyzet kicsit árnyaltabb leírása miatt bárki rosszul érezze magát, abszolút nem céloztam, mea culpa.
Semmi személyeset nem írtam, senkitől nem sajnálom amit hazavisz, aki itt ezt megosztja jó eséllyel tisztesen megdolgozik érte. Arra próbáltam rávilágítani, hogy elég sűrűn jönnek ezek a kommentek és gondolatok és észrevételek, hogy úgy en bloc az építőipar és a klasszik mérnöki terület jóvanazúgy' ahogy van, meg amúgy már a brazilgépsor se megy oda dolgozni, az örök kedvencem a "mérnökökön kívül is bárki tud excelt tologatni".
Habár nem omlik össze egy ház... - pont azért mert nem tervezhet bárki házat - mondjuk. Hogy a kőműves hogy dolgozik, milyen áron, az megint egy arany téma, szerintem a tisztelt kivételen felül nem gondolkoznak, talán van egy csopvez aki értelmesen képes végignézni metszeteket és csomópontokat, de egyre ritkább. Tapsi is elég szépen leírta milyen fasza kis cécó ilyen végzettség mellett értelmes fizetést, körülményeket és munkaadót találni, erre próbáltam reflektálni, hogy ez abszolút nem egyedi eset, és szvsz méltatlan dolog. -
letepem
aktív tag
válasz
OPiiPO #26161 üzenetére
SZVSZ ez nem neked, mint fejlesztőnek szólt... csupán egy észrevétel kikiáltva az éterbe.
Én mindkettőtöknek igazat tudok adni és nem is.ON:
Szeretnék kérni egy véleményt az alábbi paraméterekre és mi lehet a reális egy multinál az alábbi paraméterekre:Nem: F
Kor: 31
Munkakör: Szenior fejlesztőmérnök + teamlead - medical fejl.
Végzetség: Villamormérnök BSc BME - MSc OE
Nyelvtudás: angol, írásban német, lassan de biztosan orosz
Fizetés: br. 900 - van kilátásban más is, de egyenlőre lojális vagyok egy kisebb céghez most már csak átmenetileg
Egyéb: nincs bónusz viszont gyártást, tervezést és vevői kapcsolattartást viszem, lassan már a beszert is
Hely: Bp
Tapasztalat:4 év autóipar teszt, validálás + fejlesztés beágy is, 4 év full beágy (ST, MC, Nordic, etc)Eléggé úgy érzem, hogy vízválasztó ponthoz értem a karrieremben és döntenem kell a fejlesztés és a lead között a megkeresések alapján.
-
válasz
OPiiPO #26161 üzenetére
Habár nem omlik össze egy ház...
Egyébként a ház sem omlik össze.Gondolj bele, hogy régen milyen tervek alapján építkeztek, mégse volt semmi gond azokkal az épületekkel statikailag. Manapság már annyi kézen megy keresztül egy terv, mire a kivitelezési szakaszba ér, hogy nagyon nagy pech kell ahhoz, hogy összedőljön. És akkor még ott van a kőműves, aki jobb esetben nem fog megépíteni olyasmit, amit rossznak gondol.
-
válasz
shifty! #26159 üzenetére
"mennyire k. abnormális gondolkodásra vall, hogy kvázinulla felelősséggel emberek ennek a dupláját-tripláját taligázzák haza" - most én szórjak homokot a fejemre és én érezzem magam szarul mert B. Nejed gyengébben fizetett szakmában dolgozik?
A nulla felelősséggel pedig vitatkoznék, látszik fingod sincs miről beszélsz. Egy viszonylag nagy méretű multi komplett logisztikája és gyártása összeomlik ha valaki a csapatunkból hibázik. Habár nem omlik össze egy ház, de láttam már hosszú időre leállt termelési sort egy hibásan telepített fix után, napi több millió EUR kötbérrel, autóipari beszállítók jól ismerik az ottani kötbérezési szokásokat. -
válasz
shifty! #26159 üzenetére
No offense, de sajnos így működik a piac. Amíg van, aki feketén, katázva, minimálbérért megcsinálja a melót, addig hülyék lennének többet fizetni. Te sem adnál többet vállalkozóként az alkalmazottadnak.
Az, hogy ez a bérszínvonal ilyen alacsony több összetevős: túlképzés, elnőiesedés, kicsi piac. Ügyvédből is túl sok van nálunk.
-
shifty!
senior tag
válasz
lumpy92 #26155 üzenetére
Mint építészmérnök feleséggel "rendelkező" szintén mérnök mondanám, hogy dühítően borzasztó mértékben nem jó a br. 600e ft.
Építészmérnökként általában osztatlan képzést végeznek (BSc + MSc egyben, 3 szigorlat), elég komoly műszaki tudást szereznek, és nagy felelősséget vállalnak minden tervükkel, amihez a nevüket adják.
Párom mostanság csinálta meg a mérnöki kamarai jogosultságát, miután összegyűjtötte a (neki még) 5 évnyi tervezői tapasztalatát, csodás hogy milyen magyaros hókamóka volt mire azt is leigazolták neki "szivességből". A sokat szidott KATA-s egyéni vállalkozóként éppen összestresszeli azt a pénzt, ami efölött van, ami elég és "nem rágjuk a küszöböt", és ami egyébként nem kiszámítható, mert senki nem garantálja hogy holnap is bemegy az irodába és hó elején utalnak.Hozzátenném, ahhoz hogy ezt a "jónak számító" br. 600-at megkeresse, mérnöki diplomával és tudással, nem volt elég kiesnie egy egységsugarú informatikusokat képző főiskoláról.
Értem én, hogy ez a topic gyönyörűen gyűjti az
önelégültelégedett és ügyes IT-sokat, de mint mérnök is szeretném kikérni, hogy mennyire k. abnormális gondolkodásra vall, hogy kvázinulla felelősséggel emberek ennek a dupláját-tripláját taligázzák haza, aki pedig épületeket tervez, legyen az otthon, üzlet, iroda, legyen elégedett a villamosvezető bérével.Tudomtudom, el lehet menni programozni / villamosvezetni / külföldre, megfelelő aláhúzandó. Legyen mindenki programozó.
szerk:typo
-
David89
tag
Ez nem diploma, hanem tevékenység kérdése. Tervezésért szinte mindenhol gyatrán fizetnek, mert az csak "rajzolgatás". Viszont kivitelezésben jól lehet kaszálni, csak cserében nem egy légkondis irodában ücsörögsz, hanem terepen bolondulsz meg a brazil gépsorral való hadakozás közben. Ja és már senki se akar az építőiparban melózni, ezért van hiány.
-
n00n
őstag
Nekem csak az fura, hogy az ismerős azt mondta, hogy az Ő cégénél az utcáról fel tudnának venni 5-10 építőmérnököt, mert kellene, csak ember nincs. Akkor hogy lehetnek ennyire gyatra fizuk?
-
válasz
lumpy92 #26153 üzenetére
Szerintem is ki lehet harcolni ekkora összeget, hiszen ő is kapott 490-es ajánlatot, ezt írtam is. Igaz, hogy 20% zsebbe, de ezen azért lehetne bindzsizni. Ők például eléggé hajtották, hogy náluk melózzon, de ott tényleg este 10-ig tart a munkaidő.
Annyit meg nem ér 100 ezer forint. Szerencsére megtehetjük, hogy ne kelljen ezt bevállalnia.
-
lumpy92
aktív tag
válasz
bandus #26143 üzenetére
Maradjunk annyiban, hogy van néhány nagyobb építész iroda budapesten, akik ezt megadják. Attól mert kapott offert 3-4 helyről, ami ez alatt volt, még nem jelenti azt, hogy nem lehet ennyit keresni. Mondom, nagyon nagy a szórás ebben a szakmában. Nincsen Hays meg ilyen úri huncutságok.
-
carapace
csendes tag
válasz
Vision #26149 üzenetére
Odaköltözés nem jó, a világ pénzét kifizetheti az ember szja-ra, ilyen fizu mellett. Meg aztán én már laktam Bécsben 1 évet, úgy 10 éve, és nagyon nem hiányzik
Ezt talán úgy érné meg megcsinálni, hogy kivenni szobát valami határmenti városban, aztán az office-os napokon onnan beingázni. Nem túl kellemes, viszont Bécsben olcsó lakást találni elég hopeless, 2000 eur-ért persze van, de az meg felesleges ezzel a felállással. Mindegy, ma beszélek a csókával -
válasz
Szevam #26150 üzenetére
Hát, azért ezt a melót ne úgy képzeld el, ahogy a filmekben van, meg amit Zaha Hadid csinált. Amire te gondolsz, az az építészeti feladatok szemmel nem látható töredéke. A nagy része nettó darálás. Illetve nem is alkalmazott/vállalkozó setup függvénye, inkább attól függ, hogy milyen stúdiónál dolgozol, és ahhoz milyen melók esnek be.
De jah, értelek, asszonnyal is ez a baj, hogy tök kreatív, igényes, őrült maximalista, amire Magyarországon egyszerűen nincs piac. Persze a végén minden ügyfél mindig hálálkodik, hogy milyen fasza lett, de ebből itt nem lehet megélni.
-
Szevam
senior tag
válasz
Vision #26149 üzenetére
"Jó az önmegvalósítás egy bizonyos szintig. Viszont ha középtávon nem fenntartható, akkor lépni kell. Asszony is tett ezzel egy próbát, és csúfos kudarcot vallott. Ezért akar visszamenni alkalmazottnak valami stabil helyre."
Ezt köszi, hogy megírtad. Valahogy én is a stabilitás mellett teszem le a voksom. Az építészmérnöki egy igen kreatív munka, az alkalmazottság tekintetében pedig szerintem az lehet a gond, hogy egy szárnyaló fantáziát keretek közé tuszkolnak, és nem értékelik úgy ahogy az egyén értékeli a saját munkáját.
-
válasz
carapace #26147 üzenetére
720 EUR/napért oda is költöznék.
ez igencsak jó pénz Nyugaton is.
Jó ideje van közös számlánk. Nyilván megmarad ez is, de a bevételeim jó részét a közösre fogom utalni. Ettől függetlenül számomra fontos, hogy az asszonynak legyen önálló egzisztenciája akár gyerek mellett is.
A kasszázásra múltkor olvastam valami 7-féle módozatot, elég jól leírták az opciókat.
Jó az önmegvalósítás egy bizonyos szintig. Viszont ha középtávon nem fenntartható, akkor lépni kell. Asszony is tett ezzel egy próbát, és csúfos kudarcot vallott. Ezért akar visszamenni alkalmazottnak valami stabil helyre.
-
carapace
csendes tag
Kaptam egy megkeresést Bécsből. Senior PM, beszámlázós, 50% remote. kb 90 eur / óra. Mindent összevetve szerintem nem rossz, még úgy se, ha belekalkulálom, hogy kell valami szobát bérelni hozzá Bécsben.
Van valakinek tapasztalata, hogy milyen rate-k vannak mostanság arrafelé? -
axioma
veterán
válasz
Dinter #26145 üzenetére
En alaposan meglepodtem volna (bar generacios kulonbseg is van) ha gyerekvallalas szintu kapcsolatban menne a matek hogy ki mennyit ad haza. Mondjuk vszinu nembeli elteres is van a megitelesben. Egy haztartast nem lehet kulon szintre tervezni - es vegulis az otthon szintje valahol az eletminoseg szamottevo la'ba, ha az kozos hasznalatu akkor mar ugyis osszegabalyodik.
-
válasz
Vision #26132 üzenetére
ez meg nalunk is egy issue, a csajom epp onmegvalosit kataval, parszaz k havonta, mondjuk 100-400 kozott, de nem akar visszamenni egy uncsi financial analyst munkakorbe. szoval asszem nekem kell kicsit jobban tepernem, hogy ha jon egy gyerek, akkor rendben legyunk, es ne kelljen a kuszobot ragnunk
-
-
-
-Skylake-
addikt
válasz
sweatyy #26140 üzenetére
Junior pozinak szerintem elmegy. Nyilvan lehetne több, de azért 600- nagyon max 650k körül már szerintem van egy cap azokra a pozikra amikhez nem kell specifikus tudás, plusz ugye ez területváltás is, ugye ennek kb semmi köze az L1-hez (ezt arra írom, hogy ez full entry level innentől). Cafeteria, bonusz is van, szerintem ez oké. linux-unix-sql , főle az sql már gyakorlatilag akkor is kell ha árufeltöltő vagy. SQL/Python olyan mértékben lett essential skill, hogy én az utóbbi 2-3 hónapban nem láttam olyan álláshirdetést, ami nem kéri, szóval ez szerintem igazából nem is plusz, kb olyan minthogy legyen kezed a billentyűzeten írni. Én elfogadnám ezt az offert.
-
sweatyy
csendes tag
Egy Junior Alkalmazás Üzemeltető pozícióra mennyire karcsú ez az ajánlat Budapesten?
Br. 550 + 460k cafi, változó éves bónusz, lehet nem a legrosszabb de nem is egy ütős ajánlatnak gondolom.
Linux/Unix, SQL tudást kér, alap angol, előtte volt 2 év l1 support tapasztalatom. -
-Skylake-
addikt
válasz
Poultier #26138 üzenetére
és nulla tapasztalattal. ezt is tegyük hozzá. mert nekem az első junior pozim szó szerint 0 tapasztalattal (csak erős infós vénával) is többet fizetett, mint 250 nettó. egyébként majdnem végzett épitőmérnök vagyok (csak az államvizsga nincs meg, de nem is lesz, mert infóban sokkal jobban keresek , sokkal kevesebbe munkával, sokkal kisebb felelősséggel, full homeoffice , kurvakényelmes, meg eddig is mindig gép előtt ültem amúgy is, csak most fizetnek érte..) úgyhogy nekem a nevem mellette akkor lesz majd architect, ha előtte ott van az is, hogy data vagy cloud.
-
Poultier
tag
Ne is mondd, asszony is végzett építőmérnök + abszolvált épületgépész. Pécsen szülés előtt kemény 250 bruttó bejelentett és 50 zsebpénzzel szúrták ki a szemét. Statikus tervező exmunkatársa váltott kemény 250 nettóért anno, szintén városon belül. Ezeknél a számoknál már 7 éve is többet kerestem IT-ban kb. 0 felelősséggel
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
Vision #26120 üzenetére
Rokon építészmérnök, nyugdíjas korban, de még tolja, saját vállalkozás.
- 40+ évnyi gyakorlat
- előzővel arányítható ismeretségi kör (ebben a szakmában ez ultra fontos, fiatalok nem szeretik)
- pár speciális terület ismerete engedéllyel (pl bizonyos műemléki területeken is dolgozhat)
- van több szerződéses fix munkája (nem tervezés, hanem szakvélemény/szaktanácsadás az egyik kiterjedt egyháznak (amúgy tényleg vallásos, szóval ez nem ilyen kamu dolog) , több templomot is tervezett nekik)nem ragozom, két oldalt tudnék írni még, a lényeg, hogy ezzel a portfólióval kb éppen a kata maximuma körül tud összeszedni, jobb években, rosszabban azért alatta, de mostanában jobb évek vannak.
Ennél csak úgy van feljebb a szakmában (anyagilag), ha alkalmazottaid vannak és/vagy lopsz.
-
válasz
axioma #26134 üzenetére
True, de attól még sajnos az van, hogy 1 ilyen megrendelőre jut 1000 olyan, akinek egyetlen szempontja van: olcsó legyen.
Ezért épülnek nagyon hitvány házak rohadt drágán.
Asszony mondása az, hogy egy minőségi családi ház tervezés 320-450 munkaóra. Ezt ha beszorzod egy normális órabérrel, akkor súlyos milliók jönnek ki a végén. A valóságban meg mindenki 500-ért akar kész terveket még ma is.
-
balintbaba
tag
Kor: 27
Munkakör: Financial Analyst
Végzetség: Business administration BSc, külföld
Nyelvtudás: német,angol B2
Bér: 550-600 bruttó + cafi
Hely: vidéki nagyvárosJelenleg egy kkv-nál könyvelek, ezelőtt pályakezdőként auditon voltam másfél évig egy Big4-nál.
Nem feltétlenül váltanék, de elég unalmas a mostani adatrögzítős munkám a korábbi pörgős multis léthez képest. A jelenlegi bérem siralmas, de szerencsére nem kenyérre kell - ha már váltok, nem szeretnék bérminimumot keresni.
-
axioma
veterán
válasz
Vision #26132 üzenetére
Pedig ott lehetne igazan sporolni egy minosegibb munkaval... (teljesen osztom az anno jol porgo index topik cime't: "Miert fontos a jo terv? Sporolj mar most!") Ha elkeri mondjuk 5 m2 megepitendo negyzetmeter arat de megsporol (azonos eletminoseget adva de atgondoltabb elhelyezessel) 10-et, akkor siman megeri; plusz nem beszelve arrol amikor laikusok altal nem ismert/alkalmazott szempontok garmadajara figyelmeztet, igy nem fut bele az enduser a pofonokba (epites alatt es a benne lakas alatt is ertve).
-
válasz
David89 #26130 üzenetére
Valamire való tervezők nem vállalnak Magyarországon családi házakat. Asszonyék is próbálkoztak vele, de nem fizetik meg a bele feccölt munkát. Még ennyire sem.
+ a cél az, hogy bejelentett állása legyen, mert családot tervezünk.
Építőmérnökre gondoltál? Ők általában jobban keresnek. Maga a tervezés a legrosszabbul fizetett része az építőiparnak.
-
n00n
őstag
válasz
Vision #26120 üzenetére
Igaz nekem építőmérnök ismerősöm van csak, de Ő ennél jóval többet keres bejelentve, ráadásul vidék. Nem tudom, hogy van-e a kettő között különbség, de én azt gondoltam az építészmérnököket jobban fizetik, mint az építőmérnököket. 400 nettót én nagyon kevésnek érzek, egy first level supportos keres ennyit 2 év tapasztalattal az Aldinál.
-
David89
tag
válasz
Vision #26127 üzenetére
5 év után 1000 euro nettó még olvasni is borzasztó, mindez persze a legnagyobb építőipari konjunktúra után. Azon csodálkozom, hogy még van egyáltalán jelentkező a szakra, szinte bármi mással jobban járni a bmen.
Egyéni tervezőként nem járna jobban? A 400k talán még családi házakból is simán összejön egy hónapban.
-
lumpy92
aktív tag
válasz
Vision #26127 üzenetére
Áh értem. Ha nem hajtós a hely, akkor jó a br. 600. Szakmában szokás prémiumot adni, altalában évente 2x, de van ahol projekt alapon megy. Ezek szerződésen felüli összegek, megigérni sehol nem szokták (hajtson csak a tervező, aztan ha jó a bevétel megdobjuk egy kis pénzzel, hogy tovább hajtson).
A szakma nagyon durván kezd kiöregedni, a mérnöki kamarának vannak erre statisztikái, sokkoló. Persze megy a duma, hogy tesznek a fiatalokért, aztán ez abban nyílvánul meg, hogy amelyik tervezői jogosultsághoz eddig kellet 5 év gyakorlatot igazolni, azt most felemelték április 1-el 8 évre! Tehát végzel egyetemen és még 8 évig kulizz valaki keze alatt, mire önállóan tervezhetsz. Hát köszöni a fiatalság a kamara munkáját...
Plusz most pörgetik is az építőipart. Remélem folytatódik a felfelé menő bér trend, bár ez a mostani szint is már 4 évnyi folyamatos emelkedés eredménye... -
válasz
lumpy92 #26126 üzenetére
Most így végignézte a szakma teljes vertikumát a kis irodától az egészen nagyokig. Plusz megkérdezte az ismerősöket is, ennél többet senki sem keres, ők is jellemzően beszámlázva. Szóval ha a nettó 400-as ajánlat full bejelentve lenne, akkor azt valószínűleg elfogadja. Elvileg nyugis meló kevés túlórával.
Az a fura, hogy luxusszállodákat, küföldi toronyházakat tervező irodában is ez a bérszint. Amúgy ez változni fog, mert hatalmas a munkaerőhiány itt is, ez pedig talán felveri majd az árakat. A volt tanára azt mondta, hogy a végzettek fele azonnal külföldre megy melózni.
Köszi a pontosítást.
-
lumpy92
aktív tag
válasz
Vision #26120 üzenetére
Sajnos ez a valóság, bár én építőmérnök vagyok.
De javaslom még interjúzzon, mert ezek közt is nagy a szórás és hátha talál egy igazán jót. Céges kultúrában is nagyon nagy a szórás ebben a szakmában. A br. 700-750 reális elvárás volt a részéről.A statikus nem szakmérnöki képzés, építőmérnöki karon szerkezetmérnök szakirányon végzettek azok.
-
-
Már többször beszéltünk itt az építészmérnök fizukról. Asszony belecsapott az interjúkba, és ez a helyzet most Budapesten (5 év gyakorlattal, nagyon komoly portfólióval):
Volt egyetemi tanára irodája, interjú végén ajánlat: nettó 400. Itt még tisztázza, hogy ez 100% bejelentve lenne-e (Br. 600).
Menő belsőépítész stúdió: csak KATA beszámlázós setup 500-körül.
Nagy építész iroda: nettó 490, ebből 20% zsebbe, többi bejelentve. Rengeteg túlóra, ami nincs fizetve.
Közepes építész stúdió (15-20 fő) KATA adózás, vagy bejelentve nettó 330.Volt, ahol meglepődtek, amikor ő bruttó bért mondott fizetési igényként (750-et), annyira nincs ez meghonosodva a szakmában.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
DanielLong #26117 üzenetére
Egyszerubb magyarazat lehet, hogy naluk van az uj munkaja.
-
-
Egy Engineering Director pozira mi a reális fizu?
-
Szevam
senior tag
Sziasztok!A Business festre mennyire ajánlott elmenni? Álláskeresés szempontjából érdekelne. Szerintetek az egyes standokhoz hogyan lenne érdemes odaállni?Rossz topic, bocsánat, de ha mégis van valakinek véleménye szívesen meghallgatom (elolvasom).
-
n00n
őstag
Na, bár nem régóta vagyok a jelenlegi helyemen, egy volt kollégán keresztül megkeresett egy másik cég. A volt kolléga a csapatomban dolgozott pár éve és most is a csapatuk élére kerestek embert. Mondtam, hogy csak nagyon komoly pénzért váltanék mert tetszik a jelenleg meló, végül szerintem egész jól összejött.
Nem: F
Kor: 36
Munkakör: Lead DevOps Engineer
Végzetség: Mérnök Info Bsc
Nyelvtudás: Angol
Fizetés: Bruttó 2 millió
Egyéb: 1 havi bónusz
Hely: Bp (remote)
Tapasztalat: 7 év DevOps Engineer + 2 év Security Engineer + 5 év Linux Sys admin. -
válasz
DanielLong #21496 üzenetére
Vegul dobott
-
Jhonny06
veterán
válasz
CyberPunk666 #26099 üzenetére
"Felmerült bennem, hogy te dolgoztál-e már valaha."
Ezek egyáltalán nem triviális dolgok, ha valaki még nem dolgozott közvetítőn keresztül. Én is pontosan ugyanezeket a kérdéseket tettem volna fel. -
törölt tag
djgeg: Csak par millio bruttoval tobb mint eddig, cserebe sajat ceggel szivas, NAV-tol valo retteges, kevesebb benefit, stb. Amugy teljes mertekben alkalmazott, szabadsaggal meg mindennel, csak szamlazva.
harylmu: 1 honap szabadsag, masrol nem tudok. Havidij, felmondasi idovel, de a szerzodest meg nem lattam. Gepet adnak ha kernek, de egyelore BYOD lesz. Az egyik elso dolgom lesz annak a felmerese, hogy ez mennyire problemas.
-
törölt tag
Hamarosan uj pozicio:
Security vezeto, full remote
Brutto 95k EUR per ev, beszamlazos “alkalmazottkent”Fizuban nem nagy elorelepes, viszont szakmailag annal inkabb. Az elozo helyen a kezdeti igeretek ellenere folyamatosan csokkent a felelossegi kor, ugyhogy ideje volt a valtasnak.
-
kbela365
tag
válasz
CyberPunk666 #26099 üzenetére
Szoftverfejlesztőként még soha nem dolgoztam, ez kétségtelen tény. De nem is szoftverfejlesztői pozícióra kérdeztem rá. Fejlesztőként – elnézést, hogy ennyire leegyszerűsítem – adják a fejlesztési feladatot, megcsinálod, fizetnek. Olyan munkakörben azonban, ahol például a bérbevevő ügyfeleivel kell kommunikálni, esetleg személyesen találkozni, nem mindegy, hogy mi van a munkaköri leírásban. Ha csak annyi, hogy minden feladatot el kell végezni amit a bérbevevő ad, akkor ez egy elég tág kör. Persze be lehet árazni egy havi bruttó bérbe, de nagyon nehéz. Mi van ha havonta hirtelen el kell járni Debrecenből Győrbe, mert ez a feladat. Megoldható persze, mondhatjuk, hogy X forint a fizetés, férjen már bele, de munkavállalói szempontból elég kockázatosnak tartom. Ugyan ez igaz a telefonelőfizetésre is, ha nincs előre lefektetve, hogy mi a munka, csak annyi, hogy minden amit mondanak, akkor ez is jelentős többletköltséget tud okozni. És ugye a bíróság mindig papírból dolgozik, ami le van írva, ahhoz kell és lehet igazodni.
De mindenkinek köszönöm az eddigi válaszokat, értem a nézőpontotokat.
-
Because
őstag
válasz
quailstorm #26094 üzenetére
ha ez nekem is majd összejön már megérte ez a pár év a felsőoktatásban. bár az SZJA kedvezmény tőlem már messzi
Új hozzászólás Aktív témák
- Zenelejátszó építése, a kiváló hangzásért
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Spórolós topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700 / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 250SSD+500HDD
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 - i5-6300U I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Kingmax 1x2GB DDR2 800 RAM eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest