Hirdetés
- OLED TV topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Projektor topic
- Milyen TV-t vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Pánik a memóriapiacon
Új hozzászólás Aktív témák
-
A Zéé
addikt
válasz
tototos
üzenetére
És nekem mondjátok, hogy ne síránkozzak hisz átlagon felül keresek.
Igen, mert ez nem más mint céltalan nyafogás, felesleges önsajnálat vagy szimplán irigység. Választhatsz. Azokat miért nem veszed észre, akik mondjuk ugyanolyan, vagy nálad "magasabb" szintről jöttek, mint te, és volt egy rossz döntésük, rossz lépésük, ami miatt sokkal rosszabb helyzetbe kerültek? Ilyen is van nem egy, nem kettő... Azokat miért nem tartod számon, akik mondjuk sok 100 milliót buktak néha nem is teljesen saját hibájukból?
Miért csak azt látod, hogy van aki jobban keres nálad, vagy jobb/olyan lehetőségei voltak az életében, amivel tudott is élni? Egyáltalán miért zavar ez téged ennyire? Mert nem te vagy a krémek krémje? Ez már valamilyen pszichés probléma... Nem olyan, amit ilyen fórumon közeg meg fog tudni oldani neked.
-
A Zéé
addikt
válasz
tototos
üzenetére
Nem ciki tömegeközpekedni, csak ha időpontra kell menni, akkor 10-ből 6-szor nem opció még városok közt sem. Nemrég kíváncsiságból megnéztem, Zalaegerszegről kellett volna 10 órára eljutnom Kehidakustányba (1000+ fős nagyközség, termálfürdővel, szállodákkal, 18 lyukú golfpályával...) és 7:55-kor kellett volna buszra szállnom. 30-35 km távolságról beszélünk. De nagyanyámnak Búcsúszentlászlóról (szintén kb. 1000 fős település ahol működő óvoda, iskola van, 15 km-re Zalaegerszegtől...) is vannak olyan időszakok, amikor órányi viszonylatban nincsen busz.
Lehet feszegetni az okokat, de az valóban rém gáz, hogy szimplán létszükséglet a háztartásonként minimum 1 autó. -
A Zéé
addikt
válasz
tototos
üzenetére
Mondjuk engem talán ez zavart a legjobban hogy nem a tudás számít hanem az hogy jókor voltál e jó helyen.
Ez mindig is így volt, mindig is így lesz... Egy-két elhibázott döntés 20-25 éves kor környékén, és simán meg tudja pecsételni az egész életedet. Így utólag látom már én is azt a 2 momentumot, amit rosszul kezeltem annó, és ez már végig fogja kísérni az egész életem. Szar dolog, de ez van már.Ha már életutak:
2005-ben érettségiztem, aztán BME Építőmérnöki kar Bsc-n. 2010-ben kötelező szakmai gyakorlat után felvettek volna a gyakorlati helyemre, de a "hr" nem hagyta jóvá, mert éppen akkor állt teljesen földbe az építőipar. Ekkor kaptam gyakornoki fizuként nettó 500 Ft-ot. (első momentum: lehetett volna jobban erőszakoskodni kicsit, hogy vegyenek fel, mert kapcsolat is lett volna hozzá, csak büszkeségből nem akartam, hogy a hátszél vigyen be valahova)Majd ugrunk egy kicsit, 2013, semmi munkalehetőség építőiparban, a nettó 600 Ft-os órabér igényemre azt mondták, hogy nem kitermelhető (nem hivatalos munkahelyről többet kerestem...), ekkor passzív féléveket pörgettem az egyetemen is, és voltam sofőr, raktáros, árukihordó is. (második momentum: le kellett volna szarni, hogy viszonylag jól keresek, és van egy viszonylag kényelmes életem, erőltetni kellett volna az egyetemet, hogy legyen legalább papírom...)
Ismét egy ugrás, 2015 első szakmai munka, nem igazán szerettem a munkakört, de 1000 Ft nettó órabért kaptam, mellette megcsináltam a diplomát is.
Ezt a melót hagytam ott 2016-ban havi nettó 150k-ért, ami összességében kisebb fizetés volt, mint az előző helyen, nem is volt jó fizetés, de legalább már rendesen bejelentett munkahely.
Innen léptem a következő helyre 2017-ben 250k nettóért, ami még mindig nem volt veretes fizetés, de végre azt tudtam csinálni, amiért anno az egészet elkezdtem...Aztán költözés BP-ről vidékre 2020-ban a nettó 310k-s fizetésről nettó 450k-ért ugyanazzal a munkakörrel és felelőségi szinttel, mint a pesti helyen.
És így érünk el mához, amikor nettó 700k csenget a bankba minden hónap 10-én, igaz azóta a felelőségi köröm is több, és a konstans létszámhiány miatt a munkateher is nagyobb. Mostanság kezdem egyre jobban azt érezni, hogy ismét nincs arányba a fizetésem a feladatokkal, de most megint gödörben van a szakma, nem nagyon van lehetőség felfelé mozgásra.A 2011-14 közti időszak egy olyan lyukat ütött az életembe, és olyan hátrányokat szedtem össze abban a 3 évben, amit sosem fogok tudni már visszahozni. Részben saját hibákból, részben amiatt, hogy az építőipar abban a pár évben történelmi mélypontokon járt folyamatosan.
-
A Zéé
addikt
válasz
tototos
üzenetére
2001-ben végeztem az általános iskolával. Az volt a mondás, hogy mindenki próbáljon meg gimnáziumba menni és letenni az érettségit, mert akár még sorvezető is lehet utána a Flextronicsban!
Aki szakmunkásnak ment, azt kb. elkönyvelték egy bukott embernek. Csak akkor még volt szakmunkás képzés is, meg azért jutottak oda szép számmal diákok is. Lehet, hogy 10-ből csak 2 lett olyan, aki tényleg jó szaki is lett, de azért minden évben lett 1-2 használható végzős diák.
Ma tudod mi van? 3-4 fős kőműves osztály, 7-8 fős gépész/villanyszerelő osztály szarra sem való képzéssel. Ha ugyanezt az arányt tudnák tartani mint régen (nem tudják) akkor sem lenne meg az évente 1-2 értelmes végzős.
13. évfolyamos magasépítő technikusok jönnek ki úgy gyakorlatra, hogy nem tudják mire való a vakolat, vagy hogy mi kell ahhoz, hogy legyen 1 m3 beton. De egy lakás tervről felmérését se lehet rájuk bízni, mert a tervolvasás sem megy. De az ilyenek elvárják a nettó 4-500k-t kezdő bérnek. És volt olyan is, aki megkérdezte, hogy van-e home office lehetőség...
A 2-3 év tanulópénzt meg mindenhol meg kell fizetni, de a mai korszellembe ez nem fér bele. Azonnal kell a sok pénz lehetőleg úgy, hogy ne kelljen se tanulni, de dolgozni. Az építőiparban megkeresett pénz nem egyszerű kenyér. Fizikailag megterhelő, vállalkozói szinten meg erősen stresszes is tud lenni. Ezért nincs utánpótlás.
Viszont emiatt lassan hozzá kell szoknia a társadalomnak is ahhoz, hogy azt az egyre kevesebb szakít aki van, azt nem lenézni kell, hanem megfizetni. -
A Zéé
addikt
válasz
sakal83
üzenetére
Ez amúgy sajnos igaz...
5 éve, mikor hazajöttem BP-ről, egy jó egy év kellett, mire nagyjából megszoktam, hogy minden kicsit lassabban megy. Bár néha azért még mindig kicsit fel tud húzni...
Bár azért van jópár olyan dolog, amin meg meglepődök, hogy mennyivel könnyebben, rugalmasabban tud menni itt, mint BP-n. -
A Zéé
addikt
válasz
tototos
üzenetére
Néha szoktam, csak ritkán beolvasni ebbe a topikba, írni meg még ritkábban, de erre reagálnom kell... Egy vállalkozás költségeivel nagyjából tisztában vagy? Mert ezek szerint nagyon nem... 1,5 m bevétel =/= 1,5 m fizetés... Nagyon nem. Még akkor sem, ha átalányadózó EV vagy.
Többszázezer forintot simán el kell költeni a vállalkozás üzemeltetésére (könyvelő, járulékok, telefon, biztosítás...).
És akkor még nem vettél szerszámot, nem vettél tartalék szerszámot (egy normális kábelvágó fogó 15-20k, és fogyóeszköz), nem tankoltál (havi 3-4k km simán össze tud jönni), menő villanyszerelőként nem lízingeltél valami 0-5 év közti autót (mert hát egy lerúgott kombi Octaviával mégsem illik odamenni 20 perc/20k munkára) nem javítottál a saját elb.szásod után 2 napig valamit tök ingyen, és sorolhatnám.Ezen a fórumon nagyon sok topikban baromira él az a kép, hogy elkezd valaki egy szakmát, aztán 2 hónap után milliomos is, csak aztán valahogy sosem találkozok ilyen emberekkel egy városban sem, egy építkezésen sem...

-
A Zéé
addikt
válasz
Jhonny06
üzenetére
annak ellenére, hogy van igazságalapja annak amit írsz, ez nem feltétlenül csak emiatt adódik.
Régen, amikor a mindenféle feketéző napszámos nap végén kapta a bérét, akkor nyilván nem volt járulék fizetés, ezért sem volt érdekes hogy bruttó vagy nettó a fizetés. Egyrészt ez a napi díj, mint a munkaerő elszámolás alapja ez még mindig jelen van.
+ az építőiparban jelen van az 5%-os, a 27%-os és a fordított áfa a termékeknél, a "közvetített munkaerő" alapból FAD-os, az alanyi adómentes "vállalkozókról" nem is beszélve, szóval ha bármikor beszélgetünk egymás közt az árakról, az elsősorban emiatt van mindig nettóban. Ez egyértelmű, magyarázást nem igénylő dolog kinn a terepen, ami pedig utána van, az a könyvelés feladata, és "minket nem különösebben érdekel". -
A Zéé
addikt
válasz
Dinter
üzenetére
Az azért megvan, hogy 1 mintából levonni ekkora következtetéseket több, mint meredek? Pláne az első munkahelyedről, ami ráadásul még csak gyakornoki pozíció?
Nem jár ám mindig minden egyből, alanyi jogon...
Első munkahelyemen pont lexarták hogy jutok el a munkába, a másodikon gyűjtögetni kellett a parkoló cetliket, amiből hónap végén kifizették, amit le tudtam adni, meg kaptam a komoly 9 Ft-os km térítést, ha vezettem hova hány km-t mentem céges ügyben, az azt követőben már havi 2 tankolós számlát vihetem, és kifizették az éves olajcserét (de még mindig saját kocsival oldottam meg a munkába járást), míg most azért "csak" 3 éves autót raktak alám tankolókártyával, mert az új autóra 2 évet kell várni...
Egyik se multi, egyik sem IT, mindegyik magyar cég... Csak tudod van az a fránya ranglétra, amin előre lépdelve lehet mondjuk ilyen juttatásokhoz jutni. Gyakornoki poziból nem szabad elvárni egyből a csillagokat IS. Bár tudom, írtad már, hogy te vagy a gyakornokok szent grálja, de akkor se... -
A Zéé
addikt
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Swietelsky engem is így vett volna fel anno, hogy egy év határozott, 3 hónap próbaidővel, és ha utána is úgy gondolják a belső értékelésen, hogy érdemes foglalkoztatni tovább, akkor jön a határozatlan idejű.
-
A Zéé
addikt
válasz
lumpy92
üzenetére
Sziasztok!
Néha olvasgatom a topicot, és látom, hogy előjött az én szakmám is.Nem: F
Kor: 36
Munkakör: generál építésvezető (de nem FMV) magasépítésben (kis részben mélyépítés)
Végzettség: Építőmérnök - BSC
Nyelvtudás: kommunikációs szintű angol, alap német (de igazából nem kell)
Fizetés: nettó 650k, teljesen bejelentett alkalmazotti viszony (aki ismeri a szakmát, az tudja, hogy ez nagy szó)
Egyéb: autó munkán kívüli használatra is
Hely: Nyugat Dunántúl
Tapasztalat: 6 év generálkivitelezés építésvezető + előtte némi irodaiEz a fizu jelenlegi rálátásom alapján valóban átlagon felüli (2 éve BP-n pontosan a felét kaptam, és azt sem mind hivatalosan), de valóban, a hozzá kapcsolódó terhelés is bőven az jelenleg, az elmúlt egy év elég sokat kivett belőlem. Hozzáteszem, hogy nem NER, vagy kormányzat közeli cégnél vagyok.
Új hozzászólás Aktív témák
- Acer TravelMate Spin B311RNA- - Érintőképernyős
- Blue Coat AV510 A - Network Security Appliance - tűzfal
- Albis ULAF+ Acceed 1104 DT 4WP- SHDSL Carrier Ethernet CPE
- BIG-IP Single AC PSU for i2X00 (250W)(F5-UPG-AC-I2XXX) - új bontott dobozos
- Black Box ServSwitch Wizard DXS Digital ACR101A DVI - IP Gateway
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG B760 i9 14900K 32GB DDR5 1TB SSD Asus ROG RTX 3090 24GB Zalman Z1 1000W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen
- LG UltraGear Gaming Monitorok -30%
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B650M R7 8700F 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4070 Super 12GB NZXT H510 Cougar 700W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest