(Ne haragudjatok, hosszú lett, "hangosan gondolkodom", offba is rakom, de tanácsot szívesen elfogadnék, van pár kérdésem benne.)
Ötletem sincs, mik lehetnek a jó mérőszámok, de ezeket a kategóriákat szeretném lefedni:
1) Gyenge hálózati kapcsolat
3G és alatta
2) Közepes sebességű hálózati kapcsolat
3G és 4G között, 4G-t is beleszámítva, mert 1-2-5 MB-os képeket én sem szeretnék 4G-n töltögetni, hiába lejönne hamar. (több 10-100 db képről is szó lehet, attól függően, mennyit scroll-ozik a user).
Sőt, lehet, hogy ebbe a kategóriába kerülne minden mobileszközös kapcsolat.
3) Gyors hálózati kapcsolat
Ezt meghagynám az asztali böngészőknek (LAN, otthoni vagy céges wifi, ahol nincs korlát az adatmennyiségre) a nagy fájlméretek miatt.
Ezekhez akkor hogyan lehetne jól belőni a számokat? Amiket példának mondtál, azokat lehet is használni? Mindjárt nézem a hálózati sebességeket.
Preset,download(kb/s),upload(kb/s),RTT(ms)
GPRS,50,20,500
Regular 2G,250,50,300
Good 2G,450,150,150
Regular 3G,750,250,100
Good 3G, 1000,750,40
Regular 4G, 4000,3000,20
DSL 2000, 1000,5
WiFi 30000,150000,2
kB-ban:
- erős 2G: 56 kB/s
- átlagos 3G: 94 kB/s
- erős 3G: 125 kB/s
- átlagos 4G: 500 kb/s
Egy fontos kérdés ezen a ponton: Az oldal többi elemét is tölti, nyilván nem 1 szálon dolgozik. Viszont a sebességmérésnek csak akkor van értelme, ha a teljes sávszélesség az övé (mármint más alkalmazások is használnak, de legalább az oldalam más elemeinek betöltése ne lassítsa, amíg sebességet mér.)
Ezt melyik ponton tudom a legbiztosabban kivitelezni? a document onload nem jó, mert addigra már az első 4 elemet betöltötte. Ha előtte indítom, akkor párhuzamosan tölti a többi elemet is (css, js stb.).
Erre mi a jó megoldás, hol van a "jó mérési pont", ahol csak ez a szál futhat?
Tegyük fel, hogy ez megvan (nincs, tanácsot kérnék ide is - de csak hogy a gondolatmenetet folytatni tudjam).
Egyszerre 4 képet tölt be az oldal - persze ha a user scroll-oz mint az őrült, akkor végtelen + 4-et. De nézzük azt, hogy egyszerre csak 4-et tölt be.
Ahogy néztem, egy átlagos, jó minőségű kép, amik a feed-ekben vannak általában 100 és 250 kB között vannak. Ezeket a képeket adnám a 2-es kategóriának.
Tehát ha 4 ilyen képet tölt egyszerre, és mind 250 kB, akkor 1 MB-ot kell betöltenie egyszerre (csak a képeket számolva).
Na és itt elakadtam... Milyen számokat adjak meg a három kategória határétékeinek?
Mi számít elfogadható betöltési sebességnek?
Ez ugye 4G-n 2 mp / betöltés (4 db kép). Ez rendben van, bőven belefér.
Erős 3G-n ez már 8 mp / 4 db kép. Tehát betölt az első adag, scrollozol lefel kicsit, és tölt a következő adag. 8 db képre ez már 16 mp. Túl sok, ez biztos.
Talán képenként 1 mp még belefér. 250 kB/s.
Az 1)-es kategóriába akkor tartozna a 250 kB/s alatti sebesség.
A 2-es kategória lenne mondjuk akkor 250-500 kB/s között, így az átlagos méretű (250 kB) képekkel számolva 2-4 mp alatt töltene be egy-egy 4-es képcsoport.
Illetve valahogy ide kell szűrnöm az akár gyorsabb kapcsolattal, de mobilon netezőket, mert azért az adatcsomagot nem szeretném "leenni" róluk. Erre is biztosan van valami módszer, hogy kiszűrjem - keresek is majd.
Mobilon nyilván wifi-n is lehet netezni, és ott nem számít az adatmennyiség. Szóval nem mondhatom minden mobilról érkezőnek, hogy ti csak a 2)-es kategória képeit kapjátok. Bár gondolom, ez egy egyszerű IF-ág lesz (HA mobilról ÉS a sebessége a 2-es kategóriában)
A 3)-as kategóriába pedig a nem mobil eszközről (hanem PC-ről) érkezők. Vagy HA mobilról ÉS a sebessége gyorsabb mint... na egyelőre ezt sem tudom, itt milyen sebességekre szűrjek.
Túl sok gondolat ez így egyszerre, leírom, aztán ha kifújtam magam, visszanézek majd.
Bocs, hogy ilyen hosszú lett.